📚 معرفی آثار عاشورائی ۱۳
📌 رنج عرفانی و شور اجتماعی: کارکردهای یاد واقعه عاشورا در جهان امروز
این کتاب با نگاهی الهیاتی ـ تمدنی به موضوع عاشورا به قلم
دکتر حبیب الله بابائی نوشته شده است.
فصل اول آن در باره "رنج از" و "رنج برای" و پیامدهای اجتماعی آن است که در دانشگاه تمپل و در مجله Ecumenical Studeis منتشر شده است. فصل دوم کتاب در مورد "عزت نفس" و "حرمت غیر" در لندن در مجله Journal of Shia Islamic Studies چاپ شده، و مقاله سوم نیز در موضوع "انسجام و هویت اسلامی بعد از عاشورا" در صربستان در مجله Kom انتشار یافته است.
3️⃣ هر سه مقاله به ضمیمه فصل و مقدمه جدیدی توسط خود مولف (حبیبالله بابائی) ترجمه و تدوین شده و با مقدمه دکتر لگنهاوزن از سوی انتشارات علمی فرهنگی منتشر شده است.
✂️ برشی از کتاب:
«در نگرش فدیهای، فرد متعهد، آن امام یا آن پیامبر کشتهشده است و مردم در برابر آن رنج و مصیبت و درد و کشتهشدن تعهدی و مسئولیتی ندارند، در حالی که در نگرش تعهدآورانه از «رنج متعالی»، وجود مسئولیت و تعهد امام، تعهد امت را زائل نمیکند. هر میزان امام تعهد بیشتری پیدا میکند، امت نیز به همان اندازه متعهد میشود. عدم تعادل و توازن بین تعهد امام و تعهد امت موجب شکاف بین امت و امام و جدایی امت از امام و انحراف و گمراهی امت از مسیر امام میگردد.»
◀️ معرفی تفصیلیتر این کتاب را در این آدرس ( متن شماره ۴ مستبین) مطالعه کنید.
#آثار_عاشورائی
#نظریهها
https://eitaa.com/Mostabin
https://t.me/AlMostabin
📣 درباره فایل pdf کتابها
همراهان گرامی که از فایل کتابهای معرفیشده سراغ میگیرند؛ علت اینکه فایل آثار در کانال مستبین قرار داده نمیشود این است که بنده از اجازه ناشر و مؤلف برای انتشار الکترونیکی آثار خبر ندارم؛ بلکه اطلاع دارم که برخی مراکز داخلی و خارجی بدون اجازه اقدام به این کار کردهاند و ناشر یا مؤلف استفاده از آن را ممنوع میدانند. شخصاً از برخی مؤلفان و ناشران پرسوجو کردهام.
✅ البته فایل مقالات چنین مشکلی ندارد و تا آنجا که امکان داشته باشد به سایت مجله ارجاع خواهد شد تا عزیزان از آنجا دانلود نمایند.
روضه قاسم
🏴 بنا به خبر ابومخنف از یک شاهد واقعه کربلا، نوجوانی از سوی خیمههای حسین(ع) بیرون شد و شمشیری در دست داشت. پیراهن و شلوار پوشیده بود و راوی دقیق ضبط کرده که گوید یادم هست بند کفش پای چپیش هم پاره بود. عَمرو بن نُفَیل گفت به او حمله میکنم؛ راوی که در لشکر عمر سعد حضور داشت او را منع کرد اما او به قاسم حمله کرد و به سر او ضربهای زد که افتاد و عمویش را صدا زد.
امام حسین(ع) به سرعت بر بالین پسر برادر حاضر شد و قاتل با یک ضربه امام فرار کرد و زیر دست و پای لشکر خود افتاد و به هلاکت رسید. غبار که بر زمین نشست دیدند حسین(ع) بالای سر نوجوانی نشسته که در حال جان دادن پاهایش را روی زمین میکشد.
☑️ امام فرمود از رحمت خدا دور باد گروهی که تو را کشتند و در قیامت خصم آنان پیامبر خواهد بود. چه سخت است بر عموی تو که در این شلوغی دشمن نتواند پاسخ تو را بدهد... آنگاه او را بر سینه چسباند و پیش جنازه پسرش علی اکبر برد. راوی گوید: دیدم که پاهای او بر زمین کشیده میشد. پرسیدم این نوجوان که بود؟ گفتند قاسم فرزند حسن بن علی(ع).
❌ با آنکه همین روایت به اندازه کافی مصائب امام و اهلبیت را نشان میدهد؛ هنوز عدهای مایلند دروغ آشکارِ عروسی قاسم را برای عاطفی کردن حادثه، نقل کنند. این داستان برای اولین بار در روضة الشهدا آمده و سالها پس از او علامه مجلسی در جلاء العیون گوید: «قصّه دامادى در كتب معتبره به نظر فقير نرسيده است.»
✍️ گویا از آنجا که حسن بن حسن(ع) برادر قاسم در زمان واقعه کربلا؛ داماد امام حسین(ع) بود؛ برای عاطفی کردن واقعه، این نسبت را به برادرش منتقل کردهاند!
#شهیدان_کربلا
#تاریخ_امام_حسین(ع)
#ذکر_مصائب
#نقد_کژیها
#مستبین
در ایتا
https://eitaa.com/Mostabin
در تلگرام
https://t.me/AlMostabin
در واتساپ
https://chat.whatsapp.com/E3MGP4A6vvr8THW1GjH3NO
📚 معرفی آثار عاشورائی ۱۴
📕 جريانشناسي تاريخي قرائتها و رويكردهاي عاشورا از صفويه تا مشروطه (با تأكيد بر مقاتل)
محسن رنجبر
مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی؛ 1389
🔗 این کتاب حاصل رساله دکتری یکی از عاشوراپژوهان و محققان این عرصه است. نویسنده پس از بیان چشماندازی از تاریخ صفویه تا مشروطه و معرفی مقاتل این دوره، به بررسی و جريانشناسی تاريخی قرائتها و برداشتهای موجود از واقعه عاشورا در این دوره میپردازد و ويژگیهای هر یک را بيان ميكند و نمونههایی از تحریفات ایجاد شده بدین منظور را یادآور میشود.
قرائت سوگوارانه و تراژیک یا احساسی عاطفی؛ قرائت حماسی اسطورهای؛ قرائت عرفانی، تعبد به شهادت؛ قرائت مسیحیانه یا بخشایش؛ قرائت تقدیر گرایانه از مباحث و فصول این کتاب است.
✅ دعوت به کانال مُستَبین
ایتا
https://eitaa.com/Mostabin
تلگرام
https://t.me/AlMostabin
واتساپ
https://chat.whatsapp.com/E3MGP4A6vvr8THW1GjH3NO
بخاطر محدویتهای واتساپ، ترجیحاً در ایتا یا تلگرام عضو شوید.
سر به محمل زدن حضرت زینب(س)
2️⃣ مرحوم محدث قمی صاحب مفاتیح الجنان در دو کتاب نَفَس المهموم و منتهی الآمال روایات حادثه کربلا را به تفصیل ذکر میکند. بخشی از گزارش وی از منابع کهن و معتبر مانند ابومخنف و امالی صدوق و شیخ مفید نقل شده و برخی که از همعصران خود آورده، محل بررسی است.
🔍 در عین حال وی شخصیتی دقیق و نقّاد بوده و از جمله داستان مشهور سر به محمل زدن حضرت زینب هنگام دیدن سر بریده برادرش را ردّ کرده است.
🖋 در منتهی الآمال مینویسد: «ذكر محامل و هودج در غير خبر مسلم جصّاص نيست، و اين خبر را گرچه علامه مجلسى نقل فرموده لكن مأخذ نقل آن منتخب طريحى و كتاب نور العين است كه حال هر دو كتاب بر اهل فنّ حديث مخفى نيست، و نسبت شكستن سر به جناب زينب عليهاالسّلام و اشعار معروفه نيز بعيد است از آن مخدّره كه عقيله هاشميّين و عالمه غير معلّمه و رضيعه ثدى نبوّت، و صاحب مقام رضا و تسليم است. و آنچه از مقاتل معتبره معلوم میشود حمل ايشان بر شتران بوده كه جهاز ايشان پلاس و روپوش نداشته»
✅ همانگونه که این عالم بزرگوار گفته، دو کتاب منتخب طریحی و نورالعین از کتب تحریفگستر و غیر معتبر است. البته آنچه از منابع معتبر نقل کردهاند اشکالی ندارد ولی مطالبی که از جاهای نامعلوم افزودهاند، اعتباری ندارد.
📌 گفتنی است این داستان مستند برخی برای قمهزنی شده است.
#تاریخ_امام_حسین(ع)
#گزیده_مطالب
#نقد_کژیها
#مستبین
در ایتا
https://eitaa.com/Mostabin
در تلگرام
https://t.me/AlMostabin
در واتساپ
https://chat.whatsapp.com/E3MGP4A6vvr8THW1GjH3NO
📚 معرفی آثار عاشورایی 15
📌 لهوف (بخش دوم)
3️⃣ از زمان تدوین کتاب لهوف (قرن هفتم) تا اولین نسخهای که اکنون در دست داریم (قرن دهم) سه قرن گذشته و معلوم نیست چه بر سر نسخههای فراوان آن آمده است. از میان چاپهای متعدد این کتاب تنها یک تصحیح وجود داشت که مرحوم فارس حسّون از روی سه نسخه انجام داده و اسوه چاپ کرده بود.
✍️ اما در سال 1395 از سوی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی تصحیح جدیدی از لهوف (کتاب الملهوف) منتشر شد که با 57 نسخه خطی و 10 نسخه سنگی مقایسه و مقابله شد. بنا به این تصحیح، درباره حدود دو هزار کلمه از این کتاب، اختلاف وجود دارد.
📗 در این چاپ متن اصلی لهوف همراه اعرابگذاری در بالای صفحه آمده و موارد اختلافی در پایین درج شده است. این چاپ همراه با منبعشناسی است و منشأ هر یک از روایات لهوف را بررسی میکند که در چه کتابهایی بوده است.
✅ شایسته است برای مراجعه به متن لهوف از این تصحیح استفاده شود.❌
#آثار_عاشورائی
#لهوف
#مقتل
https://eitaa.com/Mostabin
https://chat.whatsapp.com/E3MGP4A6vvr8THW1GjH3NO
🏴 مصیبت طفل شیرخوار
📃 سند مظلومیت سیدالشهداء
🏹 عبدالله بن حسین(ع) که نزد ما به علی اصغر مشهور است بنا به نقل ابومخنف از امام باقر(ع) به تیر یکی از بنیاسد در دامان پدرش کشته شد. تعبیر بلاذری صریحتر و دلخراشتر است: رَمى حرملةُ بن كاهل الوالبي [الاسدی] عبدَالله بن حسين(ع) بسهم فَذَبَحَهُ.
سید ابن طاووس مینویسد: چون امام خود را تنها دید و زنان صدا به گریه بلند کردند؛ به درِ خیمه آمد و فرمود کودکم را بدهید با او وداع کنم. بچه را گرفت و خواست که او را ببوسد حرمله تیری بر او زد فَوَقعَ فی نَحرِه فَذَبَحَهُ. امام رو به آسمان کرد و فرمود آنچه بر سر من میآید برایم آسان است چون خداوند شاهد است.
صلی الله علیکم یا اهل بیت النبوه
📗 بنا به تصحیح جدید لهوف (که در فرستۀ پیشین توضیحش گذشت) بعد از این روایتِ ابنطاووس؛ نقل دیگری در برخی نسخههای لهوف آمده که امام فرزندش را بر روی دست بلند کرد و برایش آب خواست و فرمود سه روز است آب نخورده است. این مطلب در همه نسخههای لهوف وجود ندارد و اشکالاتی بر آن کردهاند. اصل آن در مقتل ابومخنف جعلی آمده و در منابع معتبر نیست.
#شهیدان_کربلا
#ذکر_مصائب
#نقد_کژیها
#مستبین
در ایتا
https://eitaa.com/Mostabin
در تلگرام
https://t.me/AlMostabin
در واتساپ
https://chat.whatsapp.com/E3MGP4A6vvr8THW1GjH3NO
راز نهفته.mp3
17.41M
📣 نوحه طفل شیرخوار
⚠️ شاعر سوگمندانه و سوزناک سروده و ذاکر با لحن و سبک هنرمندانه خوانده اما میدانیم سر ششماهه را نبریدند.
📌 در عین حال اشکالی بر اشک ریختن و اندوه بر کربلائیان به هر بهانه نیست.
به نظر میرسد مبالغه در شعر تا حدودی قابل اغماض باشد؛ زیرا این ویژگی در ذات شعر نهفته است. نهایت اینکه مخاطب بداند نوحه است نه تاریخ.
#نوحه
#نقد_کژیها
#ذکر_مصائب
#مستبین
در ایتا
https://eitaa.com/Mostabin
در تلگرام
https://t.me/AlMostabin
در واتساپ
https://chat.whatsapp.com/E3MGP4A6vvr8THW1GjH3NO
https://www.aparat.com/CHSIQS/CHSIQS
جلسه فاتحه مجازی مرحوم حجت الاسلام و المسلمین استاد مهدی پیشوایی رضوان الله علیه
❤️ حب الحسین(ع)
حُبُّ الحُسَینِ وَسیلَةُ السُّعَداء
وَ ضیاءُهُ قَد عَمّ بالارجاءِ
سِبطٌ تَفرَّعَ منهُ نسلُ المُرتَضی
و اَضاءَ مِسکٌ بِوجهِهِ الوَضّاء
فَهُو الکَریمُ ابنُ الکَریمِ و جَدّهِ
خَیرُ الاَنامِ و سیِّد الشُّفَعاءِ
⬅️ رسول خدا در كوچه، نوهاش حسين را در حال بازى ديد، خواست او را بگيرد؛ اما اينطرف و آنطرف دويد، بالاخره پيامبر او را به آغوش گرفت. آنگاه يك دستش را پشت گردن و دست ديگرش را زير چانهاش گذاشت و دهان به دهان کودک قرار داد و او را بوسيد و فرمود: حسين(ع) از من است و من از حسينم، خدا دوست بدارد هرکه او را دوست بدارد.
#مستبین
در ایتا
https://eitaa.com/Mostabin
در تلگرام
https://t.me/AlMostabin
در واتساپ
https://chat.whatsapp.com/E3MGP4A6vvr8THW1GjH3NO
✅ آیتالله جوادی آملی:
مداحان عزیزند، باید بخوانند، گریه بیاورند؛ اما ده دقیقه؛ پانزده دقیقه. متقن بخوانند، علمی بخوانند، عمیق بخوانند. گریه باید گریه عارفانه باشد! مردم را به عوامی و به خواب و به سطحینگری و به ساده لوحی گرفتن؛ کار فرعون است، فَاسْتَخَفَ قَوْمَهُ فَأَطاعُوهُ [زخرف/ ۵۴]. مردم را شستشوی مغزی دادن، تهی مغز کردن، ساده بار آوردن، خواباندن و با خواب لالایی گفتن، با خواب اینها را اداره کردن؛ این یک خیانت فرهنگی است.