🟤در برابر بدى ها نيکى کن
#نهج_البلاغه
🌳احْمِلْ نَفْسَکَ مِنْ أَخِيکَ عِنْدَ صَرْمِهِ عَلَى الصِّلَةِ وَعِنْدَ صُدُودِهِ عَلَى اللَّطَفِ وَالْمُقَارَبَةِ وَعِنْدَ جُمُودِهِ عَلَى الْبَذْلِ وَعِنْدَ تَبَاعُدِهِ عَلَى الدُّنُوِّ وَعِنْدَ شِدَّتِهِ عَلَى اللِّينِ وَعِنْدَ جُرْمِهِ عَلَى الْعُذْرِ حَتَّى کَأَنَّکَ لَهُ عَبْدٌ وَ کَأَنَّهُ ذُو نِعْمَة عَلَيْکَ
🌐چون برادرت از تو جدا گردد تو پيوند دوستى را بر قرار كن اگر روى برگرداند تو مهربانى كن و چون بخل ورزد تو بخشنده باش هنگامى كه دورى مىگزيند تو نزديك شو و چون سخت مىگيرد تو آسان گير و به هنگام گناهش عذر او بپذير چنان كه گويا بنده او مىباشى و او صاحب نعمت تو
📙نامه 31
🔶 @Nahj_Et
#خطبه_متقین
📌قسمت هفدهم
🔰امیرالمومنین علیهالسلام در اين بخش از خطبه به برنامه روزانه پرهيزکاران مى پردازد و در آغاز به پنج وصف از اوصاف آنها اشاره مى کند و مى فرمايد:
✨وَ أَمَّا النَّهَارَ فَحُلَمَاءُ عُلَمَاءُ أَبْرَارٌ أَتْقِيَاءُ.
🌐پرهيزگاران به هنگام روز دانشمندانى بردبار و نيکوکارانى با تقوا هستند
✍اوصاف که امام عليه السلام در برنامه روزانه پرهيزکاران بيان فرمود، نشانه روشنى بر اين حقيقت است که پرهيزکارى مورد نظر هرگز پرهيزگارى منفى و جداى از جامعه نيست بلکه پرهيزگارى توأم با علم و دانش مديريت و مسئوليت پذيرى و نيکوکارى و زندگى در دل جامعه است.
🔹«حلماء» از ماده «حلم» به گفته راغب در اصل به معناى خويشتن دارى به هنگام غصب است و از آنجا که اين حالت از عقل و خرد سرچشمه مى گيرد اين واژه (حلم) گاه به معناى عقل و خرد نيز به کار مى رود لذا «حليم» هم به افراد بردبار و خويشتن دار مى گويند و هم به افراد عالم و دانشمند.
🔹به هر حال اين صفت در برخورد با جاهلان و بى خردان غالباً ظاهر مى شود شخص حليم تا آنجا که سبب سوء استفاده نشود در برابر آنان ملايمت و مدارا به خرج مى دهد شايد به راه آيند و دست از خيره سرى بردارند.
✔️تعبير به «علماء» منحصر به عالمانى نيست که علوم رسمى را خوانده اند بلکه شامل افراد آگاهى مى شود که داراى معرفت بالا و قدرت درک حقايق اند.
📝ادامه دارد...
🔶 @Nahj_Et
✅ امام علی علیه السلام:
بخل، گردآورنده همه عیبهای زشت است و مهاری است که انسان را به سوی همه بدیها میکشاند.
📙 نهج البلاغه حکمت ۳۷۸
🔶 @Nahj_Et
🖍🖌 أَمَا لَوْ أُذِنَ لَهُمْ فِي الْكَلاَمِ لَاَخْبَرُوكُمْ أَنَّ خَيْرَ الزَّادِ التَّقْوَى
✅ آگاه باشيد اگر به آنها (اموات) اجازه سخن گفتن داده مى شد به شما خبر مى دادند كه بهترين زاد و توشه [براى سفر آخرت] تقوا و پرهيزكارى
📚 نهج البلاغة، حکمت ۱۳۰
🔶 @Nahj_Et
🔴 علت واجب شدن روزه
🔵 امام علی علیه السلام فرمودند:
🌕 خداوند روزه را واجب کرد تا به وسیله آن اخلاص خلق را بیازماید.
📚 نهج البلاغه حکمت ۲۵۲
🔶 @Nahj_Et
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
﷽
صحبتهای ناب اقای قمشه ای در مورد خدا👆👆👆
رمضان، ماه خير و برکت،
ماه نزول رحمت،
ماه مهماني وضيافت الهی،
بارديگر ما را،
به يک فضای معنوی،
غيرقابل وصفی میکشاند ....
استشمام عطر خوشبوی رمضان،
گوارای وجود پاکتان!
⚘ماه مبارک رمضان مبارک⚘
☀️امیر المومنین علیه السلام فرمودند :
🔸 خداوند روزه را برای آزمودن اخلاص بندگان واجب کرده است.
📚 نهج البلاغه بخشی از حکمت ۲۵۲
ش۱۰۰۱ش
🔶 @Nahj_Et
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
از سخنان آن حضرت است که فرمودند: «وَ اللّه لَو تَظاهَرَتِ الْعَرَبُ عَلی قِتالی لَمّا وَلَّیتُ عَنها... به خدا سوگند اگر همه عربها پشت به پشت هم دهند و به جنگ با من بشتابند، هرگز از آنان روی برنتابم و اگر فرصتی دست دهد، به پیکار همه بشتابم.»
- نهج البلاغه، نامه ۴۵.
🔶 @Nahj_Et
#نهج_البلاغه
◽️مَا أَقْبَحَ الْخُضُوعَ عِنْدَ الْحَاجَةِ، وَالْجَفَاءَ عِنْدَ الْغِنَى
🌎چه زشت است خضوع (در برابر ديگران) به هنگام نياز و جفا و خشونت به هنگام بى نيازى و توانگرى
📙نامه 31
🔶 @Nahj_Et
💠 امام علی علیه السلام فرمودند:
🍃 نوْمٌ عَلَى يَقِينٍ، خَيْرٌ مِنْ صَلَاةٍ فِي شَكٍ
🔹 خواب توأم با يقين و ايمان، بهتر از نمازى است كه همراه با شك باشد!
📚 حکمت 97 نهج البلاغه
✍️ آنچه انسان را به خدا نزدیک مى سازد و صراط مستقیم را پیش پاى انسان مى نهد، ایمان و یقین است که اگر محکم باشد هیچ گونه انحرافى براى انسان پیش نمى آید؛ ولى آنها که ایمان ضعیفى آمیخته با شک دارند به آسانى از راه راست منحرف مى شوند. از این رو عبادت آنها بسیار سطحى و کم ارزش است.
🔶 @Nahj_Et
سخاوتمند باش، اما نه در حد ریخت و پاش!
و روی حساب و اندازه خرج کن، اما نه در حد سخت گیری.
📚نهج البلاغه حکمت۳۳
🔶 @Nahj_Et
🌺 امام علی (ع) میفرمایند: «فیهِ رَبیعُ القُلوبِ وَیَنابیعُ العِلمِ وَ ما لِلقَلبِ جِلاءٌ غَیرُهُ» قرآن بهار دلها و چشمههای دانش است و دل را جز به وسیله آن جلایی نیست.
📙 (نهج البلاغه خطبه ۱۷۶)
🔶 @Nahj_Et
❄️روزه مصون ماندن انسان از فریب شیطان است
#نهج_البلاغه
💎 «حَرَسَ اللَّهُ عِبَادَهُ الْمُؤْمِنِینَ بِالصَّلَوَاتِ وَ الزَّکَوَاتِ وَ مُجَاهَدَةِ الصِّیَامِ فِی الْأَیَّامِ الْمَفْرُوضَاتِ تَسْکِیناً لِأَطْرَافِهِمْ وَ تَخْشِیعاً لِأَبْصَارِهِمْ وَ تَذْلِیلًا لِنُفُوسِهِمْ»
🌖خداوند متعال بندگان را ايمان خود را از فريبكارى هاى شيطان محفوظ و مصون مى دارد، به وسيله نمازها و زكات دادن و تحمل مشقت به وسيله روزه گرفتن در روزهاى مقرر (رمضان مبارك) و براى ايجاد آرامش در اعضاى آنان و براى خاشع نمودن چشمان و رام كردن نفس ها.
📙خطبه 192
🔶 @Nahj_Et
♨️نزديك تر از سايه
#نهج_البلاغه
❄️احذروا عبادلله الموت و قربه! و أعدّوا له عُدّته... و أنتم طُرداء الموت أن أقمم له أخذكم و أن فررتم منه أدرككم، و هو ألزم لكم من ظلكم الموت معقود بنواصيكم و الدنيا تطوى من خلفكم.
🌕اى بندگان خدا! از مرگ و زود فرارسيدنش بترسيد و زاد و توشه راه را فراهم سازيد... و شما رانده شدگان مرگيد اگر بايستيد شما را مى گيرد و اگر بگريزيد به شما مى رسد مرگ از سايه شما به شما نزدیک تر است و در پيشانى شما مهر مرگ زده شده و دنيا طومار عمرتان را در مى نوردد.
📙نامه 27
🔶 @Nahj_Et
💠امام علی علیه السلام:
إِنَّ اللَّهَ سُبْحَانَهُ فَرَضَ فِي أَمْوَالِ الْأَغْنِيَاءِ أَقْوَاتَ الْفُقَرَاءِ، فَمَا جَاعَ فَقِيرٌ إِلَّا بِمَا مُتِّعَ بِهِ غَنِيٌّ، وَ اللَّهُ تَعَالَى سَائِلُهُمْ عَنْ ذَلِكَ
🔹خداوند سبحان قُوت و نيازهاى فقرا را در اموال اغنيا واجب و معين كرده است، ازاين رو هيچ فقيرى گرسنه نمىماند مگر به سبب بهرهمندى غنى و ممانعت او از پرداخت حق فقير و خداى متعال دراين باره از آنها سؤال و بازخواست مىكند
❇️حکمت ۳۲۸ نهج البلاغه
#نهج_البلاغه
#ماه_رمضان
🔶 @Nahj_Et
💢 ترک دنیا و کسب بهشت
💠 امام علی علیه السلام فرمودند:
🍃 ألَا حُرٌّ يَدَعُ هَذِهِ اللُّمَاظَةَ لِأَهْلِهَا؟ إِنَّهُ لَيْسَ لِأَنْفُسِكُمْ ثَمَنٌ إِلَّا الْجَنَّةَ، فَلَا تَبِيعُوهَا إِلَّا بِهَا.
🔹 آيا آزاد مردى نيست كه اين لقمه جويده حرام دنيا را به اهلش واگذارد؟ همانا بهايى براى جان شما جز بهشت نيست، پس به كمتر از آن نفروشيد.
📚 حکمت 456 نهج البلاغه
🔶 @Nahj_Et
🍋 #امیرالمؤمنین علی علیه السلام :
🍇 وَ قَالَ (عليه السلام): الْفَقِيهُ كُلُّ الْفَقِيهِ مَنْ لَمْ يُقَنِّطِ النَّاسَ مِنْ رَحْمَةِ اللَّهِ وَ لَمْ يُؤْيِسْهُمْ مِنْ رَوْحِ اللَّهِ وَ لَمْ يُؤْمِنْهُمْ مِنْ مَكْرِ اللَّهِ
🍏 روش تبلیغ :
و درود خدا بر او فرمود: فقیه كامل كسی است كه مردم را از آمرزش خدا مایوس نكند، و از مهربانی او نومید، و از عذاب ناگهانی خدا ایمن نسازد.
📚 نهج البلاغه حکمت ۹۰
🔶 @Nahj_Et
نهج البلاغه
حکمت 150 - موعظه ای کامل و جامع
وَ قَالَ عليهالسلام لِرَجُلٍ سَأَلَهُ أَنْ يَعِظَهُ
و درود خدا بر او، فرمود: (مردى از امام در خواست اندرز كرد.)
📃لاَ تَكُنْ مِمَّنْ يَرْجُو اَلْآخِرَةَ بِغَيْرِ عَمَلٍ وَ يُرَجِّي اَلتَّوْبَةَ بِطُولِ اَلْأَمَلِ يَقُولُ فِي اَلدُّنْيَا بِقَوْلِ اَلزَّاهِدِينَ وَ يَعْمَلُ فِيهَا بِعَمَلِ اَلرَّاغِبِينَ إِنْ أُعْطِيَ مِنْهَا لَمْ يَشْبَعْ وَ إِنْ مُنِعَ مِنْهَا لَمْ يَقْنَعْ
❇️از كسانى مباش كه بدون عمل صالح به آخرت اميدوار است، و توبه را با آرزوهاى دراز به تأخير مىاندازد، در دنيا چونان زاهدان، سخن مىگويد، اما در رفتار همانند دنيا پرستان است، اگر نعمتها به او برسد سير نمىشود، و در محروميّت قناعت ندارد
🔶 @Nahj_Et
🌙 نکات کلیدی جزء اول قرآن کریم
➕آقاجانمون امیرالمومنین می فرمایند:
آگاه باشيد كه در قرآن دانش آينده ، اخبار گذشته و درمان دردهای شما و باعث نظم و سامان دهی شما است.
📚نهج البلاغه ، ص۲۲۳ ، خطبه ۱۵۸.
🔶 @Nahj_Et
نهج البلاغه
نهج البلاغه حکمت 150 - موعظه ای کامل و جامع وَ قَالَ عليهالسلام لِرَجُلٍ سَأَلَهُ أَنْ يَعِظَهُ و
نهج البلاغه
ادامه حکمت 150 - موعظه ای کامل و جامع
وَ قَالَ عليهالسلام لِرَجُلٍ سَأَلَهُ أَنْ يَعِظَهُ
و درود خدا بر او، فرمود: (مردى از امام در خواست اندرز كرد.)
📜يَعْجِزُ عَنْ شُكْرِ مَا أُوتِيَ وَ يَبْتَغِي اَلزِّيَادَةَ فِيمَا بَقِيَ يَنْهَى وَ لاَ يَنْتَهِي وَ يَأْمُرُ بِمَا لاَ يَأْتِي يُحِبُّ اَلصَّالِحِينَ وَ لاَ يَعْمَلُ عَمَلَهُمْ وَ يُبْغِضُ اَلْمُذْنِبِينَ وَ هُوَ أَحَدُهُمْ يَكْرَهُ اَلْمَوْتَ لِكَثْرَةِ ذُنُوبِهِ وَ يُقِيمُ عَلَى مَا يَكْرَهُ اَلْمَوْتَ مِنْ أَجْلِهِ
🌺 از آنچه به او رسيد شكر گزار نيست، و از آنچه مانده زياده طلب است. ديگران را پرهيز مىدهد اما خود پروا ندارد؛ به فرمانبردارى امر مىكند اما خود فرمان نمىبرد، نيكوكاران را دوست دارد، اما رفتارشان را ندارد؛ گناهكاران را دشمن دارد اما خود يكى از گناهكاران است، و با گناهان فراوان مرگ را دوست نمىدارد، اما در آنچه كه مرگ را ناخوشايند ساخت پافشارى دارد
🔶 @Nahj_Et
🍃برگی از نهج البلاغه
و درود خدا بر او فرمود:
💥عِبَادَاللّهِ، إِنَّهُ لَيْسَ لِمَا وَعَدَ اللّهُ مِنَ الْخَيْرِ مَتْرَکٌ، وَ لاَ فِيمَا نَهَى عَنْهُ مِنَ الشَّرِّ مَرْغَبٌ
🌗اى بندگان خدا! آن چه را خداوند وعده نيک بر آن داده است جاى ترک نيست و آن چه را از بدى ها نهى کرده قابل دوست داشتن نمى باشد.
📙خطبه 157
🔶 @Nahj_Et
#نهج_البلاغه
🌐كسى كه ساقه درخت وجودش نرم است ، شاخه هايش فراوان است.
📙حکمت 214
🔶 @Nahj_Et
نهج البلاغه
#نهج_البلاغه 🌐كسى كه ساقه درخت وجودش نرم است ، شاخه هايش فراوان است. 📙حکمت 214 🔶 @Nahj_Et
#شرح_حکمت۲۱۴
❣امیرالمومنین علیهالسلام مى فرماید:
✨مَنْ لاَنَ عُودُهُ كَثُفَتْ أَغْصَانُهُ
💠كسى كه ساقه درخت وجودش نرم است ، شاخه هايش فراوان است
✍ اشاره به اين است كه افراد متواضع و با محبت دوستان فراوانى را گرد خود جمع مى كنند و به عكسْ افراد خشن و غير قابل انعطاف دوستان را از گرد خود پراكنده مى سازند.
🔹مى دانيم شاخه ها از كنار ساقه ها جوانه مى زند ساقه اى كه خشك و كم آب باشد شاخه هاى كمترى از آن مى رويد و ساقه اى كه نرم است از گوشه و كنارش شاخه هاى فراوانى مى رويد.
نيز قسمت مهمى از درخت را آب تشكيل مى دهد و رطوبت از عوامل اصلى رويش گياه است در حالى كه كمبود آب هم درخت را پژمرده مى كند و هم سبب مى شود شاخه هاى كمترى از آن برويد.
✔️ انسان نيز به منزله درختى است كه اگر نرمش از خود نشان بدهد و خشونت را كنار بگذارد و محبت را به جاى آن بنشاند افراد زيادى به سوى او جذب مى شوند در حالى كه اگر خشن و انعطاف ناپذير باشد، نزديك ترين بستگان و خويشاوندان و دوستان نيز از او فاصله مى گيرند.
🔶 @Nahj_Et
✨نهجالبلاغه سراج فروزان💕
💦نهج البلاغه، شفای دردها و چراغ فروزان راه پارسایان و آیینه بی زنگار کردار علوی است.
📖 مطالعه نهج البلاغه، باب بهشت و لذّت انس با یاد محبوب را به جانب دل ها می گشاید و آنانی که با این کتاب شریف مأنوس اند، نیکانِ سرای فانی و سرافرازان عرصه حشر و موسم حساب آخرت اند و عاملان به تعالیم بلند آن از سلک سالکان و ابرار و مقرّبان درگاه ملکوت به شمار می آیند.⛱
📚بيانات مقام معظم رهبري ۱۳۸۳
🔶 @Nahj_Et
🔴از سرما و هوای #بهار، استقبال کنید!
🌹امیرالمؤمنین علیه السلام:
✅ﺍﺯ ﺳﺮما ﺩﺭ ﺁﻏﺎﺯﺵ ﺑﭙﺮﻫﻴﺰﻳﺪ ﻭ ﺩﺭ ﭘﺎﻳﺎﻧﺶ ﺍﺳﺘﻘﺒﺎﻝ ﻛﻨﻴﺪ، چون ﺳﺮﻣﺎ ﺑﺎ ﺑﺪﻥ، ﻫﻤﺎﻥ ﻛﺎﺭﻯ ﺭﺍ ﻣﻰ ﻛﻨﺪ ﻛﻪ ﺑﺎ ﺩﺭﺧﺘﺎﻥ ﻣﻰ ﻛﻨﺪ...
♨️ یعنی ﺩﺭ ﺁﻏﺎﺯﺵ ﻣﻰ ﺳﻮﺯﺍﻧﺪ ﻭ ﺩﺭ ﭘﺎﻳﺎﻧﺶ ﺷﺎﺥ ﻭ ﺑﺮﮒ ﻣﻰ ﺭﻭﻳﺎﻧﺪ.
🌷پیامبراکرم صلی الله علیه و آله:
✅باد بهار را غنيمت شماريد، پس همان كاري كه با درختان مي كند، با بدن هاي شما نيز همان كار را مي نمايد.(باعث سلامتی و رشد و نشاط میشود)
♨️ و از باد پاييز بپرهيزيد، پس همان كاري كه با درختان مي كند بر بدن هاي شما نيز همان تأثير را دارد.
🔰منابع نهج البلاغه،الحکمة 128. نزهة الناظر، صفحه 65،حدیث 54
بحارالأنوار، جلد 62، صفحه 271، حدیث 68 دانش
نامه احادیث پزشکی: 1 / 106
🔶 @Nahj_Et
#راه_رستگارى
نهج البلاغه
◽وَٱعلمْ أنَّ أفضَلَ المؤمنينَ أفضلهم تَقْدِمَةً منْ نَفسِهِ وَ أهلهِ و مالِهِ، فإنَّکَ ما تُقَدِّم مِن خَیرٍ یَبْقَ لَکَ ذُخْرُهُ، و ماتُؤَخرْهُ یَکن لغیرکَ خَیرهُ.
🌗و بدان، بهترین مؤمنان آن بود که جان و خاندان و مال خود را در راه خدا پیشاپیش تقدیم کند،آنچه را که پیش فرستی برای تو اندوخته گردد، و آنچه را که باقی گذاری سودش به دیگران می رسد
📚 نامه 69
🔶 @Nahj_Et
💠داستانی از نهج البلاغه
💠وقت شناسی سیاسی👇
🔹🔹پس از رحلت پیامبر عظیم الشأن اسلام (صلی الله علیه و اله و سلم) و پیش آمدن ماجرای سقیفه بنی ساعده و انتخاب ابوبکر، جمعی از بنی هاشم که در میانشان، عباس عموی پیامبر (صلی الله علیه و اله و سلم) نیز بود، همراه ابوسفیان، به حضور علی (علیه السلام) آمدند و از آن حضرت درخواست کردند که به عنوان خلیفه رسول خدا (صلی الله علیه و اله و سلم ) با او بیعت نمایند.
حتی ابوسفیان افزود: «اگر اجازه دهی با سپاهی فراوان، پیاده و سواره از تو حمایت می کنیم!».[1]
امیرمؤمنان که سابقه سوء ابوسفیان را می دانست و شرائط را مساعد نمی دید در پاسخ آن ها سخنی فرمود که در نهج البلاغه در خطبه 5 آمده است.
نخست فرمود: ای مردم! امواج کوه پیکر فتنه ها را با کشتی های نجات درهم بشکنید، و به اختلاف و پراکندگی دامن نزنید.
و در پایان فرمود: و مجتنی الثّمره لغیر وقت ایناعها کالزّارع بغیر ارضه: «دست انداختن به میوه ای که هنوز نرسیده، مانند بذر پاشی در زمین شوره زار و نامساعد می باشد».
امام علی (علیه السلام) با این بیان، توجه داد که در انقلاب های عظیم، باید به شرائط و آمادگی ها توجه داشت، و با توجه به جوانب کار، آن چه برای اسلام مهم تر است، به آن اقدام کرد ،و به افراد مشکوک، اعتماد نکرد.
[1] . شرح نهج البلاغه ابن ابی الحدید، ج 1، ص 218 ـ 221.
🔶 @Nahj_Et
آیت الله العظمی جوادی آملی:
"شما نهجالبلاغه حضرت را كه ملاحظه ميكنيد؛ ميبينيد، وجود مبارك حضرت، اين جمله را هر شب بعد از نماز عشا كه جمعيت از مسجد كوفه ميخواست، خارج شود، ميفرمود: «تَجَهَّزُوا رَحِمَكُمُ اللهُ»؛[۱]
آقايان! بارهاي خود را ببنديد، فكر نكنيد كه فردا زنده هستيد، فكر كنيد كه فردا روز رفتن است، طيّب و طاهر شده، بخوابيد، «تَجَهَّزُوا»؛ يعني جهاز خود را ببنديد و آماده شويد: «تَجَهَّزُوا رَحِمَكُمُ اللهُ»، اين از بيانات نورانی حضرت است كه در نهجالبلاغه آمده، حضرت هر شب بعد از نماز عشا به نمازگزارها ميفرمود: آقايان بارهای خود را ببنديد.
سرّ آن اين است كه هر لحظه، هر شب و هر روز، شيطان وسوسه ميكند؛ مطالب علمی كه حضرت يكی، دو بار فرموده بود، به آن بسنده ميكرد؛ امّا اين يك مطلب است كه هر روز نياز به تكرار دارد."
[۱]نهج البلاغه، خطبه۲۰۴
درس اخلاق ۹۳/۷/۱۷
#جوادی_آملی
🔶 @Nahj_Et