۞ وَلا تَتَمَنَّوْا ما فَضَّلَ اللَّهُ بِهِ بَعْضَكُمْ عَلَىٰ بَعْضٍ لِلرِّجالِ نَصِيبٌ مِمَّا اكْتَسَبُوا وَلِلنِّسآءِ نَصِيبٌ مِمَّا اكْتَسَبْنَ وَاسْأَلُوا اللَّهَ مِنْ فَضْلِهِٓ إِنَّ اللَّهَ كانَ بِكُلِّ شَيْءٍ عَليما •³²•
و آنچه را كه خداوند سبب برتری بعضی از شما بر بعضی دیگر قرار داده آرزو نكنید. برای مردان از آنچه بدست آوردهاند بهرهای است و برای زنان نیز از آنچه كسب كردهاند بهرهای میباشد و (به جای آرزو و حسادت) از فضل خداوند بخواهید، كه خداوند به هر چیزی داناست.
#نکات_تفسیری
۱. به دادههای الهی راضی باشیم و حسودانه، آرزوی برتریهای دیگران را نداشته باشیم. «وَ لا تَتَمَنَّوْا»
۲. در اسلام مسائل اقتصادی واخلاقی بهم آمیخته است. لا تَأْكُلُوا ... بِالْباطِلِ ... وَ لا تَتَمَنَّوْا
۳. تبعیضها وبرتریهای استثمارگرانه و ظالمانه، از حساب برتریهای خداداد، جداست. «فَضَّلَ اللَّهُ بِهِ بَعْضَكُمْ عَلی بَعْضٍ»
۴. تفاوتهای زن و مرد از نظر خلقت و طبیعت، از نمونههای برتری دادن خداوند در آفرینش است. فَضَّلَ اللَّهُ ... لِلرِّجالِ ... لِلنِّساءِ
۵. هر یك از زن و مرد، نسبت به دستاوردهای خود به طور مساوی مالكند. «لِلرِّجالِ نَصِیبٌ، لِلنِّساءِ نَصِیبٌ»
۶. به جای تمنّای آنچه دیگران دارند، در پی كسب وتلاش باشیم. نَصِیبٌ مِمَّا اكْتَسَبُوا ...
۷. انسان، تنها مالك بخشی از دست رنج خود است. «مِمَّا اكْتَسَبُوا» بخش دیگر سهمفقرا و حكومت اسلامی است.
۸. هم كار، هم دعا. اكْتَسَبُوا ... وَ سْئَلُوا اللَّهَ
۹. به جای چشم داشت به داشتههای دیگران به فضل و لطف خدا چشم داشته باشید. وَ لا تَتَمَنَّوْا ... وَ سْئَلُوا اللَّهَ
۱۰. به خصلتها جهت صحیح بدهیم. آرزو در انسان هست، امّا جهت این آرزو را درخواست نعمت از خدا قرار دهیم، نه سلب نعمت از دیگران. لا تَتَمَنَّوْا ... وَ سْئَلُوا اللَّهَ مِنْ فَضْلِهِ
۱۱. اگر خداوند، چیزی به كسی داد یا از او گرفت، حكیمانه و آگاهانه است. «بِكُلِّ شَیْءٍ عَلِیماً» (ایمان به علم خداوند سبب بازداشتن انسان از طمع و چشم داشت است.)
#سورهنساء_صفحه۸۳
﴿ فرقان نذیر ﴾
شأن نزول:
(آیه 32) در مورد نزول این آیه نقل شده: امّ سلمه (یكی از همسران پیامبر) به حضرت عرض كرد: چرا مردان به جهاد میروند و زنان جهاد نمیكنند؟ و چرا برای ما نصف میراث آنها مقرّر شده؟ ای كاش ما هم مرد بودیم و همانند آنها به جهاد میرفتیم و موقعیت اجتماعی آنها را داشتیم!
آیه نازل گردید و به این سؤالها و مانند آن پاسخ گفت.
.
.
امام صادق علیه السلام فرمود: خداوند روزی بندگانش را تقسیم كرد و مقدار زیادی از آن را بدون تقسیم نزد خود باقی گذاشت، خدا میفرماید: «وَاسْأَلُواْ اللّهَ مِن فَضْلِهِ».
.
.
حسین بن مسلم، از امام محمد باقر علیه السلام روایت كرده است كه گفت: به ایشان گفتم: فدایت شوم، آنها میگویند: خواب بعد از طلوع فجر مكروه است، چون كه در آن زمان روزیها تقسیم میشوند.آیا چنین چیزی درست است؟ فرمود: روزیها مقدّر شده و تقسیم شدهاند و نزد خداوند، فضل و باقیماندهای هست كه بین طلوع فجر تا طلوع آفتاب، آن باقیمانده را تقسیم میكند، همان طور كه خود میفرماید: «وَاسْأَلُواْ اللّهَ مِن فَضْلِهِ». سپس فرمود: و یاد خداوند بعد از طلوع فجر در طلب روزی رساتر و بهتر از سیر در زمین به منظور تجارت یا سفر در جستجوی روزی است.
.
.
امام جعفر صادق علیه السلام در معنی آیه فرمود: یعنی كسی از شما نگوید، كاش آن چه از مال و نعمت و زن زیباروی كه به فلانی داده شده است، مال من میبود، چون این حسد است. اما اگر بگوید: خداوندا! به من نیز مانند آن عطا فرما، رواست.
.
.
زمانی كه این آیه نازل شد، اصحاب پیامبراكرم گفتند: مقصود از فضل در «وَ سْئَلُوا اللَّهَ مِنْ فَضْلِهِ» چیست؟ قرار شد تا علی علیه السلام این موضوع را از پیامبر سؤال كند. پیامبر صلی الله علیه و آله در پاسخ فرمودند: خداوند ارزاق را در میان مردم از طریق حلال تقسیم كرده وحرام را نیز عرضه كرده است. كسی كه حرام را تحصیل كند، به همان اندازه از رزق حلال خود كاسته است و بر حرام مورد محاسبه قرار میگیرد.
﴿ فرقان نذیر ﴾
004032.mp3
1.12M
فایل صوتی تفسیر حاجآقای قرائتی
بسیار غنی و مفید، توصیه میشه گوش کنید..
| @Forqan_nazir
﴿ وَأَنْذِرْهُمْ يَوْمَ الْحَسْرَةِ إِذْ قُضِيَ الْأَمْرُ وَهُمْ فِي غَفْلَةِ ﴾
و آنان را از روز ندامت و حسرت بترسان، آن هنگام كه كار (از كار) بگذرد (و همه چیز پایان یابد) در حالی كه (اكنون) آنان در غفلتند
| @Forqan_nazir
۞ وَاعْتَصِمُوا بِحَبْلِ اللَّهِ جَمِيعًا وَلا تَفَرَّقُوا وَاذْكُرُوا نِعْمَتَ اللَّهِ عَلَيْكُمْ إِذْ كُنْتُمْ أَعْدَآءً فَأَلَّفَ بَيْنَ قُلُوبِكُمْ فَأَصْبَحْتُمْ بِنِعْمَتِهِٓ إِخْوانًا وَكُنْتُمْ عَلَىٰ شَفَا حُفْرَةٍ مِنَ النَّارِ فَأَنْقَذَكُمْ مِنْها كَذَٰلِكَ يُبَيِّنُ اللَّهُ لَكُمْ آياتِهِ لَعَلَّكُمْ تَهْتَدُون •¹⁰³•
وهمگی به ریسمان خدا چنگ زنید و متفرق نشوید و نعمت خدا را بر خود یاد كنید، آنگاه كه دشمنان یكدیگر بودید، پس خداوند میان دلهایتان الفت انداخت ودر سایه نعمت او برادران یكدیگر شدید، و بر لب پرتگاهی از آتش بودید، پس شما را از آن نجات داد. این گونه خداوند آیات خود را برای شما بیان میكند، شاید هدایت شوید.
#نکات_تفسیری
۱. حضرت علیّ علیه السلام میفرماید: قرآن، حبل اللّه است.
۲. تفرقه، در ردیف عذابها و مجازاتهای الهی است. همچنین در اسلام دروغ گفتن برای ایجاد وحدت، جایز و راست گفتنِ تفرقهانگیز، حرام است.
۳. وحدت و دوری از تفرقه، یك وظیفهی الهی است. «وَ اعْتَصِمُوا»
۴. محور وحدت باید دین خدا باشد، نه نژاد، زبان، ملّیت و .... «بِحَبْلِ اللَّهِ»
۵. از بركات و خدمات اسلام غافل نشوید. «إِذْ كُنْتُمْ أَعْداءً فَأَلَّفَ بَیْنَ قُلُوبِكُمْ»
۶. وحدت، عامل اخوّت است. «فَأَصْبَحْتُمْ بِنِعْمَتِهِ إِخْواناً»
۷. اتّحاد، از نعمتهای بزرگ الهی است. «فَأَصْبَحْتُمْ بِنِعْمَتِهِ»
۸. تفرقه و عدوات، پرتگاه و گودال آتش است. «شَفا حُفْرَةٍ مِنَ النَّارِ»
۹. نعمتهای خداوند، آیات او هستند. «وَ اذْكُرُوا نِعْمَتَ اللَّهِ ... یُبَیِّنُ اللَّهُ لَكُمْ آیاتِهِ»
۱۰. یادآوری نعمتهای الهی عامل عشق و زمینهساز هدایت است. «وَ اذْكُرُوا نِعْمَتَ اللَّهِ ... لَعَلَّكُمْ تَهْتَدُونَ»
#سورهآلعمران_صفحه۶۳
﴿ فرقان نذیر ﴾
003103.mp3
952.9K
صوت تفسیر حاجآقای قرائتی
بسیار مهم و مفید، حتما گوش بدید
| @Forqan_nazir
﴿ و لا تَسُبُّوا الَّذينَ يَدْعُونَ مِنْ دُونِ اللَّهِ فَيَسُبُّوا اللَّهَ عَدْوًا بِغَيْرِ عِلم ﴾
و به كسانی كه غیر خدا را میخوانند ناسزا نگویید كه آنان نیز از روی جهل و دشمنی به خداوند ناسزا میگویند.
| @Forqan_nazir
۞ فَوَيْلٌ لِلَّذينَ يَكتُبُونَ الكِتابَ بِأَيْدِيهِمْ ثُمَّ يَقُولُونَ هَٰذَا مِنْ عِندِ اللَّهِ لِيَشتَرُوا بِهِ ثَمَنًا قَليلًا فَوَيْلٌ لَهُمْ مِمَّا كَتَبَتْ أَيْدِيهِمْ وَوَيْلٌ لَهُمْ مِمَّا يَکسبون •⁷⁹•
پس وای بر كسانی كه مطالبی را با دست خود مینویسند، سپس میگویند: این از طرف خداست، تا به آن بهای اندكی بستانند، پس وای بر آنها از آنچه دستهایشان نوشت و وای بر آنها از آنچه (از این راه) به دست میآورند!
#نکات_تفسیری
۱. دینسازی، جریانی خطرناك در طول تاریخ بوده است. «یَكْتُبُونَ الْكِتابَ ...»
۲. بدعت، دین سازی، دین فروشی و استحمار مردم، از جمله خطراتی است كه از ناحیهی دانشمندان فاسد، جامعه را تهدید میكند. «یَقُولُونَ هذا مِنْ عِنْدِ اللَّهِ»
۳. مواظب قلمها، كتابها، مقالات زهرآلود، تحریفگر و بدعتگزار باشید و به هر عالمی اعتماد نكنید. «یَكْتُبُونَ ... یَقُولُونَ هذا مِنْ عِنْدِ اللَّهِ»
۴. مردم به صورت فطری علاقمند به مذهب هستند، لذا بسیاری از شیّادان، سخنان خود را به نام دین و مذهب به مردم تحویل میدهند. «یَقُولُونَ هذا مِنْ عِنْدِ اللَّهِ»
۵. یكی از انگیزههای بدعت و افترا، رسیدن به دنیاست. «ثَمَناً قَلِیلًا»
۶. از بدترین درآمدها، درآمدِ دینفروشی است. «وَیْلٌ لَهُمْ مِمَّا یَكْسِبُونَ»
۷. شدیدترین عذابها متوجّه كسانی است كه به تفكّر واعتقاد مردم خیانت میكنند. تكرار كلمه «ویل ... ویل ... ویل»
۸. هر انحرافی كه در طول تاریخ در اثر بدعتی بوجود آید، گناهش به گردن بدعتگزار است. «یَكْسِبُونَ» دلالت بر استمرار دارد.
#سورهبقره_صفحه۱۲
﴿ فرقان نذیر ﴾
002079.mp3
974.8K
صوت تفسیر حاجآقای قرائتی، آیه ۷۹ سوره بقره
- بزرگ ترین جرم ، دینفروشیست، اضافه کردن مطالبی خارج از دین، به دین است..
- وای بر کسی که مطالبی را از روی هوا و هوس خودش مینویسه و میگه این بخشی دین خداست!
- دین سازی، دین فروشی، استحمار مردم ؛ بدعت
آفتِ گریبانگیر دانشمندان..
- دینتان را از کسانی که درگیر هواوهوس هستند، نگیرید،
دینتان را از عالمانِ پارسا بگیرید!
.
.
+ حتما حتما حتما این صوت رو گوش بدید و آن را بازنشر کنید
| @Forqan_nazir
﴿ ولا تَكُونوا كالَّذينَ تَفَرَّقُوا وَاخْتَلَفُوا مِنْ بَعدِ ما جَآءَهُمُ الْبَيِّنَاتُ وَأُولَٰٓئِكَ لَهُمْ عَذَابٌ عَظیم ﴾
و مانند كسانی نباشید كه بعد از آنكه دلایل روشن برایشان آمد، باز هم اختلاف كرده و پراكنده شدند و برای آنان عذابی بزرگ است.
| @Forqan_nazir