#ابزار #مقاله_نویسی #بین_المللی
✅ آوانگاری (نویسه گردانی) transliteration انگلیسی متون مشکّل عربی
🆔https://romanize-arabic.camel-lab.com/
@beautinesswriter
#برش_کتاب
🔰 #جاهلیت مدرن
✍️ کارن آرمسترانگ
📚 Armstrong, Karen. Muhammad Prophet for our time. HarperCollins, 2006, p. 7.
🔻 او [حضرت محمد (ص)] روح حاکم بر زمان خود را جاهلیت نامید. مسلمانان معمولاً این واژه را به معنای «زمان جاهلیت» یعنی دوران جاهلیت در عربستان میدانند. اما، همانطور که تحقیقات اخیر نشان می دهد، محمد از واژه جاهلیت نه برای اشاره به یک دوره تاریخی، بلکه برای اشاره به حالتی استفاده می کند که باعث خشونت و وحشت در عربستان قرن هفتم می شد. من استدلال می کنم که جاهلیت در #غرب امروز و همچنین در جهان اسلام بسیار مشهود است.
🔻 He called the prevailing spirit of his time jahiliyyah. Muslims usually understand this to mean the “Time of Ignorance,” that is, the pre-Islamic period in Arabia. But, as recent research shows, Muhammad used the term jahiliyyah to refer not to an historical era but to a state of mind that caused violence and terror in seventh-century Arabia. Jahiliyyah, I would argue, is also much in evidence in the West today as well as in the Muslim world.
▫️▫️▫️▫️
▫️▫️▫️▫️
▫️▫️▫️▫️
🌐 پورتال قرآن و استشراق 👈 https://eitaa.com/Quranic_Studies
💠درآمدی بر مدرسه تابستانی انعکاس | ۱۴۰۳
🔵 قرآن و عهدین: سنتها، بافتارها و بینامتنها
به منظور فراهم آوردن زمینهای مناسب برای آشنایی اولیه با رویکردهای مختلف پژوهشی در مطالعات تطبیقی قرآن و عهدین، امسال سه نشست با رویکردهای مختلف ترتیب داده شده است. این نشستها به عنوان مقدمهای بر چهارمین دوره مدرسه تابستانی انعکاس، فرصتی را فراهم میکنند تا شرکتکنندگان با ادبیات پژوهشی و رویکردهای متنوع در این حوزه بیشتر آشنا شوند.
✅ تمایز روایتها بین قرآن و عهدین: بررسی دو روایت ذبیح ابراهیم و حیات پس از مرگ
مهدی صالح (دانشجوی مطالعات دین دانشگاه هاروارد)
میزبان: محمد قندهاری
تاریخ: پنجشنبه ۱ شهریور - ساعت ۲۰ (به وقت تهران)
✅ زبانشناسی تطبیقی قرآن و عهدین: چالشها و بایستهها
حیدر عیوضی (عضو هیئت علمی پژوهشگاه قرآن و حدیث)
میزبان: فواد دانشپژوه
تاریخ: یکشنبه ۴ شهریور - ساعت ۱۹ (به وقت تهران)
✅ «پیامبری» بین قرآن و عهدین: نمونهای در مطالعات الهیات تطبیقی
یحیی صباغچی (عضو هیئت علمی دانشگاه شریف و رئیس گروه پژوهشی پویافکر)
میزبان: محمدرضا معینی
تاریخ: دوشنبه ۵ شهریور - ساعت ۱۸ (به وقت تهران)
✅ حضور در این نشستها برای تمامی علاقهمندان آزاد و رایگان است. اما به طور خاص به کسانی که قصد شرکت در چهارمین مدرسه تابستانی انعکاس را دارند و کسانی که برای ثبتنام در مدرسه دچار تردید هستند، توصیه میشود.
✍️ برای ثبتنام رایگان در این سه نشست، از طریق لینک زیر اقدام کنید:
https://northwestern.zoom.us/meeting/register/tJ0qd-iurzsuG90qYbaLVmtdZT8Q4SpbPBLM
#رویداد_انعکاس
@Inekas
▫️▫️▫️▫️
▫️▫️▫️▫️
▫️▫️▫️▫️
🌐 پورتال قرآن و استشراق 👈 https://eitaa.com/Quranic_Studies
#برش_کتاب
🔰 تاریخچه انتساب نسل #عرب به حضرت #ابراهیم (ع)
✍️ کاترینا بوری
🔻 در واقع، این ایده که اعراب از نسل ابراهیم هستند، هم در سنت اسلامی و هم در سنت یهودی-مسیحی ریشه دارد. در دنیای باستان متاخر، اعراب به اسماعیلیان، ساراسن ها یا هاجری ها معروف بودند.
🔻 مرجع اصلی این ادعا کتاب پیدایش 21: 9-21 (داستان اخراج هاجر از نزد ابراهیم) و پیدایش 25: 12-18 (تبار و محل زندگی اسماعیل) است. مرجع کلاسیک، مورخ کلیسایی قرن پنجم، سوزومن (Sozomen) (متوفی حدود 459 میلادی و از اهالی #غزه) است. او مانند گردآورنده تاریخ منسوب به سبئوس ارمنی (مورخ قرن هفتم میلادی)، بت پرستی اعراب را انحراف از یکتاپرستی اولیه آنها، و نیز تبار آنها را از طریق هاجر و اسماعیل توصیف می کند . به گفته سوزومن، اسماعیلیان خود را ساراسن نامیدند تا ننگ برده بودن در اصل نسب خود را پنهان کنند.
📚 “All We Know is What We Have Been Told”: Reflections on Emigration and Land as Divine Heritage in the Qur’ān, From the book The Coming of the Comforter: When, Where, and to Whom?, Caterina Bori, 2012, p.333.
▫️▫️▫️▫️
▫️▫️▫️▫️
▫️▫️▫️▫️
🌐 پورتال قرآن و استشراق 👈 https://eitaa.com/Quranic_Studies
#ابزار_پژوهش
🔰 آر دیسکاوری(R Discovery)
🔻 اگر نگران از دست دادن فرصت هستید اما از جستجوی مقالات تحقیقاتی آکادمیک مناسب خسته شدهاید، استفاده از فید خواندن آر دیسکاوری، را به شما پیشنهاد می کنیم چرا که مقالات را بر اساس علایق شما شناسایی میکند و توصیههای شخصیشده را به سبک رسانههای اجتماعی ارائه میکند. این اپلیکیشن برای دانشجویان و محققان است که جستجوی پیشینه پژوهش و ادبیات تحقیق را ساده میکند، هر کسی که علاقهمند به فعالیتهای علمی است میتواند از آن استفاده کند. با آر دیسکاوری که فوراً فیدهای خواندن شخصیسازی شده را بر اساس علایق شما ایجاد میکند، با اطلاعات اضافی خداحافظی کنید و از جدیدترین و مرتبطترین تحقیقات دانشگاهی برای خود مطلع شوید.
🔗 https://discovery.researcher.life/
منبع: سایت یابش
▫️▫️▫️▫️
▫️▫️▫️▫️
▫️▫️▫️▫️
🌐 پورتال قرآن و استشراق 👈 https://eitaa.com/Quranic_Studies
🔻 مرکز رشد و نوآوری پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی با همکاری سازمان توسعه همکاریهای علمی و فناورانه بینالمللی برگزار میکند:
➖ نشستهای روایتهای فرامرزی
🔹 کارگاه آشنایی با روش پذیرش در دانشگاههای معتبر جهان
📝محورهای کارگاه:
معیارهای دانشگاههای معتبر جهانی، تکنیکهای انتشار مقاله، روشها و تجارب اخذ فاند و پذیرش از مراکز دانشگاهی و پژوهشی معتبر جهانی
🎙 مدرس:
دکتر علم صالح
دانشیار گروه روابط بینالملل دانشگاه ملی استرالیا
📅 شنبه ۱۷ شهریور ۱۴۰۳، ساعت ۹ الی ۱۳
🏢 به صورت حضوری در پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی
💳 هزینه شرکت در کارگاه: ۲۵۰ هزار تومان
📩 تخفیف ۲۰ درصدی ویژه طلاب و دانشجویان
🔗 ثبتنام از طریق:
📍 inandin.ir/event/fund1
➖ جهت کسب اطلاعات بیشتر به این حساب کاربری در پیامرسان ایتا یا بله پیام دهید:
@incubator
@isdinternational
▫️▫️▫️▫️
▫️▫️▫️▫️
▫️▫️▫️▫️
🌐 پورتال قرآن و استشراق 👈 https://eitaa.com/Quranic_Studies
#حدیث_ثقلین
📚 تاریخگذاری حدیث ثقلین به روش #اسناد-متن
✍️ خلیل عدنانی
🔻 خلیل عدنانی در رساله دکتری خود در #هاروارد که در سال 2020 به نگارش درآمده است، در ضمیمه A به بررسی تاریخی حدیث ثقلین به روش مشهور اسناد-متن پرداخته است.
🔰 خلاصه نتایج او این است که 4 حلقه مشترک این روایت (با لفظ عترت و اهل بیت) در سده اول و اوایل سده دوم می زیسته اند و حتی میتوان حلقه مشترک را خود پیامبر اکرم (ص) دانست.
📌 بنابراین این حدیث را جزو کهنترین احادیثی باید دانست که انتسابش به رسول مکرم اسلام (ص) روشن است.
📌 #مادلونگ نیز در مقدمه کتاب جانشینی محمد [ص] بر نقش ویژه اهل بیت (ع) از منظر قرآن و پیامبر (ص) سخن مفصلی دارد.
📚 Dating the Thaqalayn Tradition through Isnād and Matn Analysis" in Andani, Khalil. 2020. Revelation in Islam: Qur’ānic, Sunni, and Shi#i Ismaili Perspectives. Doctoral dissertation, Harvard University, Graduate School of Arts & Sciences.
▫️▫️▫️▫️
▫️▫️▫️▫️
▫️▫️▫️▫️
🌐 پورتال قرآن و استشراق 👈 https://eitaa.com/Quranic_Studies
ANDANI-DISSERTATION-2020 - Revelation in Islam Qur’ānic Sunni and Shiʿi Ismaili Perspectives.pdf
11.56M
#دانلود
📚 متن کامل رساله دکتری خلیل عدنانی در دانشگاه هاروارد با عنوان «وحی در اسلام»
📚 Andani, Khalil. 2020. Revelation in Islam: Qur’ānic, Sunni, and Shi#i Ismaili Perspectives. Doctoral dissertation, Harvard University, Graduate School of Arts & Sciences.
▫️▫️▫️▫️
▫️▫️▫️▫️
▫️▫️▫️▫️
🌐 پورتال قرآن و استشراق 👈 https://eitaa.com/Quranic_Studies
رویکرد قرآنی مادلونگ به مسأله جانشینی پیامبر(ص) و بازتاب آن در آثار خاورشناسان.pdf
370.9K
#دانلود_مقاله
📚 رویکرد قرآنی مادلونگ به مسأله جانشینی پیامبر (ص) و بازتاب آن در آثار خاورشناسان
✍️ محمدحسین محمدی، باقر ریاحی مهر، سید محمد سلطانی
🔻 مسأله جانشینی پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله) از مهمترین مسائل صدر اسلام تا کنون و اصلیترین وجه تمایز تشیع با سایر فرق اسلامی بوده است. از این رو کتب و مقالات بیشماری حول آن نگاشته و رویکردهای مختلفی برای تحلیل این مسأله به کارگرفته شده است. برخلاف مسلمانان، رویکرد قرآنی در میان خاورشناسان معمولا به-خاطر این تصور که قرآن پیش بینی و حتی اشاره ای در این بحث ندارد، مغفول واقع شده است. آغاز این حرکت توسط مادلونگ در کتاب جانشینی محمد (صلی الله علیه و آله) بوده است که در 1997 م منتشر و به زودی به عنوان یک مرجع مهم در این بحث شناخته شد. او در مقدمه کتابش تحت عنوان «حقوق خویشاوندی و خاندان های پیامبران در قرآن»، به بررسی نسبتا مفصّلی درباره نقش و اهمیت خاندان انبیاء در تأیید، تثبیت و ادامه مسیر رسالت و هدایت ایشان، پرداخت و نشان داد که مطابق نظر قرآن، جانشین پیامبران از میان خاندان ایشان و توسط خود آنها صورت می پذیرد و پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله) نیز قصدی جز این نداشته است.
🔗 کنگره بین المللی قرآن و علوم انسانی، 1396.
▫️▫️▫️▫️
▫️▫️▫️▫️
▫️▫️▫️▫️
🌐 پورتال قرآن و استشراق 👈 https://eitaa.com/Quranic_Studies
📚 کهنترین چاپ قرآن، با شمارهگذاری آیات
✍ مجید سلیمانی
پرسشی بود و هست که شمارهگذاری (و نه شمارش) آیات قرآن در میان متن به کی و کجا بازمیگردد؟...
نگارنده چندی پیش در سخنرانی فرانسوا دروش، از برجستهترین متخصصان تاریخ قرآن، به نکته بالا برخورد و با توجه به سابقه بحث و نظر در این خصوص بین برخی پژوهشگران، به نظرش مفید آمد که آن را با جستجویی بیشتر امّا توضیحاتی مختصر با علاقمندان این مطالعات تاریخی به اشتراک گذارد.
اوّلین چاپ کامل متن قرآن، با خطّ عربی، به سال ۱۵۳۷ در ونیز بازمیگردد. ناشر ایتالیایی آن، پاگانینو پاگانینی، انگیزهای تجاری داشت که فروش گسترده این چاپ در سرزمینهای اسلامی و خصوصا عثمانی بود منتهی به دلیل ناآشنایی با خطّ عربی و نداشتن مشاوری در این زمینه، چاپ آن قدر پرخطا از آب درآمد که از سوی مسلمانان به کلّ رد شد و بدبینی دستگاه پاپ به چاپ آثار اسلامی هم موجب شد که کتاب جمع شود و از بین برود. از این چاپ تنها یک نسخه باقی مانده است. تصویری آوردهام. میبینیم که در این چاپ هنوز شمارهگذاری آیات دیده نمیشود.
امّا پس از آن کهنترین چاپ متن کامل قرآن به سال ۱۶۹۴ در هامبورگ میآید که ابراهام هینکلمان، الهیدان پروتستان و شرقشناس آلمانی آن را منتشر کرد با عنوان:
«قرآن (یا) قانون اسلامی، از محمّد فرزند عبدالله»
در برگ دیگر عنوان عربی به شیوه چوبتراشی (زیلوگرافی) آمده است:
«بسم الله الرحمن الرحیم، القرآن و هو شرعة الاسلامیّة، محمّد ابن عبدالله»
حوادث زندگی ابراهام هینکلمان بیشتر به فعالیتهای درون مذهبی مسیحیت مرتبط بوده است منتهی شهرت نام او امروزه به دلیل همین چاپ است. هینکلمان به ارزش ادبی و تاریخی و مذهبی قرآن واقف بود. در مقدّمه کتاب پیشتر رفع اتّهام مقدّر میکند و میگوید علاقه شخصی او متون عبری است و نه عربی و قصدش از این چاپ ترویج عقاید اسلامی نیست بلکه فراهم آوردن متن قرآن و بعد ترجمهای از آن جهت مطالعات دقیقتر قرآن است. ترجمه لاتین او البته منتشر نشد و او یک سال پس از چاپ این کتاب، تنها در چهل و سه سالگی، درگذشت. به هر شکل، تا پیش از آن که آنجلیکا نُیوِرت تنها نسخه از چاپ قدیمی پاگانینی را به سال ۱۹۸۷ در صومعهای در ونیز بیابد قرآنِ هینکلمان، کهنترین چاپ قرآن شناخته میشد.
به واقع هینکلمان بود که، متاثّر از سنّت کتاب مقدس، آیهها را شمارهگذاری کرد و در میان متن آورد. دقّت کنیم که «شمارهگذاری» به این شکل امری به نسبت جدید است، حتی در فرهنگ غربی. در دستنویسهای کتاب مقدس هم رایج نبوده است امّا بعد از عصر چاپ و ابتدا در ترجمهها شکل میگیرد، و آنگاه به خود متن اصلی بازمیگردد به دلیل نیاز به تطبیق و ارجاع و نظایر آن. اولین شمارهگذاری کتاب مقدس هم به سال ۱۵۲۷ است، که چاپ ترجمه لاتین عهد جدید است و بعد از آن البته رواجی کلی دارد. در چاپ قرآن هم همان سنت کتاب مقدس رعایت شده است. این نکته خاص آیات قرآن نیست، شمارهگذاری سورهها همچنین است، و ابیات و اشعار و نظایر آن.
به قرآن هینکلمان بازگردیم که عکسی از جلد و برگ اول آن آوردهام. چند نکته قابل توجه در همین برگ میبینیم:
نخست آن که شماره در ابتدای آیه آمده است چنان که امروزه هم در کتاب مقدّس چنین است.
این که سوره فاتحه را مدنی خوانده است اینجا مورد نظر ما نیست امّا میبینیم که «بسمله» را در این سوره یک آیه نشمرده است. به واقع در چاپهای امروزی، تنها در همین سوره است که بسمله آغازین سور یک آیه به شمار میآید و در سورههای دیگر چنین نیست. اینجا هینکلمان قاعده یکسانی روا داشته است و چون بسمله را در شمار نیاورده، آیه آخر، همچنان متاثر از برخی سنن قدیم در منابع اسلامی، به دو بخش تقسیم شده تا شماره آیات این سوره مطابق سنّت کهن هفت باشد و مطابق تفاسیر، مصداقی از «سَبْعاً مِنَ الْمَثانِي» در سوره حجر.
دیگر آن که در ابتدای سوره بقره هم میبینیم «حروف مقطعه» یک آیه مستقل محسوب نشده است.
و نکته آخر هم تکرار شمارهگذاری در کنار سطرهاست.
هر سه نکته اخیر، خیلی زود و تنها در فاصله چهار سال، در چاپ قرآن ۱۶۹۸ ماراچی تغییر کرده است. این بار، بسمله در خصوص سوره فاتحه یک آیه محسوب شده و تقطیع آخر به شیوه مرسوم بازگشته است. حروف مقطعه هم یک آیه به شمار آمده و شمارههای در حاشیه حذف شدهاند.
امّا ماراچی ثبت شماره در ابتدای آیه را تغییر نداده است. به واقع این قاعده تا سالها پابرجا میماند چنان که چاپ بسیار مهمّ فلوگل به سال ۱۸۳۴ هم از آن پیروی کرده است. در نهایت طبع قرآن مرجع الازهر به سال ۱۹۲۵ این شمارهگذاری را به پایان آیات برده است، به صورتی که امروزه همگی میشناسیم.
🔗 منبع: کاریز
▫️▫️▫️▫️
▫️▫️▫️▫️
▫️▫️▫️▫️
🌐 پورتال قرآن و استشراق 👈 https://eitaa.com/Quranic_Studies
🔻
📚 #غرض سور، #انسجام سور و #تفسیر_ساختاری
🔰 یکی از انتقادات رایج غیرمسلمانان به قرآن کریم بی نظمی و عدم انسجام محتوا و خط سیر سوره ها بوده است. از این رو اندیشندان مسلمان و غیرمسلمان تلاشهای فراوانی برای نشان دادن انسجام سوره های قرآن کریم انجام داده اند.
🔶 محمد #خامهگر در کتاب تفسیر ساختاری قرآن مینویسد:
🔻 توجه جدی به غرض سوره ها و تاکید بر آنکه هدف هر سوره باید اساس فهم آیات و کشف ارتباط آنها قرار گیرد از مباحث مهمی است که بسیاری از مفسران معاصر جهان اسلام آن را تایید می کنند.
🔻 اندیشمندانی همانند عبدالحمید فراهی، اشرف علی ثنوی، محمد عبده، احسان امین اصلاحی، احمد مصطفی مراغی، سید قطب، علامه سید محمد حسین طباطبایی، محمد عزه دروزه، سعید حوّی و محمود بستانی در تفاسیر خود تلاش کردند با کشف غرض سوره های قرآن، انسجام متنی سوره را نشان دهند. [نیز نک: النظم الفنی فی القرآن (عبدالمتعال الصعیدی)، التفسیر الواضح (محمود حجازی)، التفسیر الوسیط (طنطاوی)، راهنمای مربی تدبر در سوره ها (علی صبوحی)]
🔻 روش های مورد استفاده آنان عبارتند از:
1️⃣ دسته بندی روشمند آیات
2️⃣ توجه به عناصر متنی و برون متنی سوره
3️⃣ بررسی روابط میان متنی سوره ها
4️⃣ توجه به تکرارهای لفظی و معنایی سوره
🔰 غرض سور طبق نظر آقای خامه گر در تصاویر فوق نشان داده شده است.
🔗 منبع: تفسیر ساختاری قرآن کریم، محمد خامه گر، پژوهشگاه حوزه و دانشگاه، 1402، چاپ ششم.
▫️▫️▫️▫️
▫️▫️▫️▫️
▫️▫️▫️▫️
🌐 پورتال قرآن و استشراق 👈 https://eitaa.com/Quranic_Studies
#انعکاس_کتاب
📚 رمزگشایی از قرآنِ مدنی
✍️ به سرویراستاری نیکۆلای ساینای
🔻 نشر بریل از مجموعه متنها و پژوهشهای قرآنی، جلد ۱۹، فوریهی ۲۰۲۲،
Sinai, N. (Ed.). (2022). Unlocking the Medinan Qur’an. Leiden: Brill.
🔗 کتاب در سایت ناشر:
https://brill.com/view/title/61809
📝 معرفی از علی خمامی
🔶 مقدمه کتاب:
آن دست از سورهها و قطعههای قرآنی که معمولاً متأخر از هجرت محمد فرض میشوند جایگاه ویژهای در عصر شکلگیری اسلام داشتهاند: آنها باورهای بعدی دربارهی مرجعیتِ الگووار و حیطهی مسئولیتِ جهانی رسالت محمد را از اساس شکل دادهاند؛ بنیان مهمّی برای تکوین اسلام به دینی که تمرکزِ زیادی بر شرع دارد نهادهاند و امت قرآنی را از مسیحیت و یهودیت متمایز کردهاند. کتاب حاضر نمونهای غنی از مجموعه رهیافتها به چالشهایيیست که این بخش قرآن مطرح میسازد، شامل ویژگیهای عقیدتی و ادبیِ این بخش، رابطهاش با سنتهای دیگرِ دورهی باستانِ متأخر و مسئلهی تدوین شفاهی.
🔶 فهرست کتاب:
🔹 بخش ۱: ویژگیهای ادبی قرآن مدنی
فـ۱- درآمدی بر دستور زبان ترکیبی سورههای مدنی - نیکولای ساینای
فـ۲- لایههای واژگانی دربرابر الگووارههای ساختاری در سرآغاز سورهی بقره: ساختارهای معمولاً مدنی در سورهی بقره، آلعمران و برخی نگاشتههای کوتاهتر مدنی - ماریانا کْلار
فـ۳- ریختوارهها و تکرار در قرآن مدنی: داستانِ گوسالهی زرّین در میان سورههای مکی و مدنی - چِچیلیا پِلومبو
فـ۴- سخنوریِ پرسشگرانه و گفتمان سنجشگرانه در سورههای مدنی - نورا اشمیت
فـ۵- حالتهای ندایی در قرآن و چارچوببخشی به آوازدهیهای پیامبرانه - دِوین استووارت
🔹 بخشِ ۲: آیین، پیامبرشناسی و شریعت: چند درونمایهی مدنی
فـ۶- بازنگری در قبلهی امت محمد - آنگِلیکا نُیوِرت
فـ۷- اطاعت از خدا و رسولش: پیامبرشناسی مدنی در قرآن مکی؟ - اَندرو جـ. اوکانِر
فـ۸- شریعت در قرآن مدنی: مسئلهی احکام بایبلیِ زنای محارم و بازگفتِ قرآنیاش - هولگِر زِلِنتین
🔹 بخشِ ۳: مطالعهی جداگانهی سورهها
فـ۹- پویاییشناسیِ سورهی آل عمران - نیل رابینسِن
فـ۱۰- راهنمای مایههای شرعی در سورهی نساء - جوزِف لائوری
فـ۱۱- سخنوریِ شورانگیز، پیرنگ و اقناع در یک سورهی جهادی (اَنفال) - کارِن باوئِر
فـ۱۲- بینامتنیّت، دوتاییها و شفاهیبودن در قرآن با توجه به سورههای ۶۱ و ۶۶ - گابرییِل رینولدز
فـ۱۳- سورهی ۶۳ (منافقون): واکاویِ متنی-انتقادی و ساختاری - ثاقِب حسین
@inekas
▫️▫️▫️▫️
▫️▫️▫️▫️
▫️▫️▫️▫️
🌐 پورتال قرآن و استشراق 👈 https://eitaa.com/Quranic_Studies
📚 از آدم و فرشتگان...
✍️ مجید سلیمانی
🔻 در قرآن میخوانیم که به هنگام آفرینش انسان، خداوند به فرشتگان گفت که «من در زمین جانشینی خواهم گماشت»، و [فرشتگان] گفتند: «آیا کسی را میگماری که در آن فساد کند، و خونها ریزد؟» و خداوند گفت که: «من چیزی میدانم که شما نمیدانید.»
میدراش ربّه یا میدراش برشیت (تفسیر آفرینش) از مهمترین تفسیرات تورات است که در حدود سالهای پانصد میلادی، یکی دو قرن قبل از اسلام، تالیف شده و متمرکز است بر تفسیر کتاب پیدایش. آن را یکی از «زیرمتن»های قرآن دانستهاند و من پیشتر در سخن از حکایت «ابراهیم در آتش»، سابقه تفسیر دیگری از آن آورده بودم. آنجا، مثل عموم بحثهای میدراشی و تلمودی، گفتگوست بین مفسّران تورات. جایی، فصل هشتم، بند پنجم، این پرسش مطرح میشود که چرا خداوند در تورات میگوید که «انسان را به صورت خود بسازیم؟» چرا فعل جمع میآورد؟ و پاسخ مفسّر آن است که «چون خداوند همراه فرشتگان است و با آنها سخن میگوید...» و آنگاه این داستان بسطی مییابد.
در ادامه میآید که خداوند، در باب خلقت آدم، با چهار فرشته عشق، حقیقت، عدالت و صلح مشورت میکند. این چهار با هم ملاقات میکنند و بحث میکنند که آدمی آفریده شود یا نه. در این میان:
عشق میگوید همانا که آفریده شود، چون او عشق خواهد ورزید. (عشق اینجا به معنی مِهر و بخشندگی).
حقیقت میگوید تا آفریده نشود، چون او به دروغ خواهد گروید.
عدالت میگوید تا آفریده شود، چون او عدالت خواهد ورزید.
صلح میگوید تا آفریده نشود، چون در پی نزاع و دشمنی خواهد رفت.
فرشتگان همچنان به بحث خود ادامه میدادند که خداوند بازگشت و گفت این بحث چیست؟ من انسان را آفریدهام!
آنگاه خداوند «حقیقت» را، که مخالف بود و اعتراض کرده بود، به زمین تبعید میکند! دیگر فرشتگان شکایت میکنند که چرا با او چنین میکنی؟ و خداوند میگوید او را به زمین فرستادم تا «حقیقت» بر زمین روییده شود... آن صلح چه؟ سخنی در باب تبعید او نیست. تفسیر بیشتر آن که نگرانی او دیگر وجهی ندارد چون دسترسی آدمی به حقیقت، او را از نزاع و خونریزی باز میدارد! در تفسیر عرفانیتر دیگری آمده که «سلام» یا «شلوم» خود نام خداوند است و گویا سخن او، نگرانی یا ندای درونی خود خداوند بوده است. شاید هم با دیدن سرنوشت «حقیقت» زود توبه کرده! منتهی سرنوشت او چندان در این داستان مورد توجه نبوده است و این حکایت هم فقط برای تفسیر فعل جمع آفرینش نیست! به واقع در ادامه میآید که آن «حقیقت» نازل شده بر زمین چیست؟ تورات است که آسمانی است و از نزد خداست. نوعی تبیین علّت «تنزیل کتاب» است به زمین و صورتی از: إِنَّا أَنْزَلْنَا التَّوْرَاةَ فِيهَا هُدًى وَنُورٌ يَحْكُمُ بِهَا النَّبِيُّونَ...
خطوط تقارب و تفارق با قرآن آشکار است. اشارهای به اصل داستان هست، منتهی از منظری تنزیهی و هم در قالب سبک و مقصودی که قرآن پی میگیرد، حذف و تعدیلی صورت گرفته. تنها سخن و اعتراض فرشته «صلح» آمده که گویی اینک سخن همه ملایک است: «قَالُوا أَتَجْعَلُ فِيهَا مَنْ يُفْسِدُ فِيهَا وَيَسْفِكُ الدِّمَاءَ؟ » و پاسخ خداوند از آن حکایت دور نیست. بعد توبه فرشتگان است در قرآن که «لا عِلم لَنا، یا الهی غَیرَ ما عَلَّمتَنا». آن بحث تنزیل «حقیقت» هم در آن قالب نیامده گرچه به صورتی دیگر ظاهر میشود. به واقع فرشته حقیقت نازل نمیشود، بلکه فرشتگان حقیقت را، تورات و انجیل و قرآن را، جهت تعلیم و تزکیه آدمی به زمین میآورند. مجملش گفتیم...
📌 عشق، חֶסֶד خسد، منتهی «حسد» در معنی مهر و دوستی و محبّت و غیرت. بر خلاف عربی معنی مثبت دارد.
حقیقت، אֱמֶת اِمِت، خیلی اوقات همچون صفتی همراه تورات میآید، «تورات امت» (همچون «قرآنِ کریم»). مهم است از منظر سابقه پیوستگی تورات و «حقیقت» چنان که آمد. «اِمِت» به ظاهر معادل عربی ندارد منتهی در اصل صورت کوتاه شده از ریشه امن است، به معنی باور و پناه، مثل عربی، امن و ایمان.
צֶדֶק صدق، صداقت و درستی و عدالت. چنان که در عربی.
שָׁלוֹם شلوم، صلح، معادل سلام
🔗 منبع: کانال کاریز
▫️▫️▫️▫️
▫️▫️▫️▫️
▫️▫️▫️▫️
🌐 پورتال قرآن و استشراق 👈 https://eitaa.com/Quranic_Studies
🎙 نظریه های جدید در مورد طوفان و کشتی #نوح (ع)
✍️ آلن دیکین، پروفسور ممتاز زمین شناسی، دانشگاه مک مستر، کانادا
🔻 یهودیان، مسیحیان و مسلمانان همگی ابراهیم را به عنوان پدر ایمان معرفی می کنند، اما کتاب مقدس و قرآن می گویند که ایمان به خدا خیلی قبل از ابراهیم آغاز شده است. کتاب مقدس ادعا می کند که نوح مردی با ایمان بود که این ایمان را با ساختن کشتی به فرمان خدا نشان داد. با این حال، اگر سیل یک رویداد واقعی بود تا یک افسانه، باید زمان و مکان آن را تعیین کنیم. اکثر محققین موافقند که طوفان نوح یک طغیان رودخانه فاجعه بار در بین النهرین بود، اما با تاریخ نسبتاً متأخر در حدود 2900 قبل از میلاد. با این حال، هیچ مدرکی در پرونده باستان شناسی دال بر وقوع سیل ویرانگر در چنین تاریخی دیرهنگام وجود ندارد. از سوی دیگر، چندین خط شواهد نشان می دهد که تاریخ بسیار زودتر برای طوفان نوح، در دوره نوسنگی در حدود 5600 قبل از میلاد وجود دارد. این سؤال را ایجاد می کند که چگونه می توان کشتی را با ابزارهای اولیه عصر سنگی ساخت. با این حال، لوح Ark تازه کشف شده نشان می دهد که کشتی می تواند به عنوان یک کلک چوبی بزرگ با یک خانه نی ساخته شده باشد. بررسی دقیق طرح این کشتی قایق نشان می دهد که می توانسته در دوره نوسنگی با استفاده از منابع موجود در بین النهرین باستان ساخته شده باشد.
🔰 این نشست در سال 2022 انجام شده است و فایل صوتی آن در کانال زیر قابل دسترس است:
@NorthwesternSMA
📚 دو مقاله ایشان در این باره در ادامه تقدیم میشود👇
▫️▫️▫️▫️
▫️▫️▫️▫️
▫️▫️▫️▫️
🌐 پورتال قرآن و استشراق 👈 https://eitaa.com/Quranic_Studies
dickin 2022- noah’s ark.pdf
1.26M
📚 The Design of Noah’s Ark and Its Significance for Biblical Faith
✍️ Alan Dickin
▫️▫️▫️▫️
▫️▫️▫️▫️
▫️▫️▫️▫️
🌐 پورتال قرآن و استشراق 👈 https://eitaa.com/Quranic_Studies