اینجا [شاهرود] منطقهی عالِمخیز است؛ منطقهی معلمان دین و اخلاق. در زمان گذشته هم نام بایزید بسطامی و ابوالحسن خرقانی را همهی مسلمانان و مرتبطین با معارف اسلام - ولو غیرمسلمان - شنیدهاید. البته امثال بایزید و ابوالحسن خرقانی را با این مدعیان صوفیگری نباید اشتباه کرد. آنها داستان دیگری دارند و ماجرا و سخن دیگری است.
آیتالله خامنهای؛ ۱۳۸۵/۰۸/۲۰
بیانات در دیدار مردم شاهرود
@Arefane
عارفانه
اینجا [شاهرود] منطقهی عالِمخیز است؛ منطقهی معلمان دین و اخلاق. در زمان گذشته هم نام بایزید بسطامی
چند سال پس از دیدار مردم شاهرود با رهبر انقلاب و تمجید ایشان از شخصیت بایزید بسطامی و ابوالحسن خرقانی، در شاهرود تصمیم گرفته میشود همایشی با عنوان عرفان ملی شرق برای بزرگداشت این دو شخصیت برگزار شود.
از دیرباز درباره عرفان و تصوف، بین علمای دین نظرات مختلف و گاهی متضاد وجود داشته است. مرحوم آیت الله صافی گلپایگانی در تاریخ ۱۳۹۱/۰۵/۰۹ به برگزاری چنین همایشی واکنش منفی نشان میدهند.
بخشی از سخنان آیتالله صافی گلپایگانی درباره برگزاری همایش عرفان ملی شرق، بدین شرح است:
"همين چند روز ملتفت شدم كه قرار است همايشی در شاهرود به عنوان عرفان ملّي شرق براي ابوالحسن خرقاني و بايزيد بسطامي برگزار كنند. شما اگر تذكرة الاولياء را ببينيد، متوجه خواهيد شد كه اينها چه عقايدي دارند. اگر ما بخواهيم مثل بايزيد را معرفي كنيم و بگوييم سابقه ما اين است واقعاً اسباب خجلت مي شود؛ حرف هايي در تذكرة الاولياء از قول او نقل شده است كه انسان واقعاً خنده اش مي گيرد، و هيچ توجيه و تأويلي نمي پذيرد. ما هيچ وقت، خودمان را به اين سوابق معرفي نمي كنيم. همه از اطراف و اكناف بيايند و در اين معرفيها چه چيزي را ببينند؟! اگر بخواهيد كسي را مثلاً در منطقه شرق؛ طوس و خراسان معرفي كنيد شيخ طوسي را معرفي كنيد كه آن همه علوم و خدمات داشته است. شما اگر واقعاً به دنبال علم و معرفت هستید، نهج البلاغة را ترویج کنید، مکتب اهل بیت (ع) که مغفول عنه واقع شده است را معرفی کنید و همین عهدنامه مالک اشتر را که نمیشود برایش قیمتی تعیین کرد به مردم بگویید".
@Arefane
• چند نکته درباره بیانات آیتالله صافی گلپایگانی لازم به ذکر است:
یک. ما هیچکس را غیر از معصومین (ع) عاری از خطا نمیدانیم. برخی عرفا دارای شطحیات هستند که در حال غیر عادی بیان شده است.
دو. بسیاری از سخنان بزرگان عرفان و متصوفه قابل توجیه و تاویل است و باید به زبان عرفان آشنا بود. ولی بر فرض وجود خطا در برخی مطالب یا داستانها، ما باید به مبانی و اصول سخنان ایشان که در کتب اصلی خودشان ذکر کرده اند رجوع کنیم، که طبق نظر متخصصان، اصول و مبانی عرفانی متخذ از آیات و روایات و ادعیه است.
سه. ما از هر شخصیتی فقط کلام مفید و نافع او را استفاده میکنیم نه هر سخنی را.
با توجه این نکات، بزرگداشت بزرگان عرفان، هیچ منافات و تزاحمی با بزرگداشت اهلبیت و معارف آنها ندارد؛ کما اینکه علما در بزرگداشت فقهای متقدم - با وجود برخی خطاهای فکری- هیچ تزاحمی نمیبینند.
@Arefane
مریدِ پیرِ مغانم ز من مرنج ای شیخ
چرا که وعده تو کردی و او به جا آورد
❖ بنابر تفسیر اهل معنا از این بیت حافظ، منظور از پیر مغان، حضرت سیدالشهدا علیهالسلام و منظور از شیخ، حضرت ابراهیم علیهالسلام است. منظور از وعده هم وعدهی ذبح فرزند بود که توسط حضرت ابراهیم به مرحلهی عمل نرسید ولی حضرت سیدالشهدا با شهادت حضرت علی اکبر این وعده را به جا آورد.
@Arefane
با توجه به مطلب قبلی کانال در تفسیر اهل معنا از بیت حافظ، داستانی زیبا و معتبر و مرتبط با تفسیر این بیت حافظ (و ارتباط معنای ظاهری بیت با معانی باطنی آن) وجود دارد که مرحوم علامه طهرانی در کتاب روح مجرد آن را نقل میکنند که ما متن را با مقداری خلاصه سازی در اینجا نقل میکنیم👇