#ملكولهاي_زيستي (شيمي حيات) :
- در دنياي جانداران حتي تغييرات ملكولي بسيار ظريف هم می تواند پیامدهای قابل توجهی به دنبال داشته باشد و تغییرات اساسی را در جانداران در پی داشته باشد. طوري كه حتي ايزومرهاي مختلف از يك ماده(ساختماني يا سيس و ترانس يا انانتيومر) داراي اثرات و عكس العملهاي متفاوت در جانداران مي باشند.
- استراديول(نوعي استروژن)و تستسترون تفاوتشان فقط در دوگروه شيميايي است والّا اسكلت كربني يكساني دارند كه از چهار حلقة متّصل به هم درست شده و همين تفاوت اندك بين اين دو باعث اثرات كاملاً متفاوت مي شود طوري كه يكي باعث بروز صفات جنسي زنانه و ديگري باعث بروز صفات جنسي مردانه مي شود.
#زیست_دهم_فصل_یک
#شگفتی_های_زیست_شناسی
#بیشتر_از_کتاب_درسی
🆔@baghery56
🧬@zisthb
- جانداران تك سلولي آبزي كه فاقد ديوارة سلولي هستند بايد داراي سازگاري هاي ويژه اي شده باشند كه بتوانند در محيطهاي هيپوتونيك و هيپرتونيك فشار اسمزي خود را تنظيم كنند و در چنين محيطهايي دوام بياورند. مثلاً #پارامسي ، هم داراي غشائي است كه نفوذپذيري كمتري نسبت به آب دارد و هم داراي واكوئلي خاص بنام #واكوئل_ضرباندار مي باشد كه آب اضافي سلول را دفع مي كند.
#زیست_دهم_فصل_یک
#شگفتی_های_زیست_شناسی
#بیشتر_از_کتاب_درسی
🆔@baghery56
🧬@zisthb
#طرح_آموزشی
#مکانیسم تأثیر آبسیزیک اسید بر بسته شدن روزنه ها
#زیست_یازدهم_فصل_نه
#گیاهی
🆔@baghery56
🧬@zisthb
«چند مورد از راههایی که در گیاهان برای دفاع و جلوگیری از ورود عوامل بیماری زا وجود دارد»
#زیست_یازدهم_فصل_نه
#گیاهی
🆔@baghery56
🧬@zisthb
اگر با هر سقوطی
زندگی معنی خود را از دست میداد،
هرگز دانه ای
به لانه مورچه ای نمی رسید....
#انگیزشی
🐜🐜🐜
🆔@baghery56
🧬@zisthb
👈نکاتی جالب در رابطه با #غشاء_سلولی :
- شايد يكي از اولين رخدادها در تكامل حيات، پديد آمدن غشايي باشد كه بتواند ميزاني از يك محلول را با ثباتي خاص در بربگيرد.
- يكي از اصول پايه اي حيات كه به غشاء سلول مربوط است، قائل شدن تمايز در تبادلات سلولي است. كه سلول با داشتن غشاء پلاسمايي قادر به اين عمل مي باشد(نفوذپذيري انتخابي)
- تا زماني كه غشاء حالت سيّاليت كافي(نه زياد نه كم) داشته باشد مي تواند در ايفاي نقش خويش خوب عمل كند.
- در كل ، كاهش دما باعث رو به انجماد رفتن ليپيدها و افزايش دما باعث شل شدن و مايع شدن آنها مي شود پس مي تواند در كيفيت و عملكرد غشاء تأثير داشته باشد.
- اگر غشاء داراي فسفوليپيدهاي سرشار از اسيدهاي چرب غيراشباع باشد ، كاهش دماي بيشتري را مي تواند تحمل كند كه اين خميدگي در اسيدهاي چرب نمي گذارد خيلي بطور فشرده در كنار هم قرار گيرند و همين سياليت غشاء را زياد مي كند.(اين حالت براي سلولهايي كه در دماي پايين زندگي ميكنند مناسب است)
- كلسترول كه در بينابين فسفوليپيدهاي غشاء قرار مي گيرد در دماهاي معمولي و بالا از سياليت بيش از حدّ غشاء جلوگيري مي كند و نيز در دماهاي پايين هم مانع فشردگي بيش از حد فسفوليپيدها مي شود. پس مي توان كلسترول را يك بافر دمايي براي غشاء در نظر گرفت بدين معني كه مي تواند سيّاليت مناسب غشاء را در برابر تغييرات دمايي حفظ كند.
- در غشاء سلولي سلولهاي گندم زمستانه كه شرايط سرد زمستاني را تحمل مي كند، فسفوليپيدهاي غيراشباع بيشترند تا در اين شرايط از منجمد شدن غشاء جلوگيري شود. اين مورد، يك نوع سازگاري در سطح بيوشيميايي در دنياي جانداران است. مورد ديگر ماهي هايي هستند كه در محيطهاي بسيار سرد زندگي مي كنند در غشاء سلولهاي بدني اينها نيز اسيدهاي چرب غير اشباع به فراواني يافت مي شود تا غشاءهايشان بتوانند در محيطهاي سرد سياليت خود را حفظ كند. البته از آن طرف باكتري ها و آركي باكتري هايي كه در چشمه هاي آتش فشاني(دماي بالاي 90درجه)زندگي مي كنند در غشاء خود داراي ليپيدهاي غيرمعمول خاصي هستند كه از سياليت بيش از اندازة غشاء جلوگيري كند.
- شناسايي سلول – سلول توسط ملكولهاي سطح غشاء كه بيشتر كربوهيدراتها هستند و به صورت گليكوليپيد يا گليكوپروتئين مي باشند صورت مي گيرد. اين نوع شناسايي براي تشكيل بافتها و اندامها در رويان و نيز در پس زدن سلول يا بافت بيگانه در كار دستگاه ايمني اهميت دارد.
#بیشتر_از_کتاب_درسی
#زیست_دهم_فصل_یک
#شگفتی_های_زیست_شناسی
🆔@baghery56
🧬@zisthb
« مشاهدات و تحقیقات #ویلکینز_و_فرانکلین نتایج »
#زیست_دوازدهم_فصل_یک
#طرح_آموزشی
🆔@baghery56
🧬@zisthb
« ارائه مدل ملکولی برای #دنا توسط #واتسون_و_گریک »
#زیست_دوازدهم_فصل_یک
#طرح_آموزشی
🆔@baghery56
🧬@zisthb