⭕️ ۱۰ توییت اخیر استاد رسول جعفریان
1⃣ تأکید بر «علم» و پرهیز از «شبه علم» مهمترین مطالبی بود که وزیر علوم در اولین سخنرانی خود مطرح کرد. بهتر است همه نهادهای علمی وابسته به دولت، روی همین مسیر پیش رفته، ذهن کودکان، نوجوانان و جوانان در حال تحصیل ما را «علمی» تربیت کنند. مشکلات کشور تنها از این مسیر حل خواهد شد.
2⃣ بهتر است دین و نهادهای وابسته به آن، در حفظ تفکر دینی و اخلاقی جامعه بکوشند و روی آن متمرکز باشند، اما مانند متکلمان قدیم که گاه به بهانه حفظ آنچه خود اصول دین میدانستند، مانع از رشد علم فیزیک، شیمی، و نجوم و طب می شدند، عمل نکنند. حریم دین و علم هر دو مهم است.
3⃣ در گذشته و اکنون هم، عدهای از متدینان و متکلمان به بهانه دین، حریم علم را میشکستند، و عده بیشتری از عالمان مدرن، به بهانه علم، به حریم دین و تفکر دینی دست اندازی میکردند. تعیین مرز هم دشوار است، اما روشن است که هیچ کدام از اینها، راه درستی نیست، هرچند بحث کردن بسیار خوب است.
4⃣ در همه کشورها شبه علم، در حوزههای مختلف وجود دارد، اما این که اساس سیستم آموزشی بر این پایه نباشد چنین نیست. حتی این که مراکزی باشد که روی آن علوم کار کند، هم با نگاه تاریخی و هم جز آن، امر غریبی نیست. اما رسوخ شبه علم در مراکز تصمیمگیری بویژه آموزشی مشکل ساز است.
5⃣ دولت جدید در پایان سال تحصیلی آینده، باید با بالا رفتن متوسط معدل دانش آموزان از وضع مفتضحی که سالهای قبل داشت، نشان بدهد که در این زمینه فعال شده است. آموزش و پرورش باید برنامه ریزی دقیقی برای افزایش سطح علمی دانش آموزان داشته باشد.
6⃣ کسی چون صاحب عباد که خودش متکلم و عالم بود و میگفت: «سلطان العلم فوق سلطان الولایه» جایی، برخلاف، به کسی که از او خواست کتابهای طبی را در کتابخانه وقفیاش در ری قرار دهد، گفت: «طب نردبان الحاد است، و تو که مهندسی و متهم هستی، این حرف را نزن که در اثبات اتهام تو کافی است!
7⃣ عدهای که نگران بافتههای خود هستند، به محض این که دفاع از دانشی میکنید که دنیای جدید را ساخته، بر عالم تسلط یافته و با تکیه بر آن ۳۰۰ سال است کشورهایی را مستعمره خویش کرده، میگویند پزیتیویسم آمده است. ای کاش اندکی به اطراف خویش می نگریستند و تسلط علم جدید را میدیدند.
8⃣ اگر کسی از دانش جدید حمایت کند، معنایش این است که دین را کنار گذاشته است؟ هیچ راهی برای توافق علم و دین نیست؟ میخواهید به نسلی که تأثیر علم را میبیند، پیشرفتها را می نگرد، و دنیای شگرف کنونی را تجربه میکند، بگویید این راه غلط است و راه شما درست است؟ به تأثیرش فکر کردهاید؟
9⃣ علم جدید دنیای کنونی بشر را متحول کرده و بیشتر هم خواهد کرد. این ربطی به فساد اخلاقی و تجاوزگری قدرتهای بزرگ و خشونتهای صهیونیسم در غزه ندارد. ما راهی جز پیشرفت علمی نداریم و الا از صحنه عالم محو میشویم. حالا هم دیر شده است. وزیر علوم و آموزش و پرورش این را رسالت اصلی خود بدانند.
🔟 بنا نیست، علم، همه مشکلات عالم را حل کند؟ مگر دانشی که ما در قرون میانه اسلامی داشتیم، همه مشکلات عالم را حل کرده بود؟ هر بخشی از زندگی بشر راه حل ویژه خود را دارد. دین کار خودش را میکند، علم هم. اما امروزه، علم، دنیای پیشرفته را بر ما مسلط وعرصه را بر ما تنگ کرده است. چه کنیم؟
♨️«حوزویات» را به علاقهمندان معرفی کنید
🆔 @Howzaviat
⭕️ محسن برهانی آزاد شد و پرونده او مختومه شد
احمد برهانی، برادر محسن برهانی، استاد حقوق و جزای بازداشتی با تایید خبر آزادی برادرش، اظهار کرد: «آقای برهانی امروز، پس از حدود ۷۹ روز حبس، با استناد به عفو اعلامی اخیر قوه قضائیه از زندان آزاد و پرونده او مختومه شد.»
🆔 @Howzaviat
"ما همگی فرزندان مکتبی هستیم که پیامبران آن شهیدند، امامان آن شهیدند و رهبران آن نیز شهید هستند..."
🆔 @Howzaviat
17.02M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🎧 بشنوید | سخنان منتسب به سید هاشم صفیالدین پس از شهادت سید حسن نصرالله
♨️«حوزویات» را به علاقهمندان معرفی کنید
🆔 @Howzaviat
18.15M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
📹 محیالدین مکارم شیرازی فرزند آیتالله مکارم شیرازی به سوریه خط مقدم جبهه مقاومت رفته و در جمع جانبازان و خانواده شهدای لبنانی حضور یافته که باعث تقویت روحیه رزمندگان و خانوادههای آواره لبنانی شده است.
♨️«حوزویات» را به علاقهمندان معرفی کنید
🆔 @Howzaviat
⭕️ ایثار راهبردی؛ تجليل از اقدام مهمی که دیده نشد
✍️دکتر محمدرضا قائمینیک
استاد حمید پارسانیا از اندیشمندان معاصری است که توصيف ماهیت و ابعاد پروژه فکری وی و امتدادهای آن نیاز به بحث تفصیلی دارد.
در ابتدای سال تحصیلی خبری منتشر شد که درس شرح اسفار جناب استاد پارسانیا بهدلیل اشتغال به تدوین بخشهایی از دروس فصوص آیتالله جوادی آملی فعلاً تعطیل است. خبر ساده است اما به پشت صحنه آن دقت نشد.
استاد پارسانیا که خود اندیشمندی برجسته، نظریهپرداز و مؤسس است، بیش سه دهه خود را وقف تنظیم و تدوین و نشر اندیشههای حکمی آیتالله جوادی آملی کرده است.
مجموعه ارزشمند رحیق مختوم، شرح فصوص و برخی آثار دیگر نتیجه کوشش این استاد فرهیخته است. بااینکه او میتوانست زمان خود را تدوین آثار و کتب خود اختصاص دهد، اما این ایثار با یک هدف راهبردی اتفاق افتاد:
1. استاد پارسانیا درصدد است موسوعة و زیربنای حکمی تحول علوم انسانی اسلامی را مبتنی بر اندیشه و خوانش یکی از مقررین برجسته حکمت متعالیه را بنیان بگذارد. اتفاقی به ظاهر ساده، اما در حقیقت دارای یک جهتگیری راهبردی و زمینهساز تکیه به تراث در زمینه تحول علمی.
2. استاد پارسانیا تنها مدون آثار آیتالله جوادی آملی نیستند، بلکه در ارتقای محتوا، قالب و نظارت یافتن آن به حوزههای نیاز فکری روز نیز نقشآفرینی محوری دارند.
استاد پارسانیا یک ایثار و از خودگذشتگی راهبردی انجام میدهند و بهجای آنکه خود آثار خود را ترویج و تولید کنند، به آثار استادشان میپردازند تا جایی که حتی تدریس خود را نیز اینچنین تعطیل میکنند. این اقدام ارزشمند بهعنوان یک سرمایه راهبردی بهچشم نمیآید.
تبیین ابعاد شخصیت اخلاقی استاد، پروژه فکری، اقدامات راهبردی، اثرگذاری در لایههای زیرین سیاستگذاری کشور و نقشآفرینی در شورای عالی انقلاب فرهنگی، امتداد اندیشه، تربیت نسل جدید و... ابعادی است که میتوان بعدا به آن بهصورت مستوفی پرداخت.
استاد پارسانیا از حیث مدارج علمی، دانشیار هستند و استاد قالیباف، استاد تمام. قطعاً بحث از مقایسۀ مقام علمی استاد پارسانیا و مقام اجرایی آقای قالیباف نیست که هر دو در جای خود، برای اهلش، الگو هستند؛ بلکه مسئله بر سر میزان اعتبار نهاد علم است که کجا خرج می شود.
♨️«حوزویات» را به علاقهمندان معرفی کنید
🆔 @Howzaviat
28.22M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
📹 موضع گیری روشنگرانه دکتر عبدالکریم سروش در جنایات اخیر غزه و بیروت
♨️«حوزویات» را به علاقهمندان معرفی کنید
🆔 @Howzaviat
⭕️ من در موسسه مطالعات فرهنگی، اجتماعی و تمدنی چه کردم؟
✍️ حجتالاسلام رضا غلامی
من طی دوسال ریاست موسسه (پژوهشگاه) مطالعات فرهنگی، اجتماعی و تمدنی وزارت، علوم، ایدههای بزرگی را با کمک همکاران عزیزم به مرحله اجرایی شدن رساندم اما به دلیل عدم حمایت وزیر علوم و معاونین ایشان (به جز دکتر کلانتری) و به خاطر اذیتهای عجیب یکی از مامورین وزارت اطلاعات و بیتفاوتی مسئولین مافوق او، دلسرد شدم و آنجا را رها کردم.
* من در آنجا سه گروه علمی جدید در قالب یک پژوهشکده تازه راهاندازی کردم و مقدمات جذب نزدیک به بیست عضو هیات علمی جدید را در آنجا فراهم کردم.
* در آنجا دو مجله علمی و پژوهشی جدید راه انداختم. مطالعات دانشگاه و مطالعات فضای مجازی/ دو مجله قبلی را نیز ارتقا دادم.
* یک نشریه جذاب و پرمحتوا به نام «ارغوان نامه» برای مطالعات فرهنگی فناوریهای نو تاسیس کردم.
* شش میز تخصصی ایجاد کردم که چهار میز هوش مصنوعی، میز علوم شناختی، میز علمسنجی و میز حکمرانی علمی از میزهای بسیار مهم و تحول آفرین محسوب میشد.
* من در آنجا برای اولین بار بعد از پیروزی انقلاب اسلامی، یک کنگره بین المللی پرمحتوا برای فارابی، معلم ثانی، برپا کردم.
* یک کمیته علمی توانا برای همکاری میان کشور ایران و قزاقستان در فارابی شناسی راهاندازی کردم و در برپایی همایش فارابی در قزاقستان مشارکت نمودم.
* در پی طراحی علوم فرهنگی و استقلال علوم فرهنگی از علوم اجتماعی بودم و برای آن یک نشست تخصصی برگزار کردم.
* برای اولین بار در کشور، یک دانشنامه علوم فرهنگی طراحی کردم و کار تدوین دانشنامه را کلید زدم.
* در پی احیاء فلسفه در دانشگاهها بودم و سلسله نشستهای لذت فلسفه را برگزار کردم.
* به دنبال احیاء سنت گفتگو و نقد آزاد میان طیف های فکری گوناگون در علوم انسانی بودم و چند ده نشست به این منظور برگزار کردم.
* گفتگو با فلاسفه و دانشمندان مطرح غربی در فلسفه و علوم انسانی را ضروری می دانستم و سیزده نشست آنلاین با آنها برگزار نمودم که میان آنها بزرگان فلسفه غرب مانند تامس نیگل و تی. ام. اسکنلن و ساموئل فلیشیکر نیز حضور داشتند.
* علاقمند به تجلیل از استادان خدوم و گمنام یا کمتر قدردانی شده بودم و نشست های متعددی برای تجلیل از آنان برگزار نمودم.
* آنجا را به میدانی برای طرح ایده های نو ونقدهای تیز علمی توسط استادان تبدیل نمودم.
* معرفی و نقد کتابهای خوب پژوهشگاه و سایر کتاب های مطرح علوم انسانی و اجتماعی در کشور را ضروری میدانستم و برای آن یک شبکه اینترنتی همراه با یک استودیو راهاندازی نمودم. بیش از ۱۵۰ برنامه در استودیو ضبط و عمده آنها پخش شد.
* یک اندیشکده آکادمیک به نام اندیشکده دانشگاه ایرانی راهاندازی کردم و به چند مساله راهبردی دانشگاههای ایران پاسخ دادم.
* یک مرکز رصد امور فرهنگی دانشجویی- دانشگاهی که مقدمات آن قبلا فراهم شده بود راه اندازی کردم.( قرار بود موج جدید نگرش دانشجویان آنجا انجام شود اما وزارت علوم با آنکهخودش خواسته بود بودجهاش را نداد!!!)
* انتشارات پژوهشگاه را از حیث طبقه بندی موضوعی و یونیفرم جلدها و چشم انداز و غیره، بازطراحی کرده و نزدیک به ۶۰ عنوان کتاب جدید منتشر نمودم.
* نظام مسائل علوم انسانی و اجتماعی را برای ۹ گروه مطالعاتی پژوهشگاه تولید کردم.
* شخصا نزدیک به سی سخنرانی علمی در آنجا ارائه دادم که لااقل متن نیمی از آنها در حد یک مقاله کامل است.
* فرصت نقد علوم انسانی اسلامی از سوی مخالفین این علوم را در آنجا بوجود آوردم و خودم نیز از نقدها فراوان آموختم.
* جشنواره بین المللی فارابی را توسعه دادم و آنرا بهویژه در بخش بین الملل چند پله ارتقاء دادم.( هر چند بودجه نیمی از جوایز جشنواره را چهل روز بعد از برگزاری جشنواره و پس از تهدیدهای مکرر من دادند!!)
اما وقتی داشتم می رفتم، وزیر حتی یک مراسم تودیع برای من نگرفت و تقدیر نامه صوریای که نوشته بود را به درب منزلم فرستادند.
در واقع، اجازه ندادند این حرکت عظیم وامیدآفرین به سرانجام برسد. بودجهای که من می خواستم، در سال، به اندازه بودجه سمینار فصلانه روسای دانشگاه ها در مشهد یا شیراز، قشم و غیره نمی شد. یعنی اگر یکی از این سمینارهای کم خاصیت و تشریفاتی بطور آنلاین برگزار میشد و بودجه آن به نفع تحول علوم انسانی به پژوهشگاه اختصاص مییافت خیلی از کارها جلو میرفت و امروز اثر آنها، کم کم قابل مشاهده میشد.
البته من بعد از قریب ۳۰ سال کار توأم با آزمون و خطا و البته دشواری، دیگر میلی به پذیرش این نوع مسئولیتها که بارها مزه عدم حمایت را در موارد قبلی چشیدهام، ندارم و فردی کار کردن و کتاب نوشتن را به هر کاری ترجیح میدهم اما اینها را گفتم تا دیگران مخصوصاً جوان تر از ما نگویند عرضه نداشتند و کاری نکردند.
🆔 @Howzaviat
4.81M
🎧 واکنش حجتالاسلام مجید یزدی به ادعاهای جنجالی عباس پالیزدار درباره آیتالله یزدی
♨️«حوزویات» را به علاقهمندان معرفی کنید
🆔 @Howzaviat
⭕️ سه دوره اندیشه سیاسی داود فیرحی
به مناسبت چهارمین سالگرد درگذشت استاد فقید داود فیرحی
✍️رضا تاران
به نظر میرسد سه دهه فعالیت علمی داود فیرحی را میتوان در پاسخ به سه پرسش اصلی خلاصه کرد؛ دولت اسلامی و نظریه حکمرانی در جهان اسلام چگونه شکل گرفته است؟ فقه دموکراتیک بر پایه چه مفاهیمی استوار است؟ و در نهایت چگونه میتوان الهیات جدید برای فقه سیاسی دموکراتیک بنا کرد؟ به نظر میرسد آثار فیرحی در سه دوره و در پاسخ به این سه پرسش بوده است؛ او در دوره اول تبارشناسی فقه اقتدارگرا و بررسی زمینههای شکلگیری آن در صدر اسلام و دوره میانه را دنبال میکند. کار او در دوره دوم نقد فقه اقتدارگرا و تدارک فقه دموکراتیک است. در دوره سوم با طرح چالشهای فقه سیاسی به بازخوانی مفروضات فقه و طرح الهیات سیاسی تجدد میرسد.
۱. دوره اول: بررسی زمینههای شکلگیری اندیشههای سیاسی اقتدارگرا: فیرحی در کتاب «دانش، قدرت و مشروعیت در اسلام« این پرسش را مطرح کرد که دولت اسلامی و نظریهی حکمرانی در جهان اسلام چگونه شکل گرفته و دچار چه دگرگونیهایی شده است؟ پاسخش این بود که در نصوص اسلامی هم جنبههای اقتدارگرا دارد و هم جنبههای دموکراتیک، و سنت موجود در دوره صدر اسلام و دوره میانه جنبههای اقتدارگرای نص را برجسته کرده است. در کتاب «تاریخ تحول دولت در اسلام» دو ایده اساسی دارد: دو سنت زندگی سیاسی زمان پیامبر مطرح بود: یکی سنت اقتدارگرایانه که در مکه وجود داشت و دیگری یک نوع الگوی زندگی شورایی است که در مدینه شکل میگیرد. دولت پیامبر دولتی دموکراتیک مبتنی بر نوعی از قرارداد و درک خاصی از شوراست اما خلافت که بعد از پیامبر شکل میگیرد، نتیجه هژمونی مهاجران و نگرشی اقتدارگرا دارد. در کتاب «نظام سیاسی و دولت در اسلام» توضیح میدهد که نظریههای نظام سیاسی در اسلام یکدست نیستند. یعنی نظریههای جدید درحال دموکراتیک شدن است. همچنین چگونه برخی از نظریههایی که درعینحال دینی هستند، ایدئولوژیک میشوند.
۲.دوره دوم: تفسیر دموکراتیک از فقه سیاسی: فیرحی در دوره دوم فکری خود که از اوایل دهه نود آغاز میشود تلاش میکند رویکردی ایجابی در پیش گیرد و نمونههایی از فقه دموکراتیک را برجسته کند. او در کتاب «فقه و سیاست در ایران معاصر» توضیح میدهد که چگونه فقه شیعه درگیر دولت مدرن میشود و تحولی در دستگاههای فقهی پیدا میشود که هرچند فراگیر نمیشود، اما یک شروع نسبتاً مهمی است. در فقه مشروطه یک «امکانی» به نام نوگرایی ویژهی شیعه مستتر است که با اهل سنت متفاوت است. در جلد دوم کتاب « فقه و سیاست در ایران معاصر» مدعی است که شکست مشروطه و شکلگیری دولت رانت در دورهی پهلوی دوم فقه حکومت اسلامی گرایش اقتدارگرا را شکل داد و یا حتی اقتدارگرایی تاریخی و مکنون آن مجال ظهور یافت.در کتاب «آستانه تجدد» سؤال من این بود نایینی چگونه توانسته مفردات یک فقه دموکراتیک را فراهم کند. در کتاب «فقه و حکمرانی حزبی» به دنبال آن است تا بر پایه «سبق و رمایه» در فقه چارچوبی شرعی برای رقابتهای حزبی فراهم کند.
۳. دوره سوم: بررسی چالشهای فقه دموکراتیک و طرح الهیات سیاسی جدید: این دوره با نقدهای برخی از روشنفکران دینی از جمله محمد مجتهد شبستری بر حکمرانی فقهی آغاز میشود. شبستری در نقد اعتبار فقه سیاسی بر این باور بود «اگر فردی آن دلایل و حجتهای کلامی را در عصر حاضر غیرقابل دفاع و ناصالح برای احتجاج بیابد نمیتواند دانش فقه را بیانکننده احکام الهی بداند». مساله فیرحی در این دوره گذر از فقه سیاسی نیست بلکه او به تکمیل و بازسازی الهیات و مفروضات فقه نظر دارد. فیرحی در دو کتاب «مفهوم قانون در ایران معاصر» و »دولت مدرن و بحران قانون» چالشهای فقه در مواجهه با مفهوم «قانون» و «ملت» را نشان میدهد. از سال ۱۳۹۶ با تدریس روششناسی اندیشه سیاسی کتاب «خدا و برابری» نوشته جرمی والدرون، استدلالهای الهیاتی رابرت فیلمر و جان لاک را به بررسی میگذارد و در تلاش است تا با الهام از الهیات جان لاک، نوآوریهایی را در الهیات شیعه از جمله مساله «برابری الهیاتی» فراهم آورد. کتاب «پیامبری و قرارداد» که بعد از درگذشت او منتشر شد نسخه تکمیل شده یکی از ایدههای او در کتاب «تاریخ تحول دولت در اسلام» است و فیرحی بر پایه پیمانهای پیامبر شکلی از دولت قراردادی در مدینه را مفهومسازی میکند. به نظر میرسد دوره سوم اندیشه فیرحی با درگذشت او نیمهکاره ماند اما میتوان سه دوره فکری او را در پیوست و تکمیل هم دانست.
♨️«حوزویات» را به علاقهمندان معرفی کنید
🆔 @Howzaviat
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
بیان دیدگاه علامه طباطبایی توسط آیتالله جوادی آملی در زمینه «ملاک نبودن قرآن، سنت، عقل و اجماع در استنباط احکام در حوزههای علمیه»! در حوزهها فقط فهم و قول مشهور فقها ملاک است و بس!
♨️«حوزویات» را به علاقهمندان معرفی کنید
🆔 @Howzaviat
⭕️ فیزیک کوانتوم دقیقا منطبق بر آیات قرآن است!
✍ استاد علی نصیری
فیزیک کوانتوم که اولین بار در سال ۱۹۰۳ مطرح شد میگوید اگر در منطقهای یک پروانه بال بزند در جای دیگری طوفان میشود دقیقا منطبق بر آیات قرآن است یعنی هر رفتار و کوچکترین رفتار در عالم خیلی بیش از آن که تصور کنیم تاثیر دارد لذا با همین فیزیک کوانتوم میتوانیم جریان شدت عذاب آخرت را حل کنیم و فزونی نعمت و ماندگاری یک رفتار را؛ زیرا اثر سوء و حسن یک رفتار جاودانی است.
♨️«حوزویات» را به علاقهمندان معرفی کنید
🆔 @Howzaviat