💠💠💠ارزش حیا در روایات
💠حیا رشته ی پیوست ایمان است . حیا نظام ایمان و باعث حفظ ایمان است . هرکدام از بین برود آن یکی هم از بین می رود .
💠امیرالمومنین فرمودند انسان با ایمان حتما حیا می کند که ازاو کاری سربزند که برخلاف عهد و پیمان دینی اش باشد . ما همگی یک پیمان بسته ایم و بنده ی خدا هستیم و این را نمی توانیم از خودمان جدا کنیم . کسی که بنده است یک احساس وظیفه ای نسبت به مولایش دارد . اگر کسی کاری کرد که نسبت به آن وظیفه اش ناشایست بود حضرت فرمود حتما شرم می کند .
💠در روایت ازایشان داریم که هرکسی که حیا و شرمش باعث رفتار عادلانه اش با تو نباشد از ایمان هم خبری نیست . یعنی دین او هم سست است . می فرماید مومن نیست مگر کسی که در مواجهه با خود ، خدا و محیط اجتماعی عدالت و انصاف و زیبایی های اخلاقی را رعایت کند .
💠 ما زیاد می شنویم که می گویند ایمان یعنی دل پاک اما مجموعه ی روایات اینطور می رساند که ایمان یک باور درونی است که باید بروز داشته باشد . بنابراین اگر کسی حیا را به کار نبست معلوم می شود ایمان ندارد .
#کساءحیا 6 #استاد_هدایتی #فطرت
💠💠💠بی حیا کیست ؟
💠💠رسول اکرم (ص) فرمودهاند خداوند بهشت را بر سه گروه حرام کرده است . یکی از این سه گروه انسان کم حیاست . یعنی کسی که توجه نمیکند چه میگوید و در موردش چه گفته میشود .
💠سپس میفرمایند اگر وضع چنین انسانی را بررسی کنید متوجه میشوید که از اساس مشکل دارد و شیطان در نطفه اش شریک بوده است . "وشارکهم فی الاموال و الاولاد" .
💠چطور ممکن است شیطان در نطفه ی بشر شریک باشد ؟ زمانی که پدر ومادر اهل رعایت مسایل نیستند به چنین وضعی دچار میشود .مثلا هنوز نمیتواند درست غسل کند و میتواند بپرسد و نمیپرسد .
💠سپس از حضرت میپرسند چگونه بچههای خوب را از بچههای مشکل دار تشخیص دهیم ؟ حضرت فرمودند دو مشخصه دارند . "بقله الحیا و قله الرحمه " اینها کم حیایی در وجودشان است و اهل عاطفه و مهرورزی هم نیستند . دل رحم نیستند .
#کساءحیا 7 #استاد_هدایتی #فطرت
💠💠💠آثار بی حیایی
💠💠طبق فرمایش رسول اکرم (ص) برای بدبخت و شقی شدن انسان مراحلی طی میشود که طی آن اولین چیزی که از انسان کنده میشود حیاست . و بی حیایی آزاد کنندهی هر بدی است .
💠 از آثار سوء بیحیایی این است حرمت انسان را از بین میبرد . یکی از مواردی که غیبت کردن جایز است نسبت به فسّاق است .
💠 فاسقان کسانی هستند که در ملاعام کار زشت و گناه انجام میدهند . غیبت چنین شخصی اشکال ندارد چون برای خودش حرمت قائل نشده است ؛اگر منافات با شخصیت خودش میدید حداقل باید این کار را پنهانی انجام میداد .
💠سبب هر بی خیری هم بیحیایی است . امام صادق (ع) فرمودند سه چیز هست اگر در کسی نبود هیچگاه امید خیر از او نداشته باشید . یکی از آنها کسی ست که از نقص و عیب شرم نداشته باشد .
💠 اگر حیا زنده و فعال نباشد، آثار خیر تدریجا در انسان کم میشود .
#کساءحیا 8 #استاد_هدایتی #فطرت
💠💠💠عفت اولین ثمره ی حیا
💠💠اگر حیا را به درختی تشبیه کنیم ثمرات خوبی را میتوانیم از آن بچینیم ؛ از جملهی این ثمرات عفت است .
💠تفاوت حیا و عفت چیست ؟ حیا یک حالت باز دارنده است اما عفت در بستر تمایلات نفسانی خود را نشان میدهد .
💠حضرت امام جواد (ع) میفرمایند : اساس عفت را باید در شهوت ببینید . هرکس در شهوت گیر کرد و خودش را نجات داد یا خودش را کنترل کرد عفیف است . مخصوصا شهوت جنسی؛یعنی بیشتر در این مورد کاربرد دارد .
💠در واقع عفت همان حالت تقوا را در زمانی که انسان با تمایلات نفسانیاش مواجه می شود دارد و به ما خود کنترلی را ارزانی میکند .
💠امام باقر (ع) میفرماید خداوند به چیزی برتر از عفت شکم و شهوت عبادت نشده است . اگر کسی عفت داشته باشد اصلا زشتی ها به سراغش نمیآید .
#کساءحیا 9 #استاد_هدایتی #فطرت