معرفی یک کانال علمی در موضوع مقتل امام حسین(ع):
فقط در تلگرام
https://t.me/maghtalvshahdatolhossein
با عنوان: مقتل امام حسین(ع) بر پایه منابع معتبر
👇👇
بررسی گزارش های ورود امام حسین(ع) به کربلاء (۱):
بنابر گزارش ابومخنف، امام حسین(ع) در مسیر از سمت چپ کوفه حرکت می کردند و در طی راه، سعی در متفرق کردن همراهانشان داشتند که هربار حر و لشکریانش مانع می شدند و به همین ترتیب از پگاه تا نیمروز به همین منوال طی طریق کردند تا به محدوده نینوی رسیدند. در اینجا بود که پیکی از جانب ابن زیاد رسید و نامه ابن زیاد را به حر تسلیم کرد که به او دستور داده بود بر امام سخت گیرد و حضرت را بر مکانی بدون پناهگاه و بی آب فرود آورد (تاريخ الطبري ج٥ ص ٤٠٨).
در روایت دینوری آمده است که هرگاه امام به سوی بادیه میل می کردند، حر مانع می شد پس اندک مسیری را به سمت راست رفتند (احتمالا با منع حر از حرکت ایشان به سمت چپ و سوی بادیه، حضرت مجبور به حرکت در خلاف جهت قبل گشتند) و همین طور مسیر را پیمودند تا پیک ابن زیاد سر رسید (الأخبار الطوال ص٢٥١).
امام و اصحابشان در واکنش به اقدام حر که قصد داشت آنها را در همان مکان مجبور به توقف کند، از وی خواستند که به آنان اجازه دهد در یکی از قریه های اطراف، نینوی، غاضریه یا شفیه فرود آیند (تاريخ الطبري ج٥ ص٤٠٨_٤٠٩، أنساب الأشراف ج٣ ص ١٧٦، الأخبار الطوال ص٢٥٢).
اما حر با اشاره به اینکه ابن زیاد فرستاده اش را به عنوان مرصد بر او گماشته این پیشنهاد را غیر قابل قبول دانست.
در اینجا زهیر بن قین به امام پیشنهاد آغاز پیکار می دهد اما حضرت نمی پذیرند. اما زهیر به امام پیشنهاد می دهد که به یکی از قرای حصینه اطراف که در کنار ساحل فرات واقع است بروند و اگر لشکر حر از رفتن به آن مکان منع کردند با آنان کارزار کنند زیرا کارزار با گروه های بعدی که پس از آن خواهند آمد دشوار تر خواهد بود (تاريخ الطبري ج٥ ص ٤٠٩). در نامه ابن زیاد تأكيد گردیده بود که امام را از فرود در قریة حصینة و نزدیک آب بازدارند. اما زهیر دقیقا پیشنهاد فرود در قریه ای با چنین ویژگی را عنوان می کند.
در روایت طبری از ابومخنف تنها اشاره شده که امام از نام آن قریه می پرسند و چون نام آن عقر بود می فرمایند: اللهم انی اعوذ بک من العقر. و سپس در آن منطقه فرود می آیند (همان). اما در این گزارش به درگیری و کشمکش امام و سپاه حر در هنگام فرود اشاره نشده است در حالیکه مناسبات دو طرف، این درگیری را اقتضاء می کرده است.
اما در گزارش دینوری به جزئیات بیشتری اشاره شده است. در گزارش وی امام از حر می خواهند که اندک مسافت دیگری را بپیمایند و سپس فرود آیند. حر نیز از سر ناچاری موافقت کرده و اندک مسیری را می پیمایند. اما در اثناء مسیر، آنگاه که به نزدیکی فرات می رسند، حر و اصحابش مقابل امام ایستاده و ایشان را از ادامه راه باز می دارند و حر می گوید: در این مکان فرود آی که فرات به شما نزدیک است: انزل بهذا المكان فالفرات منك قريب (الأخبار الطوال ص ٢٥٢).
باید توجه شود که در طول مسایرت امام و اصحابشان با حر و لشکریانش، مختصر درگیری ها و تندی هایی بین دو طرف اتفاق افتاده بوده و هیچ یک از دو طرف موفق به اعمال رأي و نظر خویش به طور کامل نشدند. در اینجا نیز امام کاملا برخلاف فرمان ابن زیاد قصد توقف در قریه ای حصینه و نزدیک آب داشتند و حر نتوانست از حرکت امام جلوگیری کند. اما با رسیدن حضرت به مکانی نسبتا مطلوب، حر شدت عمل را بیشتر کرد و مانع از ادامه حرکت امام و یارانشان گردید.
امام پس از ممانعت حر، از نام آن مکان سوال کردند و در پاسخ به ایشان عرض شد: کربلاء ! حضرت فرمودند: ذات کرب و بلاء ! و سپس خاطره ای از پدرشان هنگام رفتن به سوی صفین را بیان کردند که حضرت امیرالمؤمنين(ع) هنگام عبور از آنجا، از نام آن سرزمین پرسیده و سپس فرمودند: هاهنا محط رکابهم و هاهنا مهراق دمائهم: اینجا محل فرود آمدن رکاب آنها و محل ریخته شدن خونهای آنهاست. پس از ماجرا از حضرت سوال گردید و ایشان فرمودند: ثقل لآل بیت محمد(ص) ینزلون هاهنا (الأخبار الطوال ص ٢٥٣). و سپس امام حسین(ع) بعد از بازگو کردن کلام پدر بزرگوارشان فرمان داده و بار و بنه خویش را در همانجا فرود آوردند.
در یادداشت بعدی به روایت های دیگر از فرود امام به کربلاء اشاره خواهد شد.
📚 معرفی آثار 25
تبیین جایگاه کوفیان در فرایند نهضت امام حسین(ع)
نویسنده: حسین قاضیخانی ـ چاپ پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی، 1398
🏝 درباره کوفه و نقش آن در نهضت حسینی آثار متعددی از کتاب و مقاله و پایاننامه نوشته شده که در فرستههای پیشین به برخی از آنها اشاره رفت.
📗 کتاب تبیین جایگاه کوفه در صدد است بخشی از پرسشها و ابهاماتی که درباره کوفه و نقش مردم آن در حادثه مهم عاشورا وجود دارد، پاسخ دهد.
از جمله آنکه:
🔘 آغاز نهضت امام و امتناع او از بیعت ارتباطی با مردم کوفه نداشت.
🔘علت بدعهدی کوفیان را باید در پراکندگی یاران امام در میان قبائل کوفه و ترکیب قومیتی این شهر و حمایت نکردن برخی قبایل شیعی از مسلم دانست.
🔘ابنزیاد به کمک اشراف کوفه، اوضاع را تغییر داد و با دستگیری هانی و شهادت مسلم انسجام شیعیان را از بین برد و با کنترل راههای کوفه، مانع ارتباط شیعیان با امام شد.
🗞 قاضیخانی تعداد نامههای ارسالی از کوفه برای امام حسین(ع) را هم بررسی کرده که در چند نوبت ارسال شده و محتوای آنها چه بوده و امام چه پاسخی به آنها داده است؟
👈 مراحل نهضت شیعی در کوفه و عوامل مؤثر بر آن از مطالب مهم این اثر است.
از این نویسنده آثار و مقالات دیگری در موضوع عاشورا منتشر شده است.
#مستبین
در ایتا
https://eitaa.com/Mostabin
در تلگرام
https://t.me/AlMostabin
در واتساپ
https://chat.whatsapp.com/E3MGP4A6vvr8THW1GjH3NO
❌ امام حسین و ایران: تاریخ یا رمان؟
✍️ ذبیح الله منصوری (درگذشته 1365) نویسنده و مترجم پرکاری است که آثار او با نقد جدی روبروست.
📘کتاب امام حسین و ایران که برای بسیاری از خوانندگان ایرانی و عاشقان حسینی، جذّاب به شمار میرود، به مؤلفی خیالی و ناشناخته به نام «کورت فریشلر» نسبت داده شده که مثلاً آلمانی است، اما گفته میشود وجود خارجی ندارد.❗️
📌 ذبیح الله منصوری (نام اصلیاش دشتی) در این کتاب، فاطمه دختر امام حسین(ع) را نماینده و فرستاده آن حضرت به ایران معرفی کرده که در ری با پسر رستم فرخزاد دیدار کرده و...
📖 اثر دیگر او کتاب «امام صادق مغز متفکر جهان شیعه» است که به نقل از مستشرقان و مرکز مطالعات اسلامی استراسبورگ به مباحثی از آن حضرت درباره زمینشناسی، فیزیولوژی، تاریخ و فقه پرداخته؛ اما نه چنین مستشرقانی وجود دارند و نه آن مؤسسه! ‼️
😳 بدتر آنکه کسی به این کتاب علاقمند شده و به عربی برگردانده است. ♨️
⛔️ کتب وی یادآور قصهپردازان کهنی است که گزارشهای آنان، تاریخ اسلام و اهلبیت را با تحریف روبرو کرده ولی با راهیافتن به آثار بعدی، به منزله تاریخ واقعی قلمداد شدهاند! ⁉️
#مستبین
در ایتا
https://eitaa.com/Mostabin
در تلگرام
https://t.me/AlMostabin
در واتساپ
https://chat.whatsapp.com/E3MGP4A6vvr8THW1GjH3NO
📚 معرفی آثار 26
پژوهشنامه معارف حسینی
📖 فصلنامه علمی ـ تخصصی معارف حسینی به موضوعات مرتبط به حضرت امام حسین(ع) و حادثه عاشورا اختصاص دارد.
↩️ تا کنون 26 شماره از این مجله منتشر شده است.
📅 برخی از شمارههای آن به صورت ویژهنامه به بحث خاصی درباره آن حضرت یا یکی از خاندان یا اصحاب او میپردازد.
🔍 آدرس پایگاه مجله و دسترسی به متن مقالات:
http://www.maarefehosseini.ir/
هدایت شده از پژوهشهای تاریخ اسلام
📜از مکه تا کوفه...
امام حسین در پانزده #منزل توقف کردند.
📌... امام حسین کوه ذوحُسَم را پناهگاه خود قرار دادند و فهمیدند سپاهی که در راه بوده هزار سواره به سر کردگی حر بن یزید ریاحی است از #کوفه، امام به یاران دستور دادند تشنگان سپاه حر را سیراب کنند. سپاهیان #حر با امام نماز جماعت خواندند و امام بعد از نماز خطبه خواندند.
🔸در این پست به صورت کامل بخوانید
🔶 به نشر صحیح وقایع #تاریخ_اسلام اهتمام بورزیم
#محرم #عاشورا #دهه_اول #معاویه #امام_حسین #محرم_الحرام #صفر #وقعة_الطف #یوسفی_غروی #محمد_هادی_یوسفی_غروی #آیت_الله #مرکز_حوزوی #تاریخ #تاریخی #وقایع_تاریخی #مرکز_حوزوی_پژوهش_های_تاریخ_اسلام #یوسفی #مورخ #پژوهش #اسلام #تاریخ_اسلام
@YusufiGharawi