مَثَلُ الَّذِینَ اتَّخَذُوا مِنْ دُونِ اللَّهِ أَوْلِیَاءَ کَمَثَلِ الْعَنْکَبُوتِ اتَّخَذَتْ بَیْتًا وَإِنَّ أَوْهَنَ الْبُیُوتِ لَبَیْتُ الْعَنْکَبُوتِ لَوْ کَانُوا یَعْلَمُونَ ﴿٤١﴾ إِنَّ اللَّهَ یَعْلَمُ مَا یَدْعُونَ مِنْ دُونِهِ مِنْ شَیْءٍ وَهُوَ الْعَزِیزُ الْحَکِیمُ ﴿٤٢﴾ وَتِلْکَ الأمْثَالُ نَضْرِبُهَا لِلنَّاسِ وَمَا یَعْقِلُهَا إِلا الْعَالِمُونَ ﴿٤٣﴾
https://eitaa.com/GheraateQuran/8324
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
مَثَلُ الَّذِینَ اتَّخَذُوا مِنْ دُونِ اللَّهِ أَوْلِیَآءَ کَمَثَلِ الْعَنْکَبُوتِ اتَّخَذَتْ بَیْتًا وَإِنَّ أَوْهَنَ الْبُیُوتِ لَبَیْتُ الْعَنْکَبُوتِ لَوْ کَانُوا یَعْلَمُونَ ﴿٤١﴾
🔹 تحقیق : استاد عبدالباسط عبدالصمد
🎥 تصویری
⏰ یک دقیقه و ۰۴ ثانیه
◾️ تلاوت : آیه ۴۱ سوره آل عنکبوت
◾️ به روایت : حفص از عاصم کوفی
🔻 موافق با : طُرُق چهارگانه مشهور حفص در الشاطبیة و طیبة النشر (مصباح شهرزوری ، روضة المعدل فیل ، روضة المعدل ذُرعان)
🔸 مد متصل (توسط) : أَوْلِیَآءَ
https://eitaa.com/GheraateQuran/8327
22.3M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🔹دکتر احمد البصیلی الأزهری
استاد ادیان و مذاهب
دانشگاه جامعة الأزهر مصر
🎥 تصویری
⏰ ۱۰ دقیقه و ۳۰ ثانیه
🔸 موضوع :
«سر عجیب ذکره الله فی سورة العتکبوت»
https://eitaa.com/GheraateQuran/8328
💠 ترجمه تفسیر المیزان ، علامه سید محمد حسین طباطبایی ، جلد ۳۱ _ صفحات ۲۰۸ تا ۲۱۰
◾️ آیه ۴۱ سوره مبارکه آل عنکبوت
مَثَلُ الَّذِینَ اتَّخَذُوا مِنْ دُونِ اللَّهِ أَوْلِیَآءَ کَمَثَلِ الْعَنْکَبُوتِ اتَّخَذَتْ بَیْتًا وَإِنَّ أَوْهَنَ الْبُیُوتِ لَبَیْتُ الْعَنْکَبُوتِ لَوْ کَانُوا یَعْلَمُونَ ﴿٤١﴾
♦️ قسمت اول :
➖ كلمه عنكبوت معنايش معلوم است، اين كلمه هم بر يك عدد از آن حشره اطلاق مى شود، و هم بر جمع آن، هم در مذكر به اين صورت مى آيد، و هم در مونث، يعنى عنكبوت ماده را هم عنكبوت مى گويند.
➖ از آنجايى كه در جمله (مَثَلُ الَّذِینَ اتَّخَذُوا) عنايت همه در اين است كه مشركين بغير از خدا اوليايى براى خود گرفته اند، لذا همين معنا را در قالب صله و موصول آورد، و نفرمود: مثل مشركين مثل عنكبوت است، بلكه فرمود مثل كسانى كه بغير از خدا اولياء مى گيرند مثل عنكبوت است، كه براى خود خانه مى گيرد. همچنان كه در جمله (كمثل العنكبوت اتخذت بيتا)، نيز عنايت در اتخاذ عنكبوت بيت مزبور است،
🔻 در نتيجه برگشت معنا به اين مى شود كه ؛ صفت مشركين در گرفتن اوليايى به غير از خدا، چون صفت عنكبوت است در گرفتن خانه اى كه چنين و چنان است و كلمه (بيتا) را نكره آورد تا دلالت كند بر اينكه خانه عنكبوت خبرى درباره اش هست، و آن خبر را بعدا خواهيم گفت...
ادامه دارد ...
https://eitaa.com/GheraateQuran/8331
💠 ترجمه تفسیر المیزان ، علامه سید محمد حسین طباطبایی ، جلد ۳۱ _ صفحات ۲۰۸ تا ۲۱۰
◾️ آیه ۴۱ سوره مبارکه آل عنکبوت
♦️ قسمت دوم :
➖ آن وقت جمله (وَإِنَّ أَوْهَنَ الْبُیُوتِ لَبَیْتُ الْعَنْکَبُوتِ) بيان آن خبر، و صفت آن بيت است، و اگر نفرمود (و ان اوهن البيوت لبيتها _ سست ترين خانه ها خانه اوست ) براى اين است كه خواست جمله مذكور را به عنوان يك مثل رايج به كار برده باشد، و مثل را كسى تغيير نمى دهد.
🔻و معناى آيه اين است كه : اتخاذ مشركين اوليايى به غير از خدا، مثل اتخاذ عنكبوت است خانه اى را، خانه اى كه سست ترين خانه ها است، چون هيچ يك از آثار خانه به جز اسم بر آن صادق نيست، زيرا خانه را براى اين مى سازند كه صاحبش را از سرما و گرما حفظ كند، و چيزى كه اين خواص را ندارد و صاحبش را از هيچ مكروهى حفظ نمى كند خانه نيست.
➖ اوليايى هم كه مشركين براى خود گرفته اند تنها از ولايت، اسمى دارند، براى اينكه نه نفعى مى رسانند و نه ضررى، نه مالك مرگى هستند و نه حياتى، و نه نشورى.
🔻مورد مثل، همان مساله اتخاذ آلهه است، پس اگر در آيه مورد بحث به جاى كلمه آلهه اولياء را آورد، براى اين است كه بفهماند كه اصولا داعى مشركين در پرستش خدايان مساله ولايت است، زيرا مشركين مى پنداشتند كه بت ها در كار آنان ولايت دارند، و امور آنان را تدبير مى كنند، خير را به سوى آنان جلب نموده و شر را از ايشان دور مى سازند، و درباره آنان شفاعت مى كنند.
ادامه دارد...
https://eitaa.com/GheraateQuran/8332
💠 ترجمه تفسیر المیزان ، علامه سید محمد حسین طباطبایی ، جلد ۳۱ _ صفحات ۲۰۸ تا ۲۱۰
◾️ آیه ۴۱ سوره مبارکه آل عنکبوت
♦️ قسمت سوم :
➖ در آيه مورد بحث علاوه بر نكته اى كه گذشت، نكته ديگرى هست، و آن اين است كه : با اطلاقى كه دارد تمامى اقسام شرك را شامل مى شود، و روى سخنش با تمامى كسانى خواهد بود كه حتى در يك امرى از امور خود به غير از خدا وليى بگيرند و به آن تكيه كنند، و آن را مستقل در اثر خود بدانند، البته آن اثرى كه از وى توقعش را دارد، هر چند كه آن ولى بت نباشد.
🔻بلكه آيه شريفه شامل ولايت كسى نمى شود كه برگشت ولايتش به ولايت خدا باشد، مانند ولايت رسول، و امام و مؤمنين، چون اگر كسى رسول و يا امام و يا مومنى را ولى خود بداند، در حقيقت خدا را ولى خود خوانده، براى اينكه ولايت آنان در طول ولايت خدا است، و خود خدا ايشان را ولايت داده، و آيه (و ما يومن اكثرهم بالله الا و هم مشركون ) اين اطلاق را تأييد مى كند.
➖ (لَوْ کَانُوا یَعْلَمُونَ) ؛ بعضى گفته اند: يعنى اگر مى دانستند كه مثلشان در گرفتن اولياء مثل عنكبوت است
پایان
https://eitaa.com/GheraateQuran/8333
❇️ در باره عنکبوت ها (۱) :
🔻 جانوری بیمهره از بندپایان با بدنی دوبخشی و هشت پا است.
🔺عنکبوتها بخشهای جوندهٔ دهان و بال ندارند. آنها در راستهٔ عنکبوتها یا تارتنان ردهبندی میشوند که خود یکی از چند راستهٔ ردهٔ بزرگتر ، عنکبوتیان (تاربافان) است.
🔺عنکبوتها، کلیسر یا دندانهای نیشِ عموماً قادر به تزریق زهر دارند.
🔺 آنها همچنین تولید ابریشم عنکبوت میکنند و بزرگترین راستهٔ عنکبوتیان هستند و از نظر تنوع گونهای در میان همهٔ راستههای زیستی در رتبهٔ هفتم قرار دارند.
🔻 عنکبوتها در سرتاسر جهان در همهٔ قارهها بهجز جنوبگان یافت میشوند و تقریباً در هر زیستگاه خشکی مستقر شدهاند.
🔻در حالیکه زهر چند گونه از عنکبوتها مانند بیوه سیاه برای انسان خطرناک است.
🔺 دانشمندان اکنون در حال تحقیق در مورد استفاده از زهر عنکبوت در پزشکی و بهعنوان آفتکشهای غیر آلاینده هستند.
🔻 ابریشم عنکبوت ترکیبی از سبکی، استحکام و کشسانی را ارائه میکند که نسبت به مواد مصنوعی، برتری دارد.
🔻 ژنهای ابریشم عنکبوت در پستانداران و گیاهان قرار داده شدهاند تا مشخص شود که آیا میتوان از آنها برای تولید ابریشم استفاده کرد یا خیر.
🔻عنکبوتها در نتیجهٔ طیف وسیع رفتارهای خود به نمادهای رایج در هنر و اساطیر تبدیل شدهاند که نمادی از ترکیبهای مختلف صبر، ظلم و خلاقیت است.
🔻ترس غیرمنطقی از عنکبوتها عنکبوت هراسی نامیده میشود.
ادامه دارد ....
https://eitaa.com/GheraateQuran/8334
❇️ در باره عنکبوت ها (۲) :
🔻 بیشتر عنکبوتها حداکثر تا دو سال عمر میکنند.
🔻بیش از ۵۰۰۰۰ گونه زنده از عنکبوتها شناسایی شدهاند و تا سال ۲۰۲۲ توسط عنکبوتشناسان به ۱۳۲ خانواده و ۴۲۷۵ سرده دستهبندی شدهاند.
🔻 عنکبوتهای نر برای جلوگیری از خورده شدن توسط مادهها، که معمولاً بزرگتر هستند، خود را با انواع تشریفات پیچیدهٔ جفتگزینی به جفتهای احتمالی میشناسانند. نرهای بیشتر گونهها از جفتگیری زنده میمانند.
🔻در گونههای زیادی، عنکبوت ماده پس از تخمگذاری میمیرد این به آن دلیل است تا نوزادان پس از خروج از تخم بتوانند از جسد مادرشان تغذیه کنند.
🔻 مادهها بستههایی ابریشمی میبافند که هر کدام ممکن است حاوی صدها تخم باشد.
🔻مادههای سایر گونههای عنکبوت، از نوزادان خود مراقبت میکنند. برای مثال با حمل آنها یا با تقسیم غذا با آنها.
🔻 اقلیتی از گونههای عنکبوت، اجتماعی هستند که این اجتماع ممکن است از چند تا ۵۰۰۰۰ عنکبوت را در خود جای دهد.
🔻 رفتارهای اجتماعی همچون شکار مشارکتی و تقسیم غذا در عنکبوتها مشاهده شده است.
پایان
https://eitaa.com/GheraateQuran/8335