♦️علوم انسانی و بیانیه گام دوم ♦️
🔹علوم انسانی نقش و کارکردی که دارد عبارت از تمشیت شئون و امور انسان در میدان حیات بوده و راهنمای عمل در عرصه زیست و حیات و تولید سبک زندگی محسوب می شود.
🔹علوم انسانی می تواند در موضوع شناسی و موضوع سازی به فقه کمک کند و به عقیده ما علوم انسانی بدون فقه برای امت اسلامی و جامعه مسلمان و زیست مؤمنانه کفایت نمی کند.
آیت الله رشاد استاد درس خارج فقه
▫️به گزارش اداره روابط عمومی و اطلاع رسانی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی آیت الله علی اکبر رشاد رییس و موسس پژوهشگاه عصر سهشنبه ۲۸ بهمن ماه ۹۹ در همایش ملی «بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی و توسعه علوم انسانی» که به صورت مجازی برگزار شد، با تبریک ایام رجب المرجب بر ضرورت دقت در واژگان کلیدی بیانیه گام دوم انقلاب تأکید کرد و گفت: این بیانیه ارزشمند نشانگر بالندگی انقلاب است.
🔸وی با بیان اینکه امروز یک رهبر حکیم و فرزانه بر قله هدایت انقلاب ایستاده است، ادامه داد: بیانیه گام دوم از جامع ترین، عمیق ترین و مترقی ترین اسناد بالادستی انقلاب اسلامی محسوب می شود و همه اسناد دیگر باید از آن الهام بگیرند.
🔸آیت الله رشاد با اشاره به اینکه سند الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت نیز به شدت متأثر از بیانیه گام دوم انقلاب است، ابراز کرد: بعد از مجموعه تعالیم حضرت امام(ره) که شاکله گام نخست را تشکیل می دهد، بیانیه گام دوم مهم ترین سند بالادستی محسوب می شود و باید منشأ الهام برای سایر اسناد باشد.
🔸رییس شورای سیاستگذاری حوزه علمیه تهران کلیدواژه هایی همچون تمدن، هزاره، جامعه سازی، دولت سازی، تمدن سازی و پیشرفت در بیانیه گام وم را مورد توجه قرار داد و عنوان کرد: برخی سؤال می کنند که چرا رهبری در این بیانیه راجع به توسعه علوم انسانی صریحاً چیزی نفرموده اند؟ بنده پاسخ می دهم که سراسر این بیانیه علوم انسانی است؛ این بیانیه معطوف به علوم انسانی با نگاه نو و جدید است.
🔸وی با بیان اینکه در بیانیه گام دوم به مفهوم، بسیط و ساحات علوم انسانی به شیوه نو و جدیدی نگریسته شده است، عنوان کرد: این بیانیه از یک زاویه توسعه علوم انسانی را در نظر دارد؛ علوم انسانی نقش و کارکردی که دارد عبارت از تمشیت شئون و امور انسان در میدان حیات بوده و راهنمای عمل در عرصه زیست و حیات و تولید سبک زندگی محسوب می شود و فقه نیز همین ادعا را دارد؛ اگرچه قلمرو فقه گسترده است، اما نوعی موازات در این دو حوزه معرفتی به چشم می خورد، از این رو باید با یکدیگر داد و ستد داشته باشند؛ علوم انسانی می تواند در موضوع شناسی و موضوع سازی به فقه کمک کند و به عقیده ما علوم انسانی بدون فقه برای امت اسلامی و جامعه مسلمان و زیست مؤمنانه کفایت نمی کند.
🔸آیت الله رشاد با اشاره به اینکه علوم انسانی بدون فقه، علمی سکولار با جوهره الحادی خواهد بود، تصریح کرد: فقه بدون علوم انسانی نیز گره از مشکلات و امور بشر نخواهد گشود و بدون آن نمی توانیم زندگی و زیست مؤمنانه را مدیریت کنیم؛ امروز فقه ظرفیت لازم را برای نیازهای نوآمد بشر ندارد، اگر این فقه غنی و قویم است، اما فرزند زمانه خویش بوده و باید بدانیم هر زمان و مکانی فقه مورد نیاز خودش را می طلبد؛ ما فقهی باید رقم بزنیم که روزآمد و کارساز بوده و بر سبک و سیاق فقه جواهری باشد.
🔸رییس پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی با بیان اینکه سخن گفتن بر اساس نیاز روز، عنصر ذاتی اجتهاد است، مطرح کرد: نسل امروز باید گام های خود را بر شانه نسل های گذشته نهاده و فقه را بر همان اساسی که بزرگان بنا کرده اند، توسعه دهند؛ فقه باید مطابق با حوائج ثابت و متغیر و نیازمندی های عصری بشر توسعه پیدا کند؛ فقه ما چونان علوم انسانی دچار فقر ساختاری و ساحاتی است و ما باید آن را تدارک کنیم، زیرا این فقر، ذاتی نیست، بلکه عصری است.
🔸وی به تبیین نمونه هایی از نیازهای روز بشریت به ویژه امت اسلام پرداخت و اضافه کرد: امروز ابواب فقهی باید توسعه یافته و ساختار فقه روزآمد شود؛ از دیدگاه بنده امروز ابواب فقهی باید به ۱۵۲ باب توسعه پیدا کند.
iict.ac.ir/ggamedovomm2
♦️گفتمان تمدنی سربازان ولایت خلیج همیشه فارس♦️
@OlomEnsaniEslami
▫️فایل صوتی کامل یازدهمین جلسه از سلسله نشستهای مجازی «نظام فکری اندیشمندان انقلاب اسلامی»
🔹با موضوع: « نظام فکری شهید آیتالله مطهری (رضواناللهعلیه)» با ارائه حجّتالاسلام و المسلمین میثم قاسمی
🔸 یکشنبه، هفدهم اسفند ۱۳۹۹
♦️گفتمان تمدنی سربازان ولایت خلیج همیشه فارس♦️
@OlomEnsaniEslami
▫️فایل صوتی کامل دوازدهمین جلسه از سلسله نشستهای مجازی «نظام فکری اندیشمندان انقلاب اسلامی»
🔹با موضوع « نظام فکری شهید آیتالله صدر (ره) » با ارائه آیتالله محسن اراکی
🔸 دوشنبه، هجدهم اسفند ۱۳۹۹
♦️گفتمان تمدنی سربازان ولایت خلیج همیشه فارس♦️
@OlomEnsaniEslami
▫️فایل صوتی کامل سیزدهمین جلسه از سلسله نشستهای مجازی « نظام فکری اندیشمندان انقلاب اسلامی »
🔹با موضوع « نظام فکری آیتالله جوادی آملی (حفظهالله) » با ارائه حجتالاسلام و المسلمین خانجانی
🔸سه شنبه ، نوزدهم اسفند ۹۹
♦️گفتمان تمدنی سربازان ولایت خلیج همیشه فارس♦️
@OlomEnsaniEslami
▫️انتشار شماره ۱۷ از دوفصلنامه علمی ـ ترويجي «عيار پژوهش در علوم انساني»
✨ مقايسه تأثير گستره دين در فرايند اسلاميسازي علوم از منظر آيتالله جوادي آملي و آيتالله مصباح يزدي / محمود فتحعلي / عباس مطيعي (ص5)
✨ مباني فلسفي اقدامپژوهي فمينيستي / سميه حاجي اسمعيلي (ص23)
✨ نگاهي به چيستي و چرايي پژوهش گروهي / غلامعلي عزيزيكيا (ص41)
✨ تحقيق ميدانى (چيستي و چرايي) / سيدحسين شرفالدين (ص55)
✨ چرايي و ضرورت «ميانرشتگي» در عرصه آموزش و پژوهش / علي ابراهيمپور (ص75)
✨ تحليل و پژوهش در ادبيات اسلاميسازي علم / محمد قمي اويلي (ص97)
♦️گفتمان تمدنی سربازان ولایت خلیج همیشه فارس♦️
@OlomEnsaniEslami
♦️علم و دین از نظر علامه حسن زاده آملی♦️
🔹علم معرفت واقعى به مصنّف كتاب نظام هستى و كلمات وجودى آن به قدر طاقت بشرى است. علم وجود نورى و فعليّت مجرد از مادّه است.
🔹 انسان به يافتن فعليتهاى وجودى نورى استكمال مىيابد و ترقى وجودى مىكند و فعليت بر فعليت مىافزايد و از نقص به كمال مىرود.
علامه حسن زاده آملی بخش اول
▫️دکتر مهدی گلشنی، استاد دانشگاه صنعتی شریف پرسشهایی پیرامون «علم و دین» مطرح کرده و از دانشمندان الهیدان در کشورهای مختلف خواستار جواب شده است.
▫️ این سؤالات همچنین برای چهار حکیم مسلمان معاصر، حضرات آیات جوادی آملی، حسنزاده آملی، سبحانی و مصباح یزدی هم ارسال شده است؛ علامه حسن زاده آملی ضمن تقدیر از این شخصیت علمی، به پرسشهای ایشان پاسخ داده که متن پاسخهای علامه حسن زاده آملی به شرح زیر است:
باسمه تعالى
💫 حضرت آية الله حسن زاده آملى (دامت افاضاته) با عرض سلام و تحيّات خاطر شريف را مستحضر مىدارد:
▫️به علّت مطرح بودن بعضى شبهات در اذهان طبقات مختلف جوامع اسلامى، خصوصا جوانان، در مورد رابطه علم و دين، تعدادى سؤال تهيه شده و براى بعضى از دانشمندان علوم تجربى، فلاسفه و متكلّمين مسلمان و مسيحى داخل و خارج ارسال شده است. در اينجا به دليل سهولت بحث، علم به مفهوم علوم تجربى بكار رفته است. پاسخها قرار است به صورت كتاب به زبانهاى فارسى و انگليسى منتشر شود. شركت حضرتعالى در پاسخگويى به اين سؤالات موجب امتنان خواهد بود و در انتشار ديدگاههاى انديشمندان مسلمان در سطح جهان تأثير بسزائى خواهد داشت.
با تشكر و آرزوى مزيد توفيقات براى حضرتعالى ، دكتر مهدى گلشنى - رئيس پژوهشگاه علم انسانى و مطالعات فرهنگى
۱۳۷۵/۰۸/۰۶
✨ ۸ سؤال درباره رابطه علم و دين
۱. تعريف حضرتعالى از علم و دين چيست؟
۲. آيا جنابعالى تعارضى بين اين دو تعريف مىبينيد يا خير؟
۳. در كجا (يا در چه صورت) ممكن است بين علم و دين تعارض پيدا شود؟
۴. در گذشته زمينه هاى پيدايش تعارض بين اين دو چه بوده است؟
۵. نقش دين در رونق گرفتن علم در تمدن درخشان اسلامى و در غرب چه بوده است؟
۶. آيا «علم دينى» امكان دارد؟
۷. آيا علم مىتواند از دين به كلّى مستغنى باشد؟
۸. آيا مىتوان حوزههاى علم و دين را به كلّى از يكديگر تفكيك كرد؟
بسم اللّه الرحمن الرّحيم
✨ الحمد لله رب العالمين حضور انور استاد بسيار گرانقدر، رئيس بزرگوار پژوهشگاه علوم انسانى و مطالعات فرهنگى جناب آقاى دكتر مهدى گلشنى (أيّده اللّه سبحانه بإلقاءاته السبّوحيّة).
🔸با سلام و دعاى خالصانه و ارائه ارادت بىپيرايه، همواره صحّت و عزّت آن وجود شريف و توفيقات به دوام آن عزيز گرانمايه را در راه إعلاء و اعتلاى معارف حقّه إليه و خدمت فرهنگى به كشور جمهورى اسلامى ايران گرامى از خداوند متعال مسألت دارم.
🔸در امتثال امر مبارك، مطابق هر يك از سؤالهاى هشتگانهاى كه طرح فرموده ايد، پاسخهايى با رعايت ايجاز و اختصار و تجديد ذكر سؤال به همان عبارت متين و استوار سركار به ترتيب عرض مىشود:
✨ ۸ سؤال در رابطه علم و دين:
۱. تعريف حضرت عالى از علم و دين چيست؟
🔸علم معرفت واقعى به مصنّف كتاب نظام هستى و كلمات وجودى آن به قدر طاقت بشرى است. علم وجود نورى و فعليّت مجرد از مادّه است، و انسان به يافتن فعليتهاى وجودى نورى استكمال مىيابد و ترقى وجودى مىكند و فعليت بر فعليت مىافزايد و از نقص به كمال مىرود. به گفته شيوا و شيرين منوچهرى دامغانى:
به كردار چراغ نيم مرده
كه هر ساعت فزون گرددش روغن
🔸رسول خاتم (صلوات اللّه عليه) حكمت را بهشت دانسته است، و فرموده است: «أنا مدينة الحكمة و هي الجنّة و انت يا علىّ بابها ...» يعنى اى على من شهر حكمتم و حكمت بهشت است و تو باب آنى. غرض اين كه: دين و علم اين كه معارض يكديگر نيستند بلكه معاضد يكديگرند.
ادامه دارد ...
http://lobolmizan.ir/quest/cat/149
♦️گفتمان تمدنی سربازان ولایت خلیج همیشه فارس♦️
@OlomEnsaniEslami
▫️فایل صوتی کامل چهاردهمین جلسه ازسلسله نشست های مجازی آشنایی با « نظام فکری اندیشمندان انقلاب اسلامی »
🔹با موضوع « نظام فکری علامه طباطبایی (ره) » با ارائه حجتالاسلام و المسلمین امین اسدپور
🔸چهارشنبه ، بیستم اسفند ۱۳۹۹
♦️گفتمان تمدنی سربازان ولایت خلیج همیشه فارس♦️
@OlomEnsaniEslami