درس دوازدهم📖⬇️
آشنایی با برخی مفاهیم صوت شناسی✔️
🔺ادامه بخش پنجم 👇
اندام های واکساز
اندامهای واکساز در حنجره که در انتهای فوقانی نای جای دارد، قرار دارند. آخرین حلقه فوقانی نای که کری کوئید نام دارد، پایه یا قاعده حنجره به شمار می رود. کری کوئید در داخل دو غضروف نسبتاً بزرگ و مستطیل شکل که با زاویه 70درجه به یکدیگر متصل شده اند قرار گرفته است.
این اندام تیروئید یا سیب آدم نامیده میشود. در داخل تیروئید و روی حلقه کری کوئید دو پرده ماهیچه ای بسیار نازک قرار گرفته که تارآواها نام دارند. یک سر تارآواها به تیروئید و سر دیگر آنها هر یک به غضروفی به نام آری تی نوئید متصل می باشد.
چرخش دو غضروف آری تی نوئید حول قاعده خود و نزدیک شدن آنها به یکدیگر موجب میگردد که لبه داخلی تارآواها به هم نزدیک و یا از هم دور شوند.
چنانچه تارآواها به هم نزدیک شوند و در راه جریان هوای بازدم مانعی نسبی فراهم کنند، عبور هوای بازدم موجب میشود که تارآواها که به هم آمدهاند، به ارتعاش درآیند.
در حقیقت تارآواها با بسامدهای بسیار مختلفی مرتعش می گردند. این بسامدها توسط فشار هوای خروجی از شش ها و خواص مکانیکی تارآواها که توسط عضلات مجاور خود تنظیم می شوند، تعیین می گردد.
در مکالمه عادی، گستره بسامد صوت برای مردان بین 70-200هرتز و برای زنان 400-140هرتز می باشد.
از ارتعاش تارآواها، واک که آوایی است با امواج منظم، ساخته می شود. حالت تارآواها را هنگام تولید واک، حالت واک سازی گویند.
آواهایی را که هنگام تولیدشان تارآواها در حالت واک سازی هستند، واکدار میگویند
مانند آوای /z/"ز " و آنها را که هنگام تولیدشان تارآواها در حالت واکسازی نیستند،بی واک گویند مانند آوای/s/"س" می باشند و چاکنای (فاصله بین تارآواها) باز است.
در حالت بی واکی تارآواها جدا از هم در این حالت جریان هوای بازدم بدون برخورد به مانعی از حنجره میگذرد و به حفره های بالای حنجره میرسد.
اگر بخشی از تارآواها به هم آید و بخشی دیگر از هم جدا بماند، به شیوهای که نیمی از چاکنای بسته و نیم دیگر باز بماند، در این حالت جریان هوای بازدم در عبور از این مجرای تنگ به دیواره آن بخش از چاکنای که باز است سائیده میشود و آوای سایشی از نوع /h/"ه"می سازد که چون به جای واک به کار می رود، به آن گفتار نجوا می گویند. این حالت اندام های واک ساز، حالت نجوا خوانده میشود. چنانچه تارآواها در تمام طول خود به یکدیگر محکم چسبیده راه عبور هوا را به طور کامل ببندند، در این هنگام فشار شدید هوای شش ها موجب می گردد که تارآواها ناگهان از هم جدا شوند که در نتیجه آن تمام هوای بند آمده با فشار به بیرون می جهد.
در این حالت است که آوای انسدادی چاکنایی "همزه" به وجود می آید. این وضعیت اندام های واکساز را حالت انسداد نامیده اند. 🔺 ✅کانال حلیة النور
🆔https://eitaa.com/Helyatonnoor
─━━━⊱🍃🌺📖🌺🍃⊰━━━─
درس دوازدهم 📖⬇️
آشنایی با برخی مفاهیم صوت شناسی ✔️
🔺ادامه بخش پنجم 👇
🔸اندامهای گویایی (اندامهای آواساز)
اندامهای گویایی شامل
سه حفره حلق، دهان و بینی میباشند که همگی بالای حنجره قرار دارند.
این سه حفره همراه با چاکنای که از آن جایگاه نیز آواهایی تولید می شوند، اندامهای آواساز نیز نامیده شده اند.
سه حفره حلق، دهان و بینی به حفره های مافوق چاکنایی نیز موسوم میباشند.
از نظر فیزیکی حفره های بالای حنجره نقش بازخوان یا رزوناتور را برای صوت ایفا می کنند، بدین ترتیب که ارتعاش تارآواها باعث ارتعاش هوای این حفره ها می شود و این موضوع بر شدت صوت افزوده و نیز بر طنین و کیفیت آن تأثیر میگذارند.
از طرف دیگر، ابعاد حفره های بالای حنجره تحت تأثیر حرکت اندامهای تشکیل دهنده آنها تغییر میکند، در نتیجه حجم هوایی که در حالات گوناگون به ارتعاش درمی آید، متفاوت خواهد شد و از این طریق کیفیتهای گوناگون صوتی بروز می کنند.
به همین جهت این حفره ها را حفره های تشدیدکننده یا طنین بخش نیز نامیده اند.
زیر و بمی✔️
زیر و بمی صدای انسان توسط بسامد ارتعاش تارآواها معین می شود.
اگر تارآواها440مرتبه در ثانیه مرتعش یا باز و بسته شوند، بسامد صدای تولید شده برابر با440هرتز خواهد بود.
ارتفاع بالاتر یا بسامد بیشتر زمانی رخ میدهد که تارهای صوتی طولانی تر (کشیده تر) و در نتیجه نازکتر میشوند. هرچه طول تارآواها بیشتر شود بسامد نیز بیشتر میشود.
صداهایی که از ارتعاش تارآواها تولید میشود همگی دارای بسامد معینی هستند و موسیقیدانان اصطلاحاتی به جای بیان بسامد صداهای موسیقایی به کار میبرند. مثلاً هرگاه تارآواها 220مرتبه در ثانیه مرتعش گردد، یعنی بسامد صدای تولید شده 220هرتزباشد صدای تولید شده را نت LA می نامند. یا صدایی که دارای فرکانس261باشد نت DO نام دارد.
گستره صوتی✔️
اصطلاح گستره صوتی اشاره به محدوده بسامدها و نتهایی دارد که حنجره یک خواننده میتواند تولید کند، که از پایین ترین فرکانس (بم ترین صدا) شروع میشود و به بالاترین بسامد (زیرترین صدا) ختم میگردد.
به عبارت دیگر، گستره صدا اشاره به فاصله بین بالاترین و پایین ترین بسامدهایی دارد که یک فرد میتواند بخواند.
اکنون به چند گستره صوتی مختلف گوش داده و به تفاوت آنها توجه کنید:
🔊 (#فایل_صوتی75)
(#فایل_صوتی_76)
(#فایل_صوتی_77)
🔺
✅کانال حلیة النور
🆔https://eitaa.com/Helyatonnoor
─━━━⊱🍃🌺📖🌺🍃⊰━━━─
075.mp3
228.3K
درس دوازدهم✅
♦️صوت ولحن♦️
آشنایی با مفاهیم صوت شناسی
#تولید_صوت_در_انسان
(#فایل_صوتی_75)🔉
✅کانال حلیة النور
🆔https://eitaa.com/Helyatonnoor
─━━━⊱🍃🌺📖🌺🍃⊰━━━─
076.mp3
352K
درس دوازدهم✅
♦️صوت ولحن♦️
آشنایی با مفاهیم صوت شناسی
#تولید_صوت_در_انسان (#فایل_صوتی_76)🔉
✅کانال حلیة النور
🆔https://eitaa.com/Helyatonnoor
─━━━⊱🍃🌺📖🌺🍃⊰━━━─
077.mp3
474.8K
درس دوازدهم✅
♦️صوت ولحن♦️
آشنایی با مفاهیم صوت شناسی
#تولید_صوت_در_انسان (#فایل_صوتی_77)🔉
✅کانال حلیة النور
🆔https://eitaa.com/Helyatonnoor
─━━━⊱🍃🌺📖🌺🍃⊰━━━─
قرآن کریم 📖
فایل تصویری👇📷
#صفحه_108🔸♦️
✅کانال حلیة النور
🆔https://eitaa.com/Helyatonnoor
─━━━⊱🍃🌺📖🌺🍃⊰━━━─
Mnshavy(108).MP3_89690.mp3
1.31M
قرآن کریم 📖
فایل صوتی 👇🔊
#ترتیل_صفحه_108 #استاد_محمد_صدیق_منشاوی
🔸♦️
➖➖➖➖➖➖➖
✅کانال حلیة النور
https://eitaa.com/Helyatonnoor
.
─━━━⊱🍃🌺📖🌺🍃⊰━━━─
#درس_سیزدهم_صوت_و_لحن 📖✅
آشنایی با برخی مفاهیم نغمه شناسی✔️
بخش اول 🔸
👈الفبای موسیقی
برای همه صداهای موسیقایی، از بم ترین تا زیرترین آنها، فقط هفت نام وجود دارد. این نام های هفتگانه دربرخی کشورهای غربی با کلمات تک هجایی، و در برخی به صورت الفبایی، به شرح زیر تلفظ میشوند.
🔹
Do Re Mi Fa Sol La Si :نام گذاری. هجایی
🔹
C D E F G A B : نام گذاری الفبایی
نام نت ها در زبان فارسی نیز از نامگذاری هجایی گرفته شده است. در موسیقی عربی به نت، درجه گفته میشود.
در این کتاب برای ساده تر شدن آموزش به جای هر یک از این هفت نت از اعداد 1تا 7استفاده خواهیم کرد.
1 2 3 4 5 6 7
Do Re Mi Fa Sol La Si
♦️اکتاو🔽
وسعت صداهای اصلی موسیقی، یعنی پهنه ای از بم ترین تا زیرترین اصوات، متجاوز از 60صوت را در برمی گیرد، در حالی که نت ها فقط هفت نام دارند. در واقع در این پهنه گسترده، پس از هفتمین نت،نام آنها از آغاز تکرار میشود. به گفته دیگر، در ادامه گستره اصوات موسیقی همواره پیش از هر نت"1"،نت"7"وپس از هر نت "7"نت"1" قرار دارد. این تکرار تا پایان یافتن اصوات موسیقی ادامه می یابد. البته بسامد نتهای تکرارشونده هربار دو برابر بسامد نتهای همنام پیشین است. به فاصله این دو نت همنام"اکتاو" گفته میشود. در موسیقی عربی به اکتاو، دیوان گفته میشود.
♦️فاصله🔽
اکنون میدانیم که صوت های موسیقی در سطوح مختلف زیر و بمی قرار میگیرند، بنابراین میان هر دو نت فاصله ای موجود است. روشن است که این دو نت، از نظر زیر و بمی، هرچه از یکدیگر دورتر باشند، فاصلة میانشان نیز بیشتر است. بنابراین، فاصله در موسیقی عبارت است از مسافت میان هر دو نت موسیقی، و به گفته دیگر، اختلاف دو نت از نظر زیر و بمی. در موسیقی مقامی عرب به فاصله بین درجات یا نت ها "مسافة صوتیة" و به پرده که مشخص کننده مقدار فاصله است"بعد" گفته میشود. مثلاً فاصله بین نت های"2-1"و"3-2"یک پرده و فاصله بین نت های"4-3"و"1-7"نیم پرده است.
♦️گام🔽
هنگامی که تعدادی اصوات به طور پی در پی با فاصله های معین و حساب شده به دنبال هم قرار گیرند و نت آخر نیز تکرار نت اول باشد به این مجموعه"گام" گفته میشود. بنابراین در هر گام، آنچه اهمیت دارد تعداد اصوات پیاپی، و نیز فاصله میان آنهاست، و این عوامل است که نوع هر گام را تعیین می کند. اصوات معین و پی در پی را درجه های گام می نامند.
با توجه به تعریف فوق، قرار گرفتن پی در پی هفت حرف الفبای موسیقی و نت هشتم که تکرار نت اول است یک گام را تشکیل می دهند. این مجموعه گام ماژور یا بزرگ نام دارد.
♦️مقام🔽
در موسیقی عربی به گام، مقام گفته میشود. در مورد تعداد مقامات اصلی در موسیقی عرب اختلافات اندکی وجود دارد. برخی مقامات اصلی را هفت مقام راست، بیات، صبا، سیکا، حجاز، نهاوند و عجم میدانند و عده ای با اضافه کردن دو مقام کرد و نوااثر تعداد مقامات اصلی را تا نه عدد برشمرده اند. در این بخش مقام های عجم، نهاوند، کرد، حجاز، بیات، صبا، راست و سیکا آموزش داده خواهد شد.
♦️نغمه🔽
نغمه در اصطلاح موسیقی دارای معانی متفاوتی است؛ از جمله به تعدادی از نت ها که به طور متوالی و پشت سرهم اجرا یا شنیده شود و دارای مفهوم موسیقایی باشد. بنابراین یک مقام میتواند دارای نغمه های مختلفی باشد که از ترکیب چند درجه از درجات آن مقام تشکیل شده باشد. مثلاً نغمه ای که شامل درجات اول تا چهارم یک مقام است با نغمه ای که شامل درجات سوم تا ششم یا چهارم تا هفتم یا پنجم تا هشتم آن مقام است تفاوت دارد، اما همه این نغمات بخشی از همان مقام هستند.
♦️🔸♦️🔸♦️
✅کانال حلیة النور
🆔https://eitaa.com/Helyatonnoor
─━━━⊱🍃🌺📖🌺🍃⊰━━━─
#درس_سیزدهم_صوت_و_لحن📖✅
آشنایی با برخی مفاهیم نغمه شناسی✔️
بخش دوم🔸
🔺نشانه های تغییر دهنده🔺
چنانکه گفته شد آنچه در هر گام اهمیت دارد تعداد اصوات پیاپی، و نیز فاصله میان آنهاست و این عوامل است که نوع هر گام را تعیین میکند.
بنابراین با تغییر یک یا چند درجه از درجات یک گام، دو یا چند فاصله از فواصل بین درجات نیز تغییر میکند و در نتیجه آن گام به گام دیگری تغییر مییابد.
در موسیقی نشانه هایی وجود دارد که نقششان زیر و بم کردن نت ها به اندازه نیم یا ربع پرده است، بدون آنکه نام نت ها تغییر کند.
این نشانه ها عبارتند از:⬇️ 1⃣_دیز🔹 (#) هرگاه سمت چپ نتی قرار گیرد، آن را نیم پرده بالا میبرد.
این نشانه میتواند سمت چپ هر نت موسیقی قرار گیرد. همان طور که در این کتاب برای سهولت در آموزش به جای نت های موسیقی از اعداد 1تا 7استفاده شده بود، به جای نشانه"#" هم از نشانه [ن ز] استفاده شده است.
این نشانه اختصار یافته نیم پرده زیرتر می باشد چون نشانه"#" هم هرگاه سمت چپ نتی قرار گیرد آن را نیم پرده زیرتر میکند.
اگر فاصله میان دو نت پی در پی یک پرده باشد و نشانه مزبور سمت چپ نت اول (نت بم تر) قرار گیرد، طبیعی است که فاصله میان آن دو تبدیل به نیم پرده میشود؛
و هرگاه فاصله میان دو نت پیاپی نیم پرده باشد و نشانه [ن ز] سمت چپ نت دوم (صدای زیرتر) قرار گیرد، فاصله آن دو تبدیل به یک پرده میشود. 2⃣_بِمُل🔹 (b)هرگاه سمت چپ نت قرار گیرد، آن را نیم پرده پایین می آورد. این نشانه نیز، مانند "دیز"میتواند سمت چپ هر نت گذاشته شود.
در این کتاب به جای نشانه"b"هم از نشانه [ن ب] استفاده شده است.
این نشانه اختصاریافته نیم پرده بم تر می باشد چون نشانه"b"هم هرگاه سمت چپ نتی قرار گیرد آن را نیم پرده بم تر میکند برای آنکه فاصله یک پرده تبدیل به نیم پرده گردد، نشانه [ن ب] باید سمت چپ نت زیرتر قرار گیرد؛ و برای یک پرده ای کردن فاصله نیم پرده، این نشانه باید سمت چپ نت بم تر قرار گیرد 3⃣_نصف دیز🔹 (‡) هرگاه سمت چپ نت قرار گیرد، آن را ربع پرده بالا میبرد.
این نشانه نیز میتواند سمت چپ هر نت موسیقی گذاشته شود.
در این کتاب به جای نشانة"‡" هم از نشانه [ر ز] استفاده شده است. این نشانه اختصاریافته "ربع پرده زیرتر"می باشد، چون نشانه"‡ "هم هرگاه سمت چپ نتی قرار گیرد آن را ربع پرده زیرتر میکند.
اگر فاصله میان دو نت پی در پی یک پرده باشد و نشانه [ر ز] سمت چپ نت اول (نت بم تر) قرار گیرد، طبیعی است که فاصله میان آن دو تبدیل به سه چهارم پرده میشود؛ و هرگاه فاصله میان دو نت پیاپی نیم پرده باشد و نشانه [ر ز] سمت چپ نت دوم (نت زیرتر) قرار گیرد، فاصله آن دو تبدیل به سه چهارم پرده میشود
4⃣_نصف بِمُل 🔹(b َ) هرگاه سمت چپ نت قرار گیرد، آن را ربع پرده پایین می آورد. این نشانه نیز، مانند سه نشانه قبل میتواند سمت چپ هر نت گذاشته شود.
در این کتاب به جای نشانه"b َ" هم از نشانه [رب] استفاده شده است.
این نشانه اختصاریافته ربع پرده بمتر می باشد چون نشانه "b َ"هم هرگاه سمت چپ نتی قرار گیرد آن را ربع پرده بم تر میکند. برای آنکه فاصله یک پرده تبدیل به سه چهارم پرده گردد، نشانه [ن ب] باید سمت چپ نت زیرتر قرار گیرد؛ و برای یک پرده ای کردن فاصله سه چهارم پرده، این نشانه باید سمت چپ نت بم تر قرار گیرد.
✅کانال حلیة النور
https://eitaa.com/Helyatonnoor
─━━━⊱🍃🌺📖🌺🍃
#درس_سیزدهم_صوت_و_لحن 📖✅
آشنایی با برخی مفاهیم نغمه شناسی✔️
🔸بخش سوم 🔸
🔻جنس و عقد در موسیقی عربی🔻
به مجموعه سه نت متوالی تریکورد، چهار نت متوالی تتراکورد و پنج نت پی در پی پنتاکورد گویند.
معادل عربی این سه مجموعه، جنس نام دارد که جمع این کلمه اجناس می باشد. در مورد پنتاکورد از واژه عقد
(جمع عقود) نیز استفاده می گردد.
اجناس شالوده و اساس مقامات موسیقی عربی می باشند.
هر مقام متشکل از دو جنس بوده که جنس پایینی و بالایی نامیده می شود.
جنس پایین به اسامی جنس اصل یا جنس اساس و همچنین جنس ادنی یا جذع و جنس بالایی به جنس اعلی یا جنس فرع نیز معروف است
مسافت صوتی یا فواصل بین درجات یک جنس در مقامات مختلف متفاوت است و جنس پایین تمامی مقامات با یکدیگر تفاوت دارند، اما جنس بالای برخی از مقامات یکسان می باشند.
🔹رابطه بین دو جنس در یک مقام▪️
به طور کلی میان جنس اول و دوم در یک مقام، سه حالت وجود دارد که به جمع های منفصل، متصل و متداخل مشهور دارند.
اگر بین نت چهارم در جنس اول با نت اول در جنس دوم هیچ گونه اشتراکی نبوده و به اندازه یک پرده کامل فاصله داشته باشند به آن جمع منفصل،
و اگر نت چهارم در جنس اول همان نت اول جنس دوم باشد به آن جمع متصل و در صورتی که نت سوم و چهارم جنس اول، نت های اول و دوم جنس دوم باشد به آن جمع متداخل میگویند.
🔹درجه رکوز▪️
درجه رکوز یک مقام، همان درجه شروع یا محلّ اصلی استقرار آن مقام است.
این درجه "پایه" ساختمان مقام میباشد
مثلاً مقام بیات روی درجه"2" ومقام راست روی درجه"1"قرار دارد.
بنابراین مقام بیات از درجه بالاتری نسبت به مقام راست برخوردار است .
🔹تصویر▪️
گاه لازم می شود که یک نغمه یا مقام به فاصله معینی بالاتر یا پایینتر خوانده شود.
بالا بردن یا پایین آوردن سطح زیر و بمی یک نغمه را به یک فاصله داده شده، تصویر می نامند.
در تصویر، از آنجا که همه نتها به یک نسبت بالاتر یا پایینتر خوانده میشوند، فاصله هر دو نت پیاپی در نغمه اولیه با این دو نت در نغمه انتقال یافته باید ثابت و برابر باشد.
در حقیقت تصویر، انتقال نغمه یا مقام از درجه اصلی به درجه بالاتر یا پایینتر با رعایت فواصل میان درجات آن مقام است؛ مانند خواندن بیات از درجه "5"به جای درجه اصلی آن یعنی"2"
🔸🔺
✅کانال حلیة النور
🆔https://eitaa.com/Helyatonnoor
─━━━⊱🍃🌺📖🌺🍃⊰━━━─