💠 مسجد اردوگاه نیست
🔹 این روزها اعتکاف در سراسر کشور برگزار میشود. عملی عبادی که با هدف توجه به معنویات و دوری از مادیات در اسلام توصیه شده.
ما آدمها در شلوغی زندگی روزمره، گاهی نیاز به خلوت و جستجوی اعماق وجودمان داریم. اعتکاف فرصتی است برای این خلوت.
🔸 چند سالی است نوع خاصی از اعتکاف مُد شده که با این هدف کاملا فاصله دارد. وقتی سال گذشته در ایام اعتکاف به مسجد مراجعه کردم با یک تصویر جدید از اعتکاف مواجه شدم. نوجوانها را جمع کرده بودند و برایشان فیلم سینمایی پخش میکردند. با یکی از فعالان صحبت کردم، در حالی که برقی در چشمانش بود میگفت: ما توانستيم فضا را عوض کنیم و قالبهای سنتی را بشکنیم. نباید توقع داشت نوجوان را بیاوریم سه روز در مسجد سر سجاده بنشانیم! باید با برنامههای جذاب آنها را سرگرم کنیم تا خاطره خوبی از مسجد در ذهنشان بماند.
امسال هم چند شب پیشتر به یکی از جلسات اعتکاف دانشآموزی دعوت شدم. خانمی مشغول ارائه طرحش بود و میگفت حتما مولودی خوانی داشته باشید و اگر بچهها دست زدند منعشان نکنید! بگذارید بچهها بفهمند مسجد فقط محل روضه و عزا نیست!
📌 به نظر میرسد برنامهریزی دست کسانی افتاده که فهم درستی از فلسفه این عبادت ندارند، حرمت مسجد و احکام ویژهی آن را نمیدانند، اعتکاف را با اردو و مسجد را با اردوگاه اشتباه گرفتهاند!
🔺 اجرای برنامههای جذاب برای نوجوانان در یک اردوی چند روزه خیلی خوب است اما نه مسجد جای این اردو است و نه اعتکاف ظرفی برای آن.
🔻 امروز هم با یکی دیگر از مسؤلان برگزاری صحبت میکردم. گفتم: کاش گوشی را ممنوع میکردید تا حداقل چند روز بچهها از این اعتیاد جدا میشدند! گفت نظر من هم همین بود اما اکثریت موافقت نکردند. البته ما طوری وقت را پُر کردهایم که کمتر به تلفن همراه برسند. چیزی نگفتم ولی در دلم فلسفه اعتکاف را مرور کردم، خلوت؛ خلوت با خدا و دوری از سروصداهای زندگی؛ با خودم میگویم این هم یک اشتباه دیگر!
اگر جوان و نوجوانِ ما لذت اُنس را بچشد بدون هیچ برنامهی جانبی مشتریِ هر ساله اعتکاف خواهد بود.
✍ مهدی موحدی
#تحلیل_فرهنگی
https://eitaa.com/Notemovahhedi
یادداشتهای من
🔹 چند ماهی است جلسه هفتگی با سربازان در یکی از یگانهای نظامی دارم. خاطرم هست در اولین جلسه هنگام ور
🔹 دومین موضوعی که باید روشن میشد تحلیلی درباره مفاسد اقتصادی بود؛ همان دزدهایی که کل بودجه مملکت را بردهاند و خوردهاند و هیچ کسی هم جلودارشان نبوده!
🔸 با کمی مکث میگویم: هیچ کس انکار نمیکند که مفاسد و دزدی و اختلاس وجود دارد. آنچه من با آن مخالفم و میخواهم شما کمی دربارهاش فکر کنید میزان این موارد است.
شما به من بگوييد؛ میشود در کشور هیچ موردی از این دست نباشد؟! سربازها خیلی محکم گفتند بله؛ گفتم یعنی شما همه را آدمهای با تقوایی فرض میکنید که به هیچ وجه وسوسه نمیشوند و دست از پا خطا نمیکنند؟! اگر میشد خیلی خوب بود ولی حیف که نمیشود! کمی واقع بین باشیم.
خیلی از همین افرادی که سروصدای بلندی دارند و مدام از دزدیها گلایه میکنند خودشان در موقعیتی که هستند سوء استفاده میکنند مثلا
👈 کارگر است، دیرتر میآید و زودتر میرود!
👈 کاسب است، گران میفروشد و جیب مردم را میزند! اجناس تاریخ گذشته را دستکاری میکند و به ملت میاندازد! میوهای که با یک قیمت از میدان خریده سه قسمت میکند و با سه قیمت میفروشد! مرغهای فاسد را مزهدار و به عنوان جوجه میفروشد!
👈 دامدار است و به لبنیاتش آب میبندد! قبل از آوردن گوسفند برای فروش، نمک به خوراکش میزند تا شکمش از آب پر شود و سنگینتر بفروشد!
👈 نانوا است، آرد یارانهای را برای پخت تحویل میگیرد ولی آزاد به لوازم قنادی میفروشد!
👈 مأمور یا کارمند است اما برای انجام کاری که وظیفهاش بوده شیرینی میگیرد! اضافه کار دروغی برای خودش میزند! به اسم صبحانه یا نماز مردم را پشت باجه معطل میکند! برای گرفتن وام سندسازی میکند!
👈 پزشک است و قبل از انجام عمل، درخواست دستمزد غیرقانونی میکند! با یک آزمایشگاه قرار بسته و همه مراجعین را بیخود روانه آنجا میکند!
👈 سرباز است و... بعضی نیششان باز میشود! ادامه میدهم: رها کنیم که حالم از مرورش بد میشود.
📌 ما فرهنگمان خراب است که اقتصادمان مریض شده! آن مسؤل اختلاسگر هم یکی از ما مردم بوده که وقتی به موقعیتی رسیده به خاطر بی تقوایی سوءاستفاده کرده. با مردمی که برای دو قِران بیشتر انصاف را زیرپا میگذارند هرکسی حاکم باشد وضعیت درست نمیشود.از امیرالمؤمنین عادل تر و داناتر نداریم ولی حتی در حکومت او هم گزارشهایی از سوءاستفاده برخی افراد هست و تنها حکومتی که این موارد در آن ریشهکن میشود حکومت امام زمان است.
🔺 یکی از سربازها میگوید حاجی اگر شفافیت باشد و با دزدها برخورد سخت کنند همین الان هم میشود.
میگویم مرحبا؛ این شد حرف حساب! البته اگر اینها هم باشد مشکل کامل برطرف نمیشود ولی قطعا کمتر میشود.
🔺 از کارهای خوب قوه قضائیه دستگیری دانه درشتها بوده. در جمهوری اسلامی از معاون رئیس جمهور تا برادر رئیس جمهور تا پسر رئیس مجمع تا داماد وزیر زندان را تجربه کردهاند! و این یعنی نظام با کسی تعارف ندارد.
🔺 باید بدانیم رقمهایی که شما در پروندههای سنگین شنيدهايد با جریمه اش به بیتالمال برگشته ولی اطلاعرسانی ضعیف بوده.
📌 این موارد خوب بوده ولی متأسفانه زندانها ندامتگاه نیست. حدّ و تعزیر را هم به خاطر مسائل حقوق بشری تعطیل کردهایم!
ادامه دارد....
✍ مهدی موحدی
#خاطرات_تبلیغی
https://eitaa.com/Notemovahhedi
🔹 سومین بخش صحبتم را اختصاص دادم به مقایسه آن سرباز بین ایران و امارات. مقایسهای که زیاد اتفاق میافتد و یک سؤال مهم در ذهن جوانها است.
📌 ما یک کشور، با تاریخ و تمدن چندهزار ساله هستیم و آنها تازه به دوران رسیده هایی که تاریخ تأسیس کشورشان کمتر از عمر درختان خیابان ولیعصر تهران است! اما آنها امروز تبدیل به قطب گردشگری شدهاند. برجهای سر به فلک کشیده و مدیریت شهری آنها زبانزد است. تجارت خارجی آنها یکی از پررونق ترین ها در منطقه خاورمیانه است. و اما ایران، با جذابترین مقاصد گردشگری سهمی از این تجارت ندارد! مدیریت شهریِ شهرهای بزرگمان مثل تهران در حل معزل ترافیک و آلودگی درمانده شدهاند! و تجارت خارجی ایران هم که قفل است!
وقتی این جملات را میگویم تصور میکنم سربازها در دل میگویند این حاجی حرف ما را فهمید و آرزو میکنم کاش آنها هم حرف من را درست متوجه شوند.
🔸 به جوانی که این موضوع پرچالش را پیش کشیده بود نگاهی میکنم و میگویم حقیقت این است که با همه مطالبی که گفتم مقایسه بین این دو کشور خیلی درست نیست. فوری یکی پرسید چرا؟! بالاخره آنها اگر نفت دارند ما هم داریم! میگویم عزیزجان؛ جمعیت امارات یک میلیون نفر است و جمعیت ایران ۸۵ میلیون، فروش روزانه نفت امارات بیش از شش میلیون بشکه است و فروش نفت ایران کمتر از دو میلیون. امارات هیچ مشکلی در تجارت خارجی ندارد و ایران دومین کشور تحریم شده در جهان است! اگر یک شباهت را میبینید ده تا فرق را هم ببینید! ضمنا...
👈 ما برجهای بلندش را میبینیم اما هر چه بگردیم صندوق رأیی در آن نمیبینیم!
👈 برجهای بلندش را میبینیم اما زبان کوتاهِ سران آن در مقابل جنایات اسرائیل را نمیبینیم!
👈 توریستهای خارجی را در آن میبینیم اما تروریستهایش در یمن را نمیبینیم!
👈 ما بازارهای شلوغش را میبینیم اما هر چه بگردیم صنعت و تکنولوژی در آن نمیبینیم!
🔺 حکایت امارات حکایت بچه پولداری است که از جیب پدر میخورد و عرضه هیچ کاری ندارد! بعضی هنوز نفهمیدهاند که پیشرفت یک فرآیند است که باید آن را طی کرد نه یک فرآورده که آن را خرید!
امارات اگر روزی نفت نداشته باشد و غرب او را رها کند زمین میخورد.
✍ مهدی موحدی
#خاطرات_تبلیغی
https://eitaa.com/Notemovahhedi
💠 از سرخوردگی تا سرسپردگی (به بهانه درگذشت سیدحسن افتخارزاده)
🔹 حکیمی میگفت انسانهای مصمّم از شکستها پل پیروزی میسازند و انسانهای ضعیف شکستها، عزم و ارداه شان را نابود میکند.
ارتش ژاپن در جنگ جهانی شکست خورد اما شکستِ بزرگتر، از بین رفتن روحیه و عزم ژاپنیها بود تا حدی که حالا هم میگویند: انفجار اتمی هیروشیما کار لازم و درستی بود! الان هم هرچه آمریکا بگوید لازم و درست است!
حس سرخوردگی بعد از شکست اگر با امید ترمیم نشود تبدیل به سرسپردگی بازنده در برابر برنده میشود.
📌 در ایران هم بعد از کودتای ۲۸ مرداد برخی از مبارزان به این نتیجه رسیدند که نمیتوان با شاه دراُفتاد و بهتر است اصلا در امور سیاسی دخالت نکرد از جمله این افراد شیخ محمود تولایی بود. سخنران ماهری که تغییر رویه داد و به مبارزه با بهائیت روی آورد و انجمن حجتیه را با این هدف راهاندازی کرد. در اساسنامه انجمن آمده بود که به هیچ وجه در امور سیاسی دخالت نمیکند. با توجه به همین بند بود که انجمن با موج ضد پهلوی، همراهی نمیکرد و در زمانهای که جوانهای مردم زیر شکنجههای جلادان رژیم بودند گزارشهای ساواک از هماهنگی انجمن با رژیم حکایت داشت!
البته معدود افرادی هم بودند که با انجمن درباره مبارزه با بهائیت همکاری داشتند ولی زیر بار اساسنامه آن نرفته بودند و فعالیتهای انقلابی داشتند.
سران انجمن برای آنکه یک وجهه دینی به این بند اساسنامه بدهند به روایاتی از معصومین ارجاع میدادند که تشکیل حکومت قبل از قیام امام زمان را ممنوع کرده. با مراجعه به این روایات متوجه میشوید این روایت در یکی از این دو دسته میگنجد.
1⃣ روایاتی که سند ضعیف دارد.
2⃣ روایاتی که سندش مشکل ندارد ولی ممنوعیت قیام در آن
👈 یا به خاطر آماده نبودن شرایط و صدمه دیدن شیعیان است.
👈 یا ناظر به قیام هایی است که رهبرانش به خود دعوت میکنند نه به اهلبیت.
🔸 اگر این روایات را آنچنان که انجمن تفسیر میکند بپذیریم باید تا ظهور امام، دستورات اجتماعی اسلام مثل احکام قضایی، احکام دفاع ملی، احکام مالی جامعه و.... که کم نیستند را کنار بگذاریم!
🔺 به عقیده نگارنده اقدامات و تفسیرهای غلط انجمن تا پیروزی انقلاب قابل اغماض است اما مخالفتهای پیدا و پنهان با نظام اسلامی بعد از پیروزی برای کسانی که حمایت از شاه را در پرونده دارند اصلا قابل توجیه نیست!
✍ مهدی موحدی
#تحلیل_فرهنگی
https://eitaa.com/Notemovahhedi
🔹 اتحادیه انجمن اسلامی دانشآموزان یک دورهی یک روزه برگزار کرد. یکی از سرفصلهای دوره موضوع رابطه ایران و آمریکا بود که به من واگذار شد.
دانشآموزانی که حضور پیدا کرده بودند گلچین بچههای مذهبی و انقلابی مدارس بودند. ساعت ۲/۵ کلاس ما شروع میشد که ساعت مرده و کسل کنندهای است.🥱
فکر کردم چطور میتوانم یک ارائه با نشاط داشته باشم؟🤔
اول میخواستم یک پاورپوینت آماده کنم ولی زمان کم بود و از طرفی با توجه به احتمال قطعی برق سرمایهگذاری روی این روش توجیه نداشت. اتفاقا وقتی به محل برگزاری مراجعه کردم متوجه شدم برق قطع است و این شد که کمی به حس ششم خودم امیدوار شدم!🤗
با توجه به همه اینها یک روش دیگر را پیشبینی کرده بودم✌️
بعد از سلام و احوالپرسی گفتم امروز میخواهم یک مناظره یک نفره برگزار کنم و از شما میخواهم مثل شنوندههای دوآتشه فضای مناظره را گرم کنید! یکی لبخند معناداری میزد که مگر مناظره یک نفره هم داریم؟!😏
در دو سمت میز دو صندلی گذاشتم، صندلی موافق و صندلی مخالف رابطه ایران و آمریکا! عمامه ام را از سر برداشتم و عبا و قبایم را درآوردم🤓
نشستم روی صندلی موافق و شروع کردم به فریاد زدن بر سر حاج آقای فرضی!🤨
چهل سال است با دشمنیهای بیجا ملت را بیچاره کردهاید! چرا اینقدر مرگ میفرستید؟! آمریکا با شما چکار داشت که از دیوار سفارتش بالا رفتید و این همه هزینه برای مردم درست کردید؟!😠
صدای کف زدن بعضیها برای گرم کردن نمایش بلند شده و من هم دستی تکان میدهم و با حرارت ادامه میدهم؛
چرا وقتی کسی میخواهد مشکل را حل کند سنگ اندازی میکنید؟! شما که چهل سال روش تان جواب نداده بگذارید یک بار هم تعامل و مذاکره را ملت تجربه کنند!😡
صدای سوت و کف بلند شده به عنوان آخرین جمله رو به جمع میگویم: حاج آقا! اگر رابطه با آمریکا به عنوان ابرقدرت جهان را درست نکنیم با هیچ کشوری نمیتوانیم رابطه داشته باشیم.😩
بلند میشوم و لباسم را میپوشم و در صندلی مخالف مینشینم و با حالت خونسرد میگویم از شما انتظار دقت بیشتر در صحبت کردن بود!😎
اولا دشمنی مردم ایران با آمریکا بیجا نیست. به خاطر هزاران شهید است که با اطلاعات و تسلیحات آمریکایی جانشان را از دست دادند چه در دفاع مقدس چه توسط گروهکهای تروریستی، به خاطر تحریمهای همهجانبهای است که حتی بیماران را با مشکل مواجه نموده.👌
دوما آمریکا پیش از انقلاب در ایران کودتا کرد و مصدق را سرنگون کرد، بعد از انقلاب به شاه فراریِ ایران پناه داد، اموال مردم ایران را در بانکهایش بلوکه کرد؛ شما توقع دارید مردم ناراحت نباشند؟ به چنین سیاستهایی مرگ نفرستند؟!✊
دانشجویان آگاه ایران حدس میزدند مادامی که سفارت آمریکا فعال باشد احتمال وقوع کودتا خواهد بود و حدسشان درست بود چون بعد از گرفتن سفارت متوجه دستگاههای جاسوسی و برنامههای خرابکارانه شدند. پس اشغال آن کار درستی بود.🤩
شما طوری حرف میزنید که انگار تا حالا مسیر مذاکره امتحانش را پس نداده! اگر تاریخ انقلاب را فراموش کردهاید مرور کنید. مگر در توافق الجزایر قرار نبود با آزادسازی گروگانهای آمریکایی پولهای بلوکه شده ایران آزاد شود پس چرا نشد؟! مگر قرار نبود بوشِ پدر در پاسخ تلاشهای ایران برای آزادی آمریکاییهای اسیر در لبنان حُسن نیت نشان دهد و تحریمها را بردارد پس چرا برنداشت؟! مگر قرار نبود طبق برجام بعد از مُهر و موم هستهای تحریمها بالمره لغو شود پس چرا نشد؟!🧐
برادر عزیز؛ طرفداران توافق بدهکار ملت هستند، هنوز چِکهای قبلی را نقد نکردهاند باز میخواهند چِک بگیرند و امتیاز بدهند!🤭
این هم که بدون آمریکا نمیشود، حرف بی ربطی است. یک زمانی هم میگفتند بدون فلان موضوع نمیشود واکسن کرونا خرید ولی شهید رئیسی نشان داد میشود.🤫
تشویقها به صورت محسوس کمتر است و این طبیعی است. نتیجه ارائه یک گفتگو منطقی و بدون حرارت و هیجان همین است. چیزی که برخی یک عیب میدانند و من حُسن!
✍ مهدی موحدی
#خاطرات_تبلیغی
https://eitaa.com/Notemovahhedi
🔹 مناسب است در این روز شریف اهداف بعثت را بازخوانی کنیم و ببینیم آیا این اهداف محقق شده یا هنوز در فرآیند تحقق آن قرار داریم.
قرآن کریم سه هدف کلی برای بعثت انبیاء برشمرده است.
1⃣ هدف سیاسی؛ وَلَقَدْ بَعَثْنَا فِي كُلِّ أُمَّةٍ رَسُولًا أَنِ اعْبُدُوا اللَّهَ وَاجْتَنِبُوا الطَّاغُوتَ.
زندگی مومنان باید بر مبنای حاکمیت خدا در قانونگذاری و سرپیچی از دستورات طواغیت باشد.
2⃣ هدف اجتماعی؛ لَقَدْ أَرْسَلْنَا رُسُلَنَا بِالْبَيِّنَاتِ وَأَنْزَلْنَا مَعَهُمُ الْكِتَابَ وَالْمِيزَانَ لِيَقُومَ النَّاسُ بِالْقِسْطِ.
مؤمنان باید با تمسک به تعالیم انبیاء عدالت را گسترش دهند و تبعیضها را از بین ببرند.
3⃣ هدف فرهنگی؛ هُوَ الَّذِي بَعَثَ فِي الْأُمِّيِّينَ رَسُولًا مِنْهُمْ يَتْلُو عَلَيْهِمْ آيَاتِهِ وَيُزَكِّيهِمْ وَيُعَلِّمُهُمُ الْكِتَابَ وَالْحِكْمَةَ.
مؤمنان باید با شنیدن آیات الهی به خودسازی بپردازند و ریشه انحرافات را در وجود خود بخشکانند. با خشکیدن رذائل اخلاقی چشمه حکمت در قلب انسان مؤمن میجوشد و او را به درک جدیدی از عالم میرساند.
📌 با توجه به این سه آیه قرآن و با نگاه به حال و روز خودمان در مییابیم هنوز اهداف بعثت محقق نشده و این امر نیازمند مجاهدت جوانان مؤمن و انقلابی است.
🔸 گفتمان سازی برای نفی طاغوت در شرایطی که برخی بر طبل کنارآمدن با آمریکا (طاغوت عصر) میکوبند کار آسانی نیست.
🔸 مطالبه گری از دستگاههای مسؤل برای اجرای حق و عدالت و رفع تبعیضها نیز اقدام مهم در جهت تحقق اهداف بعثت است.
🔸 و از همه مهمتر مسؤلیت همه ما در جهت خودسازی و توجه به حقایق پوشیده و پیچیدهی عالَم که همان حکمت است.
📌 تلاش همگانی و حداکثری جامعه مؤمنان میتواند این فرآیند را به سرانجامش که ظهور حجت اِلهی است برساند.
✍ مهدی موحدی
#تحلیل_قرآنی
https://eitaa.com/Notemovahhedi
دیشب در مسجد یک روایت خواندم و توضیح دادم منتهی قبل از خواندن آن گفتم میدانم ورود به این موضوع خوشایند برخی افراد نیست و حتما حرفهایی خواهند زد ولی من وظیفهام است این مسأله را بازگو کنم😊
اما روایت، از پیامبر و در تشریح بعثت و مأموریتهای ویژه حضرت است.
ان اللّه تعالی بعثنی رحمة للعالمین و لأمحق المعازف و المزامیر و أمورالجاهلیة و الأوثان (خداوند من را رحمت برای مردم فرستاد و برای آنکه نابود کنم آلات موسیقی و بتها را)
بعد از خواندن این روایت وارد موضوع موسیقی شدم و روایاتی از پیامبر و اهلبیت در نفی موسیقی ذکر کردم🎼
فرمایش امام صادق علیه السلام را یادآوری کردم که هر کس خدا نعمتی به او بدهد (فَجَاءَ عِنْدَ تِلْکَ اَلنِّعْمَةِ بِمِزْمَارٍ فَقَدْ كَفَرَه) پس در مقابل آن نعمت آلات موسیقی بیاورد کفران آن نعمت کرده و عرض کردم متأسفانه بسیاری در مراسم عروسی خلاف این سخن امام عمل میکنند🎹🕺
داستان فردی را بیان کردم که به امام صادق علیه السلام گفت به صدای ساز و آواز خانهی همسایه گاهی گوش میدهم و امام او را پرهیز داد و فرمود برو غسل توبه کن، بدان اگر بر این حالت می مردی وضع بدی داشتی!😳
گفتم مثل این موارد فراوان داریم و یکی دو روایت نیست که به طریقی آن را نادیده بگیریم! اما وقتی میخواهیم کار خودمان را انجام بدهیم به اینها توجه نمیکنیم😏
بحثم تمام شد. وقتی آمدم منزل تلفنم زنگ خورد، یکی از نمازگزاران بود؛ میگفت حاج آقا شما که رفتید صحبتهای شما مورد مناقشه بود😊
مردم میگفتند الان همه مشکلات حل شده و فقط موسیقی مانده؟! به جای این حرفها بروید جلو اختلاسها را بگیرید!!!
نمیدانم بخندم یا گریه کنم😔
استدلال مسخرهای که موقع تذکر به بدحجابها میشنویم حالا باید از مسجدی ها هم بشنویم!
خدا لعنت کند اختلاسگران را و خدا نیامرزد هر کس با آنها مماشات کرده که بی توجهی به دستورات دینی را توجیه کردهاند!😠
✍ مهدی موحدی
#خاطرات_تبلیغی
https://eitaa.com/Notemovahhedi