✅شرایط استاد عام و دوست و همنشین در کلام حضرت امام صادق علیه السلام
فَضْلِ بْنِ أَبِی قُرَّةَ عَنْ أَبِی عَبْدِ اللَّهِ علیه السلام قَالَ قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صلی الله علیه و اله قَالَتِ الْحَوَارِیُّونَ لِعِیسَى یَا رُوحَ اللَّهِ مَنْ نُجَالِسُ قَالَ مَنْ یُذَکِّرُکُمُ اللَّهَ رُؤْیَتُهُ وَ یَزِیدُ فِی عِلْمِکُمْ مَنْطِقُهُ وَ یُرَغِّبُکُمْ فِی الْآخِرَةِ عَمَلُه
الکافی جلد 1، صفحه 39 باب صفة العلماء
امام صادق علیه السلام میفرمایند رسول خدا صلی الله علیه و اله وسلم فرمود: حواریین بعیسى علیه السلام گفتند یا روح اللَّه با که بنشینیم فرمود: با کسى که👇👇
🔴دیدارش شما را بیاد خدا اندازد
⚪️و سخنش دانشتان را زیاد کند
🔵و کردارش شما را به آخرت تشویق کند.
اصول کافى-ترجمه مصطفوى،
🌷💐
با پنج گروه همنشین نباش
💦امام سجاد(علیه السلام) به فرزندش فرمود: ملاحظه نما و مراقب باش که با پنج نفر همنشین و هم صحبت و همسفر نباشید. آن حضرت سوال نمود آنها کیستند؟ امام (علیه السلام) فرمود:
1💧 - پرهیز کن از هم صحبتی با دروغگو! زیرا که او به منزله شوره زار است. از دور خود را مانند آب جلوه می دهد، لیکن شوره است. دور را در نظرها نزدیک و نزدیک را دور نشان می دهد،
2 💧- پرهیز از مصاحبت و رفاقت با نافرمان به خدا! زیرا که او تو را به یک لقمه یا کمتر می فروشد. کسی که به خدا که آفریننده او می باشد دروغ بگوید حتما به مثل خودش کج روش و نافرمان است.
3 💧- پرهیز کن از همنشینی با بخیل! زیرا که تو را خوار و بی ارزش می نماید در هنگامی که محتاج و نیازمندی. نه به مال و نه به زبان به تو کمک نخواهد کرد.امام(علیه السلام) برای بیداری شما جدیت و دلسوزی می نماید.
4 💧- پرهیز کن از رفاقت با ابله و بی خرد! زیرا که او می خواهد به تو سود رساند اما زیان می رساند. زیرا که در تشخیص، عاجز است و نمی تواند تمیز دهد.
5 💧- پرهیز کن از هم صحبتی قاطع رحم! آن کس که به خویشاوندان و بستگان نسبی خود صله و خوبی نمی کند و با آنها قطع رابطه نموده باشدزیرا که من یافتم قاطع رحم را که خدا در آن قرآن لعنتش فرموده است و باید از ملعون دوری نمود تا به آتش او مبتلا نشوی.
بحارالانوار ج. 17
* امیرالمؤمنین علی علیه السلام فرمودند:
🔹 «إنّما سُمِّيَ الرفيقُ رفيقا لأنّه يُرفِقُكَ على صَلاحِ دِينِكَ، فَمَن أعانَكَ على صلاحِ دِينِكَ فهُو الرَّفيقُ الشَّفيق»
🔸 رفيق را رفيق گفته اند، چون در سامان دادن دينت تو را همراهى مى كند.
پس هر كه در سامان دادن دينت، تو را يارى كرد، او رفيقى شفيق است .
📚 غرر الحكم : ۳۸۷۸ .