افغانستان | سرزمین خراسان و سیستان🇦🇫
🇦🇫🇮🇷🇹🇯🇺🇿🇹🇲 خراسان بزرگ خراسان، نامی آشنا برای اهل ادب و فرهنگ است. کمتر کسی است که اهل سواد باشد ا
💯 هزارستان
هَزارِسْتان یا هزارهجات منطقه کوهستانی در مرکز افغانستان است که بیشتر ساکنان آن شیعهمذهب و از قوم هزاره هستند. این منطقه تا اواسط دوران اسلامی، غور یا غَرجستان خوانده میشده و جزیی از خراسان بزرگ بوده است. دایکندی، بامیان، غور و قسمت بزرگ ولایات بلخ، غزنی، وردک، پروان، ارزگان، بغلان، سمنگان، و سرپل در هزارستان قرار دارند.
ویژگیهای انسانی
نام هزارستان یا هزارهجات، از نام قوم هزاره گرفته شده که از قدیم در این مناطق زندگی میکنند. گروههایی از اقوام دیگر مانند تاجیک و بلوچ نیز ساکن این مناطق هستند. بیشتر مردم هزاره از مذهب شیعه امامیه پیروی می کنند و اقلیتهای سنی و اسماعیلیه نیز دارند. زبان رایج هزارستان، فارسی با گویش هزارگی است.
جغرافیا
پیشینه تاریخی
هزارستان فعلی، تا اواسط دوران اسلامی، و تا پیش از ظهور چنگیز، غور یا غرجستان خوانده میشد. غور کنونی، یکی از ولایات افغانستان است که در محدوده هزارستان واقع شده است.
هزارستان تا زمان عبدالرحمن یک منطقه نیمهمستقل بود و مردم در انجام مراسم دینی خود آزاد بودند. پس از شروع سلطنت عبدالرحمن در کابل در ۱۲۵۹ش، هزارهها به دلیل سیاستهای قومی و مذهبی او مورد تاخت و تاز قرار گرفتند و بنابر برخی منابع تاریخی، بیش از ۶۰ درصد جمعیت هزاره، کشته شدند و یا از هزارستان به کشورهای همسایه و مناطق دیگر افغانستان گریختند.
آب و هوا
آب و هوای هزارستان نسبت به دیگر مناطق افغانستان سرد است. سردی هوا در هزاهجات ۶ ماه طول میکشد و بارش برف در برخی از ماهها به حدی است که در گذشته، راه عبور و مرور را چندین ماه قطع میکرده است.
✅ @KHURASANO_SISTAN
5_6075599718321226412.mp3
7.75M
🎶 آهنگ حماسی ای وطن
🎙 اشکان عرب
#آهنگ
❗️ نقشه مسیر و جاده ابریشم در دوران باستان که چند مسیر آن از افغانستان عبور میکرده است
✅ @KHURASANO_SISTAN
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
⭕️ سخن عبدالطیف پدرام رئیس حزب کنگره ملی درمورد نسلکشی هزارهها
✅ @KHURASANO_SISTAN
Sami Yousef - Molla Mamad Jan 128.mp3
4.96M
🎵 بیا که بریم به مزار ملا ممد جان
🎙 سامی یوسف
به ۴ زبان فارسی، اردو، ترکی و عربی
#آهنگ
✅ @KHURASANO_SISTAN
افغانستان | سرزمین خراسان و سیستان🇦🇫
🇦🇫🇮🇷🇹🇯🇺🇿🇹🇲 خراسان بزرگ خراسان، نامی آشنا برای اهل ادب و فرهنگ است. کمتر کسی است که اهل سواد باشد ا
‼️ خراسان شامل چهار بخش بودهاست و هر بخش به نام فرمانروای آنجا مشهور بودهاست. هر کدام از این چهار بخش را یک «رب» یا «ربع» مینامیدهاند. نواحی شامل این چهار ربع اصلی به شرح ذیل بوده است:
ربع نیشابور یا ابرشهر با مرکزیت شهر نیشابور (دربرگیرندهٔ بیهق، جوین، اسفراین، خبوشان، ارغیان، پشت، رخ، زوزن، خواف، ازغند، جام، باخرز و جاجرم بود. نسا و توس و ابیورد را نیز در شمار توابع این ربع آوردهاند.)
ربع مرو با مرکزیت شهر باستانی مرو (دربرگیرندهٔ خرق، هرمز فرّه، باشا، سنجان، سوسقان، صهبه، کیرنک، سنگ عبادی و دندانقان)
ربع هرات با مرکزیت شهر هرات (دربرگیرندهٔ بادغیس و غور و فراه)
ربع بلخ با مرکزیت شهر بلخ که شامل کهندژ (قندوز)، سمنگان، بغلان (بغولانگو)، تخارستان و بدخشان میشدهاست. ابر شهر بلخ (بهشمول شبرغان (شاپورگان)، جوزجان و اندخوی و فاریاب و بامیان).
✅ @KHURASANO_SISTAN
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
⭕️ شیعیان هزاره افغانستان در خارج تجمع نموده تا مشکلات کشورشان را بازگو کنند.
تعدادی منافق با دست گرفتن پرچم سعی میکنند خودشان را قاطی جمعیت کنند تا بیشتر نشان دهند که شدیدا مورد اعتراض هزاره ها قرار گرفته و منافقین را رسوا و طرد میکنند!!
درود بر شهروند آگاه هزاره که معترضان کم شمار ایرانی را رسوا کرد👏👏👏
فقط اونجا که میگه مرگ بر ضد انقلاب
✅ @KHURASAN
🛑 سید جمال الدین اسدآبادی
جماهیر شوروی، افغانستان را اشغال کرد؛ ایالات متحده امریکا به افغانستان و عراق لشکر کشید؛ اسرائیل سرزمینهای مردم فلسطین را غصب و مردم آن را آواره کرد، دخالت قدرتهای غربی در افغانستان، عراق، یمن، سوریه، لیبی و ... ادامه دارد.
سیّد جمالالدّین افغانی عامل این ضعفها و حقارتها را اختلاف مسلمانان میدانست و درمان آن را در وحدت مسلمانان تشخیص داده بود. عجبا چقدر عبرت آموز است که ما مسلمانان، خود این منادی وحدت را تبدیل به منبع اختلاف کردهایم. میخواهیم روح او را در میان این سرزمین و آن سرزمین تقسیم کنیم.
جسم سیّد از هر سرزمینی که برخاست و در هر جایی که خفت آشکار است. هیچ دلیل و مدرکی نمیتواند بالاتر از سخنان خود او در بارة موطن اصلیاش باشد. خود او بارها خود را سیّد جمالالدّین افغانی خوانده است و این فصلالخطاب است و با وجود سخن خود او، هیچادّعایی پذیرفتنی نیست.
جسم سیّد در قید زمان و مکان بود؛ دربارة جسم او میتوان گفت از کجا برخاست و در کجا خفت؛ امّا اندیشههای بیدارگر سیّد فوق زمان و مکان است؛ اندیشهها و برنامههای او زنده و سازنده است و میتواند همچنان تحوّلآفرین باشد. پرسش مهم این است که اندیشههای سیّد در کدام سرزمین و در میان کدام مردم ساری و جاری است. کدام جامعة اسلامی از اندیشههای مترقی و بیدارکنندة سیّد استفاده کرده به تولید قدرت، عزّت، وحدت، رفاه و افتخار رسیده است؟ کدام مردم راه او را که مبارزه با استعمار بود ادامه میدهد؟
در سال 1323 خورشیدی حکومت افغانستان قصد خود را برای انتقال استخوانهای سیّد از ترکیه به کابل با حکومت ترکیه درمیان گذاشت. این موضوع در ترکیه بحثی را دامن زد؛ برخی دولتمردان ترک مخالف انتقال پیکر سیّد از ترکیه به افغانستان بودند؛ امّا سخن نهایی را وزیر خارجه ترکیه زد. او گفت: به نظر من هیچ اشکالی ندارد که ما استخوانهای سیّد را بدهیم به افغانستان؛ افغانها مردهها را بیشتر از زندهها احترام میکنند؛ ما اندیشههای سیّد را برای خود نگهداریم.
ما افتخار میکنیم که سیّد جمال در افغانستان به دنیا آمده و مزارش هم در کشور ماست؛ امّا چرا نمیاندیشیم که چقدر درسها و آموزههای سیّد را به کار بستهایم و تا چه اندازه به راه و روش سیّد پایبند بودهایم. اگر افغانستان را با ترکیه مقایسه کنیم، بدون درنگ باید بگوییم ترکیه بسیار نزدیکتر از ما به سیّد است. ایران بسیار بیش از ما از آموزههای سیّد آموخته است. پس سیّد میتواند ترک باشد و میتواند ایرانی باشد؛ امّا هیچ نسبتی نمیتواند با ملّت ضعیف، فقیر، بیسواد و متفرّق افغانستان داشته باشد.
سیّد جمال عمر خود را بر سر وحدت امّت اسلامی گذاشت؛ از نظر او علّت ضعف مسلمانان در برابر قدرتهای استعماری سه مسألة اختلاف، جهل، خرافهپرستی بود. آیا ملّتی پراکندهتر و متفرّقتر از مردم افغانستان در دنیا سراغ دارید؟ سواد و دانش در افغانستان ارزشی ندارد؛ اگر غیراز این بود، دانش و فرهنگ در این کشور پیشرفت میکرد و باسوادان و دانشیان در صدر مینشستند و قدر میدیدند. بگذریم از کهنهگرایی و خرافهپرستی که افغانستان در جهان نظیر ندارد. ملاها و مولویهای نادان بر سر خوان خرافهپرستی ما نشستهاند و تغذیه میکنند و ما را بر ضد داشتههای خودمان میشورانند.
ملّتی که سیاستپیشگان و نخبگان سیاسیاش با نامة وزیر خارجه یک کشور بیگانه چون برگی در مسیر باد بر خود میلرزند و جمعشان از هم میپاشد و خود را گم میکنند، چه قرابتی با سیّد جمال میتواند داشته باشد؟ آیا ما واقعا سهمی از عزّتطلبی، استعمارستیزی و استبدادگریزی سیّد جمال داریم؟
سید اسحاق شجاعی
✅ @KHURASANO_SISTAN
🔴🔵 وجود یاران واقعی شرط قیام امام عصر علیه السلام
🌺 شخصی بنام «سهل بن حسن خراسانی» خدمت امام صادق ـ علیه السّلام ـ رسید، سلام کرده و نشست. عرض کرد یابن رسول الله ـ صلّی الله علیه و آله ـ شما رئوف و مهربان هستید، چرا از حق خود دفاع نمیکنید؟ چه چیزی مانع این امر است؟ در صورتیکه بیش از صدهزار شیعه شمشیرزن دارید! حضرت فرمودند: ای مرد خراسانی بنشین، سپس حضرت امر کردند، تا تنور را روشن کنند، وقتی تنور برافروخته شد، حضرت رو به مرد خراسانی نموده و فرمود: بلند شو و داخل تنور شو،
در این هنگام مرد خراسانی ترسید و عرض کرد: یابن رسول الله ـ صلّی الله علیه و آله ـ مرا با آتش سوزان، از من درگذر، ...
حضرت فرمودند: تو را بخشیدم،
🔺 در این هنگام یکی از اصحاب امام صادق ـ علیه السّلام ـ بنام «هارون مکی» وارد شد در حالیکه یک کفش خود را با انگشت گرفته بود. خدمت آنحضرت رسید و سلام کرد. امام ـ علیه السّلام ـ جواب سلام او را داد و فرمود: نعلین را از دست خود بینداز و برو داخل تنور ...
هارون مکی، نعلین را انداخت و داخل تنور شد.
🔹 امام ـ علیه السّلام ـ شروع کرد با مرد خراسانی صحبت کردن و از اوضاع خرسان از او پرسیدن و ... سپس گفت ای خراسانی برو و داخل تنور را نگاه کن.
مرد خراسانی بطرف تنور رفت و دید که «هارون مکی» چهار زانو در تنور نشسته است.
امام ـ علیه السّلام ـ از مرد خراسانی سئوال کرد:
«از اینها در خراسان چند نفر پیدا میشود؟
مرد خراسانی عرض کرد: بخدا قسم یک نفر هم نیست.
🔶 امام ـ علیه السّلام ـ فرمودند: ما در زمانی که پنج نفر یاور اینچنین نداشته باشیم قیام نخواهیم کرد. ما خودمان موقعیت مناسب را بهتر میدانیم.
📚 بحارالانوار، جلد ۴۷، صفحه ۱۲۳
#روایت
✅ @KHURASANO_SISTAN
لطفا در ایتا مطلب را دنبال کنید
مشاهده در پیام رسان ایتا
🔸جاذبه های افغانستان از نگاه سرباز آمریکایی
🔹در سال 2008 میلادی، برای اولین بار به عنوان سرباز بی تجربه لشکر "101 هوابرد" ارتش آمریکا به افغانستان اعزام شدم ، بنابراین 2 سال در مورد تاریخ این کشور مطالعه کردم و به مدت حدود 2 سال نیز به عنوان غیرنظامی در کابل کار کردم .
🔹در افغانستان با سختی های زیادی روبروز شدم ، هر روز اخبار بد و صدای شلیک می شنیدم اما در آن جا یاد گرفتم بر جنبه مثبت داستان در این کشور تمرکز کنم و تجربیاتی را کسب کنم که هیچ کس در افغانستان نکرده است . اما برخی از ویژگی های زندگی در افغانستان که کمتر نظر آمریکایی ها را بخود جلب کرده ، مرا شیفته این کشور ساخته است :
🔹1- گلیم : گلیم های افغانستان به ویژه گلیم های قدیمی آن ، جزء بهترین فرش های جهان محسوب می شوند .با وجود ده ها نوع فرش در افغانستان ، چیزی که فرش و گلیم این کشور را از سایر فرش های دیگر متمایز می کند ، کیفیت مواد بکار رفته در آن است .
🔹2- گوسفند دنبه دار : زمانی که با گروه نظامی در کوه های پکتیا در سال 2008 میلادی در حال قدم زنی بودیم ،برای اولین بار با گوسفند دنبه دار افغانستان برخوردم ،این گوسفند با چهره بانمک به طرز بسیار جالبی هنگام دویدن در کوه پایه ها به بالا و پایین می پرید.
🔹3- رقص اتن : با توجه به سیاست های تفکیک جنسیتی در جامعه افغانستان ، به ندرت بتوان شاهد رقص مردان با زنان در این کشور بود اما این بدان معنا نیست که در افغانستان رقص وجود ندارد . به عنوان مثال ، مردان افغان به رقص ملی خودشان یعنی رقص اتن بسیار افتخار می کنند .
🔹4- اهمیت خانواده : زندگی تقریبا 3 ساله در افغانستان به من اهمیت خانواده را آموخت . هنوز من و بسیاری از دوستانم مجرد هستیم .اما در افغانستان همه به دنبال شناختن خانواده من هستند . آن ها حتی از من می پرسند که چرا تاکنون مجرد هستم و چرا بچه دار شدن از اولویت های من نیست .
✅ @KHURASAN
🤩 بند امیر بامیان
ز کابل تا بدخشان است خراسان
خجند و توس و تهران است ایران
خلاصه هر کجا روییده نوروز
تن آن خلق را جان است ایران
هر آن کس دیده باشد اسپهان را
یقینا دیده نصفی از جهان را
برای دیدن آن نیم دیگر
خراسان رفته بیند بامیان را
#افغانستان_زیبا
✅ @KHURASAN