✨﴾﷽﴿✨
✅ برنامه روزانه کانال :
🌷شنبههاو سهشنبهها شرح 🦋خطبه ها
🌹یکشنبهها و چهارشنبههاشرح 🌴حکمتها
🌷دوشنبهها و پنجشنبهها شرح 🕊نامه ها
#روزانهتفسیرقرآن
🍃حکمتها، نامه ها و خطبه های نهجالبلاغه ترجمه محمد دشتی به طور کامل قبلا در کانال بار گزاری شده و لینکهای دسترسی به مطالب در کانال سنجاق شده اند
🌺🍃
@Nahjolbalaghe2
قرآن و نهجالبلاغه 🌸🌸
✨﴾﷽﴿✨ 🔹تفسیر سوره مبارکه مائده ادامه آیه های(۲۷تا۳۱)🔹 از بعضى روایات که از امام صادق(علیه السلام
✨﴾﷽﴿✨
🔹تفسیر سوره مبارکه مائده ادامه آیه های(۲۷الی۳۱)🔹
✔️نکته ها:
۱ ـ در قرآن مجید نامى از فرزندان آدم(علیه السلام) نه در اینجا و نه در جاى دیگر برده نشده، ولى طبق آنچه در روایات اسلامى آمده است نام یکى هابیل و دیگرى قابیل بوده، اما در سفر تکوین تورات ، باب چهارم، نام یکى قائن و دیگرى هابیل ذکر شده، و به طورى که مفسر معروف ابوالفتوح رازى مى گوید: در نام هر کدام چندین لغت است، نام اوّلى هابیل یا هابل یا هابن بوده، و نام دیگرى قابیل یا قابین یا قابل یا قابن و یا قبن .
در هر صورت، تفاوت میان روایات اسلامى و متن تورات در مورد نام قابیل ، بازگشت به اختلاف لغت مى کند و مطلب مهمى نیست.
ولى شگفت آور این که یکى از دانشمندان مسیحى این موضوع را به عنوان یک ایراد بر قرآن ذکر کرده که: چرا قرآن به جاى قائن ، قابیل گفته است؟! در حالى که:
اوّلاً ـ این گونه اختلاف در لغت و حتى در ذکر نام ها فراوان است، مثلاً تورات، ابراهیم را ابراهام و قرآن او را ابراهیم نامیده.
و ثانیاً ـ اساساً اسم هابیل و قابیل در قرآن نیست و تنها در روایات اسلامى آمده است.(۵)
* * *
۲ ـ مى دانیم قربان به معنى چیزى است که باعث تقرّب به پروردگار
مى شود، اما درباره کارى که آن دو برادر انجام داده اند در قرآن ذکرى به میان نیامده، ولى طبق بعضى از روایات اسلامى و آنچه در تورات ، سفر تکوین، باب چهار آمده است، هابیل چون دامدارى داشت یکى از بهترین گوسفندان و فراورده هاى آن را براى این کار انتخاب نمود، در حالى که قابیل مردى کشاورز بود، از بدترین قسمت زراعت خود خوشه ها یا آردى براى این منظور تهیه کرد.
* * *
۳ ـ در این که فرزندان آدم از کجا فهمیدند عمل یکى در پیشگاه پروردگار پذیرفته شده، و عمل دیگرى مردود؟ باز در قرآن توضیحى داده نشده، تنها در بعضى از روایات اسلامى مى خوانیم که آن دو فراورده هاى خود را به بالاى کوهى بردند، صاعقه اى به نشانه قبولى به فراورده هابیل خورد و آن را سوزاند، اما دیگرى به حال خود باقى ماند و این نشانه سابقه نیز داشته است.
اما بعضى از مفسران معتقدند: قبولى عمل یکى، و ردّ عمل دیگرى، از طریق وحى به آدم(علیه السلام) به آنها اعلام گشت و علت آن هم چیزى جز این نبود که هابیل مردى با صفا، فداکار و با گذشت در راه خدا بود، ولى قابیل مردى تاریک دل، حسود و لجوج بود، و سخنانى که قرآن در همین آیات از این دو برادر نقل مى کند، به خوبى روشنگر چگونگى روحیه آنها است.
* * *
۴ ـ از این آیات به خوبى استفاده مى شود که: سرچشمه نخستین اختلافات، قتل، تعدّى و تجاوز در جهان انسانیت، مسأله حسد بوده، و این موضوع ما را به خطرناک بودن این رذیله اخلاقى و اثر فوق العاده آن در رویداده هاى اجتماعى آشنا مى سازد.
بر این اساس، براى تربیت انسان ها از کودکى تا کهنسالى باید به گونه اى برنامه ریزى کرده که بذر غبطه در وجود آنها تبدیل به حسادت نشود، و به وسیله گناهان و صفات رذیله دیگر، آبیارى نگردد که تبدیل به درخت تناورى شود و دیگر نتوان آن را از بین برد. 🔹پایان🔹
@Nahjolbalaghe2
قرآن و نهجالبلاغه 🌸🌸
✨﴾﷽﴿✨ 🔹شرح خطبه(۱۸)ادامه بخش دوم🔹 ...در پاسخ اين سؤال بايد به سه نکته توجّه کرد: نخست اين که در
✨﴾﷽﴿✨
🔹شرح خطبه(۱۸)ادامه بخش دوم🔹
...اين جمله اشاره به فصاحت و بلاغت قرآن دارد، الفاظش بسيار موزون، تعبيرات بسيار حساب شده و آهنگ آيات، آهنگى مخصوص به خود دارد که هر قدر انسان آن را بخواند و تکرار کند هرگز خسته نمى شود، شواهد اين سخن بسيار است که ورود در اين درياى پهناور، ما را از مقصد دور مى سازد.(15)
در توصيف دوّم مى فرمايد: «و باطن آن عميق است» (وَ باطِنُهُ عَميق).
غالباً پرداختن به زيباييهاى ظاهر، انسان را از عمق معنا دور مى سازد همان گونه که پرداختن به معناى عميق و به تعبير ديگر اداى حقّ معنا، انسان را در انتخاب الفاظ زيبا در تنگنا قرار مى دهد، نهايت قدرت لازم است که ميان اين دو جمع شود، حقّ معنا به طور کامل ادا شود و در عين حال در قالب زيباترين و جالبترين الفاظ قرار گيرد; و اين حقيقت است که انسان در قرآن مجيد به روشنى در مى يابد که ظاهرش فوق العاده آراسته، روح پرور، جذّاب و دلپذير است و باطنش فوق العاده عميق و پرمحتواست.
ژرفا و عمق قرآن آن گونه است که هرچه، قويترين انديشه ها درباره آن به کار بيفتد باز پايان نمى گيرد. چرا چنين نباشد در حالى که تراوش وحى الهى است و کلام خدا همچون ذات پاکش بى انتهاست. نمونه هاى گوناگونى در اين زمينه در سوره هاى مختلف قرآن وجود دارد که آنچه را امام در اين دو جمله بيان فرموده براى انسان آشکارا و محسوس مى سازد.(16)
در توصيف سوّم و چهارم مى فرمايد: «نکات شگفت آور قرآن هرگز فانى نمى شود و اسرار نهفته آن هرگز پايان نمى پذيرد» (لاتَفْنى عَجائِبُهُ، وَ لا تَنْقَضِى غَرائِبُهُ).
ممکن است تفاوت اين دو جلمه در اين باشد که جمله اوّل (لاتَفْنى عَجائِبُهُ) اشاره به جاودانگى و ابدى بودن شگفتيها و زيباييها و حقايق برجسته قرآن مى کند، چرا که کتابهاى زيادى را مى توان نام برد که در عصر خود، بسيار شگفت آور و جالب بودند ولى با گذشت زمان گرد و غبار کهنگى بر آنها نشست و شگفتيهايش بى رنگ شد ولى قرآن هرگز چنين کتابى نيست; چرا که تمام کسانى که با آن آشنا هستند هميشه از مطالعه و غرو و بررسى در الفاظ و معانيش لذّت مى برند.
جمله دوّم اشاره به اسرار نهفته قرآن است که با گذشت زمان هر روز بخش تازه اى از آن آشکار مى گردد (فراموش نکنيد که «غرائب» جمع «غريب» از ماده «غربت» و «غروب» به معناى دور شدن از موطن، يا پنهان گشتن است و اين تعبير تناسب نزديکى با اسرار نهفته قرآن دارد).
در پنجمين و آخرين توصيف مى فرمايد: «ظلمات و تاريکيها جز در پرتو نور قرآن برطرف نخواهد شد!» (وَ لا تُکْشَفُ الظُّلُماتُ اِلاّ بِهِ).
نه تنها ظلمت جهل و تاريکى کفر و بى ايمانى و بى تقوايى، بلکه ظلمات در صحنه زندگى اجتماعى و سياسى و اقتصادى نيز بدون تعليمات قرآن از ميان نخواهد رفت.
امروز با اين که دنيا از نظر صنايع، فوق العاده پيشرفت کرده، ولى با اين حال انواع ظلمتها بر جامعه بشرى سايه شوم خود را گسترده است; جنگها و خونريزيها، ظلم و بى عدالتيها، فقر و بدبختى و از همه مهمتر ناآرامى هاى درونى همه جا را فراگرفته و تمام اينها نتيجه مستقيم ضعف ايمان و تقوا و فقر اخلاقى و معنوى است که بهترين راه درمان آن پناه بردن به قرآن است.
از همه اسفناک تر رها کردن قرآن و پناه بردن به آراى ظنّى و افکار قاصر بشرى در زمينه احکام است که گروهى از مسلمانان به خاطر دور بودن از قرآن گرفتار آن شدند.
***
نکته ها:
1ـ عواقب شوم دورى از قرآن و اهل بيت(عليهم السلام)
دورى از قرآن براى همه مسلمانان مايه زيان و خسران است مخصوصاً براى دانشمندان و علماى امّت. همان گونه که امام اميرمؤمنان على(عليه السلام) در خطبه بالا با دقيقترين و رساترين بيان نشان داده، که چگونه گروهى از همان قرن نخستين ظهور اسلام به خاطر فاصله گرفتن از قرآن و اهل بيت که شارحان الهى قرآنند، سرگردان و حيران مانده اند و به راه هايى که دون شأن عالم اسلامى است کشيده شده اند
ادامه دارد...
@Nahjolbalaghe2
✨﴾﷽﴿✨
#خاطرات_امیر_المومنین_علیه_السلام
✍🏻 بازنویسی تاریخ زندگی امیرمؤمنان علی (علیه السلام) به صورت داستانی از زبان ایشان
📃 قسمت صد و چهل و دوم
✳️ در آستانه پیروزی قطعی
🔸نفسهای آخر لشکر معاویه
[ در "لیله الهریر" در جمع یارانم خطبهای ایراد کردم و به آنان گفتم: ]
🔻ای مردم، کار بر شما و بر دشمن شما بدینجا رسیده است که میبینید: جز نفسهای پایانی از دشمن باقی نمانده است. از همان آغاز کارها میتوان به سرانجامش پی برد. اگر دشمنان شما تاکنون ایستادگی داشتند، به دلیل انگیزهٔ دینی نبود و برای همین است که در آستانهٔ شکست قرار دارند و من فردا، صبحگاهان، بر آنان خواهم تاخت تا کار جنگ را یکسره کنم و آنان را در پیشگاه خداوند به محاکمه کشانم.
🔸كيست كه جانفشانی کند؟!
🔻[ صبح پنجشنبه و در هنگام طلوع آفتاب، زره رسول خدا صلی الله علیه و آله را بر تن کردم و عمامهٔ آن حضرت را بر سر گذاشتم و شمشیر رسول خدا صلی الله علیه و آله را در دست گرفته و بر اسب آن بزرگوار سوار شدم و خطاب به یارانم گفتم: ]
🔻ای مردم، کیست که جان خویش را برای نتایج ارزندهای که امروز حاصل خواهد شد، ایثار کند؟ امروز پایهٔ روزهای بعد است و روزهای دیگر با امروز اعتبار خواهند یافت.
آری، به خدا سوگند، اگر حدود الهی تعطیل نمیشد، حقها باطل نمیگشت، ظالمان به پیروزی نمیرسیدند و اهداف شیطان برتری نمییافت، هرگز آسایش زندگی را از دست نمیدادیم و وارد میدانهای سخت بلا نمیشدیم. اکنون که وارد این میدان شدهایم، بدانید که اگر حنا رنگ موی زنان است، خون نیز رنگ محاسن مردان به شمار می رود و در میان کارهایی که عاقبت خیر دارد، هیچ کاری بهتر است از صبر و ایستادگی نیست.
🔻بدانید این کینههایی که در دلهای این قوم موج میزند، همان کینههای باقیمانده از جنگ بدر و احد است و کینههای جاهلی است که در قلب غافل معاویه به جوش آمده است و او را به انتقامجویی خونهای فرزندان عبدشمس فرامیخواند.
{ فَقاتِلوا أَئِمَّةَ الكُفرِ ۙ إِنَّهُم لا أَيمانَ لَهُم لَعَلَّهُم يَنتَهونَ}
(پس با پیشوایان کفر، پیکار کنید، چرا که آنها پیمانی ندارند؛ شاید دست بردارند!)
🔻[یارانم که مهاجر و انصار در بین آنان فراوان بودند، پاسخ دادند: ای امیرالمؤمنین، تا این ساعت با یقین و بصیرت به حقانیت راه تو همراهت جنگیدهایم و هم اکنون نیز با شهادت عمار یاسر بر بصیرت و یقین ما افزوده شده است. همگی پشت سر تو ایستادهایم، تو را امام خود میدانیم و آماده اطاعت از فرمان تو هستیم.]
🔸کیست که با خدا معامله کند؟
🔻[در حالی که سوار بر اسب رسول خدا صلی الله علیه و آله بودم، در مقابل صفوف لشکر حرکت کردم و خطاب به آنان گفتم: ]
ای مردم، کیست که جان خویش را با خدا معامله و سود آن را کسب کند؟...
🔻[بیش از دههزار نفر از لشکریانم، در حالی که شمشیرهایشان را بر روی دوششان گذاشته بودند، برای حمله به دشمن اعلام آمادگی کردند و به صورت دستهجمعی حمله ور شدند. این حمله چنان شدید بود که تمام صفوف لشکر شام را در هم ریخت و تا نزدیکی خیمه فرماندهی آنان کشیده شد. ]
🔸خدارا، خدارا، مراقب زنان و فرزندان باشید
🔻[ یارانم از چهار سو لشکر شام را به محاصره در آورده بودند و همچنان که بر طبلها میکوبیدند، شعار "علیُّالمنصور" سر میدادند. در این هنگام سر به آسمان بلند کردم و با خدای خویش چنین مناجات کردم: ]
🔻بارالها، گامها به آستان تو راه افتادهاند، دلها به سوی تو پر کشیدهاند، دستها به سوی تو بلند هستند، گردنها به سوی تو کشیده شدهاند، نیازمندیها از تو خواسته میشوند و چشمها به درگاه تو خیرهاند.
پروردگارا میان ما و قوم ما به حق راهی بگشا که تو بهترین راهگشایان هستی.
🔻[ و در حالی که خودم نیز در حملات شرکت میکردم ، خطاب به یارانم تذکر میدادم: ]
شما را به خدا سوگند میدهم که مراقب زنان و فرزندان باشید.
🔸اگر بهشت میخواهید، منتظر چه هستید؟
🔻[ آفتاب در حال غروبکردن بود و وقت نماز میگذشت؛ ولی جنگ با شدت تمام در جریان بود. مهاجران و انصار را خطاب کردم و فریاد برآوردم: ]
🔻در چنین روزی گریختن از جنگ به منزله بازگشت از حق و رویگردانی از دین اسلام است. آیا نشنیدهاید که خداوند متعال میفرماید:
{ وَلَنَبْلُوَنَّكُمْ حَتَّىٰ نَعْلَمَ الْمُجَاهِدِينَ مِنْكُمْ وَالصَّابِرِينَ وَنَبْلُوَ أَخْبَارَكُمْ}
(ما همهٔ شما را قطعاً میآزماییم تا معلوم شود مجاهدان واقعی و صابران از میان شما کیاناند و اخبار شما را بیازماییم !)
اگر بهشت میخواهید، منتظر چه هستید؟
📚منابع:
۱. وقعةصفّین، ص۴۷۶
۲. سوره توبه، آیه۱۲
۳. الفتوح، ج۱ ، ص۴۰۷
۴. مناقبآلابیطالب، ج۳, ص۱۸۰
۵.مروج الذهب، ج۲, ص۴۲۸
۶. سوره محمد، آیه۳۱
📗 علی علیه السلام از زبان علی علیه السلام
↩️ ادامه دارد...
@Nahjolbalaghe2
✨﴾﷽﴿✨
📜 خطبه غدیر 3⃣
🔷 بخش دوم
🔻و اكنون به بندگى خويش و پروردگارى او گواهى مى دهم و وظيفهٔ خود را در آنچه وحى شده، انجام مى دهم؛ مباد از سوى او عذابى فرود آيد كه كسى را ياراى دور ساختن آن از من نباشد، هر چند توانش بسيار و دوستى اش با من خالص باشد.
🔻خداوندى جز او نيست - چرا كه به من هشدار داده كه اگر آنچه در حق على نازل كرده به مردم ابلاغ نكنم، وظيفهٔ رسالتش را انجام نداده ام و خود او تبارك و تعالى امنيّت از آزار مردم را برايم تضمين كرده و البتّه كه او بسنده و بخشنده است.
🔻پس آنگاه خداوند چنين وحى ام فرموده: «به نام خداوند همه مهرِ مهرورز»، «اى فرستادهٔ ما! آنچه از سوى پروردگارت بر تو فرو فرستاديم» (مائده / 67) دربارهٔ على و جانشينى او «به مردم برسان؛ وگرنه رسالت خداوندى را به انجام نرسانده ای و او تو را از آسيب مردمان نگاه مى دارد». (مائده / 67)
🔻هان مردمان! در تبليغ آنچه خداوند بر من نازل فرموده، كوتاهى نكرده ام و اكنون سبب نزول آيه را بيان مى كنم: همانا جبرئيل از سوى سلام، پروردگارم - كه تنها او سلام است - سه مرتبه بر من فرود آمد و فرمانى آورد كه در اين مكان به پا خيزم و به هر سفيد و سياهى اعلام كنم كه علىّ بن ابى طالب، برادر و وصىّ و جانشين من در ميان امّت و امام پس از من است.
🔻همو كه جايگاهش نسبت به من، به سان هارون نسبت به موسى است؛ مگر اينكه پيامبرى پس از من نخواهد بود و او پس از خدا و رسول او صاحب اختيار شماست و خداوند تبارك و تعالى آيه ای بر من نازل فرموده كه: «همانا تنها ولىّ و سرپرست و صاحب اختيار شما، خداوند و پيامبرش و مؤمنانى اند كه نماز به پا مى دارند و در ركوع زكات مى پردازند». (مائده / 55) و قطعاً علىّ بن ابى طالب، نماز به پا داشته و در ركوع زكات پرداخته و پيوسته خداخواه است.
#خطبه_غدیر
#نهضت_جهانی_نهج_البلاغه_خوانی
@Nahjolbalaghe2
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🔵 شرح خطبه غدیر 3⃣
🔉 حجتالاسلام مهدوی ارفع
#نهضت_جهانی_نهج_البلاغه_خوانی
@Nahjolbalaghe2
داستان3جنگ جمل ص82و83.mp3
904.6K
✅ #نمی_از_دریای #فضایل_امیرالمومنین_علیه_السلام
💠 راوی عبدالله بن مسعود به نقل از رسول خدا صلی الله علیه و آله
🔵 #فضیلت_26
🔹 هر پیغمبر را وصی او غسل می دهد
وصی من علی ابن ابیطالب است و بعد از من ۳۰ سال زندگی خواهد کرد .
🌿تکرار تاریخ : برخورد حضرت یوشع با صفورا دختر حضرت شعیب علیه السلام و داستان عایشه و امیرالمومنین علیه السلام
📚 منبع : فضیلت 26 از کتاب 1001 داستان از زندگی امام علی (علیه السلام) صفحه 82 و 83
┅•═༅𖣔✾🌹✾𖣔༅═•┅
@Nahjolbalaghe2