eitaa logo
مرکز اسناد و مطبوعات آستان قدس رضوی
1.1هزار دنبال‌کننده
2هزار عکس
238 ویدیو
27 فایل
📌 معرفی مرکز اسناد و مطبوعات * ارائه خدمات به محققان * تقویت سنت اهداء و جذب اسناد تاریخی، عکس های قدیمی و همچنین خدمات نشریات قدیمی لینک عضویت در کانال : eitaa.com/DocRazavi پاسخگویی به سوالات وارتباط مستقیم با ادمین👇: @Docpress_support
مشاهده در ایتا
دانلود
محمد غفاری مشهور به کمال الملک یکی از پرآوازه‌ترین و بانفوذترین شخصیت‌های تاریخ هنر معاصر ایران است. او با ورود به دربار ناصرالدین شاه به ترتیب القاب خان، پیش خدمت مخصوص و نقاش باشی را گرفت. محمد غفاری در طول حیاتش ۱۷۰ تابلوی نقاشی خلق کرد که برجسته‌ترین آن‌ها تابلوی تالار آینه است. وی بعد از کشیدن این تابلو از طرف ناصرالدین شاه لقب کمال الملک را دریافت کرد. نوآوری‌های کمال الملک در سبک و روش نقاشی نه تنها او را به پدر نقاشی ایران تبدیل کرد بلکه باعث شد فصل جدیدی در هنرهای تجسمی ایران آغاز شود.
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
حادثه سینما رکس آبادان به روایت روزنامه ها ♨ ۴۶ سال پیش شب هنگام ۲۸ مرداد ۱۳۵۷ آتش نفرت و خشونت جان صدها نفر را در سینما رکس آبادان گرفت. فردای آن روز روزنامه اطلاعات نوشت: «ساعت ۲۲، درحالی که ۷۰۰ نفر مرد و زن و کودک سرگرم تماشای فیلم «گوزن ها» بودند، گروهی خرابکار و غیرمعتقد به اصول انسانی، با همکاری سرایدار سینما، با مواد آتش‌زا، سالن سینما را به آتش کشیدند.»
پادکست جراید ایران منتشر کرد: اپیزود چهارم: الکمال شروع قرن 14 شمسی در ایران همراه است با دنیای پر سروصدای روزنامه‌ها و مجلات. روشنفکران، سلطنت‌طلبان و روحانیان هرکدام با هدف و انگیزه‌ای قدم در این وادی گذاشتند. نشریات دینی در این بین، فلسفه و نگاه خودشان را داشتند. اولین نشریه دینی خطه خراسان «الکمال» نام داشت که مدیر او سرگذشتی شنیدنی دارد. برای شنیدن قصه این مجله، عبارت «جراید ایران» را در شنوتو و Castbox جستجو کنید.
51.28M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
هم اکنون کارگاه پادکست: دریچه ای به دنیای جدید
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
✍ به مناسبت روز جهانی عکاسی 📸 ۱۹ آگوست سال ۱۸۳۹ (۲۸ مرداد) به عنوان روز جهانی (world-photography) نام‌گذاری شده است. نامگذاری این روز به افتخار اولین روش موفقیت آمیز در ثبت عکس‌های دائمی و استفاده تجاری از عکاسی «داگرئوتیپ» توسط یکی از عکاسان به ثبت رسیده است. این روز بر همه و علاقمندان به عکاسی مبارک. ✅ به همین مناسبت به معرفی تعدادی از های عکاسی قدیمی در می‌پردازیم. @digimuseum_aqr
توصیف ورود ناصرالدین شاه به حرم امام رضا(ع) در اولین سفرش به خراسان 14 صفر 1284 قمری- روزنامه اردوی همایون
شرح ورود ناصرالدین شاه قاجار به شهر مشهد در اولین سفرش به خراسان برای عتبه بوسی امام رضا(ع)و استقبال اعیان و اشراف و صاحب منصبان و مردم از شاه 14 صفر 1284 قمری در روزنامه اردوی همایون
میرزا حسین خان سپهسالار، اول شخصی است که پایه گذار نخستین نشریه نظامی در ایران بوده است. وی در 29 ذی القعده 1293 قمری، فردی به نام عباس مهندس را مامور کرد، شماره اول "روزنامه نظامی دولت علیه ایران" را در منطبعه دارالخلافه ناصره چاپ کند. اولین مطلب این روزنامه، هدف و انگیزه انتشار آنرا، ارتقاء دانش قشون ایران از علم روز و پیشرفتها در زمینه تجهیزات و فنون نظامی اعلام نموده است.
روزنامه جارچی ملت(ش.15 ذی الحجه 1333)
کارگاه آموزشی «پادکست: دریچه ای به دنیای جدید» دوشنبه ۲۹ مرداد ۱۴۰۳ در ساختمان سازمان علمی و فرهنگی آستان قدس رضوی برگزار شد. علی سلیمانی در این کارگاه، پادکست را به عنوان رسانه ای مفید در راه یادگیری و سرگرمی معرفی کرده، سپس برنامه ها و نرم افزارهای ارائه دهنده پادکست‌ها و نمونه‌هایی از پادکست‌های موفق در چند موضوع اصلی را به طور نسبتاً مفصل به مخاطبان معرفی کرد. او تاکید کرد رسالت اجتماعی کتابخانه‌ها، آرشیوها و موزه ها ایجاب می‌کند که در این مسیر وارد شده و از محتواهای کاغذی مفید تا حد ممکن محصولات رسانه‌ای مثل پادکست تولید کنند. سلیمانی در انتهای کارگاه پیشنهادهایی برای تولید پادکست از منابع کتابخانه‌ای، منابع آرشیوی و اشیای موزه‌ای ارائه داد. او معتقد است: "می‌توان از دل کتاب‌ها پادکست‌های خوبی به شکل کتاب صوتی یا قصه‌های جذاب یا مطالب علمی ساخت. همچنین با استفاده از اسناد قدیمی می‌توان روایت‌های تاریخ اجتماعی فراموش شده را زنده کرد. در مورد نشریات علاوه بر معرفی روزنامه‌ها و به علت تاثیر شگفت انگیز آنها در تحولات اجتماعی ایران میشود به ساختن پادکست‌هایی برای تقویم رویدادهای روز نیز اقدام کرد. قصه اشیای موزه‌ای، مردم شناسی ایران و دیرینه شناسی منطقه‌ای و محلی، موضوعات جذابیست برای ورود موزه‌ها به دنیای پادکست."
نشست بررسی اهمیت اسناد و نشریات نظامی در پژوهش های تاریخی👇
"روز جهانی مسجد چه روزی است؟ بیست‌و‌یکم آگوست هر سال که مصادف با ۳۱مرداد است، روز جهانی مساجد نام‌گذاری شده. سال۱۳۴۸ در چنین روزی مسجدالاقصی که قبله اول مسلمین جهان است توسط صهیونیست‌ها به آتش کشیده شد. یک جریان مسیحی صهیونیستی در آمریکا شکل گرفته که اعتقاد دارد ویرانی مسجدالاقصی و ساخت معبد سوم سلیمان شرط ظهور حضرت‌مسیح‌(ع) است والا ظهور نمی‌کند. بر پایه این اعتقاد مسجدالاقصی توسط اشغالگران صهیونیست به آتش کشیده شد. بر این اساس ساعت ۷ صبح پنجشنبه ۲۱/۰۸/۱۹۶۹ میلادی (سی‌‌و‌یکم مرداد سال ۱۳۴۸هجری شمسی) جنایتکاری اسرائیلی‌ به نام دنیس مایکل ولیم روهان به آستان مسجد‌الاقصای مسقف تجاوز کرد و آن را به آتش کشید. ...در این واقعه، منبر باستانی که شهید نورالدین محمود زنگی دستور ساخت آن را برای نصب در مسجدالاقصی داده بود سوخت. این منبر همان منبری است که سلطان ناصر صلاح‌الدین یوسف ‌بن ایوب پس از این‌که قدس را به سال ۵۸۳ هجری از دست صلیبیان‌‌‌‍ آزاد کرد به مسجدالاقصی آورد. مسجدالاقصی در اسلام، دومین مسجد به‌شمار می‌آید و از نظر درجه اهمیت، پس از مسجدالحرام و مسجد‌النبی قرار می‌گیرد. از آنجا که مسجدالاقصی قبله اول مسلمانان بوده، نزد آنان از جایگاهی والا برخوردار است. واقعه معراج پیامبر گرامی اسلام(ص) و نمازگزاردن دیگر پیامبران به امامت ایشان در مسجدالاقصی موجب شده تا محبوبیت این مکان مقدس نزد مسلمانان دوچندان شود. روزنامه جام جم، شماره 6565، صفحه 5
بمناسبت روز پزشک "معرفی قدیمی ترین مجله پزشکی ایران" در صفر 1324 قمری دکتر علی‌اصغر نفیسی «مودّب الدوله» تصمیم به چاپ مجله ای در حوزه پزشکی گرفت که تا این زمان جایگاهی در مطبوعات چاپ شده ایران نداشت. وی با همکاری آقا میرزا اسدالله طبسی «جلیل الاطباء» نخستین نشریه را در زمینه پزشکی، طبی و بهداشتی تأسیس نمود. این مجله با نام «حفظ‌الصحه» در 27 صفحه و با خط نستعلیق و به قطع کوچک خشتی انتشار یافته است. «حفظ‌الصحه» در دارالخلافه و در مطبعه میرزا علی اصغر به صورت چاپ سنگی منتشر شده است. در هر شماره مجله با رویکرد آموزشی به معرفی امراض و راههای درمان آن با استفاده از داروهای شیمیایی و در برخی بیماریها با طب سنتی می پردازد. معرفی حکمای قدیم سقراط، بقراط، افلاطون، ارسطو، جالینوس در برخی شماره های مجله قابل مشاهده است. «حفظ‌الصحه» مجله ارزشمندی برای آگاهی از طب قدیم و روشهای معرفی شده برای درمان امراض جدید است.
مطبوعات پزشکی در آرشیو آستان قدس رضوی در مرکز مطبوعات آستان قدس رضوی در طی 120 سال تاریخ مطبوعات پزشکی ایران، بالغ بر 1800 عنوان نشریه تخصصی و نیمه تخصصی شناسایی و به زبان های فارسی و غیر فارسی از اقصی نقاط دنیا فراهم آمده و یکی از غنی ترین مجموعه های مکتوب از نشریات پزشکی در ایران را شکل داده است. 150 عنوان از این نشریات چاپ سالهای قبل از پیروزی انقلاب اسلامی است.
وقتی مطبوعات ایران را از جنبه مطالب حوزه پزشکی (پزشکی‌نویسی) بررسی می‌کنیم، به روزنامه «وقایع اتفاقیه» می‌رسیم. اولین روزنامه رسمی کشور که در سال 1267 قمری به چاپ می‌رسید و پزشکی‌نویسی در نشریات کشور از آن شروع شده است. در شماره دوم این روزنامه در 11 ربیع‌الثانی 1267‌، خبر شیوع وبا در عربستان، شمال آفریقا و شهرهای جنوب اروپا و تلفات جانی آن منتشر شده است. همچنین در شماره 22 وقایع اتفاقیه که سوم رمضان 1267 به چاپ رسیده است، نخستین خبر درباره اقدامات پزشکی، قابل رؤیت است. در این خبر به اقدامات آبله‌کوبی اطفال توسط میرزا ابوالقاسم آبله‌کوب در گیلان اشاره شده است که تمامی اهل شهر در کمال رغبت و میل اطفال خود را می‌آورند و آبله می‌کوبند. .
اربعین مصادف با 20صفر روز چهلم شهادت مظلومانه امام حسین (ع)و یارانش در کربلاست . از گذشته تا کنون در بارگاه منور رضوی مراسم مربوط به بزرگداشت اربعین همه ساله با شکوه خاصی برگزار می شود که نشان از توجه شیعیان به مولایشان حسین (ع) دارد. در آرشیو مدیریت اسناد و مطبوعات آستان قدس رضوی 61 سند از دوره صفویه تاکنون درخصوص هزینه های: روشنایی، پرداخت انعام به روضه خوانان، اطعام افراد، هزینه های قند و چای و پذیرایی از عزداران، موقوفات خاص جهت مراسم اربعین، تعطیلی حمام آغچه، مکتب خانه ایتام اطفال سادات، مدرسه رضویه، تعطیلی کارگران شرکت سهامی نساجی و خسروی خراسان وجود دارد. همچنین اسنادی از قراردادن این روز به عنوان تعطیل رسمی در تقویم کشور در سال 1311شمسی ، دعوت جامعه روحانیت از مردم مشهد برای مراسم راه پیمایی در روز اربعین سال 1357 دیده می شود .
▪️آغاز کشتار قاتلین حسین (ع) ... قیام مختار ثقفی ▪️خاک مقدس: و این است کربلا زمینی که خون پاک حسین بن علی (ع) و ۷۲ تن یارانش خاک آن را برای ابد مقدس کرد. ۱۹ بهمن ۱۳۵۵