#پرونده_علمی
📖 پرونده مبادی فقه رسانه/14
گزارش کتاب «فقه رسانه»، نوشته حجتالاسلاموالمسلمین مهدی طائب:
فقه رسانه؛ از مدیریت و تأسیس، تا آوازهخوانی زنان
🔶نگاشتههای موجود در فقه رسانه، از تعداد انگشتان یک دست تجاوز نمیکند. یکی از این کتابها، کتاب «فقه رسانه» است که حاصل دروس خارج حجتالاسلاموالمسلمین مهدی طائب است. در زیر گزارشی کوتاه از مطالب ارائه شده در این کتاب، ذکر میشود.
مشاهده متن کامل پرونده🔻🔺
📱
https://riicj.com/news/4054/
#مبادی_فقه_رسانه
🔗 www.riicj.com 🖇 eitaa.com//riicj_com
#پرونده_علمی
📖 پرونده مبادی فقه رسانه/15
حجتالاسلام و المسلمین غلامرضا حلوانی طی یادداشتی اختصاصی بررسی کرد:
شبکه مسائل فقه رسانه
🔶ابواب نوپدید فقه معاصر، مانند فقه رسانه، پیش از آنکه نیازمند واکاوی فقهی و پاسخ عالمانه باشند، نیاز به بیان دقیقه ماهیت و سرفصلها و شبکه مسائل دارند تا پژوهشگر آن باب فقهی، تصویر درستی از آن را دریافت کند. حجتالاسلام غلامرضا حلوانی، معاون آموزشی مرکز تخصصی فرهنگ و هنر اسلامی، در این یادداشت اختصاصی، به بیان چیستی، سرفصلها و شبکه مسائل فقه رسانه پرداخته است.
مشاهده متن کامل پرونده🔻🔺
📱
https://riicj.com/news/4059/
#مبادی_فقه_رسانه
🔗 www.riicj.com 🖇 eitaa.com//riicj_com
#پرونده_علمی
📖 پرونده مبادی فقه رسانه/16
حجتالاسلام سید حمید میرخندان در گفتگوی اختصاصی با فقه معاصر:
تفکیک دقیق بین مباحث فقه رسانه و فقه هنر، ممکن نیست
🔶حجتالاسلام سید حمید میرخندان، از اساتیدی است که هم در فقه، تحصیلات خود را در سطح عالی در حوزه علمیه قم به انجام رسانیده است و هم در دانشگاه، دکتری خود را در رشته فقه ارتباطات اخذ کرده است. همین امر وی را به یکی از بهترین افراد برای گفتگو پیرامون فقه رسانه و چیستی آن قرار داده است. عضو هیئتعلمی دانشکده صداوسیما در این گفتگوی اختصاصی با فقه معاصر، به واکاوی چیستی فقه رسانه پرداخته است. به باور وی، اگرچه بین هنر و رسانه، تفکیک دقیقی صورت گرفته است؛ اما چنین تفکیکی بین فقه هنر و فقه رسانه صورت نگرفته و شاید ممکن هم نباشد. مشروح گفتگوی اختصاصی فقه معاصر با عضو شورای علمی گروه فقه فرهنگ، هنر و رسانه پژوهشگاه مطالعات فقه معاصر، در پی میآید:
مشاهده متن کامل پرونده🔻🔺
📱
https://riicj.com/news/4062/
#مبادی_فقه_رسانه
🔗 www.riicj.com 🖇 eitaa.com//riicj_com
#پرونده_علمی
📖 پرونده موضوع شناسی فقهی در موضوعات نوپیدا/7
حجتالاسلاموالمسلمین امینرضا عابدینژاد در گفتگوی اختصاصی با فقه معاصر:
در موضوعات اصلی فقه، نباید به متخصص و کارشناس مراجعه کرد!
🔶موضوعشناسی احکام فقهی، از مقوله سهل و ممتنع است. در ابتدا، امری آسان به نظر میرسد که سابقهای ۱۴۰۰ساله دارد؛ اما وقتی با ابعاد گوناگون موضوعات، بهخصوص موضوعات جدید مواجه میشویم، بهدشواری کشف آن موضوع پی میبریم. برای فهم چالشهای موضوعشناسی در موضوعات نوپیدا، به سراغ حجتالاسلاموالمسلمین امینرضا عابدینژاد رفتیم. نویسنده کتاب «فقه پیشرفت»، نظریات جالبی پیرامون رویکردهای گوناگون به موضوعشناسی دارد. او با تقسیم سه رویکرد موجود به موضوعشناسی، رویکرد صحیح را اجتهاد در موضوعشناسی میداند. وی همچنین ارجاع موضوعات به متخصصین و کارشناسان را در موضوعات هویتبخش فقه، از اساس نادرست میانگارد. گفتگوی اختصاصی فقه معاصر با معاون پژوهشی جامعه المصطفی، مثل همیشه، پرنکته و جذاب بود، چه مواضع او را بپذیریم و چه نپذیریم.
مشاهده متن کامل پرونده🔻🔺
📱
https://riicj.com/news/4065/
#موضوع_شناسی_فقهی_در_موضوعات_ناپیدا
🔗 www.riicj.com 🖇 eitaa.com//riicj_com
#پرونده_علمی
📖 پرونده موضوع شناسی فقهی در موضوعات نوپیدا/8
حجتالاسلاموالمسلمین مهدی مهریزی طی یادداشتی شفاهی بررسی کرد:
موضوعشناسی، بهمثابة امری عقلایی
🔶موضوعات فقهی اگرچه سابقهای به درازای دانش فقه دارند؛ اما مسئله «موضوعشناسی»، امری است که در بیش از سه دهه از ایجاد گفتمان آن در حوزه علمیه نمیگذرد. باتوجهبه ایجاد موضوعات جدید در دانش فقه، این پرسش به وجود میآید که مرجع تشخیص این موضوعات کیست؟ حجتالاسلاموالمسلمین مهدی مهریزی معتقد است موضوعات فقهی اقسام پنجگانهای دارند که در هر مورد، مرجع تشخیص آن، متفاوت با دیگری است. یادداشت شفاهی اختصاصی این استاد و پژوهشگر حوزه علمیه قم، از نگاه شما میگذرد:
مشاهده متن کامل پرونده🔻🔺
📱
https://riicj.com/news/4069/
#موضوع_شناسی_فقهی_در_موضوعات_ناپیدا
🔗 www.riicj.com 🖇 eitaa.com//riicj_com
#پرونده_علمی
📖 پرونده موضوع شناسی فقهی در موضوعات نوپیدا/9
حجتالاسلام سید علیرضا حسینی در گفتگوی اختصاصی با فقه معاصر:
دخالت فقها در مصادیق، نادرست است
🔶حجتالاسلام سید علیرضا حسینی، هم دبیر گروه فقه و حقوق مرکز الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت است و هم پژوهشگر پژوهشگاه قوه قضائیه. همین امر موجب شده است تا ارتباط نزدیکی با موضوعات فقهی در عالم واقع داشته باشد. وی در این گفتگوی اختصاصی با فقه معاصر، به واکاوی وجه حجیت موضوعشناسی پرداخت. او معتقد است بین موضوعشناسی و مصداقشناسی، خلطی تاریخی صورت گرفته و همین امر، منشأ اشتباهات بسیاری شده است. به باور این استاد سطوح عالی حوزه علمیه قم، دخالت فقها در موضوعشناسی، در موارد بسیاری، موجب تشخیص نادرست مصداق توسط ایشان و درنتیجه، تشخیص نادرست وظیفه شرعی توسط مکلفین شده است. مشروح گفتگوی اختصاصی و جذاب فقه معاصر، با این استاد و پژوهشگر حوزه علمیه قم، در پی میآید.
مشاهده متن کامل پرونده🔻🔺
📱
https://riicj.com/news/4072/
#موضوع_شناسی_فقهی_در_موضوعات_ناپیدا
🔗 www.riicj.com 🖇 eitaa.com//riicj_com
⚡️از مجله «مبادی فقه حقوق شهروندی» در پایگاه اینترنتی پژوهشگاه مطالعات فقه معاصر رونمایی شد!
🔸 در این مجله ذیل عناوینی چون «گزارش کتاب «حقوق شهروندی در اندیشه اسلامی»»، «چیستی و بایسته های فقه حقوق شهروندی»، «مبانی فقه حقوق شهروندی»، «رابطه حقوق شهروندی با حقوق شهرنشینی»، «روش قاعده سازی در فقه حقوق شهروندی»، «روش حل مسائل فقه حقوق شهروندی»، «چالشهای پیش روی پژوهش در فقه حقوق شهروندی» و «آینده پژوهی در فقه حقوق شهروندی»، «مزایای رقابتی فقه حقوق شهروندی در عرصه بین الملل» و «چالشهای اصول فقه برای حل مسائل حقوق شهروندی» پیرامون ابعاد مختلف مبادی حقوق شهروندی در فقه معاصر بحث و گفتگو شد.
🔸 در این مجله ذیل هر موضوع به تناوب، گفتگوهای اختصاصی، یادداشت و گزارش صورت گرفت.
🔸از دیگر مزایای این مجله بخش کتابشناسی، معرفی کتب مرتبط با موضوع فقه مبادی حقوق شهروندی و گزارش کتب مرتبط با آن می باشد که در آن به تفصیل کتابها مورد بررسی قرار گرفته اند.
🔗 برای مشاهده تمام بخش های این مجله اینجا را بنگرید.
#مجلات_فقه_معاصر
🔗 www.riicj.com 🖇 eitaa.com//riicj_com
تفاوت مسائل فقه رسانه با ابواب فقهی مشابه، به لحاظ جهت بحث است
حجتالاسلام سید محمدمهدی رفیعپور تهرانی، چند سالی است که درس خارج فقه رسانه را در حوزه علمیه تهران برگزار میکند. وی که پس از سالها تحصیل در حوزه علمیه قم و استفاده از اساتیدی همچون آیات تبریزی، وحیدخراسانی، شبیریزنجانی و حائری، به حوزه علمیه تهران رجعت کرده است، علاوه بر تحصیلات حوزوی، تحصیلات دانشگاهی را نیز تا مقطع دکترا ادامه داده است. به مناسبت تدریس درس خارج فقه رسانه، از او پیرامون چیستی فقه رسانه پرسیدیم. به باور نویسنده کتاب «درآمدی بر فقه رسانه»، فقه رسانه بهخاطر نوپدید بودنش، هنوز مورد توافق فقها در مورد چیستی و شبکه مسائلش قرار نگرفته است؛ لذا باید چندسالی صبر کنیم تا این دانش نوپای فقهی، به ثبات و قرار نسبی برسد. مشروح گفتگوی اختصاصی فقه معاصر، با این استاد و پژوهشگر فقه رسانه، بهقرار زیر است:
https://riicj.com/news/4099/
رسانه دینی، نه تنها ممکن، بلکه ضروری است!
حجتالاسلام محمدصادق لیراوی، سالهاست که در حوزه پژوهش رسانه، مشغول به فعالیت است. او سالها مدیر دفتر پژوهشهای بنیادین مرکز پژوهشهای اسلامی رسانه بود و هم اکنون نیز چند سالی است که ریاست این مرکز را به عهده دارد. با او پیرامون چالشهای فقه رسانه گفتگو کردیم. او معتقد است اموری که بهعنوان چالشهای فقه رسانه مطرح میشود، با موضوعشناسی دقیق، قابلحل هستند. مشروح گفتگوی اختصاصی فقه معاصر، با رئیس مرکز پژوهشهای اسلامی رسانه، از نگاه شما میگذرد:
https://riicj.com/news/4102/
سه فرضیه در ماهیت فقه معاصر
اخیرا در محافل فقهی و دانشگاهی، اخبار مربوط به «فقه معاصر» زیاد شنیده میشود. این اصطلاح زیبا در میان علاقهمندان به فقه در عصر ما، بسیار مورد توجه قرار گرفته است. فقه معاصر تلاش میکند تا کمال و زیبایی شریعت را در شرایط پیچیده و پیشرفته امروزه احیا کند و به دنبال راهی برای ترکیب اصالت فقه با تحولات شگفت انگیزی است که بر زندگی انسانها تاثیر گذاشته است. بنابراین باید از این مفهوم استقبال کنیم. اما سوال اینجاست که دقیقاً منظور از فقه معاصر چیست؟ اگرچه فقه معاصر، اصطلاح بسیار جذابی است؛ اما تعریف دقیقی از آن ارائه نشده است. بنابراین باید به دنبال شناخت دقیق ماهیت آن باشیم. سه فرضیه در مورد ماهیت فقه معاصر و مشخص کردن نیازها و الزامات رویکرد فقهی معاصر وجود دارد:
https://riicj.com/news/4116/
بازخوانی:
⚫️ به مناسبت فرارسیدن سالروز شهادت امام کاظم (ع)، سخنان ریاست پژوهشگاه مطالعات فقه معاصر پیرامون ایشان بازخوانی شد:
امام کاظم(ع) و درس حلم در جهانِ بیطاقت
◾️ائمه معصوم(ع) همۀ فضایل اخلاقی را در حد کمال دارا بودند اما شرایط هر عصر، وجهی از شخصیت شان را آشکارتر میکرد. امام سجاد(ع) با عنوان «زینالعابدین» شناخته شدند، نه از آن رو که دیگر ائمه(ع) در عبادت مقامی پایینتر داشتند، بلکه چون دوران ایشان، نیازمند تجلیِ بندگیِ خالصانه بود. امام کاظم(ع) نیز در عصری که خشونتِ عباسیان اوج گرفته بود، با لقب «کاظم» (فروخوابانندۀ خشم)، الگوی مطلقِ حلم و مدارا شدند. این ویژگی، امروز در جهانی که آستانه تحمل در روابط خانوادگی، اجتماعی و حتی سیاسی به حداقل رسیده نیازمند بازخوانی است.
◾️روایت است مردی در مدینه پیوسته به امام کاظم(ع) و امیرالمومنین(ع) توهین میکرد. برخی اصحاب قصد کشتن او را داشتند، اما امام مانع شدند و شخصاً به مزرعه اش رفتند. با مهربانی پرسیدند: «چقدر ضرر کردهای؟» مرد پاسخ داد: «۱۰۰ دینار». امام بلافاصله ۳۰۰ دینار به او دادند و فرمودند: «این سود احتمالیات را هم جبران میکنم». این رفتار نه تنها آن مرد را شرمسار کرد، بلکه او را به یکی از پیروان وفادار امام تبدیل نمود. جالب آنکه این واقعه برخلاف بسیاری از روایات تنها در منابع شیعی نیامده، بلکه مورخان اهل سنت مانند خطیب بغدادی نیز آن را ثبت کرده اند.
⚫️ مشروح این مطلب را اینجا بخوانید.
🔗 www.riicj.com 🖇 eitaa.com//riicj_com
📌پژوهشگاه مطالعات فقه معاصـــــر
با همکاری میز "توسعه و توانمندسازی
علوم اسلامی" دفتر تبلیغات اسلامــی
برگزار میکند:
🔹 یکشنبههای روش!
⚡️نشست سی و یکم
( دوره زمستانه)
مطالعه تاریخی نظریه پردازی در دانش فقه، به مثابه عنصر اساسی در روش نظریه پردازی
🔶 ارائه دهنده:
🎤 حجت الاسلام و المسلمین علی شفیعی
نویسنده کتاب نظریه پردازی در فقه و اصول
🔹 ناقد:
🎙حجت الاسلام والمسلمین محمد کاظم حقانی فضل
مدیر دانشنامه فقه معاصر
🔷 دبیر جلسه:
حجت الاسلام والمسلمین علی شریفی
دبیر پژوهشکده فقه سیاست و حکومت
پژوهشگاه مطالعات فقه معاصر
🕒 زمان: استثنائا پنجشنبه ۱۱ بهمن
ساعت ۱۳:۰۰
🌐لینک ورود به جلسه :
https://bbb.riicj.com/rooms/ffe-obk-afb-qiq/join
علاقمندان میتوانند برای حضور در
جلسه به این آدرس مراجعه نمایند🔻
🏫 مکان: خیابان فاطمی(دورشهر)
کــــــــــوچــــــــه 30. پـــــــلاک 53
🔗 www.riicj.com 🖇 eitaa.com//riicj_com