eitaa logo
،، احکام و مسائل شرعی ،،
3.5هزار دنبال‌کننده
11.5هزار عکس
3هزار ویدیو
40 فایل
برای پرسیدن سوالات شرعی به آیدی زیر مراجعه فرمایید . @Javanmardi_Ahkam
مشاهده در ایتا
دانلود
(بخش پنجم) ✅ نافله های مستحب در شبانه روز 1⃣ نافله صبح " دو رکعت است و پیش از نماز صبح خوانده می شود ". 2⃣ نافله ظهر " چهار نماز دو رکعتی است و بعد از دخول وقت نماز ، پيش از نماز ظهر خوانده مى شود ". 3⃣ نافله عصر " چهار نماز دو رکعتی است و پیش از نماز عصر خوانده می شود ". 4⃣ نافله مغرب " دو نماز دو رکعتی است و بعد از نماز مغرب خوانده می شود ". 5⃣ نافله عشا " دو رکعت است و بعد از نماز عشاء ـ بنابر احتیاط واجب به صورت نشسته ـ خوانده می شود ". 6⃣ نماز شب " یازده رکعت است ، چهار نماز دو ركعتی به نيت نافله شب و دو ركعت به نيت نماز شفع و يك ركعت به نيت نماز وتر خوانده مي شود ". 1⃣ در روز جمعه ، چهار رکعت بر شانزده ركعت نافله ظهر و عصر ، اضافه مى شود ، جايز است قبل از اذان ظهر ، بیست رکعت با هم خوانده شود . 2⃣ نماز نافله را ــ حتی برای غیرمعذور ــ می توان نشسته خواند ، اما در اين صورت بهتر است هر دو رکعت یک رکعت حساب شود ، مثلا برای نافلۀ صبح ، دو نماز دو رکعتی نشسته خوانده شود . 🎆💎{ کارشناس احکام و مسائل شرعی حجت الاسلام والمسلمین سیدشمس الدین جوانمردی لنگرودی }💎🎆 @Javanmardi_langarudi 🌧 شبهات احکام و مسائل شرعی را از این کانال به دست آورید 🌧
(بخش ششم) ✅ پوشش در نماز " مردها در حال نماز باید عَورَتین خود را ــ حتی اگر کسی آنها را نمی‌بیند ــ بپوشانند ، و بهتر است از ناف تا زانو را هم بپوشاند ". " زن هنگام نماز باید تمام بدن حتی سر و موی خود را بپوشاند ؛ ولی پوشاندن صورت به مقداری که در وضو شسته میشود و دستها تا مچ لازم نیست ، همچنین اگر نامحرم او را نبیند ، پوشاندن پاها تا مچ لازم نیست، و برای آنکه یقین کند مقدار واجب را پوشانده است ، باید مقداری از اطراف صورت و قدری پایین تر از مچ را هم بپوشاند ".
(بخش هفتم) ✅ برگرداندن نیّت از نمازی به نماز دیگر 🌧 الف : گاهي واجب است : 1⃣ از نماز عصر به نماز ظهر ، در صورتی که در حال نماز عصر متوجه شود نماز ظهر را نخوانده است . 2⃣ از نماز عشاء به نماز مغرب ، در صورتی که در حال نماز ــ قبل از رکوع رکعت چهارم ــ متوجه شود نماز مغرب را نخوانده است . 3⃣ اگر دو نماز قضایی که باید به ترتیب خوانده شود ــ ظهر و عصر یا مغرب و عشاء ــ ، برعهده ی او باشد و بر اثر فراموشی قبل از خواندن نماز اول مشغول نماز دوم شود . 🌧 ب : گاهی مستحب است : 1⃣ در حال خواندن نماز اداء یادش بیاید نماز قضاء بر عهده دارد ، در صورتی که وقت فضیلت اداء فوت نشود . 2⃣ از نماز واجب به نماز مستحب ، برای درک ثواب نماز جماعت . 3⃣ از نماز واجب به نماز نافله در ظهر روز جمعه برای کسی که قرائت سوره ی جمعه را فراموش کرده و به جای آن سوره ی دیگری را خوانده و به نصف رسیده است یا از آن گذشته است . در این مورد گرچه عدول برای درک ثواب قرائت سوره ی جمعه موافق احتیاط استحبابی است ، اما میتواند ــ بدون تبدیل نیت ــ سوره را رها کند و سوره جمعه را بخواند .
(بخش هشتم) ✅ شامل اقسام شک در نماز 1⃣ شکهایی که نماز را باطل ميکند . 2⃣ شکهایی که نباید به آنها اعتنا کرد . 3⃣ شکهایی که صحیح است و باید به تکلیف عمل کرد .
#احکام_نموداري_نماز (بخش نهم) ✅ شکهايي که نماز را باطل مي کند : 1⃣ شك در عدد ركعتهاي نماز دو ركعتي ، مانند نماز صبح و نماز مسافر . 2⃣ شك در عدد ركعتهاي نماز 3 ركعتي (مغرب) . 3⃣ شك در نماز چهار ركعتي اگر يك طرف شك ، يك باشد ، مثل اين كه شك كند يك ركعت خوانده يا سه ركعت . 4⃣ شك در نماز چهار ركعتي قبل از سربرداشتن از سجدۀ دوم ، اگر يك طـرف شك دو باشد ، مانند شك دو و سه ، قبل از سربرداشتن از سجدۀ دوم . 5⃣ شك بين دو و پنج يا دو و بيشتر از پنج رکعت . 6⃣ شك بين سه و شش يا سه و بيشتر از شش رکعت . 7⃣ شك بين چهار و شش يا چهار و بيشتر از شش رکعت . 8⃣ شك در عدد ركعتهاي نماز كه اصلاً نداند چند ركعت خوانده است .
(بخش دهم) ✅ شکهایی که نباید به آنها اعتنا کرد : 1⃣ شک بعد از محل ، مثل این که بعد از داخل شدن در رکوع ، در حمد و سوره شک کند . 2⃣ شک بعد از سلام . 3⃣ شک بعد از گذشتن وقت نماز . 4⃣ شک کثیرالشک (یعنی کسی که زیاد شک می کند) . 5⃣ شک امام یا مأموم . 6⃣ شک در نمازهای مستحبی . * اگر امام در رکعت هاي نماز شک کند ، در صورتي که مأموم شماره آنها را بداند ، امام نباید به شک خود اعتنا کند ، و اگرمأموم شک کند در صورتي که امام شماره رکعات را بداند ، مأموم نباید به شک خود اعتنا کند .
﷽؛ (بخش يازدهم) 1⃣ شك بین دو و سه بعد از سر برداشتن از سجده‌ي دوم . ✅ بنا بگذارد سه ركعت خوانده و يك ركعت ديگر بخواند و نماز را تمام كند و بعد از نماز يك ركعت نماز احتياط ايستاده يا دو ركعت نشسته به‏ جا آورد . 2⃣ شك بین دو و چهار بعد از سر برداشتن از سجده‌ي دوم . ✅ بنا بگذارد چهار ركعت خوانده و نماز را تمام كند و بعد از نماز دو ركعت نماز احتياط ايستاده بخواند . 3⃣ شك بین دو و سه و چهار بعد از سر برداشتن از سجده‌ي دوم . ✅ بنا بر چهار بگذارد و بعد از نماز دو ركعت نماز احتياط ايستاده و بعد دو ركعت نشسته به ‏جا آورد . 4⃣ شك بین چهار و پنج بعد از سر برداشتن از سجده‌ي دوم . ✅ بنابر چهار بگذارد و نماز را تمام كند و بعد از نماز دو سجده سهو به‏ جا آورد . 5⃣ شك بین چهار و پنج در حال ايستاده . ✅ بنشيند و تشهد بخواند و نماز را سلام دهد و يك ركعت نماز احتياط ايستاده يا دو ركعت نشسته به‏ جا آورد . 6⃣ شك بین سه و چهار در هر جاي نماز ✅ بنا را بر چهار بگذارد و نماز را تمام كند و بعد از نماز يك ركعت نماز احتياط ايستاده يا دو ركعت نشسته به ‏جا آورد . 7⃣ شك بین سه و پنج در حال ايستاده . ✅ بنشيند و تشهد بخواند و نماز را سلام دهد و دو ركعت نماز احتياط ايستاده به ‏جا آورد . 8⃣ شك بین سه و چهار و پنج در حال ايستاده . ✅ بنشيند و تشهد بخواند و بعد از سلام نماز دو ركعت نماز احتياط ايستاده و بعد دو ركعت نشسته به ‏جا آورد . 9⃣ شك بین پنج و شش در حال ايستاده . ✅ بنشيند و تشهد بخواند و نماز را سلام دهد و دو سجده سهو به‏ جا آورد . تعداد ركعتهاي نماز احتياط (كه براي شك در ركعتهاي نماز به جا آورده مي‌شود) به تعداد كمبود احتمالي رکعتهای نماز بستگی دارد ، بنابراين ـ مثلا ـ در شك بين دو و چهار ، دو ركعت نماز احتياط و در شك بين سه و چهار ، يك ركعت نماز احتياط ايستاده يا دو ركعت نشسته واجب است . 🎆💎{ کارشناس احکام و مسائل شرعی حجت الاسلام والمسلمین سیدشمس الدین جوانمردی لنگرودی }💎🎆 @Javanmardi_langarudi 🌧أَللّهُمَّ صَلِّ عَلی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَ عَجِّلْ فَرَجَهُمْ🌧
﷽؛ ✅ احکام نموداری نماز طبق نظر مقام معظم رهبری 📝 مبطلات نماز : 1⃣ از بین رفتن یکی از چيزهايي که بايد در حال نماز رعايت شود مثل پوشش واجب يا غصبی نبودن مکان نماز . بنابراين اگر در حال نماز بفهمد که مکانش غصبی است ، يا پوشش واجب را ندارد ، نماز باطل است . 2⃣ در بين نماز عمداً يا سهواً يا از روي ناچاري چيزي که وضو يا غسل را باطل مي کند پيش آيد ، ولى كسى كه نمى‏ تواند از بيرون آمدن بول و غائط خوددارى كند ، اگر در بين نماز بول يا غائط از او خارج شود چنانچه به دستورى كه در رساله هاي عمليه گفته شده رفتار نمايد نمازش باطل نمى ‏شود . 3⃣ گذاشتن دستها بر هم (مانند کساني که شيعه نسيتند) در حال قیام . 4⃣ آمین گفتن بعد از حمد . 5⃣ رو از قبله برگرداندن ( عمداً صورت يا بدن خود را با هم يا به تنهايی از قبله بگرداند ، بطوري که بتواند طرف راست و چپ خود را به آسانی ببيند . و اگر سهواً هم اين کار را بکند بنابر احتياط واجب نمازش باطل است . ولی اگر اندکی صورت را به دو طرف بگرداند ، نماز باطل نمی‌شود ) . 6⃣ سخن گفتن عمدي (غیر از ذکر و دعا) . 7⃣ خنده عمدی و با صدا . 8⃣ گریستن عمدي با صدا برای کار دنیا ، بنابراین گریه برای خدا آهسته باشد یا بلند ، اشکال ندارد ، بلکه از بهترین اعمال است . 9⃣ بر هم خوردن صورت نماز ، (يعني کاری کند که صورت نماز برهم خورد . مانند پریدن , دست زدن به صورت ممتد و امثال آن) . 🔟 خوردن و آشامیدن . 1⃣1⃣ پیش آمدن یکی از شک های باطل کننده نماز . 2⃣1⃣ کم یا زیاد شدن رکن نماز . (اگر یکی از ارکان نمازسهواً یا عمداً کم و زیاد شود نماز باطل می شود) .
✅ احکام نموداری نماز (بخش سیزدهم) 1⃣ اذان واقامه : 📝 مستحب است پيش از نمازهای واجب شبانه روز ، اذان و اقامه گفته شود و اين استحباب در مورد نمازهای صبح و مغرب و مخصوصاً نماز جماعت ، مورد تاکيد است . ولی در ديگر نمازهای واجب مانند نماز آيات اذان و اقامه وارد نشده است . 2⃣ قنوت : 📝 در همه‌ی نمازهای واجب و مستحب ، مستحب است که در رکعت دوم پس از پايان حمد و سوره و پيش از رکوع ، دستها به دعا برداشته شده و دعا خوانده شود . اين عمل قنوت نامیده می شود . 📝 ولی در نماز جمعه اين عمل را در رکعت اول ، پيش از رکوع و در رکعت دوم بعد از رکوع ، بجا می‌آورد . 📝 و در نماز عيد فطر و قربان در رکعت اول پنج قنوت و در رکعت دوم چهار قنوت بجا می‌آورد . * در قنوت می‌تواند هر ذکر يا دعا يا آيه‌ ای از قرآن را بخواند و حتی می‌تواند به يک صلوات يا سبحان الله يا بسم الله الرحمن الرحيم اکتفاء کند ، ولی بهتر است دعاهائی که در قرآن آمده است خوانده شود . ربنا آتنا فی الدنيا حسنة و فی الآخرة حسنة و قنا عذاب النار ، يا ذکرها و دعاهائی که از ائمه (عليهم السلام) نقل شده است ، لااله الاالله الحليم الکريم، لااله الاالله العلیّ العظيم، سبحان الله رب السماوات السبع، و رب الارضين السبع، و ما فيهنّ‌ و مابينهنّ، و ربّ العرض العظيم، والحمد لله رب العاليمن . *در قنوت جايز است به زبان فارسی يا هر زبان ديگر دعا کند و استغفار و طلب حاجت نمايد . 3⃣تعقیبات نماز : 📝 پس از تمام شدن نماز ، مستحب است که نمازگزار مقداری دعا يا ذکر يا قرآن بخواند ، اين عمل را تعقيب نماز می‌نامند . و بهتر است که اين کار را در همان حال که نشسته و رو به قبله و با وضو (يا غسل و تيمم) است انجام دهد . تعقيب نماز لازم نيست به عربی باشد ولی بهتر است دعاها و ذکرهائی را بخواند که از ائمه عليهم السلام رسيده است ، و از جمله‌ی بهترين آنها ، ذکری است که به تسبيح حضرت زهرا سلام الله عليها معروف است، و آن عبارت است از : 34 مرتبه الله اکبر ، 33 مرتبه الحمدالله، و 33مرتبه سبحان الله . * در کتابهای دعا تعقيباتی با مضامين عالی و عبارات زيبا از ائمه عليهم السلام نقل شده است . 4⃣ سجده شکر : 📝 مستحب است پس از نماز سجده‌ی شکر کند ، يعنی به قصد شکر همه‌ی نعمتها و نعمت توفيق الهی بر نماز ، پيشانی را بر زمين بگذارد و بهتر آن است که سه مرتبه يا بيشتر بگويد : شکراً لِله . 🎆💎{ کارشناس احکام و مسائل شرعی حجت الاسلام والمسلمین سیدشمس الدین جوانمردی لنگرودی }💎🎆 @Javanmardi_langarudi 🌧أَللّهُمَّ صَلِّ عَلی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَ عَجِّلْ فَرَجَهُمْ🌧
(بخش چهاردهم) ✅ بعضی از مکروهات نماز : 1⃣ برهم گذاشتن چشم ها ( البته در رکوع کراهت ندارد ) . 2⃣ گرداندن چشم ها به طرف راست یا چپ . 3⃣ برگرداندن اندک صورت به طرف راست یا چپ . " اگر صورت کاملاً به طرف راست و یا چپ برگردانده شود ، نماز باطل است ". 4⃣ بازی کردن با ریش ، دست و مانند آن . 5⃣ در هم فرو بردن انگشت ها . 6⃣ انداختن آب دهان . 7⃣ نگاه کردن به خط قرآن ، کتاب ، یا نوشته انگشتر . 8⃣ ساکت شدن هنگام قرائت یا ذکر ، برای شنیدن سخن دیگران . 9⃣ هر کاری که خضوع و خشوع را از بین ببرد . 🔟 به پا داشتن جوراب تنگ ( که پا را فشار دهد ) . 1⃣1⃣ در حال خواب آلودگی و خودداری کردن از بول یا غائط .
﷽؛ ✅ مبطلات نماز ✨ این کارها نماز را باطل مى‏ كند : 👇 👇 👇 1⃣ از بين رفتن يكى از شروط نماز ┈┉┅━❀💌❀━┅┉┈ 2⃣ باطل شدن وضو " اگر در بين نماز کاری کند که وضو باطل شود (چه عمدا چه سهوا چه از روى ناچارى) نماز باطل است ولى خارج شدن خون از زن مستحاضه تنها درصورتی نماز را باطل نمی کند که به دستورات استحاضه عمل شود ". ┈┉┅━❀💌❀━┅┉┈ 3⃣ دست بسته نماز خواندن‏ " اگر مانند بعضی از فرق اسلامی دست بسته نماز بخواند حتى اگر به قصد ادب باشد يا دست به سينه نماز بخواند ، هرچند شبيه آنها نباشد احتياط آن است كه نماز را اعاده كند ، اما اگر از روى فراموشى و ناچارى يا براى كار ديگرى مثل خاراندن دست و مانند آن باشد اشكال ندارد ". ┈┉┅━❀💌❀━┅┉┈ 4⃣ آمین گفتن‏ " اگر بعد از خواندن حمد ، آمین بگويد احتياط واجب اين است كه نماز را تمام كند و اعاده نمايد ولى اگر از روى اشتباه يا در حال تقيه بگويد اشكال ندارد ". ┈┉┅━❀💌❀━┅┉┈ 5⃣ پشت به قبله نماز خواندن‏ " اگر پشت به قبله كند يا كاملا به طرف راست يا چپ قبله برگردد (چه عمدی چه از فراموشی) همچنين اگر عمدا بقدرى منحرف شود كه نگويند رو به قبله است نمازش باطل است ". " هرگاه عمدا يا سهوا صورت را به تنهايى كاملا به طرف راست يا چپ برگرداند بنابراحتياط واجب نمازش را اعاده كند ولى اگر صورت را كمى بگرداند بطورى كه از قبله خارج نشود نماز باطل نیست ". ┈┉┅━❀💌❀━┅┉┈ 6⃣ حرف زدن‏ " اگر عمدا حرف بزند ، حتى يك جمله يا يك كلمه حتّى كلمه دو حرفى مانند من و ما، نماز او باطل است بلكه بنابر احتياط اگر دو حرف معنى‏ دار هم نباشد نماز باطل است ". " ذكر خدا ، قرائت قرآن و دعا ، در هر جاى نماز جايز است . اگر جمله‏ اى مانند الله اکبر را به قصد ذكر خدا بگويد ، اما هنگام گفتن ، صدا را بلند كند كه چيزى را به ديگرى بفهماند اشكال ندارد ، ولى دعا و ذكر به زبانهاى غير عربی اشكال دارد ". ┈┉┅━❀💌❀━┅┉┈ 7⃣ خنده‏ " خنده عمدى و با صدا ، و خنده‏ اى كه بى‏ اختيار باشد نماز را باطل مى ‏كند اما تبسم و لبخند حتی عمدی ، و خنده سهوى به گمان اين‏كه در حال نماز نيست موجب باطل شدن نماز نمى‏ شود ". " اگر براى جلوگيرى از صداى خنده به خود فشار آورد بطورى كه حالش تغيير كند و رنگش سرخ شود و بدن تكان بخورد و از شكل نمازگزار بيرون رود نماز باطل است ". ┈┉┅━❀💌❀━┅┉┈ 8⃣ گریه كردن " گریه با صدا (هرچند بی اختیار) نماز را باطل مى‏ كند بلکه بنابر احتياط واجب گریه بیصدا نيز نماز را باطل مى‏ كند اينها در صورتى است كه گریه از ترس‏ خدا و براى آخرت‏ نباشد ، وگرنه نه تنها نماز باطل نیست بلكه از بهترين‏ اعمال و از كارهاى اولياى خداست ". ┈┉┅━❀💌❀━┅┉┈ 9⃣ بهم خوردن صورت نماز " كارهايى كه صورت نماز را بهم بزند مانند كف زدن و به هوا پريدن ، (چه عمدی و چه از فراموشی) نماز را باطل می کند اما اگر صورت نماز را بهم نزند اشكالى ندارد مانند اشاره كردن به دست ". " هرگاه در بین نماز آنقدر سكوت كند كه از صورت نمازگزار خارج شود نمازش باطل است ، اما اگر مقدارى سكوت كند و شك كند كه آيا اين مقدار سكوت ، نماز را به هم زده يا نه ، نمازش صحيح است ، همچنين اگر كارى انجام داده كه شك دارد صورت نماز را به هم مى ‏زند يا نه ". ┈┉┅━❀💌❀━┅┉┈ 🔟 خوردن و آشاميدن‏ " خوردن و آشاميدن به گونه ‏اى كه صورت نماز را بهم زند موجب باطل شدن نماز است ، ولى اگر ذراتى از غذا و مانند آن در دهان باشد و موقع نماز فرو برد نماز را باطل نمى‏ كند ". ┈┉┅━❀💌❀━┅┉┈ 1⃣1⃣ شك‏ " از مبطلات نماز شك در ركعت هاى نماز دو ركعتى ، يا سه ركعتى ، همچنين شك در ركعت اول و دوم نماز چهار ركعتى است ". ┈┉┅━❀💌❀━┅┉┈ 2⃣1⃣ كم يا زياد كردن اركان‏ " کم یا زیاد کردن رکن نماز (مانند رکوع یا هر دو سجده) عمدی یا سهوی ، نماز را باطل می کند اما کم وزیاد کردن غیر رکن اگر عمدى نباشد اشكالى ندارد و اگر عمدی باشد نماز را باطل مى‏ كند ، مانند كم و زياد كردن يك سجده . اگر بعد از نماز شك كند كه چيزى از مبطلات را در نماز انجام داده يا نه اعتنا نكند و نمازش صحيح است ". ┈┉┅━❀💌❀━┅┉┈ ┈┉┅━❀💌❀━┅┉┈ 🎆💎{ کارشناس احکام و مسائل شرعی حجت الاسلام والمسلمین سیدشمس الدین جوانمردی لنگرودی }💎🎆 @Javanmardi_langarudi 🌧 شبهات احکام و مسائل شرعی را از این کانال به دست آورید 🌧