حکمت ۶۲ نهج البلاغه: پاسخی نکوتر به نیکی دیگران
وَ قَالَ (علیه السلام): إِذَا حُيِّيتَ بِتَحِيَّةٍ فَحَيِّ بِأَحْسَنَ مِنْهَا، وَ إِذَا أُسْدِيَتْ إِلَيْكَ يَدٌ فَكَافِئْهَا بِمَا يُرْبِي عَلَيْهَا، وَ الْفَضْلُ مَعَ ذَلِكَ لِلْبَادِئِ.
فرمود (ع): چون تو را درود گفتند، در پاسخ، درودى بهتر گوى و چون دستى از سر احسان به سوى تو دراز شد، به احسانى بيشتر، پاداشش ده و فضيلت از آن كسى است كه آغاز كرده است.
پاداش برتر:
امام(علیه السلام) در این کلام حکمت آمیز به یک اصل مهم قرآنى و اسلامى اشاره کرده مى فرماید: «هنگامى که به تو تحیتى گویند به صورتى بهتر پاسخ گوى و هرگاه هدیه اى براى تو فرستند آن را به صورت افزون تر پاداش ده. با این حال فضیلت از آن کسى است که ابتدا کرده است»; (إِذَا حُیِّیتَ بِتَحِیَّة فَحَیِّ بِأَحْسَنَ مِنْهَا، وَإِذَا أُسْدِیَتْ إِلَیْکَ یَدٌ فَکَافِئْهَا بِمَا یُرْبِی عَلَیْهَا، وَالْفَضْلُ مَعَ ذَلِکَ لِلْبَادِی).
اخلاق اسلامى مى گوید هیچ کار خوبى را نباید بدون پاداش گذاشت; خواه سخن احترام آمیزى باشد یا اقدام عملى، بلکه بهتر آن است که پاداش برترى داشته باشد; مثلاً اگر کسى به ما بگوید «سلام علیکم» بهتر آن است که در پاسخ بگوییم «سلام علیکم ورحمة الله» وهرگاه کسى هدیه مختصرى براى ما بفرستد ما در موقع مناسب هدیه بهتر و بیشتر براى او بفرستیم. این کار سبب مى شود پیوند محبت و دوستى در میان افراد جامعه روز به روز بیشتر شود و روح حق جویى و حق طلبى و حق شناسى تقویت گردد و زندگى در چنین جامعه اى بسیار توأم با آرامش خواهد بود.
در حالات بزرگان اسلام نمونه هاى عملى این دستور بهوضوح دیده مى شود. از جمله این که یکى از راویان اخبار مى گوید من نزد حسن بن على(علیه السلام) بودم کنیزى بر آن حضرت وارد شد و دسته گلى تقدیم آن حضرت کرد. حضرت فرمود: «أنْتِ حُرُّ لِوَجْهِ اللّهِ تَعالى; تو براى خدا آزادى».
به این ترتیب حضرت در برابر اهداى یک دسته گل این کنیز را براى همیشه آزاد کرد.
راوى مى گوید عرض کردم او فقط یک دسته گل به شما داد که قیمت چندانى ندارد شما او را آزاد کردید. امام در پاسخ فرمود: «(هکذا) أدَّبَنی اللّهُ تَعالى; خداوند این گونه ما را تربیت کرده است». سپس امام آیه شریفه (وَإذا صُیِّبتم بِتَحِیَّة...) را تلاوت فرمود و افزود: این که خدا فرموده به صورت بهتر پاداش دهید بهتر از آن همین بود که او را آزاد کنم.(1)
این که امام در ذیل این کلام حکمت آمیز مى فرماید: برترى و فضیلت از آنِ کسى است که ابتدا کرده به سبب این است که شخص دوم هرکارى کند جنبه پاداش عمل دارد در حالى که شخص اول بدون این که خدمتى به او بشود اقدام به نیکى کرده و مطلقاً جنبه پاداش نداشته است، بنابراین شخص اول بر دومى برترى دارد.
به همین دلیل در حدیثى از امام حسین(صلى الله علیه وآله) مى خوانیم که فرمود: «لِلسَّلام سَبْعُونَ حَسَنَةُ تِسْعُونَ وَسِتُّونَ لِلْمُبْتَدی وَواحِدَةٌ لِلرّادِ; سلام هفتاد حسنه دارد که شصت و نه حسنه آن از کسى است که سلام کرده و یک حسنه از آن کسى که پاسخ مى گوید».(2)
این حدیث از امیرمؤمنان نیز در بحارالانوار و مستدرک الوسائل نقل شده است.
اضافه بر این کسى که ابتدا به سلام و تحیت یا کار نیک مى کند یک فضیلت اخلاقى دیگرى را نیز براى خود آشکار ساخته و آن مسأله تواضع در برابر برادر دینى است در حالى که پاسخ گوینده تواضع خاصى ندارد جزء این که حق شناسى مى کند.
عجب این که اصل این کلام حکمت آمیز در شرح نهج البلاغه مرحوم کمره اى و ابن میثم و مغنیه و همچنین شرح نهج البلاغه مرحوم شوشترى در اینجا نیامده است.
شایان دقت است که واژه «أُسْدِیَتْ» از ماده «سَدْو» بر وزن «سرو» در اصل به معنى دراز کردن دست به سوى دیگرى است، بنابراین «أُسْدِیَتْ إلَیْکَ یَدٌ» در کلام امام مفهومش این است که دستى به سوى تو دراز شد و این جمله کنایه از بخشش و اهداى هدیه است.
پی نوشت:
(1). بحارالانوار، ج 44، ص 195، ح 8.
(2). همان، ج 75، ص 120، ح 17.
#حکمت شماره ۶۲ 🌴
همراه با #نهج_البلاغه 🌸🌼🍀
@nahj97
💢 فهم نادرست و سوء استفاده برخی از دراویش از یک حدیث
#شهید_مطهری
🔸معنی حدیث «حبّ علی بن ابی طالب حسنة لا تضرّ معها سیئة» این است که محبت علی(ع) حسنهای است که مانع ضرر زدن گناه میشود، یعنی مانع راه یافتن گناه میشود؛ معنایش آن نیست که جاهلان پنداشتهاند و آن اینکه محبت علی(ع) چیزی است که هر گناهی که مرتکب شوی بلا اثر است.
🔹برخی از دراویش از طرفی دعوی دوستی خدا دارند و از طرف دیگر از هر گناهکاری گناهکارترند، اینان نیز مدّعیان دروغگو هستند. امام صادق(ع) میفرماید: «تعصی الاله و انت تظهر حبّه هذا لعمری فی الفعال بدیع لو کان حبّک صادقا لاطعته انّ المحبّ لمن یحبّ مطیع؛ خدا را معصیت میکنی در حالی که مدّعی محبت او هستی! به جانم قسم که این کار، در میان کارها، شگفتآور است. اگر محبت تو راستین میبود او را اطاعت میکردی، زیرا طبیعی است که هر دوستی مطیع دوست خویشتن است».
🔸دوستان واقعی امیرالمؤمنین(ع) همواره از گناهان دوری میگزیدهاند؛ ولایت آن حضرت نگاهدارنده از گناه بوده است نه تشویق کننده به آن. امام باقر(ع) میفرماید: «ما تنال ولا یتنا الّا بالعمل و الورع؛ به ولایت ما نتوان رسید جز با عمل نیک و پرهیزکاری و دوری از گناه».
📚 عدل الهی، ص۳۰۸
#مباهله_قرن_21
@mobahelegharne21
💢 تمام جریانات سیاسی و فکری پنجاه سال اخیر را بررسی کنید:
جبهه ملی
حزب توده
نهضت آزادی
مجاهدین خلق
چریک های فدایی خلق
سلطنت طلب ها
در راه #حفظ_ایران چند کشته و #شهید داده اند؟
آنهایی که نظریات ایران گرایی و عشق به وطن میدهند وقتی #صدام_تکریتی خوزستان را #عربستان خواند و به وطن هجوم آورد کجا بودند؟
#نهضت_آزادی که در بیانیه ها میگفتند ما: ایرانی، مسلمان و مصدقی هستیم به اذعان سران خود حتی یک نفر به #جبهه نفرستادند.
با سخن وری و ادعا دفاع از وطن ممکن نیست، دفاع از دین و انقلاب پیشکش.
گفتمان امام، نیروهایی تربیت کرد که در #عمل جان دادند.
نیروهایی که در وصیت نامه های خود علت رفتن به جبهه را حفظ #انقلاب و #ایران برمیشمارند.
اما امروز در رسانه ها، در سینما، در مقاله ها و نظرات با اشکال گوناگون این نیروها تندرو، خشک مغز، داعشی و منفور معرفی میشوند.
با اداهای روشنفکری امکان دفاع از کشور وجود نخواهد داشت، این را تاریخ ثابت کرده است.
@mobaheleghrne21
هدایت شده از تبیان
🔹با کودکانی که بزرگتر از سن شان حرف می زنند،چگونه رفتار کنیم؟
🔺کودکان امروز نسبت به کودکان چند دهه ی قبل در رفتار و گفتار تفاوت های زیادی کرده اند؛ حتما دیده اید کودکانی را که سن و حرف هایی که می زنند با هم تناسب ندارد؛ گاهی از ادبیات و واژگانی استفاده می کنند که شما متحیر می مانید.
اما آیا این نشانه ی باهوش بودن کودکان است؟ اصولا خوب است بچه های بیشتر از سن شان بفهمند و حرف بزنند یا خیر؟
بیشتر بخوانید:
👇👇👇
yon.ir/WEyQn
هدایت شده از تبیان
8.04M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🎥 ببینید / امام خامنه ای: صد بار ما سؤال کردیم؛ نه در مجامع عمومی، نخیر، به شکلی که قابل جواب دادن بوده؛ اما جواب ندارند. خب، چرا #عذرخواهی نمیکنند؟
🔺در جلسات خصوصی میگویند ما #اعتراف میکنیم که #تقلب اتفاق نیفتاده بود. خب، اگر تقلب اتفاق نیفتاده بود، چرا کشور را دچار این ضایعات کردید؟ چرا برای کشور هزینه درست کردید؟
#بازخوانی_تاریخی
👇👇👇
🆔 @TebyanOnline
هدایت شده از تبیان
#سلامت
🔹گلوسوفوبیا یا ترس از سخنرانی و درمان آن
🔺گلوسوفوبیا، ترس از سخنرانی یا اضطراب شدید سخنرانی، نوعی فوبیا اجتماعی است که بسیاری از مردم جهان به آن دچار هستند. در این مطلب به چیستی گلوسوفوبیا، دلایل بروز آن و راههای بهبود و درمان این فوبیا میپردازیم.
بیشتر بخوانید:
👇👇👇
yon.ir/WFNIp
هدایت شده از تبیان
#حدیث
💠 رسول اکرم(ص):
🔰 از فتنه و آزمایش در آخرالزمان نگران نباشید٫ چرا که موجب نابودی #منافقان خواهد شد.
📚 میزان الحکمه، حدیث 15748
👇👇👇
🆔 @TebyanOnline
هدایت شده از تبیان
لطفا در ایتا مطلب را دنبال کنید
مشاهده در پیام رسان ایتا
🚨 فوری | بیانات منتشرنشده رهبر انقلاب در روز ۳۰ تیرماه ۸۸ درباره فتنه۸۸، سخنان میرحسین موسوی و خاتمی و... برای اولین بار منتشر شد.☝️
📖 روایت کامل این دیدار در کتاب فتنه تغلب منتشر شده است.
👈 رهبر انقلاب: آقای موسوی اعلام کرد که در این انتخابات تقلب شده و این منشأ همهی حرفهای بعدی شد.
❓ سوال این است: شما از کجا فهمیدید در انتخابات تقلّب شده، چه دلیلی اقامه شد؟
خود من هم خیلی سعی کردم، همان روز شنبه عصر که ایشان ظهرش اطلاعیه داده بود، فرستادم یک نفر را پیش ایشان، برگشت حرفهایی که زد من را خیلی متعجب کرد، خیلی متعجب کرد...
👇👇👇
🆔 @TebyanOnline
هدایت شده از تبیان
9.24M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🎥 ببینید / رهبر معظم انقلاب: ملت ایران با آنهایی که روز #عاشورا با بی حیایی جوان بسیجی را در خیابان لخت کردند و کتک زدند، قهرند و آشتی نخواهند كرد.
#حماسه_نه_دی
👇👇👇
🆔 @TebyanOnline
هدایت شده از تبیان
⛔️ #ببخشید_چند_لحظه ⛔️
غیبت میکنی و میگی:
دیدم که میگم
رفیق من ..
اگه ندیده بودی که "تهمت" بود.‼️
مثل خدا ستّار العیوب باش
اگه چیزی هم میدونی نگو
👇👇👇
🆔 @TebyanOnline
هدایت شده از تبیان
#خانواده
هیچگاه به خاطر چند خطای کوچک
یک رابطه حقیقی را ترک نکنید
هیچکس بی عیب نیست
هیچکس به طور کامل درست
نمی گوید
و در انتها مهربانی از همه چیز برتر است.
👇👇👇
🆔 @TebyanOnline
هدایت شده از تبیان
#حدیث
💠 امیرالمومنین (ع):
🌸 دیروز که گذشت و به فردا هم اطمینان نیست، امروزت را با اعمال صالحه غنیمت شمار...
📚 #شرح_غرر ، ج۲
👇👇👇
🆔 @TebyanOnline