❓7️⃣ سؤال:
گفته میشود در نوشتهها، محاورات، سخنرانیها و مطبوعات از ترکیب «پیامبر اسلام» استفاده نشود. علت چیست؟
✅7️⃣ پاسخ:
بله؛ باید تلاش کرد این واژه ترکیبی فراموش شود و به جای آن اصطلاح صحیح «رسولالله» و ترجمه آن «رسولخدا» یا «پیامبر خدا» به کار رود.
علت آن است که در واژه پیامبر اسلام (رسول الاسلام) نوعی بیتوجهی به رسالت آنحضرت از سوی خداوند متعال رقم خورده و این اصطلاح از سوی خاورشناسان و غربیان به میان ما مسلمانان راه یافته است. محمد صلی الله علیه و آله پیامبر اسلام نیست بلکه پیامبر خداست.
خدای متعال در قرآن پیوسته بر واژگانی چون رسولالله تأکید دارد و در اخبار و روایات نیز اصطلاحی معادل #پیامبر_اسلام نداریم.
این موضوع حدود 50 سال پیش در مقالهای از نشریه دانشکده الهیات مشهد تذکر داده شده؛ ولی همچنان نسبت به آن غفلت میورزیم.
برای اطلاع بیشتر نوشته استاد رسول جعفریان را در این باره مطالعه کنید.👇👇👇
@Taarikh_Ahlebeyt
.
.
✅ همانطور که به شدت باید از کاربست ترکیب «پیامبر اسلام» پرهیز کرد و به جای آن از ترکیبهایی مانند «پیامبر خدا(ص)»، «#پیامبر_اعظم(ص)» یا «رسول خدا(ص) » استفاده کرد، بسیار مناسب است که همسو با سیره عالمان و مراجع عظام شیعه به جای ترکیب «حضرت علی(ع)» یا «امام علی(ع)» از ترکیبهایی مانند «#امیر_المؤمنین(ع)» یا «حضرت امیر(ع)» استفاده کنیم.
همانگونه که در ترکیب «رسول الله(ص)» موضع اسلامی خود را در قِبال مشرکان و مستشرقان نشان میدهیم در ترکیب «امیر المؤمنین(ع)» نیز #هویّت_شیعی خود را آشکار کنیم.
@Taarikh_Ahlebeyt
❓8️⃣ پرسش
با توجه به اختلاف آراء، #هفتم_صفر را روز شهادت بدانیم یا ولادت؟
✅ 8️⃣ پاسخ
به نظر میرسد بحث و نزاع درباره تاریخ ولادت و شهادت ائمه چندان ضرورتی ندارد و اعتبار تقویمها برای بزرگداشت کافی است؛ زیرا اگر بنا به بررسی و دقت علمی باشد بیشتر تاریخهای تقویمی با اشکال جدی روبروست. یک نمونه آن #رحلت_پیامبر است که ظاهراً قول ربیع الاول درستتر مینماید ولی گویا بناست که در ماه صفر گرامی داشته شود.
اگر روایت یَفرَحون بفَرَحِنا و یَحزَنونَ بِحُزنِنا را بپذیریم، اعتبار یک روز برای توجه به آن بزرگواران و حجج الهی کافی است و شاید بحث درباره زمان دقیق حادثه چندان ثمری نداشته باشد.
این موضوعات اعتباری است مگر ثمرهای در بحث و بررسیها باشد و برای مسئلهای دیگر به کار آید که طبعاً ضرورت و اهمیت خود را خواهد داشت.
@Taarikh_Ahlebeyt
هدایت شده از ali
سلام علیکم، با توجه به اینکه پدر محمد بن حنفیه حضرت امیر علیه السلام هستند، چرا به ایشان «محمد بن علی» نمیگویند بلکه «محمد بن حنفیه» میگویند؟
پاسخ سؤال نهم 👆درباره #محمد_حنفیه:
✅9️⃣ شرایط سیاسی ـ اجتماعی و نیز نزاعهای فرقهای و گروهی از عوامل مؤثر بر پیدایش نامها، کنیهها و لقبهاست.
* دور از ذهن نیست که خاستگاه اصلی شهرت محمد بن علی(ع) به محمد بن حنفیه، نوعی تفاوت گذاشتن میان فرزندان حضرت فاطمه(ع) با دیگران باشد. اما چرا از میان 33 فرزند پسر و دختر #امیرالمؤمنین(ع)، فقط محمد بن حنفیه به مادر منتسب شده است؟
🔹به نظر میرسد، این انتساب از آن رو باشد که کیسانیه وی را به این استناد که همنام و همکنیه رسول خدا(ص) است، مهدی نامیدند و از وی به «سبط النبی(ص)» یاد کردند و چنین سرودند که:
«عليٌ و الثلاثة من بَنيه، همُ الأسباط ليسَ بهم خفاء».
گویا امامیه محمد را ابن حنفیه نامیدند تا نشان دهند «سبط» پسر دختر است و بنابر این، «مهدی موعود» از نسل فاطمه(س) خواهد بود. از اینرو، تعبیر ابن حنفیه در روایات امام باقر(ع) و امام صادق(ع) بکار رفته است، که در آن زمان کیسانیه اوج گرفته بودند.
🔹گویا عباسیان نیز در نشر انتساب محمد به مادر نقش داشتند، زیرا جدّ آنان محمد بن علی عباسی بنیانگزار دعوت عباسیان بود و ادعا میکردند که مشروعیت خود را از «عبدالله فرزند محمد بن حنفیه» گرفتهاند. از این رو، به هنگام یاد از محمد بن حنفیه او را به مادر منتسب میکردند تا هم با جدشان مشتبه نشود و هم نام امیرالمؤمنین امام علی(ع) را برجسته نکنند.
@Taarikh_Ahlebeyt
❓🔟 سؤال:
درباره حضرت #سلطانعلی بن امام باقر(ع) که امروز سالگرد شهادت اوست، به چه منابعی میتوان مراجعه کرد؟
✅🔟 جواب:
البته کلمه سلطان که برای برخی ائمه و بخصوص امامزادگان به کار میرود، در ادبیات دوران اهلبیت نبوده و مربوط به دورههای صفوی و نزدیک به آن است. حضرت علی بن محمد فرزند امام باقر(ع) است که شیخ مفید از وی نام برده و رازی و راوندی در قرن ششم گویند او به اردهال آمد و در آنجا به شهادت رسید.
داستان شهادت امامزاده اردهال را مرحوم آیتالله عبدالرسول مدنی کاشانی (درگذشته ۱۳۲۵ش) از روی نسخه سال ۹۳۳ تدوین کرده و با عنوان تذکره سلطانعلی چاپ شده است. در کتاب منتهی الآمال ذیل فرزندان امام پنجم از او یاد شده است.
صاحب کتاب ریاضالعلماء که شاگرد علامه مجلسی است، مینویسد: امامزاده احمد در اصفهان فرزند شهيد اردهال است و تاريخ سنگ قبر وى سال ۵۶۳ه ثبت شده است.
❓سؤال 11
منظور از #اربعین اول و اربعین دوم امام حسین(ع) چیست؟
✅پاسخ 11
در اربعین سیدالشهداء، #جابر_بن_عبدالله از صحابه پیامبر و از دوستان #امام_حسین(ع) به کربلا رسید و آنحضرت را زیارت کرد. بعدها روایتی از ابوریحان بیرونی و ابنطاووس نقل شد که اهلبیت هنگام بازگشت به مدینه از کربلا هم زیارت کردهاند؛ اما منابعی مانند ابومخنف حرفی از بازگشت اهلبیت به کربلا نزدهاند و حتی شیخ مفید میگوید اهلبیت در اربعین به مدینه رسیدند. این اختلافها سبب شد بعضی این احتمال را بدهند که اهلبیت در اربعین اول به مدینه بازگشتهاند پس حتماً در اربعین بعدی به کربلا آمدهاند.
بعدها این بحث دامنه وسیعی یافت. محدث نوری بازگشت اهلبیت به #کربلا را ردّ کرد و قاضی طباطبائی کتابی به نام تحقیق در اول اربعین سیدالشهداء نوشت و نظر نوری را نقد کرد.
السلام علیک یا اباعبدالله و علی الارواح التی حلّت بفِناءک
@Taarikh_Ahlebeyt
❓سؤال ۱۲
دو خبر نقل شده در کلیپ بالا در کدام منبع روایی یا تاریخی آمده است؟
پاسخ این سؤال را در کانال خوب بررسی روایات و احادیث ملاحظه کنید:
@shenakhtehadis
با این توضیح اضافه که سخنی که گوینده محترم به مرحوم امام نسبت میدهد صحیح است اما ایشان با شاید و احتمال چنین مطلبی را بیان فرمود اما این گوینده آن مطالب را قطعی بیان میکند.
ضمناً در خصوص خرابی کنگرههای تاق کسری و دیگر حوادث مرتبط با ولادت رسول اکرم رجوع شود به کتاب: نقد و بررسی گزارشهای زندگانی پیش از بعثت پیامبر اثر رمضان محمدی.
❓پرسش شماره ۱۳
رسولخدا رحلت کرد یا به شهادت رسید؟
✅پاسخ:
مورخان علت بیماری منجر به رحلت رسولخدا را #مسمومیت به دست زنی یهودی دانستهاند. در جریان نبرد #خیبر زنی به نام زینب که بستگانش کشته شده بودند غذایی را برای پیامبر و همراهانش هدیه آورد. آنحضرت قبل از آنکه لقمه را فرو ببرد، متوجه شد اما بشر بن براء از آن غذا خورد و با فاصله کوتاه یا یکسال بعد از دنیا رفت. #رسول_خدا هم در بیماری خود (حدود سه سال پس از خیبر) به مادر بشر فرمود این بیماری اثر آن غذای مسمومی است که با پسرت در خیبر خوردیم. جزئیات این اخبار ممکن است مورد گفتگو یا نقد باشد اما از سوی مورخان پذیرفته شده است.
بنا به این روایات باید گفت رسولخدا به شهادت رسید. اما اینکه تعبیر رحلت نمیشود، شاید به این جهت است که عرب معمولاً مسمومیت را تعبیر به قتل و شهادت نمیکند.
یک روایت هم وجود دارد که برخی همسران پیامبر او را مسموم کردند. از آنجا که این روایت را فقط یکی از مفسران شیعه نقل کرده و همه فرق اسلامی قبول ندارند، پذیرش و ردّ آن بر اساس مبانی #فرقهای خواهد بود.
@Taarikh_Ahlebeyt
معرفی کتاب نقد و بررسی گزارش های زندگانی پیش از بعثت پیامبر ص
✅پژوهش در تاریخ اسلام، به ویژه پرداختن به آن چه در شناخت و شناسایی رسول گرامی اسلام(ص) نقش آفرین است، از دغدغه های بنیادین و سیاست های راهبردی مجامع حوزوی و مراکز اسلامی، از جمله این پژوهشکده است. آنان که در دوره های اخیر در وادی معرفی پیامبر و تاریخ اسلام گام نهاده اند اندک نبوده و به راستی دستاوردهای درخوری نیز عرضه داشته اند، اما بی گمان ورود متخصصانه و مبتنی براصول و قواعد پژوهشی در هر دانشی، ضرورت دانشورزی عصر کنونی است. بنابراین، شایسته است آنان که در علوم انسانی پای به عرصه تحقیق می نهند با روش پژوهش علمی آشنایی داشته و در این باب زانوی تلمّذ به زمین زده باشند.
⏹تاریخ در عصر حاضر، برخلاف پندار گذشتگان، اطلاعات پراکنده گردآوری شده از چند کتاب یا سرهم بندی مطالبی به منظور دست یابی به هدفی
از پیش تعیین شده نیست و تحلیل آن نیز ارائه توضیحات و توجیهات به ظاهر تعلیلی در خصوص برخی پدیده ها یا عملکرد آدمیان نمی باشد، بلکه این دانش همچون دیگر علوم، روشی تعریف شده و علمی دارد، از این رو یافته های مطالعات فردی هر علاقه مندی که انگیزه تنها سرمایه او باشد، نمی تواندعلمی و قابل قبول تلقی گردد.
💠پژوهشکده تاریخ و سیره اهل بیت: برای معرفی صحیح ادواری از تاریخ اسلام یا مربوط به آن، به حوزه هایی وارد شده و بر آن است تا با انجام پژوهش های روش مند، برخی از زوایای تاریک تاریخ این دوره را بشکافد و گاه به نقد آن چه رواج دارد، بپردازد. زندگی پیامبر اسلام بر همین اساس و نیز به دلیل اهمیت شناخت هر چه بیشتر آن و الگوگیری و پیروی از سنت های آن حضرت، در دستور کار قرار گرفت و بی گمان این شناسایی تنها به عصر نبوت و دوران برانگیختگی آن حضرت محدود نمی شود، بلکه زمانه های پیشتر از آن نیز در خور بذل توجه و امعان نظر عالمانه است.
❇️بدیهی است بزرگی شخصیت پیامبر و عظمتی که ایشان در اذهان مسلمانان یافته، زمینه هایی را برای سودجویی دسته ای از افراد فراهم کرده که خود موجب پیدایش اخباری گزافه و مجهول شده است. و بی تردید، این دسته روایات که گاه از ناحیه دین داران کم اندیش و گاه از سوی دشمنان مغرض برساخته شده اند، برای اهل نظر و خرد، جز آزردگی خاطر و اندوه نمی آفریند و لاجرم مسئولیتی بر دوش اهل تحقیق بار می گردد تا با سلاح قواعد دانشی وعقاید صحیح به مبارزه با آن ها بپردازند. کتاب نقد و بررسی گزارش های زندگانی پیش از بعثت پیامبر(ص) که با قلم جناب حجت الاسلام آقای رمضان محمدی لباس وجود یافت، گامی در این راستا به شمار است و این پژوهشکده زحمات وی را قدر می داند.
✅برای تهیه نسخه الکترونیکی اثر به کتابخوان پژوهان مراجعه نمایید.
🌐https://pajoohaan.ir/document/52
هدایت شده از ali
سلام عليكم ورحمة الله عظم الله اجورکم، میخواید توی کانال در مورد داستان امام رضا علیه السلام و ضمانت آهو توضیح بدید.
پاسخ شماره ۱۴ درباره داستان #ضامن_آهو را در نوشتار زیر ببینید:
http://hhmoghadam.andishvaran.ir/fa/ShowNote.html?ItemId=13420
اجمالا این داستان نوعی ادبیات برای بیان عظمت امام رضا(ع) و مهربانی آن حضرت است.
❓پرسش شماره ۱۵
آیا خبر بشارت به ماه ربیع الاول صحیح است؟
✅ این خبر مربوط به ماه رومی و بشارت شخص اباذر به بهشت است و ارتباطی به پایان ماه صفر ندارد.
برای توضیح بیشتر به آدرس ذیل مراجعه شود:
http://hhmoghadam.andishvaran.ir/fa/ShowNote.html?ItemId=4477
❓سؤال ۱۷
آیا امام #عسکری علیه السلام سفر اعجازگونه به گرگان داشته است؟
✅ جواب در:
http://hhmoghadam.andishvaran.ir/fa/ShowNote.html?ItemId=14044
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
سه دروغ در یک خبر
.
.
✅ پاسخ ۱۶
مرحوم علامه #مجلسی عالم بزرگ شیعه، کتاب بحار الانوار را برای حفظ آثار مذهبی شیعه جمعآوری کرد و عدهای از شاگردانش او را در این امر بزرگ یاری و همراهی کردند. دهها کتاب معتبر و شناخته شده، گاه ناشناخته و حتی غیرمعتبر جزء منابع و مصادر بحار است. خود ایشان در مقدمه کتاب فرموده است که برخی منابع از اعتبار کافی برخوردار نیست مانند کتاب #الهدایة_الکبری که امروزه محققان میگویند از آثار فرقه نصیریه است ولی به دلیل شباهت برخی روایات آن به شیعه امامیه در میان ما نیز شهرت یافته است. همچنین مرحوم علامه از برخی آثار مؤلفان زمان خود احادیثی را نقل کرده است در حالی که اعتبار حدیث به نقل آن در منابع اولیه و نزدیک به دوران معصوم است. اما روایتی که در دوره ایلخانی یا صفوی نقل میشود به چه اعتباری متصل به هشتصد یا نهصد سال پیش از خود یعنی دوره حضور معصوم است؟
پس معیار نخست برای بررسی هر خبر، راستیآزمایی منبع و مصدر اصلی آن است و اگر در بحار آمده باید دید مؤلف از کجا نقل کرده است.
روایت بالا گرچه از نظر محتوا ممکن است توجیه شود که لعن در خفا را توصیه میکند اما از نظر نخستین معیار دچار مشکل است؛ زیرا مرحوم مجلسی فرموده است این را در یکی از آثار علمای شیعه دیدم. این عالم شیعه فخرالدین #طریحی درگذشته سده یازدهم یعنی ۳۵ سال قبل از خود علامه مجلسی است. کتاب وی که روایت در آن آمده، المنتخب فی جمع المراثی و الخطب است که از کتب تحریفگستر واقعه عاشوراست و روایت در هیچ منبع کهن و معتبری یافت نشد.
@Taarikh_Ahlebeyt
❓سؤال 18
آیا نسل رسولخدا از دیگر فرزندانش هم باقی ماند؟
✅ جواب 18:
پیامبر تنها از دو دخترش فاطمه(س) و زینب نوه دار شد. ثمره ازدواج زینب با پسر خالهاش ابو العاص دو فرزند بود: علی و اُمامه. علی در کودکی مُرد و #امامه پس از خالهاش همسر #امیرالمؤمنین شد. این ازدواج ثمرهای نداشت و ازدواج بعدی او با مغیرة بن نوفل نیز نسلی باقی نگذاشت. تقدیر الهی چنین بود که نسل رسولالله فقط از #فاطمه(س) باقی ماند.
@Taarikh_Ahlebeyt
مطلب شماره 19
توجه به احیای یک فرهنگ فراموش شده
👤چگونه خدا حافظی کنیم
👤عن جعفر(ع)، عن أبيه: أن النبي صلى الله عليه و على أهل بيته قال: «إذا قام الرجل من مجلسه فليودع إخوانه "بالسلام"، فإن أفاضوا في خير كان شريكهم، وإن أفاضوا في باطل كان عليهم دونه».
قرب الاسناد حمیری، ص46 و با اندک تغییری بحار الانوار، ج73، ص11
اگر کسی به هنگام جدایی از دیگری (بجای خدا حافظ) بگوید: سلام علیک در تمام کارهای خیر کسی که از او جدا شده شریک خواهد بود.