🔸 نقل و حذف :
۱_ موصولی : الأبْرَارَ (الَاَبْرَارَ)، الأبْرَارِ (الَاَبْرَارِ)، الأرَآئِکِ (الَاَرَآئِکِ)
۲_ مفصولی : _
🔸 تقلیل (اماله صغری٫ بین بین) :
۱_ ذات الیاء ها : أَدْرَاکَ (ر)
۲_ ذات راء ها : الأبْرَارِ (ر)
۳_ سایر : _
🔸 مدود :
۱_ مدّ متصل (طول) : الأرَآئِکِ
۲_ مدّ منفصل (طول) : کَلآ إِنَّ ، وَمَآ أَدْرَاکَ
🔹 مجمعُ البیان فی تفسیر القُرآن
🔻 این تفسیر از مهمترین تفاسیر قرآن کریم ، نوشته متکلم و فقیه شیعی، امین الاسلام ابوعلی فضل بن حسن طبرسی (متوفای ۵۴۸ق) عالم دینی و مفسر شیعی است.
🔻 این تفسیر را دانشمندان شیعه و سنی ستوده و از آن به عنوان یکی از منابع قدیم تفسیری یاد کردهاند.
🔻 پژوهشگران، اهمیت این اثر را در : جامعیت ، اتقان و استحکام مطالب، ترتیب دقیق، تفسیر روشن و سودمند و انصاف در نقد و بررسی آرا دانستهاند.
🔻 این تفسیر شامل مباحثی چون : قرائت، اعراب، لغات، بیان مشکلات، ذکر موارد معانی و بیان، شأن نزول آیات، اخبار وارده در آیات و شرح و تبیین قصص و حکایات است.
🔺 مجمع البیان نمونه کامل تفسیر ادبی است. روش طبرسی در این اثر این است که ابتدا گروهی از آیات هر سوره را نقل میکند، سپس تحت چند سرعنوان از نظرگاههای علوم و معارف مختلف آن گروه آیات را بررسی و حلاجی میکند. ابتدا از نظر قرائت و اختلاف قرائات و قضاوت در بین قرائتهای مختلف (تحت عنوان «حُجة»)، سپس از نظر لغت و مشکلات لغوی، سپس از نظر اعراب، سپس از نظر اسباب النزول، سپس معنای مبسوط و مُنقّح آن گروه آیات را به دست میدهد و سرانجام تحت عنوان «نظم»، ربط سورهها را به یکدیگر باز مینمایاند.
🔻 گفته شده طبرسی از نادر مفسران شیعی است که به علم مناسبات توجه کرده است.
🔺 شخصیت علمی و فکری طبرسی در مشهد و سبزوار تکوین یافت، و در همان جا به تدریس و تعلیم و نشر افکار پرداخت و در نهایت دیده از جهان فرو بست. مدفن وی در مشهد در نزدیکی حرم امام رضا(ع) است و خیابانی به نام او ؛ طبرسی نامگذاری شده است.
https://eitaa.com/GheraateQuran/6336
🔻 مرحوم طبرسی صاحب تفسیر بزرگ مجمع البیان در تفسیر خود از بین قراءات ۱۴ گانه ؛ از ۱۱ قرائت ذیل استفاده کرده است :
الف ) قراءات سبعه :
۱_ نافع مدنی
۲_ ابن کثیر مکی
۳_ ابوعمرو بصری
۴_ ابن عامر دمشقی
۵_ عاصم کوفی
۶_ حمزه کوفی
۷_ کسائی کوفی
ب ) مکمل قراءات عشر:
۸_ ابو جعفر مدنی
۹_ یعقوب حضرمی
۱۰_ خلف العاشر
ج ) از قراءات چهارگانه شاذ:
۱۱ _ حسن بصری
🔺 و این در حالی است که هنوز صاحبان قصیده شاطبیة قراءات سبعه شیخ ابوالقاسم شاطبی (قاسم بن فیره بن خلف بن احمد (ابومحمد) رعینی شاطبی اندلسی ضریر متولد ۵۳۸ ه.ق) و طیبة النشر فی القرائات العشر و ... ابن جزری (شمس الدین ابوالخیر محمد بن محمد بن یوسف جزری، (۷۵۱- ۸۳۳ ق)، مقری، محدث و فقیه شافعی) چشم به جهان نگشوده بودند.
https://eitaa.com/GheraateQuran/6337