مادر امامان
⚠️ گاهی مطلبی در هیچ کتاب و منبعی نیست مانند اینکه نویسندهای از دوران صفوی بر خلاف مسلمات انساب و تاریخ، مادر امام ششم را نه دختر قاسم بن محمد بن ابیبکر، که دختر قاسم بن محمد بن ابیسمُره میداند و هیچ اعتباری به حرف او نیست، زیرا هیچ منبعی آن را پشتیبانی نمیکند.
📚 اما گاهی مطلب در منابع مختلفی از شیعه و سنی با رویکردهای تاریخی و حدیثی و غیر آن آمده و باز هم قطعی نیست مانند داستان شهربانو همسر امام حسین(ع) و مادر امامان.
📌 با آنکه مورخان و محدثان بسیاری از فریقین در منابع معتبر و دست اول همانند طبری و یعقوبی و کلینی و مفید از اسارت شهربانو و دیگر دختران یزدگرد آخرین شاه ساسانی ایران و بردن او به مدینه و همسری با چند نفر از بنیهاشم و غیر بنیهاشم سخن گفتهاند، ابنعِنبه نسبشناس قرن هشتم میگوید دختران یزدگرد هنگام فرار همراه پدر خود بودند و محققان و نظریهپردازانی در عصر حاضر معتقدند اخبار مربوط به اسارت و ازدواج شهربانو، شواهد کافی برای پذیرش ندارد. مثلاً استاد مطهری و دکتر شهیدی.
📘 استاد پاکتچی در نقد متن (ص119) میگوید هیچ ارتباطی میان این زن و ایرانیان در زمان خود روایت نشده است. البته برخی مانند استاد مهدوی دامغانی و خانم طیبی در کتب خود به تأیید این نظریه پرداختهاند.
مُستَبین
در ایتا
https://eitaa.com/Mostabin
در تلگرام
https://t.me/AlMostabin
در واتساپ
https://chat.whatsapp.com/E3MGP4A6vvr8THW1GjH3NO
حمله به خانه فاطمه علیهاسلام
🗞 از اسناد مهم درباره حادثه خانه حضرت زهرا(س) سخن خلیفۀ اول هنگام مرگ است که گفت: از چند موضوع تأسف میخورم و کاش کارهایی را انجام نداده بودم: کاش درِ خانه فاطمه(س) را نمیگشودم هر چند با بستن آن بنای جنگ با من داشتند، کاش فُجاءه را آتش نمیزدم و کاش در سقیفه کار را بر عهده دیگری میگذاشتم (تاریخ طبری 3/؛ 430؛ انساب الاشراف 10/346؛ میزان الاعتدال ذهبی 3/109).
🏚 منظور خلیفه از بستن خانه، بستنشینی و تحصّن بنیهاشم در خانه علی(ع) است چه کسانی که اعتقاد به جانشینی امیرمؤمنان داشتند و چه کسانی که به ملاحظات خاندانی برای اعتراض در آنجا جمع شده بودند. فجاءه سلمی نیز به دلیل راهزنی و کشتن مسلمانان، به شیوه نادرستی اعدام شد و انتقاد صحابه از خلیفه را در پی داشت.
🖊 برخی نویسندگان اهلسنت بخش اول خبر را نیاوردهاند یا به جای آن عبارت «چنین و چنان» گذاشتهاند. این کار را میتوان ناشی از باورهای کلامی این نویسندگان و اعتقاد به عدالت و تطهیر صحابه دانست چنانکه حذف و اضافه یا تحریف یک خبر به سبب اعتقادات راوی یا مورخ در هر مذهبی اتفاق میافتد.
🔖 در این باره مقالهای با عنوان حدیث پشیمانی نوشته شده است. ر.ک: مجله علوم حدیث، ش 62.
مُستَبین
در ایتا
https://eitaa.com/Mostabin
در تلگرام
https://t.me/AlMostabin
در واتساپ
https://chat.whatsapp.com/E3MGP4A6vvr8THW1GjH3NO
❓چرا دختر پیامبر؟
👈 گاهی گفته میشود با وجود اینکه امیرمؤمنان در خانه بود، چرا دختر پیامبر پشت در آمد؟ قاعده این بود که خود علی(ع) با شجاعت مثالزدنیاش با مخالفان روبرو شود.
📌 پس از تشکیل سقیفه، افراد بسیاری از بیعت با ابوبکر سرباز زدند. از این میان چندین نفر در خانه حضرت زهرا(س) تحصن کردند تا اعتراض خود را به غصب خلافت نشان دهند. همه منابع در کنار نام علی(ع) از زبیر پسر عمۀ او یاد کرده و حتی گفتهاند زبیر شمشیر کشید ولی مانع او شدند. برخی نیز از عباس عموی آنحضرت و فرزندان او و افراد دیگری که از بنیهاشم هستند، نام بردهاند.
✅ وقتی برای گرفتن بیعت به درِ خانه آمدند فاطمه(س) پشت در آمد تا آنان به احترام او که دختر رسولالله بود برگردند. در دفعه نخست چنین شد و آنان بازگشتند. انتظاری که از مسلمانان میرفت و سفارشهای پیامبر درباره خانوادهاش بخصوص تنها یادگار او را تا حدودی رعایت میکردند. اما در مرتبه دوم که حضرت پشت در آمد این حرمت پاس داشته نشد.
مُستَبین
در ایتا
https://eitaa.com/Mostabin
در تلگرام
https://t.me/AlMostabin
در واتساپ
https://chat.whatsapp.com/E3MGP4A6vvr8THW1GjH3NO
↩️ دیگران و... سکوت!
🤲 شیخ صدوق در علل الشرایع روایت کرده که امام مجتبی(ع) فرمود: در شب جمعهای مادرم را دیدم پیوسته در رکوع و سجود و نیایش بود. برای مؤمنین و مؤمنات دعا میکرد و افراد را نام میبرد. خیلی دعا کرد اما برای خودش هیچ نخواست. گفتم مادر! چرا برای خود دعا نمیکنی؟ فرمود: الجار، ثم الدّار؛ دیگران سپس خودمان!
🗞و فاطمه سلامالله علیها در خبر دیگری فرمود: پیامبر نوشتهای برای ما باقی گذاشت که در آن چنین درج شده است: هر که به خدا و قیامت ایمان دارد، به همسایه خود آسیب نمیرساند. هر که به خدا و قیامت ایمان دارد [باید هنگام سخن گفتن] جز خیر و نیکی نگوید، وگرنه سکوت کند.
#ارزشهای_اخلاقی
#فاطمه(س)
#مستبین
در ایتا
https://eitaa.com/Mostabin
در تلگرام
https://t.me/AlMostabin
در واتساپ
https://chat.whatsapp.com/E3MGP4A6vvr8THW1GjH3NO
✅ ویژگی کمنظیر حاج قاسم
↩️ شهید سلیمانی صفاتی را در خود پرورش داده بود که به وسیلۀ آنها مصداق آیه إِنَّ الَّذينَ آمَنُوا وَ عَمِلُوا الصَّالِحاتِ سَيَجْعَلُ لَهُمُ الرَّحْمنُ وُدّاً شد و محبوبیت یافت.
شجاعت کمنظیر، سادهزیستی و تواضع در عین اقتدار، اخلاص و اقدام فقط برای خدا؛ صدق در گفتار و رفتار، خُلق نیکو همراه با صلابت لازم برای مقابله با دشمن؛ بیباکی در مقابل جاهلان تیغ در کف و خارجیصفت با اقتدا به مولای خود امیرمؤمنان؛ و همچون او عاشق شهادت که فرمود: وَاللَّهِ لَابْنُ أَبِيطَالِبٍ آنَسُ بِالْمَوْتِ مِنَ الطِّفْلِ بِثَدْيِ أُمِّه.
📍 اما آنچه در این میان اهمیت بیشتری دارد، نگاه او به بندگان خدا و دوری از وابستگیها و دستهبندیهای رایج بود. دین را درست فهم کرده و از افراط و تفریط به دور بود. امید آنکه درباره خود او نیز چنین رفتار کنیم!
🏴 مصیبت فاطمه از زبان علی علیهماسلام
🖋 مرحوم کلینی از امام حسین(ع) نقل میکند که وقتی امیرمؤمنان پیکر مطهر فاطمه(س) را مخفیانه به خاک سپرد، رو به قبر رسولالله کرد و از جانب خود و دختری که تازه میهمان پدر شده سلام داد و گفت: إِنَّا لِلَّهِ وَ إِنَّا إِلَيْهِ راجِعُون، امانت بازگشت. ای رسولخدا دیگر آسمان و زمین برایم نازیبا شده، اندوهم بیپایان و شبم به بیداری گذرد تا به تو ملحق شوم. از دخترت بپرس که امت با او چه کرد و خدا بهترین داوران است وَ هُوَ خَيْرُ الْحاكِمين... به خدا شکایت میبرم و به تو تسلیت میگویم. بر تو و دخترت درود باد!
شبیه این نقل در کلام 202 نهجالبلاغه و در تذکرة الخواص آمده است.
📖 مرحوم علامه مجلسی در بحار، ج43، ص174 مینویسد:
أَقُولُ وَجَدْتُ فِي بَعْضِ الْكُتُبِ خَبَراً فِي وَفَاتِهَا ع فَأَحْبَبْتُ إِيرَادَهُ وَ إِنْ لَمْ آخُذْهُ مِنْ أَصْلٍ يُعَوَّلُ عَلَيْهِ رَوَى وَرَقَةُ بْنُ عَبْدِ اللَّهِ الْأَزْدِيُّ قَالَ... فَلَمَّا هَمَمْتُ أَنْ أَعْقِدَ الرِّدَاءَ نَادَيْتُ يَا أُمَّ كُلْثُومٍ يَا زَيْنَبُ يَا سُكَينَةُ يَا فِضَّةُ يَا حَسَنُ يَا حُسَيْنُ هَلُمُّوا تَزَوَّدُوا مِنْ أُمِّكُم... فَقَالَ أَمِيرُ الْمُؤْمِنِينَ(ع) إِنِّي أُشْهِدُاللَّهَ أَنَّهَا قَدْ حَنَّتْ وَ أَنَّتْ وَ مَدَّتْ يَدَيْهَا وَ ضَمَّتْهُمَا إِلَى صَدْرِهَا مَلِيّاً وَ إِذَا بِهَاتِفٍ مِنَ السَّمَاءِ يُنَادِي يَا أَبَا الْحَسَنِ ارْفَعْهُمَا عَنْهَا فَلَقَدْ أَبْكَيَا وَاللَّهِ مَلَائِكَةَ السَّمَاوَات.
📌 ترجمه:
در یک کتابی روایتی درباره چگونگی وفات حضرت زهرا(س) دیدم که دوست دارم آن را در اینجا بیان کنم هر چند آن کتاب قابل اعتماد نیست. ⁉️
در بخشی از آن خبر شش و نیم صفحهای آمده است که وقتی امیرمؤمنان همسرش را غسل داد حسنین و زینب و امکلثوم و سکینه و فضه را صدا زد و فرمود بیایید با مادرتان وداع کنید. پس نالهای از آن پیکر مطهر بلند شد و آن دو را در آغوش گرفت و از آسمان صدایی بلند شد که ای ابوالحسن! آنها را از روی پیکر مادر بردار که فرشتگان آسمان را به گریه انداختند.
#ذکر_مصائب
#نقد_کژیها
#فاطمه(س)
#مستبین
🔍 4000 یا حدود 20 نفر؟
🏴 فاطمیه دیگری گذشت و برخی افراد تأثیرگذار در جامعه، بدون مطالعه و از روی تقلید و شنیدهها، مطالبی گفتند که هیچ اعتبار تاریخی نداشت و جز بر طبل اختلاف میان مسلمانان نکوفت. دختر رسولالله را در میان صحابه و مردمان صدر اسلام غیرمحترم جلوه دادند در صورتی که سیده نساء عالمین احترام بسیاری در میان همه مسلمانان داشت و دارد.
⛔️ در این میان مطالبی نقل شد که گرچه ارزش پرداختن به آن نیست ولی به منظور مبارزه با تحریفات تاریخی لازم است به آن اشاره شود.
🏹 مثلاً اینکه چه تعدادی در خانه صدیقه کبری برای اعتراض جمع شده بودند یا چه تعدادی برای شکستن این تحصّن و گرفتن بیعت از آنان پشت در آمدند، بسیار مبالغه شد و گاهی گفته شد لشکری چنین و چنان! 😳
🗒 در کتاب هجوم علیٰ بیت فاطمه(س) که با استناد به منابع معتبر و غیر معتبر جمعآوری شده، حداکثر نام 23 نفر برده شده است. عدد چهار هزار حمله کننده، در کتاب غیر معتبر مجمع النورین مرندی (د.1349ق) در عصر قاجار آمده و او از جنات الخلود خاتونآبادی در عصر صفویه نقل میکند که بنا به نقل بحار 4000 نفر بودند. در حالی که روایت بحار مربوط به واقعه دیگری است و نویسنده در این برداشت به خطا رفته است.
✅ به قول شهید مطهری که بشر تمایل به افسانهسازی دارد؛ در این وقایع عدهای مایلند بدون تأمل و دقت، اعداد و ارقام را بالا ببرند. 📍 چنانکه درباره 500 گمارده بر شریعه فرات برای منع آب از اباعبدالله(ع) رقم 4000 در کتب غیرمعتبر رواج یافته و عدد اصلی فراموش شده است.
#ذکر_مصائب
#نقد_کژیها
#فاطمه(س)
#مستبین
در ایتا
https://eitaa.com/Mostabin
در تلگرام
https://t.me/AlMostabin
در واتساپ
https://chat.whatsapp.com/E3MGP4A6vvr8THW1GjH3NO
📚 معرفی آثار: 21ـ تفسیر راهنما
مرحوم هاشمی رفسنجانی که از سوی رهبر انقلاب در حکم تنفید، «فقیه اسلامشناس» و جای دیگر «مجتهد قطعی» خوانده شده است، در شامگاه 19 دی 1395 از دنیا رفت. هر چند در تقویمهای رسمی کشور این واقعه درج نشده، اما زمان درگذشت وی در تاریخ ثبت شده است.
بگذریم که در #تقویم مناسکی ما، مناسبتهای پرشماری درج شده که در هیچ منبع و سند معتبری وجود ندارد.
🌐 مردم ما هاشمی رفسنجانی را با عنوان سیاستمدار میشناسند و درباره وی بسیار افراط و تفریط کردهاند؛ اما او نویسنده هم بود و آثاری درباره #قرآن، عصر بعثت، امیرکبیر، فلسطین و... از خود بر جای گذاشت.
📕 کتاب 20 جلدی تفسیر راهنما مجموعهای از فیشهای تهیه شده وی در زندان پهلوی است که بعدها به وسیله محققان مرکز فرهنگ و معارف قرآن دفتر تبلیغات حوزه قم تکمیل و منتشر شد (ر.ک: متن شماره 11 مستبین).
📗 کتاب 33 جلدی فرهنگ قرآن، برگرفته از همان فیشها، جامعترین معجم معنایی قرآن است. این اثر بیش از ۳۰۰۰ موضوع اصلی و هزاران موضوع فرعی را در بر دارد تا دستیابی علاقهمندان به معارف و علوم قرآنی را آسان نماید.
#معرفی_آثار
#معارف_قرآن
#مستبین
در ایتا
https://eitaa.com/Mostabin
در تلگرام
https://t.me/AlMostabin
در واتساپ
https://chat.whatsapp.com/E3MGP4A6vvr8THW1GjH3NO
📖دکتر سید جعفر شهیدی
📆 23 دی 1386 مردی دنیا را بدرود گفت که خدمات بزرگی به فرهنگ این مرز و بوم کرد. او را مجتهدی از شاگردان آیات بروجردی و خوئی در نجف دانستهاند که بخاطر بیماری به ایران بازگشت و شرایط دوران رضاخانی او را به کنار گذاشتن لباس روحانیت ملزم کرد. آنگاه به تدریس در دانشگاه پرداخت و با دهخدا همکاری کرد.
📚 از او آثار علمی متعددی بر جای مانده است. ترجمه نهجالبلاغه او برگردان زیبا و متفاوتی از کلام مولایش امیرمؤمنان است و کتاب تاریخ تحلیلی او سالهای زیادی در محافل علمی تدریس شد و هماوردی نداشت. علی از زبان علی، زندگانی حضرت فاطمه و زندگانی علی بن الحسین علیهمالسلام از دیگر آثار عالمانه به قلم اوست.
🌹شهیدی که پدر شهید بود، به تواضع و نظم و پایبندی به عهد و قرار متصف شده است.
✅ پیشتر در این کانال درباره کتاب «پس از پنجاه سال» او که به تحلیل واقعه کربلا و زمینههای آن میپردازد، سخن گفته شد.
#معرفی_آثار
#مستبین
در ایتا
https://eitaa.com/Mostabin
در تلگرام
https://t.me/AlMostabin
در واتساپ
https://chat.whatsapp.com/E3MGP4A6vvr8THW1GjH3NO
انتساب جمعه به امام عصر
7⃣ در ادبیات شیعه روز جمعه متعلق به آخرین حجت الهی است.
دلیل این انتساب میتواند روایاتی باشد که ظهور آن ذخیره الهی را در این روز میداند. اما روایات دیگری هم هست که این واقعه را روزهای دیگری همانند شنبه ذکر میکند.
📆 دلیل دیگر این انتساب، روایتی است که جمعه را متعلق به امام عصر میداند. شیخ صدوق از ابوالحسن العسکری (امام هادی) علیهالسلام روایت میکند که هر روز هفته به نام یک یا چند معصوم است و جمعه به نام آخرین امام.
طبق این خبر شنبه متعلق به پیامبر، یکشنبه به علی(ع)، دوشنبه به حسنین(ع)، سه شنبه برای سه امام (چهارم تا ششم)، چهارشنبه برای چهار امام (هفتم و هشتم و نهم و دهم)، پنجشنبه امام عسکری و جمعه مهدی.
❌ شبیه این روایت در کتاب نامعتبر و غالیانه هدایة الکبری نیز وجود دارد.
✅ آنچه مورد تأکید امامان بوده، عدم تعیین وقت ظهور است و توصیه درباره ایمان و عمل صالح، صداقت در گفتار و رفتار (عمل طبق تعهد)، صبر و حوصله، امانتداری.
#امام_عصر
#ظهور
#مستبین
در ایتا
https://eitaa.com/Mostabin
در تلگرام
https://t.me/AlMostabin
در واتساپ
https://chat.whatsapp.com/E3MGP4A6vvr8THW1GjH3NO
27 جمادی الثانی
📆 در سالهای اخیر در تقویم مناسکی و بزرگداشت امامزادگان یا منسوبان به اهلبیت، 27 جمادی الثانی به امامزاده اردهال اختصاص یافته است. این تاریخ در منابع کهن نیست و آنچه در تاریخ شفاهی مردم منطقه شهرت دارد تاریخ شمسی یعنی دومین هفته مهر ماه است.
📖 27 جمادی در نسخهای داستانی از قرن دوازدهم آمده که مرحوم ملا عبدالرسول مدنی (درگذشته 1325ش) آن نسخه را یافته و منتشر کرده است.
🗞 مرحوم سید عزیزالله امامت مینویسد: «برای کیفیت شهادت و خصوصیات ورود آن حضرت بدین صوب، سند معتبری دیده نشده؛ الاّ آنکه علامه جلیلالقدر مرحوم آقای ملاعبدالرسول مدنی طاب ثراه در بعضی از مکتوبات خود چنین فرموده: "تفصیل و شرح تشریف آوردن و شهادت آنحضرت در نسخهای که در صد و سی سال قبل نوشته شده، به دستم آمد"» (زندگانی سلطان علی و هلال بن علی، ص 23).
مستبین
در ایتا
https://eitaa.com/Mostabin
در تلگرام
https://t.me/AlMostabin
در واتساپ
https://chat.whatsapp.com/E3MGP4A6vvr8THW1GjH3NO
📣 حلول ماه رجب
🤲 اللَّهُمَّ إِنِّي أَسْأَلُكَ بِالْمَوْلُودَيْنِ فِي رَجَبٍ: مُحَمَّدِ بْنِ عَلِيٍّ الباقر وَ ابیهِ [جدّه] عَلِيِّ الْمُنْتَجَبِ وَ أَتَقَرَّبُ بِهِمَا إِلَيْكَ خَيْرَ الْقُرْبِ يَا مَنْ إِلَيْهِ الْمَعْرُوفُ طُلِبَ وَ فِيمَا لَدَيْهِ رُغِبَ أَسْأَلُكَ سُؤَالَ مُقْتَرِفٍ مُذْنِبٍ...
📅 ماه رجب آغاز ماههای عبادی و مقدمه ورود به ضیافةالله است. ولادت دو حجت خدا (امیرمؤمنان و امام باقر علیهماالسلام) نیز بر اهمیت این ماه افزوده است.
🔍 به نظر میرسد دعایی که شیخ طوسی و دیگران نقل کردهاند دچار تصحیف شده و نمیتواند به ولادت #امام_جواد (متولد نیمه رمضان) و فرزندش #امام_هادی علیهماالسلام (متولد ذیحجه) مربوط باشد (بنگرید به کتاب بازپژوهی تاریخ ولادت و شهادت معصومان).
مستبین
در ایتا
https://eitaa.com/Mostabin
در تلگرام
https://t.me/AlMostabin
در واتساپ
https://chat.whatsapp.com/E3MGP4A6vvr8THW1GjH3NO
💡آب و برق مجانی!
📖 تاریخ معاصر و حوادث دوران انقلاب میتواند راهی برای شناخت تاریخ کهن باشد. شهید مطهری میگوید با درگذشت آیتالله سید ابوالحسن اصفهانی «تمام مشكلات من در باب خلافت حل شد، يعنى گذشته را در پرتو حال شناختم» مجموعه آثار، ج15، ص171.
📣 سخنی از رهبر فقید انقلاب بر سرِ زبانهاست که فهم منظور آن تنها با شناخت حواشی آن سخن امکان مییابد. زمان و موقعیت طرح آن سخن و اینکه ناظر به چه مطلبی بیان شده است، اهمیت دارد.
🇮🇷 سالهاست به نقل از امام خمینی(ره) گفته میشود که جمهوری اسلامی آب و برق را رایگان میکند. امّا دقت و بررسی نشان میدهد اصل این سخن از ایشان نبوده و آنچه در بیان او آمده، اصلاحیهای بر سخن یکی از دولتمردان وقت است. فقط این کلمات در بیان ایشان تکرار شده تا موضع خود را اعلام نماید.
🗞 بنا به خبری که در 8 اسفند 57 در روزنامه رسمی کشور منتشر شد، سخنگوی دولت موقت چنین پیشبینی کرد که «برای کم درآمدها آب و برق مجانی میشود». چهار روز بعد، امام در سخنرانی خود به این سخن واکنش نشان داد و گفت: مهم زندگی معنوی مردم است. دلخوش نباشید که مسکن میسازیم و آب و برق را برای طبقه مستمند مجانی میکنیم یا اتوبوس را مجانی میکنیم. نظام اسلامی وظیفه دارد که مردم را به مقام انسانیت برساند.
مستبین
در ایتا
https://eitaa.com/Mostabin
در تلگرام
https://t.me/AlMostabin
در واتساپ
https://chat.whatsapp.com/E3MGP4A6vvr8THW1GjH3NO
🌹ولادت مولی الموحدین امیرالمؤمنین اسدالله الغالب علی بن ابیطالب علیه الصلاة و السلام
بر همه محبان او مبارک باد.🌹
📖 حکمت 150 نهج البلاغه:
عَاتِبْ أَخَاكَ بِالْإِحْسَانِ إِلَيْهِ وَ ارْدُدْ شَرَّهُ بِالْإِنْعَامِ عَلَيْهِ
🔖 ترجمه و شرح فیض الاسلام:
برادر (دوست) خود را با نيكى سرزنش كن (بجاى سرزنش به او نيكى نما که اثر شرمندگى از هر سرزنشی بيشتر است)
و بدى او را با بخشش بر او برطرف گردان (زيرا بخشش موجب دوستى است و بدى در برابر بدى سبب زياده كردن دشمنى است.
در قرآن كريم سوره 23 آیه 96 مى فرمايد: «ادْفَعْ بِالَّتِي هِيَ أَحْسَنُ السَّيِّئَةَ» يعنى آزار و بدى امّت را به آنچه نيكوتر است دفع كن).
مستبین
در ایتا
https://eitaa.com/Mostabin
در تلگرام
https://t.me/AlMostabin
در واتساپ
https://chat.whatsapp.com/E3MGP4A6vvr8THW1GjH3NO
↩️ حضرت زینب(س) و داستان هنده
📣 دیروز به مناسب وفات حضرت #زینب(س) این روضه مکرر خوانده شد که:
هنده همسر یزید به خرابه شام آمد و پس از گفتگویی مفصل، حضرت زینب را شناخت و گفت من خادم خانه پدرت بودهام و حضرت واقعه کربلا را برای او شرح داد و زن غش کرد و پس از آن به شوهرش اعتراض کرد و...
❓صحت و سقم سخن چگونه است؟
✅ پاسخ اینکه اصل داستان هند همسر #یزید درست است اما در کتب داستانی متأخر یا معاصر، مانند منتخب طریحی و معالیالسبطین مطالبی بسیار به آن افزوده شده و شکل داستانی گرفته است.
📕بنا به آنچه در مقتل معتبر ابومخنف از ابوحمزه ثمالی روایت شده است، بعد از رسوایی یزید و ادعای پشیمانی و مقصر دانستن ابنزیاد، همسرش هند (نه هنده) سر مقدس امام #حسین(ع) را دید و درباره او پرس و جو کرد. یزید صاحب آن سر را معرفی کرد و فرزند #فاطمه(س) دانست و گفت بر او اشک بریز و زاری کن.
🏴 بنا به گزارش طبقات ابنسعد، این زن و دیگر زنان خانواده حکومتی نزد اسیران کربلا آمده و سه روز عزاداری کردند.
📌 هند دختر عبدالله بن عامر که در منابع با کنیهاش امکلثوم شهرت دارد، عبشمى (از نسل عبدشمس) است نه هاشمى.
مستبین
در ایتا
https://eitaa.com/Mostabin
در تلگرام
https://t.me/AlMostabin
در واتساپ
https://chat.whatsapp.com/E3MGP4A6vvr8THW1GjH3NO
📚 معرفی آثار 22
📅 در چنین روزی 23 رجب سال 1395ق (مرداد 1354) عالم لبنانی سید محمد جواد فضلالله در 38 سالگی درگذشت.
📗 وی کتابی درباره صلح امام #حسن(ع) نوشته و کتاب او درباره امام #رضا(ع) با عنوان تحلیلی از زندگانی امام رضا(ع) ترجمه شده است.
📘 کتاب دیگرش درباره امام #صادق(ع) به عربی منتشر شده و در آن شرح حال وی به قلم برادرش علامه محمدحسین فضلالله آمده است. همچنین ر.ک: متن شماره 12 مستبین.
✅ او از دوستان آیتالله خامنهای در نجف بود و تصویر بالا، یادگار سفر وی به ایران در سال 1342 است.
#معرفی_آثار
#مستبین
در ایتا
https://eitaa.com/Mostabin
در تلگرام
https://t.me/AlMostabin
در واتساپ
https://chat.whatsapp.com/E3MGP4A6vvr8THW1GjH3NO
🖋 مبعث 27 رجب یا ماه رمضان
📅 رویداد مهم بعثتِ #پیامبر اسلام روز 27 رجب رخ داده و نظر شیعیان به پیروی از روایات اهلبیت همین روز است. مانند دو روایت کتاب کافی (ج4، ص149) از امام صادق و امام کاظم علیهماالسلام که روزه 27 رجب را بخاطر بعثت تأکید میکند.
❌ اما بیشتر اهلسنت مبعث را در ماه رمضان میدانند و میگویند بنا به آیات قرآن، نخستین نزول وحی در این ماه اتفاق افتاده است.
✅ پاسخ این نظریه چنین بیان شده که بعثت ملازمهای با #نزول قرآن نداشته و اینها دو رویداد جداگانه است؛ ولی آنان دو موضوع را خلط کردهاند.
📌 یا گفته شده است ماه رمضان زمانِ نزول رسمی قرآن است ولی در غار حرا و روز بعثت فقط بسمالله و شروع برای خواندن به نام الله و ربّ بود.
کسانی مانند علامه طباطبائی هم منظور از فرود آمدن قرآن در ماه #رمضان را نزول دفعی و یکباره میدانند.
برای اطلاع بیشتر رجوع شود به مقالهای از استاد مهدویراد در متن شماره 13 مستبین.
#معارف_قرآن
#مستبین
در ایتا
https://eitaa.com/Mostabin
در تلگرام
https://t.me/AlMostabin
در واتساپ
https://chat.whatsapp.com/E3MGP4A6vvr8THW1GjH3NO
🚩 السلام علی الحسین و علی اخیه العباس
📖 از میان هزاران روایت و حکایت تاریخی، برخی در منابع کهن آمده که اگرچه میتواند محل بحث و گفتگو باشد، اما اعتبار کتابی که آن را نقل میکند اظهارنظر و تحلیل درباره آن گزارش را سخت خواهد کرد. مانند آنچه در کافی (ج1، ص464) به سندی قابل اعتنا روایت شده که وقتی #فاطمه به #حسین علیهماسلام باردار شد و به او خبر دادند که گروهی این فرزندش را خواهند کشت، از این حملِ خود ناراحت شد و حتی تولد فرزندش از روی اکراه بود.
🔍 درباره چنین روایاتی اهل فن باید نظر دهند که آیا ممکن است خاندان وحی با اینگونه آگاهیها که از جانب خداوند داده میشود چنین تعامل کنند؟ آیا اساساً چنین پیشگوییهایی که کلیّت آن قابل انکار نیست در بدو تولد امام حسین(ع) وجود داشته است؟ هر تحلیلی ارائه شود طبعاً رافع اختلاف نیست و تضارب آراء همچنان باقی خواهد بود.
❌ اما دستهای از اخبار به آسانی مردود شناخته میشود. چه اینکه برخی در هیچ منبع معتبری نیامده مانند خطبه خواندن حضرت #ابوالفضل العباس بر بام کعبه! یا بوسه علی(ع) بر دستان او و خبر از بریده شدن آن در یاری حسین(ع)،
و چه اینکه در کتب سدههای شش و هفت آمده ولی با شواهد تاریخی قابل تطبیق و تصدیق نیست مانند حضور آن حضرت در جنگ #صفین و نقل رشادتهای او که در کامل بهایی و مناقب خوارزمی آمده ولی منابع اصلی آن را ثبت نکردهاند.
📌به علاوه سردار کربلا در دوران پدر 10 تا 12 سال داشته و شرکت در جنگ با این سنّ و سال معمول و مجاز نبوده است.
#تاریخ_امام_حسین(ع)
#نقد_کژیها
#مستبین
در ایتا
https://eitaa.com/Mostabin
در تلگرام
https://t.me/AlMostabin
در واتساپ
https://chat.whatsapp.com/E3MGP4A6vvr8THW1GjH3NO