eitaa logo
فصلنامه قرآنی کوثر
155 دنبال‌کننده
1.2هزار عکس
284 ویدیو
507 فایل
ارائه معرفی مجله قرانی کوثر و مباحث قرآنی جدید
مشاهده در ایتا
دانلود
از بيست خرداد ماه تا ٢١ تير ماه١٤٠٤ به جهت ايام الله ومناسبت هاي ويژه، سیر آموزشی تربیتی،( پای رحل قرآن) متوقف شد ومعارف قرأني وولايي ارا ئه شد از امروز به لطف الهي اين سير ادامه مي يابد انشاءالله.
📖پای رحل قرآن: 📒سوره شمس، سوره‌ای با یازده سوگند 🔰قسمت دوم٢: ☀️سوره شمس با سوگندهای پی در پی آغاز می شوداین سوگندها به تعدادیازده می رسد که بیشترین تعداد سوگندهای قرآن را در خود جای داده و به خوبی نشان می‌دهد که مطلب مهمی در اینجا مطرح است، ☀️سوره شمس به عظمت آسمان‌ها و زمین و خورشید و ماه. در سوگندهای خود پرداخته است. ☀️سوره شمس با این سوگندها عموماً دو هدف دارد: نخست نشان دادن اهمیت مطلبی که سوگند برای آن یاد شده ( تزکیه نفس ) و دیگری اهمیت اموری که به آنها سوگند یاد شده است (مثلاً خورشید و ماه ) ☀️ در قرآن، بعضى مطالب با یک سوگند آمده است: «وَ الْعَصْرِ إِنَّ الْإِنْسانَ لَفِي خُسْرٍ» گاهى دو سوگند پشت سرهم آمده است. «وَ الضُّحى‌ وَ اللَّيْلِ إِذا سَجى‌» گاهى سه سوگند در پى هم آمده است: «وَ الْعادِياتِ ضَبْحاً، فَالْمُورِياتِ قَدْحاً، فَالْمُغِيراتِ صُبْحاً»گاهى چهار سوگند: «وَ التِّينِ وَ الزَّيْتُونِ وَ طُورِ سِينِينَ وَ هذَا الْبَلَدِ الْأَمِينِ»گاهى پنج سوگند: «وَ الْفَجْرِ، وَ لَيالٍ عَشْرٍ، وَ الشَّفْعِ وَ الْوَتْرِ، وَ اللَّيْلِ إِذا يَسْرِ» ☀️ولى خداوند در سوره شمس، ابتدا يازده سوگند ياد كرده و سپس به اهميّت تزكيه نفس اشاره كرده است. ☀️از امام صادق(ع) در خصوص سوگندها روایت شده است: منظور از خورشید(شمس) پیامبر(ص) است که خداوند در پرتو وجودش دین مردمان را آشکار ساخته و ماه(قمر) امیرالمؤمنین است که پس از پیامبر و در کنار اوست و از علم پیامبر سرشار است وشب(لیل) پیشوایان و حاکمان ستم و جور هستند که جایگاه خاندان پیامبر را با استبداد و خودکامگی غصب کردند و با ستمشان مانع دین داری مردم شدند. و روز (نهار) امامان از نسل فاطمه(س)هستند که برای دین خواهان جلوه و روشنگری می‌کنند ☀️نتیجه آنکه تزکیه نفس واصلاح وخروج از ظلمات وهدایت به نور بدون مربیان معصوم( عليهم السلام) امکان پذیر نیست وبرای این امور باید به آنها توسل وتمسک جست.
📖پای رحل قرآن: 📒اهمیت وجایگاه تهذیب وتزکیه: 🔰قسمت سوم٣: ☀️سوره شمس،بر ارزش و اهمیّت تزکیه نفس،تأکید می ورزد ☀️ارزش خورشید و ماه و شب و روز،بر کسی پوشیده نیست.حیات جانداران و پیدایش ابر و بارش باران و رویش گیاهان و درختان و تغذیه حیوانات و انسان،همه مرهون تابش خورشید است.شاید رمز سوگند به خورشید و ماه و شب و روز و...آن است که آنچه را که برای آن سوگند یاد شده(تزکیه نفس)به مقدار عظمت خورشید و ماه ارزش دارد. ☀️ سوره شمس بر آن است که انسان با الهام خدایی،کار نیک را از کار زشت تشخیص می دهد و اگر بخواهد رستگار شود،باید باطن خود را تزکیه کند و با انجام کارهای نیک،آن را رشد و پرورش دهد و گرنه از سعادت محروم می ماند. ☀️سوره شمس به افرادی که شرک، کفر ونفاق را تزکیه نکرده اند،در داستان قوم ثمود اشاره دارد که به خاطر تکذیب پیامبرشان حضرت صالح و کشتن شتری که معجزه الهی بود،به عذابی سخت گرفتار شدند. ☀️شاید این همه سوگند برای بیان اینکه رستگاری در سایه تهذیب است،به خاطر آن باشد که خداوند به انسان بفهماند که من تمام مقدّمات را برای تو آماده کردم،با نور آفتاب و ماه صحنه زندگی را روشن و با گردش شب و روز،زمینه تلاش و استراحت شما را فراهم کردم.زمین را برای شما گستردم و آسمان را برافراشتم و درک خوبی ها و بدی ها را به روح شما الهام کردم تا به اختیار خود،راه تزکیه نفس را بپیمایید. ☀️ اسلام،فکر انسان مادی را از شکم و شهوت و شمشیر و شراب،به تأمّل در عمق آسمان ها و زمین و گردش کرات و پیدایش ایام وا داشته است. ☀️در تفاوت میان وحی و الهام،گفته اند که الهام،درکی است که انسان سرچشمه آن را نمی شناسد،در حالی که گیرنده وحی،سرچشمه وحی را می شناسد ☀️خواسته ها و تمایلات و غرایز انسان به طور حکیمانه تعدیل شده است. «وَ نَفْسٍ وَ ما سَوّاها» ☀️ فهم و درک خوبیها و بدیها به صورت فطری،در عمق روح انسانها نهاده شده است. «فَأَلْهَمَها فُجُورَها وَ تَقْواها» ☀️ابتدا باید پلیدی ها را بشناسیم،سپس راه گریز و پرهیز از آنها قَدْ أَفْلَحَ مَنْ زَکّاها، وَ قَدْ خابَ مَنْ دَسّاها ☀️ازامام باقر و صادق علیهما السلام در تفسیر آیه «قَدْ أَفْلَحَ مَنْ زَکّاها»روایت شده است:«قد افلح من أطاع، یعنی آن کس که از پیامبر و امامان معصوم،اطاعت کرد،رستگار شد. ☀️در دید الهی،پاکان رستگارند. «قَدْ أَفْلَحَ مَنْ زَکّاها» ولی در نزد فرعونیان،زورمندان رستگارند که غلبه دارند و به ظاهر پیروزند. «قَدْ أَفْلَحَ الْیَوْمَ مَنِ اسْتَعْلی» ☀️در انجام کارهای خیر،امید رستگاری است. «وَ افْعَلُوا الْخَیْرَ لَعَلَّکُمْ تُفْلِحُونَ، در حالی که در تزکیه نفس و خودسازی،رستگاری قطعی است. «قَدْ أَفْلَحَ مَنْ زَکّاها» ☀️تزکیه نفس،شامل دوری از باورها، عقائد و رفتارهای مشرکانه و ناپسند و کسب عقائد و اخلاقیات و کردارهای مومنانه است.
📖پای رحل قرآن: 📒نقش تزکیه در فلاح و رستگاری مومن: 🔰قسمت چهارم٤: ☀️در قرآن،چهل مرتبه ماده فلاح به کار رفته که از بررسی آنها معلوم می شود رستگاری شامل چه گروه هایی می شود و چه گروه هایی از رسیدن به آن محرومند،همچون مجرمان که می فرماید: «لا یُفْلِحُ الْمُجْرِمُونَ» مجرمان همان افرادفاقد تزکیه هستند. ☀️یک فرد تزکیه شده می تواند منشأ تحول در جامعه شود و به جامعه رشد و شجاعت و شخصیّت و معرفت و وحدت دهد،چنانکه یک نفر تزکیه نشده برای رسیدن به هوسهای خود امت هایی را به فساد و نابودی و سقوط می کشاند. ☀️قرآن،برای رستگاری انسان ها دو عامل مطرح شده است:یکی ایمان و دیگری تزکیه.«قَدْ أَفْلَحَ مَنْ زَکّاها» ، «قَدْ أَفْلَحَ الْمُؤْمِنُونَ» ☀️بنابراین حقیقت ایمان و تزکیه یکی است و هر کس می خواهد خودسازی کند،باید مؤمن واقعی باشد.آری مؤمن واقعی کسی است که خود را تزکیه کند و تزکیه شده واقعی،کسی است که ایمان داشته باشد و احکام و تکالیف دینی را به دقت انجام دهد که در آغاز سوره مؤمنون آمده است. ☀️اگر نفس را رها کنیم،انسان را به سقوط می کشاند.از اين رونفس را باید کنترل کرد.«زَکّاها» ☀️ تزکیه و خودسازی،محروم کردن نیست،رشد دادن است. «زَکّاها» ☀️هر کس نفس خود را در لابلای عادات و رسوم و پندارها مخفی کند و غافلانه دنبال تأمین خواسته های نفسانی رود،محرومیّت بزرگی خواهد داشت. «قَدْ خابَ مَنْ دَسّاها