چگونه در مورد بهداشت #بلوغ و مسائل جنسي با فرزندان #نوجوانمان صحبت كنيم؟
👤دکتر ناصرزاده(پژوهشگر و رواندرمانگر جنسی)
🧑🦱نوجوانی دورانی است آمیخته با تغییرات فراوان در بدن و شخصیت یک فرد. اگر پدر یا مادر فردی نوجوان هستید میدانید که این دوران چقدر حساس بوده و حفظ اعتماد و اطمینان فرزندمان نسبت به ما چقدر اهمیت دارد. یکی از مهمترین مسولیتهای ما در قبال آنها این است که کمکشان کنیم دوران گذر از کودکی به بزرگسالی را به بهترین نحو ممکن طی کنند و برای اتفاقاتی که برای بدنشان به طور خاص در دوران بلوغ میفتد، آمادگیهای لازم را داشته باشند.
✍در این نوشتار بیشتر به نقش والدین در آماده کردن فرزند برای دوران بلوغ میپردازیم.
🗣مکالمه صمیمانه قبل از شروع بلوغ
در مورد صحبت کردن و آمادگی دادن به فرزندان، یکی از مهمترین فاکتورها این است که قبل از اینکه اتفاقی بیفتد یا بلوغ شروع شود بهتر است راجع به این مسائل صحبت کرد و آمادگیهای ذهنی و عملی قضیه را برای او فراهم آورد. در ایران در دهه های اخیر مراسمی به نام جشن تکلیف در سن ٩ سالگی در مدارس دخترانه برگزار میشود که هرچند تا حدی جنبه مذهبی دارد ولی فرد را از نظر ذهنی برای تغییراتی که در پیش رو دارد آماده میسازد. نقش خانواده از جمله مادر، خواهر بزرگتر، خاله، عمه، مادربزرگ و حتی پدر برای آماده سازی دختران جوان برای عادت ماهانه (پریود) و سایر تغییرات دوران بلوغ از جشن تکلیف بسیار مهمتر بوده و جزئیاتی که می توان در قالب مکالمات صمیمانه به عنوان مثال بین مادر و دختر داشت، با هیچ چیز دیگری قابل مقایسه نیست. در ضمن این جشنها کلی هستند و شرایط فرهنگی، اجتماعی و اخلاقی هر خانواده در آنها لحاظ نمیشوند.
اگر فرزندتان در چنین مراسمی شرکت داشته میتوانید از آن به عنوان بهانهای استفاده کنید و برای او مطالب دیگری را هم باز کنید و شرح دهید. پدرهای ایرانی به طور سنتی از داشتن چنین مکالماتی با پسران خود پرهیز میکردند ولی امروزه با بازتر شدن جامعه و نسل جدید پدران، کم نیستند پدرانی که میتوانند و میخواهند به طور باز با فرزند پسر خود و یا حتی دخترانشان راجع به تغییرات طبیعی که در طول بلوغ اتفاق میافتد صحبت کنند. مادرها هم همینطور.
🌊صحبت مستمر
پس از دادن اطلاعات اولیه در مورد اینکه چه اتفاقاتی مانند شروع عادت ماهانه یا احتلام شبانه ممکن است بیفتد، پدر و مادر میتوانند تمرکز خود را روی سایر تغییرات بدن فرزند نوجوانشان که به صورت تدریجیتر اتفاق میافتد بگذارند. به عنوان مثال، رشد موهای صورت و بدن و نحوه نظافت یا کنترل آنها، بوی عرق و اندامها تناسلی، رشد پستانها، بیضهها و سایر اندامهای جنسی، تغییر رنگ نوک پستانها و اندامهای تناسلی و در نهایت بروز رفتارهایی مانند خودارضایی و یا گرایشهای متفاوت جنسی. هر مورد به خودی خود، نیاز به صحبتی جداگانه دارد و این مسئولیت والدین است که از نگرانیهای فرزندانشان کم کنند، به آنها اطمینان خاطر بدهند و وسایل و ابزارهای لازم را برای زندگی جدید فرزندشان به عنوان یک فرد بالغ فراهم آورند.
🌬صحبت در مورد بلوغ یا مسائل جنسی نباید به یک مکالمه ختم شود بلکه امریست که در طول چند سال و به طور مستمر و دلسوزانه باید انجام شود. اگر خودتان شرایط این مکالمات را ندارید برنامه ریزی کنید که شخصی معتمد و آگاه این صحبتها را با فرزندتان داشته باشد. کم نیستند دخترانی که راجع به عادت ماهانه یا پریود نمیدانند و بار اولی که با خون در لباس زیرشان مواجه میشوند بشدت میترسند. بعضی فکر میکنند کار بدی کردهاند یا به پرده بکارتشان آسیب خورده. با یک توضیح ساده و به موقع و آموزش موارد ساده مثل استفاده از نوار بهداشتی میشود از این شوکهای ناخوشایند و ناخواسته جلوگیری کرد.
ماهیت مثبت یا منفی مکالمات راجع به مسائل جنسی
برخی والدین وقتی میبینند پسر یا دخترشان به شخصی علاقهمند شده است، مکالمهای را با مضمون و لحنی منفی شروع و در آن رئوس خواستههای خود را به صورت امر و نهی مطرح میکنند. تحقیقات نشان داده مکالمات دستوری، کمترین اثر را دارد و اگر میخواهید فرزندتان واقعاً راه درستی را پیش بگیرد، به او اطمینان کامل داشته باشید، او را توانمند کنید که بتواند در هر شرایطی بهترین تصمیمها را برای خودش بگیرد، قدرت "نه" گفتن داشته باشد و از اطلاعات درست برای حفاظت از خود و دیگران برخوردار باشد. از جمله مواردی که فکر کردن و تصمیم گیری درست را در فرزندمان تقویت میکند، گوش کردن به حرفهایش و داشتن مکالمهای به دور از تعصب، قضاوت و جانبداری است. به عنوان مثال از او بپرسید در یک رابطه خوب دنبال چه چیزی میگردد و یا چه کسی لیاقت داشتن این رابطه با آنها را دارد و چرا اینطور فکر میکند.
🦋🦋Https://eitaa.com/Kh_Shomali_Farzandan_Zokor
🔸حین دعوای بچه ها، بهتره که والدین اصلا مداخله نکنند
این دعوا ها به بچه ها کمک میکنه تا حل تعارض رو یاد بگیرن و در اجتماع بهتر با اختلاف نظر با دیگران برخورد کنند
✅اگر هربار که دعوا میشه، والدین مداخله کنند و طرف یکی از بچه هارو بگیرن و از یکی بخوان که به نفع دیگری کوتاه بیاد، دعوای بچه هارو بزرگ و بزرگتر میکنن!
🌼همین قدر که بچه ها راحت باهم دعوا میکنند، راحت هم باهم آشتی میکنند
🔸ولی وقتی ما وارد عمل میشیم چه اتفاقی میافته؟
تو بزرگتری کوتاه بیا...
تو کوچکتری باید به خواهرت احترام بذاری...
🔸یا شروع میکنیم به مقصر پیدا کردن!
سریع مدادش رو بهش بده
برای چی بی اجازه توپش رو برداشتی؟
🔹بچه ها از طرفداری شما، احساس میکنند خواهر یا برادرشون رو بیشتر دوست دارید و یه حسادت بزرگ بینشون ایجاد میشه!
🍃پس اجازه بدیم خودشون مدیریت کنند؛
این حل تعارض ها میتونه یک فرصت خوب برای یادگیری باشه!
Https://eitaa.com/Kh_Shomali_Farzandan_Zokor
روش انتقاد کردن صحیح
اگر می خواهید از همسرتان یا افراد دیگر انتقاد کنید ، آن را در بین دو عبارت مثبت قرار دهید.
به این صورت
جمله مثبت + جمله منفی + جمله مثبت
مثال:
مرد سخت کوشی هستی ، اگر چه ما را به تفریح و بیرون نمی بری ، اما به نیازهای منزل حساس هستی
شما خیلی مهربونید ، اگر چه به خاطر تذکرهای زیادتان ناراحت میشوم ، ولی می دونم دوستم دارید.
شما آشپز بی نظیری هستید ، اگر چه برنجتان امروز شور شده ، اما خورشتتان معرکه هست.
شما خیلی برای بچه ها زحمت می کشید ، هرچند که دائما در درس دادن انها در خانه داد می زنید که من رو عصبانی می کند ، اما می دونم که شما در مورد بچه ها ، مسئولیت پذیرترین زنی هستید که من می شناسم.
قرار دادن جمله منفی در بین دو جمله مثبت از شدت اثر تخریبی آن کم کرده و با اشاره به نکات مثبت ، فرد احساس می کند فقط نکات منفی دیده نشده ، رعایت انصاف شده و به همین دلیل انگیزه بیشتری برای تغییر و بهبود شرایط خواهد داشت.
Https://eitaa.com/Kh_Shomali_Farzandan_Zokor
#عادت
💥عادت های خوب زمان رو بصورت تصاعدی برای شما میخرند و عادت های بد زمان رو تصاعدی از شما میدزدند!
●مثلا کسی که عادت داره روزی ۱۵ دقیقه مطالعه کنه شاید سال اول براش اتفاقی نیفته اما یکدفعه سال دوم از کتاب ایده ای میگیره که اون ایده در عرض چند ماه به اندازه ۱۰ سال کار کردن بهش پول میده و این یعنی ۱۰ سال خریدن زمان!!
عادت های بد هم همینطور.عادت به سیگار و پرخوری و ...چند سال اول خودش رو نشون نمیده اما یکدفعه یک سکته قلبی یا از کار افتادن یک عضو از بدن امید و انگیزه و احساس نشاط شمارو برای ۲۰ سال اخر زندگی نابود میکنه!!همیشه از چیزهای کوچیک و ساکت باید بیشتر از چیزهای بزرگ و پرهیاهو ترسید.
#عادت هات رو درست کن تا عادت ها در بلند مدت برات زندگیتو درست کنن
🍂🍁Https://eitaa.com/Kh_Shomali_Farzandan_Zokor
#مهارتهای_ارتباطی خودرا تقویت کنید
در ازدواج بیش از هر چیزی مهارتهای ارتباطی اهمیت دارد.
✅این مهارتها شامل گوش دادن فعال (همدلی)، پذیرش واقعیتهای مثبت، منفی، خنثی،
✅پذیرش تفاوت آدمها (یعنی به تعداد موجود در روی زمین، تفاوت نگرش، باورها، عقاید و ارزشهاست)؛
✅مهارت بیان احساسات، مهارت ابراز وجود، مهارت حل مساله، تفاهم و مذاکره( اینکه فرد لازم است که بداند در یک جاهایی باید مصالحه کند و کوتاه بیاید)،
✅و در نهایت مهارت تلاش و نگهداری از رابطه و دانه عشق( اینکه در طول زندگی از عشق مراقبت و نگهداری کند.)
👈همین مهارت ها باید در حل مساله هم به کارتان بیایند. یک انسان نمونه به جای آن که بگذارند کارها بدتر شود، اختلافات را حل می کنند. مطمئناً وقتی آنها عصبانی می شوند بحث می کنند. اما بعد به خاطر رفتار بد خود معذرت می خواهند و اختلافات خود را حل می کنند و وقتی نیاز هست از دوستان و خانواده و یا افراد متخصص کمک می گیرند
🍂🍁Https://eitaa.com/Kh_Shomali_Farzandan_Zokor
"دوسـت خوبـی برای همسـر خود باشیـد!!!"
🍃 توصیههای زیر به شما کمک خواهد کرد تا بهترین رابطه دوستانه را با همسرتان برقرار کنید:
1⃣ همسرتان را همرتبه و همانند خود در نظر بگیرید:
👈 ازدواج یک ارتباط اشتراکی است که زمانی در آن آسودگی و فراغت ایجاد میشود که یکی از طرفین دائماً در تلاش برای مدیریت و یا کنترل رفتار طرف مقابل نباشد.
2⃣ با یکدیگر رقابت نکنید:
👈 منظور ما این است که سعی کنید در سوء رفتار و اشتباهات از هم پیشی نگرفته و با هم رقابت نکنید.
3⃣ با مهربانی و ملاطفت با هم رفتار کنید:
👈 هر از چند گاهی کارهایی از جنس مهربانی برای همسرتان انجام دهید.
4⃣ در همه چیز با یکدیگر شریک باشید:
👈 اجازه دهید فکر، اندیشه، اشتغالات ذهنی و نگرانیهایتان را همسرتان بداند و در مورد خواستهها و آرزوهایتان با وی به گفتگو بنشینید.
5⃣ وقتتان را با هم بگذرانید:
👈 تا جایی که امکان دارد با هم باشید و زمانهایی را که در خانه به سر میبرید، بهجای اینکه هر یک در دو انتهای خانه مشغول انجام کارهای خود باشید، بیشتر اوقاتتان را با هم سپری کنید.
🍂🍁Https://eitaa.com/Kh_Shomali_Farzandan_Zokor
#دروغگویی_کودکان
👇👇کودکم دروغ میگوید چه کنم؟👇👇
✅مرحله اول: مفهوم حقیقت را آموزش دهید
از همان کودکی (2 تا 5 سالگی) هنگام بازی کردن با کودک، تماشای تلویزیون یا هنگام کتاب خواندن تفاوت میان حقیقی و غیرحقیقی بودن را به کودک بیاموزید. این فرصت ها می توانند مقدمه ای برای شروع بحث هایی در درک مفهوم حقیقت باشند.
✅ مرحله دوم: معلم خوبی باشید.
بچه ها از همان کودکی مانند دوربین فیلمبرداری هر چه از شما می بینند و می شنوند، ضبط و تقلید می کنند پس الگوی راستگویی باشید.
✅مرحله سوم: لاف زدن و پز دادن را دروغ گفتن ندانید
به فرزندتان کمک کنید تفاوت رویا و واقعیت را دریابد و بدون اینکه او را دروغگو بخوانید، سعی کنید روی لاف زدن او اسم بگذارید. مثلا وقتی فرزندتان در مورد ماشین کنترلی پرنده اش با دوستانش حرف می زند و آن را توصیف می کند، می توانید به او پیشنهاد دهید که به دوستانش بگوید شوخی کرده و واقعیت را توضیح دهد. یادتان باشد همه بچه ها گاهی «چاخان» می کنند ولی نگذارید لاف زدن آنها با این توجهات زیاد و رفتارهای غلط به یک مشکل تبدیل شود.
✅مرحله چهارم: باعث دروغگویی نشوید
گاهی والدین پس از مشاهده اعمال ناشایست کودک، برخورد تندی دارند و طوری از او توضیح می خواهند که مجبور به دروغگویی می شود اما هیچ وقت سوال نکنید؛ به جای اینکه بپرسید تو شیشه مربا را شکستی و به دلیل فریادی که می زنید، ترس ایجاد کنید، بگویید: «واقعا عصبانی شدم چون رفتی روی کمد و شیشه مربا رو شکستی!»
✅مرحله پنجم: جریمه دروغگویی با جریمه کار نادرست متفاوت است
به کودک توضیح دهید اگر راست بگوید، کمتر عصبانی می شوید چون دروغگویی جریمه اش را 2 برابر می کند و واقعا به حرفتان پایبند باشید.
✅مرحله ششم: راستگویی اش را تحسین و تقویت کنید
متناسب با سن کودک، صداقت او را تحسین کنید. فرض کنید کودک 4، 3 ساله شما شیشه مربا را شکسته، مکث کوتاهی می کند و به جای اینکه بگوید «من نکردم» می گوید: «ببخشید». در این صورت فورا بگویید از راستگویی ات خوشحالم و بعد از تحسین رفتار او، جریمه شکستن شیشه مربا را تعیین کنید. ا
✅ مرحله هفتم: کمک گرفتن از متخصص و مشاور
بچه های بزرگ تر از 10 سالی که مدام دروغ می گویند باید از نظر مشکلات عاطفی و روانی بررسی شوند. برخی از آنها می دانند دارند رویا بافی می کنند اما اصلا از این موضوع ناراحت نیستند. این گروه هم به پیگیری نیاز دارند.
🦋🦋Https://eitaa.com/Kh_Shomali_Farzandan_Zokor
پدر و مادرت همیشه پدر و مادر نبودند.
زمانی بود که هیچکس آنها را «مامان» و «بابا» صدا نمیکرد.
اشتباهات سادهای داشتند که قرار نبود برای نسلها تکرار شود.
در دنیای دیگری زندگی میکردند،
دنیایی که تو آن را بهطور کامل تغییر دادی.
تفاوت این است که در تمام زندگیات، آنها همیشه کنارت بودند،
اما برای آنها همیشه تو نبودی.
گاهی والدین میگویند: «زندگی من از وقتی تو به دنیا آمدی، شروع شد»
و تصور اینکه روزی بوده که تو را نمیشناختند، سخت است.
اما آنها خاطراتی از زمانهای سادهتر دارند،
از زندگیای که تو هیچوقت در آن نبودی.
هر روزی که تو برای یادگیری، رشد، بزرگ شدن و پیدا کردن مسیرت صرف کردهای،
آنها هم همین مسیر را طی کردهاند.
افرادی که تو به آنها برای جواب دادن
تکیه میکنی،
روزی هیچ جوابی نداشتند.
آنها یکدیگر را نمیشناختند، تو را نمیشناختند،
فقط آدمهایی بودند که نسبت به همهچیز مطمئن نبودند.
و بله، تو دنیای آنها هستی،
اما تمام زندگیشان نیستی.
پدر و مادرت همیشه پدر و مادر نبودند.
همیشه «مامان» و «بابا» نبودند.
🍂🍁Https://eitaa.com/Kh_Shomali_Farzandan_Zokor
🔴 انضباط باید نرم و ملایم و به آرامی ایجاد شود. ایجاد انضباط با زور و اهرم فشار، سبب احساس ناامنی، ترس، تسلیم پذیری، طغیان، دروغگویی، چاپلوسی و وسواس خواهد شد.
🔴 کودکانی که با فشار والدین به انضباط وادار میشوند به طور معمول سرکش و مسأله آفرین خواهند بود و در برابر بزرگسالان مقاومت میکنند و به جهت فشارهای دوران کودکی، از آنان انتقام میگیرند.
🔴از دیدگاه روانشناسی امروز، انضباط زوری پاسخ «موقت» میدهد؛ ولی در آینده مشکلات جدی را پدید خواهد آورد.
این گونه کودکان در غیاب والدین قوانین را میشکنند؛ پس محدودیتها را باید به نرمی و با مهربانی و عطوفت به کودکان بیاموزید تا با ایمان و از روی اعتقاد، بدانها عمل کنند.
‼️در صورتی که عامل واداشتن کودک به پذیرش محدودیت ها و تن دادن به قانون ، اقتدار والدین یا اقتدار گروه ، مربی و اجتماع باشد، به طور معمول زیر بار نمیرود و اگر هم به جهت اهرم فشار به آن تن دهد، با برداشته شدن فشار، قانون را نقض خواهد کرد؛ اما اگر محدودیت برای کودک، مطلوبیت فردی داشته باشد، حتی در غیاب والدین و بدون اهرم فشار نیز به آن عمل خواهد کرد.
🦋🦋Https://eitaa.com/Kh_Shomali_Farzandan_Zokor
#قانون پارکینسون
چرا وقتی انجام پروژهای را یکساله تعریف میکنیم، در یک سال انجام میشود و اگر همان را هشت ماه تعیین کنیم در هشت ماه انجام میشود؟
_چرا وقتي براي انجام كاري يكساعته سه ساعت وقت داريم انجام آن سه ساعت طول مي كشد؟
_پاسخ همه این سوالات در "قانون پارکینسون" نهفته است:
_بر اساس قانون پارکینسون در مدیریت، "ذهن، کار را به مدت زمانی که به آن اختصاص داده شده کش میدهد"؛
_در واقع میتوان اینگونه بیان کرد، براساس قانون پارکینسون:
وقت بیشتر = اتلاف وقت بیشتر
کارمند بیشتر = بیکاری بیشتر
دخل بیشتر = خرج بیشتر
لذا به عنوان مدیر، مهم است بتوانیم بر قانون پارکینسون غلبه کنیم که مهمترین تکنیک برای غلبه بر آن نیز گزاره زیر است:
{تعیین مهلت زمانی و ضربالاجل معقول، و پایبندی به انجام کارها در زمان تعیین شده.}
🍁🍂Https://eitaa.com/Kh_Shomali_Farzandan_Zokor
#بعداز_ازدواج
✍🏻تملک طلبی در ازدواج!
حس تملک طلبی در روابط عاطفی و در ازدواج حس بسیار آشنایی است؛ به ویژه در مردان!
از منظر روان تحلیلی، تملک طلبی یک سال پس از تولد بوجود می آید، و ریشه در آرزوی نوزاد برای بلعیدن مادر هنگامی که در حال خوردن شیر اوست، دارد.
و سپس در بزرگسالی فرد همین حس را نسبت به شریک عاطفی و همسر خود پیدا می کند.
حس تملک طلبی، حسادت را با خود به دنبال دارد. حسادت به میزان کم و بهنجار به رشد رابطه کمک می کند، زیرا طرفین در مییابند که برای نگه داشتن یکدیگر باید "بها" بپردازند!
و تداوم رابطه نیازمند "صرف انرژی و توجه و مراقبت" مداوم است.
اما اگر این حس از حد بهینه خود تجاوز کرده و حالت غیرعادی پیدا کند، رابطه را به سمت ناهنجاری و شکست سوق خواهد داد.
مرد و زنی که از سلامت عاطفی و بلوغ روانی برخوردارند، در روابط خود آنقدر احساس امنیت میکنند که،
لزوما نخواهند دیگری را منبع امنیت روانی خود کنند.
فرد ایمن و پخته هرگز به دیگری آویزان نشده، و از "من" او برای ارضاء نیازهای خود، تغذیه نمیکند.
او هیچگاه همسرش را بطور مطلق ایدهآلی و آرمانی نکرده و نقصها و عیوب وی را میبینند و میپذیرند.
زوجین تمایز یافته، به مرزهای روانی یکدیگر احترام گذاشته و آن قدر احساس توانمندی و خودکفایی میکنند، که میدانند همسرشان همیشه و در همه حال قادر به برآورده کردن همه نیازهای آنها نیست!
🍁🍂Https://eitaa.com/Kh_Shomali_Farzandan_Zokor
❇️❇️راهکارهای حل تعارضات خانوادگی
✅الف) دقت در مواقع ازدواج
نکته اصلی در نوع انتخاب همسر و شریک زندگی است.
در واقع سوالهای زیادی است موقع ازدواج باید بدانها پاسخ داد و دقت هرچه بیشتر در این زمینه موفقیت درزندگی را به دنبال خواهد داشت.
تجربیات زندگی در عصر جدید نشان میدهد ضرب المثل در کار خیر حاجت هیچ استخاره نیست چندان اعتباری ندارد.
✅ب ) آموختن شیوههای ارتباط
چگونه با همسر و فرزندان خود ارتباط برقرار میکنید؟ به لحن صدا ، نوع کلمات و رفتار خودتان در موقع برقراری ارتباط با آنها دقت کردهاید؟ بویژه موقعی که عصبانی هستید؟
با آرامش صحبت کردن ، بکار بردن کلمات سنجیده در مواقع خشم ،خیلی سخت است ؛ ولی ناممکن نیست. و آن هم نیازمند دقت ، آموزش و تمرین است.
#ادامه👇🏻👇🏻
🍁🍂Https://eitaa.com/Kh_Shomali_Farzandan_Zokor