27): و روزى كه ستمكار (مشرك) دو دست خود را (از روى حسرت) به دندان میگزد و مىگوید: اى كاش با پیامبر همراه میشدم.
(28): اى واى بر من! كاش فلانى را دوست خود نمیگرفتم.
(29): رفیق من بعد از آن كه حقّ از طرف خدا براى من آمد، مرا گمراه ساخت. و شیطان هنگام امید، انسان را رها میكن
👈علامه حضرت ایت الله سیدمحمد حسین حسینی طهرانی رحمه الله
مىفرمودند: حركت و سير به سوى عالم توحيد مانند حركت درشكه به سوى مقصد است، گرچه درشكه با يك اسب هم حركت كرده و نهايةً به مقصد مىرسد، أمّا اگر تعداد اسبهايى كه درشكه را مىكشند زياد باشد درشكه زودتر به مقصد مىرسد و از رنج و خستگى اسبها نيز كاسته مىشود.
سفر إلىاللـه با رفقاى همدل نيز چنين است، سرعت سير را بالا برده و سالكان با خوشدلى و بدون ملال خاطر زودتر به عالم توحيد راه مىيابند. علاوه بر اينكه رفيق مايه طمأنينه و آرامش خاطر است.
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
حاج آقا مجتبی تهرانی
خدایا امشب،شب اول است وما پایمان را داخل خانه ات گذاشته ایم؛مهمانت هم هستیم؛همین دَمِ در بیا دستمان را بگیر و کار را تمام کن! کرامتت همین را اقتضا میکند!
یکی از مسائل بسیار مهم در سیر الی الله بحث رفیق طریق است که سالک میتواند از نفس او کمک گرفته علاوه بر اینکه رفیق طریق در مراقبه بسیار میتواند انسان را کمک کند و اگر سالک داشت به غفلت می افتاد او را تذکر داده و نجات دهد.
نقش رفیق طریق انچنان مهم است که خواجه حافظ میگوید:
دريغ و درد كه تا اين زمان ندانستم
كه كيمياى سعادت رفيق بود رفيق
و این چنین رفقایی واقعا کم یابند و چه بسا بسیاری از رفقا نه تنها رفیق طریق نیستند بلکه جزء قطّاع الطریق هستند که موجب غفلت انسانند لذا خواجه حافظ مجددا میگوید:
نمایم تو را کیمیای سعادت
ز هم صحبت بد جدایی جدایی
👈لذا اگر انسان رفیق طریق نیافت عزلت و تنهایی و اکتفاء کردن به مراودات در حد ضرورت لازم است.
مرحوم عارف كامل حاج شیخ محمد بهاری میفرماید:
«استاد ما رضوان الله تعالی علیه [عارف كامل ملاحسینقلی همدانی;] میفرمودند: «خیلی كار از اتّحاد قلوب ساخته گردد كه از متفرّد بر نمیآید و اهتمام تامّی به این مطلب داشتند. همینطور است. همۀ مفاسد زیر سر اختلاف قلوب است»،
بیجهت نیست كه رسول خدا مجالس دستهجمعی ذكر و توجّه به حق تعالی را «ریاض جنّت» یعنی «باغهای بهشت» نام نهادهاند و دستور دادهاند در آنها وارد شده و بگردید. بینكته نیست كه بزرگان راه خدا میفرمایند: «الرفیق ثم الطریق» یعنی «ابتدا رفیق شفیق همسفر پیدا كن و سپس به راه قدم بگذار».
✅شرایط استاد عام و دوست و همنشین در کلام حضرت امام صادق علیه السلام
فَضْلِ بْنِ أَبِی قُرَّةَ عَنْ أَبِی عَبْدِ اللَّهِ علیه السلام قَالَ قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صلی الله علیه و اله قَالَتِ الْحَوَارِیُّونَ لِعِیسَى یَا رُوحَ اللَّهِ مَنْ نُجَالِسُ قَالَ مَنْ یُذَکِّرُکُمُ اللَّهَ رُؤْیَتُهُ وَ یَزِیدُ فِی عِلْمِکُمْ مَنْطِقُهُ وَ یُرَغِّبُکُمْ فِی الْآخِرَةِ عَمَلُه
الکافی جلد 1، صفحه 39 باب صفة العلماء
امام صادق علیه السلام میفرمایند رسول خدا صلی الله علیه و اله وسلم فرمود: حواریین بعیسى علیه السلام گفتند یا روح اللَّه با که بنشینیم فرمود: با کسى که👇👇
🔴دیدارش شما را بیاد خدا اندازد
⚪️و سخنش دانشتان را زیاد کند
🔵و کردارش شما را به آخرت تشویق کند.
اصول کافى-ترجمه مصطفوى،
🌷💐
با پنج گروه همنشین نباش
💦امام سجاد(علیه السلام) به فرزندش فرمود: ملاحظه نما و مراقب باش که با پنج نفر همنشین و هم صحبت و همسفر نباشید. آن حضرت سوال نمود آنها کیستند؟ امام (علیه السلام) فرمود:
1💧 - پرهیز کن از هم صحبتی با دروغگو! زیرا که او به منزله شوره زار است. از دور خود را مانند آب جلوه می دهد، لیکن شوره است. دور را در نظرها نزدیک و نزدیک را دور نشان می دهد،
2 💧- پرهیز از مصاحبت و رفاقت با نافرمان به خدا! زیرا که او تو را به یک لقمه یا کمتر می فروشد. کسی که به خدا که آفریننده او می باشد دروغ بگوید حتما به مثل خودش کج روش و نافرمان است.
3 💧- پرهیز کن از همنشینی با بخیل! زیرا که تو را خوار و بی ارزش می نماید در هنگامی که محتاج و نیازمندی. نه به مال و نه به زبان به تو کمک نخواهد کرد.امام(علیه السلام) برای بیداری شما جدیت و دلسوزی می نماید.
4 💧- پرهیز کن از رفاقت با ابله و بی خرد! زیرا که او می خواهد به تو سود رساند اما زیان می رساند. زیرا که در تشخیص، عاجز است و نمی تواند تمیز دهد.
5 💧- پرهیز کن از هم صحبتی قاطع رحم! آن کس که به خویشاوندان و بستگان نسبی خود صله و خوبی نمی کند و با آنها قطع رابطه نموده باشدزیرا که من یافتم قاطع رحم را که خدا در آن قرآن لعنتش فرموده است و باید از ملعون دوری نمود تا به آتش او مبتلا نشوی.
بحارالانوار ج. 17