اینجاست که باید به دو شاخص مهم درباره التهابات بازار اشاره کنیم. شاخص موو (MOVE) که نوسانات مورد انتظار بازار اوراق خزانهداری آمریکا را اندازهگیری میکند و شاخص VIX که نوسانات بازار سهام S&P ۵۰۰ را میسنجد.
این دو شاخص، میزان ترس بازارهای مالی و اقتصادی آمریکا را اندازهگیری و مشخص میکند. نکته جالب درباره هردو شاخص این است که به شکل خطرناکی در میزان بالایی هستند. بسیاری از تحلیلگران، سطح ۱۴۰ برای موو را به عنوان یک آستانه بحرانی در نظر میگیرند. عبور از این سطح در گذشته با دورههای استرس شدید مالی و مداخله فدرال رزرو همراه بوده است. در زمان نگارش این متن، عدد شاخص ۱۳۷ است. معمول این است که در این شرایط که بازار به شدت ترسیده، فدرال رزرو، نرخ بهره را کاهش میدهد تا سرمایهها به سمت تولید برود و از رکود جلوگیری شود.
اما یک مشکل ساختاری وجود دارد. تعرفههای ترامپ باعث افزایش تورم میشود چراکه تمام کالاهای وارداتی را گرانتر از قبل میکند. با افزایش تورم یا چشمانداز افزایش تورم، فدرال رزرو (بانک مرکزی آمریکا) باید نرخ بهره را افزایش دهد تا از افزایش شدید تورم جلوگیری کند. پس آمریکا امروز با یک مسئله کاملاً متناقض مواجه است. از طرفی برای جلوگیری از ترس بازار از رکود، باید نرخ بهره را کاهش دهد و از طرف دیگر باید برای جلوگیری از تورم، نرخ بهره را افزایش دهد.
دقیقاً اینجاست که مسئله نفت و اهمیت قیمت آن دوچندان میشود. هرگونه افزایش قیمت نفت به معنای افزایش تورم و بالا رفتن ریسکهای تولیدی است و فدرال رزرو را به سمت افزایش نرخ بهره سوق میدهد. افزایش قیمت نفت باعث خواهد شد تا ریسک بازارهای مالی در آمریکا افزایش یابد و احتمال ریزش شدید بازارها و رکود بعد از آن هم بیشتر شود. تحقیقات دقیق نشان میدهد افزایش قیمت نفت و سیاستهای پولی، بیشترین سهم در تورم آمریکا را داشتهاند.
حالا مشخص میشود آمریکای ترامپ، در آستانه یک رکود تورمی بزرگ قرار دارد. شاخص «عدم قطعیت اقتصادی آمریکا» به بالاترین میزان از زمان کرونا و بالاتر از بحران مالی ۲۰۰۸ رسیده است. گلدمن ساکس گفته احتمال رکود به علت سیاستهای تعرفهای ترامپ به ۴۵ درصد رسیده و جیپیمورگان این احتمال را تا ۶۰ درصد بالا برده است. جهش در بازار اوراق و فشار به بازارهای مالی هم در شاخصهای کنونی قابل مشاهده است.
آن چیزی که میتواند این وضعیت را تشدید کند و درواقع آمریکا را از این لبه پرتگاه به داخل پرتگاه پرت کند، افزایش قیمت نفت است. در روزی که بازارهای آمریکا به علت اعلام تعرفهها ریزش تاریخی داشت، ترامپ یک پیام مفصل را منتشر کرد که با این جمله آغاز میشد؛ «قیمت نفت پایین است.» اما ترامپ با مشکلات بزرگی برای کنترل قیمت نفت مواجه است. شرکتهای نفتی آمریکا به علت کم بودن قیمت نفت، قصدی برای افزایش تولید ندارند. همین امر باعث میشود تا ترامپ سعی کند، عربستان را به افزایش تولید سوق دهد. اعلام افزایش تولید اوپک دقیقاً به همین علت است. علت اولین سفر خارجی ترامپ به عربستان هم برای تضمین همین امر و البته نقد کردن میلیاردها دلار پول وعده داده شده اعراب است.
حالا و در این لحظه حساس برای آمریکا و شخص ترامپ، سخن گفتن از جنگ بزرگ در خاورمیانه قطعاً به ریسکهای بازار مالی در آمریکا خواهد افزود. همچنین چشمانداز قیمت نفت را به بالای ۷۰ دلار خواهد برد که یک فشار عظیم به بازار آمریکا تحمیل خواهد کرد. لذا ترامپ به ناگهان، فتیله هرگونه خطر جنگی با ایران را پایین میکشد و نتانیاهو را در کاخ سفید مینشاند تا به همه نشان دهد که قرار نیست فعلاً جنگی دیگر در خاورمیانه اتفاق بیفتد.
ما به عنوان ایران باید این فرصت بزرگ را فهم کنیم. این یک فرصت محدود از لحاظ زمانی است. ترامپ و تیمش قصد دارند در ۹۰ روز معافیت، قراردادهای تجاری با دنیا ببندند. نتیجهای که اگر حاصل شود، ریسکهای بازار را به شدت کاهش خواهد داد و مسئله ترامپ برای قیمت نفت را حل خواهد کرد. یعنی ابزار ایران برای کنترل تنش و فشار به آمریکا را از بین خواهد برد.
این یک مدت محدود برای ایران است تا از ترامپِ در خطر رکود، امتیاز بگیرد. توجه کنید که این نگاه، برعکس نگاه زمستان سخت اروپاست که میگفت دست نگه داریم تا امتیاز بیشتری بگیریم. این نگاه میگوید با سرعت باید از آمریکا امتیاز اقتصادی و نه حقوقی بگیریم. رفع همه تحریمها به صورت حقوقی در برجام تجربه شده و همین ترامپ بدون توجه به هیچ قاعده جهانی، آن را کنار گذاشته است. پس حرکت در همان مسیر اشتباه محض خواهد بود. باید ترامپ را از افزایش ریسک نفتی ترساند و از او امتیازاتی مانند آزادسازی پولهای بلوکهشده ایران، فروش مشخص و دارای محدوده معین به کشور معین با تسویه کاملاً مشخصشده ذیل تأییدیه اوفک، برخی معافیتهای تحریمی مشخص و... گرفت.
۲۹ فروردین
امتیازاتی که نقد است یا تقریباً غیرقابل شکستهشدن است. توضیح این پیشنهاد مبتنی بر اقتصاد سیاسی مفصل اماکاملاً استوار بر واقعیت اقتصاد جهانی است.
۲۹ فروردین
سرنوشت مکانیسم ماشه چه خواهد شد؟
به گزارش مشرق، کانال تلگرامی اندیشکده تهران نوشت:
سفر رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی به تهران نقطه اتصال دو روند کلیدی به شمار میرود: نخست، نظارت و راستیآزمایی فنی در حوزه هستهای چه در چارچوب تعهدات ایران ذیل انپیتی و چه در چارچوب سازوکارهای حقوقی برجام. دوم، تحولات سیاسی در عرصه بینالمللی و مذاکرات دوجانبه ایران و آمریکا.
مکانیسم ماشه و گزارش سال دهم برجام
با توجه به زمان اندک باقیمانده تا پایان مکانیسم ماشه (اکتبر ۲۰۲۵) و هشدارکشورهای اروپایی برای فعالسازی آن در صورت عدم حصول یک توافق تا ماه ژوئن، گزارش جامع مدیرکل آژانس بینالمللی در سال دهم برجام از اهمیت زیادی برخوردار است. بنا به اعلام گروسی این گزارش پیش از ماه ژوئن منتشر خواهد شد. درصورت منفی بودن این گزارش کشورهای اروپایی بهانه لازم را برای فعال کردن ماشه بدست میآورند و در صورت مثبت بودن میتوان به عدم فعالسازی آن امیدوارتر بود. بنابراین سفر گروسی از حیث تاثیر بر این گزارش مهم است.
اختلافات فنی و تقاضای آژانس برای تضمینهای معتبر
در حال حاضر، فارغ از ملاحظات سیاسی برخی موضوعات فنی میان ایران و آژانس (چه در چارچوب پادمان و چه در چارچوب برجام) وجود دارد که نوع تعامل ایران با آژانس درباره آنها بر گزارش مدیرکل تاثیر خواهد داشت:
۱. نظارت و نصب تجهیزات: ایران پس از توقف اجرای پروتکل الحاقی، برخی از این تجهیزات نصب شده نظیر دوربینهای نظارتی در مراکز کلیدی مانند نطنز و فردو را از کار انداخته بود. آژانس خواستار نصب مجدد این تجهیزات است.
۲. مکانهای اعلامنشده و کشف ذرات اورانیوم: آژانس خواهان توضیح درباره یافتن ذرات اورانیوم با غنای بالا در مکانهایی مانند تورقوزآباد و آباده است که بهطور رسمی به آژانس اعلام نشدهاند. ایران مدعی است هیچ مکانی که باید تحت موافقتنامه پادمان جامع(CSA) اعلام شود وجود ندارد.
۳. ناهمخوانی در موازنه مواد هستهای (SRD): یک موضوع مورد اختلاف ایران و آژانس ناهمخوانی در میزان اورانیوم موجود در پسمان جامد ارسال شده از JHL به UCF بوده است. پس از نامه ایران در فوریه سال گذشته آژانس در نامه رسمی خود به ایران تأیید کرد که ناهمخوانی مذکور «حل و فصل» شده است اما بر خلاف این نتیجه، در گزارشهای بعدی از کلمه «اصلاح شده» استفاده کرده است.
در همین رابطه گروسی گفته است ایران باید تضمینهای معتبری برای ماهیت صلح آمیز برنامه هستهای ارائه دهد. برای دستیابی به گزارشی مثبت که به انقضای دائمی مکانیسم ماشه منجر شود، ایران ممکن است اقداماتی مانند موافقت با نصب مجدد دوربینها و سایر تجهیزات نظارتی آژانس، بازگشایی ایستگاههای لرزهنگاری در چارچوب CTBT و تعامل بیشتر با آژانس را دنبال کند.
مذاکرات با آمریکا
سفر گروسی بیارتباط با مذاکرات جاری ایران و آمریکا نیست. هر توافقی نیازمند راستیآزمایی تعهدات هستهای ایران از سوی آژانس خواهد بود. اگر چه ممکن است آمریکا بخواهد ناظران خود را به ایران بفرستند اما به احتمال زیاد مورد موافقت ایران قرار نخواهد گرفت. بر همین اساس گروسی برای حضور در دور بعدی مذاکرات ایران و آمریکا دعوت شده است. در عین حال گروسی نقش مهمی در هماهنگی دو مسیر برجام و مذاکرات ایران و آمریکا خواهد داشت.
اهمیت این سفر برای ایران
با توجه به نکات فوق سفر گروسی از دو جهت برای ایران اهمیت دارد. نخست ارائه گزارش مثبت که بهانه فنی فعالسازی ماشه را بگیرد و دوم هماهنگی مسیر حقوقی برجام با مسیر مذاکرات با آمریکا. همچنین ایران تلاش خواهد کرد آژانس در مورد تهدیدات نظامی آمریکا یا رژیم صهیونیستی علیه صنعت هستهای ایران موضعگیری کند و از حمله احتمالی به تاسیسات خود پیشاپیش مشروعیتزدایی کند.
نتیجهگیری
دو سناریو اصلی را میتوان در نظر گرفت: نخست؛ دستیابی به تفاهم با آژانس، صدور گزارش مثبت، پایان خطر مکانیسم ماشه و باز شدن مسیر برای مذاکرات سازنده با اروپا و آمریکا. دوم؛ صدور گزارش منفی از سوی آژانس، فعالسازی مکانیسم ماشه توسط اروپا، بازگشت تحریمهای سازمان ملل و فروپاشی احتمالی مذاکرات. در این سناریو، گفتمان تهدیدمحور علیه ایران تقویت شده و احتمال اقدامات نظامی یا امنیتی علیه ایران در دستور کار قرار میگیرد.
با این وجود باید در نظر داشت گزارش جامع گروسی از فعالیتهای هستهای ایران متاثر از مذاکرات ایران و آمریکا خواهد بود. اگر آمریکا به دنبال توافق باشد تلاش خواهد کرد آژانس گزارش مثبت منتشر کند و مانع فعالسازی مکانسیم ماشه شود و اگر اهداف دیگری دنبال کند فشار خواهد آورد آژانس گزارش منفی منتشر کند.
۲۹ فروردین
عصر تکنوفاشیسم آمریکایی
اتحاد بیسابقه شرکتهای بزرگ فناوری آمریکا با دونالد ترامپ، ساختار قدرت خطرناکی را ایجاد کرده که نهتنها در آمریکا، بلکه در سطح جهانی تهدیدی برای دموکراسی و حاکمیت قانون است.
تهدیدات ترامپ علیه کشورهای متحد و غیرمتحد که بازارهای دیجیتال خود را تنظیم میکنند، تلاشی برای صدور این ساختار قدرت است. برای مثال، کشورهای اروپایی به دلیل اعمال مقررات دیجیتال و مالیات خدمات دیجیتال با تعرفهها و اقدامات تلافیجویانه آمریکا مواجهاند. این چالشها فرصتی برای دموکراسیها فراهم میکند تا با مقاومت جمعی در برابر فشارهای آمریکا، از دادههای شهروندان، زیرساختهای اطلاعاتی و تجاری خود محافظت کنند.
ایلان ماسک، بهعنوان رئیس «دپارتمان بهرهوری دولتی» ترامپ، با دسترسی به دادههای دولتی، اخراج کارمندان فدرال و استفاده از کمیسیون تجارت فدرال برای فشار بر کسبوکارها، قدرت خود را گسترش داده و پلتفرم X را به ابزاری برای افراطگرایان و انتشار اطلاعات نادرست تبدیل کرده است. مارک زاکربرگ نیز با توقف برنامه راستیآزمایی متا و تقویت محتوای مرتبط با ترامپ، به این جریان پیوسته است.
کشورهای دیگر باید با تنظیم خدمات دیجیتال، نهتنها تسلط بازار، بلکه توانایی شرکتها در شکلدهی به گفتمان عمومی و کنترل اطلاعات را محدود کنند. مقررات اتحادیه اروپا در حفاظت از دادهها نمونهای از نوآوری با حفظ حقوق اساسی است. این مقاومت جهانی علیه تکنو-فاشیسم، نه ضدآمریکایی، بلکه در راستای نگرانیهای مشترک بسیاری از آمریکاییها درباره پیوند فناوری و قدرت سیاسی است.
۲۹ فروردین
اسرائیل منفور در بین آمریکاییها
به گزارش مشرق،کانال تلگرامی روشنگری در مطلبی به نتایج یک نظرسنجی درباره اسرائیل پرداخت:
نتایج یک نظرسنجی ۱۲۰ هزار نفری از یک برنامه آمریکایی: ۹۰ درصد میگویند اسرائیل را بمباران کنید
«اگه مجبور باشی انتخاب کنی آمریکا یک کشور رو بمباران کنه، کدوم کشور رو انتخاب میکنی؟»
۲۹ فروردین
سفر وزیر دفاع عربستان به ایران حاصل توافق دو کشور در پکن است
به گزارش مشرق،محمد کشاورززاده، دیپلمات در توئیتی نوشت:
سفر وزیر دفاع عربستان به ایران حاصل توافق دو کشور در پکن و برقراری مجدد روابط است. دور دوم مذاکرات ایران و امریکا نیز میتواند به نتیجه خوبی برای هر دو طرف منتهی شود بشرطی که طرف مقابل هر روز نظر خود را تغییر ندهد ایران به انچه که در مسقط ارایه کرده متعهد است.
۲۹ فروردین
پاسخ قاطع حزبالله لبنان به شبهه خلع سلاح مقاومت
وفیق صفا مسوول روابط عمومی حزبالله لبنان:
کلمه "خلع سلاح" فقط در شبکههای اجتماعی و زبان تنشطلبها وجود دارد.
تنها موضوع مورد بحث استراتژی دفاعی بعد از عقبنشینی اسرائیل و توقف دشمنیهاست.
به جمهور مقاومت میگویم آنچه در مورد خلع سلاح میشنوید حرف بیمعنی است به آن توجه نکنید.
استراتژی دفاعی از مسلح کردن ارتش لبنان و حمایت از لبنان شروع میشود.
هیچ قدرتی توان خلع سلاح مقاومت را ندارد.
#خلع_سلاح
🔻 وعده صادق؛ گذری بر تاریخ تحولات جبهه مقاومت 🔻
ایتا |تلگرام | اینستاگرام | آپارات |یوتیوب
۲۹ فروردین
۲۹ فروردین
۲۹ فروردین
12.39M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
نماهنگ/ روایت رهبر انقلاب از حضور در اولین مراسم ۲۹ فروردین
به مناسبت فرا رسیدن روز ارتش روایت رهبر انقلاب از حضور در اولین مراسم ۲۹ فروردین تا برشماری ویژگیهای ارتش را مشاهده کنید.
۲۹ فروردین
سردبیر سابق BBC: اکثر بازرسان آژانس بینالمللی انرژی اتمی جاسوس هستند!
به گزارش مشرق، کانال تلگرامی پارسین تی وی با انتشار ویدئویی نوشت:
اعتراض محمد منظرپور به استاندارد دوگانه غرب و آژانس بینالمللی انرژی اتمی در برابر برنامه هستهای ایران و رژیم صهیونیستی:
ایران از جمله اولین کشورهایی است که به NPT پیوست اما از مواهب آژانس بینالمللی انرژی اتمی هیچ بهرهای نبرد و این در حالیست که اسرائیل با داشتن ۲۲۰ کلاهک هستهای و سابقه حمله به همسایگانش از امکانات آژانس استفاده میکند.
۲۹ فروردین
۲۹ فروردین