همسفران دیار طغرالجرد
🌷🌷 "بسم الله الرّحمن الرّحیم" قسمت اول(مقدمه زندگی نامه شهدای بخش طغرالجرد): 《سخنی با شما 》 شرح
قسمت دوم (نگاهی گذرا به پیشینهی تاریخی طغرالجرد):
بخش طغرالجرد؛ كه در حال حاضر پس از بخش مركزي، تنها قسمت شاخص و تاریخی شهرستان نوپاي كوهبنان است و کلید اصلي تأسیس این شهرستان محسوب میشود؛ بر اساس شواهد انکارناپذیر، تاريخي روشن و پرافتخار، به قدمت تاريخ كرمان دارد و در تمام ادوار و بهویژه در دوران حاکمیت سلاجقه، صفويه و خاندان افشار، نقش و جايگاهی برجسته و محوري داشته است.
سنگنبشتههای تاریخی باقیمانده و آثار و شواهد ديگر، ازجمله: سنگهای قبر تزیین یافتهی نفيس و با تحرير برجستهی خطوط زيباي ثلث و نستعليق و نیز شجرهنامهی مفصل ساكنين محل، موسوم به "پوست آهو" نشانگر سابقهی فرهنگ و تمدن ديرين اين خطه از دیار كریمان است.
اين محدوده با توجه به آبوهوای دلپذیر كوهستاني و درهای سرسبز و خرم، با چشمهها و قنوات گوارا و رودخانهای خروشان، موسوم به تنگل طغرالجرد كه به تنگل راور منتهي میشود و نیز موقعيت سوقالجیشی و امن مناطق مسكوني محصور به کوهها و برج و باروهاي اطراف آن، سكونتگاه ییلاقی و جایگاه مرزبانی مناسبی برای برخی از حاكمان کرمان و قوای نظامی آنها بوده است.
همچنین قرار گرفتن در مسير جاده فرعي ابريشم- كرمان، زرند، طغرالجرد، كوهبنان، بهاء آباد، بافق، يزد، نائين، ري- و مجاورت در مرز شمالي كرمان با يزد و مرز شرقی کرمان با خراسان، موقعیتی استثنایی و درخور توجه حکومتهای محلی کرمان، به آن میداده است و پایگاه مهمی برای دیدبانی و ممانعت از هجوم اقوام بلوچ از ناحیه کویر لوت و تجاوز حاکمان محلی یزد از طریق بافق و بهاباد بوده است. لازم به ذکر است کوهبنان در برخی از ادوار گذشته از بلاد یزد محسوب میشده و نزدیکی لهجهی مردم کوهبنان به لهجهی یزدی نیز مؤید این مطلب است اما طغرالجرد همواره جزء استان کرمان بوده و لهجهی مردمانش مشابهت بیشتری به لهجه مردم زرند و کرمان دارد.
احمدعلی خان وزیری، مؤلف کتابهای تاریخ کرمان و جغرافیای کرمان، طغرالجرد را از آثار طغرل شاه سلجوقی قارودی کرمانی، سال 551 هجری قمری، ذکر میکند که وصل به خاک کوهبنان است و چون محلی خوش آبوهوا و دارای مناظر زیبا و تفریحگاه و شکارگاه بوده، طغرل شاه اوقات فراغت خود را در شهر ییلاقی خود میگذرانده است و ازاینرو وجهتسمیه آن، طغرل گرد میباشد که به معنای شهر طغرل است مانند داراب گرد، سیاوش گرد، به معنای شهر سیاوش و شهر داراب که در طول زمان، پسوند گرد معرب شده و بهصورت "جرد" درآمده، چنانکه هم اکنون شهرها و آبادیهای زیادی با پسوند جرد در کشور و استان کرمان وجود دارد مثل بهرامجرد، اندوهجرد، بروجرد و... لذا تلفظ صحیح همان طغرل جرد با ضمه (طا) و سکون ( غین )و کسره (ر) است که در طول زمان در محاورات مردم با بده و بستانهای بین لهجههای عربی و ترکی و سادهسازی به طغراجه و طخراجه تغییر یافته و حتی در برخی اسناد بهصورت طوغورلجردکتابت شده است که درواقع همان طغرل جرد است و احتمالاً کلمه طوغرد هم اگر اشاره به طغرالجرد باشد؛ از همین صورت، مشتق و سادهسازی شده است، همچنین الف غیرملفوظ هم که بین کلمه و بر سر لام آمده، ازجمله همین تغییرات است و چیزی از اصالت کلمه طغرالجرد کم نمیکند. لذا زیر سؤال بردن اصالت این نام، به علت کم توجهی به تغییرات نگارشی و تلفظ کلمات طی گذر زمان و یک نتیجهگیری شتابزده است؛ چنانچه تغییرات مختلف نام کوهبنان از کوبنات، کهستان، کهبنان، کیبنان، کوهستان و کوهبنان چیزی از اصالت نام این شهر نمیکاهد.
احمد علي وزيري كه در سال 1291 كتاب جغرافياي كرمان را نگاشته، جمعيت طغرالجرد را در آن هنگام، پنجاه خانوار و این ناحیه را وصل به خاك كوهبنان و معمور ذكر كرده كه ابنیهی عالیهی آن مطرود شده است.
با عنايت به ویژگیهای یادشده، بعد از سلاجقه و صفویه، طغرالجرد بهعنوان موطن اصلی برخي از زمامداران خاندان افشار كرمان برگزيده شده است و بهعبارتدیگر برخي از زمامداران خاندان افشار كرمان ازجمله شاهرخ خان و مرتضي قلي خان افشار از اين منطقه به زمامداري كرمان رسیدهاند و عموماً هم نام نيكي از خود به يادگار گذاشتهاند.
بر اساس شواهد و منابع تاريخي، طغرالجرد در قرون گذشته ساختار شهري داشته است و موطن اصلی شاهرخ خان افشار بوده. گفتنی است که وی از سال 1160 قمری قريب 18 سال حاكم مستقل كرمان بوده است. او رَقَبات و قنوات متعدد در شهر و بلوکات، آبادان نموده و با سپاهی و رعیت در کمال مروّت و محبت، سلوک مینموده است و این زمان اولاد و احفاد او در بلوک زرند و کوهبنان بسیار. وی در كتب تاريخي، شاهرخ خان طغراجه ناميده شده است. مدفن او در مقبره ای خصوصی به نام هدیله در محلهای موسوم به محله بیگ ها در طغرالجرد بوده که قبل از انقلاب در محل آن ساختمان، خانهی انصاف بنا گردیده ولی خوشبختانه سنگقبری متعلق به خواهر شاهرخ خان محفوظ مانده است.
ادامه دارد...
May 11
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
📹 نماهنگ
🌸 یا امام رضا سلام 🌸
#نماهنگی زیبا با تصاویری از خلق هنرمندانه گنبد و بارگاه حرم امام رضا علیهالسلام❤️
*🏴 ۲۳ ذی القعده، روز زیارت مخصوص حضرت شمس الشموس علی بن موسی الرضا علیهالسلام و به روایتی شهادت عالم آل محمد علیهم السلام*
https://eitaa.com/Yareanehamra
همسفران دیار طغرالجرد
🌸✨✨🌸 قابل توجه کاربران گرامی کانال همسفران دیارطغرالجرد: #به یاری خداوند متعال ، در چند بخش به مس
✨🌸✨🌸
#حقوقی
مردان با ازدواج چه حقوقی به دست میآورند؟
🔹اراده و اختیار در طلاق با مرد است.
🔹براساس قانون مرد میتواند همسر خود را از حرفه یا صنعتی که منافی مصالح خانواده یا حیثیات خود یا زن باشد منع کند.
🔹زن باید در منزلی که شوهر تعیین میکند سکنی نماید، بنابراین اختیار تعیین محل سکونت با شوهر است.
🔹هر زن متاهلی که قصد خروج از کشور دارد قبل از مراجعه به دفاتر خدماتی باید رضایتنامه همسر را در اختیار داشته باشد.
✨زندگی تون به سامان و مملو از صفا باشد✨
https://eitaa.com/Yareanehamra
✨🌸✨🌸✨
#نکته ی روانشناسی امروز کانال همسفران دیارطغرالجرد:
#به آدمهـایی ڪه...
ازخوشحـالی شماشـاد میشوند،
و ازناراحتـی شماغمگــین....
توجه خـاص داشته باشید...
آنها ڪسانی اندکه سـزاوار
جایگاهی ویـژه درقلـب شمـاهستند!
✨🌸عصر بهاری تون بخیر، لحظات تون شیرین ✨
https://eitaa.com/Yareanehamra
رسما اعلام شد
🔹جو زمین وارد آب و هوای ال نینیو شده است.
🔹بار آخری که ال نینیو اومد و دمای هوا شدیدا گرم شد، ۴سال پیش بود.گرمای امسال بیشتر هم خواهد بود.
النینو یا النینیو (به اسپانیایی: El Niño) یکی از چرخههای مشهور آب و هوایی جهان است که هر ۲ تا ۷ سال یکبار باعث ایجاد ناهنجاریهای بزرگی در آب و هوای سراسر سیّارهٔ زمین میشود از جمله این ناهنجاریها میتوان به سیلابهای ناگهانی ، خشکسالی، قحطی و اپیدمی اشاره کرد.
https://eitaa.com/Yareanehamra
📢 موافقت کمیسیون اجتماعی با تعطیلی روز شنبه
🗣 «گودرزی» عضو کمیسیون اجتماعی مجلس: در جلسه امروز کمیسیون اجتماعی با کاهش ساعت کار اداری از ۴۴ ساعت به ۴۰ ساعت در هفته و تعطیلی روز شنبه موافقت شد.
https://eitaa.com/Yareanehamra
🎐 #مکتب_حاج_قاسم | #حاج_قاسم | #نجوای_مقاومت
دلهای بزرگ با خدا یارترند
دستان جداگشته، علمدارترند
سردار، تو رفتی، همه عالم دیدند
سرهای به خون نشسته سردارترند...
https://eitaa.com/Yareanehamra
حاجی داشت حرف میزد و سبزی پلو را با تن ماهی قاطی میکرد. هنوز قاشق اول را نخورده، رو به عبادیان کرد و پرسید: عبادی! بچه ها شام چی داشتن؟
گفت: همینو
-واقعا؟جون حاجی؟
نگاهش را دزدید و گفت: ماهی رو فردا ظهر میدیم
حاجی قاشق را برگرداند بخدا فردا بهشون میدیم
حاجی همین طور که کنار میکشید گفت:
به خدا منم فردا ظهر می خورم!
شهید #ابراهیم_همت🕊🌹
https://eitaa.com/Yareanehamra