▪️استاد ميرباقري :اشکال مهمی که به حوزههای دانشیِ برخی کشورها وارد است، اين است که خودشان صاحب علم و تکنولوژی نيستند. آنها وقتی صاحب علم و تکنولوژی هستند که بر صفر تا صد آن مسلّط باشند، حتی اگر آن را خودشان توليد نکرده باشند.
🔹آن علم و تکنولوژیای که منطق و فلسفۀ حاکم بر آن در اختیار ما نباشد، در اختیار ما نخواهد بود و ما فقط مصرفکنندۀ آن خواهیم بود، نه صاحب و مالک و واجد آن.
🔹واجدیتِ علم و تکنولوژی به تسلطِ بر آن است و نه مصرفِ آن. در این هنگام است که میتوان از علم و تکنولوژیِ کنونی عبور کرد و تولیدهای جدید دست یافت.
◾️گفتمان تمدنی سربازان ولایت خلیج همیشه فارس◾️
@OlomEnsaniEslami
◼️چگونگی وصول انسان به کمال حقیقی ◼️
▫️انسان شناسی؛ چگونگی وصول انسان به کمال حقیقی از طریق حجت شرعی (در بیان علامه طباطبایی)
حجت السلام علی فرحانی استاد سطوح عالي حوزه
🔹 سوال اساسی که برای هر متفکری پیش می آید این است که:
بر اساس نظام عالم یعنی نظام علیت، هر فعلی تاثیری «تکوینی» دارد لذا اگر انسان می خواهد به کمال واقعی و تکوینی خود برسد باید یک سری افعال را انجام دهد و یک سری افعال را ترک کند. این در حالی است که برخی از جزئیات احکام که ائمه بیان کرده به دست ما نرسیده و این ماجرا انسان را به همین اندازه از کمال حقیقی خود دور می کند.
🔹مبتنی بر قبول این مساله برخی از اعلام نتیجه گرفتند که پس اگر انسان بتواند به یقین بالمعنی الاخص نسبت به جزئیات احکام برسد ولو اینکه شارع هم آن را بیان نکرده باشد باید دست پیدا کند تا به استکمال واقعی دست یابد.
🔹این مطلب در کلمات محی الدین عربی در فتوحات هست و در کلمات آیت الله جوادی در کتاب هدایت در قرآن دیده میشود بلکه حتی در کلمات صدرا هم وجود دارد چه اینکه ملاصدرا در کتاب مفاتیح الغیب و اسرار الآیات به این سمت متمایل می شود که اگر انسان می تواند با کشف لدنی به لوح محفوظ دست پیدا کند و به جزئیات احکام دست یابد باید این کار را بکند و مطابق آن عمل کند.
🔹اما مرحوم علامه در کتب مختلف خود از جمله المیزان با این مطلب مخالفت کرده و می فرمایند : اگرچه قبول داریم که هر فعلی اثری تکوینی دارد بلکه هر کنشی واکنشی دارد، اما بر اساس انسان شناسی و ادله، صغرویا مطلبی که گفته شد را قبول نداریم یعنی کمال انسان را چیز دیگری می دانیم.
🔹ایشان قائل اند که کمال انسان یک کمال است و نه کمالات متعدده. لذا مصالح و مفاسد به نحو جمع وجود ندارد بلکه یک مصلحت واحده است که جمیع احکام برای وصول به آن آمده اند. در ادله از این کمال سه تعبیر وجود دارد:
1️⃣ عبور از نفس
2️⃣ عبور از شیطان
3️⃣ اخلاص
🔹علامه می فرمایند این کمال هرگز حاصل نمیشود الا با تعبد به شارع مقدس و تعبد به حجت شرعی چه حجت شرعی مطابق با مراد واقعی معصوم باشد چه نباشد بلکه چه این حجت شرعی اثر تکوینی خاصی مانند چشم برزخی و دیدار با امام زمان علیه السلام داشته باشد چه نداشته باشد. به عبارت دیگر این کمال ای که هدف عالم خلقت است و انسان برای آن خلق شده و شریعت برای آن تشریع شده است غیر از بروزات و اثرات تکوین ای همچون طی الارض و .... می باشد.
🔹مراد از اخلاص و عبور از نفس هم این است که انسان هر چه که انجام می دهد به خاطر خدا باشد. به تعبیر زیبای علامه مصباح، «ما اگر خودمان به ریسمان خدا چنگ بزنیم این ریسمان شیطان است نه خدا.» یعنی انسان باید به جائی برسد که خدا و ریسمان خدا را هم برای خود خدا بخواهدو نه برای خودش. این یعنی عبور کامل از نفس و نادیده گرفتن خود.
🔹از همین جا علامه قائل اند اگرچه احکام جزئیه ای که امام مي گويند تابع مصالحی است و مجتهد هم تمام تلاش خود را برای وصول به همان انجام می دهد اما اگر هم به آن دست پیدا نکرد و به حکم دیگری رسید عمل به آن حکم همان تاثیر عمل به حکم واقعی را دارد زیرا هر دو چیزی غیر از تعبد به شارع نداشته و نتیجه هر دو ندیدن نفس و رسیدن به اخلاص است.
🔹البته ممکن است حکم جزئی که مجتهد به آن رسیده است و حجت شرعیه ای که برای او محرز شده است اثر تکوینی خاصی نداشته باشد اما این نقصی نیست زیرا آن اثر تکوینی کمالی محسوب نمیشود بلکه کمال واقعی همان کمالی است که نتیجه « تعبد به شارع» است. به تعبیر زیبای علامه، آنچه که شریعت می خواهد قتل تدریجی نفس است.
🔹اگر قرار باشد که احکام جزئی که امام بیان می کند دخیل در استکمال انسان باشد نتیجه اش این است که چون « بداهتا» کثیری از این احکام جزئی به دست ما نرسیده و بسیاری از ادله تحریف و یا نابود شده اند ما به همان اندازه که به آن احکام دست پیدا نمیکنیم از کمال حقیقی خود که مقصود خلقت است دور میشویم یعنی راه کمال بسته میشود. اما تالی قطعا باطل بوده پس مقدم هم مانند آن است.
🔹لذا علامه می فرمایند قرآن سبیل انسان را خود انسان می داند. و به عبارت دیگر اصلا مبدا و مقصدی وجود ندارد زیرا عبور کردن از نفس خودِ همان وصول به واجب تعالی است. و این مقام که به تعبیر علامه همان مقام ولایت است و در پس پرده « غیب» - نه شهادت-می باشد برای همه انسان ها در نظر گرفته شده و همه هم به آن خوانده شده اند.
🔹به تعبیر حضرت امیر : الاسلام هو التسلیم و التسلیم هو الیقین و الیقین هو الاطاعه و الاخلاص بما جاء به الرسول. یعنی نهایت اسلام همان اطاعت و اخلاص است. با این نگاه مشخص میشود که تنها راه وصول به مقصد و مقصود، همان تعبد به حجت شرعی می باشد!
◾️گفتمان تمدنی سربازان ولایت خلیج همیشه فارس◾️
@OlomEnsaniEslami
▪️ كتاب "رابطه علم و دین از منظر چهار حکیم مسلمان" تاليف : دکتر مهدی گلشنی
🔹کتاب رابطه علم و دین از منظر چهار حکیم مسلمان معاصر، پاسخ به هشت سوال در خصوص رابطه علم و دین است که از سوی آقای دکتر مهدی گلشنی طراحی و توسط حکمای بزرگ؛ حضرات آیات علامه جوادی آملی، علامه حسنزاده آملی، علامه سبحانی و علامه مصباح یزدی پاسخ داده شده است.
🔹بحث علم و دین و رابطه بین آنها، در ادیان ابراهیمی دارای مشترکات فراوانی است که دیدگاه حکمای بزرگ ایرانی اسلامی به این بحث مهم، جائر اهمیت میباشد.
◾️گفتمان تمدنی سربازان ولایت خلیج همیشه فارس◾️
@OlomEnsaniEslami
▪️فايل صوتي کرسی علمی ترویجی : «جـامعهشـناسـی سـهوجـهی هُـــنر» با ارائه دهنده: دکتر سید سعید زاهد زاهدانی (رئیس پژوهشکده تحول و ارتقاء علوم انسانی دانشگاه شیراز)
🔹 ناقد: دکتر مهدی ارجمند
🔹 ۷ خرداد ۱۴۰۳
🔹 دانشگاه شیراز؛ سالن پژوهشکده تحول در علوم انسانی
▫️ پیوند فیلم کامل کرسی در آپارات:
https://aparat.com/v/dmp6u68
◾️گفتمان تمدنی سربازان ولایت خلیج همیشه فارس◾️
@OlomEnsaniEslami
s10-1080p.mp3
31.06M
فايل صوتي کرسی علمی ترویجی : «جـامعهشـناسـی سـهوجـهی هُـــنر» با ارائه دهنده: دکتر سید سعید زاهد زاهدانی (رئیس پژوهشکده تحول و ارتقاء علوم انسانی دانشگاه شیراز)
◾️ نهضت علمی در کشور بهمعنای رسیدن به قلههای علم مدرن، و نقد آن، و عبور از آن بهسمت مرزهای جدید علمی است و همین دانشگاهیان، فرماندهان و افسران انقلاب اسلامی در این جهاد علمی هستند.
🔹مقدمهٔ عبور از توسعهٔ غربی، تسلّط به قلههای آن است. این «تسلط» بهمعنای «مسخّر شدن» نیست.
◾️گفتمان تمدنی سربازان ولایت خلیج همیشه فارس◾️
@OlomEnsaniEslami
◾️زوج اندیشمندی ( دکترطه جابر العلوانی و دکتر مُنی ابوالفضل ) که در دوره معاصر با تالیف دهها کتاب و مقاله و تربیت شاگرد در هویت یابی اسلامگرایان عرب سهمی بیشتر از صد اندیشمند داشتند.
🔹علوانی با مشارکت در تاسیس و بعدها مدیریت «المعهد العالمی للفکر الاسلامی»سهم زیادی در نهادینه کردن پروژه های مانند: "اسلامی سازی علوم"، "نگاه مقاصدی به شریعت" و "تفسیر اجتماعی قران" داشت.
🔹خانم دکتر منی ابوالفضل نیز با ارائه «رویکرد تمدنی»زمینه شکل گیری "مطالعات زنان از منظر اسلامی" و "علوم سیاسی و روابط بین الملل اسلامی" را با تاسیس کرسی مطالعات زهیره عابدین، مرکز مطالعات زن و تمدن و تربیت نسل جدیدی از اندیشمندان را فراهم آورد.
◾️گفتمان تمدنی سربازان ولایت خلیج همیشه فارس◾️
@OlomEnsaniEslami
▪️نشست «بررسی کارکرد حافظه تاریخی در جامعه» با ارائه دکتر محمد جاودان ۸ مرداد ۱۴۰۳ برگزار می گردد.
▫️برای مشاهده متن کامل خبر به آدرس زیر مراجعه نمایید:
https://sokhanetarikh.com/?p=16409
◾️گفتمان تمدنی سربازان ولایت خلیج همیشه فارس◾️
@OlomEnsaniEslami
▪️فايل هاي صوتي دوره هاي كوتاه مدت تابستان علمي داغ 2 «نقد و بررسی نظریه تداخل علم در دین»
🔹استاد : حجتالاسلام دکتر محمد جعفری (مدیر گروه فلسفه دین و کلام جدید مؤسسه آموزشی پژوهشی امام خمینی ره )
🔹 شنبه ۲۳ تیرماه ۱۴۰۳ ساعت ۹ تا ۱۲ صبح
◾️گفتمان تمدنی سربازان ولایت خلیج همیشه فارس◾️
@OlomEnsaniEslami
نقد و بررسی نظریه تداخل علم در دین ج ۱.mp3
19.09M
« جلسه اول نقد و بررسی نظریه تداخل علم در دین» حجتالاسلام دکتر محمد جعفری (مدیر گروه فلسفه دین و کلام جدید مؤسسه آموزشی پژوهشی امام خمینی ره )
نقد و بررسی نظریه تداخل علم در دین ج ۲.mp3
20.46M
« جلسه دوم نقد و بررسی نظریه تداخل علم در دین» حجتالاسلام دکتر محمد جعفری (مدیر گروه فلسفه دین و کلام جدید مؤسسه آموزشی پژوهشی امام خمینی ره )
علم و دین.pdf
191.1K
فايل ارائه پاورپوینت (پرده نگار) دوره
نقد و بررسی نظریه تداخل علم در دین حجتالاسلام دکتر محمد جعفری
▪️ آیتالله میرباقری: نسبت به فلسفه اسلامی، افراطگرا یا تفریطگرا نباشیم. فلسفه اسلامی با فلسفه یونان تفاوت دارد. فلسفه اسلامی از فرهنگ قرآن و فرهنگ اهلبیت (علیهم السلام) تأثیر پذیرفته است.
🔹 فلسفه و عرفان ما، بهلحاظ نظام موضوعات و بهلحاظ غایات و حتی بهلحاظ منابع، بهشدت تحتتأثیر فرهنگ اسلام بوده است.
🔹 حتی یک قدم جلوتر بروم؛ ما یک امری در فلسفه داریم به نام مفهوم مرکزی، که گاهی از آن به عنوان «حدّ اولیه» تعبیر میکنم. در دورۀ صدرالمتألهین و حتی در دوره شیخ اشراق، این حد اولیه که مفهوم مرکزی فلسفه است و همه مفاهیم، بر حول او چینش و تعریف و بازتولید میشوند، تحتتأثیر معرفتهای توحیدی قرار گرفته است.
🔹 البته فلسفه موجود باید بسط و تکامل پیدا کند؛ هم از لحاظ "استناد منطقی به وحی" و هم از لحاظ "امتداد عینی پیدا کردن و معطوف شدن به عمل اجتماعی".
◾️گفتمان تمدنی سربازان ولایت خلیج همیشه فارس◾️
@OlomEnsaniEslami
▪️متن مقاله " ایده علم دینی در اندیشه استاد محمد حسین ملک زاده" دکتر سید علی سیدی (فردعضو هیئت علمی موسسه حکمت و فلسفه ایران)
🔹 برگرفته از پرونده ویژه شماره ۴۶ و ۴۷ فصلنامه تخصصی علوم انسانی صدرا ( معرفی شخصیت و آثار آیت الله محمدحسین ملکزاده، صاحب کلان نظریه تفقه جامع )
◾️گفتمان تمدنی سربازان ولایت خلیج همیشه فارس◾️
@OlomEnsaniEslami
ایده علم دینی در اندیشه آیت الله ملک زاده.pdf
13.89M
" ایده علم دینی در اندیشه استاد محمد حسین ملک زاده" دکتر سید علی سیدی فرد(عضو هیئت علمی موسسه حکمت و فلسفه ایران)
◾️مهمترین مانع در پیدایش علم دینی نه مخالفان که عالمان بی تفاوتند. با ظهور دولت جدید، گرفتار استعاره های تکراری الهیاتی می شویم مثلا:
🔹اسلام به نظریه کارشناسی اهمیت می دهد، یا ما در تشخیص موضوع ورود نمی کنیم و حکم کلی را خواهیم گفت، یا اینکه اگر علم در چین هم باشد باید تحصیل شود.
◾️گفتمان تمدنی سربازان ولایت خلیج همیشه فارس◾️
@OlomEnsaniEslami
▪️ قهرمان فلسطین جاودانه شد.
▫️ شهادت اسماعیل هنیه، قهرمان فلسطین و نماد مقاومت، بار دیگر اراده ملت فلسطین را در برابر ظلم و ستم تقویت کرد. او با شجاعت و ایستادگی، صدای آزادیخواهان را به گوش جهانیان رساند. یاد و خاطرهاش همواره در دلهای ما زنده خواهد ماند.
◾️گفتمان تمدنی سربازان ولایت خلیج همیشه فارس◾️
@OlomEnsaniEslami
▪️متن يادداشت " برگهایی از کتاب رهیافت اجتهادی به علوم انسانی اسلامی "اثر آیت الله محمد حسين ملک زاده ( استاد درس خارج فقه و اصول حوزه علمیه قم )
🔹 برگرفته از پرونده ویژه شماره ۴۶ و ۴۷ فصلنامه تخصصی علوم انسانی صدرا ( معرفی شخصیت و آثار آیت الله محمدحسین ملکزاده، صاحب کلان نظریه تفقه جامع )
◾️گفتمان تمدنی سربازان ولایت خلیج همیشه فارس◾️
@OlomEnsaniEslami
برگهایی از کتاب رهیافت اجتهادی به علوم انسانی اسلامی.pdf
13.87M
برگهایی از کتاب رهیافت اجتهادی به علوم انسانی اسلامی "اثر آیت الله محمد حسين ملک زاده ( استاد درس خارج فقه و اصول حوزه علمیه قم )
◾️ما نیازمند فقیه در توحید، فقیه در معاد، فقیه در امامت، فقیه در سیستم اجتماعی اسلام، فقیه در سیستم اقتصادی اسلام و ... هستیم.
🔹 ما در اسلام غیر از مسئله علم و آموزش، دستور فقاهت در تمام شئون دینی داریم. این فقاهتی که در دین و در احادیث وارد شده است - همان طور که علما گفتهاند - اختصاص به فقهِ در احکام ندارد، در تمام مسائل دینی ما موظفیم فقیه باشیم.
🔹 ما باید در توحید فقیه باشیم، در نبوت فقیه باشیم، در امامت فقیه باشیم، در معاد فقیه باشیم، در سیستم اخلاقی اسلام فقیه باشیم، در سیستم اجتماعی اسلام فقیه باشیم، در سیستم اقتصادی اسلام فقیه باشیم؛ در همه چیز مربوط به اسلام باید فقیه باشیم و از آن جمله در احکام اسلام هم باید فقیه باشیم.
▫️ استاد شهید مطهری، حق عقل در اجتهاد، ص۹۲
◾️گفتمان تمدنی سربازان ولایت خلیج همیشه فارس◾️
@OlomEnsaniEslami
▪️فايل صوتي سخنرانی استاد حسن رحیمپور ازغدی با موضوع: "دین"، به وقت ما
🔹دانشگاه امام صادق ع _ ۱۳۹۳
🔹 پخش: طرحی برای فردا ،شبکه چهار ، ۱۴۰۳/۰۵/۰۵
◾️گفتمان تمدنی سربازان ولایت خلیج همیشه فارس◾️
@OlomEnsaniEslami
1403-05-05-sh4.mp3
9.86M
سخنرانی استاد حسن رحیمپور ازغدی با موضوع: "دین"، به وقت ما
◾️آیت الله محمد حسین ملک زاده : قرآن کریم و فقه اهل بیت، کاملاً حکومتی و سیاستی است!
▫️ بحث آبادسازی زمینهای غیرآباد یک بحث کاملا حکومتی است، زیرا اصل زمینها متعلق به امام است و هر زمان که امام بخواهد میتواند جلوی این کار را بگیرد یا از این زمینها مالیات بگیرید یا موارد دیگر؛ یعنی همه این امور در اختیار امام است.
▫️ واقعا انسان متوجه نمیشود افرادی که احیانا شریعت اسلامی را بیربط به جامعه و حکومت میدانند و آن را امری کاملا فردی در نظر میگیرند در چه جهان فکری زیست میکنند و چه شناختی از اسلام دارند؟!
▫️ وقتی فقه را به آنها نشان میدهید میگویند این صورتبندی فقها است و ربطی به دین ندارد! اما خود قرآن چه؟ مگر میشود کسی قرآن را بخواند و بگوید اسلام و قرآن کاری به سیاست و حکومت و دولت ندارد! این قرآنی که در اختیار مسلمین است همهاش سیاست و حکومت است. حدود یک دَهم قرآن کریم فقط در مورد جنگ و صلح است که حکومتیترین و سیاسیترین امور دنیا است. آیا در مورد کتابی که تنها یک دهم آن مربوط به جنگ و صلح است علاوه بر مطالب دیگر حکومتی، میشود گفت ربطی به سیاست و حکومت ندارد؟! برخی با یک پیش فرض خودساخته سراغ اسم دین میروند و میگویند اسلام اینگونه است. برو متن قرآن و روایات را بخوان! بعد اظهار نظر کن.
🔹دوره فشرده فقه امامیه، تابستان ۱۴۰۳
🔹مدرسه علمیه فیضیه
◾️گفتمان تمدنی سربازان ولایت خلیج همیشه فارس◾️
@OlomEnsaniEslami
🇮🇷🇵🇸فرمانده ایرانی در عراق شهید میشود، قهرمان فلسطینی در ایران🇮🇷🇵🇸
▪️جوان اهل سنت فلسطینی برای سرباز شیعه ایرانی اشک میریزد.
▫️رهبر شیعهی انقلاب اسلامی بر پیکر شهید اهل سنت فلسطینی نماز میخواند و مردم شیعه تهران او را بدرقه میکنند...
▫️این «جغرافیای بدون مرز مقاومت» است.
◾️گفتمان تمدنی سربازان ولایت خلیج همیشه فارس◾️
@OlomEnsaniEslami
▪️آيت الله ابوالقاسم عليدوست : نقش گستره شریعت در ترابط میان اجتهاد و علوم انسانی اسلامی
▫️اگر بخواهیم در خصوص چه نقش فقه در توسعه علوم انسانی چه ترابط اینها صحبت کنیم باید موضع خودمان را در گستره شریعت مشخص کنیم. اگر مباحث مدیرت، اجتماع، فرهنگ و خانواده را از حوزه شریعت خارج دانستیم در این صورت از حوزه فقه خارج و در نتیحه از حوزه اجتهاد خارج میشود.
▫️اگر حوزه شریعت را مضیق فهمیدیم، فقه هم محدود میشود اما اگر شریعت را بسط دادیم اجتهاد و فقه بسط پیدا میکند و قهرا خیلی از حوزهای علوم انسانی وارد میشود.
▫️یکی از نزاهای بزرگ عالمان مشروطه گستره شریعت بود. برخی میگفتند نیازی به قانون و مجلس نیست همه چیز را در شریعت داریم. در مقابل میگفتند قرآن جای خود اما ما مجلس و قانون اساسی میخواهیم مسئله به این سادگی نیست.
▫️آیا با توجه به امضای بودن بسیاری از مسائل، باید به سراع ادله نقلی برویم؟ پاسخ در این است که اگر بگوییم حوزه عقلا از شریعت خارج است و اگر هم معصوم در این رابطه بیانی داشته است، تاکید بر داشتههای عقل است، نمیتوان به سراغ ادله نقلی رفت اما اگر گفتیم که بحث فرهنگ و … داخل در شریعت است که به فقه هم مربوط است که در این صورت استفاده از ادله نقلی جای خود را باز میکند.
http://ijtihadnet.ir/?p=75843
◾️گفتمان تمدنی سربازان ولایت خلیج همیشه فارس◾️
@OlomEnsaniEslami