📚 روشنفکری در غرب و ایران
✍🏼 قسمت ۱۱۲
🔰 ادامه میرزا ملکم خان ناظم الدوله...
کمی بعد از به توپ بسته شدن مجلس توسط محمدعلی شاه، وی در سال ۱۹۰۸ م درحالیکه ده سال بود که سفارت ایران را در ایتالیا نمایندگی میکرد، در سوئیس از دنیا رفت و بنا به وصیتش، جسدش سوزانده شد.
ملکم از مجموع ۷۵ سال عمر خود ، غیر از ده سال خرد سالی، فقط یازده سال را در ایران سپری کرد و باقی عمر خویش را در خارج از ایران به سر برد.
♦️بازهم درباره میرزا ملکمخان
میرزا ملکمخان اوّلین ایرانیای بود که در ایران به تأسیس لژ پرداخت و اندیشههای ماسونی را در سطحی گسترده تبلیغ کرد؛ بهگونهای که او را پدر منوّرالفکری در ایران لقب دادهاند.
درباره سیر زندگی سیاسی میرزا ملکمخان به اختصار سخن گفتیم، اکنون درباره آراء، افکار و خصوصیات اخلاقی او سخن خواهیم گفت.
میرزا ملکمخان خود را اینگونه معرفی میکند:
«من ارمنیزاده مسیحی هستم، ولی در میان مسلمین پرورش یافتهام و وجهه نظرم اسلامی است. جوان بودم که به فساد مملکتم پیبردم و انحطاط مادی آن را شناختم، پس شعله اصلاحطلبی در من فروزان گشت.
🔹در اروپا که بودم، سیاستهای اجتماعی و سیاسی و مذهبی مغرب را مطالعه کردم، با اصول مذاهب گوناگون دنیای نصرانی و همچنین با تشکیلات جمعیتهای سرّی فراماسونری آشنا گردیدم، طرحی ریختم که عقل سیاست مغرب را با خرد دیانت شرق به هم آمیزم، چنین دانستم که تغییر ایران بهصورت اروپا کوششی بیفایده است. از اینرو فکر ترقّی مادّی را در لفّافه دین عرضه داشتم تا هموطنانم آن معانی را نیک دریابند. دوستان و مردم معتبری را دعوت کردم، در محفل خصوصی از لزوم پیرایشگری اسلام سخن راندم و به شرافت معنوی و جوهر ذاتی آدمی توسّل جستم».
🔸میرزا ملکمخان درباره آشنایی خود با انجمنهای ماسونی و اهداف ریاکارانهاش مینویسد:
«به اروپا رفتم، در آنجا با مبادی و اصول دین و اجتماع و سیاست ... از راه تحصیل آشنا شدم و کیفیت و ترتیب و تنظیم انجمنهای مخفی و سرّی و تشکیل محافل فراماسونی را آموختم، سپس در میان فلسفه سیاسی اروپا و حکمت دینی آسیا سازش دادم و دریافتم که سعی و تلاش برای انتظام امور ایران به شیوه ممالک اروپایی کاری بیهوده خواهد بود و از این جهت، نقشه عملی خویش را در لفافه دین (که با روحیات مردم ایران، سازگارتر بود) پوشیدم».
♦️محمود کتیرایی به نقل از خان ملک ساسانی و قزوینی درباره اخلاقیات و صفات شخصیتی ملکمخان چنین مینگارد:
«ملکم، آدمی بوده است شارلاتان، بیایمان، بیوطن، طمّاع، جاهطلب، پولپرست، بیعار و ننگ، حقّهباز و هوچی، بامبولزن، متقلّب، طرّار و کلاهبردار».
یکی از مورّخان منوّرالفکران معاصر، درباره پولپرستی ملکم مینویسد:
«در زمینه پولپرستی ملکم، دو لکّه سیاه بزرگ در زندگی او وجود دارد: امتیاز رویتر و امتیاز لاتاری و در این دو مسئله، دوست و دشمن همرأیند ...».
ملکم، جدا از پولپرستی، بسیار شهرتطلب، خودخواه و مقامپرست نیز بوده است. ادامه دارد
#روشنفکری_در_ایران_و_غرب
🆔 @Jarianshenasi
#معمای_خوئینی_ها (5)
⛔️ پشت نقاب نفاق
مخالفت موسوی خوئینی ها با رهبری آیت الله خامنه ای
♨️ موسوی خوئینیها شخصی است که همواره در مواقع حساس به مخالفت با رهبری معظم انقلاب برخاسته است.
⚡️ او در جلسه تعیین رهبری در سال 68، هنگام قیام اعضاء برای رأی گیری در مورد رهبری آیت الله خامنهای، با کشیدن عبای آیت الله #باریک_بین (امام جمعه قزوین) سعی در انصراف او از رأی مثبت به رهبری ایشان داشت.
♨️ #صفار_هرندی در مرداد 1389 در این رابطه میگوید:
«همه افرد حاضر در آن جلسه خاطراتي دارند که مايل به بيان آن نيستند اما يکي از آنها بيان ميکند: موقع دادن رأي، وقتي خواستم قيام کنم، ديدم عبايم کشيده ميشود. ابتدا فکر کردم به صندلي گير کرده اما برگشتم ديدم پشت سری من عبايم را گرفته و ميگويد بلند نشو، کسی که به رای خود قانع نشده و ميخواهد ديگران را همراه خود کند، همان کسي است که در سال گذشته (88) در جريان #اغتشاشات ميگويد خيابانها را شلوغ کنيد تا از اين رهبری #باج گرفته و بر سر حکومت چانه زنی کنيم»
♨️ «آیت الله سید جعفر شبیری زنجانی» نیز جریانی از این جلسه نقل می کند که جالب توجه است:
«آقای آل اسحاق برای من نقل کردند که روزی که آقا (آیت الله خامنه ای) انتخاب شدند، آقای خوئینی ها که از جلسه بیرون آمدند، گفتند: «بهترین شخص بود که انتخاب شد و مناسب تر از ایشان کسی را نداریم، فقط نگران این هستیم که مملکت به #آمریکا گرایش پیدا کند!»
🔥این رفتار نفاق آمیز از مرد خاکستری اصلاحات نشان میدهد که او همواره به دنبال #فتنه انگیزی بوده است.
ادامه دارد...
#سید_امیر_حسینی
#آنتی_سکولار
@antisecular_ir
📚 روشنفکری در غرب و ایران
✍🏼 قسمت ۱۱۳
🔰 ادامه میرزا ملکم خان ناظم الدوله...
میرزا ملکمخان در زمره اصیلترین ایدئولوگهای منوّرالفکری و اصلیترین چهره لیبرالیسم عهد مشروطه است. آرای ملکم، تقلید نعل به نعل از آرای «آگوست کنت»، جامعهشناس پوزیتویست فرانسوی قرن ۱۹ و «جان استوارت میل»، سیاستمدار و اقتصاددان انگلیسی اواخر قرن ۱۹ است.
♦️یکی از مورّخان منوّرالفکر در اینباره میگوید:
ملکم در مجموع از سه مکتب تغذیه می نمود:
۱. اندیویدوآلیسم فرانسوی و خودگرایی وابسته به آن (آثار روسو ، ولتر ، منتسکیو و دالامبر)
۲. فلسفه تحققی «اگوست کنت»
3. لیبرالیسم انگلیس ، بهخصوص لیبرالیسم اقتصادی «جان استوارت میل»
و جای پای هر سه مکتب در آثار او هویداست. آثاری مثل «مجلس تنظیمات»، «پولیتیک ایران چیست»، «ندای عدالت»، «مذهب دیوانیان»، «مداخل و مخارج»، «دفتر قانون»، «اصول ترقّی» و چند رساله دیگر ریشه در این سه مکتب داشت.
🔹وی اصالت انسان را به جای اصالت خدا نشاند و دین را از دریچه علم غربی و عقل وابسته، نیازمند «پالایش» دید. غربباوری او بهگونهای بود که بیچون وچرا، غرب را تبلیغ و فرهنگ ملّت ایران را تحقیر میکرد. وی بر این باور بود که همانگونه که تلگراف را میتوان از فرنگ آورد و بدون زحمت در تهران نصب کرد، میتوان اصول نظم ایشان را اخذ کرد و بدون معطّلی در ایران برقرار ساخت.
وی این دیدگاه را بدون توجّه به تفاوت اساسی میان مسائل تکنولوژیکی و مسائل فرهنگی ـ اجتماعی مطرح میساخت. ملکم مدنیّت غربی را مختوم تاریخ و از شرایط تکامل و سعادت جامعه میدانست و نسبت به آن تسلیم محض بود.
🔸دینگریزی و علمزدگی، یکی دیگر از باورهای ملکم است. وی بر این اعتقاد بود که مقصود اصلی دین، اخلاق است و اعتقادات و عبادات، فرع بر اخلاقند. عبادات و اعتقاد به مبدأ و معاد، محرّک پیدایش اخلاق حسنه و نافی سیّئات است.
حال اگر وسیلهای پیدا شود که بدون فرض این موجود ماوراءالطبیعی، صاحب اخلاق حسنه بشویم، آنوقت اعتقادات و عبادات که عامل حسن اخلاق است، ساقط خواهد گردید.
البته میرزا ملکمخان با احتیاط در این مقام قدم مینهاد و گاهی همچون پدرش، میرزا یعقوب، طرح اصلاحات در اسلام را مطرح میکرد، ولی با صراحت بیشتری علیه روحانیت و علمای اسلام مخالفت میورزید. ادامه دارد...
#روشنفکری_در_ایران_و_غرب
🆔 @Jarianshenasi
#معمای_خوئینی_ها (6)
⛔️ دست های پشت پرده فتنه ⛔️
🔰محمد موسوی خوئینی ها در سال 1370، روزنامه «سلام» را تاسیس کرد. این روزنامه پس از مدتی به محفل مطبوعاتی جمعی از نیروهای فکری استحاله شده و زاوریه دار با انقلاب تبدیل شد.
1️⃣ مباحث مروبط به #مشروعیت_نظام ، تز #کاهش_اختیارات_ولایت_فقیه و نظریه ساده انگارانه ای که میگفت آمریکا دیگر دشمن نظام نیست برای اولین بار در این روزنامه مطرح شد.
2️⃣ در وقایع سال 78، روزنامه سلام با توجه به افشاشدن #قتل_های_زنجیره_ای و منتسب شدن کل قتل ها به سعید امامی، دست به انتشار یک سند #جعلی از وزارت اطلاعات زد: «سعید امامی پیشنهاد اصلاح قانون مطبوعات را داده است.» این تیترِ دروغ منجر به تعطیلی روزنامه سلام شد.
3️⃣گروگان گرفتن یکی از افراد نیروی انتظامی در جریان اعتراض دانشجویان به تعطیلی روزنامه سلام، باعث تحریک و ورود پلیس به داخل #کوی_دانشگاه شد. تیتر دروغ روزنامه سلام، سرآغازی برای کلید خوردن #فتنه کوی دانشگاه بود. روزنامه ای که مدیرمسئولش شخصی جز موسوی خوئینی ها نبود.
4️⃣ بعد از جعل سند وزارت اطلاعات توسط روزنامه سلام، دادگاه ویژه روحانیت این روزنامه را محکوم دانست و موسوی خوئینی ها به دلیل #افترا و انتشار اطلاعات نادرست #مجرم شناخته شد و به سه سال زندان و شلاق محکوم گردید. ولی حکم وی به تعلیق درآمد و به جای آن، وی به پرداخت جریمه نقدی 23 میلیون ریالی تن داد.
💥 اگر زندگی خوئینی ها به صورت دقیق مورد توجه قرار گیرد، معلوم خواهدشد که هرجا سخن از #فتنه است، پای موسوی خوئینی ها در میان است!
✍🏻#سید_امیر_حسینی
https://eitaa.com/antisecular_ir
📚 روشنفکری در غرب و ایران
✍🏼 قسمت ۱۱۴
🔰 ادامه میرزا ملکم خان...
ملکم خان علی رغم داشتن سابقه های مذهبی سنتی و تظاهرات اسلام خواهانه ، اصولا نمی توانست به ادیان ، به چشم یک آیین و ایدئولوژی که راهنمای عمل باشد ، نگاه کند . ملکم اعتقاد داشت که غرب از جهات مادی و فنی پیشرفت بسیار داشته و تفوق خرد کننده ای بر شرق و از جمله ایران دارد . او در این جا دست به یک تعمیم می زند و آن پذیرش برتری غرب در زمینه های سیاسی ، اجتماعی ، مقررات و روابط زندگانی نسبت به شرق است .
ملکم معتقد است که نه تنها رفتار های اجتماعی ملل شرق بلکه تعالیم و اعتقادات آن ها هم در این داوری از موقعیت مطلوبی برخوردار نیست. به عبارتی دیگر ، او دست آوردهای بشری انسان در مغرب زمین را از جهات فنی و روابط اجتماعی ، بر نمونه های (عینی وحی) خاصه در چهره ی دین و مذهب در شرق ، برتر می داند .
♦️ملکم با وجود این اعتقاد و باور ، حاضر گردید امتیازاتی به علماء و روحانیون داده و اسلام را همانند (اصول نظم فرهنگ) معرفی نماید تا بتواند آن باور را در جامعه نشر دهد.
نکته ی شایان توجه این که ملکم به طور فرضی و از زبان (فضول) می گوید که مردم ایران مایل نیستند دین خود را از دست داده و به سلک فرنگیان و کفار در آیند و مجتهدین اجازه ی این کار را نمی دهند .
ملکم به دنبال این ایراد ، از زبان وزیر به پاسخگویی پرداخته و ناگزیر می شود که روحانیون و مجتهدین را بهترین درک کنندگان (نظم یوروپ) معرفی نماید وعدم مغایرت میان (اصول نظم فرنگ) با ( شریعت اسلام ) را اعلام دارد.
🔹در زمینه ی مشروطه نیز همین ترفند کثیف از سوی ملکم خان و سایر همپالکی های او اجرا گردید :
ملکم خان از پشتیبانان یکدنده ی آوردن ارزش های غربی به ایران و از هوا خواهان سرمایه گذاری کشورهای استعمارگر اروپا در این کشور بود. وی راه حل دشواری های ایران را بیش از هر چیز، در آوردن رژیمی می دانست که بر پایه ی قانون استقرار داشته باشد. ملکم خان مانند دوستش آخوند زاده، آگاه بود که تئوری مشروطه غربی با مبانی اسلام از جنبه های گوناگون، به ویژه مرتبه ای که مذمت در یک نظام مشروطه غربی می تواند داشته باشد، تفاوت دارد؛ ولی ... این مطلب را هرگز به شیوه ی آشکاری بیان نکرد و در نتیجه ناچار شده است مطالب ضد و نقیض بگوید.
🔸ملکم گرچه به دلیل پایان عمرش نتوانست نقش مستقیمی در مشروطیت داشته باشد، ولی در زمینهسازی فکری و آمادهسازی فضای فرهنگی و سیاسی این جریان تاثیر جدی داشت.
برخورد ملکم با مساله ی مشروطیت مانند برخورد مستشارالدوله بود. هر دو می خواستند اسلام را با مشروطه گری گونه ی غربی در ظاهر آشتی دهند .
این حرکت ملکم خان را محققین به عنوان یک (رنسانس اسلامی) یا (پروتستانتیزم) دانسته اند که او برای نفوذ در جامعه و پیشبرد افکار غرب گرایانه اش ، به آن توسل جسته است.
از نظر وی اسلام تنها یک مذهب نبوده بلکه سیستم کامل یک سازمان اجتماعی می باشد که همگام کردن آن با تمدن، از ریشه کن کردن آن آسان تر است. طرح وی شامل یک رنسانس اسلامی شبیه به رنسانس مسیحیت بود که اصلاحات لوتر را باخود به همراه آورده بود.
وی به منظور اجرای نقشه ی خود ، خویشتن را به صورت مدافع دینی که از قرآن ناشی می شود در آورد! ادامه دارد...
#روشنفکری_در_ایران_و_غرب
🆔 @Jarianshenasi
#پرونده_ویژه
#بازگشت_از_نیمه_راه(15)
🔹 شیخ علی تهرانی، مبارز دیروز.! (1)
🔴 از روحانیون سقوط کرده از قطار انقلاب، شیخ علی مرادخانی ارنگه معروف به «شیخ علی تهرانی» است.
🔴 او پس از اتمام تحصیلات حوزوی به تبلیغ و وعظ مشغول شد و در سال ۱۳۴۰ از طرف امام خمینی (ره) جهت ارشاد و تبلیغ مردم لرستان عازم خرمآباد شد.
🔴 #علی_تهرانی با سیدهبدری حسینی خامنهای، دختر مرحوم حاج سیدجواد خامنهای و خواهر ناتنی آیتالله سیدعلی خامنهای ازدواج کرد.
🔴 وی از استادان برجسته حوزه علمیه مشهد شمرده میشد و یکی از مریدان سرسخت #علی_شریعتی به حساب میآمد.
🔴 در دهه ۴۰ و ۵۰ علی تهرانی به همراه شهید سیدعبدالکریم هاشمینژاد، سیدعلی خامنهای، واعظ طبسی، محمدرضا محامی و برخی مبارزان دیگر، مبارزات ضد طاغوتی مشهد را رهبری میکرد.
🔴 در پی تبعید امام خمینی به عراق، علی تهرانی چند مرتبه مخفیانه و به صورت قاچاقی به عراق رفت و با امام دیدار کرد و پس از بازگشت به مبارزات خود ادامه داد.
🔴 در روز ۵ آبان ماه سال ۱۳۵۷ که تظاهرات بسیار بزرگی در مشهد برگزار شد، نماز جماعت به امامت شیخ علی تهرانی اقامه شد.
🔴 بار دیگر در روز ۸ آبان تظاهرات بزرگی ترتیب داده شد و تظاهر کنندگان در محوطه باشگاه دانشگاه فردوسی اجتماع کردند. در این اجتماع سیدعلی خامنهای و شیخ علی تهرانی سخنرانی کردند.
🔴 همچنین در اجتماع بزرگی که در ۱۶ آبان ۵۷ در استادیوم سعدآباد مشهد برگزار شد، تهرانی سخنرانی کرد و در آن مردم را به همبستگی و اتحاد بیشتر برای رسیدن به هدف آزادی و حکومت اسلامی دعوت کرد.
ادامه دارد...
#حسین_کاظمی
@antisecular_ir
📚 روشنفکری در غرب و ایران
✍🏼 قسمت ۱۱۵
🔰 ادامه میرزا ملکم خان...
ملکم خان برای رسیدن به مقصود خود ، چندکار عمده را انجام داد :
۱- ایجاد محفل شبه فراماسونی به نام فراموشخانه در ایران که بعد ها به صورت مجمع و جامع آدمیت به کار خود ادامه داد. از طریق این محافل، افراد را با اصول فرهنگ و تربیت غربی (اومانیسم) آشنا و کنار گذاردن مرز بندی های فکری و اعتقادی را تحت عنوان (جهان وطنی) و پذیرش هر اعتقادی در کنار هم، عملا ترویج می کرد .
۲- گشودن پای شرکت ها و کارکنان خارجی به ایران که قطعا با ترویج و نشر مبانی فکری غربی و لایه های سطحی تقلید از رفتار های اجتماعی و فرهنگی آنان همراه می شد.
۳- اقدام به تغییر نگاه دولتمردان به ساختار اداری کشور و تقلید از غرب، که با رساله ی (کتابچه ی غیبی) یا (دفتر تنظیمات) شروع کرد. این دفتر خطاب به مشیرالدوله (میرزا جعفر خان) که ریاست دارالشورای دولتی را به عهده داشت نوشته شده است. در این کتابچه هم ملکم خان اصول کشورداری را مانند اصول تلگراف دانسته و اولیای امور را از هرنوع ابداع در تنظیم روابط اجتماعی بر حذر داشته و راه را در اخذ کامل (اصول نظم) از فرنگ دانسته است !
۴- حمایت و دفاع از فرقه شبه اسلامی وساخته دست استعمارگران، به طوری که وی از سوی بابی ها، بارها مورد تایید قرار گرفت.
♦️آخوندزاده، ملکم را (روح القدس) می خواند. میرزا آقاخان اشاره می کند که: در میان بعضی از حظرات بابی ها این صحبت به میان آمده است که یکی از علائم ظهور امام زمان نزول عیسی مسیح از آسمان ها و تبلیغ او برای یک دین واقعی می باشد. آنها اعتقاد کامل دارند که ملکم خان همان عیسی مسیح است که به ارواح مرده جان می دهد ! وشیخ الرییس (ابوالحسن میرزا) از شاهزادگان قاجار که ارتباط با عناصر منحرف از دین بابی ها را داشته است، او را (حضرت اشرف آدم ) می نامد !
و همه این تعابیر و ارتباط از آن جهت است که بین اندیشه و عمل ملکم خان با کارکرد بابی ها و بهایی ها، همسویی و هماهنگی وجود دارد و آن از میان برداشتن اسلام نبوی و علوی از جامعه ایرانی است .
🔹ملکم بر تغییر خطّ اسلام اصرار داشت و فراموشخانه و مجمع آدمیت را در ایران بنیان گذاشت. فکر لیبرال و تساهل و تسامح دینی، از اصول تعالیم آدمیت بود. ملکم نیز در فراموشخانه آیین انسانگرایی «اگوست کنت»، جامعهشناس فرانسوی را مطرح میساخت. کتابچه غیبی ملکمخان در انجمنهای تشکیلشده به مثابه قرآن تلقّی میشد.
وی عقاید باب را با عقاید عیسی یکسان معرفی میکرد. فرقه بابیت ازلی نیز او را بهعنوان رجعت عیسی میدانستند.
ملکم گرچه به دلیل پایان عمرش نقش مستقیمی در مشروطیت نداشت، ولی در زمینهسازی فکری و آمادهسازی فضای فرهنگی و سیاسی مؤثّر بوده است.
🔸ملکم در روزنامه خود (قانون) به تبعیّت از نظام حقوقی و سیاسی لیبرالیستی و جایگزینی قانون وضعشده توسط بشر به جای شریعت و قوانین آسمانی دعوت میکند. در «کتابچه غیبی» به ترویج نوعی نظام پارلمانتاریستی اروپایی میپردازد و بهعنوان مثال، از دولت اتریش نام میبرد.
در رساله «شیخ و وزیر» اخذ تمدّن غربی را حیاتیترین وسیله برای تغییر اوضاع ایران میداند و با حرارت تمام، دعوت به اخذ تمام عیار تمدّن غربی میکند. او مینویسد:
«حرف من این است که قدرت دُوَل فرنگ، حاصل تدابیر مخصوص آنهاست. اگر باید صاحب آن قسم قدرت بشویم، پس بهناچار باید اصول تدابیر آنها را جمیعاً قبول نماییم».
ملکمخان به تقلید از «اگوست کنت» که در اواخر عمر خود به تأسیس «دین انسانیت» (آیین پرستش انسان) پرداخته و خود، پیامبر آن گردیده بود، به تأسیس آیین شبه دین باطلی بر مبنای اومانیسم میپردازد.
میرزا محمّدعلیخان علاءالسّلطنه در نامهای به امینالسّلطان در تاریخ ۲۲ جمادیالاوّل ۱۳۰۹ مینویسد:
«ملکم به انتشار قرآن تازهای که مطابق «اساس تمدّن اروپا» و شریعت اسلام و عبارت از هفت آیه است، پرداخته است».
#روشنفکری_در_ایران_و_غرب
🆔 @Jarianshenasi
#پرونده_ویژه
#بازگشت_از_نیمه_راه
🔴 مهمان ویژه صدام (2)
💢 شیخ علی تهرانی به محض ورود به عراق، تقاضای #پناهندگی_سیاسی کرد که مورد پذیرش رژیم بعثی عراق واقع شد. پس از استقرار، وی به عنوان سخنگوی رژیم عراق تبلیغات علیه جمهوری اسلامی و مسئولان نظام را شروع کرد.
💢 یک سال بعد از فرار علی تهرانی، همسرش نیز محل سکونت خود را به مقصد ترکیه ترک کرد و از آنجا به عراق رفت.
💢 در تاریخ ۲ اردیبهشت ۱۳۶۴ ، #بدری_خامنهای، همسر علی تهرانی در یک کنفرانس مطبوعاتی در بغداد حضور یافت و گفت : «به همراه سه دختر و دو پسرش برای پیوستن به پدرشان از میان جبهه ایران عراق فرار کرده و به عراق آمده است و فاقد پاسپورت هستند».
💢 #علی_تهرانی در عراق، مهمان ویژه صدام حسین بود و در باغی بزرگ در بغداد به سر میبرد؛ در آنجا برای سالهای طولانی در رادیو فارسی زبان بغداد مشغول به تبلیغات ضد جمهوری اسلامی بود.
💢 رژیم صدام از سخنان شیخ علی تهرانی علیه امام خمینی (ره) و جمهوری اسلامی، برای شکنجه روحی اسرای ایرانی در بند استفاده میکرد.
💢 از دیگر اقدامات علی تهرانی در عراق، حضور در برخی مساجد شهرهای مختلف عراق و سخنرانی علیه جمهوری اسلامی بود.
💢 همچنین علی تهرانی بدنبال حضور در مجلس درس آقای #خویی بود که با مخالفت آقای خویی مواجه شد. اگرچه پس از مدتی توانست در درس ایشان حاضر شود اما هر جا که مینشست، تا شعاع چند قدمی، شاگردان آقای خویی از او فاصله میگرفتند».
ادامه دارد...
#حسین_کاظمی
#آنتی_سکولار
https://eitaa.com/antisecular_ir
📚 روشنفکری در غرب و ایران
✍🏼 قسمت ۱۱۶
🔰 میرزا یوسفخان مستشارالدّوله
میرزا یوسف خان، پسرحاجی میرزا کاظم مهاد مهینی، تاجر تبریزی است. مستشارالدّوله یکی دیگر از شخصیتهای سیاسی، اجتماعی روشنفکری در دوران قاجار است که در سال ۱۲۴۰ ق در تبریز به دنیا آمد و در سن ۷۳ سالگی در سال ۱۳۱۳ ق در گذشت. نخستین آشنایی میرزا یوسفخان با مبانی سیاسی و فکری غرب به زمانی برمیگردد که در سمت منشی کنسولگری انگلیس در تبریز خدمت میکرد. وی بعد از چندی استعفا داده و به خدمت وزارت امورخارجه درآمد. در سال ۱۲۷۰ هجری قمری(۱۸۵۳ م) به فرمان ناصرالدین شاه به سمت کارپردازی (قنسولی) حاجی ترخان روسیه مامور شد و هشت سال در آنجا به سربرد.
♦️در سال ۱۲۷۹ هجری قمری به سمت شارژدافر (کاردار) ایران در پترزبورگ تعیین شد و در سال ۱۲۸۰ هجری قمری ژنرال کنسول ایران در تفلیس گردید و چهار سال در این شهر اقامت داشت. تفلیس در این هنگام محل اقامت اغلب روشنفکران ایرانی و غرب زدگان روسی بود.
در این مدت بود که میرزا یوسف خان با میرزا فتحعلی آخوند زاده آشنا و دوست گردید و تحت تاثیر افکار او قرار گرفت. مأموریت وی در تفلیس که در آن زمان، مرکزی برای تجمع آزادی خواهان غربگرا بود، تأثیر پذیری وی از اندیشه غرب را افزایش داد و شاکله شخصیت او را بر مدار آموزههای غربی محکمتر نمود.
🔹در اواخر سال ۱۲۸۳ هجری قمری به کارداری سفارت ایران در پاریس منصوب و از طریق استانبول ترکیه عازم فرانسه شد. درمدّت اقامت وی درپاریس، چهار مرتبه به لندن رفت. در این ماموریت است که اولا با میرزا ملکم خان دوستی و مجالست پیدا کرد و با او سر و سری برقرار نمود و ثانیا به عضویت در لژ فراماسونری «کلمانت امیتیه» درآمد و افکار و اندیشههای لیبرالیستی او راسختر شد.
وی در سال ۱۲۸۶ رساله ای بنام «کتابچه بنفش» درباره تاسیس راه آهن سرتاسری در ایران نوشت و به شاه داد. میرزا یوسف خان در سال ۱۲۸۷ هجری قمری در هنگامی که در پاریس کاردار سفارت بود، افکار سیاسی خود را در رساله «یک کلمه» نوشت.
🔸میرزا یوسف در سال ۱۲۸۷ هجری قمری به تهران بازگشت. در سال ۱۲۹۰ هجری قمری کارگزار خراسان گردید. پس از یک سال به تهران احضار شد و در سال ۱۲۹۹ هجری قمری وقتی میرزا یحیی خان مشیرالدوله قزوینی به وزارت عدلیه رسید او را به معاونت مستشاری خود منصوب و لقب مستشارالدوله را به نام وی صادر کرد.
با انتشار انتقاداتی علیه دستگاه دولت در روزنامه اختر چاپ اسلامبول و همچنین ارتباطی که میرزا یوسف با فراموشخانه ملکم داشت، مورد اتهام قرار گرفت و از خدمت دولت عزل شد و به امر ناصرالدین شاه به زندان افتاد و پس از پنج ماه به شفاعت بعضی از دوستان از حبس خارج شده و خانه نشین شد، بعد از چندی به عنوان کارگزار آذربایجان راهی آن دیارگشت. وی در سال ۱۳۰۹ هجری قمری مجددا دستگیر و به قزوین تبعید شد. و بالاخره در سال ۱۳۱۳ در سن ۷۳ سالگی درگذشت و بنا به وصیتش، در محوطه شرقی قبرستان معروف به قبر آقا در جنوب تهران دفن گردید. ادامه دارد...
#روشنفکری_در_ایران_و_غرب
🆔 @Jarianshenasi
#پرونده_ویژه
#بازگشت_از_نیمه_راه
❇️ پایان کار شیخ علی تهرانی (3)
♨️ شیخ علی تهرانی در نهایت پس از یک دهه تبلیغ علیه جمهوری اسلامی، برای بازگشت به کشور ابراز تمایل کرد. او در سال ۱۳۷۴ خود را در یکی از پاسگاههای مرزی تسلیم نمود و بلافاصله به تهران منتقل شد.
♨️ دادگاه ویژه روحانیت وی را به اتهام همکاری با دشمن در زمان جنگ، صدور فتوا علیه نیروهای انقلابی و تحریک ارتش عراق به کشتار مردم ایران محاکمه و وی را #محارب اعلام کرد.
♨️ اما با توجه به اینکه او شخصا خود را تسلیم نیروهای نظامی ایران کرده بود، با تخفیف، او را به بیست سال حبس خارج از محل سکونتش محکوم کرد. شیخ علی تهرانی از کارهای گذشته خود اظهار ندامت کرد و خود را مستوجب اشد مجازات دانست.
♨️ او در دادگاه با تاکید بر صحت مواضعش اعتراف کرد: «والله العلی العظیم موحدتر از آقای #خمینی (ره) در جهان هنوز نیامده است».
♨️ #حسن_یوسفی_اشکوری که در زندان هم بند شیخ علی تهرانی بود در مورد او میگوید:
💢 «…ایشان گلهای از این محکومیت نداشت چرا که ایشان میگفت: من در دادگاه به استناد آیاتی (از جمله آیات ۶۰ و ۶۱ سوره احزاب) گفتم من سه بار محکوم به اعدامم و دفاع هم نکردم و با پذیرفتن اتهام و قبول سه بار اعدام دادگاه پایان یافت».
♨️ سرانجام پس از گذشت بیش از 10 سال زندان، #علی_تهرانی در سال 1384 مشمول عفو و آزاد شد. او در حال حاضر، در تهران در کنار همسر و فرزندانش زندگی میکند.
#حسین_کاظمی
#آنتی_سکولار
#ماه_رجب
https://eitaa.com/antisecular_ir
📚 روشنفکری در غرب و ایران
✍🏼 قسمت ۱۱۷
🔰شخصیت و افکار میرزا یوسف خان
(مستشار الدوله)
شخصیت سیاسی و اجتماعی میرزا یوسف خان و افکار او تحت تاثیر مستقیم دو مولفه شکل گرفت. اولین عامل فریفتگی وی به پیشرفت ها و ظواهر کشورهای غربی است و عامل دوم، حشر و نشر و دوستی با روشنفکران غرب زده و دین ستیز می باشد که به بررسی هریک از این دو عامل و تاثیرش در افکار میرزا یوسف خان می پردازیم.
♦️ردیابی شخصیت میرزا یوسف خان در لیبرالیسم غربی
در ردیابی فرهنگ سیاسی او باید گفت که نخستین آشنایی او با علم سیاست مغرب زمین در زمانی بود که به سمت منشی کنسولگری انگلیس در تبریز خدمت می کرد و در همان جا بود که با کتاب های لیبرالیستهای انگلیسی آشنا شد.
ماموریت میرزا یوسف خان در تفلیس، که در آن زمان مرکزی برای تجمع آزادیخواهان غرب گرا بود، تاثیر پذیری وی را از اندیشه غربی شدت بخشید و شاکله شخصیت او را بر مدار آموزه های غربی محکم تر نمود.
🔹مقام سیاسی مستشارالدوله به عنوان ژنرال کنسول در تفلیس(۱۲۸۰-۱۲۸۳) که مرکز نهضت ترجمه فرهنگ جدید غرب و محل تجمع و ظهور صور مختلف اندیشه های نیهلیستی انقلاب مسیحی و آنارشیستی روسیه محسوب می شد، به همراه سیر و سفر در مسکو و سن پترزبوگ فرصت بیشتری به او داد تا آموزش های تجربی لیبرالیسم انگلیسی مطرح در کنسولگری را با مظاهر تمدن جدید در روسیه بیامیزد و مبانی نظری خود را تکوین بخشد.
«بعدها، چندین سال اقامت در پترزبوگ و تفلیس یعنی مراکز آزادی خواهان روس، تحول بزرگی در افکارش به وجود آورد. در روسیه با افکار سوسیالیستهای فرانسه مثل «شارل نویسی» و «پرودون» و «سن سیمون» آشنا شد».
🔸بیشترین تغذیه ی سیاسی او از مکتب اصالت فرد فرانسوی و خردگرایی وابسته به آن بود. ملاقات های مکرر او با ملکم خان و مطالعه کتب متفکران انقلابی فرانسه مثل روسو و ولتر و منتسکیو و کتاب های دیگر و قوانین اساسی«مجلس موسسان» و کنوانسیون انقلابی فرانسه و اعلامیه حقوق بشر در ساخت اندیشه او تاثیر بسزایی گذارد و ثمره ی آنها کتاب «یک کلمه» اوست.
بنابراین، کتاب «یک کلمه» که لب اندیشه و شخصیت فکری و سیاسی مستشارالدوله محسوب می شود، محصول فریفتگی وی از فرهنگ و ترقیات غربی است. دلدادگی میرزا یوسف خان به ترقیات و انتظامات و آزادی غرب و در یک کلمه« لیبرالیسم غربی» در جملات وی کاملا نمایان است. شالوده فکری که در روسیه و تفلیس در او شکل گرفته بود، در فرانسه و مسافرت هایش به انگلیس، قوام یافت و از او یک شخصیت به تمام معنا فرنگی و باب فرهنگ غرب ساخت. ادامه دارد...
#روشنفکری_در_ایران_و_غرب
🆔 @Jarianshenasi
#پرونده_ویژه
#بازگشت_از_نیمه_راه
♨️ سید رضا صدر و آغاز ماجرا(1)
⛔️ از علمای پیاده شده از قطار انقلاب، آیت الله #سید_رضا_صدر بود. وی برادر بزرگتر #امام_موسی_صدر و فرزند آیت الله العظمی سیدصدرالدین صدر از مراجع ثلاث قم بود.
⛔️ سیدرضا صدر در درس فلسفه و عرفان شاگرد حضرت امام خمینی«ره» و در فقه و اصول شاگرد آیات عظام سیدصدرالدین صدر، سیدمحمد حجت کوهکمری و سید محمد محقق بود.
⛔️ وی در تیرماه ۱۳۴۶ شمسی راهی تهران شد و پس از حدود ده سال اقامت در این شهر، در اوایل سال ۱۳۵۷ مجدداً به قم بازگشت و پس از آن تا آخر عمر در این شهر به تدریس و تبلیغ مشغول بود.
⛔️ از جمله شاگردان او را می توان به آیات و حجج اسلام: حسین شب زنده دار، امام موسی صدر، سید #مصطفی_خمینی، علی اکبر #مسعودی_خمینی، علی دوانی، سید باقر خسروشاهی، محمدجواد#علوی_بروجردی و... اشاره کرد.
⛔️ تکاپوها و دغدغه های سیاسی سیدرضا صدر و همچنین روحیه ضد قدرت و ضد ظلم او نسبت به رژیم شاهنشاهی از او چهرهای مبارز ترسیم کرد.
⛔️ مبارزی که ساواک از او با تعابیری چون «روحانی افراطی»، «روحانی مخالف سلطنت و شاه» یاد میکند و لاجرم برای مقابله با فعالیتهایش دستور تبعیدش را صادر میکند، هرچند که این دستور پس از صدور، به اجرا در نیامد.
⛔️ اگرچه سیدرضا صدر قبل از انقلاب این گونه به مخالفت با رژیم پهلوی می پرداخت اما در ادامه راه و پس از پیروزی انقلاب، تبدیل به یکی از مخالفین جمهوری اسلامی شد.
ادامه دارد...
#حسین_کاظمی
#آنتی_سکولار
#حوزه_غیر_انقلابی
#ماه_رجب
https://eitaa.com/antisecular_ir