🔶 در گفتگو با پژوهشگر بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس رضوی مطرح شد،
ازدواج حضرت علی(ع) و حضرت زهرا(س) در کلام امام رضا(ع)
❇️ اولین روز از ماه ذیالحجه مصادف است با هنگامه پاکترین، زلالترین، شادترین ومقدسترین پیوند هستی، روشنترین تلاقی آئینه وآب، سالروز پیوند آسمانیِ دخت نبوت با امیر ولایت، روزی که فرشتگان آسمان و مردم زمین شاهد امری یگانه در طول تاریخ بودند، واقعهای که درآن هم داماد و هم عروس، معصوم بودند موضوعی که نه قبل و نه بعد از این ماجرا برای هیچ یک از آدمیان رخ نداده بود. به مناسبت فرا رسیدن این روز مبارک با دکتر مرتضی انفرادی، پژوهشگر گروه مطالعات اجتماعی اعتاب مقدس بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس رضوی به گفتگو نشستیم که حاصل آن در ادامه آمده است.
🎤لطفا در ابتدا به اهمیت ازدواج اشاره بفرمائید.
خانواده سنگ بنای هر جامعهای و سلول اولیه اجتماع به شمار میرود، جامعه با نهاد خانواده و گسترش آن شکل میگیرد، نهاد خانواده با ازدواج آغاز میشود و ازدواج صحیح و دارای کیفیت مقدمهای برای ارتباطات اجتماعی مناسب و بهنجار خواهد بود در جامعهای که این موضوع مهم شمرده میشود افراد از نظر احساسات و عواطف سالمترند، آرامش و اعتماد به نفس بیشتری در این جامعه دیده میشود و تعهد و احساس مسئولیت بیشتری نسبت به همه امور به چشم میخورد.
ازدواج در اسلام از چه اهمیتی برخوردار است؟
دین مبین اسلام به عنوان کاملترین دین آسمانی، به امر ازدواج تأکید ویژهای دارد، پیامبر گرامی اسلام ازدواج را محبوبترین موضوع نزد خداوند بر میشمرند و اعراض و روی گرداندن از ازدواج را مساوی با خارج شدن از اسلام معرفی کردهاند، در آموزههای اسلامی حتی ارزش عبادت فرد متأهل بیشتر از شخص مجرد دانسته شده است و اقدام به ازدواج را برابر با اکمال نصف دین بیان کرده است.
ازدواج در تعالیم امام رضا(ع)چه جایگاهی دارد؟
عالم آل محمد (ص) نیز همانند سایر معصومان (ع) ازدواج را امری مقدس میدانند، آن حضرت اصل تشکیل خانواده را دارای فضیلت میدانند و در تبیین پارامترهای ازدواج مباحثی مانند «تسریع در امر ازدواج» و «معیار تشکیل خانواده» و «مسائل خصوصی خانواده» و ... تعالیم فراوانی را برای زندگی بهتر معین کردهاند. به عنوان نمونه آن حضرت در پاسخ به فردی که برای دخترش خواستگار آمده بود فرمودند: «اگر اخلاقش بد است با او وصلت مکن». این موضوع نشانگر آن است که در تعالیم امام رضا(ع) اخلاق خوب مقدم بر سایر مباحث مانند مسائل مالی و غیره است.
ازدواج امام علی(ع)و حضرت زهرا(س)در کلام امام رضا(ع)چگونه تبیین شده است؟
این واقعه تاریخی در روایات رسیده از امام رضا(ع) با ابعاد مختلف و جزئیات کامل آمده است که به برخی از آنها اشاره می شود، نخستین روایت اینکه این پیوند به دستور خداوند تبارک و تعالی بوده است، امام رضا(ع) از جدشان نبی مکرم اسلام(ص) روایت میکنند فرشته نزد من آمد و گفت: یا محمد(ص) خداوند به تو سلام میرساند و می فرماید من فاطمه(س) را به علی(ع) تزویج کردم.
در روایت دیگر به این نکته اشاره شده است که مسئولیت خواندن خطبه عقد به پیامبر واگذار شده بود.( فَزَوّجها مِنهُ) همچنین خوشحالی آسمانیان از این پیوند. (و ان اهل السماء قد فرحوا بذالک)، شاهدان این عقد فرشتگان و ساکنان بهشت بودند، خداوند بخاطر این وصلت به داماد و عروس تبریک گفت و... از دیگر روایات در این خصوص است.
همچنین دیگر اوصاف این پیوند مبارک در کتابها و منابع اولیه مانند عیون اخبارالرضا(ع)، مناقب آل ابی طالب، دلائل الامامه و نیز کتاب الامالی از لسان امام رضا(ع) روایت شده است.
آیتالله جعفر سبحانی از بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس رضوی بازدید کرد.
این فقیه برجسته و مرجع عالیقدر شیعه امروز سه شنبه 30خرداد در دیدار با دکتر عبدالحمید طالبی، رئیس سازمان علمی و فرهنگی آستان قدس رضوی، احد فرامرز قراملکی، مدیر عامل بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس رضوی و جمعی از پژوهشگران این مرکز که در محل نمایشگاه دائمی بنیاد برگزار شد، با بیان اینکه رقیب مایه تکامل و پیشرفت است، گفت: نباید وجود رقیب را بر خلاف مصالح تلقی کنیم بلکه رقیب سبب میشود ما نیز متاع خود را ارزشمند تر تلقی و عرضه کنیم.
وی ابراز کرد: وهابیت پس از چاپ مجلدات کتاب ارزشمند «المعجم فی فقه لغه القرآن و سر بلاغته» از سوی بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس رضوی کاری شبیه به این اثر را در 26 جلد انجام دادند اما قابل مقایسه با المعجم نیست، در واقع وجود رقیب را باید مایه ارتقا و پیشرفت بدانیم .
📚این فقیه برجسته ادامه داد: کتاب «المعجم فی فقه لغه القرآن و سر بلاغته» باید سایر تفاسیر را تلخیص، عصاره گیری و خلاصهنویسی و از تکرارها پرهیز کند زیرا تکرار ملالت میآورد و باید حوصله مخاطب را در نظر گرفت .
وی اظهار کرد: یکی از کارهای مهم دیگر که باید به آن توجه داشت احیاء کتاب ارزشمند «مجمع البیان» است، ابن اسحاق یکی از اصحاب امام باقر(ع) این کتاب را به سبک امامیه نوشته است و ابن هشام که فردی سنی مذهب است آن را خلاصه کرده که قطعا اعمال سلیقه نیز داشته است، از همین رو یکی از کارهای پژوهشی بنیاد پژوهشهای اسلامی احیا این اثر ارزشمند است.
آیتالله سبحانی خاطر نشان کرد: مرحوم شیخ طبرسی سیره ابن اسحاق را در مجمع البیان آورده است اگر بتوانیم این سیره را در مجمع البیان لحاظ کنیم، در حقیقت آن را احیا کردهایم.
وی همچنین با بیان اینکه اهل سنت نسبت به قرائات توجه خاصی دارند و یکی از علمهای آنها علم به اختلاف قرائات است، گفت: البته ما نسبت به اختلاف قرائات هیچ ارزشی قائل نیستیم اما علمی بوده که در آن زمان وجود داشته و ناچار بودیم به آن توجه کنیم.
عنایت ویژه آیت الله سبحانی به آثار آستان قدس رضوی
مدیر عامل بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس رضوی نیز در این دیدار ابراز کرد: آیتالله سبحانی همواره عنایت ویژهای به آثار و منشورات آستان قدس رضوی بویژه بنیاد پژوهشهای اسلامی دارند و همچنین کتاب شریف المعجم با نظارت ایشان انجام میشود.
دکتر احد فرامرز قراملکی ابراز کرد: بنیاد پژوهشهای اسلامی 37 سال است در تولید و ترویج معارف اهل بیت(ع) فعالیت می کند و در زمینه سیره پژوهی سادات، تاریخ اسلام، مسائل کلامی، قرآن و حدیث، فقه و اصول و... آثار و تحقیقاتی را به مخاطبان عرضه کرده است.
🔶 از روابط عمومی و بین الملل بنیاد پژوهشهای اسلامی برای فعالیتهای رسانهای مطلوب و تلاشهای انجام شده در دهه کرامت 1402 تقدیر شد.
✏️ روز گذشته در حاشیه بیست و سومین نشست روابط عمومیهای آستان قدس رضوی، از سوی رئیس مرکز ارتباطات و رسانه آستان قدس رضوی، تلاشهای صورت گرفته در روابط عمومی بنیاد پژوهشهای اسلامی در دهه کرامت 1402 مورد تقدیر قرار گرفت.
🔶 حضور بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس رضوی در سی و دومین نمایشگاه بینالمللی کتاب دوحه
📚 بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس رضوی با حمایت خانه کتاب و ادبیات ایران، آثار خود را در سی و دومین نمایشگاه بینالمللی کتاب دوحه در معرض علاقهمندان گذاشت.
❇️ حضور در نمایشگاههای بینالمللی کتاب و ارائه آثار با موضوعات مطالعات قرآنی، حدیث پژوهی، فقه و اصول، فرهنگ و سیره اهل بیت علیهم السلام، کلام و فلسفه اسلامی، فرهنگ و سیره رضوی و ... از جمله فعالیتهای بینالمللی بنیاد پژوهشهای اسلامی است که طی سالهای اخیر با برنامهریزی مناسب و دقیق از سوی معاونت ترویج و اجتماعی سازی این مجموعه در دستور کار قرار گرفته است.
🔶 حضور بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس رضوی در سی و دومین نمایشگاه بینالمللی کتاب دوحه
🔹 بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس رضوی با حمایت خانه کتاب و ادبیات ایران، آثار خود را در سی و دومین نمایشگاه بینالمللی کتاب دوحه در معرض علاقهمندان گذاشت.
❇️ حضور در نمایشگاههای بینالمللی کتاب و ارائه آثار با موضوعات مطالعات قرآنی، حدیث پژوهی، فقه و اصول، فرهنگ و سیره اهل بیت علیهم السلام، کلام و فلسفه اسلامی، فرهنگ و سیره رضوی و ... از جمله فعالیتهای بینالمللی بنیاد پژوهشهای اسلامی است که طی سالهای اخیر با برنامهریزی مناسب و دقیق از سوی معاونت ترویج و اجتماعی سازی این مجموعه در دستور کار قرار گرفته است.
✏️ حسن آرام با بیان این مطلب افزود: آثار بنیاد پژوهشهای اسلامی همواره مورد توجه استادان، محققان و دانشپژوهان نخبه و صاحبنام جهان اسلام بوده است و حضور بنیاد در نمایشگاههای بینالمللی معتبر کتاب، سبب شده است تا دسترسی به پژوهشهای نخبگانی و فاخر بنیاد برای این قشر، تسهیل شود.
معاون ترویج و اجتماعی سازی بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس رضوی همچنین به حضور بنیاد در نمایشگاه بین المللی کتاب قطر اشاره کرد و اظهار داشت: در این نمایشگاه، بنیاد با حمایت خانه کتاب و ادبیات ایران حضور یافت که سی عنوان از آثار پژوهشی محققان این پژوهشگاه به زبانهای عربی و انگلیسی به علاقهمندان ارائه شد.
وی با تأکید بر اینکه حضور در نمایشگاههای بین المللی کتاب میتواند جایگاه علمی آستان قدس رضوی را در سطح جهانی ارتقا بخشد، گفت: هر نمایشگاه کتاب یک پایگاه علمی برای آستان قدس رضوی است و بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس رضوی با عنایت ویژه امام هشتم علیه السلام توانسته است این شعار مهم را محقق سازد.
آرام همچنین افزود: کتابهای المعجم فی فقه لغه القرآن و سر بلاغته، نصوص فی علوم القرآن، داراسات الفنیه فی صور القرآن، السیره العملیه لنبی المصطفی(ص)، الامام الرضا(ع) عند اهل السنه، طبقاه الرواه المهدی بروایه اهل السنه و مناهج المولفین فی الفقه المقارن برخی از آثار ارائه شده در سی و دومین نمایشگاه بینالمللی کتاب دوحه در کشور قطر بود.
گفتنی است سی و دومین نمایشگاه بینالمللی کتاب دوحه با شعار «با خواندن رشد میکنیم» با حضور ۵۰۰ انتشارات از ۳۷ کشور از ۲۲ تا ۳۱ خرداد ماه ۱۴۰۲ در مرکز نمایشگاههای شهر دوحه پذیرای علاقهمندان بود. در این نمایشگاه ۱۸۰ هزار عنوان کتاب در ۷۵۰ هزار جلد در معرض دید بازدیدکنندگان قرار گرفت. خانه کتاب و ادبیات ایران در این نمایشگاه به نمایندگی از صنعت نشر کشورمان به معرفی و عرضه ۸۰۰ عنوان کتاب از ۶۰ ناشر در موضوعهای کودک و نوجوان، کتب نفیس، آموزش زبانفارسی، موضوعات قرآنی، تقریب مذاهب و... پرداخت.
❇️ مدیر گروه مطالعات اجتماعی اعتاب بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس رضوی گفت: همایش های بین ادیانی و همایش فقه زیارت یا الهیات زیارت که در دستور کار قرار دارد موضوعات مشترک بین همه اعتاب است پس بهتر خواهد شد اگر با مشارکت و میزبانی همه اعتاب این نشستها و همایشهای علمی برگزار شود.
🌐 شرح کامل خبر:
http://atabenews.com/xyF