🔴 در محضر قرآن کریم/
✅ وَ لَوْ أَنَّ أَهْلَ الْقُرَى ءَامَنُواْ وَ اتَّقَوْاْ لَفَتَحْنَا عَلَيْهِم بَرَكَاتٍ مِّنَ السَّمَآءِ وَ الْأَرْضِ وَ لَكِن كَذَّبُواْ فَأَخَذْنٰهُم بِمَا كَانُواْ يَكْسِبُونَ (اعراف/۹۶)
🔹و اگر مردم شهرها و آبادىها ایمان آورده و تقوا پیشه كرده بودند، قطعاً (درهاى) بركات آسمان و زمین را بر آنان مىگشودیم، ولى آنان (آیات ما را) تكذیب كردند، پس ما هم به خاطر عملكردشان آنان را (با قهر خود) گرفتیم.
🔸«بركات» جمع «بركت»، به موهبتهاى ثابت و پایدار گفته مىشود، در مقابل چیزهاى گذرا. در معناى «بركت»، كثرت، خیر و افزایش وجود دارد. بركات، شامل بركتهاى مادّى و معنوى مىشود، مثل بركت در روزی، عمر، دارایى، علم، كتاب و امثال آن.
🔸در قرآن، دو نوع گشایش براى دو گروه مطرح است: الف: رفاه و گشایش براى خوبان كه همراه بركات است: «فَتَحنا علیهم بركات». ب: رفاه و گشایش براى كفّار و نااهلان كه دیگر همراه بركت نیست: « فَتَحنا علیهم ابواب كلّ شىء » (انعام/۴۴)، زیرا چه بسا نعمتها، ناپایدار و سبب غفلت و غرور و طغیان باشد. خداوند، این رفاه و گشایش كفّار را وسیلهى مهلت و پُرشدن پیمانهى آنان قرار داده است. از مصادیق بارز این آیه، دوران ظهور حضرت مهدى (عج) است كه به گفتهى روایات، در آن زمان بركات از آسمان و زمین سرازیر میشود.
❇️ از پيامهای آیه
▫️ایمان آوردن و متّقى شدن جامعه، كار بسیار سختى است. «لو... آمنوا و اتّقوا» («لَو»، نشانهى كار بسیار سخت است)
▫️براى دریافت الطاف و بركات اجتماعى خداوند، ایمان و تقواى فردى كافى نیست، باید اكثریّت جامعه اهل ایمان و تقوا باشند. «أهل القرى آمنوا و اتّقوا»
▫️ایمان به تنهایى كافى نیست، بلكه تقوا لازم است. «آمنوا و اتّقوا»
▫️سرمایهگذارى روى فرهنگ و معنویّت جامعه، بازده اقتصادى هم دارد. «آمنوا و اتّقوا لفتحنا علیهم بركات»
▫️وعدههاى الهى را جدّى بگیریم. با ایمان و تقوا، نزول بركات حتمى است.
▫️بستن و گشایش، در اختیار خداست، «لفتحنا» امّا بازتابى از عملكرد ماست.
▫️ادیان آسمانى، خواستار بهبود وضع اقتصادى مردمند. «لفتحنا علیهم»
▫️انسان به طور غریزى به دریافت بركات و خیرات علاقمند است و انبیا از همین تمایلات طبیعى براى اهداف خود استفاده مىكردند. «لفتحنا علیهم بركات»
▫️آنچه از بركات دریافت مىكنیم، گوشهاى از بركات الهى است. «بركات» (كلمهى «بركات» بدون الف و لام است، لذا شامل تمام بركتها نمىشود)
▫️زمین و آسمان، سرچشمهى بركاتاند. «بركات من السماء و الارض»
▫️نقش آسمان در بركترسانى، بر نقش زمین مقدّم است. «بركات من السماء و الارض» (تقدّم آسمان بر زمین)
▫️ایمان و تقوا سبب نزول بركات مىشود، ولى هر نعمت و رفاهى معلول ایمان و تقوا نیست. «آمنوا و اتّقوا... بركات»
▫️عامل محرومیّتها و مشكلات، عملكرد خود ماست. «بما كانوا یكسبون»
▫️لجاجت و پافشارى بر گناه، سبب قهر و عذاب الهى است. «فاخذناهم بما كانوا یكسبون»
کانال 👇
#درسهایی_از_قران
#دائره_المعارف
#تفسیر
@Targomeh
🍀🌺🍀🌺🍀🌺
🪷🍃🪷🍃🪷🍃🪷🍃🪷
این دنیا جهنم خاموش است یعنی چه؟
نکته: انسان در این دنیا نیز در حقیقت در وادی جهنم است، جهنم خاموش.
او در جهنم شهوات و دعوتهای شیطانی و نفسانی و جاذبه های دنیوی غوطه ور است. اگر انسان به این کششها جذب شود در قیامت هم در موقع عبور از صراط در جهنم متوقف میگردد و اگر در اینجا از جهنم هواهای نفسانی رها شود و با آن مخالفت کند، در قیامت نیز از جهنم به سلامتی عبور خواهد کرد.
به عبارتی روشن تر جهنم ،آخرت حقیقت و باطن جهنم هواهای نفسانی است و چیز جدایی نیست و اهل معرفت این مطلب را در همین دنیا نیز مشاهده میکنند.
تذکر: هنگام عبور از محلی اگر دیدی چند تن مشغول گناهند و به جمع آنها جذب شدی؛ بدانکه آن محل یکی از حفره های دوزخ است و این حفره در قیامت تو را به کام خواهد کشید برای انسان ممکن است قدم به قدم گناه پیش بیاید چشم چرانی، رشوه و غضب و غیره. اینها قطعه های آتش هستند اگر زمینه گناهی برایت پیش آمد و تو را به آغوش گرفت و با خودش برد در قیامت هم آتش تو را به آغوش خواهد کشید.
سوره نبأ ۱۷_۲۶
کانال 👇
#درسهایی_از_قران
#دائره_المعارف
#تفسیر
@Targomeh
🍀🌺🍀🌺🍀🌺
﴿خوف از قیامت یکی از مقامات تقرب﴾
در سوره بقره ضمن بیان اوصاف متقیان فرمود: آنها به غیب و قرآن و کتب آسمانی ایمان می آورند ولی در مورد معاد آنان نه تنها ایمان دارند بلکه بدان یقین می آورند. و یقین باوری مافوق ایمان است.
عامل اصلی بازدارنده از معاصی و انگیزه نیرومند برای انجام تکالیف ایمان و اعتقاد به روز معاد است. میان باور به معاد و ترک گناه و عمل به تکالیف یک نوع توازن و رابطه مستقیم وجود دارد انسان هر قدر باورش به معاد بیشتر میشود به همان میزان طاعت خدا بیشتر میشود وقتی یکی از اطرافیان انسان از دنیا میرود و در غسل و کفن و دفن او حاضر میشود و این صحنه هشدار دهنده را مشاهده میکند نه تنها گناه نمیکند فکر گناه هم در سرش نمی گذرد و نسبت به گذشته خود سخت پشیمان میشود چراکه اعتقاد به معاد در آن لحظات در ذهن انسان قوت گرفته است ولی همین آدم وقتی در مجلس غفلت حاضر میشود به میزانی که از خدا و معاد غفلت حاصل میشود گناه بر او آسان میگردد.
از این رو قرآن از متقی خواسته است که سقف باورش را از مراحل ابتدایی ایمان تا مرحله یقین بالا ببرد. این آیه در وصف انسانهای متعالی و بندگان واقعی خدا «عبادالله» فرمود: «يَخَافُونَ يَوْمًا كَانَ شَرُّهُ مُسْتَطيرًا» میترسند از روزی که شر آن گسترده و فراگیر است. این خوف بر خود آنها همیشه حاکم است و عنصر اصلی قدرت آنان بر مهار نفس همین است و متقی نیز باید واجد آن باشد.
کانال 👇
#درسهایی_از_قران
#دائره_المعارف
#تفسیر
@Targomeh
🍀🌺🍀🌺🍀🌺
✍️ آیا میتوان در آیات و روایات اسلامی، نشانی از انقلاب اسلامی و حضور و نقش ایرانیان در زمینهسازی ظهور پیدا کرد؟
✅ برای جواب به این پرسش، باید بدانیم که در برخی از روایات و همچنین در تفسیر بعضی از آیات نورانی قرآن مجید، تعابیر بسیار زیبایی در رابطه با ایرانیان و نقش آنها دراسلام و بهویژه در آستانه ظهور امام عصر (عج) وارد شده است، که نشان دهنده جایگاه ارزشمند آنها نزد پیامبر اکرم (ص) و ائمه معصومین (ع) است؛ لذا در این مجال کوتاه به بخشی از این آیات اشاره کرده و آیات و روایات دیگر را به روزهای آینده موکول مینمائیم؛
✅ بخش اول: «اوصاف ایرانیان در آیات قرآن کریم»
1️⃣ سوره محمد، آیه ٣٨: «ها أَنْتُمْ هؤُلاءِ تُدْعَوْنَ لِتُنْفِقُوا في سَبيلِ اللَّهِ فَمِنْكُمْ مَنْ يَبْخَلُ وَ مَنْ يَبْخَلْ فَإِنَّما يَبْخَلُ عَنْ نَفْسِهِ وَ اللَّهُ الْغَنِيُّ وَ أَنْتُمُ الْفُقَراءُ وَ إِنْ تَتَوَلَّوْا يَسْتَبْدِلْ قَوْماً غَيْرَكُمْ ثُمَّ لا يَكُونُوا أَمْثالَكُمْ»: «آرى، شما همان گروهى هستيد كه براى انفاق در راه خدا دعوت مىشويد، اما بعضى از شما بخل مىورزند و هر كس بخل ورزد، نسبت به خود بخل ورزیده است (چراکه) خداوند بىنياز است و شما همه نيازمنديد، و چون سرپيچى كنيد، (بدانید) خداوند، گروه ديگرى را به جاى شما مىآورد که آنها مانند شما نخواهند بود (و سخاوتمندانه در راه خدا انفاق مىكنند)؛
✍️ اكثر مفسران در تفسیر این آیه نقل كردهاند كه بعد از نزول آن، جمعى از اصحاب از رسول خدا (ص) پرسیدند: گروهی كه خداوند به آنها اشاره كرده چه کسانی هستند؟ و پيامبر اکرم (ص) در جواب آنها، دست بر شانه جناب سلمان فارسی (ره) زده و فرمودند: «منظور، اين مرد و قوم او هستند؛ سوگند به آن كس كه جانم به دست او است، اگر ايمان به ثريا (ستاره دوردستى كه در اين زمينه ضرب المثل است) بسته باشد، گروهى از مردان فارس، آن را به چنگ مىآورند» (نورالثقلین و تفسیر اهلبیت (ع) ذیل آیه فوق؛ بحارالأنوار، ج۲۲، ص۵۲ و...)
مشابه اين حديث را محدثان معروف اهل سنت مانند «بيهقى و تِرمذى» نیز در كتب معروف خود آوردهاند و در تفسير قرطبى، روحالبيان، مجمعالبيان، فخررازى و دیگر تفاسیر اهلسنت نیز به این حدیث اشاره شده است؛
همچنین در حديث ديگرى در تفاسیر شیعه و اهلسنت نقل شده که امام صادق (ع) میفرمایند: «به خدا سوگند كه حضرت حق به اين وعده خود وفا كرده و گروهى را از غير عرب را که بهتر از آنها هستند، جانشين این قوم خواهد ساخت» (مجمعالبیان، ج۵، ص١٠٨؛ برگزیده تفسیر نمونه، ج۴، ص۴۶۴ و...)
2️⃣ آیه ۵۴ سوره مائده: «یَا أَیُّهَاالَّذِینَ آمَنُواْ مَن یَرْتَدَّ مِنکُمْ عَن دِینِهِ فَسَوْفَ یَأْتِی اللّهُ بِقَوْم یُحِبُّهُمْ وَیُحِبُّونَهُ أَذِلَّة عَلَی الْمُؤْمِنِینَ أَعِزَّة عَلَی الْکَافِرِینَ یُجَاهِدُونَ فِی سَبِیلِ اللّهِ وَلاَ یَخَافُونَ لَوْمَةَ لآئِم...»: «اى كسانى كه ايمان آوردهايد! هر كس از شما، از آيين خود بازگردد، (به خدا) زيانى نمىرساند؛ (بهدرستی که) خداوند جمعيّتى را خواهد آورد، كه آنها را دوست دارد و آنان (نيز) خدا را دوست دارند؛ آنها در برابر مؤمنان، متواضع؛ و در برابر كافران، سرسخت و نيرومندند؛ و در راه خدا جهاد مىكنند، و از سرزنش هيچ ملامتگرى هراسى ندارند...»
✍️ در تفسیر این آیه نیز در برخی از تفاسیر شیعه و اهلسنت آمده است که هنگامى كه از پيامبر (ص) درباره اين آيه (و جمعیتی که خدا، آنها را دوست دارد و آنها نیز خدا را دوست دارند) سؤال كردند؛ حضرت دست خود را بر شانه جناب سلمان (ره) زدند و فرمودند: مصداق این آیه، او و هموطنان او هستند» (نور الثقلين، ج١، ص۶۴١؛ مجمعالبیان، ج٣، ص٢٠٨ و...)
کانال 👇
#درسهایی_از_قران
#دائره_المعارف
#تفسیر
@Targomeh
🍀🌺🍀🌺🍀🌺
❤️ شرک فقط این نیست که به سنگ و چوب و خورشید و ماه سجده کنیم. هر کاری که از ما سر زند و نتیجهاش تفرقه در دین مردم باشد هم شرک است.
📖روم: آیات ۳۱ و ۳۲
┄┅┅❅💠❅┅┅┄
کانال 👇
#درسهایی_از_قران
#دائره_المعارف
#تفسیر
@Targomeh
🍀🌺🍀🌺🍀🌺
خدایا! میدانم آنقدر زمین را گسترانیدهای که جا برای همه ما انسانها روی زمین هست
ماهِدون از ریشه « مهد » به معنای گهواره است و این یعنی زمین جایی برای استراحت و آرامش است🌎
خدایا! بخاطر اینکه تمام زمینه های آرامش را در زمین برایمان فراهم کردی سپاسگزاریم🙏
سوره الذاریات آیه۴۸
کانال 👇
#درسهایی_از_قران
#دائره_المعارف
#تفسیر
@Targomeh
🍀🌺🍀🌺🍀🌺
تو قرآن چهار نوع تولد اومده👇
1⃣تولد از پدر و مادر به طور طبیعی
2⃣تولد از پدرخیلی مسن و مادری عقیم
3⃣تولد از مادر بدون پدر
4⃣تولد بدون پدر و مادر
🔍 نتیجه
وقتی خدا بخواد کاری رو انجام بده هیچ محدودیتی نداره.
🔻این ما هستیم که کارها برامون سخت
و راحت داره
و بخاطر اینکه ی چیزی مدام جلو چشممون بوده برامون عادی شده میگیم راحته
🔸وگرنه همینکه ی نطفه ی پست، تو شکم ی زن تبدیل به انسان بشه خیلی بُهت آوره🤔
╭─┅🍃🌸🍃🌸🍃🌸🍃┅─
کانال 👇
#درسهایی_از_قران
#دائره_المعارف
#تفسیر
@Targomeh
🍀🌺🍀🌺🍀🌺