نشرمعارفاهلبیتعلیهمالسّلام
🏴 صَلَّی اللهُ عَلَى الْبَاکِینَ عَلَى الْحُسَيْنِ عَلَيْهِ السَّلَام #حدیث_اشک_و_عزاء (۱۳) #ثواب
🏴 صَلَّی اللهُ عَلَى الْبَاکِینَ عَلَى الْحُسَيْنِ عَلَيْهِ السَّلَام
#حدیث_اشک_و_عزاء (۱۴)
#نفس_تسبیح
#حزن_عبادت
▼ قَالَ الإِمَامُ الصَّادِقُ صَلَوَاتُ اللّهِ عَلَیْه:
نَفَسُ الْمَهْمُومِ لِظُلْمِنَا تَسْبِيحٌ، وَ هَمُّهُ لَنَا عِبَادَةٌ، وَ كِتْمَانُ سِرِّنَا جِهَادٌ فِي سَبِيلِ اللََّهِ. ثُمَّ قَالَ أَبُوعَبْدِاللَّهِ عَلَيْهِ السَّلَام:
يَجِبُ أَنْ يُكْتَبَ هَذَا الْحَدِيثُ بِالذَّهَبِ.
▲ حضـرت امـام صـادق علیه الصّلاة و السّلام فرمودند:
نَفَس کشیدن کسی که برای مظلومیّت ما (اهل بیت عليهم السّلام) محزون و اندوهگین باشد تسبیح، و غم و اندوهش برای ما عبادت است، و کتمان نمودن اسرار ما جهاد در راه خداست. سپس حضرت فرمودند:
واجب است که این حدیث با طلا نوشته شود.
📓
(بحارالأنوار شریف، ج ۴۴، ص ۲۷۷)
➖➖➖➖➖➖➖➖
🤲 اللهـمّ عجّـل لولیّـك الفـرج
لینک کانال نشر معارف اهل بیت علیهم السّلام در ایتا
https://eitaa.com/NashreMaarefeAhleBeit
لینک کانال تلگرام نشر معارف اهل بیت علیهم السّلام
telegram.me/NashreMaarefeAhleBeit
#محرم
#شعائر
#عزاداری
#وجوب_عزاداری
🏴 اثبات وجوب عزاداری از طریق آیهٔ «ذوی القربی» ۱
آیهٔ ذوی القربی: ﴿وَ آتِ ذَا الْقُرْبى حَقَّه﴾ [۱] «و حقّ ذوی القربی را ادا کن.»
● ذوی القربی کیانند؟
شأن نزول آیه مربوط به مسأله فدک و اهداء نمودن آن سرزمین به حضرت فاطمهٔ زهراء صلوات الله و سلامه علیها است. [۲]
امّا با توجّه به کلمهٔ «ذی القربی» و اطلاق آیه، منظور، ادای حقّ اهل بیت علیهم السّلام است. چنان که فرمودند: «وَ آتِ ذَا الْقُرْبى حَقَّه، فِینا خاصّه» [۳] «و حقّ ذی القربی را ادا کن، تنها در مورد ما اهل بیت است.»
همچنین روایات بسیار زیاد دیگر که در این زمینه وارد شده است.
◆ وجوب ادای حقّ ذو القربی (اهل بیت عليهم السّلام)
آیهٔ مذکور به وجوب پرداخت حقّ ذوی القربی، صراحت دارد؛ زیرا:
اولاً صیغهٔ امر، ظهور در وجوب دارد و ظهور حجّت میباشد، پس صیغهٔ امر «آت» ظهور در وجوب دارد.
ثانیاً طلبِ مطلق، ظهور در طلب حتمی دارد، بدون اینکه نیاز به قرائن داشته باشد. البته باید تکرار نمود که اگر امر به چیزی بر ما وارد شود، لازم است که در سایر اخباری که ممکن است قرینهای بر استحباب این امر دلالت کند تفحّص و جستجو کنیم. چنانکه علمای اصول به وجوب کاوش از مخصّص پیش از عمل به عام، حکم کردهاند. این به خاطر کثرت مخصّص در هر باب میباشد، نه از جهت تأمّل در ظهور عام بر وجوب، و اگر مخصّصی یافت نشد، باید به اطلاق امر اولیّه عمل نمود و این امر واجب میباشد. با این مقدّمه به روایات در باب «حقّ ذوی القربی» وارد میشويم.
تفحّص و تحقیق در روایات نشان میدهد، علاوه بر آن که هیچ گونه تخصیصی حمل بر استحباب ادای این حق وجود ندارد، بلکه نصوص زیادی در خصوص وجوب شناخت این حق و ادای آن و منع از انکار این حق آمده است.
◆ روایات حول حقّ ذوی القربی
در روایتی امام علیه السّلام فرمودند:
إنّ اللهَ فِي وقتِ کُلِّ صلاةٍ یصلّیها هذا الخلقُ لَعنةً. قال: قلتُ جعلتُ فداکَ وَ لِمَ؟ قَالَ: بِجُحُودِهِم حقّنا وَ تَکذِیبهم إیّانا. [۴]
همانا برای خدا در هر وقت از نماز برای این خلق (عامّه و مخالفین) لعنتی است. عرض کردم: فدایت شوم برای چه؟ فرمودند: به خاطر انکار آن ها حقّ ما را و تنها به خاطر تکذیب آن ها ما را.
امام صادق علیه السّلام فرمودند:
إنکارُ ما أنزَلَ اللهُ انکروا حَقَنا وَ جَحَدونا وَ هَذا لایَتَعاجَم فِیه اَحدٌ. [۵]
انکار آنچه خداوند نازل کرده انکار کردن حقّ ما اهل بیت و تکذیب ما میباشد و در این امر، احدی ابهام ندارد.
حضرت رسول اکرم صلی الله علیه وآله فرمودند:
اثنا عشر مِن أهلِ بیتی من أعطاهم الله فَهمِی وَ عِلمِی خُلِقُوا مِن طِینَتِی فَوَیلٌ لِلمُنکِرینَ حقّهم بعدِی القاطعینَ فِیهم صِلَتی لا أنالَهُم الله شَفاعَتی. [۶]
دوازده نفر از اهل بیت من هستند که خداوند فهم و علم من را به آنها عطا فرموده و از سرشت من خلق شدهاند، پس وای بر منکرین حقّ ایشان بعد از من، کسانی که صله رحم من را در مورد ایشان قطع میکنند، شفاعت من برای ایشان نیست.
در روایات دیگر نیز وارد شده است که امام صادق علیه السّلام فرمودند:
و ویلٌ لِلمُنکِرینَ حقّنا اهلَ البَیتِ. [۷]
«وای بر (یا چاه ویل برای) منکرین حقّ ما اهل بیت.»
همچنین در جای دیگر فرمودهاند:
إنّ اللهَ أَخَذَ مِن شِیعتِنا المیثاقَ کَما أخَذَ عَلَی بَنِی آدمَ «ألستُ بِرَبِّکم» فَمَن أوفَی لَنا وَفَی اللهُ لَه الجنّة وَ مَن أبغَضَنا وَ لَم یُؤدِ إلینا حقَنا فَفُی النّارِ خالداً مُخلداً. [۸]
همانا خداوند از شیعیان ما پیمان گرفت همان گونه که بر بنی آدم پیمان گرفت که «آیا من پروردگار شما نیستم؟» پس هرکس برای ما وفا کند خدا برای او بهشت را وفا میکند و کسی که بغض ما اهل بیت را داشته باشد و حقّ ما را ادا نکند پس در آتش جاویدان و همیشگی خواهد بود.
دسته دوّم از روایات اولاً ناظر بر ضرورت شناخت و ثانیاً بر ضرورت ادای این حق تأکید دارد. حضرت رسول اکرم صلی الله علیه وآله فرمودند:
ألزموا مودَّتنا اهلَ البیتِ، فإنّه مَن لَقَی یَومَ القیامةِ وَ هُوَ یودّنا، دَخَلَ الجنّةَ بِشِفاعَتِنا، وَالّذی نَفسِی بِیدِهِ لاینفَعُ عبد عَمَلَه إلاّ بِمَعرِفَتِنا وَ إداء حَقنِا. [۹]
بر شما لازم است مودّت ما اهل بیت، همانا هرکس روز قیامت را در حالی ملاقات کند که مودّت ما را داشته باشد، با شفاعت ما داخل در بهشت میشود و به آن کس که جانم در دست اوست قسم که عمل بندهای نفع نمیدهد مگر به شناخت ما و ادای حقّ ما.
آری بیشک عدّهای این حق را نشناخته و عدّهای به انکار و تکذیب این حق پرداختند. اندکند آنان که این حق را شناخته و تا حدّ توان آن را ادا نمودهاند. از این روست که باید دعا کنیم تا در زمرۀ اینان قرار گیریم و از خدا بخواهیم تا ما را بر ادای این حق یاری و اعانت فرماید:
وَ صِلِ اللهمّ بَینَنَا وَ بَینَه وُصلَةً تُؤدّی إلی مُرافقةِ سَلَفِه…. وَأعِنّا عَلَی تَأدِیة ِ حُقُوقِهِ إِلَیه. [۱۲]
اتّصال کامل بده، ای خدا بین ما و بین او را به گونهای که منتهی شود به رفاقت ما با پدرانش… و ما را بر ادای حقوق حضرتش یاری فرما.
ذکر احادیث فوق ما را به این مطلب میرساند که علاوه بر ظهور آیهٔ قرآن در وجوبِ ادای حقّ آل الله علیهم السّلام، نصوص بسیاری، حاکی از واجب بودن ادای حقّ ایشان وارد شده است.
👈 ادامه دارد...
➖➖➖➖➖➖➖➖
🤲 اللهـمّ عجّـل لولیّـك الفـرج
لینک کانال نشر معارف اهل بیت علیهم السّلام در ایتا
https://eitaa.com/NashreMaarefeAhleBeit
لینک کانال تلگرام نشر معارف اهل بیت علیهم السّلام
telegram.me/NashreMaarefeAhleBeit
💥 پاسخ به یک شبهه
⁉️آیا امام حسین علیه السّلام افرادی را که حقّ الناس به گردن داشتند از یاری خود منع کرده و مرخّصشان نمود؟
رُوِيَ عَنْ مُعَاوِيَةَ بْنِ وَهْبٍ قَالَ قُلْتُ لِأَبِي عَبْدِ اللَّهِ علیه السّلام إِنَّهُ ذُكِرَ لَنَا أَنَّ رَجُلًا مِنَ الْأَنْصَارِ مَاتَ وَ عَلَيْهِ دِينَارَانِ دَيْناً فَلَمْ يُصَلِّ عَلَيْهِ النَّبِيُّ صلّی الله علیه و آله وَ قَالَ صَلُّوا عَلَى أَخِيكُمْ حَتَّى ضَمِنَهُمَا عَنْهُ بَعْضُ قَرَابَاتِهِ.
فَقَالَ أَبُو عَبْدِ اللَّهِ عليه السّلام ذَاكَ الْحَقُّ ثُمَّ قَالَ إِنَّ رَسُولَ اللَّهِ صلّی الله علیه وآله إِنَّمَا فَعَلَ ذَلِكَ لِيَتَّعِظُوا وَ لِيَرُدَّ بَعْضُهُمْ عَلَى بَعْضٍ وَ لِئَلَّا يَسْتَخِفُّوا بِالدَّيْنِ وَ قَدْ مَاتَ رَسُولُ اللَّهِ صلّی الله علیه وآله وَ عَلَيْهِ دَيْنٌ وَ قُتِلَ أَمِيرُ الْمُؤْمِنِينَ عليه السّلام وَ عَلَيْهِ دَيْنٌ وَ مَاتَ الْحَسَنُ عليه السّلام وَ عَلَيْهِ دَيْنٌ وَ قُتِلَ الْحُسَيْنُ عليه السّلام وَ عَلَيْهِ دَيْنٌ.
معاویة بن وهب گوید به امام صادق علیه السّلام عرض کردم: برای ما نقل کردهاند که مردی از انصار از دنیا رفت و دو دینار بدهکار بود لذا رسول خدا (صلّی الله علیه و آله) بر او نماز نخواند و فرمود: بر برادرتان نماز بگزارید. تا اینکه بعضی از خویشانش بدهیاش را بر عهده گرفتند.
پس امام صادق (علیه السّلام) فرمود: این ماجرا درست است. سپس فرمود: همانا رسول خدا (صلّى الله عليه وآله) این کار را انجام داد تا مردم پند گیرند و قرضِ یکدیگر را برگردانند و بدهی را سبُک نشمارند. حال آنکه رسول خدا (صلّی الله عليه وآله) و امیرالمؤمنین و امام حسن و امام حسین (علیهم السّلام) از دنیا رفتند در حالی که هر کدام بدهی داشتند.
من لا يحضره الفقيه، ج ۳، ص ۱۸۲
الكافي (ط - الإسلامية)، ج ۵، ص ۹۳
تهذيب الأحكام (تحقيق خرسان)، ج ۶، ص ۱۸۳
بحار الأنوار (ط - بيروت)، ج ۱۰۰، ص ۱۴۳
👈 مطلبِ مشهوری که معمولاً در ایام محرّم از زبان بعضی افراد نقل میشود حاکی از اینکه سیّدالشّهداء (علیه السّلام) اصحابی را که حقّ النّاس به گردن داشتند مرّخص نمود و اجازهی همراهی به ایشان نداد، مطلبی است بیریشه و مغایر با روایاتِ صحیحی همچون حدیث فوق. وقتی خودِ امام علیه السّلام در حال بدهکاری به شهادت رسیده آیا قابل باور است که اصحاب خویش را به جهت بدهکاری و مدیون بودن مرّخص کرده و از یاریِ خود منع نماید؟
بر خلاف شایعهی مذکور آنچه در تاریخ نقل شده این است که پرداخت بدهی و حقوقِ مردم بهانهی برخی از افراد بوده برای ترک یاری امام علیه السّلام و گریز از فریضهی نصرت و دفاع از جان معصوم علیه السّلام (بزرگترین واجب و مهمترین امر و فریضهی الهی)
واضح است که هدف، بیاهمیّت جلوه دادن حقّ الناس نیست، بلکه تذکّری است بر این اصل که دفاع از جان امامِ معصوم علیه السّلام - که بقای عالم هستی به بقای وجود مقدّس اوست - بر هر حقّ و امرِ واجب و فریضهای مقدّم است. که وجودِ مقدّس امام علیه السّلام، محورِ دین، اساس دین، تمام دین و عینِ دین خدای متعال است.
و البته جای تعجب نیست از کسانی که فدا کردنِ جان امام زمان (عجّل الله فرجه) را برای حفظ جايگاه و منافع خویش روا میدانند! سزاوار است که به بهانهی مدیون بودن و پرداخت حقّ الناس، ایشان را در محاصرهی دشمنان رها کرده و بگریزند!
➖➖➖➖➖➖➖➖
🤲 اللهـمّ عجّـل لولیّـك الفـرج
لینک کانال نشر معارف اهل بیت علیهم السّلام در ایتا
https://eitaa.com/NashreMaarefeAhleBeit
لینک کانال تلگرام نشر معارف اهل بیت علیهم السّلام
telegram.me/NashreMaarefeAhleBeit
💵 فروختن اموال و رفتن به زیارت امام حسین علیهالسّلام
امام صادق علیهالسّلام فرمودند:
«اگر مردم به خير و بركتى كه در زيارت امام حسین علیهالسّلام است آگاهی داشتند، جهت نایل شدن به این زیارت، قطعاً با شمشير میجنگیدند و اموال خود را فروخته و به زيارت آن حضرت میرفتند... پس مبادا در رفتن به زيارت آن جناب بیرغبت باشيد، زیرا خيرى كه در این زيارت است بيشتر از آن است كه بتوان به شمار آورد.»
💠 «عَنْ أَبِي عَبْدِ اللَّهِ علیه السّلام قَال: لَوْ يَعْلَمُونَ مَا فِي زِيَارَتِهِ مِنَ الْخَيْرِ وَ يَعْلَمُ ذَلِكَ النَّاسُ لَاقْتَتَلُوا عَلَى زِيَارَتِهِ بِالسُّيُوفِ وَ لَبَاعُوا أَمْوَالَهُمْ فِي إِتْيَانِهِ... وَ لَا تَزْهَدُوا فِي إِتْيَانِهِ فَإِنَّ الْخَيْرَ فِي إِتْيَانِهِ أَكْثَرُ مِنْ أَنْ يُحْصَى.»
📚 کامل الزّیارات، ص ۸۷
➖➖➖➖➖➖➖➖
🤲 اللهـمّ عجّـل لولیّـك الفـرج
لینک کانال نشر معارف اهل بیت علیهم السّلام در ایتا
https://eitaa.com/NashreMaarefeAhleBeit
لینک کانال تلگرام نشر معارف اهل بیت علیهم السّلام
telegram.me/NashreMaarefeAhleBeit
4_5886732517209277296.mp3
5.41M
🏴 «معارف امام سجّاد علیه السّلام »
📜 آشنایی اجمالی با تاریخ زندگانی و وقایع دوران حیات آن حضرت
🎙استاد بندانی نیشابوری
@NashreMaarefeAhleBeit
🏴 حزن و گریه دائمی امام سجاد عليه السّلام پس از واقعه عاشورا
@NashreMaarefeAhleBeit
🚩 بخشی از خطبهٔ حضرت امام سجّاد علیهالسّلام در کوفه
...سپس زين العابدين علیهالسّلام اشاره فرمود كه: «ساكت شويد!» همهٔ مردم (به اعجاز و قدرت و تصرّف امامت) ساكت شدند. آنگاه بپا خواست و خداى را سپاس گفت و ثنا خواند و نام پيامبر اکرم صلّی الله علیه و آله برد و بر ایشان درود فرستاد، سپس فرمود:
🏴 «اى مردم، هر كه مرا شناخت كه شناخته است و هر كه مرا نمیشناسد، خودم را به او میشناسانم.
من على بن الحسين بن على بن ابیطالب (علیهم السّلام) هستم.
من پسر كسى هستم كه در کنار شطّ فرات بدون آنكه كسى از شما را كشته باشد و خونى ريخته باشد، سرش بُريده شد.
من پسر كسى هستم كه حريمش هتک شد و نعمتش سلب گرديد و مالش به غارت رفت و خانوادهاش اسير شدند.
من پسر كسى هستم كه او را دوره کردند و به "قتلِ صبر" او را کشتند (زجر کُشَش کردند) و اين پدر براى افتخار من، كافى است...»
📜 «ثُمَّ إِنَّ زَيْنَ الْعَابِدِينَ علیه السّلام أَوْمَأَ إِلَى النَّاسِ أَنِ اسْكُتُوا فَسَكَتُوا فَقَامَ قَائِماً فَحَمِدَ اللَّهَ وَ أَثْنَى عَلَيْهِ وَ ذَكَرَ النَّبِيَّ وَ صَلَّى عَلَيْهِ ثُمَّ قَالَ أَيُّهَا النَّاسُ مَنْ عَرَفَنِي فَقَدْ عَرَفَنِي وَ مَنْ لَمْ يَعْرِفْنِي فَأَنَا عَلِيُّ بْنُ الْحُسَيْنِ بْنِ عَلِيِّ بْنِ أَبِي طَالِبٍ صَلَوَاتُ اللَّهِ عَلَيْهِمْ أَنَا ابْنُ الْمَذْبُوحِ بِشَطِّ الْفُرَاتِ مِنْ غَيْرِ ذَحْلٍ وَ لَا تِرَاتٍ أَنَا ابْنُ مَنِ انْتُهِكَ حَرِيمُهُ وَ سُلِبَ نَعِيمُهُ وَ انْتُهِبَ مَالُهُ وَ سُبِيَ عِيَالُهُ أَنَا ابْنُ مَنْ قُتِلَ صَبْراً وَ كَفَى بِذَلِكَ فَخْراً...»
📚 بحار الأنوار، ج ۴۵، ص ۱۱٢
➖➖➖➖➖➖➖➖
🤲 اللهـمّ عجّـل لولیّـك الفـرج
لینک کانال نشر معارف اهل بیت علیهم السّلام در ایتا
https://eitaa.com/NashreMaarefeAhleBeit
لینک کانال تلگرام نشر معارف اهل بیت علیهم السّلام
telegram.me/NashreMaarefeAhleBeit