🌺🌺🌺🌺🌺
📣📣 جاى دقیق مسح سر و مقدار آن:
1️⃣ جای مسح سر) 👈 همه مراجع: جاى مسح سر جلوى سره، یعنی همون بالاى پيشونی؛ بههمین خاطر، كشيدن مسح در پشتسر يا دو طرف سر فایدهای نداره.
2️⃣ مقدار مسح سر) 👈 همه مراجع (بهجز زنجانی و سبحانی): مقدار مسح هم هر اندازهای باشه، کافیه؛ یعنی همین که دستت به سرت برسه و یه مسحی کرده باشی، قبوله؛ ولى مستحبه درازای محل مسح بهاندازه يه انگشت و پهناش بهاندازه پهناى سه انگشت باشه.
↩️ آیتالله زنجانی و سبحانی: بنابر احتیاط واجب، پهنای مسح سر باید حداقل بهاندازه پهنای سه انگشت بسته باشه.
« احتیاط واجب، یعنی توی این مسئله میتونیم به نظر مرجع اعلم بعد از مرجع خودمون که فتوای قطعی داره، عمل کنیم.»
📖 توضيحالمسائل مراجع، م۲۵۰؛ نورى، رساله، م۲۵۱؛ وحيد، رساله، م۲۵۶؛ دفتر: خامنهای.
#لحظاتی_با_احکام
👉🆔 https://eitaa.com/joinchat/729743599Cdc863cab97
✔️✔️✔️✔️✔️
🌼🌸🌺🌸🌼
😳 اگر بیدارکردن فرزند مکلّف برای نماز موجب ناراحتی او شود و از نماز زده شود، بیدار کردن او چه حکمی دارد⁉️
🌹 آیت الله خامنه ای: واجب نیست؛ مگر آنکه بیدار نکردن او موجب سهل انگاری و سبک شمردن نماز باشد که در این صورت باید او را بیدار نماید.
🌷 آیت الله مکارم: در این فرض جایز نیست؛ ولی باید به تدریج او را توجیه کند تا به بیدار کردن رضایت دهد.
💐 آیت الله سیستانی: اگر مقتضای تربیت دینی باشد و بیدار نشدن فرزند بر اثر اهمال باشد، بیدارکردن ضروری می شود.
🖇 رساله مصوّر، جلد دو، صفحه ٣۵، س١١،
🖇 سایت آیت الله سیستانی، پرسش و پاسخ.
#لحظاتی_با_احکام
👉🆔 https://eitaa.com/joinchat/729743599Cdc863cab97
🕊🕊🕊🕊🕊
🌕🌖🌗🌘🌑
#یکشنبه - ٠٢ بهمن ١۴٠١
🌙 الأحد، ٢٩ جمادی الثانی ١۴۴۴
🌲م Sunday 22 January 2023
👈 امروز متعلق است به امیرالمؤمنین (ع) و حضرت فاطمه زهرا (س)
🕋 اذکار روز:
- یا ذَالْجَلالِ وَالْاِكْرام (١٠٠ بار)
- ایاک نعبد و ایاک نستعین(١٠٠٠ بار)
- یا فتاح (۴٨٩ بار) برای فتح
✅ وقایع مهم روز:
امشب اولین شب از ماه بزرگ #رجب است که پیامبر اکرم (ص) درباره آن فرمودند: «آگاه باشید که رجب، ماه خداست و آن ماه بسیار عظیمی است... و هیچ ماهی در فضیلت و حرمت در نزد خدا با این ماه برابری نمیکند!» (بحارالانوار، ج٩٧، ص٢۶)
بیشک «#ماه_رجب» یکی از مصادیق بارز این موقعیت بیبدیل و پرفضیلت است که برای بهرهگیری لازم از این فرصت طلایی ابتدا باید معرفت خود را نسبت به این ماه عظیم افزایش داد و مسلماً بهترین هادی در این زمینه، کلام نورانی اهلبیت عصمت و طهارت (ع) است که در این مجال به برخی از آنها اشاره مینمائیم:
🍀 ابنعباس نقل میکند که هرگاه ماه رجب میآمد، رسول خدا (ص) میفرمودند: «ای مسلمانان، ماه بسیار بزرگ و بابرکتی بر شما سایه انداخته که آن را رجب نامیدهاند و در آن رحمت خدا بر کسی که خدا را عبادت کند فرو میریزد... آگاه باشید که در ماه رجب شبی است که هر که خواب را در آن بر خود حرام کند و به عبادت خدا بپردازد، خدا بدنش را بر آتش حرام میکند و هفتاد هزار ملک با او مصافحه میکنند و برایش تا ماه رجبِ سال آینده طلب مغفرت مینمایند» (بحارالانوار، ج٩٧، ص۴٧)
👀 علماء در رابطه با شب مذکور، چهار احتمال را دادهاند:
١. شب اول ماه رجب؛
٢. «لیلةالرغائب» که شب جمعه اول ماه رجب است؛
٣. شب نیمه ماه رجب؛
۴. شب بیست و هفتم ماه رجب.
☘ در روایت دیگر آمده که: «روزی با رسول خدا (ص) از قبرستان میگذشتیم که ناگهان حضرت ایستادند و گریه شدیدی نمودند، بهگونهای که ما هم به گریه افتادیم؛ آنگاه حضرت فرمودند: «صدای ناله اهل عذاب را شنیدم و بر آنها رحم کرده و دعا کردم و خداوند عذاب آنها را تخفیف داد» سپس فرمودند: «اگر کسانی که در این قبرستان در عذابند، یک روز از ماه رجب را روزه گرفته بودند و یک شب را تا صبح قیام کرده و به عبادت میپرداختند (امروز) در قبرهایشان معذّب نمیشدند» (بحارالانوار، ج٩٧، ص٣٣)
🌿 همچنین امام صادق (ع) فرمودند: «در روز قیامت، منادی از درون عرش الهی ندا مىدهد که کجایند آنهایی که ماه رجب را گرامی داشتهاند؟ و سپس (ملائکه به آنها) مىگویند: اى بندگان خدا، کرامت خدا بر شما گوارا باد» (همان)
🌹 امیرالمؤمنین (ع) نیز درباره ثواب این ماه فرمودند: «هر کس در ماه رجب صدقه بدهد، خداوند روز قیامت در بهشت، او را به ثوابی گرامی میدارد که هیچ چشمی ندیده و هیچ گوشی نشنیده و به خاطر بشری خطور نکرده است» (بحارالانوار، ج٩٧، ص٣٣)
🌷 همچنین امام رضا(ع) فرمودند: «هر که روز اول ماه رجب را روزه بدارد، خدای عزوجل بهشت را بر او واجب میگرداند؛ و هر که روز وسط ماه رجب را روزه بدارد، میتواند دو قبیله (پرجمعیت) را (در قیامت) شفاعت کند؛ و هر کس روز آخر ماه را روزه بدارد، خدای عزوجل او را از پادشاهان بهشت قرار میدهد و شفاعتش را دربارهی پدر، مادر و همهی بستگان و آشنایان و همسایگانش میپذیرد، گرچه در میان آنها مستحق دوزخ باشد» (امالی شیخ صدوق، ص١٠)
🤔 چگونه ممکن است، در برابر اعمال ناچیز و اندک ما در این ماه، این همه ثواب و پاداش داده شود؟
اولاً) این پاداش عظیم، متناسب با مقام کبریایی حضرت حق، و جود و بخشش بیکران و بیانتهای اوست که در برابر اندکی عمل خیر، پاداشی فراوان و دائمی عطاء میفرماید.
ثانياً) این گونه نیست که به صرف انجام دادن عملی پرفضیلت، همهی گناهان قبلی ما بخشیده شود و ما وارد بهشت شویم، زیرا همانگونه که در روایات آمده، در «حقالناس» باید حقوق دیگران را جبران و پرداخت کرده و در «حقاللّه» نیز میبایست اعمال فوت شده مانند قضای نماز و روزه را بهجا آورده و حقوق الهی، مانند خمس و زکات را پرداخت نمائيم.
ثالثا)ً درست است که برخی از اعمال ما ثواب بسیار عظیم دارد، اما نباید فراموش کنیم که طبق روایات، برخی از گناهان نیز مانند آتش عمل کرده و چه بسا تمامی کارهای خیر و ثواب ما را در طرفةالعینی نابود سازند!
💠 حدیث روز:
💐 امام کاظم (ع): «رَجَبٌ شَهرٌ عَظيمٌ، يُضاعِفُ اللّهُ فيهِ الحَسَناتِ ويَمحو فيهِ السَّيِّئات_رجب، ماه بزرگى است که خداوند در آن، حسنات را مىافزايد و گناهان را مىزدايد.»
📖 منلايحضرهالفقيه، ج۲، ص۹۲
#لحظاتی_با_احکام
👉🆔 https://eitaa.com/joinchat/729743599Cdc863cab97
✅✅✅✅✅
#هر_روز همراه با یک صفحه از #قرآن_مجید ( امروز صفحه۱۳۰)
#لحظاتی_با_احکام
👉🆔 https://eitaa.com/joinchat/729743599Cdc863cab97
🕊🕊🕊🕊🕊
👌 #ظروف_طلاونقره:
👀 گاهی دیده میشود مردم در استفاده و نگهداری از ظروف طلا یا نقره، برداشت نادرستی دارند.
👈 خوردن و آشامیدن از ظرف طلا و نقره و استعمال آنها، #حرام است، ولی استعمالِ آنها در زینت اطاق حرام نیست، و نگاه داشتن نیز حرام نمیباشد.
🖇 رساله امام خمینی مسأله ۲۲۶
#لحظاتی_با_احکام
👉🆔 https://eitaa.com/joinchat/729743599Cdc863cab97
☘🍀🍃☘🍀
🦋🦋🦋🦋🦋
📢 آیا مسح سر رو میشه با دست چپ کشید⁉️
✅ آیات عظام امام، بهجت، فاضل، جوادی و سیستانی: بله. با دست چپ هم میشه مسح سر کشید و هیچ اشکالی نداره.
✅ آیات عظام رهبری، مکارم، وحید، صافی، زنجانی، نوری و تبریزی:
خیر. در #شرایط_عادی، بنابر احتیاط واجب، نمیشه با دست چپ مسح سر کشید؛ ولی در #شرایط_خاص، مثل وقتی که دست راست شکسته، اشکالی نداره.
🖇 توضیحالمسائل۱۶مرجع، م۲۴۹؛ رهبری، اجوبة، س۱۱۳؛ جوادی، رساله، م۲۵۵.
#لحظاتی_با_احکام
👉🆔 https://eitaa.com/joinchat/729743599Cdc863cab97
🌹🌹🌺🌹🌹
🍀🌼🌻🌼🍀
📣 احکام به مناسبت: «میلاد حضرت باقرالعلوم (ع)»
🖊 الف) آیا انسان با ترک فراگیری (علم و) مسائل مورد (احتیاج و) ابتلای خود، گناهکار محسوب میشود؟
👈 در صورتی که ياد نگرفتن علوم و مسائلی، منجر به ترک واجب يا ارتکاب حرام شود، گناهکار است!
🖊 ب) امروزه آموختن کدامیک از تخصصهای علمی برای اسلام و مسلمین مفیدتر است؟
👈 شايسته است که علماء و اساتيد و دانشجويان دانشگاهها به همه تخصصهای علمی مفيدی که مورد نياز مسلمانان است، اهتمام بورزند تا از اَجانب بهخصوص دشمنان اسلام و مسلمين بینياز شوند...
🖇 أجوبةالاستفتائات امام خامنهای (مدظلهالعالی)
#لحظاتی_با_احکام
👉🆔 https://eitaa.com/joinchat/729743599Cdc863cab97
🥀🥀🌺🥀🥀
✨✨✨✨✨
📣📣📣 #مناسبت_روز: امروز اول ماه رجب و سالروز میلاد باسعادت پنجمین اختر آسمان ولایت و امامت، حضرت #باقرالعلوم (ع) است.
🔍 «باقرالعلوم» به معنای شکافندهی علم و دانش است، که طبق روایات، این لقب را پیامبر اکرم (ص) قبل از میلاد امام پنجم به ایشان عطاء نمودهاند؛ چنانچه جابر بن عبداللّه انصاری (ره) نقل میکند که حضرت رسول (ص) به من فرمودند: «ای جابر! انشاالله تو در دنیا خواهی ماند، تا زمانی که ملاقات کنی فرزندی از اولاد حسینم را که نامش «محمّد» است، او علم دین را میشکافد، شکافتنی! پس هرگاه او را ملاقات کردی، سلام مرا به او برسان» (إرشاد شیخ مفید، ج۲، ص ۱۵۹)
🤔 اما هرچند که این لقب توسط پیامبر خدا به حضرت نسبت داده شده و طبق آیه ٣و۴ سوره نجم، تمامی کلام رسول خدا بر گرفته از وحی الهی و قطعاً صحیح است؛ ولی متأسفانه شبههای در رابطه با لقب «باقرالعلوم» توسط وهابیت و دشمنان اهل بیت عصمت و طهارت (ع) ایجاد گردیده است که:
اگر امام پنجم شیعیان واقعاً باقرالعلوم و شکافنده دانشهاست، پس چرا در تاریخ، هیچ اثر و اختراعی از ایشان به ثبت نرسیده است⁉️
🧐 البته از نوع این پرسش، غرضورزی پرسشگر کاملاً نمایان است، اما اگر فرض کنیم که این سؤال از روی غرض نباشد، باید بگوئیم که قطعاً از روی جهالت و نادانی و نشأت گرفته از این موضوع است که متأسفانه برای بیشتر مردم، جایگاه علوم و دانشهای الهی بهدرستی روشن نشده است؛ بهصورتی که تصور میکنند که تنها علومی مفید است که دارای آثار چند روزه دنيوی باشند و ثمره آن با ابتکار و اختراع محصولی مادی ملموس باشد؛ و به همین دلیل این سؤال در زمان حاضر زیاد شنیده میشود که اصلاً اگر حوزههای علمیه و علماء و طلاب علوم دینی نباشند، چه اتفاقی میافتد؟!
✅ در جواب به این سؤال باید بدانیم که طبق آیات و روایات اسلامی، «علوم الهی» برای انسان، بسیار با اهمیتتر از علوم مادی میباشند چنانچه رسول خدا (ص) فرمودند: «أَفْضَلُ الْعِلْمِ لَا إِلَهَ إِلَّا اللَّهُ» (بحار الأنوار، ج٧۵،ص ٧) یعنی بالاترین دانش، علم به توحید و اصول عقاید است؛ و همچنین در روایتی از امام کاظم (ع) آمده که: روزی پيامبر اكرم (ص) وارد مسجد شده و دیدند که مسلمانان به دور مردی جمع شده و میگویند او داناترين انسان نسبت به نَسَب عرب است؛ پس حضرت فرمودند: اين علم سودی ندارد؛ و سپس مهمترین علوم سودمند را به شرح ذیل برشمردند:
الف) «آيَةٌ مُحْكَمَةٌ» يعنی «اصول دين» و اعتقادات؛
ب) «فَرِيضَةٌ عَادِلَةٌ» يعنی «علماخلاق»؛
ج) «سُنَّةٌ قَائِمَةٌ» يعنی «فروع دين» و علم به احكام شريعت و مسائل حلال و حرام. (اصول كافی، ج١، ص٣٢)
👀 در اهمیت آموختن این علوم الهی و تأثیر آن در زندگی مردم، همین کافی است که بدانیم که خداوند در قرآن کریم، در «آیه نَفْر» (توبه/۱۲٢) به پیامبر (ص) دستور میدهد که همهی مسلمانان به جهاد و میدان جنگ نروند؛ و گروهی در شهر بمانند و علوم الهی و احکام دینی را بیاموزند تا پس از بازگشت مجاهدین، علوم و معارف دینی را به آنها یاد بدهند. «تفسیر نمونه، ج۸، ص۱۸۹»
⏮ بر این اساس، باید اذعان کنیم که حضرت باقرالعلوم (ع) در طول عمر بابرکت خود و در شرائط بسیار نامساعد، به نشر و اشاعه حقایق و معارف و احکام الهی پرداخته و جنبش علمی دامنهداری را به وجود آوردند که باعث تأسیس بزرگترین «دانشگاه اسلامی» در دوران امام صادق (ع) شد؛ لذا مسلماً آن حضرت را باید شکافنده با اهمیتترین علوم دانست که طریق هدایت و راه سعادت و خوشبختی در دنیا و آخرت را به بشریت نشان میدهد؛ البته آثار گرانقدری نیز در علوم اسلامی از آن حضرت به یادگار مانده است؛ بهطوری که امروزه، تمامی کتب مهم شیعه و اهلسنت، پُر است از جملهی «قال محمد بن علی» و «قال الباقر (ع)» و سخنان پرمغز و ادله علمی پیشوای پنجم شیعیان، همچنین آن حضرت، شاگردان برجستهای در زمینههای مختلف علمی تربیت کردهاند که هر کدام، وزنه علمی بزرگی در تاریخ به شمار میروند. (سیره پیشوایان، ص٣٠۶ به بعد)
🌺 در نتیجه، گرچه ممکن است ما اختراع و یا آثاری در زمینه علوم مادی و دنیوی از امام باقر (ع) نداشته باشیم و یا به ما نرسیده باشد؛ اما حضرت با تفسیر آیات قرآن و تبیین علوم دینی و تعلیم و تربیت شاگردان مؤثر در عرصههای مختلف علمی به معنای واقعی دريای دانش را شكافته و اسرار علوم الهی را برای بشریت آشكار ساخته و جلوی هرگونه تحریف در دین را گرفتهاند.
#لحظاتی_با_احکام
👉🆔 https://eitaa.com/joinchat/729743599Cdc863cab97
🌺🌺💐🌺🌺