➕ قدرت انرژیبخش حفظ رازهای خوب ✨
💯 مطالعهای که توسط انجمن روانشناسی آمریکا منتشر شده است نشان میدهد که مخفی نگه داشتن خبر خوب قبل از گفتن به دیگران میتواند باعث شود فرد احساس انرژی و سرزندگی بیشتری کنند.
🤭 این تحقیق از بیش از ۲۵۰۰ شرکتکننده انجام شد و نشان داد که رازهای مثبت، بر خلاف رازهای منفی یا شرمآور، اغلب به دلیل تمایلات شخصی و نه به خاطر فشارهای بیرونی حفظ میشوند.
💥شرکتکنندگانی که در مورد رازهای مثبت خود فکر میکردند، او کسانی که قصد داشتند اخبار خود را بعداً به اشتراک بگذارند، احساس انرژی بیشتری میکردند. حفظ اسرار مثبت با انگیزه های درونی شخصی مرتبط است که منجر به احساس انرژی و آمادگی برای رویارویی با چالش های آینده می شود.
@CogniPlus
🔗 منبع : https://tinyurl.com/ysqt25sb
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
➕چرا هوش مصنوعی مانند انسان نیست؟ 🤖👨🏫
🗣 در حالی که برخی با هیجان از فناوریهای هوش مصنوعی به عنوان ابزاری سودمند با پتانسیل تغییر جامعه یاد میکنند، برخی دیگر نگران هستند که هر ابزاری که کلمه هوشمند را در نام خود داشته باشد، پتانسیل پیشی گرفتن از نوع بشر را دارد.
🤖 پژوهشگران دانشگاه سینسیناتی استدلال میکنند هوش مصنوعی، مانند ChatGPT، متن قابل توجهی تولید میکند، اما فاقد درک و آگاهی واقعی است. توانایی هوش مصنوعی برای ساختن چیزها یا هذیان گفتن با هوش انسانی برابری ندارد، زیرا هوش انسانی عمیقاً در تجسم و ارتباط با جهان ریشه دارد.
🧠 از سوی دیگر بر اساس پژوهشی از دانشگاه تارتو سیستمهای هوش مصنوعی فاقد پیچیدگیهای آگاهی انسان هستند. آنها استدلال میکنند که این سیستمها تجربیات تجسم یافته یا مکانیسمهای عصبی انسانها را ندارند. بنابراین، معادلسازی تواناییهای هوش مصنوعی با آگاهی واقعی ممکن است سادهسازی بیش از حد باشد.
@CogniPlus
➕این آدم واقعیه یا کیکه؟!! 🤓
وقتی تصاویر ساختگی هوش مصنوعی واقعیتر به نظر میرسند!
👦🏻 بر اساس تحقیقات دانشگاه ملی استرالیا، چهرههای سفید تولید شده توسط هوش مصنوعی اکنون واقعیتر از صورت انسان به نظر میرسند. این امر در مورد تصاویر افراد رنگین پوست صادق نبود.
👩⚕️دکتر ایمی داول، نویسنده ارشد مقاله، میگوید:
دلیل این اختلاف این است که الگوریتمهای هوش مصنوعی به صورت نامتناسب بر روی چهرههای سفید آموزش داده میشوند.
🤔 یکی از مسائلی که چنین فناوریهایی ایجاد میکنند واقعگرایی فوقالعاده هوش مصنوعی است که باعث فریب افراد میشود.
📌 ردیف بالایی که تصاویری هستند که بیشتر به عنوان انسان قضاوت شدهاند و ردیف پایینی بیشتر به عنوان تصاویر تولید شده توسط هوش مصنوعی. زیر هر تصویر واقعی یا ساختگی بودن آن مشخص شده است.
@CogniPlus
🔗 Psychological Science|2023 : https://tinyurl.com/yw9738qc
27.16M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
➕ فریمهایی از #تاریخ_علم_شناخت: کنفرانس دارتموث
🤖 پروژه تحقیقاتی تابستانی دارتموث در زمینه هوش مصنوعی، از ۱۸ ژوئن تا ۱۷ اوت ۱۹۵۶ برگزار شد و به عنوان آغازی برای هوش مصنوعی به عنوان یک رشته تحقیقاتی شهرت یافته است.
👨⚕️این رویداد که توسط جان مککارتی، ماروین مینسکی، کلود شانون و ناتانیل روچستر سازماندهی شد، چند ده تن از متفکران برجسته در هوش مصنوعی، علوم کامپیوتر و نظریه اطلاعات را گرد هم آورد تا مسیر پژوهشهای آینده را ترسیم کنند.
@CogniPlus
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
➕انجیل: هوش مصنوعیِ اسرائیل برای بمباران غزه!
📌گاردین در مقالهای به جزئیات استفاده اسرائیل از سیستم هوش مصنوعی به نام «انجیل» پرداخته است که برای انتخاب اهداف بمباران غزه استفاده میشود. بخش تعیین هدف ارتش اسرائیل از این سیستم برای تولید بیش از ۱۰۰ هدف در روز استفاده میکند؛ این در حالی است که پیش از این تنها ۵۰ هدف در یک سال شناسایی میشده است!
🤖 سیستم انجیل به طور خودکار فیلمهای پهپادها، ارتباطات و سایر دادهها را برای تولید توصیههای هدفگیری آنالیز میکند. آویو کوچاوی، رئیس سابق ستاد کل ارتش اسرائیل، در مصاحبهای قبل از جنگ درباره سیستم انجیل گفت:
ماشینی است که حجم وسیعی از دادهها را مؤثرتر از هر انسان دیگری تولید میکند و آنها را به اهدافی برای حمله تبدیل میکند!
🎯 در این سیستم مرگ غیرنظامیان یک «نمره خسارت جانبی» برای هدف در نظر گرفته میشود! به نظر میرسد استفاده از هوش مصنوعی علاوه تسهیل و تسریع در انجام عملیات، مسئله حس عاملیت در انجام اعمال غیرانسانی را نیز کمرنگ میکند و با تقلیل جان انسانهای بیگناه به یک عدد، بار مسئولیت را از روی دوش کارکنان برمیدارد.
@CogniPlus
🔗 گزارش گاردین : https://tinyurl.com/ytwydctd
➕ کارکردهای شناختی میکروبهای روده!
🦠 چند سالی است اکتشافات جدید از تاثیرات میکروبیوم روده، درک ما از علوم اعصاب را متحول کرده است. کتاب Microbiome and the Brain، به طور جامع آخرین یافته ها از نقش اساسی میکروبهای روده و متابولیتهای آنها را در طیف گستردهای از مسائل مغزی نشان میدهد.
🧬 نویسندگان به تبیین رابطه میکروبیوم و مسائلی نظیر بیماری آلزایمر، اوتیسم، مولتیپل اسکلروزیس و اختلالات خلقی(مانند افسردگی) میپردازند. همچنین مکانیسمهایی تاثیر و فرصتهای درمانی جدید برای اختلالات عصبی را معرفی میکنند
🧠 این مسیر پژوهشی احتمالا به نسخههایی از سبکزندگی و تغذیه سازگار با مغز دست خواهد یافت و مداخلات با آسیب کمتر را برای درمان پیشنهاد میدهد.
#معرفی_کتاب
@CogniPlus
🔗 Routledge|2020 : https://tinyurl.com/yqe7n48f
38.5M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
➕ پرده برداری از قدرت مغز در کار تیمی از طریق EEG و Pacman
🟡 مطالعه جدیدی رفتار مشارکتی را از طریق بازی کلاسیک پکمن بررسی می کند. در این آزمایش دو بازیکن به طور مشترک پکمن را هدایت می کردند.
🧠 اندازهگیریهای EEG نشان داد که هنگام دریافت یا مشاهده نمادهای مرتبط بازی، پاسخهای مؤلفه P3 افزایش مییابد، که نشاندهنده پاسخ پویای مغز به نقشهای مشارکتی است.
✅ این تحقیق مهارت مغز را در پذیرش نقشها در سناریوهای مشارکتی برجسته میکند وکه یک جنبه اساسی از ساختارهای اجتماعی است.
@CogniPlus
🔗 Psychophysiology|2024 : https://tinyurl.com/2x9cbcmu
➕ اثر هالهای: وقتی بدون این که بدانی دیگران را قضاوت میکنی!
🔰 آنچه در این پست خواندید یکی از انواع اثر هالهای بود. اثر هالهای به تمایلی اشاره دارد که با مشاهده یک ویژگی خاص یا داشتن یک تصور کلی از یک شخص، شرکت یا محصول، اجازه میدهیم قضاوت ما در مورد سایر ویژگیهای آنها نیز تحت تأثیر قرار گیرد.
🔸 برای اولین بار روانشناس آمریکایی فردریک ولز (۱۹۰۷) اثر هاله را در مطالعه رتبه بندی شایستگی ادبی نویسندگان شناسایی کرد. با این حال، این ادوارد ثورندایک بود که اولین بار آن را با شواهد تجربی بیان نمود. او در سال ۱۹۲۰ در مقاله خود با عنوان «یک خطای ثابت در رتبهبندیهای روانی» اصطلاح خطای هاله را به طور رسمی معرفی کرد.
🔹 ثورندایک اثر هالهای را بهعنوان سوگیری شناختی توصیف کرد که به موجب آن یک ویژگی از افراد نظرات ما را درباره سایر ابعاد و ویژگیهای آنها را شکل میدهد. اگرچه ثورندایک در ابتدا این اصطلاح را فقط برای اشاره به افراد به کار میبرد، اما پس از آن، استفاده از آن حتی به حوزههای بازاریابی نیز گسترش یافت.
🔸 ثورندایک (۱۹۲۰) در آزمایشی از دو افسر فرمانده ارتش خواست تا سربازان خود را بر اساس هوش، ویژگیهای جسمانی (صدا، هیکل، انرژی، آراستگی و تحمل)، مهارتهای رهبری و ویژگیهای شخصی (وفاداری، ایثار، همکاری، و قابل اعتماد بودن) ارزیابی کنند. ثورندایک کشف کرد که جذابیت یک فرد به طور قابل توجهی بر نحوه ارزیابی سایر ویژگیهای آن شخص تأثیر میگذارد. ثورندایک این اثر را ناشی از برداشت اولیه افراد میدانست که با تقسیمبندی دیگران به خوب و بد سعی میکنند بقیه ویژگیها را نیز در این دستهبندی قرار دهند.
🔹 در ادامه مطالعه سولومون اش نیز این پدیده را تایید کرد. او در سال ۱۹۴۶ آزمایشی طراحی کرد و به شرکتکنندگان مجموعهای از عکسهای افراد نشان داده شد و از افراد خواسته شد تا آنها را بر اساس ویژگیهای شخصیتی مختلف رتبهبندی کنند. نکته جالب این بود که به شرکتکنندگان یک عکس جذاب یا غیرجذاب از همان شخص به صورت تصادفی نشان داده میشد. نتایج یک اثر هالهای واضح را نشان داد. شرکتکنندگان ویژگیهای مثبت (هوش، مهربانی و مهارتهای اجتماعی) بیشتری را به فرد زمانی که تصویرش جذاب بود، و ویژگیهای کمتر مطلوب را به افراد غیرجذاب نسبت میدادند.
🔸 این آزمایشات نشان دادند که چگونه برداشت اولیه از افراد بر ادراک شرکتکنندگان از سایر ویژگیهای نامرتبط تأثیر میگذارد و اثر هالهای در شکلدهی به قضاوتها و ارزیابیهای ما نقش پررنگی دارد.
#پژوهش_پیشرو
@CogniPlus
🔗 منبع : https://tinyurl.com/yof3jszm
➕ چطور افراد نابینا چهرهها را از طریق صدا تشخیص میدهند؟
👀 یک مطالعه جدید نشان میدهد که افراد نابینا میتوانند چهرهها را با استفاده از الگوهای شنوایی پردازش شده توسط ناحیه دوکی شکل، یک ناحیه مغزی که برای پردازش چهره در افراد بینا ضروری است، تشخیص دهند.
👂در این مطالعه از یک دستگاه دستگاه تخصصی برای ترجمه اطلاعات بصری به صدا استفاده شد که شرکتکنندگان نابینا را قادر میساخت تا پیکربندیهای اساسی صورت را تشخیص دهند. شرکتکنندگان نابینا و بینا تحت اسکن MRI عملکردی قرار گرفتند.
🧠 نتایج نشان داد که ناحیه دوکی شکل در مغز نه فقط به شکل بصری صورت که مفهوم چهره را از طریق الگوهای شنوایی پردازش کند. این کشف درک چگونگی رشد و عملکرد تشخیص چهره در مغز را به چالش میکشد.
@CogniPlus
🔗 PLoS ONE|2023 : https://tinyurl.com/yvzfqutc
➕ افراد در فرهنگهای مختلف چطور خواب میبینند؟ 😴
⁉️ چرا خواب می بینیم؟ رویاپردازی تجربه پیچیدهای است که میتواند رنگهای احساسی زیادی به خود بگیرد و واقعیت را به درجات مختلف شبیهسازی کند. در نتیجه هنوز پاسخ روشنی برای این سوال وجود ندارد.
💤 محققان دانشگاه ژنو با مقایسه رویاهای جوامع جوینده در تانزانیا و جمهوری دموکراتیک کنگو با رویاهای غربی، دریافتند که اولی اغلب سناریوهای تهدیدآمیزتر و در عین حال با حمایت اجتماعی را به تصویر میکشد. رویاهای جوامع بایاکا و هادزا اغلب با تهدید شروع می شوند، اما بر خلاف اکثر رویاهای غربی، معمولاً با نوعی حل و فصل به پایان میرسند.
🌀 این مطالعه بر ارتباط نزدیک بین هنجارها/ارزشهای اجتماعی و کارکردهای رویا تأکید میکند و نشان میدهد زندگی اجتماعی-فرهنگی ما به شدت بر روایت رویاهایمان تأثیر میگذارد. اگرچه رابطه علّی دقیق همچنان مبهم است.
@CogniPlus
🔗 Scientific Reports|2023 : http://tinyurl.com/ytoqagcc
➕چرا مغز ما نمادها را به کلمات ترجیح میدهد؟
#️⃣ مطالعه جدید که توسط دانشگاه واترلو انجام شد، با هدف بررسی میزان به خاطر سپردن نمادها در مقایسه با کلماتی با همان معنی انجام شد. بر این اساس، نمادهای روزمره مانند &?!#@$ بسیار به یاد ماندنی هستند.
*️⃣ این مطالعه جدید به مهارت مغز ما در یادآوری نمادها و لوگوهای گرافیکی نسبت به همتایان خود می پردازد. نمادها تصاویری ملموس برای مفاهیم انتزاعی ارائه می دهند و آنها را به یاد ماندنی تر می کنند. نمادها، بهتر از کلمات در آزمونهای حافظه عمل میکنند.
🔣 متمایز بودن و منحصر به فرد بودن نمادها بر کلمات، که می توانند معانی متعددی داشته باشند، به یاد ماندنی آنها را افزایش می دهد. این درک می تواند ارتباطات بصری و طراحی را متحول کند.
@CogniPlus
🔗 Cognition, Vol 238, 2023 : http://tinyurl.com/ynbkjaqk
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
➕ روایت کجای مغز انسان جای دارد؟ 💬
🧠 وقتی که از قسمت پیشانی به مغز انسان نگاه میکنیم ناحیهی «بروکا» را میبینیم که وظایفی چون تولید گفتار را برعهده دارد. پژوهشها نشان میدهند که بروکا نقشی اساسی در شناخت روایی ما دارد. براساس این پژوهشها، بیمارانی که دچار آفازی بروکا هستند، علاوه بر مشکل در گفتار (همان طور که در فیلم میبینید)، در روایت پردازی اتفاقات هم دچار مشکل میشوند.
🏩 همچنان که پل بی.آرمسترانگ اشاره میکند بررسیها روی بیماران آفازی بروکا نشان میدهد که آنها توانایی لازم برای به خاطر سپردن و نوشتن دنبالهای از اتفاقات را از دست دادهاند.
⛓ براین اساس، آنها میتوانند زنجیره اتفاقات را تشخیص دهند ولی قادر نیستند به این زنجیره معنا بخشند (برای مثال روابط علت و معلولی آن را کشف کنند و ...). به عبارت دیگر، ذهن داستانگو آنها دچار آسیب شده است.
🖋 این یافتهها از آن جهت اهمیت مییابند که نشان میدهند روایت نقشی مهم در ادراک انسانها دارد و ذهن انسان اساسا جهان را در قالب روایت و داستان میفهمد.
#روایت_شناختی
@CogniPlus
🔗 Poetics Today, 2019 : http://tinyurl.com/ynpm9cmg
➕ احساسات در مغز هواداران فوتبال: کاوش در هیجان و عذاب 😤🥳
⚽️ رقابت عمیقاً در تاریخ ورزش وجود دارد و هواداران از تیم و بازیکنان مورد علاقه خود حمایت میکنند. آنها با تماشای موفقیت یا شکست تیمشان، شادی هنگام گل زدن، یا عصبانیت هنگام یک برخورد بد، طیف وسیعی از احساسات را بروز میدهند. هواداران فوتبال به وفاداری و اشتیاق به تیم خود معروف هستند.
🧠 در مطالعهای روی هواداران دو رقیب سنتی فوتبال شیلی، از اسکن fMRI برای بررسی فعالیت مغز در طول مسابقات استفاده شد. نتایج نشان داد برنده شدن تیم فرد سیستم پاداش را در مغز فعال کرد، در حالی که شکست منجر به دروننگری شد.
✅ این یافتهها بینشهایی را در مورد سرمایه عاطفی و رفتار طرفداران نشان میدهد که فراتر از ورزش است و میتواند پیامدهای اجتماعی گستردهتری داشته باشد و در زمینههای دیگر مانند سیاست گسترش یابد.
@CogniPlus
🔗 Neuroscience News : http://tinyurl.com/ytk9jlfg
➕ چه موقع ایجاد احساس گناه، یک تاکتیک متقاعدکننده است؟
😖 در حالی که احساس گناه به طور گسترده برای تلاش و ترغیب افراد به عمل استفاده می شود، تحقیقات در مورد اثربخشی آن در تحریک تغییر رفتار متفاوت است.
🔹 یک متاآنالیز نشان داد که استناد به احساس گناه (ابزار رایجی که توسط تبلیغکنندگان، جمعآوریکنندگان کمک مالی و والدین سختگیر استفاده میشود) میتواند نتیجه معکوس داشته باشد، اگر صراحتاً شخص را مسئول رنج دیگران بداند.
💡محققان دریافتند که برانگیختن احساس گناه زمانی مؤثرتر هستند که به جای سرزنش مستقیم، مسئولیت عمومی اجتماعی را برانگیزند. احساس گناه زمانی قانعکنندهتر میشود که مسئله قابل حل به نظر میرسد و مراحل عملی ارائه میشود.
📌 این مطالعه نشان میدهد که احساس گناه میتواند انگیزه اقداماتی برای محیطزیست و آموزش باشد، اما برای تصمیمگیریهای مربوط به سلامت شخصی کمتر مؤثر است.
@CogniPlus
🔗 Frontiers in Psychology, Vol 14, 2023 : http://tinyurl.com/yu7smjh6
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
➕ مثال تصویری از این که یادگیری تقویتی چطور کار میکند
🐶 ایجنتها (سگها) در محیط شروع به کاوش میکنند تا به پاداش (غذا) برسند.
🔎 اگر دوست دارید بیشتر بدانید کلیدواژههای بافر بازپخش، یادگیری تقلیدی، پاداش تنک، آموزش توزیع شده، عرضه موازی و چند عاملی را جستجو کنید. البته مصادیق هر کدام را میتوانید اینجا ببنید 😁
@CogniPlus
➕ راز میکل آنژ 🎨 👩🎨
⛪️ سربههوایی در کلیسای سیستین معنای خوبی دارد؛ کلیسایی که سقفش پر از نقاشی است. این نقاشیها را میکل آنژ قرنها پیش کشیده و حالا از مهمترین جاذبههای گردشگری واتیکان به حساب میآید. نقاشیهای میکل آنژ اما فقط برای گردشگران جذاب نیست؛ سالهاست که پژوهشگران علاقه زیادی به تفسیر آثار او دارند.
🖼 برای مثال مفاهیم نقاشی «آفرینش آدم» هنوز هم مورد بحث است. گروهی از پژوهشگران علوم شناختی معتقدند هالهای که در این نقاشی پیرامون خداوند وجود دارد، همان مغز است که میکل آنژ به آن اشاره کرده. حتی پژوهشهای تکمیلی نشان میدهد که میتوان شکل مغز را در آثار دیگر این نقاش بزرگ نیز یافت. با این حال، متخصصان زنان و زایمان این هاله را شکل رحم میبینند و آن را نشانه تولد میگیرند.
🧠 علاوه بر این، گروهی معتقدند این اختلاف برداشتها ناشی از فرایند ادراک ماست. سیستمهای بصری ما جزئیات را بهگونهای سامان میدهند که به معنا یا الگو برسند؛ در حالی که ممکن است در آن هیچ معنا و الگوی خاصی وجود نداشته باشد. اینجاست که «برای یک چکش، همه چیز شبیه یک میخ است» معنا پیدا میکند.
#هنرشناخت
@CogniPlus
➕استفاده از اولتراسوند در رابطهای مغز و ماشین؛ آیا ارزان و همگانی میشود؟
🧠 رابطهای مغز و ماشین دستگاههایی هستند که میتوانند از فعالیت مغز برای کنترل یک دستگاه الکترونیکی مانند بازوی مصنوعی یا مکاننمای رایانه استفاده کنند. این فناوری به دنبال این است که افراد فلج را قادر سازد تا وسایل مصنوعی را با افکار خود جابجا کنند.
🧠 اغلب رابطهای مغز و ماشین در مغز کاشته میشود، که روشی تهاجمی است. استفاده از fMRI به رغم دقت مکانی خوب گران است و کاربرد عملی دنیای واقعی ندارد. سیگنالهای EEG هم ضعیف و با نویز فراوان هستند.
🧠 محققان دانشگاه کلتک از اولتراسوند کارکردی برای این کار استفاده کردند و تغییرات جریان خون در مناطق خاص مغز رو اندازهگیری کردند. آنها با اولتراسوند فرکانس بالا و استفاده از پدیده داپلر این امکان را یافتند تا تغییرات کوچکی را در جریان خون مغز به سمت مناطق فضایی به عرض تنها ۱۰۰ میکرومتر، تقریباً به اندازه عرض یک موی انسان، ثبت کنند. بدین ترتیب آنها امکان یافتند تا به طور همزمان فعالیت جمعیتهای عصبی کوچک، برخی از آنها به کوچکی ۶۰ نورون را به طور گسترده در سراسر مغز اندازهگیری کنند.
🧠 آنها توانستند یک تسک کنترل حرکتی را در حیوانات با موفقیت برای هشت هدف شعاعی با میانگین خطای کمتر از ۴۰ درجه انجام دهند. گام بعدی آنها مطالعه این روش بر روی انسانهاست. موفقیت این روش میتواند هزینه رابطهای مغز و ماشین را تا حد زیادی کاهش دهد.
@CogniPlus
🔗 Nature Neuroscience, 2023 : https://www.nature.com/articles/s41593-023-01500-7
➕ اندازه مهم نیست: شناخت در مغز حشرات!
🧠 مغزهای بزرگتر همیشه رفتار پیچیدهتری از خود نشان نمیدهند! حشرات اجتماعی ثابت کردند شناخت پیچیده با مغزهای مینیاتوری هم امکانپذیر است. زنبورهای عسل یادگیری مرتبه بالاتری مانند طبقه بندی، تبعیض غیرخطی و یادگیری مفهومی را نشان میدهند. همه این ظرفیتها توسط یک مغز مینیاتوری با تنها ۹۵۰هزار نورون انجام میشود (توجه کنید که مغز انسان حدود ۱۰۰ میلیارد نورون دارد).
🐝 گروهی از پژوهشگران فرانسوی (در بازه زمانی ۲۰۲۰ تا ۲۰۲۵) با حمایت اتحادیه اروپا زیربنای ظرفیتهای عالی شناختی زنبورعسل را مطالعه میکنند و میخواهند اولین توصیف یکپارچه مکانیسمهای زیربنایی شناخت را در یک مغز مینیاتوری ارائه کنند.
⚠️ شاید شکست پروژههایی نظیر شبیهسازی مغز انسان، در بازگشت به مطالعه مغزهای مینیاتوری بیتاثیر نبوده باشد.
#آینده_علم_شناخت
@CogniPlus
🔗 European Research Council : https://cordis.europa.eu/project/id/835032
➕ ضربان قلب بر فعالیت مغز تاثیر میگذارد! 🫀🧠
🫀 نحوه درک و تعامل ما با جهان تحت تأثیر فرآیندهای درونی بدن مانند ضربان قلب، تنفس و هضم است. فعالیت قلبی می تواند بر ادراک شنوایی و بصری تأثیر بگذارد. ادراکات لمسی و حسی در مرحله سیستولیک چرخه قلبی مختل می شوند؛ زمانی که رگ های خونی برای مدت کوتاهی متسع میشوند.
🧠 تحقیقات جدید نشان میدهد که مراحل ضربان قلب به طور قابل توجهی بر تحریکپذیری مغز و سیستم حرکتی تأثیر میگذارد. در این مطالعه از TMS برای تحریک سلولهای عصبی در هماهنگی با ضربان قلب استفاده شد که ارتباط قابلتوجه مغز و قلب را آشکار کرد.
✅ این یافتهها پتانسیلی را برای درمانهای تنظیم دقیق مانند TMS برای بهبودی افسردگی و سکته مغزی بر اساس فعالیت قلبی ارائه میدهند.
@CogniPlus
🔗 PLoS Biology (2023) : https://journals.plos.org/plosbiology/article?id=10.1371/journal.pbio.3002393
➕بازخوانی مطالعه اش: ترسیم هزار توی همنوایی در ذهنهای امروزی
📌 در حوزه روانشناسی اجتماعی، آزمایشهای کمی به اندازه آزمایشهای همرنگی سولومون اش در دهه ۱۹۵۰ مورد توجه بوده است. در این آزمایش که افراد باید شباهت اندازه دو خط را به سادگی تشخیص میدادند، افراد تحت تأثیر نظرات اعضای گروه پاسخ اشتباه میدادند!
👨⚕️ یک پژوهش جدید در دانشگاه برن سوئیس مطالعهی کلاسیک سولومون اش را تکرار کرده و آن را گسترش داده است. آنها برای پاسخ درست مشوقهای پولی قرار دادند که باعث شد خطای افراد در قضاوت اندازه خط کاهش یابد، یعنی سبب کمتر شدن همرنگی شد.
👥 آنها همچنین توانستند یافتههای اش را به شرایطی که افراد در یک بحث سیاسی قرار میگیرند، تعمیم دهند و میزان قابل توجهی از همرنگی را گزارش دادند.
📩 درنهایت، این مطالعه نشان داد که گشودگی، و نه سایر ویژگیهای شخصیتی مانند هوش یا عزت نفس، رابطه معکوس با همرنگی دارد و فرضیات دیرینه درباره نفوذ اجتماعی را به چالش میکشد؛ اگرچه نشان میدهند در دوران کنونی نیز همرنگی اجتماعی عاملی تاثیرگذار بر رفتار است.
#پژوهش_پیشرو
@CogniPlus
🔗 PLoS ONE, 2023 : https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0294325
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
➕آیندهای که خیال میکنیم، آیندهای که ساخته میشود!
🎤 نزدیک به ۵۰ سال قبل بود که آرتور سی. کلارک، نویسندهی سبک علمی-تخیلی، در مصاحبهای امروز ما را پیشبینی کرد. مصاحبهای که فیلم آن را میبینید. علاوه بر کلارک، آیزاک آسیموف نیز پیشبینیهایی از آینده داشت که خیلی زود به واقعیت تبدیل شد.
🔫 حالا مدتهاست که سبک علمی-تخیلی بیش از یک نوع سرگرمی جدی گرفته میشود. چندی پیش ارتش فرانسه اعلام کرد نویسندگان داستانهای علمی-تخیلی را برای تصور تهدیدهای آینده استخدام میکند. تصویری که این داستانها از جنگهای آینده ارائه میدهند شامل هواپیماهای بیسرنشین، ابزارهای مهندسی-زیستی، مداخلات بیوشیمیایی برای اصلاح رفتار و ... است.
❓سوال اما اینجاست که واقعا تاثیر داستانهای علمی-تخیلی بر آینده چیست؟ آنها آینده را پیشبینی میکنند یا میسازند؟
🔮 برخی از دانشمندان معتقدند همین که این داستانها تصویری از آینده را به ما نشان میدهند انتظار ما را از آینده میسازند و همین باعث میشود انسانها به سمت آن بروند. به تعبیر دیگر، این داستانها آینده را تصویر نمیکنند، آن را میآفرینند.
#روایت_شناختی
🔗 منبع
@CogniPlus
➕قدرت دارونما: باور بیمار به درمان بر اثربخشی درمان افسردگی تأثیر می گذارد!
🔰 یک مطالعه جدید نقش مهم باورهای بیماران را در اثربخشی درمان های تحریک عصبی برای شرایطی مانند افسردگی و ADHD روشن می کند.
🔍 این تأثیر در مطالعات مختلف متفاوت بود و در چهار مورد از پنج مطالعه تحریک عصبی، باورهای بیماران در مورد درمان آنها نقش مهمی در نتایج درمان داشت. این تأثیر باور گاهی از خود درمان واقعی تأثیرگذارتر بود.
💡این یافتهها نیاز به در نظر گرفتن و ثبت باورهای بیماران در تحقیقات بالینی را برجسته میکند و نشان میدهد که این موضوع میتواند یک عامل کلیدی در اثربخشی درمان در زمینههای مختلف پزشکی باشد.
@CogniPlus
🔗 eLife : https://elifesciences.org/reviewed-preprints/88889
➕ نورونهای قشر هنگام پردازش تعاملات اجتماعی در تعامل با هم کار میکنند
🚸 محققان کشف کردهاند که بخشی از مغز مرتبط با حافظه فعال و یکپارچگی چندحسی نیز ممکن است نقش مهمی در نحوه پردازش نشانههای اجتماعی توسط مغز داشته باشد.
🧠 تحقیقات قبلی نشان داده است که نورونهای قشر جلوی مغزی بطنی جانبی (VLPFC) چهرهها و صداها را ادغام میکنند، اما تحقیقات جدید نشان میدهد که نورونهای موجود در VLPFC در پردازش هویت گوینده هم نقش دارند که با حرکات صورت و صداها منتقل میشود.
👩⚕️دکتر لیزابت رومانسکی، نویسندهی ارشد مقاله، گفت:
ما هنوز به طور کامل نمیدانیم که چگونه اطلاعات چهره و صوتی با هم ترکیب میشوند و چه اطلاعاتی توسط مناطق مختلف مغز پردازش میشود. با این حال، این یافتهها نقش VLPFC را به عنوان یک گره مهم در شبکه ارتباط اجتماعی که حالات چهره، صداها و نشانه های اجتماعی را پردازش می کند، تایید میکند.
@CogniPlus
🔗 Journal of Neuroscience, 2023 : https://www.jneurosci.org/content/early/2023/11/13/JNEUROSCI.0703-23.2023
➕ چگونه باورهای خود را کنار میگذاریم؟ یا شاید هم .... نمیگذاریم!
🎅🏼چه اتفاقی برای کودکان میافتد که میپرسند آیا بابانوئل واقعی است؟ تحقیقات جدید در دانشگاه تگزاس روندی را روشن میکند که طی آن باور کودکان به بابانوئل تغییر میکند.
🦌 به طور متوسط، کودکان گزارش دادند که در سنین شش تا هفت سالگی شروع به شک در وجود بابانوئل کردند و در هشت سالگی واقعیت را کشف کردند. یادآوری بزرگسالان نیز با این سن مطابقت داشت. در هر دو مورد، اگر والدین این اسطوره را با شدت بیشتری ترویج کنند، به عنوان مثال با آویزان کردن جوراب ساق بلند، خواندن آوازهای بابانوئل و ... این سن بالاتر بود.
🧐 برخی گزارش دادند که سوء ظن آنها از طریق مشاهده (به عنوان مثال، یافتن رسید برای یک هدیه) یا از طریق استدلال منطقی (مثلاً تعمق در عدم امکان لجستیکی مقیاسی که بابانوئل در آن کار میکند، یا مشکل تحویل از طریق دودکش) شکل گرفت.
📌به نظر میرسد با افزایش سن کودکان تعداد افرادی که به بابانوئل باور راسخ دارند کم میشود و به مرور در جمع همسالانی قرار میگیرند که این باور در میان آنان تضعیف شده است. بنابراین برای طرد و منزوی نشدن از گروه، این باور به طور جمعی محو میشود.
👨🏻🦱اما در بزرگسالی این امر به راحتی رخ نمیدهد. شاید مهمترین تفاوت این است که برای کودکان، اعتقاد به بابانوئل بخشی از هویت آنها نیست. باورهایی که در بزرگسالی داریم، از جهتگیری سیاسی گرفته تا تغییرات آب و هوایی و تاثیر واکسنها اغلب این چنین هستند. اگر زیر سوال بردن یک باور به معنای زیر سوال بردن هویت ما باشد، احتمال اینکه در آن تجدید نظر کنیم بسیار اندک است.
✅ شاید همان راهبردهای کودکی، یعنی مشاهده و مطالعه در مورد باورها و تفکر منطقی در رابطه با آنها بتواند ما را در رسیدن به باورهای درست راهنمایی کند.
@CogniPlus
🔗 Developmental Psychology, 2023 : https://psycnet.apa.org/fulltext/2024-25574-001.html
➕ انسانشناسی؛ ضلعی که گم شد ...
📌اولین باری که شش ضلعی معروف علوم شناختی را دیدم گمان میکردم انسانشناسی باید در فهم مسائل این دانش اهمیت زیادی داشته باشد اما هرچه بیشتر علوم شناختی خواندیم انسانشناسی برایمان کمرنگتر شد؛ تا جایی که فکر کردم شاید سوال انسانشناختی خاصی برای جامعه ایران نداریم! یعنی تحولات قابل توجهی در انسان ایرانی نداریم؟
📌در دهه اخیر پروژههایی که تحولات انسان در تعامل با دنیای دیجیتال را بررسی کند کم نیست اما یک گرنت بینرشتهای با عنوان «اسلام در میانه عصر دیجیتال (MIDA)» توجه ام را جلب کرد. پروژه ۴ میلیون یورویی انسانشناختی، نه در ایران یا ترکیه بلکه اتحادیه اروپا!
📌در توصیف گرنت آمده است:«ما شاهد ظهور چیزی هستیم که از جنبه های بسیار مهم اساساً یک دین جدید است. دیجیتالی شدن و جهانی شدن نه تنها بر عملکردها و سازمان های اجتماعی و سیاسی، بلکه بر باورها و اعمال مذهبی نیز تأثیر گذاشته است ... این دید بیش از حد تازه به دست آمده، یادآور تأثیر دستگاه چاپ بر کلیسای کاتولیک در قرن شانزدهم و نقش آن در جنبش اصلاحات است. تأثیر نوآوری های تکنولوژیک امروزی بر توسعه اسلام مستلزم ارزیابی فوری است.»
📌 اهداف MIDA که شاید بتواند مسئله ما هم باشد:
1️⃣ درک چگونگی شکلدهی دیجیتالیسازی به اسلام (یعنی باورها، اعمال، نهادهای سیاسی و اجتماعی) است.
2️⃣ این انقلاب تکنولوژیک چگونه رابطه مسلمانان با گذشتهشان را تغییر میدهد؟
3️⃣ چرا اسلام را به شکلی عمیق تر از سایر ادیان توحیدی تغییر میدهد؟
4️⃣ مسائل کنونی این انقلاب را چگونه میتوان با تجربیات گذشته انقلاب های تکنولوژیک ترکیب کرد؟
✅ چند عنوان از اسناد منتشر شده گرنت:
🔸چه میپوشید، چه میخورید و چه کسانی را دوست دارید؟ تأملاتی در مورد چرخش به سوی زیست غیرمذهبی
🔸گزارشی از جنبه های سیاسی تکامل خود در مورد جامعه / قبیله / دولت ملتی که به آن تعلق دارد (گذشته و حال)
🔸عزاداری دیجیتالی: عزاداری شیعیان هلندی اعمال محرم
🔸 تصویر اسلام در اتاق های پژواک و در رسانههای اجتماعی
🔸ثبت تغییر: ایران از دریچه عکاسی (۱۹۸۰ - ۲۰۱۹)
✍️ رضا مهرآبادی؛ ارشد علوم شناختی
@CogniPlus
🔗 European Research Council : https://cordis.europa.eu/project/id/813547