بسم الله الرحمن الرحیم
🌹 #تفسیر_قران #جلسه_715
🌹 #آیه_۸۹ #سوره_مائده
🌸 لَا يُؤَاخِذُكُمُ اللَّهُ بِاللَّغْوِ فِي أَيْمَانِكُمْ وَلَٰكِنْ يُؤَاخِذُكُمْ بِمَا عَقَّدْتُمُ الْأَيْمَانَ ۖ فَكَفَّارَتُهُٓ إِطْعَامُ عَشَرَةِ مَسَاكِينَ مِنْ أَوْسَطِ مَا تُطْعِمُونَ أَهْلِيكُمْ أَوْ كِسْوَتُهُمْ أَوْ تَحْرِيرُ رَقَبَةٍ ۖ فَمَنْ لَمْ يَجِدْ فَصِيَامُ ثَلَاثَةِ أَيَّامٍ ۚ ذَٰلِكَ كَفَّارَةُ أَيْمَانِكُمْ إِذَا حَلَفْتُمْ ۚ وَاحْفَظُوا أَيْمَانَكُمْ ۚ كَذَٰلِكَ يُبَيِّنُ اللَّهُ لَكُمْ آيَاتِهِ لَعَلَّكُمْ تَشْكُرُونَ
🍀 ترجمه: خدا شما را به خاطر سوگندهای لغوتان مجازات نمی كند، ولی به سبب شكستنِ سوگند هایی كه به طور جدّی و با قصد خورده اید، مؤاخذه می كند؛ پس كفّاره شكستن این گونه سوگندها، طعام دادن به ده نفر مسكین از غذاهای متوسّطی است كه به خانواده خود می خورانید، یا لباس پوشاندن بر آن ده نفر، یا آزاد كردن یک برده. و كسی كه قدرت هیچ یک را نداشته باشد كفّارهاش سه روز روزه است. این است كفّاره سوگندهایتان زمانی كه سوگند خوردید و آن را شكستید. لازم است سوگندهای خود را حفظ كنید. این گونه خدا آیاتش را برای شما بیان میكند تا سپاس گزارید.
🌸 این آیه همانند سایر آیات سوره مائده در مدینه نازل شده است. در اين آيه درباره قسم هايى كه در زمينه تحريم حلال و غير آن یاد مى شود، بطور كلّى بحث كرده و قسم ها را به دو قسمت تقسيم مى كند: نخست مى فرماید: «لا يُؤاخِذُكُمُ اللّهُ بِاللَّغْوِ فِي أَيْمانِكُمْ: خدا شما را به خاطر قسم های لغوتان مجازات نمی کند» منظور از قسمِ لغو، چنانكه مفسّران و فقها گفته اند قسم هایی است كه داراى هدف مشخّص نيست و از روى اراده و تصميم سر نمى زند.
🌸 قسمت دوّم از قسم ها، قسم هایی است كه از روى اراده و تصميم و بطور جدّى ياد مى شود، درباره اين نوع قَسَمها، قرآن در ادامه آيه چنين مىگويد: «وَ لكِنْ يُؤاخِذُكُمْ بِما عَقَّدْتُمُ الْأَيْمانَ: ولی به سبب شکستن قسم هایی که به طور جدی و با قصد خورده اید، مؤاخذه می کند» البتّه جدّى بودن قسم به تنهايى براى صحّت آن كافى نيست بلكه بايد محتواى قسم لااقل يک امر مباح بوده باشد و بايد دانست كه سوگند جز به نام خدا معتبر نيست. بنابراين اگر كسى به نام خدا سوگند ياد كند #واجب است به سوگند خود عمل كند و اگر آن را شكست #كفّاره دارد. و كفارهچنين سوگندى يكى از سه چيز است:
1⃣ #نخست: «فَكَفّارَتُهُ إِطْعامُ عَشَرَةِ مَساكِينَ: پس کفاره اش، طعام دادن به ده نفر مسکین» اما براى اين كه بعضى چنين استفاده نكنند كه مىتوان از هر نوع غذای كم ارزشى براى كفّاره استفاده كرد، تصريح مى كند كه اين غذا بايد لااقل يک غذاى حدّ وسط بوده باشد كه معمولاً در خانواده خود از آن تغذيه مىكنيد «مِنْ أَوْسَطِ ما تُطْعِمُونَ أَهْلِيكُمْ: ار غذاهای متوسطی است که به خانواده خود می خورانید»
2⃣ #دوّم: «أَوْ كِسْوَتُهُمْ: یا لباس پوشاندن بر آن ده نفر» البتّه ظاهر آيه اين است كه لباسى بوده باشد كه بطور معمول بدن را بپوشاند و بر حسب فصل ها و مكان ها و زمان ها تفاوت پيدا مى كند. در اين كه آيا از نظر كيفيّت حدّاقل كافى است و يا در اينجا نيز بايد حدّ وسط مراعات شود، به مقتضاى اطلاق آيه هر گونه لباس كافى است.
3⃣ #سوم: «أَوْ تَحْرِيرُ رَقَبَةٍ: یا آزاد کردن یک برده»
4⃣ #چهارم: امّا ممكن است كسانى باشند كه قدرت بر هيچ يک از اين ها نداشته باشند و لذا بعد از بيان اين دستور مى فرمايد: «فَمَنْ لَمْ يَجِدْ فَصِيامُ ثَلاثَةِ أَيّامٍ: و کسی که قدرت هیچ یک را نداشته باشد کفاره اش سه روز روزه است»
🌸 سپس براى تأكيد مى فرمايد: «ذلِكَ كَفّارَةُ أَيْمانِكُمْ إِذا حَلَفْتُمْ: این است کفاره قسم هایتان زمانی که قسم خوردید و آن را شکستید» ولى براى اين كه كسى تصوّر نكند با دادن كفّاره، شكستن سوگندهاى صحيح حرام نيست مى فرماید: «وَ احْفَظُوا أَيْمانَكُمْ: و قسم های خود را حفظ کنید» و در پايان آيه مى فرمايد: «كَذلِكَ يُبَيِّنُ اللّهُ لَكُمْ آياتِهِ لَعَلَّكُمْ تَشْكُرُونَ: این گونه خدا آیاتش را برای شما بیان می کند تا سپاس گزارید»
🔹 پیام های آیه ۸۹ سوره مائده 🔹
✅ #اسلام دین آسان است و برای قسم های غیر جدی، کفاره قرار نداده است.
✅ قوانین اسلام در مسیر فقرزدایی است و احکام فردی اسلام با مصالح جامعه هماهنگ است.
✅ #اسلام از هر فرصتی برای آزادی بردگان استفاده کرده است حتی برای جبران و کفاره برخی اعمال، دستور به آزادی برده داده است.
✅ برای نام مقدس #خداوند، ارزش قائل شویم یا قسم نخوریم یا حتما عمل کنیم یا با پرداخت کفاره جبران کنیم.
✅ عمل کردن به #احکام بهترین شکر است.
🔸اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran 👈
صدا ۰۰۲-۱۲.m4a
23.81M
#تفسیر_گویا
#استاد_قرائتی
#سوره_مائده
#آیه_89
.................................................
🔸اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran👈
#آموزش_حفظ
#سوره_مبارکه_مائده
آیه ی 90
#نغمه_رست
🔶اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran 👈
005090.mp3
372.9K
يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا إِنَّمَا الْخَمْرُ وَالْمَيْسِرُ وَالْأَنْصَابُ وَالْأَزْلَامُ رِجْسٌ مِنْ عَمَلِ الشَّيْطَانِ فَاجْتَنِبُوهُ لَعَلَّكُمْ تُفْلِحُونَ ﴿٩٠﴾
ای اهل ایمان! جز این نیست که همه مایعات مست کننده و قمار و بت هایی که [برای پرستش] نصب شده وپاره چوب هایی که به آن تفأل زده می شود، پلید و از کارهای شیطان است؛ پس از آنها دوری کنید تا رستگار شوید. (۹۰)
🔸اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran 👈
➖تلاوت قرآن رو چند بار با دقت گوش کنید
➖بعد میریم به سراغ ترجمه کلمه به کلمه
و تفسیر این آیه
🔶اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran 👈
يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا إِنَّمَا الْخَمْرُ وَالْمَيْسِرُ وَالْأَنْصَابُ وَالْأَزْلَامُ رِجْسٌ مِنْ عَمَلِ الشَّيْطَانِ فَاجْتَنِبُوهُ لَعَلَّكُمْ تُفْلِحُونَ ﴿٩٠﴾
ای اهل ایمان! جز این نیست که همه مایعات مست کننده و قمار و بت هایی که [برای پرستش] نصب شده وپاره چوب هایی که به آن تفأل زده می شود، پلید و از کارهای شیطان است؛ پس از آنها دوری کنید تا رستگار شوید. (۹۰)
يَا أَيُّهَا = ای
الَّذِينَ آمَنُوا = کسانی که ایمان آورده اید
إِنَّمَا الْخَمْرُ = این است و جز این نیست که شراب
وَالْمَيْسِرُ = و قمار
وَالْأَنْصَابُ = بتان ( جمع نُصُب )
وَالْأَزْلَامُ = چوبه های بخت آزمایی
رِجْسٌ = پلیدی
مِنْ عَمَلِ الشَّيْطَانِ = از عمل شیطان
فَاجْتَنِبُوهُ = پس پرهیز کنید آن را
لَعَلَّكُمْ تُفْلِحُونَ = شاید رستگار شوید
🔸اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran 👈
(آيه ٩٠)
شأن نزول:
در تفاسير شيعه و اهل تسنن شأن نزولهاى مختلفى در بارۀ اين آيه ذكر شده است كه تقريبا با يكديگر شباهت دارند از جمله اين كه در «مسند احمد» و «سنن ابى داود» و «نسائى» و «ترمذى» چنين نقل شده است كه: عمر (كه طبق تصريح تفسير فى ظلال جلد سوم، صفحۀ ٣٣، علاقۀ شديدى به نوشيدن شراب داشت) دعا مىكرد، و مىگفت: خدايا بيان روشنى در مورد خمر براى ما بفرما، هنگامى كه آيۀ ٢١٩، سورۀ بقره (يَسْئَلُونَكَ عَنِ الْخَمْرِ وَ الْمَيْسِرِ. . .) نازل شد پيامبر صلّى اللّه عليه و آله آيه را براى او قرائت كرد ولى او باز به دعاى خود ادامه مىداد، و مىگفت: خدايا بيان روشنترى در اين زمينه بفرما، تا اين كه آيۀ ٤٣ سورۀ نساء (يا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا لا تَقْرَبُوا الصَّلاةَ وَ أَنْتُمْ سُكارى) نازل شد، پيامبر صلّى اللّه عليه و آله آن را نيز بر او خواند، باز به دعاى خود ادامه مىداد! تا اين كه آيۀ مورد بحث كه صراحت فوق العادهاى در اين موضوع دارد، نازل گرديد، هنگامى كه پيامبر صلّى اللّه عليه و آله آيه را بر او خواند، گفت: انتهينا انتهينا! «از نوشيدن شراب خوددارى مىكنيم، خوددارى مىكنيم» !
برگزیده تفسیر نمونه - 1، صفحه 554
🔸اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran 👈
تفسير:
حكم قطعى در بارۀ شراب و مراحل تدريجى آن-همانطور كه در ذيل آيۀ ٤٣ سورۀ نساء اشاره كرديم، شرابخورى و ميگسارى در زمان جاهليت و قبل از ظهور اسلام فوق العاده رواج داشت و به صورت يك بلاى عمومى درآمده بود، تا آنجا كه بعضى از مورّخان مىگويند عشق عرب جاهلى در سه چيز خلاصه مىشد: شعر و شراب و جنگ! روشن است كه اگر اسلام مىخواست بدون رعايت اصول روانى و اجتماعى با اين بلاى بزرگ عمومى به مبارزه برخيزد ممكن نبود، و لذا از روش تحريم تدريجى و آماده ساختن افكار و اذهان براى ريشهكن كردن ميگسارى كه به صورت يك عادت ثانوى در رگ و پوست آنها نفوذ كرده بود، استفاده كرد، به اين ترتيب كه نخست در بعضى از سورههاى مكّى اشاراتى به زشتى اين كار نمود، ولى عادت زشت شرابخوارى از آن ريشهدارتر بود، كه با اين اشارهها ريشهكن شود، لذا هنگامى كه مسلمانان به مدينه منتقل شدند و نخستين حكومت اسلامى تشكيل شد، دومين دستور-آيۀ ٢١٩، سورۀ بقره-در زمينۀ منع شرابخوارى به صورت قاطعترى نازل گشت، آشنايى مسلمانان به احكام اسلام سبب شد كه دستور نهايى-همين آيۀ مورد بحث-با صراحت كامل و بيان قاطع كه حتى بهانهجويان نيز نتوانند به آن ايراد گيرند نازل گردد. در اين آيه با تعبيرات گوناگون ممنوعيت اين كار مورد تأكيد قرار گرفته، تا جايى كه شرابخوارى در رديف بتپرستى و قمار و ازلام و از اعمال شيطانى و پليد قلمداد شده است مىفرمايد: «اى كسانى كه ايمان آوردهايد شراب و قمار و بتها و ازلام (يك نوع بختآزمايى) پليدند و از عمل شيطانند از آنها دورى كنيد تا رستگار شويد» (يا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا إِنَّمَا الْخَمْرُ وَ الْمَيْسِرُ وَ الْأَنْصابُ وَ الْأَزْلامُ رِجْسٌ مِنْ عَمَلِ الشَّيْطانِ فَاجْتَنِبُوهُ لَعَلَّكُمْ تُفْلِحُونَ) . «انصاب» بتهايى كه شكل مخصوصى نداشتند و تنها قطعه سنگى بودند و قرار گرفتن شراب و قمار هم رديف آن نشانگر خطر بسيار زياد شراب و قمار است به همين دليل در روايتى از پيامبر صلّى اللّه عليه و آله مىخوانيم: شارب الخمر كعابد الوثن: «شرابخور همانند بتپرست است» .
برگزیده تفسیر نمونه - 1، صفحه 555
🔸اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran 👈
بسم الله الرحمن الرحیم
🌹 #تفسیر_قران #جلسه_716
🌹 #آیه_۹۰ #سوره_مائده
🌸 يَا أَيُّهَا الَّذِينَ ءامَنُوا إِنَّمَا الْخَمْرُ وَالْمَيْسِرُ وَالْأَنْصَابُ وَالْأَزْلَامُ رِجْسٌ مِنْ عَمَلِ الشَّيْطَانِ فَاجْتَنِبُوهُ لَعَلَّكُمْ تُفْلِحُونَ
🍀 ترجمه: ای کسانی که ایمان آوردید! همانا همه مایعات مست كننده و قمار و بتهایی كه نصب شده و چوبه های قمار عملی زشت از كارهای شیطان است؛ پس از آنها دوری كنید تا شاید پیروز شوید.
🌷 #الْخَمْر: هر چیز مست کننده که عقل و احساس انسان را از بین ببرد خمر می گویند.
🌷 #الْمَيْسِر: قمار
🌷 #الْأَنْصَاب: بت هایی که برای عبادت نصب می کردند و پای آن شتر یا حیوان دیگری قربانی می کردند.
🌷 #الْأَزْلَام: چوبه های قمار
🌷 #رِجْسٌ: به آن عمل زشت وناپاکی که انسان را مضطرب و پریشان خاطر کند رجس گفته می شود
🌷 #اجْتَنِبُوه: دوری کنید
🌷 #تُفْلِحُون: رستگار شوید
🌸 اين آيه در مدینه نازل شده است که به مؤمنان می فرماید:يا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا إِنَّمَا الْخَمْرُ وَ الْمَيْسِرُ وَ الْأَنْصابُ وَ الْأَزْلامُ رِجْسٌ مِنْ عَمَلِ الشَّيْطان: ای کسانی که ایمان آوردید! همانا همه مایعات مست کننده و قمار و بت هایی که نصب شده و چوبه های قمار عملی زشت از کارهای شیطان است» منظور از #خمر هر چیز مست کننده است چه در زمان قبل از پیامبر چه در زمان پیامبر چه بعد از پیامبر ساخته شده باشد این عملی زشت از کار #شیطان است همچنین قمار زیرا در قمار عده ای بدبخت می شوند و همچنین بت پرستی و ازلام از عمل های زشت شیطانی است.
🌸 ازلام چوبه هایی بودند که عده ای پول می گذاشتند و بصورت قرعه اسامی افرادی که در می آمد نصیب آنها می شد و چند نفر دیگر ضرر می کردند و پول خود را از دست می دادند. بت هايى كه شكل مخصوصى نداشتند و تنها قطعه سنگى بودند و قرار گرفتن #خمر و #قمار هم رديف آن نشانگر خطر بسيار زياد خمر و قمار است به همين دليل در روايتى از #پيامبر «صلّى اللّه عليه و آله» مى خوانيم: شارب الخمر كعابد الوثن: « شرابخوار خمر همانند بت پرست است»
🌸 در این آیه از این #گناهان با کلمه رجس بیان شده زیرا سبب اضطراب و پریشانی و وحشت زدگی کسی می شود که آنها را مرتکب می شود و این فرد همیشه مضطرب است و کسی که به دنبال #آرامش است باید در اطاعت الهی بکوشد. در پایان آیه می فرماید: «فاجتنبوه لعلکم تفلحون: پس از آنها دوری کنید تا شاید رستگار شوید» یعنی از آنها دور شوید حتی اگر جایی بودید و دارند قمار می کنند یا شرب خمر می کنند آنجا ننشینید خود همین نشستن در آنجا حرام است شاید این دور شدن سبب رستگاری شما شود.
🔹 پیام های آیه ۹۰ سوره مائده 🔹
✅ #ایمان، با شرابخواری و قماربازی سازگاری ندارد.
✅ شراب و قمار، در ردیف بت پرستی است.
✅ #اسلام از زشتی ها نهی می کند
✅ لقمه ی حلال و دوری از حرامخواری در سعادت و رستگاری #انسان مؤثر است.
🔸اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran 👈