🌺🌿
❁﷽❁
🌷وَإِذْ أَخَذْنَا مِيثَاقَكُمْ وَرَفَعْنَا فَوْقَكُمُ الطُّورَ خُذُواْ مَا آتَيْنَاكُم بِقُوَّةٍ وَاسْمَعُواْ قَالُواْ سَمِعْنَا وَعَصَيْنَا وَأُشْرِبُواْ فِي قُلُوبِهِمُ الْعِجْلَ بِكُفْرِهِمْ قُلْ بِئْسَمَا يَأْمُرُكُمْ بِهِ إِيمَانُكُمْ إِن كُنتُمْ مُّؤْمِنِينَ
بقره(93)
🌷و (ياد كنيد) آنگاه كه از شما پيمان گرفتيم و كوه طور را بر فراز شما بالا برديم (وگفتيم:) دستوراتى كه به شما داده ايم، محكم بگيريد و گوش دهيد (و عمل كنيد. امّا آنان) گفتند: شنيديم و نافرمانى كرديم، و به سبب كفرشان به (پرستش) گوساله دلباختند. بگو اگر ادّعاى ايمان داريد، (بدانيد كه) ايمانتان شما را به بد چيزى فرمان مى دهد.
🌿تفسیر آیه:
آخرين حرف يهوديان اين بود كه اگر پيامبرى از بنى اسرائيل نباشد، به او ايمان نمى آوريم و تنها كتابى را كه بر خودمان نازل شده باشد، قبول داريم.
قرآن چند نمونه از دروغهاى آنها را بيان مى كند: نمونه اوّل در آيه قبل بود كه فرمود: شما اگر در اين ادّعا راستگو هستيد، پس چرا به موسى پشت كرده و به سراغ گوساله پرستى رفتيد؟! نمونه دوّم همين آيه است كه مى فرمايد: از شما پيمان گرفتيم و كوه طور را بالاى سر شما قرار داديم و گفتيم: با كمال قدرت قوانين آسمانى تورات را بگيريد و گوش داده و عمل كنيد، امّا شما گفتيد: ما قوانين را مى شنويم، ولى عمل نمى كنيم. حال اگر به قرآن و پيامبر اسلام ايمان نمى آوريد به اين بهانه كه محمد صلى الله عليه وآله از ما نيست و قرآن بر بنى اسرائيل نازل نشده است، پس چرا با موسى و تورات او آنچنان برخورد كرديد؟!
قرآن راز اين عدم اعتقاد را چنين بيان مى كند: آنها به خاطر كفرشان، دلهايشان از علاقه به گوساله سيراب شده و جايى براى تفكّر و ايمان نمانده بود. اگر بنى اسرائيل در ادّعايشان صادق هستند كه هر چه بر ما نازل شود به آن ايمان مى آوريم، پس اين جنايت را كه در پرونده ى آنان هست، چگونه توجيه مى كنند؟ آيا گوساله پرستى، پيامبركشى و پيمان شكنى، جزء ايمان است؟!
📜پیام آیه:
ميثاق گرفتن، يكى از عوامل و انگيزه هاى عمل است. «اخذنا ميثاقكم»
- حفظ دست آوردهاى انقلاب الهى، هر چند به قيمت تهديد باشد، لازم است. «رفعنا فوقكم»
- انجام احكام و دستورات الهى، نيازمند قدرت، جدّيّت، عشق و تصميم است و با شوخى و تشريفات، سازگارى ندارد. ديندارى، با ضعف و مسامحه و سازشكارى سازگار نيست. «خذوا ما آتيناكم بقوة»
- عشق و علاقه ى مُفرِط، خطرناك است. اگر دل انسان از علاقه به چيزى پر شود، حاضر نمى شود حقايق را بپذيرد. [380] «اشربوا فى قلوبهم العجل»
- رفتار، بهترين بيانگر افكار و عقايد انسان است. «بئسما يأمركم به ايمانكم»
-----
380) چنانكه گفته اند: »حبّ الشى ء يعمى و يصمّ« دوستدارى چيزى، انسان را كور وكر مى كند. يعنى انسان ديگر حاضر نيست عيب هاى آنرا ببيند ويا بشنود.
منبع: تفسیرنور
🌷 اَللّهُمَّ نَوِّر قُلُوبَنا بِالْقُرآن🌷
✨اللّهم صلّ علی محمّد و آل محمّد و عجّل فرجهم✨
🌺🌿
@Nahjolbalaghe1
🌺🌿
📕نهج البلاغه/حکمت۹۰
🍃شناخت عالم آگاه(علمی،اعتقادی)
🌹وَ قَالَ ( عليه السلام ) : الْفَقِيهُ كُلُّ الْفَقِيهِ مَنْ لَمْ يُقَنِّطِ النَّاسَ مِنْ رَحْمَةِ اللَّهِ وَ لَمْ يُؤْيِسْهُمْ مِنْ رَوْحِ اللَّهِ وَ لَمْ يُؤْمِنْهُمْ مِنْ مَكْرِ اللَّهِ .
🌷و درود خدا بر او فرمود: فقيه كامل كسي است كه مردم را از آمرزش خدا مايوس نكند، و از مهرباني او نوميد، و از عذاب ناگهاني خدا ايمن نسازد.
کانال #نهج_البلاغه🌷
https://eitaa.com/Nahjolbalaghe1
🌺🌺🌿
📕نهج البلاغه/نامه۶۰
🔹به فرمانداراني كه ارتش از قلمرو آنان میگذرد
🌿جبران خسارتها در مانورهاي نظامي
از بنده خدا! علي امير مومنان به گردآوران ماليات و فرمانداران شهرهايي كه لشكريان از سرزمين آنان مي گذرند. پس از ياد خدا و درود! همانا من سپاهياني فرستادم كه به خواست خدا بر شما خواهند گذشت، و آنچه خدا بر آنان واجب كرده به ايشان سفارش كردم، و بر آزار نرساندن به ديگران، و پرهيز از هرگونه شرارتي تاكيد كرده ام، و من نزد شما و پيماني كه با شما دارم از آزار رساندن سپاهيان به مردم بيزارم، مگر آنكه گرسنگي سربازي را ناچار گرداند، و براي رفع گرسنگي چاره اي جز آن نداشته باشد، پس كسي را كه دست به ستمكاري زند كيفر كنيد، و دست افراد سبك مغز خود را از زيان رساندن به لشكريان، و زحمت دادن آنها جز در آنچه استثنا كردم باز داريد. من پشت سر سپاه در حركتم، شكايتهاي خود را به من رسانيد، و در اموري كه لشكريان بر شما چيره شده اند كه قدرت دفع آن را جز با كمك خدا و من نداريد، به من مراجعه كنيد، كه با كمك خداوند آن را برطرف خواهم كرد. ان شاء الله.
کانال #نهج_البلاغه ⬇️⬇️
https://eitaa.com/Nahjolbalaghe1
🌴🌴
📚نهج البلاغه/خطبه۷۰
🔹و قال ( عليه السلام )
> في سحرة اليوم الذي ضرب فيه <
مَلَكَتْنِي عَيْنِي وَ أَنَا جَالِسٌ فَسَنَحَ لِي رَسُولُ اللَّهِ ( صلي الله عليه وآله ) فَقُلْتُ يَا رَسُولَ اللَّهِ مَا ذَا لَقِيتُ مِنْ أُمَّتِكَ مِنَ الْأَوَدِ وَ اللَّدَدِ فَقَالَ ادْعُ عَلَيْهِمْ فَقُلْتُ أَبْدَلَنِي اللَّهُ بِهِمْ خَيْراً مِنْهُمْ وَ أَبْدَلَهُمْ بِي شَرّاً لَهُمْ مِنِّي .
# قال الشريف : يعني بالأود الاعوجاج و باللدد الخصام ، و هذا من أفصح الكلام .
🍂خطبه۷۰-پس از ضربت خوردن
🍁شكوه ها با پيامبر (ص)
همان گونه كه نشسته بودم، خواب چشمانم را ربود، رسول خدا (ص) را ديدم، پس گفتم اي رسول خدا! از امت تو چه تلخيها ديدم و از لجبازي و دشمني آنها چه كشيدم؟ پيامبر (ص) فرمود: نفرينشان كن. گفتم: خدا بهتر از آنان را به من بدهد، و بجاي من شخص بدي را بر آنها مسلط گرداند. (كلمه (اود) يعني كجي و انحراف و (لدد) يعني دشمني و خصومت، و اين از فصيحترين كلمات است)
🌾🌾
@Nahjolbalaghe1
🌺🌿
❁﷽❁
🌹قُلْ إِن كَانَتْ لَكُمُ الدَّارُ الآَخِرَةُ عِندَ اللّهِ خَالِصَةً مِّن دُونِ النَّاسِ فَتَمَنَّوُاْ الْمَوْتَ إِن كُنتُمْ صَادِقِينَ
بقره(94)
🌹بگو: اگر سراى آخرت در نزد خداوند مخصوص شماست، نه ساير مردم، پس آرزوى مرگ كنيد، اگر راست مى گوييد.
🌿تفسیر آیه:
بنى اسرائيل، ادّعاهاى دروغين و خيال پردازى هاى فراوان داشتند كه برخى از آنها عبارت بود از:
* ما فرزندان و محبوبان خدا هستيم. «نحن ابناء اللّه و احبّائه» [381]
* كسى وارد بهشت نمى شود مگر آنكه يهودى و يا نصرانى باشد. «قالوا لن يدخل الجنّه الاّ من كان هوداً او نصارى» [382]
* آتش دوزخ، جز چند روزى به ما اصابت نمى كند. «لن تمسّنا النّار الاّ ايّاما معدودة»
اين آيه [383] ، همه ى اين بافته هاى خيالى وموهومات فكرى آنها را ردّ كرده و مى فرمايد: اگر اين ادّعاهاى شما درست باشد و به اين حرف ها ايمان داشته باشيد، ديگر نبايد از مرگ بترسيد واز آن فرار كنيد، بلكه بايد آرزوى مرگ كنيد تا به بهشت وارد شود!
اولياى خدا، نه تنها از مرگ نمى ترسند، بلكه اشتياق به مرگ نيز دارند. همانگونه كه حضرت على عليه السلام مى فرمايد: «واللَّه لابن ابى طالب آنس بالموت من الطفل بثدى امّه» يعنى [384] به خدا سوگند علاقه فرزند ابوطالب به مرگ، از علاقه طفل شيرخوار به سينه مادرش بيشتر است.
آرى، بايد بگونه اى زندگى كنيم كه هر لحظه آماده مرگ باشيم. [385]
-----
381) مائده، 18.
382) بقره، 111.
383) بقره، 80.
384) بحار، ج 28، ص 233.
385) مرگ، همانند سفر است. راننده در صورتى از سفر مى ترسد كه يا راه را نمى شناسد، يا بنزين ندارد يا تخلّف نموده است، يا جنس قاچاق حمل مى كند و يا در مقصد، محل سكونت ندارد. در حالى كه مؤمن واقعى، راه را مى داند؛ »اليه المصير« سوخت بين راه دارد؛ »عمل صالحاً« تخلّفاتش را با توبه جبران كرده است، جنس قاچاق يعنى عمل خلاف ندارد و محل سكونتش را نيز مى داند؛ »جنّة الماوى« و لذا نمى ترسد
📜پیام آیه:
- در برابر خيالات و موهومات، با صراحت برخورد كنيد. «قل»
- دامنه ى انحصار ونژادپرستى، تا قيامت كشيده مى شود! «لكم الدار الاخرة خالصة...»
- وجدان، بهترين قاضى است. «إن كانت... فتمنّوا الموت»
- آمادگى براى مرگ، نشانه ى ايمان واقعى و صادقانه است. «فتمنّوا الموت ان كنتم صادقين»
منبع: تفسیرنور
🌷 اَللّهُمَّ نَوِّر قُلُوبَنا بِالْقُرآن🌷
✨اللّهم صلّ علی محمّد و آل محمّد و عجّل فرجهم✨
🌺🌿
@Nahjolbalaghe1
🌷🌷
📕نهج البلاغه/حکمت۹۱
🌺وَ قَالَ ( عليه السلام ) : إِنَّ هَذِهِ الْقُلُوبَ تَمَلُّ كَمَا تَمَلُّ الْأَبْدَانُ فَابْتَغُوا لَهَا طَرَائِفَ الْحِكَمِ .
🌷و درود خدا بر او فرمود: همانا اين دلها همانند بدنها افسرده مي شوند، پس براي شادابي دلها، سخنان زيباي حكمت آميز را بجوييد.
کانال #نهج_البلاغه🌷
https://eitaa.com/Nahjolbalaghe1
🌺🌿
📜نهج البلاغه/نامه۶۱ به كميل بن زياد
🍂نكوهش از فرمانده شكست خورده
🌺پس از ياد خدا و درود!
سستي انسان در انجام كارهايي كه بر عهده اوست، و پافشاري در كاري كه از مسوليت او خارج است، نشانه ناتواني آشكار، و انديشه ويرانگر است. اقدام تو به تاراج مردم (قرقيسا) در مقابل رها كردن پاسداري از مرزهايي كه تو را بر آن گمارده بوديم و كسي در آنجا نيست تا آنجا را حفظ كند، و سپاه دشمن را از آن مرزها دور سازد، انديشه اي باطل است. تو در آنجا پلي شده اي كه دشمنان تو از آن بگذرند و بر دوستانت تهاجم آورند، نه قدرتي داري كه با تو نبرد كنند، و نه هيبتي داري از تو بترسند و بگريزند، نه مرزي را مي تواني حفظ كني، و نه شوكت دشمن را مي تواني درهم بشكني، نه نيازهاي مردم ديارت را كفايت مي كني، و نه امام خود را راضي نگه مي داري.
🍃🌺
@Nahjolbalaghe1
🌴🌴
📚نهج البلاغه/خطبه۷۱ در نكوهش مردم عراق
🌿علل نكوهش اهل عراق
🌹(پس از ستايش پروردگار! )
🍂اي مردم عراق! همانا شما به زن بارداري مي مانيد كه در آخرين روزهاي بارداري جنين خود را سقط كند، و سرپرستش بميرد، و زماني طولاني بي شوهر ماند، و ميراث او را خويشاوندان دور غارت كنند. آگاه باشيد! من با اختيار خود به سوي شما نيامدم بلكه به طرف ديار شما كشانده شدم، به من خبر دادند كه مي گوييد علي دروغ مي گويد!! خدا شما را بكشد، به چه كسي دروغ روا داشته ام؟ آيا به خدا دروغ روا داشتم؟ در حالي كه من نخستين كسي هستم كه به خدا ايمان آوردم، يا بر پيامبرش؟ من اول كسي بودم كه او را تصديق كردم! نه به خدا هرگز!! آنچه گفتم واقعيتي است كه شما از دانستن آن دوريد، و شايستگي درك آن را نداريد، مادرتان در سوگ شما زاري كند واي، واي، سردهد. پيمانه علم را بر شما رايگان بخشيدم، اگر ظرفيت داشته باشيد. و به زودي خبر آن را خواهيد فهميد.
کانال #نهج_البلاغه🌷
https://eitaa.com/Nahjolbalaghe1
💢چرا به زیارت #قبور اهل بیت میرویم؟
✅ بُرَيْد عِجلى مىگويد:
«در محضر امام باقر عليه السلام بودم. مسافرى از #خراسان كه آن راه دور را پياده طى كرده بود به حضور امام شرفياب شد. #پاهايش را كه از كفش درآورد شكافته شده و ترك برداشته بود. گفت: به خدا سوگند من را نياورد از آنجا كه آمدم مگر دوستى شما اهل البيت. امام فرمود: به خدا قسم اگر سنگى ما را دوست بدارد، خداوند آن را با ما #محشور كند و قرين گرداند «وَ هَلِ الدّينُ الَّا الْحُبُّ» آيا دين چيزى غير از دوستى است؟»
✅ از اينجا مىتوان به #فلسفه زيارات قبور اوليا پى برد. فلسفه اينها زنده نگه داشتن خاطرات محبت معنوى است. اگر #كسى به اين فلسفه توجه داشته باشد خيلى بهره مىبرد و استمداد مىكند و حتماً عشق و معنى به او مدد خواهد كرد، ولى بعضى مردم شايد #سرد و بىروح براى لمس قبر و كفاره گناهان مىروند.
📚جاذبه و دافعه علی (ع)، ص ۵۹، یادداشت ها ج 9 ص 284
🌷 @Nahjolbalaghe1
🌺🌿
❁﷽❁
🌷وَلَن يَتَمَنَّوْهُ أَبَداً بِمَا قَدَّمَتْ أَيْدِيهِمْ وَاللّهُ عَلِيمٌ بِالظَّالِمينَ
بقره(95)
🌷ولى آنها هرگز به سبب آنچه از پيش فرستاده اند، آرزوى مرگ نكنند و خداوند به حال ستمگران، آگاه است
🌿تفسیر آیه:
نترسيدن از مرگ، نشانه ى صدق ويقين است. وقتى مرگ از راه مى رسد شوخى ها، تعارفات و خيالات مى گريزند، تنها انسان مى ماند و اعمال او. در لحظه ى مرگ، انسان باور مى كند كه متاع دنيا كم است و آخرت بهتر وباقى است. در لحظه مرگ، انسان باور مى كند كه دنيا غنچه اى است كه براى هيچكس شكفته نمى شود و دوستان دنيوى مگسانند دور شيرينى. انسان اگر به مرتبه يقين برسد، هرچه به مرگ نزديك تر مى شود، احساس قرب ووصول به لقا وديدار الهى مى كند. به همين دليل حضرت على عليه السلام وقتى ضربه ى شمشير را بر فرق خود احساس كرد فرمود: «فزت و ربّ الكعبة» قسم به پروردگار كعبه رستگار شدم. امام حسين عليه السلام در كربلا هر چه به ظهر عاشورا و زمان شهادت نزديك مى شد، صورتش برافروخته و شكوفاتر مى گرديد، و وقتى در شب آخر از يارانش پرسيدند: مرگ نزد شما چگونه است؟ جملاتى را در جواب عرضه داشتند كه نشان دهنده ى يقين آنان به حقّانيّت راهشان بود، آنها مرگ را شيرين مى دانستند و حتّى برخى از آنان در همان شب آخر با يكديگر مزاح مى كردند.
📜پیام آیه:
ترس از مرگ، در واقع ترس از كيفر كارهاى خودماست. «بما قدّمت ايديهم»
- مدّعيان دروغگو و متوقّعان نابجا، ظالمند. «واللَّه عليم بالظالمين»
- خودتان مى دانيد كه چه كرده ايد، خداوند نيز كه از آنها با خبر است، پس اين همه ادّعا براى چه؟! (واللَّه عليم بالظالمين)
منبع: تفسیرنور
🌷 اَللّهُمَّ نَوِّر قُلُوبَنا بِالْقُرآن🌷
✨اللّهم صلّ علی محمّد و آل محمّد و عجّل فرجهم✨
🌺🌿
@Nahjolbalaghe1