❇️ مدیر گروه مطالعات اجتماعی اعتاب بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس رضوی گفت: همایش های بین ادیانی و همایش فقه زیارت یا الهیات زیارت که در دستور کار قرار دارد موضوعات مشترک بین همه اعتاب است پس بهتر خواهد شد اگر با مشارکت و میزبانی همه اعتاب این نشستها و همایشهای علمی برگزار شود.
🌐 شرح کامل خبر:
http://atabenews.com/xyF
✅ به همت بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس رضوی معرفی شد،
مروری بر زندگی پنجمین امام شیعیان در کتاب «امام باقر(ع)جلوه امامت در افق دانش»
همزمان با شهادت جانسوز پنجمین امام شیعیان بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس رضوی کتاب «امام باقر(ع)جلوه امامت در افق دانش» که به مرور زندگی این امام همام از ولادت تا شهادت میپردازد، را معرفی و پیشنهاد میکند.
🔖 به گزارش آستاننیوز، کتاب «امام باقر(ع)جلوه امامت در افق دانش» از آثار بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس رضوی است که به معرفی زندگانی امام پنجم شیعیان حضرت محمدباقر(ع) از ولادت تا شهادت میپردازد.
📙 این اثر به قلم «احمد ترابی» نوشته شده و به شیوه تحقيقي و با ارجاعهاي سندي معتبر در پاورقي، در5 فصل تنظیمشده است و از لحاظ تحقيقي بودن و ارجاع به سندهاي گوناگون، بسيار با اهمیت و از معدود كتابهايي در اين موضوع است كه به فارسي به نگارش درآمده است.
🏷 در فصل نخست این اثر به معرفی زندگی امام محمدباقر(ع) از ولادت تا شهادت پرداختهشده و موضوعاتی همچون، ولادت، تبار والاي امام باقر(ع)، نام و کنیه، القاب، فرزندان و همسر آن حضرت، شهادت، امامت باقرالعلوم(ع)، دلايل امامت، ويژگيها و شايستگيهاي ضروري امام، انتخاب الهي، برترين انتخاب، كمالها و كرامتها و... از دیگر مباحث این فصل است.
🔹 بررسی زندگی علمی، سیاسی و اجتماعی امام محمد باقر(ع)
نويسنده در فصل دوم به زندگاني علمي آن حضرت پرداخته و امام باقر(ع) را در انديشه تشيع و اهل تسنن بررسي كرده است. او سپس با ابتكاري جالب شاگردان آن حضرت را نام ميبرد و سپس جلوههايي از معارف باقري را برای خواننده بیان میکند؛ نویسنده از مبارزات امام با انديشه خوارج و توهمات قدريه، جبريّه، غاليان و... پرده برداشته و ما را باسیاستهای آن حضرت در زندگي علمي با عنوانهاي: تبيين معارف اصولي دين، ارجاع امت به قرآن و مبارزه با قياس در ميدان اجتهاد و سرانجام تعليم فقه و شيوههاي صحيح اجتهاد، آشنا ميكند.
🔹بررسی زندگی سیاسی امام محمدباقر(ع) در فصل سوم این کتاب آمده و موضوعاتی همچون بينش سياسي امام(ع) و شرايط سياسي دوران امام و خلفاي معاصر و قيامهايي كه در زمان آن حضرت به وقوع پيوسته و مواضع آن حضرت در مقابل آن حوادث را بيان ميكند.
🔹در فصل چهارم این کتاب نیز به زندگي اجتماعي امام باقر(ع) و تلاش او، تأثير او در جامعه، مرجعيت و پاسخگويي به پرسشهاي مردم، وزندگی شرافتمندانه امام پرداختهشده و همچنين نماهايي از عبادتها، دعاها و نيايشهاي آن حضرت بر پرده ذهن خواننده به تصوير کشیده میشود.
نویسنده در فصل پنجم كه از فصول مهم كتاب است، با توجه به برخي سخنان امام باقر(ع) پيامها، حكمتها و درسهايي را از مكتب آن حضرت به مخاطب هديه ميدهد
🔶🔹همایش حکمرانی متعالی خراسان رضوی
✅ سخنرانان:
حجت الاسلام والمسلمین گنابادی نژاد معاون محترم فرهنگی، اجتماعی و زیارت استانداری خراسان رضوی
جناب آقای دکتر عبدالحمید طالبی رئیس سازمان علمی و فرهنگی آستان قدس رضوی
جناب آقای دکتر حسن بختیاری رئیس مدرسه عالی حکمرانی شهید بهشتی(ره)
جناب آقای دکتر عادل پیغامی عضو شورای انقلاب فرهنگی کشور
با حضور :
🔸 صاحب نظران، پـژوهشگران و مسئولان حوزه حکمرانی، مدیران دستگاههای اجرایی استان ، مدیران ارشد و موثر در حوزه حکمرانی متعالی
📆 زمان : چهارشنبه ۷ تیر ماه 1402 ساعت ۸ صبح
🏢 مکان : بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس رضوی - تالار شیخ طبرسی
دبیرخانه همایش ملی حکمرانی متعالی: دفتر برنامه ریزی، بودجه و تحول اداری، استانداری خراسان رضوی و آستان قدس رضوی
#همایش_ملی_حکمرانی_متعالی
8 ذوالحجه .. آغاز حرکت کاروان امام حسین (ع) از مکه به سوی کوفه (60 ق )
💢 سومین جلسه مدرسه قرآنی تفسیر تربیتی
📍موضوع: تفسیر آیات مرتبط به آموزههای جنسیت در قرآن
🎙استاد: حجت الاسلام دکتر احمد امامی راد
📆زمان: پنجشنبه 8/تیر/1402
⏰ساعت 9 الی 10:30
◀️لینک ورود به جلسه:
https://www.skyroom.online/ch/eshragh1402/feqhe-tarbiati-majazi
‼️به صورت میهمان وارد شوید. کاربری و پسورد لازم نیست‼️
☘️☘️☘️☘️☘️☘️☘️☘️☘️
#کانال
#حجت_الاسلام
#دکتر_احمد_امامی_راد
#استادیار_پژوهشکده_علوم_اسلامی_رضوی
@dr_emamyrad
❇️ سیره عملی امام رضا(ع) در روز عرفه
عرفه نهمین روز از ماه ذی الحجه است که از پر فضیلتترین روزهای سال به شمار میرود، حجاج بیتالله الحرام در شهر مکه لازم است در این روز در منطقه عرفات از ظهر تا غروب توقف داشته باشند؛ این روز دارای اعمال و مستحبات زیادی است زیرا خداوند، بندگانش را به دعا و درخواست فراخوانده و به آنها وعده برآورده شدن خواسته ها و برطرف کردن ناراحتی ها را داده است.
🔶 سیره عملی امام رضا(ع) در روز عرفه
عرفه نهمین روز از ماه ذی الحجه است که از پر فضیلتترین روزهای سال به شمار میرود، حجاج بیتالله الحرام در شهر مکه لازم است در این روز در منطقه عرفات از ظهر تا غروب توقف داشته باشند؛ این روز دارای اعمال و مستحبات زیادی است زیرا خداوند، بندگانش را به دعا و درخواست فراخوانده و به آنها وعده برآورده شدن خواسته ها و برطرف کردن ناراحتی ها را داده است.
برای آشنایی بیشتر با سیره معصومین(ع) به ویژه تبیین سیره امام رضا (ع) در روز عرفه با دکتر مرتضی انفرادی، پژوهشگر گروه مطالعات اجتماعی اعتاب مقدس بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس رضوی همکلام شدیم.
جناب انفرادی ابتدا در مورد عرفه توضیحاتی بفرمایید.
واژه عرفه از نظر لغت در زبان عربی، به معنای فهم و شناختن چیزی همراه با تفکر و تدبر در آثار آن آمده است و در اصطلاح فقه اسلامی نهمین روز از ماه ذی الحجه است که عملاً حجاج، اعمال و مناسکشان را از این روز شروع می کنند لذا حاجی از ظهر این روز تا غروب شرعی، باید در صحرای عرفات وقوف پیدا کند.
جایگاه روز عرفه در دین اسلام چگونه است؟
در آموزههای اسلامی از روز عرفه با عنوان "عید" یاد شده است معصومین(ع) نیز احترام ویژهای برای آن قائلند و همه مردم را به تکریم و بزرگداشت آن فرا میخواندند، بر اساس روایات اسلامی این روز خداوند تمام بندگان را به عبادت و تضرع دعوت کرده است و در مقابل نیز خوان غفران الهی و کرامتش را بسط داده است.
روایت شده است که در روز عرفه و در صحرای عرفات، امام حسین (ع) با خضوع و خشوع در کنار جبل الرحمه، دستان مبارکشان را روبروی صورت گرفتند و در حالی قطرات اشک از چشم ها بر گونه هایشان جاری بود، دعای عرفه را خواندند.
در منابع اسلامی چه مستحباتی برای روز عرفه ذکر شده است؟
برای این روز در کتب ادعیه، اعمال مستحبی متعددی بیان شده است که برخی از آنها شامل احیای شب عرفه، غسل مستحبی، روز عرفه، صدقه دادن، زیارت سیدالشهداء، دو رکعت نماز مستحبی زیر آسمان، استغفار و توبه، دعای عرفه امام حسین(ع)، دعای عرفه امام سجاد (ع) میشود.
در آموزههای امام رضا(ع) و سیره عملی ایشان چه اعمالی در روز عرفه بیان شده است؟
امام رضا (ع) نیز مانند سایر معصومین (ع) روز عرفه را بسیار مورد تکریم قرار می دادند و از آن به بزرگی و شکوه یاد می کردند، در سیره عملی ایشان، چند عمل به صورت ویژه در منابع ذکر شده است،
نخست صدقه دادن، در روایت آمده است که امام رضا (ع) اموالشان را در روز عرفه بین نیازمندان تقسیم کردند.
دیگر سیره عملی ایشان در روز عرفه زیارت است، علی بن اسباط نقل میکند در روز عرفه خدمت امام رضا(ع) رسیدم، ایشان خواستند تا مرکبشان را آماده کنند و این کار را کردم، سپس آن حضرت به سوی بقیع حرکت کردند و مادرشان حضرت زهرا (س) را زیارت کردند.
روزه از دیگر اعمالی است که حضرت در روز عرفه انجام میدادند، سلیمان جعفری می گوید امام رضا(ع) میفرمودند: پدرم در روز عرفه با وجود گرمای شدید روزه می گرفتند.
دعای خاصی از امام رضا(ع) برای روز عرفه که در منابع معتبر آمده است،
اَللَّهُمَّ كَمَا سَتَرْتَ عَلَيَّ مَا لَمْ أَعْلَمْ فَاغْفِرْ لِي مَا تَعْلَمُ وَ كَمَا وَسِعَنِي عِلْمُكَ فَلْيَسَعْنِي عَفْوُكَ وَ كَمَا بَدَأْتَنِي بِالْإِحْسَانِ فَأَتِمَّ نِعْمَتَكَ بِالْغُفْرَانِ وَ كَمَا أَكْرَمْتَنِي بِمَعْرِفَتِكَ فَاشْفَعْهَا بِمَغْفِرَتِكَ وَ كَمَا عَرَّفْتَنِي وَحْدَانِيَّتَكَ فَأَكْرِمْنِي بِطَاعَتِكَ وَ كَمَا عَصَمْتَنِي مِمَّا لَمْ أَكُنْ أَعْتَصِمُ مِنْهُ إِلاَّ بِعِصْمَتِكَ فَاغْفِرْ لِي مَا لَوْ شِئْتَ عَصَمْتَنِي مِنْهُ يَا جَوَادُ يَا كَرِيمُ يَا ذَا اَلْجَلاَلِ وَ اَلْإِكْرَامِ .