هدایت شده از گروه فقه سیاسی: مرکز پژوهشی فقه و اجتهاد فاضل
🔻 نقدی بر فهم عامیانه از نظریهی «الاسلام هو الحکومه» (3 از 8)
🖊محمد قاسمی (پژوهشگر گروه فقه سیاسی مرکز فقهی ائمه اطهار)
🔏مشق سوم: انبیاء و تشکیل حکومت
اینکه در معنای سیاست، تدبیر و اداره نهفته است، مورد انکار نیست. روشن است که تدبیر در جایی است که صاحب تدبیر برتری اراده بر مدبِّر داشته باشد. برتری اراده ملازم با حق امر و نهی است. بنابراین متعلق یا موضوع مشروعیتسیاسی امر و نهی و به تعبیر سادهتر اطاعت است. مشروعیت سیاسی پاسخ به این پرسش خواهد بود که امر و نهی چه کسی قانونی و مشروع است؛ به تعبیر دیگر چه کسی حق اطاعت -یعنی حق امر و نهی کردن- دارد؟ به تبع ثبوت این حق -یعنی اطاعت کردن-، بر دیگران رعایت آن به عنوان یک تکلیف، ایجاد میشود. بنابراین اطاعت نسبت به مشروعیت سیاسی لازم ذاتی و بلکه جزء ذات است. لذا میتوانیم بگوییم کسی مشروعیت سیاسی دارد که حق اطاعت داشته باشد؛ یا کسی حق اطاعت دارد که مشروعیت سیاسی داشته باشد.
بررسی آیات قرآن کریم صراحت دارد که حق اطاعت اولا و بالذات برای خدای متعال و ثانیا و بالعرض برای مأذونین از ناحیه خداوند -یعنی انبیاء و اوصیاء علیهم السلام- ثابت است.
🔏مشق چهارم: آیات اطاعت از انبیاء
آیات اطاعت از انبیاء به *شش دسته* قابل تقسیم هستند:
نخست آیاتی که مستقیما مسأله اطاعت را مطرح و جعل نموده و بر این اساس ضمن امر به اطاعت از خداوند متعال، به اطاعت از انبیاء–و در رأس آنان نبی مکرم اسلام صلی الله علیه و آله-، و اولی الأمر دستور داده میشود. مانند آیه ۵۹ از سورهی نساء؛ «یا أَیُّهَا الَّذینَ آمَنُوا أَطیعُوا اللَّهَ وَ أَطیعُوا الرَّسُولَ وَ أُولِی الْأَمْرِ مِنْکُمْ … همچنین میتوان به آیات ۳۲ و ۱۳۲/ آل عمران؛ و ۹۲/ مائده و ۳۳/ محمد صلی الله علیه و آله، اشاره نمود. در واقع این آیات بیانگر آن هستند که تحقق عینی اطاعت از خداوند متعال، در گرو اطاعت از انبیاء و اولی الامر-که در ادامه پیرامون مصداق آن بحث خواهیم کرد-، میباشد.
دوم. آیاتی که در آنها انبیاء در کنار امر به تقوای الهی، دستور به اطاعت از خویش نیز دادهاند؛ «فاتَّقُوا اللَّهَ وَ أَطیعُونِ». (شعراء، آیاتِ ۱۰۸، ۱۱۰، ۱۲۶، ۱۳۱، ۱۴۴، ۱۵۰، ۱۶۳؛ و زخرف/ ۶۳ و آل عمران/ ۵۰) آیه ۹۰ از سورهی مبارکهی طه، شبیه همین آیات است.
سوم. آیاتی که در آنها عدم اطاعت از انبیاء علیهم السلام ، عملی حرام معرفی میشود. مانند آیه ۵۴ سورهی مبارکه نور؛ «قلْ أَطیعُوا اللَّهَ وَ أَطیعُوا الرَّسُولَ فَإِنْ تَوَلَّوْا فَإِنَّما عَلَیْهِ ما حُمِّلَ وَ عَلَیْکُمْ ما حُمِّلْتُمْ … ». نظر به اینکه لسان آیه نسبت به متخلفین تهدید است، حرمت نافرمانی از دستورات پیامبر مستفاد خواهد بود. شبیه همین آیه -و شاید با دلالتی قویتر-، آیهی ۱۰ سورهی الحاقه است؛ «فَعَصَوْا رَسُولَ رَبِّهِمْ…
چهارم. آیاتی که بیانگر آثار اطاعت و عصیان از انبیاء علیهم السلام هستند. آیه ۱۷ سورهی فتح از این قسم آیات است؛ «…وَ مَنْ یُطِعِ اللَّهَ وَ رَسُولَهُ یُدْخِلْهُ جَنَّاتٍ تَجْری مِنْ تَحْتِهَا الْأَنْهارُ وَ مَنْ یَتَوَلَّ یُعَذِّبْهُ عَذاباً أَلیماً». همچنین میتوان به آیاتِ؛ نور/۵۲ ؛ احزاب/ ۷۱و۳۶ ؛ نساء/۸۰ و اعراف/ ۱۵۷ اشاره کرد.
پنجم، آیاتی که اطاعت و عدم اطاعت از انبیاء را شاخص ایمان و کفر معرفی کردهاند. کسانی که اطاعت از انبیاء را بدون کمترین اعتراض لسانی، عملی و قلبی پذیرفتهاند، ذیل اهل ایمان قرار میگیرند و کسانی که در هر یک از مراحل لسانی، عملی و قلبی، از اطاعت انبیاء الهی تمرد نمایند، ذیل کفار و مشرکین قرار میگیرند. به عنوان نمونه آیه ۵۹ سوره نساء که میفرماید: «فَلا وَ رَبِّکَ لا یُؤْمِنُونَ حَتَّى یُحَکِّمُوکَ فیما شَجَرَ بَیْنَهُمْ ثُمَّ لا یَجِدُوا فی أَنْفُسِهِمْ حَرَجاً مِمَّا قَضَیْتَ وَ یُسَلِّمُوا تَسْلیماً ». شبیه به همین مضمون، آیه ۵۹ سورهی نساء است: «… فَإِنْ تَنازَعْتُمْ فی شَیْءٍ فَرُدُّوهُ إِلَى اللَّهِ وَ الرَّسُولِ إِنْ کُنْتُمْ تُؤْمِنُونَ بِاللَّهِ وَ الْیَوْمِ الْآخِرِ ذلِکَ خَیْرٌ وَ أَحْسَنُ تَأْویلاً».
ششم. آیاتی که بیان میدارند خدای متعال انبیاء و رسل را مبعوث نمود و در عین حال لزوم اطاعت از آنان، جزء لا ینفک رسالت آنان بوده است. «وَ ما أَرْسَلْنا مِنْ رَسُولٍ إِلاَّ لِیُطاعَ بِإِذْنِ اللَّهِ » (نساء/۶۴)
#نقد_و_نظر
#الاسلام_هو_الحکومه
#آیت_الله_فاضل_لنکرانی
💠 گروه فقه سیاسی مرکز فقهی ائمه اطهار(ع)
https://eitaa.com/joinchat/1690304590Cfccefed4e8
هدایت شده از گروه فقه سیاسی: مرکز پژوهشی فقه و اجتهاد فاضل
🔻 نقدی بر فهم عامیانه از نظریهی «الاسلام هو الحکومه» (4 از 8)
🖊محمد قاسمی (پژوهشگر گروه فقه سیاسی مرکز فقهی ائمه اطهار)
🔏مشق پنجم: نگاهی اجمالی به دلالت آیات اطاعت
از میان شش دسته آیات اطاعت، دسته اول و دوم به دلالت مطابقی بر وجوب اطاعت از انبیاء دلالت دارند. البته دستهی اول از سنخ امر مستقیم هستند و دسته دوم امر غیر مستقیم؛ بدین معنا که در دسته اول امر به اطاعت از ناحیه خداوند صادر میشود، اما در دسته دوم امر به اطاعت از ناحیهی انبیاء صادر شده است. وجوب اطاعت در سایر آیات، به دلالت التزامی است. یعنی بیان آثار اطاعت و عصیان که بهشت و جهنم است، یا تهدید به جهت عدم اطاعت و ناسازگار بودن عدم اطاعت با ایمان، به دلالت التزامی بیانگر آن است اطاعت از انبیاء واجب است.
نظر به مطالب پیش گفته چنین نتیجه گرفته میشود که کسی حق حکومت دارد که حق اطاعت داشته باشد و از آنجا که حق اطاعت صرفا برای انبیاء و اوصیاء جعل شده است، پس حق حکومت نیز صرفا برای آنان خواهد بود. نمیتوان حق اطاعت را منحصرا برای انبیاء دانست، اما آنان را از حکومت و حکمرانی بیگانه تصور نمود. البته نباید غفلت ورزید که اگر حق حکومت برای انبیاء علیهم السلام بوده، پس قهرا آنان حکومت با معنا و ساختاری که امروز متصور است، تشکیل دادند. بسیاری از انبیاء نتوانستند از مرحله مبارزه با طاغوت عبور نمایند، آنان نیز که جامعه ایمانی تشکیل دادند، امر حکومت را نیز متناسب با جامعه زمان خودشان عهدهدار شدند. اما اینکه برخی سادهاندیشان حکومت دینی بعد از طوفان نوح را انکار میکنند، در واقع توجه نکردهاند که حکومت دینی برای جامعه چند ده نفر را نباید به مانند امروز تصور نموده و تصور نمائیم که برای تحقق حکومت در جامعه چند ده نفره آن زمان، باید سپاهی باشد، قوه مقننه و قضائیه باشد و سایر ساختارهای حکومتی. همین که نوح به عنوان رهبر این جامعه باید و نبایدهای الهی را ابلاغ و اجراء میکردد، به معنای حکومت نوح است.
🔏مشق ششم؛ اصل محوری در مواجهه با نظریه علمی
اصل محوری در مواجهه با آرای اندیشمندان -که اصل محوری در اجتهاد ورزی است-، این است که نباید فهم و برداشت شخصی را در تفسیر کلام متکلم حکیم دخالت داد. این مطلب در کتب درجه دو و سه اصولی مندرج و مفروغعنه تلقی شده است. متاسفانه بر خلاف آنچه در روش شناسی اجتهاد و بلکه به عنوان ملاک اجتهاد مطرح است، برخی حوزویان که گاها برای خود به کمتر از عنوان مدرس خارج فقه و اصول یا مدرس سطوح عالی رضایت نمیدهند، نتوانستهاند این مهم را فهم نمایند. اصطلاحا تحمیل فهم شخصی در تفسیر یک عبارت، همان هرمنوتیک مفسر محور است که اگر چه با مبنای نسبیگرایانه برخی فلاسفه غربی سازگار است، اما در فقه و معارف شیعی چنین رویکردی هیچ جایگاهی دارد.
نظریه “الاسلام هو الحکومه” که از سوی رهبر فقید جمهوری اسلامی ایران در کتاب البیع مطرح شده؛ فقیهی که در فهم فقه اهلبیت علیهمالسلام و تطبیق آن بر مسائل روز، اگر نگوئیم بینظیر، لا اقل کم نظیر است. نظر به مطلب فوق، برای بحث از نظریه *الاسلام هو الحکومه* ابتدا باید اراده استعمالی صاحب نظریه از عباراتی که به کار برده است را درست فهم نمود. در قدم دوم مستندات فقهی -خصوصا قرآنی- این نظریه مورد توجه قرار گیرد. در مقام برخورد با این نظریه برخی از افرادِ پیشگفته، بدون اینکه فهم صحیحی از عبارات استعمال شده در این نظریه را داشته باشند، جازمانه و قاطعانه در مقام انکار آن بر آمدهاند. حال آنکه قطع جازمانه بر عدم صدق یک قضیه یا نظریه- بدون فهم دقیق آن-، از مصادیق قطع قطاع یا همان قطع روانشناختی است که به فرض اعتبار، فقط برای صاحب قطع اعتبار دارد و در تقابل با دیگران باید در قالب *فَسْئَلُوا أَهْلَ الذِّکْرِ* ظهور و بروز یابد.
#نقد_و_نظر
#الاسلام_هو_الحکومه
#آیت_الله_فاضل_لنکرانی
💠 گروه فقه سیاسی مرکز فقهی ائمه اطهار(ع)
https://eitaa.com/joinchat/1690304590Cfccefed4e8
هدایت شده از گروه فقه سیاسی: مرکز پژوهشی فقه و اجتهاد فاضل
🔻 نقدی بر فهم عامیانه از نظریهی «الاسلام هو الحکومه» (5 از 8)
🖊محمد قاسمی (پژوهشگر گروه فقه سیاسی مرکز فقهی ائمه اطهار)
🔏مشق هفتم: تبیین نظریه الاسلام هو الحکومه
در اینکه مراد امام رضوان الله علیه از عبارت *الاسلام هو الحکومه* چیست؛ با توجه به بیانات ایشان در کتب فقهی و اصولی*پنج احتمال* قابل طرح است. سئوال کننده بدون اینکه به این احتمالات که در درس خارج فقه سیاسی مورد اشاره قرار گرفته توجه نماید، در قالب سؤال انکاری تلاش میکند با برخی توصیفاتی از اسلام که در برخی متون روایی با *الاسلام هو التسلیم* تعبیر شده و بدون توجه به معنای اصطلاحی *حکومت* و سایر تعابیری که در همین متون روایی و بلکه قرآنی از *اسلام* مطرح شده، تضاد بین حکومت و اسلام را نتیجه گرفته و اصل این مدعا را به چالش بکشد. مستشکل محترم توجه ندارد که نباید یک نظریه را که در قالب عبارتی کوتاه و موجز بیان میشود، با چند سطر عربی از کتاب گران سنگ مکاسب یا سایر کتب حوزوی یکسان تلقی شود و این گونه پنداشته شود که با ترجمه تحت اللفظی میتوان آن را فهم کرد. هر چند فهم درست و دقیق عبارات مکاسب و کفایه نیز، در توان هر *خود مدرس پنداری* نیست.
🔻در این راستا باید توجه داشت که:
*اولا* الاسلام هو التسلیم در برخی روایات (کافی، ج۸، ص۱۱)، در صدد توضیح صرفِ معنای لغوی و مصدری اسلام نیست. در این روایات متعلق تسلیم که همان اوامر و نواهی خدای متعال است، مفروغ عنه تلقی شده است. متعلق تسلیم اولا و بالذات اوامر و نواهی خدای متعال و ثانیا و بالعرض اوامر و نواهی انبیاء و اوصیاء میباشد. چنانکه در روایت مورد اشاره، سخن از اسلام به عنوان تسلیم، بعد از امر به اطاعت الهی (وَ عَلَیْکُمْ بِطَاعَهِ رَبِّکُمْ مَا اسْتَطَعْتُم) به میان آمده است. بنابراین اسلام یعنی تسلیم در برابر اوامر و نواهی خدای متعال یا اوامر و نواهی صاحبان امرِ مأذون از ناحیه خداوند متعال. این معنا از اسلام با آیه شریفه «الْیَوْمَ أَکْمَلْتُ لَکُمْ دِینَکُمْ وَ أَتْمَمْتُ عَلَیْکُمْ نِعْمَتِی وَ رَضِیتُ لَکُمُ الْإِسْلامَ دِیناً» (المائده/۳) کاملا سازگار است. در این آیه خدای متعال اکمال دین را به ولایت اهل بیت علیهم السلام منوط دانسته و سپس این نوع دین را به عنوان اسلامِ مرضی خویش برای مؤمنان قرار داده است. بنابراین تسلیم در برابر ولایت اهل بیت علیهم السلام (ولایت سیاسی آنان) اصل و اساس اسلام است.
*ثانیا* مستشکل محترم بین معنای اصطلاحی حکومت که مد نظر امام رضوان الله علیه میباشد، با ساختار یا لازمه حکومت که در جوامع گسترده و پراکنده به صورت قهری محقق میشود، خلط کرده است. حکومت در معنای اصطلاحی تشکیلات عریض و طویل نیست. به عبارت دیگر حکومت چیزی فراتر از حاکم (یعنی حکم کننده که همان آمر و ناهی است)، و محکوم (یعنی پذیرنده و مجری امر آمر و نهی ناهی) نیست. متاسفانه مستشکل بدون توجه به این مطلب، تصور نموده است که حکومت یعنی ساختار و شکلی انتزاعی که امروزه و در لسان عامیانه به تبعیت از اصطلاحات غربی در ترجمه واژه (Government) مطرح میشود. بر اساس مبانی کلامی و اعتقادی شیعه این امر و نهی جز از ناحیه خداوند متمشی نمی شود و بشر را در آن راهی نیست. بنابراین اگر حکومت پسوند اسلامی داشته باشد -که در بیان امام همین مد نظر است-، عبارت خواهد بود از *باید و نبایدهای الهی که از ناحیه منصوبان الهی ابلاغ و بر عموم جامعه لازم الاتباع است به بیان دیگر حکومت سه جزء دارد؛ حکم الهی+ حاکم الهی+ محکومین یا افراد جامعه*. حکومت در این معنا به لحاظ کمی میان دو نفر نیز محقق میشود. البته اگر این باید و نبایدها منشأ الهی نداشته باشد یا از ناحیهی مأذونین الهی نباشد -هر چند میان تعداد کثیری از افراد جاری باشد-، مصداق طاغوت است. طاغوتی که تمام انبیاء موظف به مبارزه و اجتناب از آن بودهاند.
با توجه به معنایی که از واژهگان *الاسلام* و *الحکومه* در اندیشه امام خمینی (رضوان الله علیه) بیان گردید، عینیت اسلام و حکومت غیر قابل انکار خواهد بود. کاش مستشکل یا مستشکلین محترم در فضای علمی توضیح میدادند که اگر بین معنای یاد شده از این دو واژه عینیت نیست، چه نسبتی برقرار است؟ اینان توجه نداشته یا نخواستهاند توجه کنند که عباراتی که فقیه در کرسی نظریه پردازی به کار میبرد، عباراتی است فنی و بر آمده از مبانی فقهی او و بنابراین باید او را فقیهانه فهم کرد، نه عامیانه!! و در مقام نقد نیز، فقیهانه نقد کرد و نه عامیانه!!
#نقد_و_نظر
#الاسلام_هو_الحکومه
#آیت_الله_فاضل_لنکرانی
💠 گروه فقه سیاسی مرکز فقهی ائمه اطهار(ع)
https://eitaa.com/joinchat/1690304590Cfccefed4e8
هدایت شده از گروه فقه سیاسی: مرکز پژوهشی فقه و اجتهاد فاضل
🔻 نقدی بر فهم عامیانه از نظریهی «الاسلام هو الحکومه» (6 از 8)
🖊محمد قاسمی (پژوهشگر گروه فقه سیاسی مرکز فقهی ائمه اطهار)
🔏مشق هشتم؛ مستندات نظریه الاسلام هو الحکومه
نظریه *الاسلام هو الحکومه* اگر درست فهم شود، علاوه بر آنکه با مبانی کلامی شیعه سازگار است، بلکه عقل -منوط به تصور دقیق موضوع و محمول-، حکم به بداهت آن میکند. در عین حال آیات و حتی روایات فراوانی مثبت و موید این نظریه هستند. دلالت این آیات در مباحث درس خارج فقه سیاسی استاد فاضل لنکرانی، مفصلا مورد بحث قرار گرفته و بیان مجدد آن از حوصله این نوشتار که بنا بر اختصار است، خارج میباشد. بنابراین صرفا به ذکر برخی آیات اشاره و اطلاع از بحث تفصیلی این آیات به جلسات ۹ تا ۱۴ درس خارج فقه سیاسی، مقاله *تفسیری نو از نظریه الاسلام هو الحکومه* در دو فصلنامه مطالعات فقه سیاست و مقاله *مستندات قرآنی نظریه الاسلام هو الحکومه*، ارجاع داده میشود؛ در نگرش اجمالی به مستندات قرآنی نظریه مذکور، به دو دسته آیات سلبی (نافی طاغوت) و آیات ایجابی قابل تقسیم هستند.
🔏مشق نهم:آیات سلبی (نافی طاغوت)
۱. پذیرش ولایت طاغوت مساوق با کفر (بقره /۲۵۷)
«اللَّهُ وَلِیُّ الَّذینَ آمَنُوا یُخْرِجُهُمْ مِنَ الظُّلُماتِ إِلَى النُّورِ وَ الَّذینَ کَفَرُوا أَوْلِیاؤُهُمُ الطَّاغُوتُ یُخْرِجُونَهُمْ مِنَ النُّورِ إِلَى الظُّلُماتِ أُولئِکَ أَصْحابُ النَّارِ هُمْ فیها خالِدُونَ»
۲. ایمان به طاغوت (النساء: ۵۱-۵۲)
«أَ لَمْ تَرَ إِلَى الَّذینَ أُوتُوا نَصیباً مِنَ الْکِتابِ یُؤْمِنُونَ بِالْجِبْتِ وَ الطَّاغُوتِ وَ یَقُولُونَ لِلَّذینَ کَفَرُوا هؤُلاءِ أَهْدى مِنَ الَّذینَ آمَنُوا سَبیلاً» * «أُولئِکَ الَّذینَ لَعَنَهُمُ اللَّهُ وَ مَنْ یَلْعَنِ اللَّهُ فَلَنْ تَجِدَ لَهُ نَصیراً»
۳. ضدیت تحاکم به طاغوت با ایمان (النساء: ۶۰)
«أَ لَمْ تَرَ إِلَى الَّذینَ یَزْعُمُونَ أَنَّهُمْ آمَنُوا بِما أُنْزِلَ إِلَیْکَ وَ ما أُنْزِلَ مِنْ قَبْلِکَ یُریدُونَ أَنْ یَتَحاکَمُوا إِلَى الطَّاغُوتِ وَ قَدْ أُمِرُوا أَنْ یَکْفُرُوا بِهِ وَ یُریدُ الشَّیْطانُ أَنْ یُضِلَّهُمْ ضَلالاً بَعیداً»
۴. حرکت در مسیر طاغوت مساوق با ولایت شیطان (النساء: ۷۶)
«الَّذینَ آمَنُوا یُقاتِلُونَ فی سَبیلِ اللَّهِ وَ الَّذینَ کَفَرُوا یُقاتِلُونَ فی سَبیلِ الطَّاغُوتِ فَقاتِلُوا أَوْلِیاءَ الشَّیْطانِ إِنَّ کَیْدَ الشَّیْطانِ کانَ ضَعیفاً»
۵. عبادت طاغوت (المائده: ۶۰)
«قُلْ هَلْ أُنَبِّئُکُمْ بِشَرٍّ مِنْ ذلِکَ مَثُوبَهً عِنْدَ اللَّهِ مَنْ لَعَنَهُ اللَّهُ وَ غَضِبَ عَلَیْهِ وَ جَعَلَ مِنْهُمُ الْقِرَدَهَ وَ الْخَنازیرَ وَ عَبَدَ الطَّاغُوتَ أُولئِکَ شَرٌّ مَکاناً وَ أَضَلُّ عَنْ سَواءِ السَّبیلِ»
۶. اجتناب از طاغوت (النحل: ۳۶)
«وَ لَقَدْ بَعَثْنا فی کُلِّ أُمَّهٍ رَسُولاً أَنِ اعْبُدُوا اللَّهَ وَ اجْتَنِبُوا الطَّاغُوتَ فَمِنْهُمْ مَنْ هَدَى اللَّهُ وَ مِنْهُمْ مَنْ حَقَّتْ عَلَیْهِ الضَّلالَهُ فَسیرُوا فِی الْأَرْضِ فَانْظُرُوا کَیْفَ کانَ عاقِبَهُ الْمُکَذِّبینَ»
۷. اجتناب از طاغوت و عبادت آن (الزمر: ۱۷)
«وَ الَّذینَ اجْتَنَبُوا الطَّاغُوتَ أَنْ یَعْبُدُوها وَ أَنابُوا إِلَى اللَّهِ لَهُمُ الْبُشْرى فَبَشِّرْ عِبادِ».
#نقد_و_نظر
#الاسلام_هو_الحکومه
#آیت_الله_فاضل_لنکرانی
💠 گروه فقه سیاسی مرکز فقهی ائمه اطهار(ع)
https://eitaa.com/joinchat/1690304590Cfccefed4e8
هدایت شده از گروه فقه سیاسی: مرکز پژوهشی فقه و اجتهاد فاضل
🔻 نقدی بر فهم عامیانه از نظریهی «الاسلام هو الحکومه» (7 از 8)
🖊محمد قاسمی (پژوهشگر گروه فقه سیاسی مرکز فقهی ائمه اطهار)
🔏مشق دهم: دلالت آیات نافی طاغوت
از آیات نافی طاغوت حداقل ۵ مطلب اساسی استفاده میشود:
* معنای طاغوت* طاغوت معنای عامی دارد و هر فرد یا شیء مطاعی که از طرف خدای متعال اذن نداشته باشد را شامل میشود. بنابراین حکومتهای غیر دینی نیز یکی از مصادیق طاغوت محسوب میشوند.
* معنای عبادت طاغوت* اصلیترین شأن عبادت، اطاعت است. بنابراین عبادتِ طاغوت یعنی سرسپردهگی و پذیرش ولایت طاغوت و اطاعت از اوست. از آنجا که لازمه حکومت، اطاعت از اوست؛ پذیرش حکومت غیر الهی، مساوق با عبادت غیر خدای متعال و نوعی شرک خواهد بود.
* عدم مشروعیت طاغوت* نظر به اینکه از مصادیق اصلی طاغوت فرد یا افرادِ مطاعی هستند که اوامر و نواهی آنان موید به اذن الهی نیست، چنین به دست میآید که حکومت فرد یا افراد غیر مأذون حرام است. زیرا چنانکه اشاره شد، حکومت ملازم با امر و نهی است و وقتی فاقد اذن الهی بود، نا مشروع و بلکه اطاعت و فرمانبری او، میل و محبت به او و همراهی با اوست. و حال آنکه محبت به طاغوت و همراهی او از بزرگترین محرمات الهی است. زیرا شدت حرمت اطاعت از طاغوت در قرآن کریم به حدی است که مساوق با کفر تعبیر شده است. یعنی اطاعت کنندگان از طاغوت، کافران به خدای متعال معرفی شدهاند.
* اجتناب از طاغوت* اجتناب از طاغوت بدین معناست که نباید طاغوت در هیچ شأنی از شئون زندگی فرد و اجتماعی حضور و دخالت داشته باشد. بنابراین اجتناب از حکومت جور یا کفر به شرطی به صورت کامل محقق خواهد شد که پس از سلب طاغوت، اطاعت الهی محقق شود. به بیان دیگر با نفی حکومت طاغوت، حکومت الهی محقق و جایگزین شود.
* مبارزه با طاغوت* علاوه بر اینکه اطاعت و همراهی طاغوت حرام است، برخی از آیات قرآن کریم دستور به اجتناب از طاغوت میدهند. اگر چه اجتناب از طاغوت معنای عامی دارد و به نوعی عدم اطاعت و همراهی طاغوت را نیز در بر میگیرد؛ اما مصداق تام و اصلی برای اجتناب از طاغوت، از بین بردن و نابودی آن است. به بیان سادهتر اجتناب در معنای أتم خود زمانی معنا پیدا میکند که طاغوت از بین رفته باشد. زیرا اجتناب از طاغوت تکلیف عام اجتماعی است. با این فرض، اجتناب جامعه از ولایت طاغوت و نفی آن اضمحلال و نابودی آن را به دنبال خواهد داشت.
#نقد_و_نظر
#الاسلام_هو_الحکومه
#آیت_الله_فاضل_لنکرانی
💠 گروه فقه سیاسی مرکز فقهی ائمه اطهار(ع)
https://eitaa.com/joinchat/1690304590Cfccefed4e8
هدایت شده از گروه فقه سیاسی: مرکز پژوهشی فقه و اجتهاد فاضل
🔻 نقدی بر فهم عامیانه از نظریهی «الاسلام هو الحکومه» (8 از 8)
🖊محمد قاسمی (پژوهشگر گروه فقه سیاسی مرکز فقهی ائمه اطهار)
🔏مشق یازدهم: آیات ایجابی و دلالت آنها
*آیات۱۳-۱۵ شوری*
«شَرَعَ لَکُمْ مِنَ الدِّینِ مَا وَصَّى بِهِ نُوحًا وَالَّذِی أَوْحَیْنَا إِلَیْکَ وَمَا وَصَّیْنَا بِهِ إِبْرَاهِیمَ وَمُوسَى وَعِیسَى أَنْ أَقِیمُوا الدِّینَ وَلَا تَتَفَرَّقُوا فِیهِ کَبُرَ عَلَى الْمُشْرِکِینَ مَا تَدْعُوهُمْ إِلَیْهِ اللَّهُ یَجْتَبِی إِلَیْهِ مَنْ یَشَاءُ وَیَهْدِی إِلَیْهِ مَنْ یُنِیبُ* وَمَا تَفَرَّقُوا إِلَّا مِنْ بَعْدِ مَا جَاءَهُمُ الْعِلْمُ بَغْیًا بَیْنَهُمْ وَلَوْلَا کَلِمَهٌ سَبَقَتْ مِنْ رَبِّکَ إِلَى أَجَلٍ مُسَمًّى لَقُضِیَ بَیْنَهُمْ وَإِنَّ الَّذِینَ أُورِثُوا الْکِتَابَ مِنْ بَعْدِهِمْ لَفِی شَکٍّ مِنْهُ مُرِیبٍ* فَلِذَلِکَ فَادْعُ وَاسْتَقِمْ کَمَا أُمِرْتَ وَلَا تَتَّبِعْ أَهْوَاءَهُمْ وَقُلْ آمَنْتُ بِمَا أَنْزَلَ اللَّهُ مِنْ کِتَابٍ وَأُمِرْتُ لِأَعْدِلَ بَیْنَکُمُ اللَّهُ رَبُّنَا وَرَبُّکُمْ لَنَا أَعْمَالُنَا وَلَکُمْ أَعْمَالُکُمْ لَا حُجَّهَ بَیْنَنَا وَبَیْنَکُمُ اللَّهُ یَجْمَعُ بَیْنَنَا وَإِلَیْهِ الْمَصِیرُ».[۱]
در این سه آیه باید به مسأله تشریع دین، اقامه دین، استقامت و عدالت ورزی میان مردم توسط انبیاء توجه شود.
*آیه ۶۶ سوره مائده*
«وَلَوْ أَنَّهُمْ أَقَامُوا التَّوْرَاهَ وَالْإِنْجِیلَ وَمَا أُنْزِلَ إِلَیْهِمْ مِنْ رَبِّهِمْ لَأَکَلُوا مِنْ فَوْقِهِمْ وَ مِنْ تَحْتِ أَرْجُلِهِمْ …».
از «وَلَوْ أَنَّهُمْ أَقَامُوا»، لزوم اقامه استفاده میشود. یعنی مردم باید اقامه کنند، منتهی نمیکنند. اگر این مردم دین را اقامه کنند برکات آسمانی و زمینی فراوان میشود. [نظیر این مطلب در آیات دیگر هم وجود دارد] مثل اینکه در برخی از آیات دیگر داریم «وَ لَوْ أَنَّ أَهْلَ الْقُرى آمَنُوا وَ اتَّقَوْا» بگوییم مستحب است ایمان بیاورید؟ «وَ لَوْ أَنَّ أَهْلَ الْقُرى آمَنُوا وَ اتَّقَوْا لَفَتَحْنا عَلَیْهِمْ بَرَکاتٍ مِنَ السَّماءِ وَ الْأَرْضِ»[۲] اساساً آیاتی که بحث اقامهی دین در آن شده، از همه اینها مسئله حکومت دین استفاده میشود.
*آیات حکم*
یعنی آیاتی که حکم (باید و نباید یا قانون) را صرفا شأن خداوند دانسته و مجریان این قانون نیز، باید مأذونین از جانب خدای متعال باشند؛
البقره: ۲۱۳ «کانَ النَّاسُ أُمَّهً واحِدَهً فَبَعَثَ اللَّهُ النَّبِیِّینَ مُبَشِّرینَ وَ مُنْذِرینَ وَ أَنْزَلَ مَعَهُمُ الْکِتابَ بِالْحَقِّ لِیَحْکُمَ بَیْنَ النَّاسِ فیمَا اخْتَلَفُوا فیهِ …»
ص: ۲۶ «یا داوُدُ إِنَّا جَعَلْناکَ خَلیفَهً فِی الْأَرْضِ فَاحْکُمْ بَیْنَ النَّاسِ بِالْحَقِّ وَ لا تَتَّبِعِ الْهَوى…»
یوسف: ۴۰ « … إِنِ الْحُکْمُ إِلاَّ لِلَّهِ أَمَرَ أَلاَّ تَعْبُدُوا إِلاَّ إِیَّاهُ ذلِکَ الدِّینُ الْقَیِّمُ … »
المائده: ۴۴ «إِنَّا أَنْزَلْنَا التَّوْراهَ فیها هُدىً وَ نُورٌ یَحْکُمُ بِهَا النَّبِیُّونَ الَّذینَ أَسْلَمُوا لِلَّذینَ هادُوا وَ الرَّبَّانِیُّونَ وَ الْأَحْبارُ بِمَا اسْتُحْفِظُوا مِنْ کِتابِ اللَّهِ وَ کانُوا عَلَیْهِ شُهَداءَ فَلا تَخْشَوُا النَّاسَ وَ اخْشَوْنِ وَ لا تَشْتَرُوا بِآیاتی ثَمَناً قَلیلاً وَ مَنْ لَمْ یَحْکُمْ بِما أَنْزَلَ اللَّهُ فَأُولئِکَ هُمُ الْکافِرُونَ»
المائده: ۴۵ «وَ مَنْ لَمْ یَحْکُمْ بِما أَنْزَلَ اللَّهُ فَأُولئِکَ هُمُ الظَّالِمُونَ»
المائده: ۴۷ «وَ لْیَحْکُمْ أَهْلُ الْإِنْجیلِ بِما أَنْزَلَ اللَّهُ فیهِ وَ مَنْ لَمْ یَحْکُمْ بِما أَنْزَلَ اللَّهُ فَأُولئِکَ هُمُ الْفاسِقُونَ»
*و سایر آیات…*
#نقد_و_نظر
#الاسلام_هو_الحکومه
#آیت_الله_فاضل_لنکرانی
💠 گروه فقه سیاسی مرکز فقهی ائمه اطهار(ع)
https://eitaa.com/joinchat/1690304590Cfccefed4e8
#اخبار_کوتاه
آیت الله محمدجواد فاضل لنکرانی :
باید این باور در مردم ایجاد شود که وجود فرزند منشأ برکات خدا برای خانواده و جامعه است، باور برخی افراد ضعیف شده است، میگویند بچه بیاید چه کسی خرجش را میدهد؛ درحالی که خدا فرموده من متکفل رزق او هستم، باید دانست که بچه زیاد پشتوانهای برای دنیا و آخرت پدر و مادر است، فرزند زیاد می تواند مبدأ بسیاری از کارهای بزرگ شود.
✅ کانال دیدگاه ها و اندیشه های آیت الله فاضل لنکرانی
🆔 @j_fazel_lankarani
هدایت شده از گروه فقه سیاسی: مرکز پژوهشی فقه و اجتهاد فاضل
#نشست_علمی
گروه فقه سیاسی مرکز پژوهشی فقه و اجتهاد فاضل برگزار می كند:
📚موضوع:«مستندات قرآنی و روایی نظریه الاسلام هو الحکومة »
🔹 ارائه دهنده:«حجت الاسلام دکتر یحیی عبدالهی (استاد سطوح عالی حوزه علمیه قم)»
▪️دبیر علمی: «حجت الاسلام دکتر محمد قاسمی (عضو گروه فقه سیاسی مرکز پژوهشی فقه و اجتهاد فاضل)»
⏰ زمان: یکشنبه 31 اردیبهشت ماه ساعت 17
🕌 مکان: مرکز فقهی ائمه اطهار علیهمالسلام، طبقه دوم، گروه فقه سیاسی
#نشست_علمی
#الاسلام_هو_الحکومه
💠 گروه فقه سیاسی مرکز فقهی ائمه اطهار(ع)
https://eitaa.com/joinchat/1690304590Cfccefed4e8
❇️ وجود فرزند منشاء برکات خداوند برای خانواده و جامعه است/ اولاد زیاد پشتوانهای برای دنیا و آخرت است
🔶آیت الله محمد جواد فاضل لنکرانی:
فرزندآوری بر آنها که تمکّن دارند واجب کفایی است، چون اگر این معضل حل نشود کشور در ده سال پیش رو گرفتار بحران جمعیت میشود و خروج از آن بسیار مشکل خواهد شد.
✅ کانال دیدگاه ها و اندیشه های آیت الله فاضل لنکرانی
🆔 @j_fazel_lankarani
12.86M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
#کلیپ_معرّفی_کتاب
#خطابات_قانونیه
#مهمترین_ابتکار_اصولی_امام_خمینی_ره
#آیت_الله_محمدجواد_فاضل_لنکرانی
جهت تهیّه اثر فوق میتوانید روی عبارت (تهیّه آثار) کلیک کنید یا به آدرس قم، نبش میدان معلّم، و یا خیابان ارم، جنب مدرسه کرمانیها، نمایشگاه و فروشگاه کتاب انتشارات مرکز فقهی ائمه اطهار علیهمالسلام، مراجعه نمایید.
🌐https://eitaa.com/joinchat/3949592944C0267770f28
✅ کانال دیدگاه ها و اندیشه های آیت الله فاضل لنکرانی
🆔 @j_fazel_lankarani
#معرّفی_کتاب
#قاعده_میسور
#آیتالله_محمدجواد_فاضل_لنکرانی
🔰 همه قواعد فقهی دارای یک ارزش نیستند و برخی از آنها، به جهت وسعت قلمرو جریان، و نیز حکومت بر سایر قواعد و احکام در رتبه بالاتری قرار دارند. اگر به تعبیر زیبای برخی بزرگان، قواعد «حاکمه»ای، مثل «لا ضرر» و «لا حرج»، عـنوان راز و رمز تحرّک و حیات جاوید اسلام و انطباقدهنده آن با پيشرفتها و توسعه روزافزون بشریت را -از طریق تعدیل و کنترل قواعد دیگر- بهخود گرفتهاند، بیشک بایستی قاعده «میسور» را نیز از این دسته قواعد دانست که بر سراسر فقه وتمامی عمومات واطلاقات اوامر و نواهی شرعی، حکومت داشته و در انطباق وشمول احکام اسلام بر تمامی مکلّفان، عمدهترین نقش را ایفا میکند.
🔸به سبب اهمیت این قاعده، فقیه گرانقدر آیت الله حاج شیخ محمدجواد فاضل لنکرانی دام ظله، در ماه مبارک رمضان سال۱۴۳۷، کلیات، مفاد قاعده و مفردات آن، ادلّه و مستندات آن، حدود و شروط و مصادیق، شرایط اجرا و گستره عرضی و طولی آن در قلمرو فقه را مورد بحث قرار دادند که توسط محقّق ارجمند، حجّت الاسلام والمسلمین میرزاده اهری، با قلمی شیوا و دقّت و تتبّعی ستودنی تقریر و تنظیم گردیده است و دارای جامعیّتی کمنظیر و فراگیر و استدلال به برخی آیات قرآن کریم برای قاعده میسور است که تاکنون در کتب فقهی و اصولی پیشین، مسبوق به سابقه نبوده است.
⬅️ مراکز پخش و فروش:
۱. قم، نبش میدان معلّم.
۲. خیابان ارم، جنب مدرسه کرمانیها.
۳. خیابان ارم، بوستان کتاب.
۴. مجتمع ناشران، انتشارات دلیل ما.
✅ کانال دیدگاه ها و اندیشه های آیت الله فاضل لنکرانی
🆔 @j_fazel_lankarani
بیانات آیت الله فاضل لنکرانی در مورد امام خمینی.mp3
4.25M
🔹آیت الله محمد جواد فاضل لنکرانی :
مطالبه از مسئولین حوزه برای پرداختن به مکتب فقهی و اصولی حضرت امام(ره)
#مکتب_امام_خمینی
✅ کانال دیدگاه ها و اندیشه های آیت الله فاضل لنکرانی
🆔 @j_fazel_lankarani
15.15M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
💠پاسخ آیت الله محمد جواد فاضل لنکرانی به شش سوال در باره مبانی حکومتی حضرت امام خمینی(ره)
1️⃣.حکومت از منظر امام خمینی...؟
2️⃣.مبنای امام راحل در باره حکومت چه آثاری دارد؟
3️⃣.آیا دین از منظر امام راحل در عرض حکومت است...؟
4️⃣.حقیقت غدیر و ولایت از نگاه امام خمینی...؟
5️⃣.جوهر، حقیقت و روح حکومت از منظر امام خمینی...؟
6️⃣.اسلام بدون حکومت از منظر امام راحل....؟
#الاسلام_هوالحکومه
✅ کانال دیدگاه ها و اندیشه های آیت الله فاضل لنکرانی
🆔 @j_fazel_lankarani
🏴 #پرونده_خبری مو به مو
آیت الله فاضل لنکرانی مطرح کرد؛
حوزه نباید از مبانی علمی امام دور باشد
رهبری آشناترین فرد به سیره امام خمینی
رئیس مرکز فقهی ائمه اطهار با بیان اینکه حوزه نباید از مبانی فکری امام خمینی دور باشد تصریح کرد: اگر بخواهیم انقلاب بماند و استمرار پیدا کند باید امام و افکار او را بشناسیم.
✅ کانال دیدگاه ها و اندیشه های آیت الله فاضل لنکرانی
🆔 @j_fazel_lankarani
✅ آیت الله محمد جواد فاضل لنکرانی :
مطالبه از حوزویان برای پرداختن به مکتب فقهی و اصولی امام خمینی(ره)
🔹 با اینکه یک دوره اصول ۲۳ ساله گفتهام و حرفهای امام را جمله به جمله به دقت مورد بررسی قرار دادهام، اما هر چه زمان میگذرد اعتقادم به علمیت امام واقعاً بیشتر میشود و هر چه بیشتر توجه میکنم به نوآوریها و حرفهای تازه امام در اصول و فقه بیشتر میرسم.
🔹 متأسفانه در حوزههای علمیه هنوز قدر علمی امام (ره) روشن نیست. من مظلومیت علمی امام را در حوزهها میبینیم و این حرفی از روی تعصب و علاقه مفرط به امام نیست. هر چند علاقه بنده به امام مفرط است و بر این افراط هم افتخار میکنم اما این قضاوتم در مورد مسائل علمی روی تعصب نیست.
🔹 روی این است که انسان میبیند مرحوم امام چه مقدار عمیق و دقیق بوده و چه مقدار حرف دارد و چقدر از معاصرین خودش جلوتر بوده، اما بهگونهای در حوزه وانمود کردهاند که امام نسبت به اقران خودش از جهت علمی عقبتر بوده است.
🔹 من هر چه بیشتر روی کتاب مناهج امام کار میکنم در مییابم امام این کتاب را به عنوان یک متن درسی نوشتهاند چون قلم شان در مناهج با قلم شان در کتاب البیع خیلی فرق میکند، اما در ذهن آقایان نمیآید که یک بار این مناهج را باز کنند، یا به گروهی بدهند آن را ببینند و متن درسی قرار دهند. متأسفانه در اثر این بیتوجهی مسئولین حوزه اصلا محلی از اعراب برای مکتب قم باقی نمانده است!
📝 متن کامل:
https://fazellankarani.com/persian/news/25064/
_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_
✅ کانال دیدگاه ها و اندیشه های آیت الله فاضل لنکرانی
🆔 @j_fazel_lankarani
🔹شناخت امام خمینی؛ راه استمرار انقلاب اسلامی
🔹رهبری معظم انقلاب؛ آشناترین فرد به اندیشه و مبانی امام خمینی(ره)
🔻آیت الله محمد جواد فاضل لنکرانی
▫️برای استمرار انقلاب اسلامی هر طلبهای باید فکر کند که چه کنیم این انقلاب استمرار پیدا کند؟یکی از مسائل مهم این است که امام را بشناسیم، متأسفانه امام نه در حوزهها و نه در میدان سیاست آنطور که باید و شاید شناخته نشده است .
▫️امام که بود؟ امام رشحهای از رشحات الهی بود که معلوم نیست تا قرنها مثل او را نصیب ملتی کند، و این مبالغه نیست. امام عنایت خاصی بود که خدا به حوزههای علمیه کرد . چرا باید حوزه از مبانی فقهی، اصولی، تفصیلی، عرفانی، فلسفی و اخلاقی امام دور باشد؟
اگر بخواهیم انقلاب بماند و استمرار پیدا کند باید امام و افکار او را بشناسیم. ما طلبهها باید با مبانی علمی امام زیاد آشنا شویم. این یک عقده برای مثل من شده که در این حوزه انقلابی چرا از افکار امام خبری نیست؟ اگر هم هست خیلی کم است.
من اگر جای مسئولین حوزه بودم از اول خرداد هر شب یک عنوان از مبانی امام را مطرح میکردم تا در حوزه رواج پیدا کند ولی هیچ اینطور نیست.
▫️خدا را شاکریم بعد از امام شخصیتی جای امام نشست که من ایشان را آشناترین فرد به امام و مبانی سیاسی امام میدانم و این خیلی مهم است. شما ببینید هر سال در چهاردهم خرداد رهبری معظم انقلاب ریشههای فکری امام را در انقلاب مثل یک استاد در کلاس درس مطرح میکنند، ولی متأسفانه به همین مطالب ایشان هم در حوزه توجه نمی شود، نمیآیند این سخنان را در مدارس برای طلاب تبیین کنند.
#مکتب_امام_خمینی
🆔 @j_fazel_lankarani
💢فرار مالیاتی تضییع حق عموم و جامعه است/ برای تثبیت گفتمان مالیاتی حوزویان و دانشگاهیان مسؤول هستند
✔️آیت الله محمد جواد فاضل لنکرانی:
🔹 هنوز گفتمان مالیات پردازی در جامعه جا نیفتاده است؛ قطع نظر از این پاسخ که این نظام یک نظام اسلامی است وشرعاً تبعیت از قوانینش بر همگان لازم است، ولی باز یک فرهنگ گفتمانی فراتر از این لازم است تا مردم باور کنند زندگی در این عصر و دوران بدون پرداخت مالیات غیر منطقی است و اصولاً فرار از مالیات یک امر زشت و از نظر فقهی ضمان آور است. یک بعد از ابعاد فرار مالیاتی تضییع حق عموم و جامعه است.
🔸برای تثبیت گفتمان مالیاتی حوزویان و دانشگاهیان مسؤول هستند، هم حوزهها موظفند تا مبانی فقهی و دینی آنرا مطرح کنند و هم دانشگاهیان باید مبانی علمیاش را بیان نمایند، ولی باز هم کافی نیست، این گفتمان وقتی جامع و کامل خواهد شد که ما به این هدف برسیم که عموم مردم از آن ضعیفترین حقوق بگیر دولت که از حقوقش مالیات کسر میکنند تا قویترین افرادی که در مسائل اقتصادی نقش دارند باور کنند که باید مالیات بپردازند و این مالیات در رشد اقتصادی کشور مؤثر است.
متن کامل:
https://fazellankarani.com/persian/news/25086/
✅ کانال دیدگاه ها و اندیشه های آیت الله فاضل لنکرانی
🆔 @j_fazel_lankarani
✅ آیت الله محمد جواد فاضل لنکرانی:
🔹 یکی از کارهایی که باید بشود این است که ما تا حالا فکر میکردیم جهاد دو نوع است یک جهاد ابتدایی و یک جهاد دفاعی ، اما باید گفت ما یک جهاد سوم داریم ، یک جهاد داریم که نه دفاعی است و نه ابتدایی ، جهاد دفاعی دفاع از خود آدم است، از مال و جان و ناموس و … ، اما یک جهاد دیگر داریم به نام "جهاد ذبی" که یک بعدش دفاع است اما دفاع از اسلام است ، بحث خود آدم مطرح نیست!
🔸عجیب این است که در کتاب فقها که وقتی مراجعه میکنیم چقدر شواهد خوبی داریم، این حرکت ملت عراق، فتوایی که مرجعیت عراق در مقابله با داعش دادند بر اساس جهاد ذبی است، یعنی نه جهاد دفاعی بود، نه جهاد ابتدایی بود.
#آیت_الله_محمد_جواد_فاضل_لنکرانی
#دانشهای_حوزوی
#جهاد_ابتدایی
#جهاد_ذبی
#جهاد_دفاعی
#داعش
✅ کانال دیدگاه ها و اندیشه های آیت الله فاضل لنکرانی
🆔 @j_fazel_lankarani
#بازنشر
#به_مناسبت_سالگرد_رحلت_آیت_الله_العظمی_فاضل_لنکرانی
🔰پیام تسلیت در پی ارتحال فقیه مجاهد آیتالله فاضل لنکرانی
در پی رحلت مرجع عالیقدر شیعیان، مرحوم مغفور حضرت آیتالله فاضل لنکرانی، رهبر معظم انقلاب اسلامی پیام تسلیتی صادر فرمودند. متن پیام به این شرح است:
بسم الله الرحمن الرحیم
انا لله و انا الیه راجعون
با تأسف و تأثر فراوان از ارتحال فقیه مجاهد مرحوم مغفور حضرت آیتالله آقای فاضللنکرانی رضواناللهتعالیعلیه اطلاع یافتم.
این ضایعهئی سنگین برای حوزهی علمیه و ملت شریف ایران است.
حوزهی علمیه یکی از اسطوانههای علمی و تحقیقی و یکی از استادان برجستهی خود، و ملت ایران یکی از مراجع تقلید انقلابی و بیدار و پرتحرک خود را از دست داد. ایشان در سالهای طولانیِ دوران اختناق در شمار برجستگانی از حوزهی علمیهی قم بودند که در میدانهای گوناگون مبارزات حضور داشته و رنج تبعید را به جان خریدند، و پس از پیروزی انقلاب از جملهی روحانیون نامداری بودند که نقشهای مهمی در همهی موارد حساس ایفاء نمودند. رحمت خدا بر ایشان باد.
اینجانب این مصیبت بزرگ را به حضرت بقیهالله ارواحنافداه و به مراجع عظام و علمای اعلام و فضلاء و طلاب حوزهی مبارکه و به عموم ملت ایران تسلیت میگویم. همچنین به خانوادهی مکرّم و آقازادگان ارجمند و دیگر بازماندگان و منسوبان ایشان عرض تسلیت کرده، تسلّا و صبر آنان را از خداوند متعال مسألت مینمایم.
والسلام علی عبادالله الصالحین
سیّدعلی خامنهای
۲۶ خرداد ۱۳۸۶
✅ کانال دیدگاه ها و اندیشه های آیت الله فاضل لنکرانی
🆔 @j_fazel_lankarani
بیانات آیت الله محمد جواد فاضل لنکرانی به مناسبت سالگرد مرحوم آیت الله العظمی فاضل لنکرانی(ره)
https://fazellankarani.com/persian/news/25089/
✅ لزوم محوریت اهداف و سلوک شهدا در فعالیت های فرهنگی و آموزشی
▫️آیتالله فاضل لنکرانی رئیس مرکز فقهی ائمه اطهار (ع) در دیدار دستاندرکاران کنگره ملی شهید حسین مالکی نژاد با بیان اینکه هنوز ما به حقیقت انقلاب اسلامی نرسیدهایم، گفت: اهداف و سلوک شهدا باید محور اصلی تمام فعالیتهای فرهنگی و آموزشی کشور باشد.
✅ کانال دیدگاه ها و اندیشه های آیت الله فاضل لنکرانی
🆔 @j_fazel_lankarani
هدایت شده از حضرت آیت اللہ العظمی فاضل لنکرانی
مراسم روضه امام محمد باقر ( ع ) در مکه مکرمه
@lankaranii
ابراز انزجار آیت الله محمد جواد فاضل لنکرانی از هتک ساحت قرآن کریم در سوئد
📌ما از سازمانهای بین المللی و نهادهای حقوق بشری انتظار داریم که اولاً عاملین این مسئله را به مجازات برسانند و نگذارند چنین مسئلهای تکرار شود، این مسئله قلوب تمام مسلمانها را جریحهدار کرده، این مسئله موجب اختلافها، نزاعها و منازعات شدید میشود.
انشاءالله هر چه زودتر جبران شود و ما دیگرشاهد چنین عمل وقیحانهای نباشیم.
#قرآن
#اسلام
#آیت_الله_محمد_جواد_فاضل_لنکرانی
#سوئد
📎 ادامه خبر:
https://fazellankarani.com/persian/news/25118/
دیدگاه ها و اندیشه های آیت الله محمد جواد فاضل لنکرانی
@lankaranii
☘️«غـدیـریـه»؛
🔻بیانات آیت الله فاضل لنکرانی به مناسبت عید غدیر و استفاده نکاتی مهم از خطبه غدیر رسول خدا(ص)
https://fazellankarani.com/persian/news/25120/
✅ نگذاریم مبانی علمی امام خمینی(ره) در حوزه علمیه به فراموشی سپرده شود
🔻 گفتوگو با آیتالله محمدجواد فاضل لنکرانی؛
🔹 خدا را شاکریم بعد از امام شخصیتی جای امام نشست که من، ایشان را آشناترین فرد به امام و مبانی سیاسی امام(قد) میدانم و این خیلی مهم است. در چهاردهم خرداد هر سال، رهبری معظم انقلاب ریشههای فکری امام در انقلاب را مثل یک استاد در کلاس درس مطرح میکنند.
🔹 امّا متأسفانه به مطالب ایشان نیز توجه نمیشود و سخنان ایشان برای طلاب در مدارس تبیین نمیشود. ایشان از زمانی که رهبری انقلاب را به عهده گرفتند، مشغول جهاد تبیین هستند و یکی از ابعاد مهم این جهاد، تبیین افکار، اندیشهها و عملکرد حضرت امام(قد) است.
🔹 امام زمانی حرکت خودش را آغاز کرد که نه خوف؛ بلکه یقین داشت که اسلام در معرض خطر است؛ این جملاتی که گاهی اوقات از امام پخش میشود که «اسلام در خطر است»، «علمای اسلام! به داد اسلام برسید»، این تعبیر به داد اسلام برسید، یک تعبیر فقیهانه است نه تعبیر خطیبانه! امام اسلام را در خطر دید. امام یقین داشت، اسلام درحال از بین رفتن است؛ لذا براساس این مبنای فقهی، «وَإِنْ خَافَ عَلَى بَیْضَهِالْإِسْلَامِ وَالْمُسْلِمِینَ قَاتَلَ»، نهضت خود را آغاز نمودند.
📝 متن کامل: http://ihkn.ir/?p=33848
_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_
#امام_خمینی
#گفتگو
#قم
❇️ خاطرات بیان نشده از شخصیت مرحوم آیت الله العظمی فاضل لنکرانی
🔻آیتالله فاضللنکرانی در پایان درس خارج:
◻️ یک وقت میفرمود، من به یکی از مراجعی که معاصر با امام بود عرض کردم شما فکر نکنید که یک مرجع تقلید محترم هستید و شاگردان و مقلدانی دارید و آقای خمینی هم یک مرجع تقلیدی است که برای خود شاگردان و حواریونی دارد و منِ شیخ محمد فاضل هم جزء حواریون آقای خمینی هستم. خیر! ما امروز مشاهده کردهایم عَلَم اسلام روی دوش آقای خمینی است لذا تا پای جان به پای ایشان میایستیم.
◻️ میفرمود، من قدمی برای مرجعیت برنداشتم.
وقتی هم مرجعیت به سراغ ایشان آمد، ایشان نه رساله فارسی داشت و نه عربی.
در همان روزهای اول ارتحال امام مرحوم سیداحمدآقا در حضور جمعی که در بیت امام بودند خطاب به مرحوم والد ما گفتند حضرت آیت الله فاضل بیت امام به شما رجوع کرده چرا رساله نمیدهید؟ پدرم فرمودند تا آقای گلپایگانی وآقای اراکی هستند حرفی از رساله نزنید.
◻️ در مردم داری؛ بی نظیر بود. هر کسی از مسئولین که میآمد یا جلسهای که تشکیل میشد، گاهی متضرعانه میگفتند: خواهش میکنم رعایت حال مردم را بکنید، این گرانی مردم را بیتاب کرده!
نامههای ایشان به رؤسای جمهور مختلف عمدتاً راجع به مسائل فرهنگی، اقتصادی و معیشت مردم است.
◻️ زمانی از ایشان پرسیدم از نظر شما ویژگی بزرگ مرحوم آیت الله العظمی بروجردی چه بود؟ پدرم در جواب فرمود، آقای بروجردی قیامت باور بود، قیامت را میدید و همه آموزش را بر طبق این باور تنظیم میکرد.
سعی کنیم قیامت باور باشیم. در خانواده اگر قیامت باور باشیم، برخوردمان با همسر، بچهها و فامیل فرق میکند. در کسب و کار و درس و حضور در صحنه انقلاب هم همینطور، شما ببینید در ایام انتخابات چقدر حیثیتها را بر باد میدهند؟ برای اینکه دور روز روی صندلی بنشینند.
◻️ چندی پیش دیدم یک کسی بر خلاف صریح آیه قرآن استنباط کرده! اسمش را هم میگذارد اجتهاد. اگر تو فهم داشتی که خلاف قرآن نمیگفتی. علماء باید حصون اسلام باشند یا مخرب اسلام؟! یک روز بگوئیم حجاب واجب نیست. یک فقیه باید دین و احکام الهی را حفظ کرده و از آن تعدی ننماید نه اینکه دین را از بین ببرد.
📎 بیشتر بخوانید
#گزارش_تصویری
مدیران حوزه های علمیه کشور سوریه با آیت الله محمدجواد فاضل لنکرانی، رییس مرکز فقهی ائمه اطهار (ع) دیدار کردند.
هدایت شده از آیت الله محمد جواد فاضل لنکرانی
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
اهمیت آیه مباهله در افضلیت امیرالمؤمنین و پاسخ به ادعای آلوسی
برای مشاهده فیلم سخنرانی به سایت آیت الله محمدجواد فاضل لنکرانی به آدرس زیر مراجعه کنید
https://fazellankarani.com/persian/news/25123/