✅ بررسی حکمت از منظر عالم آل محمد امام رضا(ع)
💬 همزمان با روز جهانی حکمت و فلسفه، مدیر گروه مطالعات اعتاب مقدس بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس رضوی به بررسی حکمت از منظر عالم آل محمد امام رضا(ع) پرداخت.
👤 دکتر مرتضی انفرادی در گفتوگو با خبرنگار آستاننیوز، با اشاره به اینکه حکمت در آموزههای اسلامی جایگاه ویژهای دارد، گفت: در آیه 269 سوره بقره آمده است:«خدا فیض حکمت را به هر که خواهد عطا کند و هر که را به حکمت و دانش رسانند در باره او مرحمت و عنایت بسیار کردهاند و این حقیقت را جز خردمندان متذکر نشوند».
🔹وی ابراز کرد: در قرآن کریم، صفت حکیم حدود 100 بار و واژه حکمت نیز بیش از 20 بار تکرار شده است. به تعبیر بزرگان و اندیشندان اسلامی حکمت و حکیم کسی است که کارش از روی اتقان و سنجش باشد.
🔸 انفرادی ادامه داد: در همین مورد امام باقر(ع) در پاسخ به سوال در مورد حکمت فرمودند: مراد از حکمت طاعت خداوند و شناخت امام است.
🔹 این پژوهشگر خاطر نشان کرد: امام رضا به عنوان عالم آل محمد(ع) همه معارفشان حکمت است و در روایت متعددی حکمت برخی از عبادات و احکام الهی همچون روزه، نماز، جهاد و سایر ابواب فقهی را به صورت ویژه شرح و بسط دادند.
🔸 وی افزود: امام رضا(ع) راههای دستیابی به حکمت را بیان فرمودند و یکی از این راهها را سکوت و خاموشی ذکر کردند
آن حضرت فرمودند سکوت و خاموشی یکی از درهای حکمت است.سکوت محبت میآورد و راهنمای هر خیری است.
✅ همزمان با روز جهانی حکمت و فلسفه،
🔺 نشست علمی «بازخوانی حکمت اسلامی ضرورت فلسفه زماناندیش» برگزار میشود
💬 دبیرخانه طرح ملی نهضت بازخوانی آثار حکمی مدرسه علمیه علوم عقلی عباسقلی خان با همکاری بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس رضوی و با حمایت اداره امور اساتید و نخبگان حوزه علمیه خراسان، نشست علمی «بازخوانی حکمت اسلامی ضرورت فلسفه زمان اندیش» را برگزار میکند.
👤 حجج اسلام والمسلمین عسکر دیرباز، قاسم کاکایی و دکتر علیرضا کهنسال در این نشست به تبیین موضوعاتی همچون«ظرفیتهای اصالت وجود و حرکت جوهری در چالشهای علوم انسانی اسلامی»، «نقش علامه طباطبائی در احیای فلسفه و شاخههای مختلف آن در ایران معاصر» و «جایگاه برهان انسان معلق در فضا در فلسفه ذهن» میپردازند.
🏷 این نشست به دبیری حجتالاسلام والمسلمین انصاری بایگی و با بهرهمندی از محضر استاد حجج اسلام حسینی شریف، موسوی بایگی، زمانی فرد، گلمکان، مصطفی فقیه اسفندیاری و دکتر فرامرز قراملکی تدارک دیده شده است.
شایان ذکر است، نشست حاضر پنجشنبه اول آذر، از ساعت 8 تا 12 در سالن شیخ طوسی بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس رضوی برگزار میشود.
✅ به همت بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس رضوی،
🔹 دوازدهمین جلد از کتاب «ذخیرهالمعاد فی شرح الارشاد» منتشر شد
📗 به همت بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس رضوی، دوازدهمین جلد از کتاب «ذخیرهالمعاد فی شرح الارشاد» منتشر و روانه بازار نشر شد.
💬 «ذخیرهالمعاد فی شرحالارشاد» اثر فقهی ارزشمند علامه محقق محمدباقر سبزواری معروف به فاضل خراسانی از علما و فقیهان بزرگ دوره صفویه است که به همت پژوهشگران گروه فقه و اصول بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس رضوی تصحیح و تحقیق شده است.
🏷 علامه فاضل خراسانی در حکومت صفویان مسئولیتهایی همچون منصب شیخالاسلامی و امامت جمعه اصفهان، مرکز حکومت صفویه را بر عهده داشته است. از وی آثار مختلفی در فقه، اصول، کلام، فلسفه، اخلاق، تربیت و سیاست بهجا مانده که از مهمترین آنها میتوان به «ذخیره المعاد فی شرح الارشاد» اشاره کرد.
🔺 این کتاب شرح مفصلی از کتابهای طهارت، صلات، زکات، خمس، صوم و حج از کتاب «ارشاد الاذهان الی احکام الایمان» علامه حلی است و کاملترین شرحی است که بر این کتاب نوشته شده است. لازم به ذکر است که این شرح به اتمام نرسیده و فقط مشتمل بر کتاب طهارت تا پایان حج می باشد اما شرحی متین و پرفایده و متضمن بر مباحث مهم اصولی، فقهی و لغوی است.
🔺 همچنین برخی از شروحی که بر آن نوشته شده شامل «روضهالجنان»، «مجمع الفایده و البرهان فی شرح ارشاد الاذهان» و... می شود. «ارشاد الأذهان» یک دوره فقه از طهارت تا دیانت است که محقق سبزواری در آن، تنها بخش عبادات آن را شرح داده است.
لازم به یادآوری است، «ذخیره المعاد فی شرح الارشاد» به کوشش حجتالاسلاموالمسلمین مهدی شریعتیتبار، به زبان عربی در شمارگان ۳۰۰نسخه و قطع وزیری و در 343 صفحه منتشر شده است.
✅ به همت بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس رضوی،
🔹 پنجمین جلد از کتاب «معجم أعلام المتکلمین» منتشر شد
📗 کتاب «معجم اعلام المتکلمین» یکی از آثار کلان پژوهشی بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس رضوی است که به تازگی پنجمین جلد از آن منتشر و روانه بازار نشر شده است.
💬 این اثر از قرن نخست تا قرن 14 هجری قمری، متکلمان بزرگ شیعه و سنی را بهصورت توصیفی و تحلیلی جمعآوری کرده است و بسیار فراتر از یک فرهنگ عادی و معمولی، آراء، سیر و تحول اندیشههای کلامی و مکتبهای فکری متکلمان را در بوته پژوهش و تحقیق گذاشته است.
📍 این کتاب از منابع گوناگون کلامی، تاریخی، رجالی، شرححالها، فهرستها، طبقات و انساب جمعآوریشده و با توجه به سیر تاریخی بیان شده است. کلید پژوهش در این موضوع از نیمه اول دهه 80 زده شده است.
🏷 موضوع و هدف کتاب
🔺موضوع کتاب معجم أعلام المتکلمین، شناساندن شخصیتهای دانش کلام اسلامی با تفاوت حرکتهای فکری و رویکردهای اعتقادی آنان است که تاریخ گذشته مسلمانان تا عصر حاضر شاهد آن بوده است. هدف از گردآوری این معجم، ایجاد زمینهای برای نوعی مرجعیت علمی در موضوع موردنظر است تا همه پژوهشگران با اندیشههای گوناگون و نحلههای مختلف مذهبی، بهویژه پژوهشگران مسلمان، از آن بهرهمند شوند.
🏷 ضرورت و کاربرد
🔺 به موازات گسترش دامنه علوم، اندیشه سیال متفکران، اقبال بیشتری به تخصصیتر شدن موضوع کتابها و مدارک علمی، نشان داده است. انسان محقق همواره میکوشد در برخورد با مجهولات، بدون اتلاف وقت و گسسته شدن رشته تحقیقات و افکارش، در کوتاهترین زمان ممکن، به پاسخ مطمئن دست یابد. برای استفاده از تألیفات و منابع گرانقدر تاریخی، که استناد به آنها موضوعیت دارد، راهی جز تهیه کتب کلیدی مناسب برای هرکدام که مطالب مندرج در آنها به شکل الفبایی تنظیمشده باشد، نیست. گسترش دامنه علوم، حفظ اصالتها، جلوگیری از انواع تحریفها و ضرورت دستیابی سریع به مطالب مورد نظر، مهمترین علل گرایش به تدوین این معجم بوده است.
🏷گستره مکانی و زمانی
🔺 جغرافیای این کتاب، شامل قلمرو زیستی مسلمانان میشود؛ از اقلیم خراسان و ماوراءالنهر در شرق عالم تا مناطق مغرب و اندلس در قسمت غرب و محدوده زمانی، شامل سراسر تاریخ فرهنگ مسلمانان از قرن اول هجری تا قرن پانزدهم است.
کتاب معجم دربردارنده شرححال تمام متکلمان مسلمان از هر فرقه، گروه و هر هدف و مکتب و با همه شاخهها و انشعابات آن¬ها همچون معتزله، اشاعره، ماتریدیه، امامیه، زیدیه، اصحاب حدیث، حشویه، خوارج و کسانی را که به نوعی در تفکرات خود با علم کلام ارتباط دارند است و البته نگاه عمده معرفی موسسان مذاهب و شناساندن شخصیتهایی است که حامل اندیشه های آن مذاهب بوده اند که در دفاع از آن اندیشهها یا در نقد و رد مخالفان به تالیف و تدریس و مناظره پرداختهاند و طبق برآورد اولیه این معجم حدود 5000 مدخل دارد.
🏷 روش تحقیق
🔺 شیوه پژوهش در این کتاب توصیفی – تحلیلی است و فن تحقیق بر پایه گردآوری اطلاعات کتابخانهای و اسنادی است. روشهای مختلف توصیفی در این کتاب به کار گرفته شده است که هرکدام شاخصهایی متفاوت دارند. نخستین شاخص، شناسایی متکلمان مسلمان است که برای دستیابی به این شاخص مکان جغرافیایی جهان اسلام در حد مقدور و میسور در اولویت شناسایی قرار گرفت.
مهارت های والدین در زندگی و بالندگی فرزندان چاپ سوم
نوشتار پیش رو دستاورد مطالعات گروهی و بین رشته ای جمعی از صاحبنظران و دانشمندان علوم مختلف مانند اخلاق، تفسیر، حدیث شناسی، روانشناسی، علوم تربیتی، فلسفه و حقوق در زیست عفیفانه و افزایش آگاهی و مهارت والدین در تربیت زیست عفیفانه کودکان است. نتیجه این مطالعات مجموعه ای از درسنامه های قابل ارائه حضوری و مجازی است.