امام حسن عسکری علیهالسلام، امام یازدهم شیعیان در هشتم ربیع الاول سال 260 هجری قمری در شهر سامرا به شهادت رسید. نام مبارکش حسن بن علی، لقبش عسکری و کنیهاش ابومحمد بود.
مادرش، بانویی پاکیزه و عبادتپیشه و در سرزمین خویش پیش از اسارت، پادشاهزاده بود و پس از اسارت و انتقال به مدینه به همسری امام دهم شیعیان حضرت امام علی النقی علیهالسلام افتخار یافت. نامش "حُدیث" و در روایات و عبارات دیگر نامهایی چون جده، سلیل و سوسن نیز برای وی گفته شد.
این بانوی پاکدامن و پاکیزه سرشت، در ربیع الثانی سال 232 هجری قمری فرزند گرامیاش حضرت امام حسن عسکری علیهالسلام را به دنیا آورد و سراسر جهان هستی را با نور رخسارش جلوهگر ساخت. امام حسن عسکری علیهالسلام پس از پدر بزرگوارش، از جهت دانش و معارف دینی، فقیهترین و داناترین مردم و از جهت اخلاق و رفتار، برترین انسانهای روی زمین بود و از تمام جهات، دارای کمالات عالیه و ویژگیهای منحصر به فرد بود.
وجود مبارک آثار وی در میان مسلمانان، استوانه محکم و پایداری بود که اسلام عزیز و مکتب حیات بخش اهل بیت علیهمالسلام را برپا نگه میداشت و از گزند دشمنان خارجی و کینهتوزان و بدخواهان داخلی، محفوظ و مصون نگه میداشت.
امام حسن عسکری علیهالسلام در چهار سالگی، بنا به درخواست متوکل عباسی (دهمین خلیفه عباسیان) به همراه پدر بزرگوارش امام هادی علیهالسلام و سایر خانوادهاش راهی سامرا (مرکز خلافت عباسیان، در شمال غربی عراق) گردید.[۱]
و پس از شهادت پدرش در سال 254 هجری قمری به امامت شیعیان نائل آمد. آن حضرت و خانواده و خاندان پدرش در ظاهر به دعوت متوکل عباسی در سامرا سکونت داشتند ولی در حقیقت حضورشان در سامرا اجباری و تبعیدگونه بود تا آن حضرت را از نزدیک در مراقبت و نظارت خویش داشته باشند.
زمامداران معاصر آن حضرت عبارت بودند از:
1. متوکل عباسی (247 - 232 ق)؛
2. منتصر عباسی (248 - 247 ق)؛
3. مستعین عباسی (252 - 248 ق)؛
4. معتز عباسی (255 - 252 ق)؛
5. مهتدی عباسی (256 - 255 ق)؛
6. معتمد عباسی (279 - 256 ق).
از میان خلفای مذکور، تنها از سوی منتصر عباسی فرزند متوکل نسبت به امام هادی علیهالسلام، امام حسن عسکری علیهالسلام و علویان و شیعیان آزاری نرسید و در ایام خلافت کوتاه مدت وی، احسان و خدمات شایانی به آنان شد که در مقایسه با نامهربانیها و ستمکاریهای سایر خلفای عباسی چیز مهمی بشمار نمیآمد.
امام حسن عسکری علیهالسلام از آنان، فشارها و سختیهای زیادی متحمل گردید و سرانجام به وسیله زهری که معتمد عباسی به آن حضرت خورانید، مسموم و پس از چند روز تحمل بیماری، روح ملکوتیاش به لقاءالله پیوست.
ا----------------
1- منتهی الآمال، ج 2، ص 393.
منبع: پایگاه دانشنامه اسلامی
دوران امامت امام حسن عسكري(ع) دوراني حساس و متفاوت بود. امام از جواني تحت نظر خلفاي جورِ عباسي قرار داشتند تا جايى كه از 15 سالگي و در زمان حيات پدر بزرگوار خويش نيز به زندان برده شدند. آن امام همام، به مقتضاي زمان، رسالت خويش را به انجام رسانده و كار امامت را به پيش ميبردند. همچنين وظيفه سنگينِ آماده ساختن شيعيان براي امامت و غيبَت امام زمان، نيز بر عهده آن حضرت بود. يكي از مهمترين كارهاي امام عسكري، همانند پدر و اجداد طاهرينَشان، تربيت شاگرد و حفظ فقه تشيُّع و انديشه ناب اسلام در برابر دشمنان و مخالفان بود تا آن جا كه بيش از 260 نفر را از شاگردان آن امام نام بردهاند. امام حسن عسكري(ع) در كنار كارهاي علمي، مجموعهاي از تفسير، روايات، معارف اسلامي و عقايد را نيز تأليف نمودند كه تفسير منسوب به ايشان و مواعظِ قصار از آن جملهاند. در ادامه به احاديثي از آن حضرت اشاره ميشود:
قال العسكري(ع): ما أقبَحَ بِالمُؤمِنِ أن تَكونَ لَهُ رَغبَةٌ تُذِلُّهُ (تحف العقول، ص 489)
چه زشت است براي مؤمن كه خواستهاي داشته باشد كه او را به خواري كشاند.
قال العسكري(ع): مَن لَم يَتَّقِ وُجُوهَ النّاسِ لَم يَتَّقِ اللَّهَ (بحار الأنوار ، ج 71 ، ص 336)
آن كه از مردم پروا نكند ، از خدا نيز پروا نميكند.
قال العسكري(ع): إيّاكَ و الإذاعَةَ و طَلَبَ الرِّئاسَةِ ، فَإنَّهُما يَدعُوانِ إلَي الهَلَكَةِ (تحف العقول ، ص 487)
از افشاي اسرار و رياستطلبي بپرهيز كه اين دو [آدمي را] به هلاكت ميكشانند.
قال العسكري(ع): إنَّ الوصولَ إلَي اللَّهِ سَفَرٌ لايُدرَكُ إلاّ بِامتِطاءِ اللَّيلِ(بحار الأنوار ، ج 78 ، ص 379)
وصال خداوند سفري است كه جز با مركب شب زندهداري به دست نميآيد.
قال العسكري(ع): التَّواضُعُ نِعمَةٌ لايُحسَدُ عَلَيها(تحف العقول ، ص 489)
فروتني نعمتي است كه بر آن حسد نبرند.
قال العسكري(ع): مَن تعدّي في طَهورِهِ كانَ كَناقِضِهِ (تحف العقول، ص 363)
هر كه در مصرف آب (وضو و غسل) زيادهروي كند، مانند كسي است كه وضو و غسل خود را باطل كند.
قطره ای از دریای فضائل امام عسکری علیه السلام
حضرت امام حسن عسکرى علیه السلام یازدهمین پیشواى شیعه است، رهبرى که در تمام عمر کوتاه خویش (28 سال) مدّتى را در پادگانى در سامرّا، به همراه پدرش امام هادى علیه السلام ،تحت مراقبت بسیار شدید دستگاه استبدادى خلفاى بنى عبّاس قرار داشت،و بعد از شهادت پدر بزرگوارش، این حالت استمرار یافت و نیز بارها به زندان جبّاران زمان، گرفتار شد.
دوران امامت آن رهبر بزرگ الهى بیش از شش سال به درازا نکشید.
آن بزرگوار، همانند پدرانش به همه فضائل و خوبىها آراسته و از همه بدىها پیراسته بود. او آن چنان در قلّه شکوهمند کمال و فضیلت قرار داشت که نه تنها دوستان و پیروانش او را ستودهاند بلکه دشمنانِ کینه ورز و سرسخت، به مدح و ستایش او پرداختهاند. براى نشان دادن این حقیقت، به چند نمونه اشاره می شود.
تجلّى فضائل
احمد بن عبیداللّه بن خاقان ـ که پدرش از مهره هاى مهمّ دستگاه خلافتِ ستم پیشه بنى عبّاس و از وزیران آن به شمار مىرفت و خود نیز از مخالفان و معاندانِ سرسخت امامان علیهم السلام بود و که در برههاى، از طرف حکومت، مسئولیت گرفتن مالیات را در قم، به عهده داشت ـ مىگوید:من در سامرّا ندیدم و نشناختم مردى را در میان علویّان، همانند حسنبنعلى.
وى از جهت وقار، عفاف، بزرگوارى و بخشندگى، در میان علویّان، فرماندهان ارشد نظامى، وزراء و همه مردم، «نمونه و الگو» بود. و با هر کس سخن مى گفتى، او را مىستود و به نیکى یاد مىکرد.*
روزى ابو محمّد بر پدرم عبید اللّه بن خاقان وارد شد، من او را نگریستم؛ آثار بزرگى و عزّت و جلالت از سیماى او پیدا بود. پدرم، مقدم او را گرامى داشت و او را بسیار تکریم کرد. من از این روش پدرم، ناراحت و عصبانى شدم، از او سبب این بزرگداشت را پرسیدم، و خواستم که آن شخصیّت را به من معرّفى کند، پدرم گفت:
«او پیشواى شیعیان و بزرگ خاندان بنىهاشم است. او کسى است که شایستگى پیشوایى امّت را دارد، چون خصلتهاى برجستهاى دارد؛ همچون: فضیلت، پاکى، وقار و متانت، صیانت نفس، زهد و بىرغبتى به دنیا، عبادت، اخلاق نیکو، صلاح و تقوا.»
آنگاه احمد بن عبیداللّه مى افزاید:
ابومحمّد ابن الرّضا، در نهایت بزرگى و والائى بود.»( 1)
اخلاق وتحوّل آفرینى
حکومت ستمگر بنى عبّاس، امام عسکرى علیه السلام را نزد شخصى به نام: على بن نارمش ـ که یکى از عناصر جنایتکار و از دشمنان سرسخت آل ابوطالب بود ـ زندانى کرد. سران بنى عبّاس به او گفتند: ابومحمّد ابن الرّضاء را تا توان دارى، آزار و اذیّت ده و او را به قتل برسان. از زندان نمودن حضرت، چند روزى نگذشت، تا اینکه دیدند على بن نارمش با آن همه دشمنى و عداوت، در برابر امام سر به زیر افکنده و آن چنان جذبه و عظمت و خُلق و خوى حضرت عسکرى در او تأثیر نهاده که به حضرت نگاه نمىکند.وقتى امام عسکرى علیه السلام از این زندان خلاص شد، على بن نارمش آن چنان دچار تحوّل روحى و معنوى گردید که دیدگاهش درباره حضرت، تغییر یافت و در گروه شایستگان زمان قرار گرفت.(2)
بار دیگر امام حسن عسکرى علیه السلام را نزد صالح بن وصیف زندانى کردند، او نیز شخصى پلید و بى رحم بود. گروهى از جنایت پیشگان بنى عبّاس نزد صالح بن وصیف رفتند و درباره امام به گفت و گو پرداختند. زندانبان به آنان گفت: آخر من چه کار کنم؟ دو نفر از بدترین افراد را بر او گماشتم، بعد از گذشت چند روز، باشگفتى دیدم آن دو به نماز، عبادت و روزه روى آورده اند، به آنان گفتم: چه چیز اتفاق افتاده است؟ گفتند:
«ما چه گوییم در پیرامون مردى که روزها روزه و شبها تا سحر نماز مىخواند، کمتر سخن مىگوید و به کارهاى غیر ضرورى نمىپردازد! ما هنگامى که به او مىنگریستیم، بدنمان به لرزه مىافتاد و توان استقامت در خود نمىدیدیم.»(3)
سخاوت و بخشندگى
امام حسن عسکرى علیه السلام بسان اجداد بزرگوارش در بخشندگى و کمک به مردم یگانه روزگار بود. شخصى به نام محمد بنعلى همراه پدرش ـ که از خاندان علویان بودند؛ ولى از گروه واقفیّه به شمار مى رفتند ـ در زندگى دچار بحران شدند و در مضیقه مالى سختى قرار گرفتند.
وى مىگوید: پدرم گفت: برویم نزد این مرد ـ امام حسن عسکرى ـ چون خصلت «بخشندگى» او را زیاد شنیده بودیم. در راه که مىرفتیم، پدرم گفت: اى کاش آن حضرت براى برآورده شدن سه نیاز من، کمکم کند! من هم با خود گفتم: اى کاش به سه نیاز من توجّه و عنایت کند!
نزد آن حضرت رفتیم، از حال ما پرسید، پاسخ دادیم. هنگامى که با امام خداحافظى کرده و از خانه خارج شدیم، خادم حضرت آمد و به اندازه اى که نیاز داشتیم و آرزو کرده بودیم، کیسه هایى از اشرفى به ما داد.
آنان با آنکه از امام عسکرى علیه السلام کرامت دیدند؛ ولى دست از مرام خود برنداشتند.(4)
پاسداشتِ نماز
امام عسکرى علیه السلام به نماز اوّل وقت بسیار اهتمام مىداد و نماز را بزرگ مىداشت. ابوهاشم ج
عفرى که یکى از یاران خاصّ و ویژه آن بزرگوار بود، مىگوید:
نزد آن امام معصوم بودم. حضرت در حال نوشتن نامه بود که وقت اداء نماز فرا رسید، آن بزرگوار نامه را به سوئى نهاد و براى خواندن نماز حرکت کرد. از نماز که فارغ شد، دوباره تشریف آورد و قلم را برداشت و شروع کرد به نوشتن نامه.(5)
ترغیب به خدمت رسانى
ابوهاشم مى گوید:روزى در محضر امام عسکرى علیه السلام بودم، آن حضرت فرمود:
«یکى از درهاى بهشت، «بابُ المعروف» است. از آن در کسى داخل بهشت نمى شود مگر اینکه در دنیا کارهاى نیک انجام داده و به مردم کمک و خدمت نماید.»
تا این را از حضرت شنیدم، خدا را سپاس گفتم و بسى خشنود گردیدم؛ زیرا یکى از برنامه هاى زندگى من، خدمت رسانى به مردم و رفع نیاز پا برهنگان و محرومان بود. تا این مطلب در دلم گذشت، حضرت به من نگاه کرد و فرمود:
«بله، کسانى که در این جهان به مردم کمک مىکنند، در جهان دیگر نیز سر بلند و جایگاه آنان برجسته است. اى ابوهاشم! خدا تو را از این گروه قرار دهد، خداى تو را رحمت کند.»(6)
پى نوشتها:
* ما رأیتُ و لا عرفتُ بسرّمنرأى، رجلاً من العلویة مثل الحسن بن على فى هدیه و سکونه و عفافه و نبله و کرمه عند اهل بیته و بنى هاشم...
1.اصول کافى،ج1، ص 503؛ مناقب آل ابىطالب(ع)، ج 4، ص 423؛ سیرةالائمه، ج 2، ص 502.
2. اصول کافى، ج 2، ص 508.
3. همان، ص 512.
4. همان، ص 506.
5 و 6. انوارالبهیّه، شیخ عباس قمى، ص 154.
به بهانه ولادت امام حسن عسکری علیه السلام
خشم و غضب
وَ قَالَ أبی محمد العسکری علیهماالسلام : «الْغَضَبُ مِفْتَاحُ کُلِّ شَر».
امام حسن عسکری (علیه السلام) می فرمایند:
خشم کلید تمام بدیهاست.
منبع: بحار الأنوار –جلد ۷۵ – صفحه ۳۷۳ – باب ۲۹ – مواعظ أبی محمد العسکری…
داستانک:
خانواده مستضعفی به تازگی میزی خریده بودند. بچه خانواده از خوشحالی روی میز بالا می پرد و پایه میز می شکند. پدر عصبانی می شود و سیلی ای به بچه می زند که منجر به کر شدن گوش بچه می شود. در بیمارستان بچه به پدرش می گوید: بابا اگر من بزرگ شدم و یک میز برای شما خریدم، گوش من خوب می شود؟ می گویند پدرش خودش را از طبقه چهارم بیمارستان به پایین پرت کرد.
💠 دور شدن از اهل بیت علیهمالسلام با پارتیبازی
👌 پیغام عجیب امام حسین
علیهالسلام
🎙 حجتالاسلام عالی
☆
🤷♂️مرد عرب پرسید: جانشین شما کیست؟
امام داخل اتاقی رفتند؛
وقتی برگشتند پسر بچهای روی شانهاش بود
موهای سیاه و پیچیده.لبهای غنچهای قرمز، ابروهای کشیده؛ از او زیباتر ندیده بود😍
پرسید: اسمش چیست؟
گفتند: هم اسم جدم رسولالله! ولی او غایب میشود، نمیبینندش. مثل خضر و ذوالقرنین، مدت زمان زیادی طول میکشد. وقتی بیاید آرامش با خودش میآورد. زمین را پر از عدل میکند، بعد از آن که ظلم همهجا را گرفته باشد
ولادت پرسرور و با سعادت امام حسن عسکری علیهالسلام مبارکباد 🌹✨️
هدایت شده از منتظران ظهور
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
•°هرچند ڪه رسم استــ ، بگویند
تبریڪ پسر را به پدرهـا...
•°میلادِ پدر بر تو مبارڪ
ای آمدنت، رأسِ خبرهـا...💕✨
◽️میلاد با سعادت امام حسن عسکری علیهالسلام مبارکباد😍🎉
هدیه به روح آقا امام حسن عسگری و خانم حضرت نرجس خاتون و سلامتی و ظهور آقا امام زمان بر محمد و آل محمد صلوات 🌺🤲
اللهم صل علی محمد و آل محمد و عجل فرجهم 🌺🤲
اللهم عجل لولیک الفرج و العافیت والنصر 🌺🤲
╰┅┅❀🍃🌸🍃❀┅┅╯
هدایت شده از منتظران ظهور
عدد ۱۶۴۰
را بدون هیچگونه ستاره و مربعی شماره گيری کنيد
بعداز خوشحالی بنده را هم دعا بفرمایید🌹🌹🌹
هدایت شده از منتظران ظهور
💠 حدیث روز 💠
💎 تواضـع از نگاه امام حسن عسکری(ع)
🔻امام عسکری علیهالسلام:
مِنَ التَواضُعِ السَّلامُ عَلی کُلِّ مَنْ تَمُرُّ بِهِ، وَ الْجُلُوسُ دُونَ شَرَفِ الْمَجْلِسِ
❇️ سـلام کردن به هر کس که بر او میگذری و نشستن در جایی که پایینتر از جایگاه (توست) نشانه تواضـع و فـروتنی اسـت.
📚 بحارالأنوار ۷۸: ۳۷۲ ح ۹
🌷فرخنده میلاد امام حسن عسکری علیه السلام بر دوستان و پیروان حضرتش مبارک ها باد🌷❤️
هدایت شده از 🌺خدمت به محرومین🌺
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
روایت #آزاده_آلایوب مجری تلوزیون از شهید سید حسن نصرالله
هدایت شده از 🌺خدمت به محرومین🌺
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
♨️زندگی نکبت بار وطنفروشی به نام مهناز افشار از زبان خودش
هدایت شده از اینانلو
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
هدایت شده از Mr
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🌸🍃🌹🌹🍃🌸
🔘جرعهای از زلال قرآن
📖سوره مبارکه تکویر ، آیات ﴿9-1﴾
🌙💚 بسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ
🥀🤍إذَا الشَّمْسُ كُوِّرَتْ ﴿١﴾
🌙💚وإِذَا النُّجُومُ انْكَدَرَتْ ﴿٢﴾
🥀🤍وإِذَا الْجِبَالُ سُيِّرَتْ ﴿٣﴾
🌙💚وإِذَا الْعِشَارُ عُطِّلَتْ ﴿٤﴾
🥀🤍وإِذَا الْوُحُوشُ حُشِرَتْ ﴿٥﴾ ...
🌙💚به نام خدا که رحمتش بیاندازه است و مهربانیاش همیشگی
🥀🤍هنگامی که خورشید را به هم درپیچند
🌙💚و هنگامی که ستارگان تیره و بی نور شوند
🥀🤍و هنگامی که کوه ها را به حرکت آرند و از جا برکنند
🌙💚و هنگامی که اموال نفیس و با ارزش رها و بی صاحب شود
🥀🤍و هنگامی که همه حیوانات وحشی محشور شوند ...
🌸🍃🌹🌹🍃🌸
هدایت شده از Mr
🔻معما
کدام بانوی مکرمه، هم مادر امام بود، هم دختر امام، هم همسر امام و هم عروس امام؟
دقت کنید شخصیتی که انتخاب میکنید باید ۴ ویژگی رو باهم داشته باشه.
زیر همین پست بفرمایید سپاس فراوان ♥️