࿐჻ᭂ⸙🍃🌸🍃⸙჻ᭂ࿐
💠 دعاهای قرآنی ، ( قسمت دهم )
🌹 ۷. ايمان و اطاعت 🌹
رَبَّنا آمَنّا بِما أنْزَلْتَ وَ اتَّبَعْنَا الرَّسُولَ فَاكْتُبْنا مَعَ الشّاهِدينَ (آل عمران: ۵۳)
پروردگارا! به آن چه فرو فرستادي ايمان آوردهايم و از پيامبر پيروي كردهايم، پس ما را از شاهدان و با گواهان بنويس. 🤲
📌 نخستين گام در #بندگی_خدا، ايمان به آيههای قرآن و كتب آسمانی و دين و شريعتی است كه از سوی خداوند فرستاده ميشود و نتيجه اين ايمان، تبعيّت از «رسول» است؛ زيرا پيامبر، واسطه ميان خالق و خلق و پيامآوری از سوی پروردگار است. كسی كه خدا را پذيرفته است، بايد از فرستاده او هم پيروی كند.
🌱 اين آيه گرچه از زبان اصحاب و حواريّون حضرت عيسی (علیهالسّلام) بيان شده است، ولی می تواند دعا و خواسته هر انسانِ خداباوری نيز باشد.
🍃 در آيه پيشين آمده است كه عيسای مسيح با جمله مَنْ أَنْصارِی إِلَي اللهِ از مردم سؤال كرد كه چه كسی در راه خدا و مبارزه با شرك، مرا ياری می كند؟ حواريّون كه ياران خالص او بودند، گفتند: نَحْنُ أَنْصارُ اللهِ؛ «ما ياوران خداييم و به خدا ايمان آوردهايم، و شاهد باش كه تسليم پروردگاريم».
👈 سپس دعاي فوق را رَبَّنا آمَنَّا … بيان كردند.
🟢 در اين دعا، بر دو نكته تأكيد و سپس خواسته آنها بيان شده است.
🔹 نكته اول: ايمان داشتن به آنچه از سوی خدا نازل شده است. دين، رهنمود وحی آسمانی برای هدايت و كمال بشر است و مسلمان و مؤمن كسی است كه راه صحيح زندگی و رسيدن به سعادت در دين را بشناسد و پذيرای آن باشد.
🔸 نكته دوم: تبعيّت كردن از رسول. اطاعت از پيامبر در تداوم اطاعت از خداست. مگر می توان خدا و دين او را پذيرفت، ولی از فرستاده او فرمانبرداری نكرد، آنگاه ادعای ايمان به خدا را هم داشت⁉️
🌸 در قرآن، اطاعت از خدا و رسول با هم آمده است: أطيعُوا اللهَ وَ أطيعُوا الرَّسُولَ (نساء: ۵۹).
پس كسی كه اين دو ويژگی را دارا باشد، سزاوار است كه از خدا بخواهد او را از «شاهدان» قرار دهد.
✅ «شاهد»، يعنی گواه و حجّت و كسی كه در ايمان و عمل، كامل و به فرمان خدا و دين پايبند باشد و نيز، به عنوان گواه بر مردم و شاهد بر ديگران به شمار رود، همچنان كه خداوند، امّت پيامبر خاتم و مسلمانان را امّت وسط و شاهد بر ديگران قرار داده است: لِتَكُونُوا شُهَداءَ عَلَي النّاسِ (بقره: ۱۴۳).
JOiN👇
🍃🌸 @Kolbezendegi
در کانال ڪُلبـہ زِندِگــے👆 به حفظ و تفسیر دعاهای قرآنی بپردازید.🥰
࿐჻ᭂ⸙🍃🌸🍃⸙჻ᭂ࿐
💠 دعاهای قرآنی ، ( قسمت یازدهم )
🌹 ۸. گناه و اسراف 🌹
رَبَّنا اغْفِرْ لَنا ذُنُوبَنا وَ إسْرافَنا في أمْرِنا وَ ثَبِّتْ أقْدامَنا وَ انْصُرْنا عَلَي الْقَوْمِ الْكافِرينَ (آل عمران: ۱۴۷)
پروردگارا! گناهان و اسراف ما را ببخشاي و گامهای ما را استوار بدار و ما را بر قوم كافر پيروز گردان.🤲🌸
📌 اين دعا در قرآن كريم، از زبان انسانهای موحّد و الهی است كه در ركاب پيامبران گذشته به جهاد با دشمنان برخاستند و در اين راه، نه سست شدند و نه به خاطر سختی هايی كه به آنها رسيد، از خود ضعف نشان دادند، بلكه همواره صبور و پايدار بودند.
🔺 پس از بيان اين توصيف، می فرمايد: «سخن آنها چنين بود كه خدايا گناهان و اسراف ما را ببخشای و ما را پيروز گردان».
✅ در اين آيه نيز، چهار خواسته مطرح شده است:
🌺 الف)آمرزش #گناهان
«ذنب» به معنای گناه و خطا است، زيرا كيفر و عقوبت را به دنبال دارد و اگر بخشوده نشود، انسان در قيامت گرفتار عذاب الهی خواهد شد. آمرزش خواستن از درگاه الهی، يكي از بهترين دعاهاست كه در قرآن و ادعيه آمده است.
🌺 ب)آمرزش #اسراف
اسراف به هر نوع زياده روی و از حدّ گذشتن و افراط گفته می شود. نمونه بارز آن، ولخرجی و هدر دادن نعمتهای خدا و ريخت وپاش آنهاست. در قرآن هم، اهل اسراف و تبذير نكوهش شده اند و مبذّرين را برادران شيطان ناميده است. اسراف مالی و ناسپاسی نسبت به نعمتها از گناهان بزرگ است و توبه آن هم، پرهيز از اتلاف مال و داشتن قناعت و بهره وری شايسته از امكانات و نعمت هاست. اسراف در امر، به هر نوع تجاوز از حدّ و مرز اعتدال در كارها گفته می شود كه شامل افراط و تفريط است.
🌀 ادامه دارد....
JOiN👇
🍃🌸 @Kolbezendegi
در کانال ڪُلبـہ زِندِگــے👆 به حفظ و تفسیر دعاهای قرآنی بپردازید.🥰
࿐჻ᭂ⸙🍃🌸🍃⸙჻ᭂ࿐
💠 دعاهای قرآنی ( قسمت دوازدهم )
🌹 ۸. گناه و اسراف 🌹
ادامه مبحث گناه و اسراف👇
رَبَّنا اغْفِرْ لَنا ذُنُوبَنا وَ إسْرافَنا في أمْرِنا وَ ثَبِّتْ أقْدامَنا وَ انْصُرْنا عَلَي الْقَوْمِ الْكافِرينَ (آل عمران: ۱۴۷)
پروردگارا! گناهان و اسراف ما را ببخشای و گام های ما را استوار بدار و ما را بر قوم کافر پیروز گردان(ال عمران: ۱۴۷)🤲🌸
✅ در اين آيه، چهار خواسته مطرح شده است که دو مورد آن در پست قبلی بیان شد و اما دو خواسته دیگر:
🌺 ج)ثبات قدم و پايداری
آنچه در جبهه نبرد لازم است، استواری و ايستادگی در ميدان و فرار نكردن از جنگ و داشتن روحيه سلحشوری و شجاعت است كه امری درونی و قلبی محسوب می شود.
💯 ثابت قدم بودن در دين و عدول نكردن از آيين صحيح آسمانی نيز، نمونه ديگری از اين پايداری است. توفيق اين ايستادگی در برابر دشمن و داشتن قوّت قلب و صبر و ثبات در دين داری را بايد از خدا خواست، كه او «مقلّب القلوب» است.
🌺 د)پيروزی بر كافران
در دعاهای پيشين هم، اين خواسته مطرح بود. در جبهه حق و باطل و ايمان و كفر، اگر مؤمنان صادقانه جهاد كنند و با مال و جان فداكاری نشان دهند و دين خدا را ياری كنند، خداوند هم طبق وعده اش به آنها نصرت می دهد.
💯 وعده خدا و تقدير حتمی او اين است كه جبهه خدا و پيامبران پيروز شوند: كَتَبَ اللهُ لأَغْلِبَنَّ أنا وَ رُسُلي (مجادله: ۲۱) ؛ ولي اين پيروزی در سايه #ايمان و #جهاد و #صبر مؤمنان به دست می آيد.
🌸 حضرت علی (علیهالسّلام) در «نهج البلاغه»، ضمن بيان مجاهداتی كه امت پيامبر (ص) در ركاب رسول خدا (صلیاللهعلیهوآله) داشتند و خالصانه می جنگيدند، ميفرمايد: «چون خداوند صداقت ما را ديد، بر دشمنان ما شكست و خواری و بر ما نصرت و ياری فرو فرستاد، تا آنكه اسلام استقرار و قوّت يافت».[۱]
---------------------
✍ [۱]: فَلَمَّا رَأَي اللهُ صِدْقَنَا أَنْزَلَ بِعَدُوِّنَا الْكَبْتَ وَ أَنْزَلَ عَلَيْنَا النَّصْرَ … نهج البلاغه، صبحی صالح، خطبه ۵۶.
JOiN👇
🍃🌸 @Kolbezendegi
در کانال ڪُلبـہ زِندِگــے👆 به حفظ و تفسیر دعاهای قرآنی بپردازید.🥰
࿐჻ᭂ⸙🍃🌸🍃⸙჻ᭂ࿐
💠 دعاهای قرآنی ، ( قسمت سیزدهم)
🌹 ۹.لبيّك به نداي آسمان 🌹
رَبَّنا إنَّنا سَمِعْنا مُنادِياً يُنادي لِلإيمانِ أنْ آمِنُوا بِرَبِّكُمْ فَآمَنّا رَبَّنا فَاغْفِرْ لَنا ذُنُوبَنا وَ كَفِّرْ عَنّا سَيِّئاتِنا وَ تَوَفَّنا مَعَ اْلأَبْرارِ (آل عمران: ۱۹۳)
پروردگارا! ما نداكننده اي را شنيديم كه به ايمان فرا می خواند كه: به پروردگارتان ايمان آوريد. پس ما هم ايمان آورديم. پس گناهان ما را بيامرز و بدی های ما را بپوشان و از آنها درگذر و ما را با نيكان بميران.🤲🌸
🔰 اين آيه، از آيههای پايانی سوره مباركه آل عمران است كه مستحب است هنگام برخاستن براي #نماز_شب و تهجّد، تلاوت شود. اين آيه از زبان سحرخيزان عاشق و عارفی است كه همواره به ياد خداهستند و شب و روز، نشسته و ايستاده و خوابيده، او را ياد ميكنند و به هدف داری خلقت باور دارند و خدا را تسبيح گفته، از عذاب دوزخ به او پناه می برند.
🟢 منظور از «#منادی»، كه مردم را به ايمان به خدا دعوت می كند، بنا به قولی حضرت محمد (صلیاللهعلیهوآله) است كه از سوی خداوند مأمور بود مردم را به سوی خدا و ايمان به مبدأ و معاد دعوت كند و بنا به قولی ديگر، مقصود از آن، #قرآن_كريم است كه كلام خداست و انسانها را به توحيد و ايمان و پيروی از انبيا فرا می خواند.
🟠 طبق هر نقلی كه باشد، در اين دعا مراتب پذيرش و قبول دعوت آن منادی آسمانی را ابراز و اظهار می كنيم و به آن دعوت ملكوتی، لبيّك اجابت می گوييم و از خداوند سه خواسته مهم می طلبيم:
♦️۱. مغفرت و آمرزش الهی؛
♦️۲. محو گناهان و پوشاندن خطاها؛
♦️۳. مرگ در كنار نيكان و صالحان.
💯 آمرزش پروردگار، با پوشاندن و محو گناهان همراه است. زمانی كه كسی آمرزيده می شود، قلم محو بر گناهانش كشيده و خطاهايش ناديده گرفته می شود.💯
🔵 «#ابرار»، انسانهای با ايمان، صالح و نيكوكاراند كه خدا با آنهاست و دوستشان دارد و در آخرت آنها را به بهشت می برد و از نعمتهای بهشتی و شراب طهور به آنها می نوشاند و بر تختهای بهشتی می نشاند و بهترين پاداشها را به آنها عطا می كند. همه اينها در آيههای قرآن آمده است.[۱]
✔️ ما میخواهيم از خوبان و ابرار باشيم و هنگام مرگ هم، همچون خوبان بميريم. روشن است كسی كه در جمع نيكان و ابرار باشد، در آخرت هم، همنشين آنها خواهد بود.💙
🔴 همه اين مراتب قرب و پاداش ها، از آنِ كسانی است كه صادقانه رو به خدا آورند و از چشمه رحمت و آمرزش او برخوردار گردند.
------------------------
📕[۱]: ر. ك: آل عمران: ۱۹۸؛ انسان: ۵؛ انفطار: ۱۳؛ مطففّين: ۲۲.
JOiN👇
🍃🌸 @Kolbezendegi
ڪُلبـہ زِندِگــے👆
࿐჻ᭂ⸙🍃🌸🍃⸙჻ᭂ࿐
💠 دعاهای قرآنی ، ( قسمت چهاردهم)
🌹۱۰.رستگاری اخروی 🌹
رَبَّنا وَ آتِنا ما وَعَدْتَنا عَلي رُسُلِكَ وَ لا تُخْزِنا يَوْمَ الْقِيامَةِ إنَّكَ لا تُخْلِفُ الْميعادَ (آل عمران: ۱۹۴)
پروردگارا! آنچه را كه از زبان فرستادگانت به ما وعده داده ای به ما عطا كن و ما را در روز قيامت خوار مگردان، تو هرگز وعده را خلاف نخواهی كرد.🤲🌸
🔺اين آيه، در ادامه آيه قبل است و مضمون آن خواستههای متعالی سحرخيزان و اهل مناجات و نماز شب است.
🌷 در این چند آیه، خداوند متعال مسیر رشد خردمندان و اولوا الالباب را این گونه ترسیم میکند: به یاد خدا بودن، فکر، رسیدن به حکمت، تسلیم انبیا شدن، استغفار، خوب مُردن، در انتظار الطاف الهی و سرانجام نجات از رسوایی و خواری قیامت.👌
🟠 در آیات قبل ایمان خردمندان به خداوند و قیامت مطرح بود و در این آیه ایمان به نبوّت نیز مطرح شده است. «مٰا وَعَدْتَنٰا عَلیٰ رُسُلِکَ»،تکرار«ربّنا»در سخنان اولواالالباب، نشان شیفتگی آنان به ربوبیّت الهی است.
🔸 اولوا الالباب، هم عزّت دنیا را میخواهند و هم عزّت آخرت را. جمله ی «آتِنٰا مٰا وَعَدْتَنٰا عَلیٰ رُسُلِکَ» مربوط به دنیاست که خداوند وعده ی نصرت به اهل حقّ داده است: «انّا لننصر رسلنا» [۱] وجمله ی «وَ لاٰ تُخْزِنٰا» مربوط به عزّت در آخرت است.[2]
🔴 بسياری از كسانی كه در دنيا عزت و آبرو و شوكت و اقتدار دارند، به سبب گناه و جرايمی كه مرتكب می شوند در روز قيامت، از جمله كسانی هستند كه خوار و رسوا می شوند. آنان را به سوی دوزخ می برند و كسی نيست كه آنان را ياری و شفاعت كند.
📌 پیام های آیه :
🔹۱-وفای به وعده، از شئون ربوبیّت الهی است. «رَبَّنٰا وَ آتِنٰا مٰا وَعَدْتَنٰا»
🔹۲-گرچه خداوند به وعدههای خود وفا میکند، لکن ما نیز باید دعا کنیم. «آتِنٰا مٰا وَعَدْتَنٰا»
🔹۳-خردمندان به همه ی انبیا وهمه وعدههای الهی ایمان دارند. «مٰا وَعَدْتَنٰا عَلیٰ رُسُلِکَ»
🔹۴-نهایت آرزوی خردمندان، رسیدن به الطاف الهی و نجات از دوزخ و رسوایی قیامت است. «آتِنٰا مٰا وَعَدْتَنٰا، وَ لاٰ تُخْزِنٰا یَوْمَ الْقِیٰامَةِ»
🔹۵-بیم و امید باید در کنار هم باشد. «آتِنٰا مٰا وَعَدْتَنٰا... وَ لاٰ تُخْزِنٰا»[۳]
ای آنكه ديدهها همه در آرزوی توست
بخشندگی و فضل و كرم، خلق و خوی توست
تسبيح گوی تو همه ذرّات كائنات
دلهای بندگان همه درهای و هوی توست
فرخنده آن سری كه شبی پيش تو خم است
شايسته آن تنی كه سحر رو به روی توست
--------------------
🌸[۱] غافر/۵۱
🌺[2] تفسیر نور ، جلد ۱، صفحه ۶۷۸
🌺[3] همان
JOiN👇
🍃🌸 @Kolbezendegi
࿐჻ᭂ⸙🍃🌸🍃⸙჻ᭂ࿐
💠 دعاهای قرآنی ، ( قسمت پانزدهم )
🌹 ۱۱. ستم به خويشتن 🌹
رَبَّنا ظَلَمْنا أنْفُسَنا وَ إنْ لَمْ تَغْفِرْ لَنا وَ تَرْحَمْنا لَنَكُونَنَّ مِنَ الْخاسِرينَ (اعراف: ۲۳)
پروردگارا! ما بر خويش ستم كردهايم. اگر ما را نيامرزی و رحم نكنی از زيان كاران خواهيم بود.😓
♨️ ظلم و ستم،
👈گاهی نسبت به ديگری است و
👈گاهی بر خويشتن است.
❌ كسي كه دعوت الهی فرستادگان خدا را ناديده میگيرد و از سعادت ابدی و رحمت خداوند دور می شود، از فيض خدا محروم شده و در واقع، به خود ستم كرده است.
💥هركس گناه كند و مستحقّ عذاب شود،🔥ظلم به نفس كرده است. رفع اين ظلم هم، در آن است كه انسان #توبه كند و راه خير و پاكی پيش گيرد، تا موجبات رحمت و آمرزش الهی را فراهم آورد.✨🌺
🔺 آيه ياد شده و دعای آن، از قول حضرت آدم و حوّا است. خداوند آنها را از نزديك شدن به درختی در بهشت منع كرده بود. اما شيطان آنها را وسوسه كرد. بدين ترتيب، از آن درخت خوردند و از سوی خداوند به خروج از بهشت محكوم شدند.⛔️
❤️ خداوند به آنها يادآوری كرد كه: «من گفته بودم شيطان، دشمن آشكار شماست؛ چرا از او پيروی كرديد؟!» [۱] آن دو، زبان به اظهار #پشيمانی گشودند و گفتند كه ما به خودمان ستم كرديم و اميد به رحمت و آمرزش تو داريم.😔🤲
💢 البته آنچه آن دو انجام دادند، «#ترك_اولی» بود نه حرام، و گرنه پيامبران الهی معصوماند و مرتكب معصيت نمیشوند.! ظلم به نفس هم، كه آمده، محروميت از ثواب الهی به خاطر نزديك شدن به درختی است كه از آن نهی شده بودند.
🔰 درباره «ظلم به نفس»، روايتهای بسيار وجود دارد. در اين زمينه، از اميرمؤمنان علی (علیهالسّلام) نقل شده است:
ظَلَمَ نَفْسَهُ مَنْ رَضِي بِدارِ الفَناءِ عِوَضاً عَنْ دارِ البَقاءِ. [۲] كسی كه سرای ناپايدار [دنيا] را به جای سرای جاودانگی [آخرت] بپسندد، به خودش ظلم كرده است.‼️
❤️ خداوند درباره كسانی كه با گناه، موجبات دوزخیشدن🔥خود را فراهم ميكنند،ميفرمايد: وَ ما ظَلَمْناهُمْ وَ لكِنْ كانُوا أنْفُسَهُمْ يَظْلِمُونَ؛ «ما به آنان ستم نكرديم بلكه آنان خودشان به خويشتن ستم كردند.» (نحل: ۱۱۸)
-------------------
🌸[۱]: اعراف: ۲۲.
📕[۲]: غرر الحكم، حديث ۶۰۶۴
JOiN👇
🍃🌸 @Kolbezendegi
ڪُلبـہ زِندِگــے👆
࿐჻ᭂ⸙🍃🌸🍃⸙჻ᭂ࿐
💠 دعاهای قرآنی، ( قسمت شانزدهم)
🌹 ۱۲. دوري از ستمگران 🌹
رَبَّنا لا تَجْعَلْنا مَعَ الْقَوْمِ الظّالِمينَ (اعراف: ۴۷)
پروردگارا! ما را با گروه ستمگران قرار مده.🤲
*آرزو دارم اگر گل نيستم، خاری نباشم*
*بار بردار ار ز دوشی نيستم، باري نباشم*
*گرچه نتوانم ستانم دادِ مظلومی ز ظالم*
*باز اين خواهم كه همكار ستمكاری نباشم*
💥 دوستی با ظالمان و نشست و برخاست با آنها، انسان را به همان گروه ملحق می كند. «#برائت» از كافران، دشمنان و ظالمان و تبرّی جستن از اهل گناه و مخالفان دين و منكران خدا، از #واجبات مهمّ دينی است.‼️آنچه در آيه فوق آمده، از قول اصحاب اعراف است.
♦️ در آيههای پيش از آن آمده است كه در قيامت، گفتوگویی ميان بهشتيان و دوزخيان انجام می گيرد و ميان اين دو گروه حجاب است. در «اعراف» هم، (كه منطقهای بين بهشت و جهنم است)، كسانی هستند كه همه را با چهرههایشان می شناسند و به بهشتيان سلام و درود می فرستند.[۱]
♦️ دعای مطرح شده در اين آيه، مربوط به زمانی است كه اصحاب اعراف، اهل جهنم را گرفتار عذاب الهی میبينند كه راه نجاتی از دوزخ برايشان نيست. بدين ترتيب آنها برای بيزاری جستن از اهل جهنم ميگويند: «خدايا ما را با ستمگران قرار مده».
❌ اعلام بيزاری از اهل ستم، نشانه حق طلبی و عدالت خواهی و ضدّ ظلم بودن انسان است. به يقين، كسانی كه در دنيا با ستمگران اند، در آخرت هم با همانان خواهند بود.
💯 پس، بايد هم از خدا خواست تا ما را با نيكان قرار دهد: وَ تَوَفَّنا مَعَ الأَبْرارِ.
💯 و هم اينكه سرنوشت و حشر و نشر ما را در دنيا و آخرت با ظالمان قرار ندهد: لا تَجْعَلْنا مَعَ الْقَوْمِ الظَّالِمِينَ.
-------------------
🌺[۱]: به آيههای ۴۵ و ۴۶ همين سوره دقت كنيد.
JOiN👇
🍃🌸 @Kolbezendegi
ڪُلبـہ زِندِگــے👆
࿐჻ᭂ⸙🍃🌸🍃⸙჻ᭂ࿐
💠 دعاهای قرآنی ، ( قسمت هفدهم )
🌹 ۱۳. صبر و عاقبت به خيری 🌹
رَبَّنا أفْرِغْ عَلَيْنا صَبْرًا وَ تَوَفَّنا مُسْلِمينَ (اعراف: ۱۲۶)
پروردگارا! بر ما صبر و مقاومت فرو ريز و ما را «مسلمان» بميران.🤲🌸
🔺اين دعا از زبان حضرت موسی (علیهالسّلام) و حضرت هارون (علیهالسّلام) و مؤمنان آن زمان است.
🔵 قصّه از اين قرار است كه خداوند، حضرت موسی (ع) را در ميان بنیاسراييل برانگيخت تا آنها را از حكومت طاغوتی فرعون نجات دهند و به خداپرستی هدايت كند. هارون برادر آن حضرت هم، در انجام اين رسالت در كنارش بود. دعوت آنها مايه خشم حكومت فرعوني شد.
🔷 فرعونيان معجزاتی را كه به دست موسای كليم (ع) آشكار می شد، «سِحر» می ناميدند و ساحران را برای مقابله با موسای كليم (ع) ترغيب ميكردند. هنگامی كه حضرت موسی(ع) عصای خود را افكند و اژدها شد و همه ريسمانهای مارگونه جادوگران را بلعيد، جادوگران فهميدند كه كار موسی (ع) سِحر نيست، بلكه به قدرت الهی است. ساحران به سجده افتادند و به خدای موسی و هارون ايمان آوردند.
🔷 فرعون، موسی و هارون را تهديد به اخراج، قتل و اعدام كرد و ساحران را هم به دار آويخت. كسانی كه به دين موسی و خدای يگانه ايمان آورده بودند، گفتند: «تو می.خواهی از ما انتقام بگيری، زيرا ما به نشانههای خدا [و معجزات حضرت موسی (ع) ] ايمان آورده ايم». [۱]
🔶 در چنين موقعيتی خطير، بندگان خدا بايستی به درگاه خدا روی آورند و از او كمك بخواهند. اين بود كه از خدا صبر و فرجام نيك طلب كردند.
💙 اگر صبر نباشد، فشارها و تهديدها اهل ايمان را دچار لغزش يا عقب نشينی می كند.
📌 نكته مهم ديگر، «مرگ در حالتِ مسلمانی» است. بيشتر افراد عاقبت خوبی ندارند و با حالت كفر و بی دينی يا فسق، از دنيا می روند. برای انسان اين يك سعادت است كه «مسلمان» بميرد، يعنی در واپسين لحظهها هم، تسليم خدا باشد و قلبش از آنچه خدا برای او مقدّر كرده، راضی باشد و با حالت اطاعت و تسليم جان دهد و دچار انحراف عقيدتی و فسق و فجور عملی نشود.
🔷 ساحرانی كه به خدای يكتا و حقانيت حضرت موسی (ع) ايمان آوردند، بر اين عقيده ثابت ماندند و طبق نقلی در راه اين عقيده به شهادت رسيدند. [۲]
🔶 خواجه عبدالله انصاری می گويد: «خدايا پاكم كن، آنگاه خاكم كن»
📌 پیام های آیه :
🔹1-در دعا به ربوبیّت خداوند متوسّل شویم. «رَبِّنٰا»
🔹2-بهترین شیوه در برابر تهدید طاغوت ها، دعا و توکّل بر خدا و حفظ ایمان و پایداری است. «رَبَّنٰا أَفْرِغْ عَلَیْنٰا صَبْراً وَ تَوَفَّنٰا مُسْلِمِینَ»
🔹3-وقتی تهدیدها سنگین باشد، صبر و مقاومت بیشتری هم میطلبد. ساحران گفتند: «أَفْرِغْ عَلَیْنٰا صَبْراً» دل ما را پر از صبر کن ونگفتند: «أُنْزِلَ عَلَیْنَا»
🔹4-حسن عاقبت، نیاز به دعا، استمداد وتوفیق الهی دارد. رَبِّنٰا... تَوَفَّنٰا مُسْلِمِینَ[3]
الهی دلی ده كه جای تو باشد ، لساني كه در وی ثنای تو باشد
الهی چنانم كن از عشق خود مست ، كه خواب و خورم از برای تو باشد
الهی بر اين بنده خود دلي ده ، كه مستغن از ماسوای تو باشد
--------------------
🌺[۱]: اين مطلب در آيههای ۱۰۳ تا ۱۲۵ سوره اعراف آمده است.
📕[۲]: مجمع البيان، ج ۲، ص ۴۶۴.
📗[3][تفسیر نور، جلد ۳، صفحه ۱۴۵
JOiN👇
🍃🌸 @Kolbezendegi
ڪُلبـہ زِندِگــے👆
࿐჻ᭂ⸙🍃🖤💔🍃⸙჻ᭂ࿐
💠 دعاهای قرآنی ، ( قسمت هجدهم)
🌹 ۱۴. ولايت الهی 🌹
أنْتَ وَلِيُّنا فَاغْفِرْ لَنا وَ ارْحَمْنا وَ أنْتَ خَيْرُ الْغافِرينَ* وَ اكْتُبْ لَنا في هذِهِ الدُّنْيا حَسَنَةً وَ في اْلآخِرَةِ إنّا هُدْنا إلَيْكَ (اعراف: ۱۵۵ و ۱۵۶)
تو سرپرست و مولای مايی، پس ما را بيامرز و رحم كن و تو بهترين آمرزندگانی و برای ما در اين دنيا و در آخرت حسنه و نيكی بنويس، همانا ما به سوي تو روی آوردهايم.🤲
💚 با روی آوردن به خدا و پذيرش ولايت او، انسان در مدار بندگی قرار می گيرد. هر كه بنده آن خالق مهربان شد، از بخشش و رحمت او برخوردار می شود.💚
💥 ما از خودمان چيزی نداريم. در دنيا و آخرت، همه امور ما به دست پروردگار است. او، هم حيات بخش، هم روزی دهنده، هم پاداش دهنده و هم بخشاينده است. پس او «ولی» و سرپرست مطلق ما در همه جا و هميشه است. كسی كه به اين ولايت اعتراف كند، به رحمت او هم اميدوار است و كسی كه در ولايت الهی قرار گرفت، از سلطههای ديگر رها می شود.
🍃 اين آيه، از قول برگزيدگانی از امّت موسی (علیهالسّلام) است. وقتی حضرت موسی (ع) برای ميقات الهی میرفت، هفتاد نفر از قوم خود را برگزيد. آنها وقتی كلام الهی را در ميقات شنيدند، خواستند كه خدا را آشكارا ببينند، جلوه الهی در آن ميقات، چنان آنها را مدهوش كرد كه نزديك بود جان از پيكرشان جدا و بند از بندشان گسسته شود.
🍀 یاران موسی علیه السلام با دیدن آن همه معجزات، باز هم تقاضای دیدن خدا یا شنیدن صدای خدا را داشتند.
🍃 به هر حال، پيامبر (علیهالسّلام) برای آنها در مقام عذرخواهی از پروردگار و از اينكه آنها در اين آزمون، خوب ظاهر نشدند، *درخواست آمرزش كرد¹* و با اعتراف به ربوبيت و ولايت الهی، از خداوند خواست تا آنها را ببخشد.
🍃 *درخواست ديگر، حسنه دنيا و آخرت بود.²*
در اينكه مقصود از حسنه دنيا و آخرت چيست، روايتهای گوناگونی آمده است كه بخشي از آنها در ضمن آيه اوّل اين مجموعه گذشت. از جمله گفته شده كه: «حسنه در دنيا، نام نيك و توفيق برای اعمال صالح است و حسنه آخرت، رفعت مقام و آمرزش و بهشت است». [۱]
🌱 اين درخواست از زبان كسی است كه به خدا رو میآورد و از غير او دل میكَند: إِنَّا هُدْنا إِلَيْكَ.خدا هم پذيرای اين اقبال و توجّه خواهد بود.
📌پیام های آیه :
🌿۱-ستایش خداوند پیش از دعا، از آداب دعاست. «أَنْتَ وَلِیُّنٰا فَاغْفِرْ لَنٰا»
🌿۲-تا روح از آلودگی گناه پاک نشود، رحمت الهی نمیآید. «فَاغْفِرْ لَنٰا وَ ارْحَمْنٰا»
🌿۳-آمرزش و عفو الهی، (بر خلاف بخشش مردم که یا با تأخیر است و یا همراه با منّت و تحقیر، ) بهترین بخشایشهاست. «خَیْرُ الْغٰافِرِینَ»
🌿۴-بهترین گامها و کارها، با ثباتترین آنهاست. «وَ اکْتُبْ لَنٰا»
🌿۵-انبیا در فکر تأمین سعادت دنیا و آخرت مردمند. «وَ اکْتُبْ لَنٰا فِی هٰذِهِ الدُّنْیٰا حَسَنَةً وَ فِی الْآخِرَةِ»
🌿۶-از بهترین دعاها، #جامعترین آنهاست. «فِی هٰذِهِ الدُّنْیٰا حَسَنَةً وَ فِی الْآخِرَةِ»
🌿۷-بازگشت خالصانه به سوی خدا، دریافت الطاف الهی است. «هُدْنٰا»[۲]
-------------------
📕[۱]: مجمع البيان، ج ۲، ص ۴۸۶.
📘[۲]: تفسیر نور، جلد ۳، صفحه ۱۸۵_۱۸۷
JOiN👇
🍃🌸 @Kolbezendegi
ڪُلبـہ زِندِگــے👆
࿐჻ᭂ⸙🍃💔🖤🍃⸙჻ᭂ࿐
💠 دعاهای قرآنی ، (قسمت نوزدهم)
🌹 ۱۵. نسل با ايمان 🌹
رَبِّ اجْعَلْني مُقيمَ الصَّلاةِ وَ مِنْ ذُرِّيَّتي رَبَّنا وَ تَقَبَّلْ دُعاءِ* رَبَّنا اغْفِرْ لي وَ لِوالِدَي وَ لِلْمُؤْمِنينَ يَوْمَ يَقُومُ الْحِسابُ (ابراهيم: ۴۰ و ۴۱) پروردگارا! مرا و فرزندان مرا برپا دارنده نماز قرار بده و دعايم را قبول كن. پروردگارا! مرا و پدر و مادرم را و مؤمنان را در روزی كه حساب (قيامت) برپا می شود، ببخشای.🤲🌸
🕋 هنگامی كه حضرت ابراهيم (ع) به فرمان خداوند، هاجر و پسر عزيزش اسماعيل را به مكه آورد و در آن سرزمين خشك و بی آب در كنار، خانه خدا رها كرد، میخواست تا به اين وسيله مردم، اهل نماز و خداپرستی شوند. از خداوند هم درخواست كرد كه دلهای مردم را به آنها متمايل سازد و اهل آنجا را هم از نعمتها برخوردار كند، باشد كه سپاسگزار شوند.
🔺اين مطالب و سپاسگزاری حضرت ابراهيم (علیهالسّلام) به درگاه خداوند كه در سنّ پيری به ابراهيم خليل، پسرانی همچون اسماعيل و اسحاق عطا شد در قرآن بيان شده است (سوره ابراهيم، آيههای ۳۷ تا ۳۹).
📿 درباره نماز، تنها نماز خواندن مطرح نيست، بلكه «اقامه نماز» است كه مهم تر از نماز خواندن است؛ زيرا برپايی نماز در جامعه، برخورداری نماز از روح تسليم و تواضع و حضور قلب است.
🔺 نكته ديگر اينكه آن حضرت، داشتن نسلی خداجوی و اهل عبادت را از خداوند خواسته است و اين برترين ميراثی است كه از يك نفر، بر جای می ماند.🥰
✅ اولاد بسيار، به تنهايی ارزش نيست، اگر نسل انسان خداجو و موحّد و اهل نماز باشند، ارزش دارد.💯
🔺همچنين حضرت ابراهيم (ع) در آمرزش خواهی، تنها به خود اكتفا نكرده، بلكه مغفرت الهی را برای پدر و مادرش و مؤمنان ديگر هم، طلبيده است.
🧔♂🧕والدين، حق بزرگی بر گردن فرزند دارند. احسان به پدر و مادر يكی از وظايف ماست. دعا در حق آنها و آمرزش خواهی پس از فوتشان، وظيفه ديگری است.
✅ كارهای نيك و اعمال صالحی كه فرزندان انجام می دهند، موجب شادی روح پدر و مادری میشود كه از دنيا رفته اند.
📌 پیام های آیه :
🔹۱-به هنگام ذکر نعمتهای الهی از خداوند تشکر کنیم. «الْحَمْدُ لِلّٰهِ»
🔹۲-خدا را به خاطر دعاهای مستجاب شده، شکر کنیم. «إِنَّ رَبِّی لَسَمِیعُ الدُّعٰاءِ»
🔹۳-فرزند، هدیه الهی است. «وَهَبَ لِی»
🔹۴-برای اراده و قدرت الهی، هیچ مانعی وجود ندارد. «عَلَی الْکِبَرِ» پیری مانع فرزنددار شدن نیست.
🔹۵-هنگام تشکّر از خداوند، نعمتها را جداگانه ذکر کنید. «إِسْمٰاعِیلَ وَ إِسْحٰاقَ»
🔹۶-استجابت دعا سنت خداوند است. «إِنَّ رَبِّی لَسَمِیعُ الدُّعٰاءِ»
🔹۷-تکرار«رب»در آغاز دعاهای حضرت ابراهیم، نشانه تأثیر آن دراستجابت دعا و یا یکی از آداب آن است. «رَبِّ اجْعَلْنِی»
🔹۸-برای اقامهی نماز خود و فرزندانتان، از خداوند استمداد کنید. «رَبِّ اجْعَلْنِی»
🔹۹-نماز، محور دعاهای حضرت ابراهیم است. «رَبَّنٰا لِیُقِیمُوا الصَّلاٰةَ»، «رَبِّ اجْعَلْنِی مُقِیمَ الصَّلاٰةِ»
🔹۱۰-در دعا هم به خود توجّه کنید، «وَ اجْنُبْنِی - وَ اجْعَلْنِی -و اِغْفِرْ لِی» و هم به دیگران.
«وَ بَنِیَّ - وَ مِنْ ذُرِّیَّتِی - وَ لِوٰالِدَیَّ وَ لِلْمُؤْمِنِینَ»
🔹۱۱-انسان، هم باید به فکر نسل قبل باشد، «وَ لِوٰالِدَیَّ وَ لِلْمُؤْمِنِینَ» و هم به فکر نسل بعد. «وَ مِنْ ذُرِّیَّتِی» [1]
------------------
📕[1] [تفسیر نور، جلد ۴، صفحه ۴۲۴_۴۲۵
🍃🌸 @Kolbezendegi
࿐჻ᭂ⸙🍃💔🖤🍃⸙჻ᭂ࿐
💠 دعاهای قرآنی ، (قسمت بیستم )
🌹 ۱۶. هدايت الهی 🌹
رَبَّنا آتِنا مِنْ لَدُنْكَ رَحْمَةً وَ هَيِّی لَنا مِنْ أَمْرِنا رَشَداً (كهف: ۱۰) ، پروردگارا! از سوی خودت برای ما رحمتی عطا كن و برای ما از كارمان راه نجاتی فراهم ساز.🤲🌸
🔰 داستان «#اصحاب_كهف» كه اين دعا از زبان آنها بيان شده است، سرمشق افراد با ايمان است. آنها در عصر دقيانوس میزيستند و در دل، اعتقادات يكتاپرستی داشتند و چون حاضر نبودند انديشههای مشركانه حاكم و حكومت را بپذيرند، از دستگاه طاغوتی جدا شدند و هجرت كردند و به غاری پناه بردند و در آنجا خواستار گشايش كارشان از سوی خداوند شدند.
🌺 چشم اميد آنها به خدا بود و از غير خدا هم، ترسی در دل نداشتند. خداوند به مدّت ۳۰۹ سال آنها را در آن غار، به خواب عميقی فرو برد و پس از گذشت سه قرن، وقتی بيدار يا زنده شدند، حكومت دقيانوس نابود و حكومت و تفكّر مشركانه از بين رفته بود و مردم يكتاپرست شده بودند. جوان مردان اصحاب كهف، نمونه ای از انسانهای مؤمن و مصمّم بودند كه به هيچ قيمتی حاضر نشدند از عقايد صحيح خويش دست بردارند.
🌺 زنده شدن دوباره آنها نيز، گواهی بر قدرت خداوند و حيات پس از مرگ و برهانی برای اثبات معاد بود.
🤲 در اين دعا، آنها از خداوند دو چيز را خواستند: «رحمت» و «نجات».🌷
♥️ خداوند رحمان هم پذيرفت. بدين ترتيب آنها، هم از شرّ حكومت طاغوت نجات يافتند و هم مورد توجه ويژه پروردگار قرار گرفتند. خدا هم در قرآن از آنها به عنوان فِتْيَةٌ آمَنُوا بِرَبِّهِمْ؛ (كهف: ۱۳) ياد كرده است؛ يعنی جوان مردانی كه به خدای خود ايمان داشتند، خداوند هم بر #هدايت آنها افزود.💯
✅ رحمت خدا،
🔹گاهی به صورت نجات انسان از جامعه كفرآلود و
🔹 گاهی هم به شكل توفيق برای ايجاد تحوّل فكری و روحی در جامعه است و اصحاب كهف از هر دو رحمت، برخوردار شدند.
💚 آنان دوباره در همان غار، از دنيا رفتند و قبرشان مزار و عبادتگاه مردم گشت.💚
JOiN👇
🍃🌸 @Kolbezendegi
ڪُلبـہ زِندِگــے👆
࿐჻ᭂ⸙🍃🖤💔🍃⸙჻ᭂ࿐
دعاهای قرآنی ، ( قسمت ۲۱)
🌹 ۱۷. شرح صدر🌹
رَبِّ اشْرَحْ لي صَدْري* وَ يَسِّرْ لي أمْري* وَ احْلُلْ عُقْدَةً مِنْ لِساني* يَفْقَهُوا قَوْلي (طه: ۲۵- ۲۸) پروردگارا! سينهام را گشاده گردان و كارم را آسان ساز و گِرهِ از زبانم بگشی، تا سخن مرا بفهمند.🤲🌸
🔰 خداوند، حضرت موسی و هارون را مأمور كرد كه نزد فرعون بروند و او را به يكتاپرستی دعوت كنند.
▪️آن گونه كه از روايتها و تاريخ برمیآيد و قرآن هم به آن اشاره دارد، حضرت موسی (علیهالسّلام) اندكی لكنت زبان داشت، [۱] ولی هارون فصيح و زبان آور بود. اين بود كه موسای كليم از خدا خواست تا در اين دعوت، اجازه دهد برادرش هارون را هم، همراه خود ببرد، تا بهتر بتوانند فرعون را به توحيد فرا بخوانند.
◾️دعايی كه در اين آيهها آمده، از زبان حضرت موسی (ع) است. آنچه او خواسته است، عبارت است از: «#شرح_صدر»، «#آسانی_امور»، «#زبان_گويا و فصيح».
🔳 شرح صدر، به معنای داشتن قوت قلب و ظرفيت و تحمّل بسيار براي شنيدن حرفهای ديگران يا برخوردهای نامناسب يا مصائب و سختی هاست و از ضرورتهای مهم بری رهبران و مصلحان است.
♥️ خداوند به پيامبر اكرم (صلیاللهعلیهوآله) نيز، اين موهبت را عطا كرده بود: أ لَمْ نَشْرَحْ لَكَ صَدْرَكَ (شرح: ۱).💯
◾️ موساي كليم میدانست كه در راه رسالت خويش و دعوت فرعونيان، با سختیهايی روبهرو خواهد شد. ازاين رو، درخواست شرح صدر از خدا كرد و نيز از خداوند خواست تا كار او را آسان سازد و مشكلات را از سر راهش بردارد و زبانش را به نطق و سخن، گويا سازد تا لكنت زبانش- كه از دوران كودكی داشت- در دعوت فرعون به راه خدا، مشكل ساز نباشد.
✔️ از اين آيه قَدْ اوتيتَ سُؤْلَكَ يا مُوسی؛ «ای موسی! خواسته ات به تو داده شد»، برمیآيد كه مشكل زبانی آن حضرت حلّ و زبانش گويا شد. [2] بايد از خدا خواست تا در برابر سختی ها، مخالفتها و كارشكنی ها، به انسان طاقت و تحمّل و ظرفيت بدهد و خودش با هموارسازی راه دعوت به حق، مشكلها را از سر راه بردارد و اسباب و وسايل پيروزی و موفقيت را فراهم كند.
♥️ خدا اگر بخواهد، امور را بر بنده اش آسان می كند. در قرآن آمده است كه او انسان را از نطفهای آفريد و وجودش را با اندازه و تقدير قرار داد و راه را برای او آسان كرد: ثُمَّ السَّبيلَ يَسَّرَهُ (عبس: ۲۰).
📌 پیام های آیه :
➕۱-سعه ی صدر اوّلین شرط موفقیّت در هر کاری است. «رَبِّ اشْرَحْ لِی صَدْرِی»
➕۲-به جای ترس و فرار از مسئولیّت، امکانات و مقدّمات و ابزار آن را از خداوند بخواهیم. «رَبِّ اشْرَحْ لِی صَدْرِی»
➕۳-دعا قبل از هر کاری، رمز توکّل ومایهی دفع خطرات و آفات راه است، هر چند دعا خود نیز عبادت و اعلام نیاز به شمار میرود. «رَبِّ اشْرَحْ لِی صَدْرِی»
➕۴-ارشاد و تربیت مردم و مبارزه با طاغوت ها، بستگی تام به صبر و حوصله ی مربی و مجاهد دارد. «رَبِّ اشْرَحْ لِی صَدْرِی»
➕۵-رسالت، با تندی و خشونت سازگار نیست. کار بزرگ، روح بزرگ میخواهد. «رَبِّ اشْرَحْ لِی صَدْرِی»
➕۶-دعای انبیا در قرآن، با اسم «رَبِّ» است. «رَبِّ»
➕۷-اصل، فهمیدن مردم است، نه اصطلاحات زیبا. «یَفْقَهُوا قَوْلِی» شرط موفقیت در تبلیغ آن است که مردم حرف مبلغ را خوب بفهمند.
--------------------
📚[۱]: مجمع البيان، ج ۴، ص ۸.
📚[2]: مجمع البيان، ج ۷، ص ۹.
📗[3]تفسیر نور، جلد ۵، صفحه ۳۳۶
JOiN👇
🍃🌸 @Kolbezendegi
ڪُلبـہ زِندِگــے👆
࿐჻ᭂ⸙🍃💔🖤🍃⸙჻ᭂ࿐
💠 دعاهای قرآنی ، ( قسمت ۲۲)
🌹 ۱۸. وسوسههای شيطان 🌹
رَبِّ أعُوذُ بِكَ مِنْ هَمَزاتِ الشَّياطينِ* وَ أعُوذُ بِكَ رَبِّ أنْ يَحْضُرُونِ (مؤمنون: ۹۷- ۹۸) ؛ پروردگارا! از وسوسههای شياطين به تو پناه می برم، و پناه می برم به تو از اينكه شيطانها [برای گمراه كردن من] پيش من حاضر شوند.🤲🌸
🔰 يكی از توصيههای دينی، «استعاذه» است، از خدا كمك خواستن و به درگاه او روی آوردن.
👹 شيطان، دشمن ديرينه قسم خورده و آشتی ناپذير انسان است. او بر اساس سوگندی كه خورده، پيوسته در كمين انسان است تا او را بفريبد و با وسوسههايش به گناه اندازد.
♨️ «همزات شياطين»، همان وسوسههای اغواگر و گمراه كننده و به گناه كشاننده است.
✅ اينكه گفتهاند در آغاز تلاوت و هر كار ديگر، هم «بسم الله» بگوييد و هم «أعوذ بالله»، برای آن است كه در پناه توجه خدا قرار بگيريم و از وسوسههای شيطانی مصون بمانيم.
❌ دلهای خالی از ياد خدا، محلّ حضور شيطان خواهد شد.!
❌ خانههايی كه نماز و عبادت و قرآن و دعا در آن نباشد، به پايگاه ابليس تبديل میشوند.!
📌 اگر انسان مواظبت نكند، شياطين او را احاطه میكنند و در محضر او، حضور می يابند و به اغواگری میپردازند.
🔆 قرآن كريم، هم چنان كه به پيامبر خدا دستور می دهد از شر وسوسههای خنّاس كه در درون افراد وسوسه ميكند و از شرّ جادوگران و ساحران و حسودان به خدا پناه ببرد، در همين آيه هم، كه در قالب دعاست، به آن حضرت توصيه ميكند كه بگو: «پروردگارا! از وسوسههای شيطان به تو پناه می برم».
🌸 وقتی رسول خدا (صلیاللهعلیهوآله)، به خدا روی میآورد، ما كه آسيب پذيرتر و بيشتر در معرض خطريم. پس بايد بیشتر به آستان لطف الهی توجّه كنيم.
📌 پیام های آیه:
☆۱- پناه دادن از شئون ربوبیّت است. «رَبِّ أَعُوذُ بِکَ»
☆۲-پیامبران نیز باید به خدا پناه ببرند. «قُلْ رَبِّ أَعُوذُ بِکَ»
☆۳- پناه بردن به خداوند باید مکرر و جدی باشد. (تکرار «أَعُوذُ»)
☆۴- تنها پناهگاه مطمئن خداست. «بِکَ»
☆۵-یکی از راههای نفوذ شیطان، اشارهها و وسوسههای او نسبت به برخوردهای بد ما با دیگران است. «هَمَزٰاتِ»
☆۶- شیاطین، متعدّد و وسوسههای آنان نیز گوناگون است. «هَمَزٰاتِ الشَّیٰاطِینِ»
☆۷- شیطانها در انبیا نیز طمع دارند. «هَمَزٰاتِ الشَّیٰاطِینِ»
☆۸- بالاتر از وسوسه، حضور شیطان هاست. «أَنْ یَحْضُرُونِ»
☆۹- حضور افراد فاسد ومفسد در جامعه، مقدّمه فساد دیگران است. «یَحْضُرُونِ»[۱]
---------------------
📗[۱]:[تفسیر نور، جلد ۶، صفحه ۱۲۷]
JOiN👇
🍃🌸 @Kolbezendegi
ڪُلبـہ زِندِگــے👆
࿐჻ᭂ⸙🍃💔🖤🍃⸙჻ᭂ࿐
💠 دعاهای قرآنی ، (قسمت ۲۳)
🌹 ۱۹. عذاب دوزخ 🌹
رَبَّنا اصْرِفْ عَنّا عَذابَ جَهَنَّمَ إنَّ عَذابَها كانَ غَراماً (فرقان: ۶۵) ، پروردگارا! عذاب دوزخ را از ما بگردان، همانا عذاب جهنم هميشگی است.🤲🌸
🔰 خدای متعال، عادل و حساب گر است و بهشت و دوزخ را بر اساس عملكرد انسانها برای آنها مقدّر می سازد.
🔥 مقدمه رهايی از عذاب جهنم، پرهيز از گناه و ظلم و كفر است. خداوند كسی را بی جهت به دوزخ نمی برد و عذاب نمی كند.!
💥آنها كه آخرت و حساب و كتاب قيامت را از ياد می برند، به خاطر لذّتی زودگذر سراغ ظلم و گناه می روند و عذاب هميشگی جهنم را برای خودشان می خرند.
مكن كاری كه بر پا سنگت آيد
جهان با اين فراخی تنگ آيد
چو روزی نامهخوانان نامه خوانند
تو را از نامه خواندن ننگت آيد [۱]
💢 روز قيامت، برخی ايمن و آسودهاند و حسابی آسان دارند و به سرعت به بهشت می روند. برخی هم نگران و مضطرب و گرفتاراند و مدتی طولانی برای حسابرسی معطّل می شوند و در پايان هم، سرنوشت آتش ابدی دوزخ بر آنها رقم زده می شود.
💯 بزرگ ترين رستگاری در قيامت، همان نجات از عذاب جهنّم است.
✅ دعای فوق، در زمره دعاهای بندگان ويژه خداوند است. قرآن از كسانی به عنوان «عباد الرحمان» ياد میكند كه اهل بهشتاند و ويژگی های روحی و عملی و رفتاری آنها را برمی شمارد. [۲]
🤲 يكی از خواستههای اين بندگان ويژه الهی، همين دعاست كه از خدا می خواهند عذاب دوزخ را از آنها برگرداند، زيرا جهنم، جايگاهی بسيار بد و سرانجامی بسيار شوم و تلخ است.
اي پردهپوش معصيتِ عاصيان،تمام
بر درگه تو ديده اميد خاص و عام
كار تو عفووبخشش و انعام روزوشب
شغل تو فضلورحمت و اكرام صبحوشام
راضي مشو به شعله نيران شوم مقيم
يا در ميان آتش سوزان كنم مُقام [۳]
🔥 دوزخ، تجسّم گناهان ما در همين دنياست.
✅ شرط رهايی از شعلههای آن، #پيمودن_ره_بندگی و #گريز_از_وسوسههای_نفسامّارهوشيطان است.💯
⚠️ اگر ما بنده رحمانيم، پس پيروی از شيطان چرا⁉️
⚠️ اگر خداوند، بهشت را برای بندگان صالح و پرهيزگار آفريده است، پس دوزخی شدن چرا⁉️
📌پیام های آیه :
✨۱- یاد معاد از ویژگیهای بندگان خاصّ خداست. «رَبَّنَا اصْرِفْ عَنّٰا عَذٰابَ جَهَنَّمَ»
✨۲- بندگان خاصّ خداوند، بیش از آنکه طمع بهشت داشته باشند، از آتش دوزخ خوف دارند. یَبِیتُونَ... یَقُولُونَ رَبَّنَا اصْرِفْ عَنّٰا عَذٰابَ جَهَنَّمَ[4]
--------------------
📖[۱]: باباطاهر عريان.
🌸[۲]: سوره فرقان: ۶۳- ۷۷.
✍[۳]: صامت بروجردی.
📗[4]تفسیر نور، جلد ۶، صفحه ۲۸۱
JOiN👇
🍃🌸 @Kolbezendegi
ڪُلبـہ زِندِگــے👆
࿐჻ᭂ⸙🍃🌸🍃⸙჻ᭂ࿐
💠 دعاهای قرآنی ، (قسمت ۲۴)
🌹 ۲۰.خانواده با تقواونمونه 🌹
رَبَّنا هَبْ لَنا مِنْ أزْواجِنا وَ ذُرِّيّاتِنا قُرَّةَ أعْيُنٍ وَ اجْعَلْنا لِلْمُتَّقينَ إماماً (فرقان: ۷۴) پروردگارا! از همسران و فرزندانمان به ما نور چشم عطا كن و ما را پيشوا و الگوی پرهيزكاران قرار بده.🤲🌸
🔰 اين آيه نيز، در ادامه آيههايی كه ويژگيهای «عبادالرّحمن» را بيان ميكند، آمده است و به يكی ديگر از خواستههای آنها از درگاه خداوند اشاره می كند كه عبارت است از: فرزندان و خانوادهای الگو و شايسته و مايه افتخار و نور چشم.
💞 داشتن همسر خوب و فرزندان صالح و ديندار، از بزرگ ترين نعمتهای خداوند است.💯
زنِ بد در سرای مرد نكو
هم در اين عالم است دوزخ او(۱)
✍ در اين آيه سه خواسته مطرح شده است
♦️۱. همسران خوب و مايه چشم روشنی؛
♦️۲. فرزندان شايسته و مايه سرافرازی؛
♦️۳. الگو و پيشوا بودن برای اهل تقوا.
♨️ گاهی افراد، گرفتار همسر و فرزندانی فاسد، بی تقوا و گنه كار می شوند كه مايه بدنامی و شرمساری است. چنين افرادی از شرم نمی توانند در جامعه و پيش مردم سربلند كنند و پيوسته در عذاب روحی و رنجِ درونیاند.
💖 بعضی هم، با داشتن همسران پاك سرشت و فرزندان با ادب و صالح، احساس سربلندی می كنند و چنين همسر و فرزندانی، مايه نشاط زندگی و چشم روشنی آنهاست.
☀️ از اينها گذشته، بعضی به مرتبه ای از خودسازی و صلاح میرسند كه در جامعه، نقش الگو پيدا ميكنند و سخن و رفتار و زندگیشان نمونه يك «#زندگی_مكتبی» ميشود و اهل تقوا از رهگذر پيروی و سرمشق گرفتن از آنها به عنوان امام و پيشوا، راه خير و سعادت را می پيمايند.
✨ در درجه نخست، پيامبران و اوصيا و امامان معصوم(علیه السلام)اين نقش و ويژگی را دارند.
✨ عالمان و عارفان و فرزانگان، گروه ديگری هستند كه برای مردم سرمشق اند.
✨ گاهی هم، انسانهای معمولی، ولی پاك و نمونه، اسوه و معيار خوبی در نظر ديگران می شوند. خوشا به سعادت آنها‼️
🔥 تعدادی از افراد، در راه خلاف و مسير جهنّم سرمشق ديگران می شوند و
💫 تعدادی ديگر هم، در راه خدا، سعادت و بهشت اسوه و پيشوای مردم اند. و تفاوت ميان اين دو قشر، از زمين تا آسمان است.
✅ در دست گرفتن مدیریّت جامعه، آرزوی عبادالرحمن است، زیرا عهدهدار شدن امامت و رهبری متّقین، ارزش است. «وَ اجْعَلْنٰا لِلْمُتَّقِینَ إِمٰاماً»
---------------------
📕[۱]:گلستان سعدی، حکایت ۳۲
JOiN👇
🍃🌸 @Kolbezendegi
ڪُلبـہ زِندِگــے👆
࿐჻ᭂ⸙🍃🌸🍃⸙჻ᭂ࿐
💠 دعاهای قرآنی ، ( قسمت ۲۵ )
🌹 ۲۱. شكر و رضا 🌹
رَبِّ أوْزِعْني أنْ أشْكُرَ نِعْمَتَكَ الَّتي أنْعَمْتَ عَلَيَّ وَ عَلي والِدَي وَ أنْ أعْمَلَ صالِحاً تَرْضاهُ وَ أدْخِلْني بِرَحْمَتِكَ في عِبادِكَ الصّالِحينَ (نمل: ۱۹) پروردگارا! مرا الهام كن تا سپاس گزار نعمت تو باشم، نعمتي كه بر من و بر پدر و مادرم عطا كردی و اينكه كار شايسته ای انجام دهم كه تو بپسندی و مرا با رحمت خويش در زمره بندگان شايسته ات وارد كن.🤲🌸
🔰 اين دعای حضرت سليمان (علیهالسّلام) است، پس از آنكه از سرزمين مورچگان عبور كرد.!
🟢 قصّه از اين قرار است كه سليمان نبی، كه خداوند به او هم نبوّت و هم حكومت عطا كرده بود و سپاه جنّ و انس و پرندگان در اختيار او بودند، وقتی با لشكريان خود از سرزمين مورچگان عبور می كرد، [۱] مورچهای گفت: «ای مورچگان! وارد لانههای خود شويد، تا سليمان و لشكريانش شما را نابود نكنند».😕😥
🟢 سليمان از حرف آن مورچه خنديد و اين دعا را كرد و از خداوند درخواست توفيق براي شكرگزاری نعمتهای الهی را داشت.[۲]
نظر كردن به درويشان، بزرگی كم نگرداند
سليمان با همه حشمت، نظرها داشت با موران
🟢 حضرت سليمان، حشمت و جلال بی نظيری داشت. پدرش حضرت داود (علیهالسّلام) نيز زبان حيوانات را می دانست و آهن در دستانش نرم بود و او نيز، همچون سليمان (ع)، پيامبری و فرمانروايی را با هم داشت. مادر ايشان هم، زنی صالح بود كه هم همسر پيامبر بود و هم مادر پيامبر و اين نعمتهای بزرگ، در خور ستايش و شكرگزاری است.💚
🔴 درخواست حضرت سليمان (ع) در اين دعا، چند چيز است:
🌿۱.درخواست توفيق و الهام و رهنمود الهی برای شكر؛ اينكه چگونه و با چه زبان و چه تعبيری بايد خدا را شكر كرد كه اگر با توجه و الهام الهی باشد، بهتر است.
از دست و زبان كه برآيد
كز عهده شكرش به درآيد
🌿۲.شكر بر نعمتهای الهی نسبت به خود و پدر و مادر؛ خود والدين، نعمتی بزرگاند كه تا زندهاند، انسان قدرشان را نمی داند. هم بايد بر اصل اين نعمت، شاكر حق بود و هم بر نعمتی كه خدا به پدر و مادر انسان عطا كرده است.
🌿۳.توفيق عمل صالح و خداپسندانه؛ بيشتر افراد اهل عملاند، ولی اعمالشان صالح و مورد رضايت خدا نيست. اگر خداوند اعمال بنده ای را بپسندد و بپذيرد، بالاترين اجر را به او می دهد.
🌿۴.ورود به جمع بندگان شايسته و صالح خداوند؛ هر كس در هر گروهی باشد، سرنوشتش با آنها گره می خورد.
كبوتر با كبوتر، باز با باز
كند هم جنس با هم جنس پرواز
🤲 در دعاهای بسياری آمده كه انسان درخواست می كند در جمع بندگان صالح خدا و در زمره نيكان باشد.
تو اوّل بگو با كيان زيستی
پس آنگه بگويم كه تو كيستی
📝 از ابن عباس نقل شده كه مقصود از «عباد صالح»، كه حضرت سليمان (علیهالسّلام) از خداوند خواست تا در زمره آنها باشد، پيامبرانی همچون ابراهيم، اسماعيل، اسحاق، يعقوب: و انبيای پس از آنها هستند.[۳]
---------------------
◽️[۱]: آن وادی به روايتی در طائف و به نقلی در شام بوده است. مجمع البيان، ذيل همين آيه.
🌸[۲]: نمل: ۱۶- ۱۹.
📚[۳]: مجمع البيان، ج ۴، ص ۲۱۶.
JOiN👇
🍃🌸 @Kolbezendegi
ڪُلبـہ زِندِگــے👆
࿐჻ᭂ⸙🍃🌸🍃⸙჻ᭂ࿐
💠 دعاهای قرآنی ، ( قسمت ۲۶ )
🌹 ۲۲. حق نعمت خدا 🌹
رَبِّ بِما أنْعَمْتَ عَلَيَّ فَلَنْ أكُونَ ظَهيرًا لِلْمُجْرِمينَ (قصص: ۱۷) ، پروردگارا! به پاس نعمتی كه بر من عطا كرده ای، هرگز پشتيبان خطاكاران نخواهم بود.🤲🌸
🔰 در اين آيه، گرچه خواسته و طلبی وجود ندارد، ولی چون گفت وگو و تعهّد يك بنده صالح با خداوند است و با كلمه «ربِّ» آغاز شده، در رديف دعاهای قرآنی آمده است.
🔷 اين سخن، از زبان حضرت موسی(علیهالسّلام) است. او از عنايات خاص الهی برخوردار بود. او با تدبير الهی، به دربار فرعون راه يافت و همان جا رشد يافت و جوانی رشيد شد.
🔵 روزی حضرت موسی (ع) شاهد درگيری يك فردی از بنی اسراييل با يك فرد وابسته به فرعون شد. پس در آن صحنه دخالت و از آن مظلوم طرفداری كرد و چون تحت تعقيب قرار گرفت، فرار كرد و سر چاه مدين رفت و با دختران شعيب (علیهالسّلام) روبه رو شد و در نهايت، پيش شعيب رفت و داماد او گشت. [۱]
او در همه اين مراحل، از لطف و نعمت خداوند برخوردار بود.
🔷 بدين ترتيب، حضرت موسی (ع) به سبب نعمتهای الهی كه خداوند به او ارزانی داشت، متعهد شد كه هرگز از ظالمان و مجرمان پشتيبانی نكند.
✍ در اين آيه چند نكته وجود دارد:
♦️۱.ضرورت نعمت شناسی و شكرگزاری نعمت؛ بی توجهی به نعمتهای الهی، نوعی بی معرفتی نسبت به خدای مهربان است. ما غرق در نعمتهای اوييم، كه حتی قدرت شمارش آنها را هم نداريم، تا چه رسد به اينكه شكر آنها را به جا آوريم.‼️
♦️۲.بهرهگيری صحيح از نعمت ها؛ استفاده از نعمت الهی، در مسيري كه خلاف فرمان و رضای خداوند است، بزرگ ترين ناسپاسی است. شكر شايسته نعمت آن است كه آن را در راه خداپسندانه و صحيح مصرف كنيم.
💚 در اين باره، حضرت علی (علیهالسّلام) ميفرمايند:
أَقَلُّ مَا يَلْزَمُكُمْ لِلَّهِ أَلَّا تَسْتَعِينُوا بِنِعَمِهِ عَلَي مَعَاصِيهِ. [۲] كمترين چيزی كه برای خدا برعهده شماست، آن است كه از نعمتهای خدا در راه نافرمانی خدا استفاده نكنيد.
🔷 حضرت موسی (ع) مورد تأييد خداوند قرار گرفت، به مقام نبوت رسيد، برای نجات بنی اسراييل از چنگال ظلم و فرعون ستمگر، تلاش كرد، آنها را از رود نيل عبور داد و پس از آنكه مدتی طولانی زير سلطه ستمگرانه آن طاغوت بودند، آنها را به عزت و سروری رساند.
✅ اين عمل به دليل تعهدّی بود كه به خداوند داشت، تا هرگز پشتيبان ستمگران نباشد.
💯 آری!
شكرانه بازوی توانا بگرفتنِ دستِ ناتوان است 💯
---------------------
🌸[۱]: داستان مفصّل او در آيههای ۱۴ تا ۲۸ سوره مباركه قصص آمده است.
📗[۲]: نهج البلاغه، حكمت ۳۳۰.
JOiN👇
🍃🌸 @Kolbezendegi
ڪُلبـہ زِندِگــے👆
تصویری از «رامش» و عضو دیگر گروه داعش در کرج
#اخبار_البرز درفضای مجازی👇
@akhbare_alborz
🔴قرار بود عید فطر عملیات انتحاری انجام بدن
🔺 هشت نفر دیگه از عوامل دیگه شناسایی و دستگیر شدند
⚠️هرگونه موارد مشکوک را بدون درنگ اطلاع بدید تا از حوادث خون بار مانند حادثه کرمان و مجلس و.. جلوگیری کنیم
سازمان اطلاعات سپاه👈 ۱۱۴
ستاد خبری وزارت اطلاعات 👈 ۱۱۳
🛑این پست و حتما به اشتراک بگذارید
ـــــــــــــــــــــــ
پایگاه خبری صابرین نیوز↙️
🆘@sabreenS1_official
🔺 منظورش این است که به تروریست اعتبار بدهید، به خواستههایشان گوش کنید (انگار که نمیدانید چه میخواهند!) کوتاه بیایید و بهشان امتیاز بدهید تا کمتر ازتان بکشند.
🔹 همین مولوی عبدالحمید نماز هم که میرود چند خودروی تویوتا با یک گردان آدم مسلح دورش را میگیرند. چرا خودش نمیشنود؟ چرا به جای پرچم سفید اسلحه بلند کرده؟
🔸 کسی که بین حکومت و اهل بغی و محاربه وسط را بگیرد میانهرو نیست، به گروه تجزیهطلب رسمیت میدهد. برای زدن نظام روی فقه اهلسنت پا گذاشته و دارد رجز میخواند.
✍دانشطلب
ـــــــــــــــــــــــ
پایگاه خبری صابرین نیوز↙️
🆘@sabreenS1_official
هدایت شده از تیتر تجارت
♦️حقوق امسال کارمندان دولت ابلاغ شد
🔹معاون اول رییس جمهور تصویبنامه هیأت وزیران در خصوص حقوق کارمندان دولت و بازنشستگان کشوری، قضات، اعضای هیأت علمی دانشگاهها، کارانه پزشکان و حقوق والدین شهدا را به دستگاههای اجرایی ابلاغ کرد.
🔻خبرها و تحلیلهای اقتصادی را اینجا بخوانید👇
@Titretejarat
@Titretejarat
هدایت شده از تیتر تجارت
♦️انفجار قیمت جایگاه های سوخت / فروش پمپ بنزین تا ۲۰۰ میلیارد تومان!
🔹 بعد از جنجال فروش کارت سوخت حال شاید بد نیست بدانید که قیمت جایگاههای سوخت چقدر است.
🔹اگر سری به فضای مجازی بزنید با تبلیغات مختلف فروش پمپ بنزین مواجه میشوید.
🔹به عنوان مثال یک جایگاه سوخت در تهران با ۱۰۰۰ متر زمین به قیمت ۲۲۰ میلیارد تومان آگهی شده است.
🔹جایگاه سوخت دیگری هم با ۶۰۰۰ متر بنا به قیمت ۲۰۰ میلیارد تومان برای فروش گذاشته شده است.
🔹نکته جالب اینجاست که در این تبلیغات میزان فروش روزانه ۹۰ هزار لیتر و کارمزد ۸۰۰ میلیون تومانی اعلام شده است./روزگارخودرو
@titretejarat
هدایت شده از نـدانسته هـا
♦️از راست به چپ: محمدرضا شفیعی کدکنی، رخسار (شاعر تاجیک)، بزرگ علوی، محمود دولت آبادی و هوشنگ گلشیری برلین سال ۱۳۶۹
🆔
❓@nadanesteha ❓
⚠️آيا میدانید هر ۳۹ ثانیه یک حمله سایبری رخ میدهد؟❗️
🔅علاوه بر این، با انفجار هوش مصنوعی مولد (علاوه بر chatGPT)، انتظار میرود که 2200 حمله روزانه کنونی نه تنها چند برابر شوند، بلکه به مراتب فردیتر شوند.
🔅باج افزار احتمالاً در سال 2024 بر جرایم سایبری تسلط خواهد داشت. طبق آمار Statista، این باج افزار انگیزه اصلی بیش از 72 درصد از امنیت سایبری در سال 2023 بود.
💰متوسط باج در سال 2023، 1.54 میلیون دلار بود که تقریباً دو برابر رقم 812 هزار دلار در سال 2022 است.
🔅IBM گزارش می دهد که شناسایی یک حمله باج افزار به طور متوسط 49 روز طول میکشد و کسبوکارها و سازمانها را برای مدت طولانی آسیب پذیر می کند.
🔴چگونه می توانید از خود در برابر حملات باج افزار محافظت کنید؟
🔻هرگز از نرم افزارهای قدیمی استفاده نکنید.
🔻هرگز روی پیوندهای ناامن کلیک نکنید.
🔻هرگز USB را که متعلق به شما نیست وارد نکنید.
🔻از VPN در شبکه های عمومی استفاده کنید.
#متسا
#مرجع_ترویج_سواد_امنیتی
@matsa_ir
📱Adware یا بدافزار تبلیغاتی
💢کار این نوع بدافزارها جمعآوری برخی اطلاعات از سیستم و کامپیوتر شما و نمایش یکسری تبلیغات بر اساس این اطلاعات است. شاید در نگاه اول این نوع بدافزار خطری برای شما و اطلاعات شما نداشته باشد و بهعنوان یک مزاحم شناخته شود. واقعیت این است که این طرز فکر درست بوده و یک بدافزار تبلیغاتی بهتنهایی چیزی جز یک مزاحم نیست.
💢اما این بدافزار بیآزار ممکن است شما را به سمت یک سایت مخرب هدایت کند و موجب دانلود کردن نرمافزار مخربی شود که بستر رشد و تکثیر دیگر انواع بدافزارهای موجود را فراهم میآورد. از این رو همواره باید یک برنامه امنیتی قدرتمند بر اجرای این نوع بدافزارها نظارت داشته باشد.
#متسا
#مرجع_ترویج_سواد_امنیتی
@matsa_ir
🔰XSS Attacks
🔻مهاجمان سایبری با انتخاب تکنیک cross-site scripting یا XSS، می توانند کدهای مخربی را از طریق لینک به مرورگر هدف خود ارسال کنند. با کلیک کردن بر روی لینک، اسکریپت مورد نظر اجرا می شود. از طرفی به این دلیل که کاربر در بدو امر، در اپلیکیشن تحت وب، لاگین شده، بنابراین هر آنچه که در برنامه وارد می کند، توسط اپلیکیشن، معتبر شناخته می شود.
🔻به عنوان مثال، طی یک حمله XSS ممکن است پارامترهای درخواست یک انتقال وجه از اپلیکیشن بانک تغییر کند. در درخواست جدید یا همان درخواست جعلی، نام گیرنده ی وجه با نام مهاجم جایگزین می شود. حتی مهاجم می تواند میزان مبلغ را نیز تغییر دهد.
🔻برای مقابله با حملات XSS، استفاده از لیست سفید و همچنین یک روش دیگر تحت عنوان sanitizing پیشنهاد می شود که داده های ورودی را مورد بررسی قرار می دهد.
#متسا
#مرجع_ترویج_سواد_امنیتی
@matsa_ir
🔷️ امام صادق(ع):
🗣 تنها اسراری را با دوست خود در میان بگذار که اگر دشمن هم اطلاع یابد، به زیانت نباشد. چرا که ممکن است دوست تو نیز روزی دشمنت شود.
#پُر_حرفی
#غفلت_در_محافل_دوستانه
#متسا
#مرجع_ترویج_سواد_امنیتی
@matsa_ir
💢فرار ضاربین در یکی از پر دوربین ترین شهرهای جهان.
🔻پلیس لندن با داشتن حدود یک میلیون دوربین مداربسته موفق به دستگیری ضاربان نشده و مدعی است آنها از طریق فرودگاه گریخته اند.
-هدف ضاربان از زخمی کردن پوریا زراعتی چه بوده؟
-چرا این اتفاق درست بعد از تعدیل نیروهای رسانه ایران اینترنشنال و خبر تعطیلی دفتر واشنگتن رخ می دهد؟
-همزمانی فشارها به ایران و متهم سازی دخیل بودن در این اقدام و تلاش برای قراردادن سپاه در فهرست سازمانهای تروریستی با حمله رژیم صهیونیستی به کنسولگری ایران در دمشق چه معنایی دارد؟
- آیا این کار برای کاهش هجمه های صورت گرفته بر روی رژیم صهیونیستی و انحراف افکار عمومی طراحی شده؟ اقدامی که از جانب سرویسهای اطلاعاتی انگلیس مسبوق به سابقه است؛ علیرضا اکبری، ابرجاسوس انگلیس که چند ماه پیش به جرم جاسوسی اعدام شد با طراحی سناریوی سکته ساختگی سرویس MI6 در بیمارستان بستری شد تا بهانه ای برای بازنگشتن به ایران داشته باشد.
-آیا ماجرای پوریا زراعتی نیز سناریوی طراحی شده از جانب سرویسهای اطلاعاتی غربی است؟
#ایران_اینترنشنال
#متسا
#مرجع_ترویج_سواد_امنیتی
@matsa_ir