#وحدت و اشتراک #ماده با وجود پذیرفتن صورت های مختلف
إنّ للمادة - لكونها مبهمة - تحصلات مختلفة نوعية، ففي كل منها تحتاج إلى صورة نوعية خاصة ، و ارتفاعها لا يوجب زوالها بالكلّية؛ بل زوال نوعيتها الخاصة كحال الجنس بالنسبة إلى الفصول المختلفة المقوّم كل منها لوجوده النوعي، فإنّ زوال نوعه بزوال كل فصل لا يوجب زوال الجنس بالكلّية، بل زوال نحو واحد من أنحاء وجوداته و تحصلاته.
تعلیقات صدرا بر #شفاء ص223
نگاهی به تقسیم معقولات ثانیه با برهان قوه و فعل
برهان دوم به قول جناب صدرا همان برهان اول است که البته به شکل عام تر مطرح شده است و لذا خیلی از اشکالات قبلی که مثل سهروردی به مورد قبلی براساس خصوصیات آن کرده اند در این مورد جاری نمی باشد.
شی یک حالت بالفعل دارد که نماد آن صورت است و یک حالت استعداد و قوه دارد که آن هم به چیزی نیاز دارد که به آن ماده می گوییم.
اشکال: ما قوه را از مقایسه شی در شرایط دیگر و وجود موانع یا عدم وجود موانع برای او انتزاع می کنیم ، لذا صفت خود شی فی نفسه نمی باشد. لذا به ماده ای هم نیاز ندارد و خود جسم پذیرای هردو صفت می باشد.(بیان علامه مصباح رحمه الله علیه)
به این شکل اشکال استاد امینی نژادم دام ظله وارد نمی باشد که قوه اگر معقول ثانی شی باشد لازم می آید صفت شی مبطل خود شی باشد چون ما این امر را در حالت اضافی و قیاسی انتزاع کردیم نه حالت نفسی و انصافا هم وقتی به خود شی بماهو هو نگاه می کنیم امکان انتزاع قوه نداریم، باید شرایط دیگر را هم لحاظ کنیم.
نکته مهم: چه بسا بگوییم معقول های ثانی به دو دسته تقسیم می شوند یک دسته از آن ها از نفس شی انتزاع می شوند مثل فعلیت، هستی، وحدت و یک سری هم در مقایسه حاصل می شوند مثل همین قوه.
جواب:چه بسا بگوییم مقایسه صرفا موجب کشف است
#برهان_قوه_و_فعل
#معقولات_ثانیه
تعلیقات صدرا بر شفا ص440
نحوهی ارتباط وجود با حیثیت های دیگر
#معقول_ثانی #نحوهی_وجود
این یادداشت های شهید در حاشیه مقاله ششم اصول فلسفه و روش رئالیسم هست که اولین بار در یادنامه استاد شهید که توسط دکتر سروش گردآوری شده بود در سال ۵۹ چاپ شد.
این یادداشت ها در مجموعه یادداشت های شهید در سال ۹۶ در جلد ۱۶ مجموعه یادداشت ها چاپ شد.
اراده و اختیار از نگاه علامه.pdf
118.7K
جناب علامه در جاهای مختلفی از جمله بدایه، نهایه و اصول فلسفه و روش رئالیسم مقاله۸در مورد اختیار صحبت کرده اند اما شاید بتوان مقاله ایشان در رساله دوم اعتباریات مجموعه رسائل عربی را کامل ترین و منظم ترین جایی دانست که ایشان به این مطلب پرداخته اند، در اینجا سعی شده گزارشی از نظر ایشان در آن مقاله داده شود.
#اختیار
#علامه
اعتباریات علامه.pdf
300.3K
خلاصه ای از مبحث #اعتباریات #علامه طباطبایی بر اساس مقاله6اصول فلسفه و روش رئالیسم، دو رساله عربی ایشان و رساله الانسان فی الدنیا