◽️ آسیبهای دین فهمی
چند روز اخیر طی همکاری با دوستان "رادیو سایه بان"، پستهایی در صفحه اینستاگرام این مجموعه گذاشته شد و ذیل آن پستها کامنتهای انتقادی و اشکالها و بحثهای جالب و گاهی تاسف برانگیزی به وجود آمده است.
عمده اشکالات به نوع فهم دین باز میگردد، همان چیزی که از ابتدا نه درست شناختیم نه درست شناساندیم.
البته جامعه مومن ما که ارتباط مستمر با منابر و مساجد دارند تا حد زیادی تلقیها و فهمهای درستی پیدا میکنند لکن همان هم احتیاج زیادی به پیراستن و آراستن دارد.
چند اشکال اساسی که در تلقیهای نادرست از "دین" و "دین فهمی" به نظرم آمد را عرض میکنم:
۱. فهم غیر منظومهای:
تصور کنید خودرو را نمیشناسید و قطعه جدا شدهای از آن را جایی مشاهده کردهاید، یک قطعه بدون آنکه در سیستم مشاهده شود بسیار بی معنا به نظر میرسد. آموزههای دین همین طورند، اگر کسی بدون مشاهده منظومه دین آموزه واحدی از آن را بشنود احتمال زیاد گرفتار فهم غیر منظومهای و در نتیجه بی معنا و بلکه مضحک بودن آن آموزه میشود.
گاهی معارف پراکنده و بی نظم و ضابطه دین را هم که میفهمیم همین اشکال پیش میآید. مثل دانههای تسبیحی که نخشان پاره شده و پراکنده شدهاند.
برخی آموزههای دین مثل آن نخ تسبیحاند و اگر کسی آنها را متوجه نشود این مجموعه را بی معنا تلقی میکند، مثل آموزه معنای زندگی از نگاه دین.
۲. فهم سطحی
یکی از ویژگیها و شاید مشکلات دنیا آن است که پدیدهها در آن از عمق و ظاهر برخوردارند، فهم سطحی به فهمی گفته میشود که از غایات و اهداف اصلی فاصله دارد.
شخصی را تصور کنید که انگیزه جمعیت عظیم اربعین را با ایستگاههای صلواتی و خدمات مواکب و فلافل و چای عراقی تحلیل میکند، کمترین ایراد او سطحی نگری است. او از غایات بسیار بزرگ و غیر قابل وصف این اجتماع بیخبر است و نتیجتا تحلیل او هم، سطحی و فهم او قشری است.
دین فهمی (علت چرایی دین) خیلی از اوقات گرفتار چنین آسیبی میشود.
سطحی نگری در لایههای مختلف قابل مشاهده است، مثلا:
خداوند متعال اهل بیت علیهم السلام را آفرید تا حاجات ما را بر آورده کنند،
امام حسین علیه السلام مظلومانه شهید شد تا ما با گریه بر او به خداوند نزدیک شویم،
مگر این که امام عصر علیه السلام بیایند و مشکلات را حل کنند!!
این که ورای این دستورات و توصیهها نتوانیم غایات پر مغز شریعت را دریابیم سبب بسیاری از نق و نوقها و اعتراضات ماست.
شخصی میگفت یک بانوی مومنه را میشناختم که اواخر عمرش به سبب بیماریهای متعددش رسما به خداوند متعال ناسزا میگفت، انتظار داشت آخر عمری هر چه میگوید خداوند بلافاصله پاسخ دهد: "به روی چشم، همین الان جبرائیل و میکائیل و اسرافیل را برای تو وادار به کار میکنم".
فهم کتابخانهای، فهم گزینشی و فهم چالشی آسیبهای دیگرند که اگر خداوند توفیق بدهد توضیح خواهم داد ان شاءالله
سید محمدجواد موسویفرد
◽️برچسب زنی!
۱) تَنابُز به القاب که در سوره حجرات از آن نهی شده است چیزی توی مایههای همین برچسب زدن است، منظور آیه شریفه این است که عناوین ناپسند را به یکدیگر نسبت ندهید.
۲) اشکال این رفتار ناپسند در مقیاس فردی ایجاد ذهنیت و قضاوتهای پیشین "درباره شخص" و "شخص درباره خودش" است، فرزندی که مدام تنبل خوانده میشود هم "خودانگارهاش" تنبلی میشود و هم دیگران به او نقش تنبل میدهند.
در مقیاس اجتماعی نیز تنابز به القاب یا برچسب زنی باعث دو قطبیهای نادرست و غیر واقعی میشود.
دو قطبی نادرست یعنی واقعا بین من و او فاصله نیست اما "برچسب" مزبور باعث فاصلهها میشود.
۳) برای جلوگیری از این کار خوب است تنها زمانی از عناوین ناپسند مثل "کافر"، "مرتد"، "منافق"، "ضد انقلاب "، "صورتی"، "افراطی"، "بیبصیرت" و ... استفاده کنیم که خود شخص مورد نظر تابلوی این عناوین را با افتخار بر دست گرفته باشد.
تطبیق بعضی از این عناوین هم که بالکل کار عموم مردم نیست مثل "ارتداد".
◽️ جگر شیر نداری سفر عشق مرو!
چندین و چند سال بود که اربعین میرفتیم زیارت، با سختیهای فراوان. در سوز سرمای زمستان و چند سالی هم هست که در گرمای تابستان.
جمعیت فراوان و مشکلاتی که ناشی از همین وفور جمعیت بود.
نق و نوقی هم در کار نبود، همه میدانستند سفر زیارتی با این جمعیت زیاد همین مشکلات را دارد.
تا این که سال گذشته توییتر بازها و موبایل به دستهایی که شاید بعضیهاشان -تاکیدا شاید- برای نمایش سفر آمده بودند آمدند سفر.
شروع کردند به ایراد گرفتن
از بی نظمی، از گرما، از نبود امکانات، از برخورد مرزبانی و ...
نق زدنهای اینها باعث شد بیبیسی چی ها و سایبریها و اشخاص دیگری که نوعا اهل ایمان را به تمسخر میگیرند متوجه کاستیهای این نقطه بشوند و زبان به شماتت باز کنند!
سبحان الله!
ما هر سال سفر اربعین میرفتیم و این مشکلات هم بود ولی شماتت اهل کفر و نفاق رو نداشتیم،
آخر آدم حسابی!
اگر نمیتوانی سختیهای سفر را تحمل کنی،
اگر انتظار داری دولت همه امکانات کشور رو بریزه به پای شازده که دارند تشریف میبرند کربلا،
اگر آدم این سفر نیستی،
بنشین تو خونهات استوری بزن من ایرانم و تو عراقی! چه فراقی؟!
خیلی محکم میگم : "نیا!"
دین و فلسفه.mp3
2.77M
◽️ پاسخ به یک سوال رایج:
🔰با وجود دین چرا به فلسفه، عرفان و اخلاق احتیاج داریم؟
◽️ دو گونه پیش فرض این اشکال
◽️ علم جای دین را نمیگیرد و دین هم جای علم را
@elmetawhid
◽️ درباره یک خداحافظی!
من نسبت به رضا رشیدپور بدترین احساسها را دارم که شاید خلاف ادب باشد بگویم،
حتی شنیدن صدای این جور آدمها برای من آزار دهنده است. (جورش را هم نگویم بهتر است)
اما این را نمیتوانم درک کنم چه معنایی دارد کسی بگوید حالا که فلانی و فلانی میخواهند به تلویزیون برگردند پس من با همه شما قهرم!
حالا چون شما خدمت بزرگی به انقلاب کردی پس بقیه باید خفه بشوند و بمیرند؟!
چه کسی در رتبه نظامیان به اندازه حاج قاسم به انقلاب و اسلام خدمت کرد؟ آیا نظر او درباره عامل اصلی و پشت صحنه فتنه ۸۸ را در تشییع جنازه آن شیخ عامل ندیدید؟ آیا ندیدید که رهبر معظم انقلاب آن شخص را سالها در مسند ریاست مجمع تشخیص مصلحت نگاه داشت؟
چون ما خوبیم و خیلی خدمت کردیم پس دمندگان در فتنه خفه بشوند و هر جای و جایگاهی به آنها داده شد ما قهر میکنیم!
مسلما اگر ما بسط ید داشتیم حکم بسیاری از اینها اعدام بود و بس! اما وقتی پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله و سلم خالد بن ولید را تحمل میکند و مسئولیت به او میسپارد و نیز زمانی که امیرالمؤمنین علیه السلام اشعث بن قیس را علیرغم همه خیانتها در صفین باز هم سرلشکر خود در نهروان میسازد معنایش این است که وقتی اصحاب و یارانت مثل سید الشهداء علیه السلام صاف و یک دست نیستند و مردم تاب همراهی تو تا شدیدترین حالتها را ندارند مجبوری از همه طوائف و سلایق استفاده کنی!
الان عدهای از حزب اللهیها افتادند سراغ این که فلانی در فلان جا فلان توییت را درباره شورش زن زندگی آزادی زد پس نباید در دانشگاه و دولت و مجلس و قوه قضاییه و تلویزیون و رادیو و خلاصه هیچ کجا اجازه بدهیم نفس بکشد!
هیچ مجوزی برای کسب و کار هم حق ندارد داشته باشد و الا خون آرمان و روح الله پایمال شده!
و اگر هم مملکت را رها کند و برود (اگر بتواند برود) متهم به خیانت و سازش با دشمن و محکوم به ده بار اعدام با گیوتین است.
این چه بساطی است راه انداختهایم؟!
اصلا خیلی وقتها پست دادن به اینها مانع شرارت بیشترشان است!
اگر خیلی از این بازیگرهایی که من از دیدن ریختشان هم حالت بدی پیدا میکنم را به کار نگیرند و از کشور بروند تولید فیلمهای مسموم اینها با حمایت کانادا و فرانسه و .... ده برابر و کیفیتش صد برابر میشود، البته تم خشونت و شهوتش هم چندین برابر.
میترسم عاقبت این جنبش عدالت طلبی، ضدیت با انقلاب و رهبری شود.
@elmetawhid
◽️ ایضاح مقصود
در پی نوشته اخیر، دوستان زیادی ابراز محبت کردند و دوستان زیاد دیگری هم انتقادهایی به عرض بنده داشتند که البته نشان از اهمیت ماجراست
پیش تر هم نوشته بودم متاسفانه روحانیت فقه، تقوا و ادب دشمنی را معمولا یاد نداده است و لذا گفتمان خیلی قدرتمندی در بین ما در این باب شکل نگرفته است.
👈چند نکته برای ایضاح مطلب و ناظر به انتقادها:
۱) بی تردید گناه این هنرمندان و خیانت شان به اسلام و ایران و امنیت کشور هیچ گاه نباید از ذهن ها برود و صحبت اصلا در این نیست که این عده خطا یا خیانت یا هر کلمه سنگین دیگری نداشتند.
صحبت این جاست که خالی کردن عرصه توسط نیروهای انقلابی به دلیل این که چرا از آن عده استفاده می کنید کار اشتباهی است.
دقیقا کجای کار اشتباه است؟
👈اول این که میدان را برای دیگران خالی گذاشته اند که البته من به این نپرداختم،
👈 دوم که محل کلام بود این است که اشتباه کار در این است که ما بدون رعایت بسط ید اجرای احکام شرعی، به اجرای آنها بپردازیم.
💢 یک سؤال: مگر در حکومت اسلامی گرفتن زکات توسط حکومت از کشاورز و دامدار و ... واجب نیست؟ البته که واجب است.
پس چرا از اول انقلاب چنین نکردند؟
آقای قرائتی می گفتند از شهید بهشتی پرسیدم چرا گرفتن زکات را قانونی نکردید؟
گفتند چون جمع بندی ها این بود که بسط ید نداریم. یعنی امکان اجرای این قانون با توجه به شرایط اجتماعی نیست.
اصل مطلب ما این است که امکان اجرای حکم واقعی معترضین، مغتششین و سایر گروه های نقش آفرین در شورش زن زندگی آزادی تا حدی فراهم است اما نه در این حد که هر کس اظهار نظر نادرستی کرد را هم خفه کنیم.
👈 دلیل عفو عمومی رهبر انقلاب و نیز دلیل عفو از خطاها و خیانت های هنرمندان که توسط وزیر ارشاد بیان شد همین است. وزیر ارشاد جایگاهی ندارد که بخواهد آنها را ببخشد یا مجازات کند، به تعبیری این تصمیم کلیت نظام (به معنای واقعی کلمه) بود.
۲) ممکن است گفته شود چرا امکان چنین چیزی نیست؟
مقصود من از نتوانستن، زور نداشتن نیست. زورش را داریم خوب هم داریم. منظور این است که شرایط اجتماعی ما چنین اجازه ای نمیدهد. باز هم در اغتشاشات سال گذشته یادتان بیاورم که با دستور رهبر انقلاب هیچ یک از نیروهای امنیتی و بسیجی مسلح به سلاح گرم نبودند.
چرا؟
چون برآورد کلیت نظام (با همان معنای صحیح اش) این بود که دشمن برای ایجاد جنگ داخلی طراحی کرده و برخورد خشن مثل آبان ۹۸ می تواند این شعله را مهیا کند.
زورش را داریم، اما تبعات اجتماعی سنگینی دارد.
چه تبعاتی؟
رضا رشیدپور، مهران مدیری، رامبد جوان، محمد رضا گلزار و تعدادی دیگر از کسانی که بردن اسمشان هم چندان خوشایند من نیست نماینده بخش زیادی از جامعهاند، حذف اینها از تلویزیون یعنی حذف آن بخش از جامعه از تلویزیون.
اختصاصی به تلویزیون هم ندارد، انتظار بخشی از دوستان انقلابی این است که اینها هیچ کجا نتوانند کاری انجام دهند، نه در تلویزیون، نه در شبکه نمایش خانگی، نه در هیچ کجای دیگر.
خب این یعنی خفه کردن! غیر از این است؟
۳) برخی هم گفته بودند چه مقایسه ای است با زمان امیرالمومنین علیه السلام؟ ما به اندازه کافی نیروی انقلابی و توانمند داریم!!
البته اگر منظورتان از نیروی توانمند همین آقایی باشد که قهر کرد باید بگویم برای من و شما البته توانمند است، اما برای خیلی از مردم چنین نیست. همان آدمهایی که گفتم خوشایندم نیست اسمشان را ببرم جمع زیادی از مردم ایران را شب ها پای تلویزیون می نشاندند اما آقای شهبازی نمی تواند چنین کند.
نه این که نداریم، به اندازه کافی نداریم.
کاش دست این دوستان مقداری در کار بود که ببیننند چه قحط الرجالی است در همه عرصه ها!!
۴) نکته دیگر این است که اصلا مساله تقسیم کار میان ما و رهبری معظم نیست، اساسا این یک تصمیم حاکمیتی است و ما موظف به فهم و اجرای آن هستیم. اگر کسی می خواهد اعتراض کند برود کاری کند که مثل مهران مدیری مقبول توده مردم باشد تا او را بگذارند برای ملت برنامه اجرا کند. عجیب است! چرا فهم این مطلب این قدر دشوار است؟
۵) نکته آخر: انقلابی ها مدام به دولت و قوه قضائیه انتقادهای شدیدِ در حد تکفیر دارند که چرا با سلبریتی ها برخورد نمی کنید و فقط با کسانی که برای حجاب تحصن کرده اند برخورد می کنید؟!
از سوی دیگر ضد انقلاب ها هم که وضع شان روشن است و دائما می گویند نظام مثل وحشی ها به جان مردم (!) افتاده و هر کس حجاب نداشته باشد میبرند و میکشند!
احساس نمی کنید هر دو طرف در گرفتن اخبار کانالیزه شده اند؟؟
@elmetawhid
هدایت شده از بذل الخاطر
باسمه تبارک و تعالی (۵۵۲)
«ضعف تفاوت پذیری در بین مؤمنین»
🔹یکی از آسیبهای رایج بین مؤمنین ضعف در روحیه ی «تفاوت پذیری» است. مؤمنین از آنجا که خود را متّصل به حقیقت و خیر دنیا و آخرت میبینند گاهی جنبه و قدرت مدارایشان کم میشود. وضوحی که از حقیقت نزد خودشان میبینند را شامل همه دانسته و فکر میکنند آنهایی که مثل آنها نیستند لابد مغرض و غیر قابل اعتمادند!
✋این احتمال که واقعا بسیاری در زمینه ایمان قاصر و مستضعفند نه مقصّر برایشان چندان جدّی نیست. تفاوتها را در خلقت و تربیت و استعدادها و محیطها و... به خوبی لحاظ نمیکنند.
👈تقوای ایمان طغیان نکردن و زود حکم صادر نکردن است! «اسْتَقِمْ كَما أُمِرْتَ وَ مَنْ تابَ مَعَكَ وَ لا تَطْغَوْا» هر حقّی با نوعی صبوری توأم است. وقتی انسان تفاوت پذیر نباشد نمیتواند به خوبی نسبت به خلق الله عطوفت داشته باشد.
👈اساسا وقتی ایمان انسان عمیق شود تفاوت پذیر میشود. مهربان میشود. اگر ایمان بین ما ضعیف باشد گاهی به شکل پنهان کینه و حسادت بی دینان و فاسقان را به دل راه میدهیم. به خاطر محدودیتهایی که دین برایمان به وجود آورده ولی آنها را میبینیم که راحتند به دنبال انتقام گرفتن از آنها هستیم.
👈صبر، مدارا و تقیه از امور لازم وادی ایمان است. همین تفاوتهاست که آفرینش را اینگونه رنگارنگ و زیبا نموده و زمینه ابتلاء را فراهم کرده است. تفاوت پذیر که نباشیم ملامتگر میشویم:
«لَوْ عَلِمَ النَّاسُ كَيْفَ خَلَقَ اللَّهُ تَبَارَكَ وَ تَعَالَى هَذَا الْخَلْقَ لَمْ يَلُمْ أَحَدٌ أَحَدا»
👈هنر زیستن با انسانهای مختلف و در ادامه با مؤمنین مختلف را باید بیاموزیم. یاد بگیریم در عین اینکه حق با ماست چگونه به عدل و انصاف رفتار کنیم. مدارا کنیم. چون حق با ماست جامعه را به هم نریزیم.
👈عقل اجتماعی داشته باشیم. ببینیم ائمه علیهم السلام چگونه با مخالفین و طوائف مختلف مؤمنین مدارا میکردند. این خودش بهترین تبلیغ حقیقت است.
⛔حالا انصافا کاری هم به این جریان مجری های صدا و سیما ندارم😊 این موارد را باید جداگانه بررسی کرد. باید حکیمانه موضوع شناسی و زمان شناسی و موقعیت شناسی کرد.
👈فقط یک نکته را بیان میکنم. نسبت توده ی ایرانیان با قشر مذهبی آنان نسبت دو رقیب نیست بلکه بعد از شکلگیری نظام اسلامی رهبران مذهبی و مؤمنین در موضع پدر جامعه ی ایرانی قرار گرفته اند. گاهی همینکه بدانیم نقشمان پدر بودن است نه مثلا برادر یا غریبه خیلی در رفتارمان نسبت به فرزندانمان تأثیر میگذارد.
◽️ اسپینوزا و مساله نامحدود بودن خداوند
باروخ بندیکت اسپینوزا فیلسوف هلندی و اصالتا یهودی و از تابعان رنه دکارت در قرن هفدهم میلادی بوده است.
یکی از فعالیتهای فلسفی او تلاش برای فهم نسبت خداوند و طبیعت است.
او در این زمینه حرفهایی زد که موجب طرد از جامعه یهودیت شد.
یکی از معروفترین سخنان او یگانگی خداوند و طبیعت است، او میگفته اگر خداوند نامحدود است پس باید عین طبیعت باشد و الا به همین اندازه محدود خواهد شد.
در این دو پادکست به نظریه اسپینوزا جواب دادهایم.
پادکست اول به زبان ساده و با بیان تشبیهی گفته شده است.
اما پادکست دوم تخصصی است.
نکته مهم این که ممکن است اسپینوزا مقصود درستی داشته اما بیان او وافی به مقصودش نبوده باشد.
طبیعت و خدای نامحدود.mp3
4.3M
🔰 طبیعت و خدای نامحدود
بخش اول
📚 #سطح_عمومی
#نقد_پانتئیسم
#فلسفه_دین
🖌 پادکست شماره ۷۴
🌹اگه این صوت برای شما مفید بوده، پس برای دیگران هم مفیده، براشون بفرست🌹
🔻رادیو سایهبان 👇
╔═🍃🌸════╗
@radiosayeban
╚════🌸🍃═╝
طبیعت و خدای نامحدود-سطح تخصصی.mp3
6.78M
🔰 طبیعت و خدای نامحدود
بخش دوم
◽️ وجود ربطی چه معنایی دارد؟
◽️ معلول وجود ربطی است
◽️ حکم ناپذیری معلول بدون علت
◽️ یکی از این احکام وحدت است
◽️ نتیجه مهم حکم ناپذیری
📚 #سطح_تخصصی
#نقد_پانتئیسم
#فلسفه_دین
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
مرعشی و انتظار سیندرلایی از آمریکا برای جادو شدن!
اگر حسن روحانی با ترامپ دست میداد همه تحریمها برداشته میشد!!!😳😳
مشکل این است که "تفکر سیندرلایی" در همه غربگراها با کم و زیادش وجود دارد،
از آن طرف هم "توهم توطئه" با دوز بالا در برخی انقلابیها وجود دارد و همه چیز را مثلا کرونا را هم توطئه میبینند.
50.58M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
◽️ مرور برخی مبانی "هنر زیستن در یک جامعه متکثر"
(ناظر به خداحافظی آقای مجری)
دو مبنای مهم:
۱. تفاوت اهل ایمان در درجات ایمان
۲. بسط ید و مساله جمهوریت
@elmetawhid
◽️ موریانه تردید!
اصلا کی گفته ۲۸ مرداد کودتا شده؟!
کی گفته مردم ایران به خاطر مشکلات اقتصادی و انگیزههای دینی انقلاب کردند؟
کی گفته پهلوی وابسته به آمریکاییها بود؟
کی گفته رضا خان، قلدر و مستبد بود؟
کی گفته هواپیمای ایرباس ایرانی رو آمریکاییها عمدا زدند؟
👈 مهم این نیست که جواب علمی گزارههای بالا را به ایشان بدهید!
مهم این است که ایرانی در همه مسلماتش باید شک کند،
آن قدر "شبه علم" به ذهنش بمباران میکنیم که توان تشخیص روز از شب را نداشته باشد،
👈 حالا که هر کس یک تلفن همراه دارد،
و از دولت و نظام عصبانی است،
و طبیعتا دنبال دلیل و منطق نمیگردد،
و بهانهای برای فحش دادن و بی اعتقاد شدن میخواهد،
چرا کاری نکنیم تا در همه چیز تردید کند؟!
💢 این شخص آبروی علمی ندارد که این گونه صحبت میکند، هدفش یا هدف کسانی که او را اداره میکنند این است که زمینه یک جامعه بی آرمان، بی انگیزه و بی رمق را فراهم کند.