⭕️ شهریور 1341 - وقوع زلزله مهیب بویینزهرا
در ساعت 22:55دقیقه دهم شهریورسال 1341 زلزله مهیبی که بزرگی آن 7 و دو دهم ریشتر گزارش شد شهرستان بویینزهرا در جنوب استان قزوین را لرزاند. این زمین لرزه که در یک قرن اخیر در نوع خود بیسابقه بود موجب ویرانی کامل شهر بویینزهرا و تمام روستاهای اطرافش شامل دانیسفهان، تاکستان، توفک، رودک، سگزآباد، رستم آباد، آغچه مزار و ایپک شد.شدت این زمین لرزه به حدی بود که در تهران نیز با شدت بالایی احساس شد و ساکنان پایتخت را نیز وحشت زده کرد. مسئولان وقت ساعاتی پس از این واقعه عمق کانونی این زلزله را 20 کیلومتر، تعداد کشتهشدگان را بیش از 20 هزار نفر و تعداد مصدومین و مجروحین را دو هزار و 800 نفر ذکر و اعلام کردند. در اثر این زلزله 294 روستا ویران و 100هزار نفر بیخانمان شدند. همچنین بسیاری از آثار و مکانهای قدیمی و تاریخی شهرستان بویینزهرا از جمله قلعهٔ باستانی رودک نیز از بین رفت.
در پی این زلزله بسیاری از سازمانها و نهادهای بین المللی از جمله صلیب سرخ به کمک مردم زلزله زده آمدند. در داخل نیز کمکهای مردمی برای زلزله زدگان جمع آوری میشد؛ اقدام غلامرضا تختی پهلوان و کشتی گیر ایرانی برای جمع آوری کمک ها در آن زمان مورد توجه مردم و رسانهها قرار گرفت.با جمعآوری کمکها بعد از مدتی ساکنان شهر بویینزهرا و بازماندگان آن فاجعه بار دیگر به زندگی بازگشتند، روستای توفک در پنج کیلومتری جنوب بویینزهرا توسط جمعیت صلیب سرخ کشور هلند در مدت یک سال به طور کامل بازسازی شد و روستای رودک که در فاصله حدود سه کیلومتری توفک واقع است نیز در همان مدت توسط استادان و دانشجویان دانشگاه تهران بازسازی گردید.
@yade_ayyam
⏳ ١١ شهريور سالروز شهادت رئيسعلى دلوارى رئیسعلی دلواری (۱۲۶۱–۱۲۹۴ خورشیدی/ ۱۸۸۲–۱۹۱۵ میلادی) مبارز مشروطهخواه و رهبر قیام جنوب در تنگستان و بوشهر علیه نیروهای بریتانیا در دورهٔ جنگ جهانی اول بود.
رئیسعلی دلواری در سال ۱۲۶۱ خورشیدی برابر با ۱۸۸۲ میلادی (۱۲۹۹ قمری) در روستای دلوار از توابع تنگستان متولد شد. مادر رئیس علی بنام شهین و پدرش زائیر محمّد کدخدای دلوار بود که بعدها به «معینالاسلام» ملقّب شد. باشروع نهضت مشروطیت، رئیسعلی در حالی که ۲۴ سال بیشتر نداشت از جمله پیشگامان مشروطهخواه در جنوب ایران شد و همکاری نزدیکی با محافل انقلابی و عناصر مشروطهطلب در بوشهر، تنگستان و دشتی آغاز کرد.
دوران جوانی او همزمان با حضور گسترده استعمار انگلیس در خلیج فارس بود. وی نقشی کلیدی در قیام جنوب داشت. قیام مردم تنگستان به رهبری وی روی هم هفت سال طول کشید و در این مدت دلیران تنگستانی دو هدف عمده را دنبال میکردند، پاسداری از بوشهر و دشتستان و تنگستان به عنوان منطقه سکونت خود و جلوگیری از حرکت قوای بیگانه به درون مرزهای ایران و دفاع از استقلال وطن.
رئیسعلی چهار زن اختیار کرد که فقط از آخرین همسر خود (مدینه دختر صفر از اهالی دلوار) صاحب فرزندی بنام عبدالحسین (بهادر شهیدی) شد. نوههای رئیسعلی از بهادر، سه نفر بنامهای غلامحسین، فرنگیس و گلاندام میباشند که هیچکدام در قید حیات نیستند. گلاندام شهیدی آخرین نوه زنده رئیسعلی بود که در خرداد ماه ۱۳۹۴ بدرود حیات گفت.
جنگ میان دلیران تنگستان به رهبری رئیس علی از یک سو و نیروهای بریتانیا و خوانین متحد آنان از سوی دیگر به طور پیاپی و پراکنده تا شهریور ۱۲۹۴ خورشیدی ادامه یافت و انگلیسیها نتوانستند بر رئیس علی و یارانش برتری یابند. رئیسعلی در محلی به نام «تنگک صفر» هنگام شبیخون به قوای بریتانیا توسط فردی نفوذی و اجیر شده به نام غلامحسین تنگکی، از پشت سر هدف گلوله قرار گرفت و در سن ۳۳ سالگی کشته شد. تاریخ شبیخون مذکور و کشته شدن رئیسعلی دلواری در همه منابع، شب ۲۳ شوال ۱۳۳۳ قمری برابر با ۳ سپتامبر ۱۹۱۵ میلادی نقل شدهاست، که برابر با ۱۱ شهریور ۱۲۹۴ خورشیدی و میتواند با ۱۲ شهریور تقویم خورشیدی برجی رایج آنزمان برابر بوده باشد.
پیکر او ابتدا در نزدیکی حرم امامزادهای در روستای «کله بند» به خاک سپرده شد. اما به موجب وصیت خود رئیسعلی، او را در جوار حرم علی بن ابیطالب ع در وادیالسلام نجف دفن کردند.
در ایران با مصوبه شورای عالی انقلاب روز ۱۲ شهریور بعنوان سالروز کشته شدن رئیسعلی دلوری از سال ۸۹ به نام «روز مبارزه با استعمار انگلیس» نامگذاری شدهاست.
@yade_ayyam
یکی از مهترین پیامهای فراموش شده عاشورا
شب عاشورا امام حسین به یارانش فرمود:
هر کس از شما حق الناسی به گردن دارد برود و آن حق را ادا کند که خداوند شهادتش را نمی پذیرد.
او به جهانیان فهماند که حتی شهید شدن درراه خدا در کربلا بالاتر از رعایت حق الناس نیست.
🆔 @yade_ayyam
🔴 گفت: خمینی کم آورده بچه فرستاده جنگ.
بسیجی گفت نه خمینی سن عشقو کم کرده...
#الحسین_یجمعنا
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
مداحی زیبایی از محمد اصفهانی
یار میگوید حسین
دلدار میگوید حسین...
🆔 @yade_ayyam
🔖نگرانی رژیم پهلوی از بازگشت امام خمینی به کشور در محرم 57
🔻هیجان عمومی در محرم 57 به اوج خود رسیده بود؛ عمر رژیم پهلوی رو به پایان بود و این را میشد از وقایع و رویدادها دریافت. مردم از هر گوشه و کنار فریاد «مرگ بر شاه» برمیآوردند و خواستار بازگشت امام خمینی به میهن بودند.
🔻احتمال بازگشت امام به ایران در محرم 1357، ترس و اضطراب را در دربار پهلوی به اوج رسانده بود. از اینرو در 15 آذر برابر با 5 محرم، به همه شهربانیهای مرزی و دارای سرویس صدور گواهینامه درباره امکان بازگشت «حاجی آقا روحالله خمینی» هشدار داده شد.
🔻هرچند امام خمینی در بازه زمانی محرم به ایران بازنگشتند، اما طولی نکشید که با ورود پیروزمندانه به کشور در 12 بهمن همان سال، بساط سلطنت 2500 شاهنشاهی را درهمپیچیدند.
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🎞 كلمات رائعة للشيخ عدنان المفتي السني السعودي عن الإمام الحسين (ع) وارتباك المذيع في البرنامج التلفزيوني.
📽 خنان شگفت انگیز شیخ عدنان، مفتی اهل سنت عربستانی درباره ی امام حسین (ع) و سرگردانی مجری در برنامه تلویزیونی!!
🆔 @yade_ayyam
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🎥 فیلم | بیانات منتشر نشده رهبر انقلاب
در مورد حوادث عاشورای سال 1388
⭕️ #فتنه_88
🔹 توطئه آمریکایی- صهیونیستی
🆔 @yade_ayyam
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🎞 برهنه کردن و کتک زدن یک جوان بسیجی دیگر در روز عاشورای 88 توسط فتنه گران
🆔 @yade_ayyam
12 شهریور 1364. حسینیه جماران، امام خمینی در حال سخن گفتن در جلسه تنفیذ حکم دومین دوره ریاست جمهوری #آیت_الله_خامنه_ای
@yade_ayyam
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
📽 روضه امام سجاد (ع)
🌴 در رثای شهادت امام زین العابدین (ع)
🎤محمدجواد فارسی
⏳ محرم 1395
🆔 @yade_ayyam
⏳ 12 شهریور- سالروز درگذشت دکتر حسابی
🔹 دكترسید محمود حسابي در هزار و دویست و هشتاد و یک از پدر و مادري تفرشي در تهران زاده شد. در هفده سالگي ليسانس ادبيات و در نوزده سالگي ليسانس زيست شناسي و پس از آن مدرك مهندسي راه و ساختمان را از دانشگاه امريكايي بيروت اخذ كرد.
او در رشتههاي پزشكي، رياضيات و ستارهشناسي به تحصيلات آكادميك پرداخت و همزمان با تحصيل در رشته معدن، در راه آهن برقي فرانسه نيز مشغول به كار شد.. فعاليتهاي مهم وي
اولين نقشه برداري علمي و فني، رسم اولين نقشه نوين راه ساحلي سراسري ميان بنادر خليج فارس، تأسيس دارالمعلمين عالي تأسيس مدرسه مهندسي وزارت راه و تدريس در آن تأسيس دارالمعلمين عالي ساخت اولين راديو در كشور ، تأسيس دانش سراي عالي و تدريس در آن ، ايجاد اولين ايستگاه هواشناسي در ايرانش نصب و راه اندازي اولين دستگاه راديولوژي در ايران ، تعيين ساعت ايران تأسيس اولين بيمارستان خصوصی. دکتر حسابی در دوازده شهریور هفتاد و یک در ژنو در گذشت و بنا به درخواست خودشون در تفرش به خاک سپرده شدند.
🆔 @yade_ayyam
یاد ایام
⏳ 12 شهریور- سالروز درگذشت دکتر حسابی 🔹 دكترسید محمود حسابي در هزار و دویست و هشتاد و یک از پدر و
⏳ 12 شهریور- سالروز درگذشت دکتر حسابی
ا▫️▪️▫️▪️▫️▪️▫️▪️▫️
📷 تصویری از آخرین لحظات زندگی دکتر حسابی !
💠 شام در کنار تخت استاد سرد شده است. ظاهراً ديگر نيازي به خوردن غذا نيست، پزشکان و مسئولان بيمارستان دانشگاه به اين نتيجه رسيدند که معالجه روی قلب استاد ديگر اثری ندارد.
لذا آنژيوکت ها را خارج و حتی ماسک تامين اکسيژن که ديگر ريه ها قادر به تامين آن نبود، برداشته اند و تنها سنسورهاي تپش قلب روشن است.
شگفت اينکه در چنين حالتی در کمال حيرت پزشکان و متخصصين بيمارستان کانتونال دانشگاه ژنو، پروفسور حسابی در آخرين لحظات حيات به چيزی جز مطالعه و افزايش دانش نمیانديشد.
اين تصوير منحصر به فرد را يکی از کارکنان خود بيمارستان به عنوان يک تصوير تکان دهنده و تاثير گذار ثبت کرده است.
یاد ایام
⏳ 12 شهریور- سالروز درگذشت دکتر حسابی ا▫️▪️▫️▪️▫️▪️▫️▪️▫️ 📷 تصویری از آخرین لحظات زندگی دکتر حساب
⭕️ بیگانه بودن جامعه با کتاب و کتابخوانی‼️
#بریده_جرائد ، #اطلاعات ، 12 شهریور 1340 : جهان بر لب پرتگاه جنگ / دیشب نیمی از تهران در تاریکی فرو رفت
🆔 @yade_ayyam
یاد ایام
#بریده_جرائد ، #اطلاعات ، 12 شهریور 1340 : جهان بر لب پرتگاه جنگ / دیشب نیمی از تهران در تاریکی فرو
✳️ خاموشی گسترده در پایتخت ؛ تهران نیم قرن به عقب رفت!
#روزشمار
12 شهریور 1340
❇️ نیمی از تهران در تاریکی فرو رفت
روزنامه «اطلاعات» در گزارشی نوشت: دیشب تهران نیم قرن عقب رفت و به علت قطع برق، قسمت اعظم شهر در تاریکی فرو رفت و مردم مجبور شدند مانند 50 سال پیش از چراغ های نفتی و شمع استفاده کنند. قطع شدن جریان برق زندگی عادی مردم پایتخت را چندین ساعت به هم زد.
به دنبال حریق کارخانه برق آلستوم، دیشب نیمی از تهران در تاریکی فرو رفت؛ خیابان ها، خانه ها، سینماها، هتل ها و کافه ها دیشب خاموش بود و مردم از شمع و چراق زنبوری و چراق قوه استفاده می کردند.
اتومبیل های بدون بنزین در خیابان ها از حرکت باز ماندند، نگهبانان بانک ها به مراقبت بیشتری پرداختند، امور چندین بیمارستان مختل شد، در کار دوایر توزیع نامه های پستی نیز اختلال ایجاد شد، یخچال ها از کار افتاد و غذاها فاسد شد!
❇️ در وزارتخانه راه می افتم و ادارات را جمع و جور می کنم!
دیروز شورای روسا و معاونین وزارت فرهنگ با حضور #درخشش ، وزیر فرهنگ، تشکیل گردید. در این جلسه، وزیر فرهنگ ضمن انتقاد شدید از سیستم کار در دستگاه های اداری اظهار داشت: فرهنگ باید در خدمت مردم باشد، ولی متاسفانه می بینیم که مردم در خدمت فرهنگ هستند. ما باید با اتخاذ یک روش جدید و صحیح کاری بکنیم که مردم راضی باشند و دست از کاغذبازی برداریم. من چند بار بخشنامه کرده ام که بی بضاعت ها از پرداخت شهریه معاف هستند، باز هم می بینم عده ای از مدیران به بی بضاعت ها سخت می گیرند. در ادارات ما بی جواب گذاشتن نامه یک آموزگار کار پیش پاافتاده و متداولی شده است. ما در کادرهای اداری خود را پایبند اصول و مقرراتی کرده ایم که جز ضرر و عقب افتادگی حاصل دیگری ندارد؛ مثلا فرهنگ خراسان برای تعیین یک مدیر دبیرستان از تهران کسب تکلیف می کند!
وزیر فرهنگ درباره تاخیر در پرداخت ترمیم حقوق و اضافات و لیست های جداگانه ای که تهیه شده است توضیح خواست و اظهار داشت: اگر اداره فرهنگی لیست را دیر می نویسد، باید مواخذه شود. تماس گرفتن و جواب دادن به معلم از وظایف ما است. به ادارات فرهنگ شهرستان ها اختیاراتی بدهید و ترتیبی بدهید که فرهنگ شهرستان برای تعیین یک مدیر دایره با تهران مکاتبه نکند؛ همچنین می بینیم که عده ای از روسای فرهنگ شهرستان ها در تهران هستند؛ وقتی علت مسافرت را می پرسم، معلوم می شود برای دادن یک گزارش غیر مهم آمده اند. روسای فرهنگ باید ناظر حوزه ماموریت خود باشند و اصولا نباید برای این قبیل ماموریت ها هزینه ای بپردازند و هیچ ماموری نباید قبل از کسب اجازه کتبی به ماموریت برود.
اگر مسلم شد شخصی صلاحیت ندارد برکنار می کنم، حتی درباره باشگاه مهرگان هم تعصبی ندارم و نخواهم داشت. همان طور که قبلا دستور داده ام، در سال جاری در آموزشگاه ها از داشتن اطاق های اختصاصی باید خودداری شود؛ اطاق مدیر، اطاق ناظم و اطاق دفتر و... نباید وجود داشته باشد؛ همه این اطاق ها را به کلاس تبدیل کنید و دانش آموز بپذیرید و در مورد تامین دبیرانی که با پرداخت حق التدریس به کار گماره می شوند باید به رئیس دبیرستان اختیار داد. حس می کنم که ادارات دوباره پهن شده اند و من مجبور هستم دوباره در وزارتخانه به راه بیفتم و جمع و جور کنم؛ حتی المقدور از دادن تشکیلات اضافی و زائد خودداری نمایید.
❇️ شرکت نفتی هیئتی به #آلمان اعزام می کند
مهندس فریور، وزیر صنایع و معادن، در مورد نحوه دریافت وام 200 میلیون مارکی از آلمان اظهار داشت: برای دادن ترتیب اخذ 200 میلیون مارک وام دولت آلمان به سازمان برنامه، هیئتی از نمایندگان سازمان با مقامات دولت آلمان تماس خواهند گرفت.
دولت آلمان با حسن نیت کامل متعهد شده است که نهایت کمک و تسهیلات را برای دریافت این وام جهت سازمان برنامه فراهم سازد، به طوری که اجرای پروژه های مربوطه به هیچ وجه دچار رکود نگردد.
مهندس فریور در مورد 700 میلیون مارک تضمین صاحبان صنایع آلمان که قرار است در اختیار شرکت ملی نفت ایران گذاشته شود اظهار داشت که برای ترتیب دادن استفاده از این اعتبار نیز به صورت اولی اقدام می شود و شرکت ملی نفت ایران هیئتی را برای مذاکره و اتخاذ تصمیم نهایی درباره چگونگی استفاده از این اعتبار به آلمان اعزام خواهد داشت.
سازمان برنامه به نمایندگان اقتصادی خود که در اروپا هستند دستور داده است که برای ترتیب دادن اخذ وام به بن عزیمت کنند.
@yade_ayyam
هدایت شده از یاد ایام
⏳ ١١ شهريور سالروز شهادت رئيسعلى دلوارى رئیسعلی دلواری (۱۲۶۱–۱۲۹۴ خورشیدی/ ۱۸۸۲–۱۹۱۵ میلادی) مبارز مشروطهخواه و رهبر قیام جنوب در تنگستان و بوشهر علیه نیروهای بریتانیا در دورهٔ جنگ جهانی اول بود.
رئیسعلی دلواری در سال ۱۲۶۱ خورشیدی برابر با ۱۸۸۲ میلادی (۱۲۹۹ قمری) در روستای دلوار از توابع تنگستان متولد شد. مادر رئیس علی بنام شهین و پدرش زائیر محمّد کدخدای دلوار بود که بعدها به «معینالاسلام» ملقّب شد. باشروع نهضت مشروطیت، رئیسعلی در حالی که ۲۴ سال بیشتر نداشت از جمله پیشگامان مشروطهخواه در جنوب ایران شد و همکاری نزدیکی با محافل انقلابی و عناصر مشروطهطلب در بوشهر، تنگستان و دشتی آغاز کرد.
دوران جوانی او همزمان با حضور گسترده استعمار انگلیس در خلیج فارس بود. وی نقشی کلیدی در قیام جنوب داشت. قیام مردم تنگستان به رهبری وی روی هم هفت سال طول کشید و در این مدت دلیران تنگستانی دو هدف عمده را دنبال میکردند، پاسداری از بوشهر و دشتستان و تنگستان به عنوان منطقه سکونت خود و جلوگیری از حرکت قوای بیگانه به درون مرزهای ایران و دفاع از استقلال وطن.
رئیسعلی چهار زن اختیار کرد که فقط از آخرین همسر خود (مدینه دختر صفر از اهالی دلوار) صاحب فرزندی بنام عبدالحسین (بهادر شهیدی) شد. نوههای رئیسعلی از بهادر، سه نفر بنامهای غلامحسین، فرنگیس و گلاندام میباشند که هیچکدام در قید حیات نیستند. گلاندام شهیدی آخرین نوه زنده رئیسعلی بود که در خرداد ماه ۱۳۹۴ بدرود حیات گفت.
جنگ میان دلیران تنگستان به رهبری رئیس علی از یک سو و نیروهای بریتانیا و خوانین متحد آنان از سوی دیگر به طور پیاپی و پراکنده تا شهریور ۱۲۹۴ خورشیدی ادامه یافت و انگلیسیها نتوانستند بر رئیس علی و یارانش برتری یابند. رئیسعلی در محلی به نام «تنگک صفر» هنگام شبیخون به قوای بریتانیا توسط فردی نفوذی و اجیر شده به نام غلامحسین تنگکی، از پشت سر هدف گلوله قرار گرفت و در سن ۳۳ سالگی کشته شد. تاریخ شبیخون مذکور و کشته شدن رئیسعلی دلواری در همه منابع، شب ۲۳ شوال ۱۳۳۳ قمری برابر با ۳ سپتامبر ۱۹۱۵ میلادی نقل شدهاست، که برابر با ۱۱ شهریور ۱۲۹۴ خورشیدی و میتواند با ۱۲ شهریور تقویم خورشیدی برجی رایج آنزمان برابر بوده باشد.
پیکر او ابتدا در نزدیکی حرم امامزادهای در روستای «کله بند» به خاک سپرده شد. اما به موجب وصیت خود رئیسعلی، او را در جوار حرم علی بن ابیطالب ع در وادیالسلام نجف دفن کردند.
در ایران با مصوبه شورای عالی انقلاب روز ۱۲ شهریور بعنوان سالروز کشته شدن رئیسعلی دلوری از سال ۸۹ به نام «روز مبارزه با استعمار انگلیس» نامگذاری شدهاست.
@yade_ayyam
یاد ایام
⏳ ١١ شهريور سالروز شهادت رئيسعلى دلوارى رئیسعلی دلواری (۱۲۶۱–۱۲۹۴ خورشیدی/ ۱۸۸۲–۱۹۱۵ میلادی) مبارز
عکس منسوب به رئیس علی دلواری و همرزمانش ، امروز 12 شهریور ماه سالروز شهادت رئیس علی دلواری و روز ملی مبارزه با استعمار
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
💠 ماجرای عقب نشینی خفت بار 5000 تفنگدار انگلیسی مقابل 100 نفر از یاران #رئیسعلی_دلواری در #ماجرای_خانه_متروک
⏳ 12 شهریور سالروز شهادت رئیسعلی دلواری
@yade_ayyam
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🎥 ترانه و نماهنگ جاشوی بیپروا با صدای ساسان نوذری
📌به مناسبت 12 شهریور سالروز شهادت رئیسعلی دلواری و روز ملی مبارزه با استکبار
@yade_ayyam
(https://attach.fahares.com/J6aw9GSQvnKee+R5MBHQdQ==) 🔴 ادوارد براون = سید جیکاک
(به مناسبت 12 شهریور؛ روز مبارزه با #استعمار_انگلیس)
نویسنده: #انوشه_میرمرعشی
منبع: #ماهنامه_فکه ١٧٢
برای پژوهشگران تاریخ اصلا عجیب نیست، اما شاید برای دیگران خیلی عجیب باشد اگر بدانند فقط در دوره ناصرالدین شاه و پسرش مظفرالدین شاه قاجار بیش از 2000 جاسوس انگلیسی در ایران جولان میدادهاند. آنها در آن روزگار برای تامین اهداف استعماری کشورشان و سلطه اقتصادی و فرهنگی انگلستان بر ایران تلاش وافر میکردهاند.
@yade_ayyam
یاد ایام
عکس منسوب به رئیس علی دلواری و همرزمانش ، امروز 12 شهریور ماه سالروز شهادت رئیس علی دلواری و روز ملی
سالروز شهادت رئیسعلی دلواری
✴️ رئیسعلی بعد از این كه قوای انگلیس بوشهر را به تصرف خود درآوردند، به مقابله با تجاوزگران پرداخت و شكستهای سنگینی بر آنان وارد كرد.
پس از اشغال بوشهر در رمضان سال 1333 ق، نیروهای انگلیسی قصد تصرف دلوار را میكنند. محلی كه پیش از آن، چند بار سربازان انگلیسی به آنجا یورش برده و هر بار طعم تلخ شكست را چشیده بودند.
رییسعلی همراه با یاران خود، علیه اشغالگران وارد نبرد شده و نیروهای متجاوز را كه قریب به پنج هزار نفر بودند، تار و مار میكند. قیام مردم تنگستان بر روی هم هفت سال به طول انجامید و در این مدت، دلیران تنگستان، دو هدف عمده را دنبال میكردند: پاسداری از بوشهر، دشتستان و تنگستان به عنوان منطقه سكونت خود و جلوگیری از نفوذ قوای بیگانه به درون سرزمین ایران و دفاع از استقلال وطن. با کودتای ضد انقلابی لیاخوف روسی علیه مشروطهخواهان در هزار و سیصدو بیست و شش هجری قمری و بمباران مجلس شورای ملی و استقرار دیکتاتوری محمدعلی شاه قاجار، رئیس علی به همراه سیدمرتضی علمالهدی اهرمی به مبارزه علیه استبداد صغیر پرداخت.
✳️ در سال هزار وسیصد و بیست و هفت هجری قمری با کمک تفنگچی تنگستانی، بوشهر را از عناصر مستبد وابسته به دربار محمدعلی شاه پاک کرد و اداره گمرک و انتظامات و دیگر ادارات را تسخیر کرد. این کار دلیران تنگستان بر انگلیسیها که اداره گمرک را در اجاره داشتند گران آمد وآنان برای تضعیف مشروطهخواهان و استمرار سلطه بر حیات اقتصادی و سیاسی جنوب ایران به جنگ با دلیران تنگستانی پرداختند و در این راه از دیگر خوانین جنوب ایران یاری جستند. جنگ میان رئیس علی و دلیران تنگستان از یک سو و انگلیسیها و خوانین متحد آنان از سوی دیگر به طور پیاپی و پراکنده تا شوال هزار و سیصد و سی و سه ه.ق ادامه یافت و انگلیسیها نتوانستند بر رئیس علی و یارانش تفوق یابند.
تا این که در گیرودار حمله انگلیسیها به بوشهر در شب بیست و سه شوال هزار و سیصد وسیوسه ه.ق (سوم سپتامبر هزار و نهصد و پانزده میلادی) هنگامی که رئیسعلی در محلی به نام «تنگک صفر» قصد شبیخون به قوای انگلیسیها را داشت، از پشت مورد هدف گلوله یکی از همراهان خائن قرار گرفت و در دم به شهادت رسید. مبارزات رئیس علی دلواری برگ زرین دیگری در تاریخ مقاومت دلیر مردان ایران در مبارزه با استعمار است رییسعلی دلواری این آزاده دلاور، سرانجام در حین مبارزه با دشمنان اسلام و ایران در دوازدهم شهریور 1294 ش برابر با 23 شوال 1333 ق در 33 سالگی، از پشت مورد هدف گلوله فرد خائنی قرار گرفت و به شهادت رسید
@yade_ayyam
فریاد- اخوان ثالث.mp3
4.61M
💠 #شعر فریاد - دفتر زمستان
🎤 با صدای شاعر: مهدی اخوان ثالث
خانهام آتش گرفته ست، آتشی جانسوز
هر طرف میسوزد این آتش
پردهها و فرشها را، تارشان با پود
من به هر سو میدوم گریان
در لهیب آتش پر دود
وز میان خندههایم تلخ
و خروش گریهام ناشاد
از درون خستهٔ سوزان
میکنم فریاد، ای فریاد! ای فریاد
خانهام آتش گرفته ست، آتشی بی رحم
همچنان میسوزد این آتش
نقشهایی را که من بستم به خون دل
بر سر و چشم در و دیوار
در شب رسوای بی ساحل
وای بر من، سوزد و سوزد
غنچههایی را که پروردم به دشواری
در دهان گود گلدانها
روزهای سخت بیماری
از فراز بامهاشان، شاد
دشمنانم موذیانه خندههای فتحشان بر لب
بر من آتش به جان ناظر
در پناه این مشبک شب
من به هر سو میدوم
گریان ازین بیداد
میکنم فریاد، ای فریاد! ای فریاد
وای بر من، همچنان میسوزد این آتش
آنچه دارم یادگار و دفتر و دیوان
و آنچه دارد منظر و ایوان
من به دستان پر از تاول
این طرف را میکنم خاموش
وز لهیب آن روم از هوش
ز آن دگر سو شعله برخیزد، به گردش دود
تا سحرگاهان، که میداند که بود من شود نابود
خفتهاند این مهربان همسایگانم شاد در بستر
صبح از من مانده بر جا مشت خاکستر
@yade_ayyam
یاد ایام
💠 #شعر فریاد - دفتر زمستان 🎤 با صدای شاعر: مهدی اخوان ثالث خانهام آتش گرفته ست، آتشی جانسوز هر ط
#شعر_کودتا اخوان کاملا شاعر بعد از 28 مرداد است و در شعر زمستانش فضای سرد سمبولیستی حاکم است که آن را از نیما گرفته؛ یا قصهی شهر سنگستان او اصلا داستان شکست مصدق است و بردن نفت «و بردنها و بردنها و بردنها / و کشتیها و کشتیها و کشتیها». در شعر آنگاه پس از تندر هم به فرار شاه و در افتادن مصدق با امپریالیسم انگلیس و سکوت کشورهایی مثل چین و ... در قبال کودتا میپردازد و البته این شعر دیگر نه سمبولیسم که اصلا تمثیل است. اخوان همچنین شعری را هم مستقیما به مصدق، با نام پیرمحمد احمدآبادی، تقدیم کرده است. هرچند که شعرهای اصلی آن سالهای ما در حاشیه قرار داشتند و کمکم از دهه 40 به بعد مطرح شدند، وقتی که دیگر زیباییشناسی این نوع شعر جا افتاد و کسانی هم که تحت تاثیرشان بودند، از متن کنار زده شدند. در واقع شعر شاعران مطرح آن سالها شکل رنگ باخته شاعران اصلی و نوپرداز ما بود.
شعر اخوان و بسیاری دیگر از شاعران کودتا (کودتای 28 مرداد 1332) بیشتر دست به بازسازی صرف واقعیت میزنند. شاید شعر «زمستان است» و البته «فریاد» اخوان ثالث بهترین نمونهها برای بیان وضعیت شعر و شاعران بعد از کودتای 28 مرداد باشد. در ادامه شعر «فریاد» باصدای مهدی اخوان ثالث به شما مخاطبان عزیز تقدیم می شود.
💠 فریاد - دفتر زمستان - مهدی اخوان ثالث
خانهام آتش گرفته ست، آتشی جانسوز
هر طرف میسوزد این آتش
پردهها و فرشها را، تارشان با پود
من به هر سو میدوم گریان
در لهیب آتش پر دود
وز میان خندههایم تلخ
و خروش گریهام ناشاد
از درون خستهٔ سوزان
میکنم فریاد، ای فریاد! ای فریاد
خانهام آتش گرفته ست، آتشی بی رحم
همچنان میسوزد این آتش
نقشهایی را که من بستم به خون دل
بر سر و چشم در و دیوار
در شب رسوای بی ساحل
وای بر من، سوزد و سوزد
غنچههایی را که پروردم به دشواری
در دهان گود گلدانها
روزهای سخت بیماری
از فراز بامهاشان، شاد
دشمنانم موذیانه خندههای فتحشان بر لب
بر من آتش به جان ناظر
در پناه این مشبک شب
من به هر سو میدوم
گریان ازین بیداد
میکنم فریاد، ای فریاد! ای فریاد
وای بر من، همچنان میسوزد این آتش
آنچه دارم یادگار و دفتر و دیوان
و آنچه دارد منظر و ایوان
من به دستان پر از تاول
این طرف را میکنم خاموش
وز لهیب آن روم از هوش
ز آن دگر سو شعله برخیزد، به گردش دود
تا سحرگاهان، که میداند که بود من شود نابود
خفتهاند این مهربان همسایگانم شاد در بستر
صبح از من مانده بر جا مشت خاکستر
وای، آیا هیچ سر بر میکنند از خواب
مهربان همسایگانم از پی امداد؟
سوزدم این آتش بیدادگر بنیاد
میکنم فریاد، ای فریاد! ای فریاد
@yade_ayyaam