مردهتر از تنم مجو
زنده کنش به نور هو
تا همه جان شود تنم
این تن جان سپار من
مولانای جان🌻
@wittj2
عزیزا هر دوعالم سایهٔ توست
بهشت ودوزخ ازپیرایهٔ توست
تویی از روی ذات آئینهٔ شاه
شه از روی صفاتی آیهٔ توست
شیخ عطار🌻
👇
@wittj2
" قصۀ نی " 🍂
غزلم به هوشیاری نمکی ندارد ای جان
قدحی دو موهبت کن چو ز من غزل ستانی
#دیوان_شمس
این تمثیل 👌نی شدن برای رسیدن به درک حقایق اشیاء در همه فرهنگهای باستانی با تصویرهای گوناگون به چشم می خورد. چینیان معتقدند که تا کسی نی نشود نمی تواند نی را بکشد.
قصه نی در اساطیر یونان نیز قصه شیرین و عبرت آموزی است و ماجرای او با قصه نی مولانا هم آهنگ است.
داستان نی به روایت یونانیان چنین است که:
نی در آغاز دختر زیبایی بود. در بیشۀ سبز و خرمی زندگی می کرد و همه جوانان آن ناحیت بر او عاشق بودند. روزی یکی از عاشقان او که مجنون تر از دیگران بود او را دنبال کرد تا دامنش را بگیرد و با او معاشقه کند، اما او گریخت و در نیزاری انبوه خود را پنهان کرد و برای آنکه راه را بر آن جوان ببندد خود را به صورت یک نی درآورد تا در میانِ نی ها بکلی گم شود اما جوان آن نیِ خاص را شناخت و چید و بندهای آن را تهی کرد و سوراخهایی به آتش در آن پدید آورد و آنگاه آتشِ عشق خویش را در او دمید...
✨آتش است این بانگ نای و نیست باد
هرکه این آتش ندارد نیست باد✨
#مثنوی_معنوی
#در_صحبت_مولانا
#الهی_قمشه_ای
علمی عرفانی👇
@wittj2
4_5931607301885526663.mp3
4.06M
⭐️ اثر نیت(اخلاص در عمل ۱ )
🎷علامه حمیدرضا مروجی سبزواری
علمی عرفانی👇
@wittj2
نظریه پايستگي جرم و انرژي ایجاب میکند که اگر انرژی یا (کل) جرم یک سیستم ناپدید شود، بتوان نتیجه گرفت که هر دوی آنها حقیقتاً به یک مکان دیگر منتقل شدهاند!!!
(انتقال انرژی جسمانی ما پس از مرگ )
👇
@wittj2
🔮🎷تولد اتمسفر کوانتومی در فیزیک ماده چگال: جزیره اسرارآمیز شناخت ماده!
✍ افشین قلی زاده در۲ آذر ۱۳۹۷تازه ترین اخبار کوانتومی فیزیک کوانتومی
دانشمندان کوانتومی ایدهی جدیدی مطرح کردهاند که امیدوارند بتواند از اسرار عجیب مواد پرده بردارد. دانشمندان این نظریه هیجانانگیز را تحت عنوان اتمسفر کوانتومی مطرح کردهاند که به فضایی اطراف مواد اتلاق میشود که دانشمندان معتقدند حاوی اطلاعاتی ارزشمندی از اسرار درونی مواد است، اسراری که برای ما شناخته شده نیست و دانستن آنها میتواند در پیشرفت فیزیک کوانتومی، بسیار موثر باشد.
در طول چند سال گذشته ثابت شده که برخی مواد، پایه و اساسی برای فیزیک هستند. این مواد از هیچ چیز خاصی غیر از ذرات عادی مانند پروتون، الکترون و نوترون تشکیل نشدهاند، اما فراتر از مجموعه ی ذرات تشکیل دهندهی خود هستند. این مواد دارای طیف وسیعی از ویژگی ها و پدیدههای قابل توجه هستند و حتی حالت جدیدی از ماده را ماورای حالتهای معمول جامد، مایع و گاز که با آنها آشنا هستیم به فیزیکدانان معرفی میکنند.
گروهی از مواد که فیزیکدانان را بطور ویژه هیجانزده میکند، عایقهای توپولوژیکی و بطور وسیعتر فازهای توپولوژیکی هستند که بنیان نظری این مواد جایزه نوبل فیزیک ۲۰۱۶ را برای کاشفانشان به ارمغان آورد. الکترونها در سطح عایقهای توپولوژیکی، به راحتی جریان مییابند، در حالیکه درون آنها حرکت نمیکنند. بنابراین سطح آنها یک رسانا مانند فلز، اما داخلشان، عایقی مانند سرامیک است. عایقهای توپولوژیکی به دلیل فیزیک غیر معمولشان و همچنین به دلیل ظرفیت استفاده از آنها در کامپیوترهای کوانتومی و صنایع اسپینترونیک که از اسپین الکترونها مانند بار آنها بهره میبرند، توجه بسیاری را جلب کردهاند. اما این نکته را باید افزود که چنین رفتار عجیبی همیشه قابل مشاهده نیست. فرانک ویلچک، استاد MIT و برندهی جایزهی نوبل فیزیک در سال ۲۰۰۴ میگوید:
شما نمیتوانید به سادگی و با مشاهدهی ماده به روشهای معمول بگویید که آیا این ماده دارای چنین قابلیتهایی است یا خیر.
این بدین معنی است که یک مجموعه از مواد به ظاهر معمولی، ممکن است ویژگیهای پنهان، در عین حال غیر معمول و احتمالا مفید داشته باشند. در مقالهای که اخیرا منتشر شده، ویلچک به همراه کینگ-دانگ جیانگ، فیزیکدانی از استکهلم سوئد، روش جدیدی برای کشف چنین ویژگیهایی پیشنهاد میکنند؛ بدین ترتیب که یک هالهی نازک را که ماده را احاطه کرده، کاوش میکنند؛ چیزی که آن را 🔑اتمسفر کوانتومی🔑 نامگذاری کردهاند.
بعضی از ویژگیهای کوانتومی بنیادی ماده میتواند در این اتمسفر بروز پیدا کنند، بطوری که فیزیکدانان میتوانند آن ویژگیها را اندازهگیری کنند. اگر این پدیده در آزمایشگاه نیز تایید شود، نه تنها یکی از نتایج ماکروسکوپی مکانیک کوانتومی خواهد بود بلکه به گفته ویلچک، میتواند ابزاری برای کشف دستهای از مواد جدید باشد. تیلور هیوز (Taylor Hughes)، نظریهپرداز ماده چگال در دانشگاه ایلینوی میگوید:
ادامه دارد...
علمی عرفانی👇
@wittj2
گر شما از من پرسیده بودید که آیا چیزی شبیه این، یعنی اتمسفر کوانتومی میتواند اتفاق بیفتد یا نه، من پاسخ میدادم که به نظر ایدهی منطقی میرسد. اما ممکن بود تصور کنم که تاثیر خیلی کوچکی داشته باشد. اما به هر حال بنابر محاسبات جیانگ و ویلچک، قاعدتا تاثیر یک اتمسفر کوانتومی میتواند در محدودهی قابلیت آشکارسازی خوب باشد.
و همچنین ویلچک اضافه میکند که آشکارسازی چنین اثراتی ممکن است زودتر از اینها قابل دستیابی باشد.
⭐️محدودهی تاثیر
ویلچک توضیح میدهد که یک اتمسفر کوانتومی، یک محدودهی نازک تاثیر اطراف یک ماده است. بر اساس مکانیک کوانتومی، خلا کاملا خالی نیست، بلکه مملو از افت و خیزهای کوانتومی است. برای مثال، اگر دو صفحهی بدون بار را در خلا نزدیک یکدیگر قرار دهید، تنها افت و خیزهای کوانتومی با طول موج کوتاهتر از فاصلهی بین صفحات میتواند بین آنها رد و بدل شود. خارج از فضای بین صفحات بدون بار، افت و خیزها با تمام طول موجها میتوانند وجود داشته باشند. انرژی بیرون از فضای صفحات، بیشتر از انرژی موجود بین آنهاست که باعث بوجود آمدن نیرویی میشود که صفحات را به هم نزدیک میکند. ویلچک میگوید:
به این پدیده 🔑اثر کازیمیر 🔑(Casimir effect) میگویند که مشابه تاثیر اتمسفر کوانتومی است.
دقیقا همانطور که وقتی یک صفحه به صفحهی دیگر نزدیک میشود، نیروی قویتری را احساس میکند، یک حسگر سوزنی نیز میتواند اثری از اتمسفر کوانتومی را هنگامی که به یک ماده نزدیک میشود حس کند. ویلچک میگوید:👇
اتمسفر کوانتومی مشابه هر اتمسفر دیگری است. شما با نزدیک شدن به آن اثراتش را احساس میکنید و ماهیت این اثرات به ویژگیهای کوانتومی خود ماده بستگی دارد.
آن ویژگیها میتوانند غیرعادی باشند. برخی مواد مشخص، به گونهای عمل میکنند که انگار در جهانی با قوانین فیزیکی خودشان هستند که اخیرا تحت عنوان چند جهانی مواد مطرح میشود. پیتر آرمیتیژ (Peter Armitage)، فیزیکدان ماده چگال میگوید:
یک ایدهی بسیار مهم در فیزیک ماده چگال مدرن این است که ما در تسخیر این مواد هستیم. بعنوان نمونهای از این مواد، یک عایق توپولوژیکی را فرض کنید که مجموعه قوانین مختلفی داخل خود دارد.
برخی مواد مانند تک قطبیهای مغناطیسی (آهنربای نقطه مانندی که یک قطب شمال دارد اما قطب جنوب ندارد) عمل میکنند. دانشمندان همچنین شبه ذراتی را با بارهای الکتریکی کسری و شبهذراتی که مانند پاد مادهی خود عمل میکنند و توانایی از بین بردن خودشان را دارند، کشف کردهاند. اگر ویژگیهای عجیب مشابه در مواد دیگر نیز وجود داشته باشد، میتوانند خود را در اتمسفر کوانتومی نشان دهند. بنابر ادعای ویلچک، اصولا شما میتوانید تمام انواع ویژگیهای جدید را با بررسی اتمسفر کوانتومی مواد کشف کنید.
جیانگ و ویلچک برای اینکه ایدهی خود را ثابت کنند، بر روی مجموعهای از قوانین غیر معمول که الکترودینامیک اکسیون (axion electrodynamics) نامیده میشود که میتوانست به ویژگیهای منحصر بفردی ختم شود، تمرکز کردند. ویلچک در سال ۱۹۸۷ با یک نظریه شروع کرد تا توضیح دهد چگونه یک ذره فرضی که اکسیون نامیده میشد با الکتریسیته و مغناطیس برهمکنش خواهد داشت (فیزیکدانان قبلا اکسیون را بعنوان راهحلی برای یکی از بزرگترین سوالهای حل نشدهی فیزیک پیشنهاد داده بودند. سوال این بود که چرا برهمکنشهای نیروهای قوی حتی زمانی که ذرات با پادذرهی خود جایگزین و در یک آینه منعکس شوند، یکسان هستند که به این حالت تقارن بار و پاریته گفته میشود). حتی با وجود اینکه اخیرا فیزیکدانان شواهد جدیدی را جمعآوری کردهاند که این مواد کاندیدی برای ماده تاریک هستند، تا امروز هیچ کس هیچ مدرکی پیدا نکرده است که اکسیونها وجود دارند. با وجود اینکه به نظر میرسد این قواعد در قسمت عمدهی جهان معتبر نباشند، این نتیجه حاصل شده که آن قواعد میتوانند در داخل ماده استفاده شوند، مانند عایقهای توپولوژیکی. ویلچک میگوید:
نحوهی برهمکنش میدانهای مغناطیسی با موادی که عایقهای توپولوژیکی نامیده میشوند، اساسا به همان شکلی است که با دستهای از اکسیونها برهمکنش دارند.
ادامه دارد...
علمی عرفانی👇
@wittj2
⭐️نقصهای الماس
اگر مادهای مانند یک عایق توپولوژیکی از الکترودینامیک اکسیون پیروی کند، اتمسفر کوانتومی آن میتواند تاثیر پنهانی بر روی هر چیزی که وارد اتمسفر کوانتومی میشود ایجاد کند. جیانگ و ویلچک محاسبه کردهاند که چنین تاثیری مشابه تاثیری خواهد بود که از میدان مغناطیسی میپذیرد. بطور مشخص، آنها متوجه شدند که اگر شما سیستمی از اتمها یا مولکولها را در آن اتمسفر کوانتومی قرار دهید، سطوح انرژی کوانتومی آنها تغییر خواهد کرد. سپس یک محقق میتواند این سطوح انرژی اصلاح شده را با استفاده از تکنیکهای استاندارد آزمایشگاهی اندازه بگیرد که به گفتهی آرمیتیژ، یک ایدهی غیر معمول ولی کاملا جذاب است.
یک حسگر از جنس الماس که با مراکز نیتروژن-خالی (nitrogrn-vacancy centers) اشباع شده باشد، نمونهای از این نوع سیستم است. یک مرکز NV نوعی نقص در ساختار بلوری الماس است که برخی از اتمهای کربن الماس با اتمهای نیتروژن جایگزین شده و محل همسایگی نیتروژن نیز خالی باشد. تراز کوانتومی این سیستم بسیار حساس است که به مراکز NV این اجازه را میدهد که حتی در میدانهای مغناطیسی بسیار ضعیف نیز خود را بالا بکشند. این ویژگی آنها را به حسگرهای قوی تبدیل میکند که میتوانند در زمینههای بسیاری مانند زمینشناسی و زیستشناسی به کار روند. هاگز میگوید:
این یک شاهد خوب برای قاعدهای کلی است. یک کاربرد میتواند نمایانگر ویژگیهای ماده باشد. با عبور دادن یک مرکز NV در عرض یک ماده مانند عایق توپولوژیکی، میتوان تغییرات ویژگیهای ماده را در سطح آن مشاهده کرد.
مقالهی جیانگ و ویلچک که به مجلهی Physical Review Letters ارسال کردهاند، تنها تاثیر اتمسفر کوانتومی ناشی از الکترودینامیک اکسیون را واکاوی میکند. ویلچک میگوید:
برای مشخص کردن اینکه چگونه انواع دیگر ویژگیهای ماده بر روی اتمسفر کوانتومی اثر میگذارد، باید محاسبات متفاوتی را انجام دهید.
ادامه دارد...
علمی عرفانی👇
@wittj2
⭐️شکستن تقارنها
در اصل، ویژگیهایی که اتمسفر کوانتومی از آنها پرده برمیدارد تقارنها هستند. حالتهای مختلف ماده و ویژگیهای منحصر بفرد هر حالت، میتوانند بر اساس تقارن فرض شوند. برای مثال در یک بلور جامد، اتمها در یک شبکهی متقارن مرتب شدهاند که با انتقال یا چرخش، یک الگوی مشخص بلوری را شکل میدهند. با این وجود، زمانی که بلور را حرارت میدهید، پیوندها میشکند، ساختار شبکه فرو میریزد و ماده که دیگر حالا به یک مایع با ویژگیهای متفاوت تبدیل شده، تقارن خود را از دست میدهد.
مواد میتوانند تقارنهای بنیادی دیگری را نیز بشکنند. برای مثال👌✨ تقارن معکوس زمان را که اکثر قوانین فیزیک از آن تبعیت میکنند را میتواند بشکند. یا اینکه میتواند پدیدهی متفاوتی رخ بدهد. مثلا به بلور در آیینه نگاه کنید که یک اخلال در تقارن پاریته است. زمانی که این تقارنها در یک ماده شکسته میشوند، میتوانند انتقال فازهای ناشناختهی گذشته و ویژگیهای عجیب بالقوه را نیز مشخص کنند. ویلچک میگوید:👇
یک ماده با تقارنهای شکسته شدهی مشخص میتواند اختلالات یکسانی را در یک حسگر که داخل اتمسفر کوانتومی آن ماده است، ایجاد کند. برای مثال، در یک ماده که از الکترودینامیک اکسیون تبعیت میکند، یکی از تقارنهای زمان و یا پاریته شکسته است اما ترکیب هر دو امکانپذیر نیست. با بررسی اتمسفر کوانتومی یک ماده، میتوانید تشخیص دهید که آیا این ماده از این الگوهای شکست تقارن پیروی میکند یا نه و چیزهای دیگری نیز متوجه شوید و بر این اساس بفهمید که آن ماده چه ویژگیهای عجیب دیگری ممکن است داشته باشد. برخی مواد بصورت مخفی تقارنهایی را شکستهاند که ما نه چیزی راجع به آنها میدانیم و نه انتظارشان را داریم. آنها خیلی بیگناه به نظر میرسند اما به طریقی پنهان شدهاند!
ویلچک همچنین از صحبتهایش با پژوهشگرانی میگوید که مایل به بررسی عملی این ایده هستند. او اضافه میکند که آزمایش باید به آسانی امکانپذیر باشد و خوشبختانه نه در طول سالها که تنها در هفتهها و ماههای آتی باید نتیجه بدهد. اگر همه چیز درست کار کند، عبارت اتمسفر کوانتومی یک مکان ابدی در واژهنامهی فیزیک پیدا خواهد کرد. ویلچک در گذشته نیز واژههایی را مانند اکسیون، انیونها (شبهذراتی که برای محاسبات کوانتومی مفید خواهند بود)، و بلورهای زمانی (ساختارهایی که بدون مصرف انرژی در الگوهای منظم و تکرار شونده حرکت میکنند) ابداع کرده است. آرمیتیژ میگوید که ویلچک سابقهی خوبی در بوجود آوردن اسامی و برچسبها دارد که اتمسفر کوانتومی نیز یک اسم خوب دیگر است!
علمی عرفانی👇
@wittj2
🔮🎷مفهوم درک زمان
مفاهیم و موضوعاتی که نزدیکترند , غیرقابل ردیابی و غیرقابل شناسایی ترند. اصولا مفاهیمِ بدیهی , قابلِ تعریف و شناسایی نیستند. زیرا بایستی از مفهومی به اندازه کافی فاصله گرفت و دور شد تا مجسم شود و بتوان تعریف و توصیفی از آن ارائه داد. مفاهیمی که بیش از اندازه نزدیک هستند و یا به بیان دیگر مفاهیمی که ما بخشی از آنها محسوب می شویم را نمی توان مجسم کرد و تعریفی از آنها ارائه کرد. از آن جمله مفهومِ "زمان" است. زیرا "زمان" در واقع احساسِ جزء از کل است.
⭐️در فیزیکِ نسبیت, زمان و مکان معادل یکدیگرند. به عبارت دیگر زمان و مسافت معادل هم انگاشته میشوند و درحقیقت چنین نیز هست. مثلا واحدِ زمان یا همان "ثانیه" معادلِ مسافتی است که نور در مدتِ یک ثانیه طی می کند که تقریبا معادل است با 300/000 کیلومتر. "یک ثانیهِ نوری" معادلِ مسافتی است برای "یک ثانیه زمانی". "یک ثانیهِ نوری" معادلِ مسافتی است که نور در یک ثانیه طی میکند.
⭐️مکان و زمان یک حقیقتند که بدو صورتِ ظاهرا متفاوت درک و احساس می شوند. معادلِ صحبتِ بالا, مثلا وقتی می گوییم "یک ثانیه سپری شد" بدین معناست که شرایطِ یک ثانیه قبل , 300/000 کیلومتر از ما دور شد. به عبارت دیگر, شما با "منِ یک ثانیه قبلِ خود" , 300/000 کیلومتر در یک اَبَرفضایِ چهاربعدی فاصله دارید!
⭐️همچنین میتوان صحبتِ مذکور را بدین صورت تفسیر کرد که وجودِ ما با سرعتِ سرسام آورِ نور در بُعدی بالاتر در حال حرکت است و این حرکت , طیفی پیوسته از "من" در اَبَرفضایِ چهاربعدی بوجود می آورد که فاصله بین "منِ اکنون" تا "منِ یک ثانیه قبل" , 300/000 کیلومتر است.
لذا آنچه ما بعنوانِ زمان از خود و محیطِ اطراف درک می کنیم , درواقع طیفِ پیوسته ایست از مفهومِ مورد نظر که با سرعتِ سرسام آورِ نور در بُعدی بالاتر , در حرکت است. از آنجا که "سرعتِ نور" , حدِ سرعت(سرعتِ بینهایت) در جهان ما محسوب میشود , میتوان گفت, "زمان" در یک "اَبَر زمان" دارای سرعتِ حدی(بینهایت) است یا معادلا اینکه , "زمان, مشمول در خودِ زمان نیست" یا اینکه "زمان, خود, بی زمان است" یا "زمان تنها یک طیفِ وجود در عدم است" یا "زمان دارای مرز است و مرزهای زمان دقیقا همان سرعتهای حدی (نور) یا بی نظمیِ مطلق است" .
✍م.م
علمی عرفانی👇
@wittj2