🔸حج و رمضان، ميعادگاههايى هستند كه انسان بهرههاى بيشترى مىتواند از آنها بگيرد.
🔸انسان بايد به حج فكر كند و بفهمد كه چيست؟
انسان در حج بايد اسماعيل هايش را ذبح كند، نه اينكه برود تا اسماعيلى بياورد. بايد مثل ابراهيم حج كرد كه اسماعيلش را مىكشد و قربانى مىكند، نه مثل من كه مىروم پانصد اسماعيل در جعبه و صندوق خودم مىگذارم و مىآورم.در اين گونه حج است كه انسان در هر گامش، انبيايى را به ياد مىآورد كه در اين سرزمين گام برداشتهاند.
💬علی صفایی حائری
#عکس_نوشت
#حج
#ذبح_اسماعیل
🆔️@zendegi_filsofaneh
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
⚫️ ما اهل بیت اینطور نیستیم
◾️ سالروز شهادت شکافنده علوم، حضرت امام محمد باقر علیهالسلام تسلیت باد!
🎙شهید مطهری
#کلیپ_تصویری
#عملبهوظیفه
🆔️@zendegi_filsofaneh
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🔹 چرا غرب این همه روی بی حجابی نسل جوان در ایران سرمایه گذاری میکند؟ نفعش برای آنها چیست؟
🎙استاد رحیمپور ازغدی
#کلیپ_تصویری
#حجاب
#آزادی
🆔️@zendegi_filsofaneh
💠 علم پویا
🔹 بسیاری از بزرگان قبل از اینكه مطالعه كنند فكر می كردند! بعضی از اساتید ما كه نگاه می كردیم چند جلد كتاب بیشتر نداشتند؛ كتابخانه امام رضوانالله علیه اینطور بود، كتابخانه مرحوم علامه طباطبایی اینطور بود، اینها چند جلد كتاب بیشتر نداشتند. اینها بیش از آن مقداری که به كتاب مراجعه كنند و مطالعه كنند، فكر می كردند كه چه می خواهیم بگوییم؛ موضوع چیست، محمول چیست، نسبت چیست، بعد شروع می كردند به مطالعه كردن. اینطور نیست كه انسان همین كه وارد منزل شد كتاب پهن كند و كتاب ببیند، آن وقت این كتابی در می آید!
🔹 می بینید یك وقت كسی عوام است و درس خوانده، این مثل گُل های مصنوعی است كه او را معطّر كنند؛ یك وقت است نه، یك محقّق درسخوانده است، محقق درس خوانده تعاملی با كتاب دارد؛ یعنی یك مقدار فكر می كند، با فكر خود و عَرضه خود به سراغ كتاب می رود و با مؤلف گفتگو می كند، در نتیجه چیز خوبی به دست می آید می شود عالِم، نه یك عوام درسخوانده!
🔹 عالم كسی است كه فكر بكند و با صاحب كتاب تعامل و تدبّر داشته باشد تا یک محقّق بار بیاید. اگر محقّق بار آمد خودش هم می تواند كتاب بنویسد، می شود استاد بشود، نوآوری داشته باشد و حرف جدید داشته باشد، این می شود چشمه؛ اما اگر همه اش استخر بود و آب را از بیرون گرفت خب یك وقت باران نیامد یك وقت آب نیامد یا آن لوله آب بسته بود این خشك می شود؛ اگر از خودش چشمهوار بجوشد همیشه تر و تازه است.
💬آیتالله جوادی آملی
تاریخ92/7/20
#متن_نوشت
#علم_پویا
#تفکر
🆔️@zendegi_filsofaneh
✍حیات انسان ها به "حیات طبیعی محض" و "حیات معقول" تقسیم میشود.
1️⃣حیات طبیعی محض👈 نوعی زندگی حیوانی است که در آن حیات انسانی اسیر خواسته های طبیعی است و ابعاد مثبت وجود آدمی به فراموشی سپرده شده و بسیاری از توانایی ها، ظرفیت ها و استعداد های او نادیده گرفته شده و یا نابود میشود.
2️⃣اما در حیات معقول👈 افراد خود را ملزم به شکوفا ساختن استعداد های مغزی و روانی نموده و نه تنها برده ی مطلق شرایط و عوامل محیط اجتماعی نشده، بلکه همواره با تلاشی درونی، سعی در تعدیل روابط در مسیر رشد اجتماعی دارند.
✅حیات معقول حیاتی پاک از آلودگی است که فرد خودش را در مجموعه ی بزرگی به نام جهان هستی در مسیر تکامل میبیند.
📚علامه جعفری،حیات معقول، ص۱۰
#متن_نوشت
#حیاتمعقول
🆔️@zendegi_filsofaneh
🔰 همت حقیر
🔹مادام كه دل تو از دنيا كوچكتر باشد و همّت تو حقير باشد و بيش از همين زندگى هفتاد ساله را حساب نكند و به حساب نياورد؛ مطمئن باش هر كارى كه بكنى، حقير و محدود و دنيايى است، حتّى اگر نماز و روزه و حجّ و جهاد و درس توحيد باشد؛ كه به خاطر دنيا و حرف ها و جلوه ها و زينت هاست. ولى اگر دل تو از دنيا بزرگتر بشود و همّت تو از اين محدوده فراتر برود و بيش از دنيا، از خودت توقّع داشته باشى؛ مطمئن باش براى اين دل هاى بزرگ، هر كارى مفيد و سودمند خواهد بود؛ حتّى اگر پاك كردن بينى كودك و پرداختن به كارهاى عادى و روزمرّه باشد.
📚نامههای بلوغ ، ص ۱۷۰
#عکس_نوشت
#متن_نوشت
#همتحقیر
🆔️@zendegi_filsofaneh
⭕درجات وجودی انسان
❓انسان چگونه میتواند به آزادی معنوی برسد؟
🔘انسان خودش اسیر خودش میشود، خودش برده و بنده خودش میشود.
انسان دو مقام یا دو درجه دارد: درجه دانی،⬅️درجه حیوانی؛ و درجه عالی،⬅️درجه انسانی.
💢پیغمبران آمدهاند که آزادی معنوی بشر را حفظ کنند، یعنی نگذارند شرافت انسان، انسانیت انسان، عقل و وجدان انسان 👈اسیر شهوت یا خشم یا منفعتطلبی انسان بشود. این معنی آزادی معنوی است.
✅هر وقت شما دیدید بر خشم خودتان مسلط هستید نه خشم شما بر شما مسلط است، شما آزادید. هر وقت دیدید شما بر شهوت خودتان مسلط هستید نه شهوت شما بر شما، هر وقت شما دیدید یک درآمد غیرمشروع در مقابل شما قرار گرفت و این نفس شما اشتیاق دارد میگوید این درآمد را بگیر، اما ایمان و وجدان و عقل شما حکم میکند که این نامشروع است، نگیر و بر این میل نفسانی خودتان غالب شدید، بدانید شما از نظر معنوی واقعاً انسان آزادی هستید.
❌اما اگر دیدید تا چشم یک چیزی را میخواهد میدوید دنبالش، گوش یک چیزی را میخواهد میدوید دنبالش، شکم یک چیزی را میخواهد میدوید دنبالش، شما اسیرید، برده و بنده هستید.
⚠️نمیتوانی پولپرست باشی و روحت آزاد باشد و درواقع نمیتوانی شهوتپرست باشی، خشمپرست باشی.[ و روحت آزاد باشد ]
پس اگر میخواهی واقعاً آزاد باشی، روحت را باید آزاد کنی.
✳چقدر در همین زمینه ما بیانات عجیبی داریم! حدیثی دیدم در شرح نهجالبلاغه ابن ابی الحدید که روزی رسول اکرم صلی الله علیه و آله و سلم به میان اصحاب صفّه رفتند. یکی از آنها گفت: یا رسول الله! من در نَفْس خودم این حالت را احساس میکنم که اصلًا تمام دنیا و مافیها درنظر من بیقیمت است. الآن در نظر من طلا و سنگ یکی است، یعنی هیچ کدام از اینها نمیتواند مرا به سوی خودش بکشد. نمیخواهد بگوید که استفاده من از طلا و از سنگ یک جور است؛ بلکه قدرت طلا و قدرت سنگ در اینکه من را به سوی خودش بکشاند یکی است. رسول اکرم نگاهی به او کرد و فرمود: «اذاً انْتَ صِرْتَ حُرّاً حالا من میتوانم به تو بگویم که مرد آزادی هستی.»
📚 استاد مطهری، آزادی معنوی، ص ۳۲_۳۰
#متن_نوشت
#آزادی_معنوی
#درجه_دانی_حیوانی
#درجه_عالی_انسانی
🆔️@zendegi_filsofaneh
AUD-20210106-WA0008.
14.07M
🎧بشنوید
✔️ رابطه خودِ دانی و خودِ عالی چیست؟🤔
✔️ چرا در دین اجبار وجود دارد؟ چرا حجاب اجباری است؟ آیا دین مخالف آزادی نیست؟
✔️ آیا می توان مردم را به زور به بهشت برد؟
👤 دکتر هاشمی گلپایگانی
#پادکست
#آزادی
#اجبار
#حجاب
🆔@zendegi_filsofaneh
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
💠 ثمره وارستگی
🔸 ... پیوندی است بین #پاک_بودن و #خوب_فهمیدن؛ یعنی روح اگر طیّب و طاهر بود، مطالب عمیق را اولاً و خالص را ثانیاً خوب درک می کند... .
🎙آیتالله جوادی آملی
#کلیپ_تصویری
#پاکبودن
#خوبفهمیدن
🆔️@zendegi_filsofaneh
...الیوم اکملت لکم دینکم و اتممت علیکم نعمتی و رضیت لکم الاسلام دیناً.. (سورهمائده،آیه۳)
امروز دین شما را به حد کمال و انعامم را بر شما به حد اتمام رساندم و امروز اسلامِ کامل شده و تمام شده را به عنوان دین شما پسندیدم..
در این قسمت از آیه اهمیت بلکه کمال اهمیت حادثه غدیر را بیان میکند که کمال دین و تمام نعمت به اوست و روح اسلام است..
از آن جهت که تمام نعمت به اوست، فقط جزء متن بودن آن را بیان میکند و از این نظر درباره یک دستورالعمل واجب فرعی نیز میتوان اینچنین اظهارنظر کرد.
ولی از آن نظر که کمال دین است نشان دهنده این است که یک جزء طولی است نظیر نفس نباتی که کمال جسم جامد است و نفس حیوانی که کمال نفس نباتی است و نفس انسانی که کمال نفس حیوانی است؛ نظیر این است که میگوییم:
«کمال العلم بالعمل و کمال العمل بالنیة و کمال النیة بالاخلاص» که مقصود این است آن اثر واقعی بدون این حاصل نمیشود. همچنین است: اول الدین معرفته و کمال معرفته التصدیق به و کمال التصدیق به توحیده..
📚 استاد مطهری، یادداشتها، ج ۹، ص۲۱۳_۲۱۲
#عکس_نوشت
#متن_نوشت
#غدیر
#حقیقتِدین
🆔️@zendegi_filsofaneh
🔰 عشق علي در دل دشمنان او هم خانه داشت و هر کس با هر مشربي که باشد، ميتواند دوستدار علي باشد؛
دوستدار عظمت علي، شجاعت علي، سخاوت علي، فداکاري و جوانمردي علي، حريت و عبوديت علي، دانش و انديشه علي، عشق و شور علي، و زمزمهها و نجواها و يا نطقهاي آتشين علي، استقامت و شکيبایی و يا نرمش و آشنایی علي.
در علي همه چيز هست و اينهمه براي حق است و اين است که همه چيز او دوستداشتي است و حتي دشمنش در دل، شيفته اوست و مخالفش در پنهان شيداي اوست.
ولايت علي، علي را سرپرست گرفتن و امر او را بر هر امري مقدم داشتن و از هواها و حرفها و جلوهها بريدن است و اين ولايت، دنباله ولايت حق است و دنباله توحيد است؛ توحيد در هستي و توحيد در جامعه و توحيد در درون هر نفس.
💬علی صفایی حائری
#عکس_نوشت
#متن_نوشت
#علیعلیهالسلام
#انسانکامل
🆔️@zendegi_filsofaneh
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
💠 جان نبی
🔸 وجود مبارک پیغمبر اصرار دارد که بگوید علی جان من است!
یکی از اصحاب در جلسه رسمی سؤال کردند که صحابه شما چطور هستند؟ حضرت درباره صحابه سخن گفت، بعد گفتند یا رسول الله چرا از علی حرف نزدی! فرمود شما از صحابه و اصحاب من سؤال کردی، از خود من که سؤال نکردی!
علی خود من است!
🎙 آیتالله جوادی آملی
#کلیپ_تصویری
#غدیر
🆔️@zendegi_filsofaneh
✍از صفات رذیله ای که امت اسلامیِ زمان بعد از رسول خدا صلی الله علیه و آله را دچار تفرقه و بی نظمی نمود، سطحی نگری آنهاست.
🔸️پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله می فرمایند: " ما اَخافُ عَلَی اُمَّتی الفَقرَ و لکِن اَخافُ عَلَیهِم سوءَ التَّدبیرِ" (عوالی اللئالی،ج۴، ص۳۹)
🔹️من بر امت خود از ناحیه فقر اقتصادی بیم ندارم! ولی از یک چیز دیگر بر امت خود بیمناکم و آن کجفکری، بدفکری، بداندیشی، جهل و نادانی است.
✅اگر مردم مسلمان، روشن بینی و دوراندیشی و عمیق و ژرف نگری را از دست دهند و ظاهربین شوند، آن وقت است که برای اسلام خطر پیدا میشود.
👈سطحی نگری پیروان رسول خدا صلی الله علیه و آله سبب شد تا بسیاری از گرایش ها و معیارهای جاهلی بر قوانین عقلی و شرعی مقدم شود.
این افراد با طراحان سقیفه که آشکارا خلافت حضرت علی علیه السلام را انکار کردند و مسیر خلافت و ولایت را به انحراف کشاندند، همراهی کرده و با بیعتشان خلافت غصبی را تثبیت نمودند.
📚تجلی غدیر در عصر ظهور، ص۲۵۸
#متن_نوشت
#پرهیز_از_سطحی_نگری
🆔️@zendegi_filsofaneh
🔰خودکم بینی و خودبزرگ بینی
💢آیا رابطه ای میان خود کم بینی و خودبزرگ بینی وجود دارد؟
✔همه انسانها کم و بیش از این عقده ها رنج می برند. کسی که از عقده های عميق حقارت رنج می برد؛ خودش را در ذهن خود بزرگ نمایی می کند؛ بدنبال برتری طلبی بوده و یا خودش را برتر می بیند.
💥تضاد یکی از اصول هستی است و انسان نیز مخزن اضداد است. تا زمانی که انسان به وحدت نرسیده باشد از این اضداد درونی اش رنج می کشد. گرایش های متضاد و سیری ناپذیری اجازه نخواهند داد انسان آسوده خاطر باشد. بنابراین عقده خودبزرگ بینی حکایت از ضد خود در درون فرد دارد، یعنی عقده حقارت یا خود کم بینی.
👈شخص خودبزرگ بین باید بدنبال کشف ریشه های خود کم بینی و نیازهای مربوط به آن در وجود خودش باشد. این عقده ها توانایی تشخیص حقایق را از انسان می گیرند و توانایی درک و فهم خودشناسی و انسان شناسی را از وی سلب می کنند.
⏪برای از بین بردن این عقده ها در وجود خود باید بتوانیم آنها را مشاهده کرده و ریشه یابی نموده و ذهن مقایسه گر را کنار گذاشت. بزرگترین رنجهای انسان ها در جامعه از این دو عقده نشأت می گیرند. برآورده نکردن نیازهای روحی در دوران کودکی دلیل و عامل بروز و ریشه این عقده ها در فرد می باشند. این عقده ها موجب تصورات ذهنی رنج آور می گردند. ولی درک و پذیرش و حفظ آگاهی خود بر آنها میتوانند آنها را کمرنگ کرده و یا از بین ببرد.
✅انسان برای درک و شهود حقایق و برای رشد روحی خود باید خودش را از این عقده ها نجات دهد.
📚نصرت اله جاوید ، چکیده انسان شناسی و خودشناسی، ۴۱
#متن_نوشت
#انسان_شناسی
#توانایی_تشخیص_حقایق
#وحدت_درونی
🆔️ @zendegi_filsofaneh
🌱فریاد بصیرت
امیدوارم که در این دنیای زینت و غفلت، فریاد بصیرت و هدایت باشی و حامل بیّنات و کتاب و میزان رسولان خدا باشی؛ که بدون این نقش، تمامی شغلها و عنوانهای بزرگ و کوچک، حقیر و پوچ و مسخره است
💬علی صفایی حائری
#عکس_نوشت
#فریادبصیرت
🆔️@zendegi_filsofaneh
🔸 چلّه گرفتنی که انسان را غیر قابل اصلاح می کند!!🔸
🌱گاهی انسان یک چلّه، دو چلّه می گیرد و دیگر قابل اصلاح نمی شود!! چرا؟ چون به خودش حسن ظنی پیدا می کند، لذا توی خودش بُکسباد می کند.
🌱 اینکه انسان بعد از چلّه گرفتن چطور می شود مهم است. شش هزار سال ابلیس عبادت کرد، بعدش به خودش حسن ظن پیدا کرد! تمام کارها، تمام ترقی ها، تمام عروجهایی که انسان بکند، نمازهای با حضور قلبی که بخواند، به مقامات عالیه هم که برسد همه اش برای این است که بفهمد:
«هَذَا مِن فَضْلِ رَبِّي لِيَبْلُوَنِي أَأَشْكُرُ أَمْ أَكْفُرُ» (این از فضل پروردگار من است، تا مرا آزمایش کند که آیا شکر او را بجا میآورم یا کفران میکنم؟!)
💬آیتالله حائری شیرازی
#متن_نوشت
#چلّهگیری
🆔️@zendegi_filsofaneh
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🔸️چنانچه ولایت را از دین بگیرید، از آن جز چیزی خشک باقی نخواهد ماند. مظهر کامل این ولایت حضرت امیر (علیهالسلام) است.
🔹️اگر کسی به ولایت راه پیدا نکند، دین فقط ظواهر خواهد بود. عالم قائم به ولایت است.
🎙دکتر دینانی
#کلیپ_تصویری
#ولایت
🆔️@zendegi_filsofaneh
🔰مقصود از کلمه مولا
💢اینکه رسول اکرم صلوات الله علیه فرمود: مَنْ کنْتُ مَوْلاهُ فَهذا عَلِی مَوْلاهُ مقصود چیست؟
🔘مقصود کدامیک از معانی مولا است؟ من نمیخواهم بگویم که چه معنایی از نظر عقیده خودم در اینجا درست است، ولی ملّای رومی همین حدیث را در مثنوی آورده و یک ذوقی به خرج داده است و از کلمه مولا معنی «مُعتِق» یعنی آزادیبخش را گرفته است.
🔸️ ظاهراً در دفتر ششم مثنوی است. داستان معروفی دارد؛ داستان قاضی خیانتکار و زن، که قاضی میخواهد در صندوق مخفی بشود، او را مخفی میکنند و به دوش حمّال میدهند. بعد قاضی به آن حمال التماس میکند که هرچه میخواهی به تو میدهم، تو برو و معاون مرا خبر کن تا بیاید این صندوق را بخرد. معاون او را خبر میکنند، میآید صندوق را میخرد و او را آزاد میکند.
👈بعد ملا از اینجا گریز میزند، میگوید: همۀ ما در صندوق شهوات تن زندانی هستیم ولی خودمان نمیدانیم، احتیاج به آزادکنندهای داریم که ما را از این صندوق شهوات نفس و بدن نجات بخشد، انبیاء و مرسلین آزادکننده و نجات بخش هستند.
🔹️سپس میگوید:
زین سبب پیغمبر با اجتهاد
نام خود وانِ علی مولا نهاد
گفت هرکس را منم مولا و دوست
ابن عمّ من علی مولای اوست
کیست مولا، آن که آزادت کند
بند رقّیت ز پایت بر کنَد
✅این واقعاً یک حقیقتی است؛ یعنی قطع نظر از اینکه معنی جمله مَنْ کنْتُ مَوْلاهُ فَهذا عَلِی مَوْلاهُ همین باشد یا نباشد، یعنی پیغمبر که خودش و علی را «مولا» نام نهاد به اعتبار آزادیبخشی بود یا نبود، این خود حقیقتی است که هر پیغمبر برحقی برای آزاد کردن مردم آمده است و خاصیت هر امام برحقی همین جهت بوده است.
📚استاد مطهری، آزادی معنوی، ص۱۱
#متن_نوشت
#مولا
#آزادی_بخش
🆔️@zendegi_filsofaneh
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🔰 انبیأ چگونه متفکر تربیت می کردند؟!
🔻شناخت را نمی توان به شکل صادراتی و تحمیلی به افراد داد. بلکه خود انسان بايد به تفکر بپردازد و به شناخت برسد.
♨️ کار انبیا این است که به ما تعلیم بدهند که چگونه تفکر کنیم تا خودمان به شناخت برسیم.
🎙آقای ولی
#کلیپ_تصویری
#آموزشتفکرمحور
#سؤال
#تفکر
🆔️@zendegi_filsofaneh