📖 #حدیث_روز | صحبتهای در گوشی
🔻الإمامُ الکاظم عليه السلام:
🔹إذَا کَانَ ثَلاَثَةٌ فِی بَیْتٍ فَلاَ یَتَنَاجَی اِثْنَانِ دُونَ صَاحِبِهِمَا فَإِنَّ ذَلِکَ مِمَّا یَغُمُّهُ.
🔸هـرگاه سه نفر در خانهای هستند، دو نفرشان جدا از رفیق خود، نجوا و صحبتِ درگوشی نکنند، چراکه این کار، او را اندوهگین میسازد.
📗الكافي: ج ۲، ص ۶۶۰.
📲 lib.eshia.ir/11005/2/660/يَغُمُّهُ
🆔 @wikifeqh
#ابنخزیمه
🔻ابنخُزَیمه ابوبکر محمد بن اسحاق سُلَمی نیشابوری، ملقب به امام الائمه، محدث و فقیه نیشابوری بود.
🔹وی در حوالی ۲۴۰ق برای کسب دانش از نیشابور به مرو و مروروذ رفت و به ری، بغداد، کوفه، بصره، عبّادان (آبادان کنونی)، جزیره ابنعُمَر، شام، قاهره، اسکندریه و حجاز نیز سفر کرد.
🔸از بررسی آثار موجودِ ابنخزیمه و منابع دیگر برمیآید که وی از استادان بسیاری بهره برده و عدهای از مشایخ روایی صاحبان صحاح ستّه از مشایخ روایی او نیز بوده و حتی خود بخاری و مسلم نیز از وی روایت کردهاند.
🔹از شاگردان و راویان او نیز میتوان از ابنحبّان بستی، ابوعلی نیشابوری، ابوحامد بن شرقی، علی بن حسین بن بابویه قمی یاد کرد.
🔸نام ابنخزیمه در علم قرائت به عنوان راوی عِمران بن موسی قزّاز دیده میشود.
🔹او فقه را از شاگردان شافعی فرا گرفت، ولی از مباحث پراکنده او در صحیح برمیآید که به دیگر مذاهب فقهی حتی امامی و خارجی نیز آشنا بوده است.
🔸او در عقیده سلفی بود و همچون دیگر سلفیان در مسایل توحید با اساس قراردادن ظاهر آیات و روایات، صفات خداوند را بدون تأویل حمل بر ظاهر میکرد و در عین حال از تشبیه دوری میجست.
🔹در باب امامت به تفضیل امام علی (ع) بر عثمان قائل بوده و کسی را که با او به منازعه برخاسته، باغی شمرده است.
🔸ابنخزیمه نویسندهای پرکار بود، حاکم نیشابوری آثار وی را افزون بر ۱۴۰ کتاب میداند.
مطالعه کامل مقاله👇👇👇
📥 wikifeqh.ir/ابنخزیمه
🆔 @wikifeqh
#محمد_بن_علی_شلمغانی
🔻ابوجعفر محمدبن علی شلمغانی معروف به العزاقری، از كسانی است كه با حسین بن روح نایب سوم امام مهدی (عج) به مخالفت برخاست و به تأسیس مذهب جدیدی پرداخت.
🔹وی از صراط مستقیم انحراف جست و راه ارتداد پيش گرفت. شلمغانی از یاران امام عسکری (ع) بود و در آغاز، انحرافی نداشت و بلکه از فقهای بزرگ امامیه به شمار میرفت؛ اما پس از وفات امام حسن عسکری (ع) انتظار نیابت داشت و وقتی نیابت به حسین بن روح واگذار شد، حسد او شعلهور شده، کارشکنی بر ضد حسین بن روح را آغاز کرد.
🔸او پس از آنکه خود را نايب امام عصر معرفي کرد، به حسب جاه و مقام خود در ميان بنيبسطام، هر دروغ و فتنه و کفري را نشر ميداد و آنها را منسوب به حسين بن روح ميکرد.
🔹وی پیشتر کتابهای بسیاری داشت و در آنها، انبوه روایاتی را که از امامان (ع) شنیده بود، گردآوری و دستهبندی کرده بود، اما هنگامی که راه انحراف و ارتجاع در پیش گرفت و در اندیشه، عقیده و عمل دگرگون شد، در روایات تغییراتی پدید میآورد؛ هرچه میخواست بر آنها میافزود و هرچه دلخواه او بود، کم میکرد.
🔸سرانجام «الراضی باللّه» خلیفۀ عباسی دستور داد او را دستگیر کرده، به قتل رساندند؛ بدینگونه شیعیان از شر او راحت شدند.
مطالعه کامل مقاله👇👇👇
📥 wikifeqh.ir/محمد_بن_علی_شلمغانی
🆔 @wikifeqh
#محمد_بن_خاوندشاه
🔻محمد بن خاوند شاه بن محمود مورخ نامی قرن نهم هجری و مؤلف تاریخ معروف (روضةالصفا فی سیرة الانبیاء و الملوک و الخلفاء) که بیشتر به نام بخش اول آن (روضةالصفا) معروف است و آن را به نام امیرعلیشیر نوایی کرده است.
🔹میرخوند پدرش در اصل از مردم بخارا بود اما به بلخ مهاجرت کرده و میرخواند بیشتر عمر خود را در هرات گذرانید و مورد توجه خاص امیر علیشیر نوائی قرار گرفت و کتاب روضةالصفا را که تاریخ عمومی عالم از بدو خلقت تا زمان خود اوست به نام آن وزیر نوشته است و رجوع به قاموس الاعلام ترکی و فهرست رجال حبیبالسیر شود.
🔸بخشهای مختلف کتاب عبارتند از: تاریخ آفرینش تا یزدگرد. سیره نبوی و خلفای نخست. دوازده امام و خلفای اموی و عباسی.
مطالعه کامل مقاله👇👇👇
📥 wikifeqh.ir/محمد_بن_خاوندشاه
🆔 @wikifeqh
#محمدجواد_انصاری_همدانی
🔻محمدجواد انصاری همدانی، از فقها و عرفای شیعه در قرن سیزده و چهاردهم هجری شمسی در همدان بود.
🔹وی از شاگردان شیخ عبدالکریم حائری یزدی بود و شهید سید عبدالحسین دستغیب و آیتالله علی سعادتپرور از شاگردان او بودند.
🔸ایشان در همدان و قم تحصیل نموده و به درجه اجتهاد رسید و بعد از برگشت از قم به همدان، بر اثر یک تحول درونی که در ایشان ایجاد شد، به تهذیب نفس و سیر و سلوک روی آوردند.
🔹روش تربیتی ایشان، همان شیوه مرحوم آخوند ملاحسینقلی همدانی یعنی التزام کامل به شرع اسلام بود.
🔸آیتالله همدانی، پس از سالها تلاش و عبودیت و تریبت و دستگیری سالکان، در نهم اردیبهشت ۱۳۳۹ شمسی، دار فانی را وداع گفت.
مطالعه کامل مقاله👇👇👇
📥 wikifeqh.ir/محمدجواد_انصاری_همدانی
🆔 @wikifeqh
🗓 یکشنبه
☀️ ۲۳ اردیبهشت ۱۴۰۳ هجری شمسی
🌙 ۰۳ ذوالقعده ۱٤٤٥ هجری قمری
🎄 12 می 2024 میلادی
🔹 قمری:
▫️ولادت «ابن مُنَیِّر» (۶۲۰ ق)
📥 wikifeqh.ir/ابنمنیر
▫️وفات «سیدمحمد فشارکی» (۱۳۱۶ ق)
📥 wikifeqh.ir/سید_محمد_طباطبایی_فشارکی
🔸 شمسی:
▫️لغو امتیاز کاپیتولاسیون در ایران
📥 wikifeqh.ir/کاپیتولاسیون
🆔 @wikifeqh
📖 #حدیث_روز | سه گروه اعمالشان نیک است
🔻رسول الله صلی الله علیه و آله:
🔹أفْضَلُ الْأَعْمَالِ مِنْ أُمَّتی ثَلاثَةٌ: طَالِبُ الْعِلمِ حَبِیبُ اللَّهِ، وَ الْغَازِی وَلِیُّ اللَّهِ، وَ الْکاسِبُ مِنْ یدِهِ خَلِیلُ اللَّهِ.
🔸برترین اعمال (نیک) از امت من، عمل سه گروه است: ۱- طالب علم که دوست خداست. ۲- سرباز میدان جنگ که ولی خداست. ۳- و کسی که کاسبی میکند از دسترنج خود که او دوست خداست.
📗تنبيه الغافلين: ۴۲۸ / ۶۶۹. تحرير المواعظ العددية: ج ۱، ص ۲۳۵.
📲 lib.eshia.ir/12719/1/235/أَفْضَلُ
🆔 @wikifeqh
#ابنمنیر
🔻ابن مُنَیّر، ابوالعباس ناصرالدین احمد بن محمد بن منصور بن قاسم بن مختار جُذامی جروی، فقیه مالکی، مفسر، خطیب و قاضی اسکندریه بودند.
🔹او در رشتههای گوناگون از فقه و اصول، علوم قرآنی و ادبیات عرب مهارت داشته و شخصیت علمی و اجتماعی وی مورد ستایش مؤلفان قرار گرفته است.
🔸ابن منیر در دوران زندگی خود مناصب مختلفی داشته، چنانکه مدتی تصدی «دیوان نظر» را به عهده داشت و در ۶۵۱ق به نیابت از قاضی ابن تنسی به قضا پرداخت.
🔹اما در ۶۸۰ق بر اثر سعایت جمعی از دشمنانش نزد سلطان از این مقام برکنار شد. وی پس از برکناری به قاهره رفت و نزد امیر علمالدین شجاعی و سلطان قلاوون صالحی از خود دفاع کرد و بار دیگر به قضای اسکندریه منصوب شد، ولی دیری نپایید که مجدداً معزول گردید.
🔸ابن منیر در ۶۳ سالگی در اسکندریه درگذشت و در مقبره پدرش در جامع غربی به خاک سپرده شد. مسجدی که وی در آن مدفون شده، هم اکنون باقی است و به جامع المنیر معروف است.
مطالعه کامل مقاله👇👇👇
📥 wikifeqh.ir/ابنمنیر
🆔 @wikifeqh
#سید_محمد_طباطبایی_فشارکی
🔻سید محمد طباطبایی فشارکی (۱۲۵۳-۱۳۱۶ق)، با القابی چون استاد اکبر و سید استاد، از علما و فقهای شیعه در قرن سیزدهم و چهاردهم هجری قمری بود.
🔹وی در کربلا، نجف و سامرا علوم دینی را نزد بزرگانی چون حسن بن سید محمد مجاهد، فاضل ادرکانی و میرزای شیرازی فرا گرفت و به درجه اجتهاد رسید.
🔸او بعد از رحلت میرزای شیرازی کرسی تدریس را به نجف منتقل کرده و به تربیت شاگردان پرداخت و افرادی همچون شیخ عبدالکریم حائری و سید حسن مدرس از شاگردان او بودند.
🔹این فقیه با وجود اعلمیت، از مرجعیت و ریاست امور شرعی اجتناب داشته و فقط به تدریس و تربیت عالمان پرداخت.
🔸ایشان از نگارش تقریرات فقهی، کتاب، رساله و حاشیهنویسی به علت احتیاط و دوری از شبهه ریا، پرهیز داشت ولی با اینحال مقداری یادداشت و رسالههایی مختصر از وی به یادگار مانده است.
🔹سرانجام آن مجتهد در سوم ذی قعده ۱۳۱۶ق در نجف به سوی سرای باقی شتافت. پیکرش پس از تشییعی باشکوه از سوی مراجع عظام، مشاهیر شیعه، شاگردان و طبقات گوناگون مردم، در یکی از حجرههای صحن مقدس علوی دفن گردید.
مطالعه کامل مقاله👇👇👇
📥 wikifeqh.ir/سید_محمد_طباطبایی_فشارکی
🆔 @wikifeqh
#کاپیتولاسیون
🔻واژه کاپیتولاسیون از کلمه لاتین Capitulare یا کلمه ایتالیایی Capitulazion مشتق شده و به معنی انعقاد عهدنامه و قرارداد و یا خود عهدنامه آمده است.
🔸کاپیتولاسیون به معنای عهدنامه و قرارداد، پیمانی است بین کشور میزبان و بیگانه، برای سپردن حق رسیدگی قضایی به جرایم اتباع خارجی به نماینده کشور خارجی.
🔹در حقوق بینالمللی به معنای هرگونه توافقنامهای است که در آن، کشوری به کشور دیگر مجوز میدهد که از قوانین قضایی خود برای اتباع خود که در داخل مرزهای کشور میزبان زندگی میکنند استفاده کند و کشور میزبان حق رسیدگی قضایی اتباع خارجی را ندارد.
🔸تاریخچه کاپیتولاسیون در ایران به دوره صفویه بر میگردد.
🔹قرارداد ترکمنچای سرآغاز برقراری کاپیتولاسیون و منشا اصلی آن در ایران به شمار میرود. این قرارداد بعد از مشروطیت در دولت سپهدار تنکابنی ملغا شد ولی باز در حکومت محمدرضا شاه مجددا احیا گردید که با مخالفت شدید امام خمینی(ره) مواجه شده و در پی آن امام به ترکیه تبعید شد.
مطالعه کامل مقاله👇👇👇
📥 wikifeqh.ir/کاپیتولاسیون
🆔 @wikifeqh
🗓 دوشنبه
☀️ ۲۴ اردیبهشت ۱۴۰۳ هجری شمسی
🌙 ۰٤ ذوالقعده ۱٤٤٥ هجری قمری
🎄 13 می 2024 میلادی
🔹 قمری:
▫️وفات حضرت خدیجه (س) بنا به قولی (۱۰ بعثت)
📥 wikifeqh.ir/حضرت_خدیجه_(سلاماللهعلیها)
▫️وفات «عطاملک جوینی» (۶۸۱ ق)
📥 wikifeqh.ir/عطاءالملک_جوینی
▫️وفات «شیخ حسین لنکرانی» (۱۴۰۹ ق)
📥 wikifeqh.ir/حسین_لنکرانی
🔸 شمسی:
▫️تأسیس اسراییل «روز نکبت» (۱۳۲۷ ش)
📥 wikifeqh.ir/اسرائیل
▫️تصویب استقلال بحرین در مجلس شورای ملی (۱۳۴۹ش)
📥 wikifeqh.ir/بحرین
🆔 @wikifeqh
📖 #حدیث_روز | در چه زمانی خداوند بندگان را لعنت می کند
🔻رسول الله صلی الله علیه و آله:
🔹إذا ظَهَرَ الْعِلْمُ، وَ احْتُرِزَ الْعَمَلُ، وَائْتَلَفَتِ الْأَلْسُنُ، وَ اخْتَلَفَتِ الْقُلُوبُ، وَ تَقاطَعَتِ الْأَرْحامُ، هُنالِكَ لَعَنَهُمُ اللَّهُ فَاَصَمَّهُمْ وَ أَعْمى أَبْصَارَهُم.
🔸هنگامى كه علم و دانش آشكار شود و عمل به فراموشى سپرده شود، زبانها يكى شوند و دلها مختلف باشند، و خويشان با هم قطع رابطه كنند، در اين هنگام خداوند آنها را لعن نمايد و آنها را كر و كور مى كند.
📗ثواب الأعمال و عقاب الأعمال: ج۱ ، ص۲۴۲.
📲 lib.eshia.ir/15151/1/242/الْعَمَلُ
🆔 @wikifeqh