💢 دوره #جریان_شناسی_انتخابات ریاست جمهوری در جمهوری اسلامی ایران
📎 نشست چهارم:
نقد و بررسی بازه زمانی دوره ریاست جمهوری آقای سید محمد خاتمی
🗣 با حضور:
دکتر #مهدی_سیاوشی
عضو هیئت علمی دانشگاه جامع امام حسین (ع)
📆 شنبه ۴ اردیبهشت ۱۴۰۰
ساعت ۱۴ الی ۱۶
💻 لینک ورود به جلسه برای ثبت نام شدگان ارسال خواهد شد.
🌐 @historyihu
راهنمایی و ثبت نام:
📲@Admin_farhangi_E
#انجمنمدرسانبیانیهگامدوم
🆘 Eitaa.com/ANALYSTS
#شهاب_اسفندیاری
🔴 لغو نشدن برخی تحریمها، یعنی باقی ماندن همهی تحریمها
نکاتی در نقد کارکردگرایانهی سیاستخارجی و دیپلماسی عمومی ایران
اخیراً یکی از دوستان قدیم را دیدم که در یک شرکت نفتی مشغول است. از اقدامات جالب و تدابیر هوشمندانهای گفت که وزارت نفت در یکی دو سال اخیر برای دور زدن تحریمها در دستور کار قرار داده است. بنا به برخی گزارشها میزان فروش نفت ایران در ماه مارس ۲۰۲۱ یک میلیون بشکه نفت در روز بوده است.(۱) این بدان معنی است که عملا کمر تحریمهای نفتی شکسته شده است.
در واقع همان روشهای قبل، که پس از برجام شتابزده به امید آمریکا و اروپا کنار گذاشتند، را امروز وزارت نفت تکمیل و به روز کرده در ابعادی گسترده تر. اگر این سیاست «بی اثر کردن تحریم» از ابتدا دنبال میشد آمریکا نمیتوانست از برجام خارج شود و دوباره به اقتصاد ما ضربه بزند.
مقامات آمریکایی پس از امضای برجام رسماً گفتند که ادامه تحریمها امکانپذیر نبود و اگر برجام امضا نمیشد تحریمها بیاثر میشد. اکنون هم به نظر میرسد نگران از دست رفتن اهرمهای فشار خودشان هستند. فرستاده ویژه آنها رسما میگوید سیاست «فشار حداکثری» شکست خورده است.
اما در #دیپلماسی_عمومی طوری رفتار میکنند که انگار هیچ اشتیاقی برای توافق ندارند. دیروز مقام ارشد وزارت خارجه آنها گفت هنوز دربارهٔ هیچ چیز توافق نشده، راه طولانی در پیش داریم، همهٔ تحریمها لغو نمیشود و زمان برای راستیآزمایی به ایران نمیدهیم. (۲)
در مقابل، مذاکرهکنندگان ما دائما سعی میکنند اخبار مثبت از «پیشرفت مذاکرات» بدهند که این کار خودش تقویت موضع طرف مقابل است. وقتی هم یک رسانه به نقل از «مقام مطلع» از موضع سختگیرانه ایران میگوید، بجای آنکه از این فرصت رسانهای استفاده کنند، رسانه را توبیخ میکنند!
در حالی که مقام آمریکایی در مصاحبهی بدون ذکر نام دیروز، علیرغم اصرار خبرنگاران حتی حاضر نیست اعلام کند حدوداً چند درصد تحریمها برداشته میشود و چند درصد میماند، رئیس جمهور ایران دیروز رسما و علنا اعلام میکند در مذاکرات ۶۰ - ۷۰ ٪ پیشرفت حاصل شده!
به نظرم منتقدان دیپلماسی دولت، بجای استفاده از ادبیات تند و ارجاع به مفاهیمی مانند خیانت و جاسوس و ... که بحث را برای طرف مقابل «ناموسی» میکند و حامیان آنها را وا میدارد که منتقدان را با ادبیاتی نظیر «کاسب تحریم»، «همنوا با اسرائیل» و «فاسق» خطاب کنند،
✅ بهتر است با رویکردی کاملا «کارکردگرا» و معطوف به نتیجه و منافع ملی از «دستاورد»های این دیپلماسی سوال کنند و علت نادرست درآمدن تحلیلها و پیشبینیها در مورد برجام و بازگشت به برجام و نیز تغییر مکرر مواضع و سیاستها را جویا شوند.
به عنوان مثال آقای دکتر ظریف آبان ۱۳۹۹ در مصاحبه با روزنامه ایران گفتند:
«بایدن اگر رئیس جمهور امریکا شد و در کاخ سفید مستقر شد، می تواند با سه فرمان اجرایی همه تحریمها را لغو کند. دوستان داخلی ما حواسشان باشد.» (۳)
وزیر امور خارجه در همین مصاحبه میگویند: «یک کاری اتوماتیک می تواند انجام شود و نیازی هم به شرط و یا حتی مذاکره نیست. امریکا وظایف خود را طبق قطعنامه ۲۲۳۱ انجام دهد ما هم تعهداتمان را طبق برجام انجام میدهیم. این نه نیازی به مذاکره دارد و نه شرط. این کار شدنی است.»
ایشان در ادامه میفرمایند: «امریکا برای بهانهجویی جهت عدم اجرای تعهدات بین المللیاش نمی تواند متوسل به مقررات داخلی شود. هیچ کشوری در دنیا نمیتواند از ابزار داخلی استفاده کند که تعهدات بین المللی خود را انجام ندهد. این یک اصل شناخته شده بین المللی است.»
آن همه وعده و وعید نادرست و تحقق نیافته درباره برجام به کنار، اگر کسی بپرسد با توجه به این مصاحبه دکتر ظریف که کمتر از ۶ ماه قبل انجام شده، الان به چه دلیل ما قبل از آنکه هیچ تحریمی برداشته شود دوباره در حال «مذاکره» در وین هستیم، پاسخ چیست؟
به چه دلیل باید برای لغو تحریمهای پس از خروج آمریکا از برجام که صدها میلیارد دلار به اقتصاد ایران ضربه زده و رییس جمهور آمریکا «با یک حرکت قلم» میتواند همه آنها را لغو کند، مجددا وارد مذاکرهای شدهایم که مستلزم دادن امتیاز بیشتر است؟
🔰 مسئله بسیار روشن است
یک طرف برجام بدعهدی کرده و به ما خسارت زده و حالا برای آن که به توافق برگردد برای ما پیش شرط گذاشته و میخواهد دوباره امتیاز بگیرد. حال بماند که این همان توافقی است که ما تعهدات خود را پیشاپیش انجام دادیم و او تعهداتش روی کاغذ بود و در عمل «تقریبا هیچ».
خلاصه اینکه نقد وارد به دستگاه دیپلماسی، را نباید به نقد هویتی و شخصی تقلیل داد که رگ گردن افراد برجسته شود. نقد وارد به این دستگاه نقد کارکردی است. دستگاه دیپلماسی ما در برجام کارکرد مطلوب نداشت. به اصطلاح dysfunctional بود. بزرگواران زحمت کشیدند اما نتیجهای حاصل نشد.
🔻🔻
🔺🔺
امروز اگر منتقدان هشدار میدهند برای آن است که مجددا به یک توافق بیحاصل و نمادین که صرفاً کارکرد تبلیغاتی دارد اکتفا نشود. خصوصا که آمریکاییها هم نیاز سیاسی طرف مقابل در این برهه را فهمیدهاند و با تأکید بر این که «عجلهای نداریم» به دنبال گرفتن امتیازات حداکثری هستند.
چرا در نوبت قبل، برجام «تقریباً هیچ» عایدی برای ما نداشت؟ چون برخی تحریمها لغو شد و برخی ماند. هیچ شرکتی ریسک نکرد در ایران سرمایهگذاری کند. هیچ بانکی حاضر نشد مبادلات بانکی انجام دهد. حالا دوباره میپرسند آیا بهتر این است که برخی تحریمها لغو شود یا هیچ تحریمی لغو نشود؟
این یک دوگانه جعلی است. مثل دوگانه جعلی «جنگ-مذاکره». واقعیت این است که تا همهی تحریمها لغو نشود هیچ تحریمی لغو نشده است. توافقی که در آن برخی تحریمها لغو شود و برخی لغو نشود همان «خسارت محض» است. پذیرفتن چنین توافقی، یعنی رضایت به تداوم تحریمها. یعنی کارشکنی در لغو تحریمها.
🔰 منابع:
1️⃣https://www.tasnimnews.com/fa/news/1400/02/03/2489835/
2️⃣ https://www.state.gov/briefing-with-senior-state-department-official-on-recent-u-s-engagement-in-vienna-regarding-the-jcpoa-2/
3️⃣ https://www.irna.ir/news/84114228
#انجمنمدرسانبیانیهگامدوم
🅾 Eitaa.com/ANALYSTS
dr.yaseri-mahdaviat-1.mp3
17.47M
#نظامفکریانقلاباسلامی
🔰 تدریس موضوع مهدویت
🔸فصل اول
🔹دکتر ابوذر یاسری
Eitaa.com/SYASATmotahar
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🔴 تغییر فاز شدید تاجزاده
مگه نگفتی رئیس جمهور اختیار نداره؟ پس چرا میای انتخابات؟
منتظر حرکات عجیبتر باشید ... نسخ جدید دولت راستگویان در راهند!
#انجمنمدرسانبیانیهگامدوم
🆘 Eitaa.com/ANALYSTS
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🔰 این دخترخانم فائزه هاشمی را مجبور به قبول مناظره کرد
چه مناظره ای بشه!
چندساله به چند ساله؟
#انجمنمدرسانبیانیهگامدوم
🆘 Eitaa.com/ANALYSTS
🔰 تدریس موضوع مهدویت
مقرری مطالعاتی اول
🔸دکتر ابوذر یاسری
▫️یکشنبه ۱۴۰۰/۰۲/۰۵
▫️ساعت ۲۲:۰۰ تا ۲۳:۳۰
🔺گروه مباحثه علمی سیاست مطهر
https://eitaa.com/joinchat/3394174987Cab7a381bb3
🔻لینک کلاس:
https://www.skyroom.online/ch/andishehvarzi/binesh
📌 روایت (گفتوگوی دکتر سعید جلیلی با مردم شریف ایران)
🔹 یکشنبه 5 اردیبهشت 1400
ساعت پخش 22:00
پخش از صفحه اینستاگرامی دکتر جلیلی :
Instagram.com/dr_saeedjalili
☑️ این گفتگو همچنین از طریق صفحه دکتر سعید جلیلی در پیامرسان ایرانی روبیکا نیز بصورت زنده پخش خواهد شد.
🔻پخش زنده در ایتا
http://live.24on.ir/?eitaafly
✅ @Saeedjalily
🔰 آیا اکنون وقت حمله رسیده؟
▫️ مکتب شهید سلیمانی پرچمی بود که پس از شهادت این سردار آسمانی به دست رهبر معظم انقلاب اسلامی بالا رفت. از مولفه های اصلی این مکتب شجاعت، تدبیر، دلسوزی برای خلق، جهاد و اخلاص بود.
◻️ سلیمانی که شهید شد سوزشی از اعماق دل ملت بالا آمد و چند روز میلیونها نفر ایرانی را سر و سینه زنان و گریان به خیابانها کشید و دیگر ملتها را متاثر کرد . محبوبیت سلیمانی قابل انکار نبود. بنا براین در آن زمان همه سعی داشتند عکس یادگاری شان را با شهید منتشر کنند تا از این محبوبیت بهره ای ببرند.
◻️ آنها که اصلا گروه خونشان به مکتب سردار سلیمانی نمی خورد در آن مقطع صلاح نمی دیدند اختلافات فکری خود را با این شهید برملا کنند لذا منتظر ماندند تا زمانی مناسب فرا برسد
◻️ اما آیا اکنون این زمان رسیده است؟ آیا امروز فرصتی پدید آمده تا شیفتگان برجام همه کاسه کوزه شکسته ی برجامشان را بر سر این شهید بکوبند؟
◻️ به زعم ما این چنین نیست. هنوز مردم از شنیدن نام سلیمانی دلشان می شکند و چشمشان تر می شود. سلیمانی به قول آن شاعر اسطوره است اما افسانه نه. بنابراین دست امثال شما کوتاه است تا بخواهد آن پرچمِ در اهتزاز را ملکوک کند
◻️ پس ماجرا چیست؟ گاه پیش می آید که یک فرد یا یک جمع وقتی عمر خود را منقضی و در انتها می بینند مجبور می شوند تمام سرمایه ی داشته و نداشته خود را برای بقا به میدان بیاورند.
◻️ در مورد برجام آیا می توان همچنان غوطه ور در توهمات خود دستاورد شماری کرد؟ اینکار برای آن پادشاه برهنه با به تن کردن آن جامه زربفت خیالی ممکن است ولو مردمانش دردل به او بخندند. اما قرائن نشان می دهد خود این جماعت به رسوائی آن لباس خیالی برجام و عریانی اندام خویش واقف هستند و فهمیده اند دستشان برای مردم رو شده است . اکنون دیگر زمان انشای سیب و گلابی به سر رسیده و وقت حساب است و داوری مردم. پس باید تدبیر دیگری راست کرد.
◻️ تدبیر می تواند این باشد که اگر برجام به نتایج خود نرسید به دلیل مانعی بود که بر سر راهش قرار داشت. این مانع چه بود؟ آنکس که سایه تهدید امنیتی را با خورشید وجودش از این بوم و دیار دور کرد! افشای یک فایل صوتی از یک گفتگوی درون حکومتی و ابراز گلایه از سیاستهای نظام در نادیده گرفتن نقش دیپلماسی یک کار #ظریف است که تنها از افراد کار #آشنا بر می آید ولو اینکه گوینده ای که با احساس امنیت نظرش را گفته در این میان قربانی شود.
◻️ اینها مهم نیست. سردار سلیمانی به شرطی که او را درست بنویسیم نه درشت در نسلهای آینده همچنان پرچم عزت و شرف و مردانگی است. اما نکته ی مهم این است که به نظر می رسد برجام دوستان از روش دستاورد شماری دست کشیده و به بهانه تراشی برای شکستشان روی آورده اند. خوب این اعتراف به شکست در برجام هم خود یک پیشرفت است
#حجتالاسلام_علی_ثقفی
#انجمنمدرسانبیانیهگامدوم
🆘 Eitaa.com/ANALYSTS
🔴 هماکنون برنامه #جهانآرا
شبکه افق
🔺موضوع فایل صوتی #ظریف
#انجمنمدرسانبیانیهگامدوم
🆘 Eitaa.com/ANALYSTS