🔰رفتارهای تبلیغی:
1. مردم را اقناع کنید که با وجود تمام مشکلات اقتصادی، نعمت آزادی و استقلال و ولایت را شکر کنند و در عمل از آن انقلاب و نظام اسلامی دفاع کنند. در ضمن، از مقاومت و ایستادگی مردم تجلیل کنید.
2. به مسئولان تذکر دهید که اگر نعمت خدمت به مردم را شکر نکنید، دچار عذابهای سخت الهی میشوید.
خداوند در وجود انسان و دنیای خارج از او نعمتهای و سرمایه های فراوانی به ودیعت نهاده است.
استعداد های جسمی، هنری، روانی، روحی و... در درون انسان و نعمتهایی چون امنیت، غذا، رزق، آبرو، قدرت و... در دنیای خارج، که انسان باید از تمام این سرمایهها خوب استفاده نماید.
و نقطه مقابل آن، کفر نعمت، یعنی استفاده نادرست از نعمتها.
♦️شکر نعمت
اين آيه، مهمترين و صريحترين آيه قرآن در مورد شكر نعمت و يا كفران آن است، كه بعد از آيهى مربوط به نعمت آزادى و تشكيل حكومت الهى، به رهبرى حضرت موسى مطرح شده است و اين، رمز آن است كه حكومت الهى و رهبر آسمانى مهمترين نعمتهاست، و اگر شكرگزارى نشود خداوند مردم ناسپاس را به عذاب شديدى گرفتار مىكند.
شكر نعمت نعمتت افزون كند كفر نعمت از كفت بيرون كند.
🔹ناسپاسى، گاهى در برابر نعمتهاى كوچك و مردم است كه سبب ركود و يا از دست دادن نعمتها مىشود و گاهى در برابر نعمتهاى بزرگ خدا، همچون هدايت و اسلام است. كسى كه شكر نعمت دين و هدايت را به جا نياورد و ناسپاسى كند، از خدا و دين جدا مىشود و در نهايت گرفتار عذاب شديد الهى مىگردد.
مهم: شکر نعمت یعنی استفاده بهینه از تمام نعمتها.
♦️مراحل شکرگذاری
شكر سه مرحله دارد:
الف) شكر قلبى كه انسان همهى نعمتها را از خداوند بداند. یعنی تفكر و توجه به بخشندهى نعمت و شناخت او؛
ب) شكر زبانى، يعنى به جا آوردن سپاس و حمد براى بخشندهى نعمت؛
ج) شكر عملى، يعنى هر نعمتى را در راستاى هدف آن مصرف كردن.
در حديثى از امام صادق عليه السلام روايت شده كه: كمترين شكر آن است كه نعمت را از خدا بدانى، بدون آن كه قلب تو به غير خدا مشغول شود و (نيز شكر نعمت آن است) كه به نعمت او راضى باشى و به وسيله نعمتهاى خدا نافرمانى او را نكنى.
اگر فضل خدا بر خود بدانى بماند بر تو نعمت جاودانى
♦️شکر، خودش نعمت است
🔹ما هر وقت در مقام شكر الهى چه با فكر چه با زبان و چه با عمل بر مىآئيم، خود اين توانايى بر شكر در هر مرحله موهبت تازهاى است و به اين ترتيب اقدام بر شكر، ما را مديون نعمتهاى تازه او مىسازد و به اين ترتيب هرگز قادر نيستيم كه حق شكر او را ادا كنيم همانگونه كه در مناجات شاكرين از مناجاتهاى پانزدهگانه امام سجاد ع مىخوانيم:
كيف لى بتحصيل الشكر و شكرى اياك يفتقر الى شكر، فكلما قلت لك الحمد وجب على لذلك ان اقول لك الحمد!
چگونه مىتوانم حق شكر ترا بجاى آورم در حالى كه همين شكر من نياز به شكرى دارد، و هر زمان كه مىگويم لك الحمد بر من لازم است كه به خاطر همين توفيق شكرگزارى بگويم لك الحمد.
و بنابراين برترين مرحله شكرى كه از انسان ساخته است اين است كه اظهار عجز و ناتوانى از شكر نعمتهاى او كند، همانگونه كه در حديثى میخوانیم:
🔸خداوند به موسى (ع) وحى فرستاد كه حق شكر مرا ادا كن، عرض كرد پروردگارا! چگونه حق شكر تو را ادا كنم در حالى كه هر زمانى شكر تو را بجا آورم اين موفقيت خود نعمت تازهاى براى من خواهد بود، خداوند فرمود اى موسى الان حق شكر مرا ادا كردى چون ميدانى حتى اين توفيق از ناحيه من است.
بنده همان به كه ز تقصير خويش عذر به درگاه خدا آورد
و رنه سزاوار خداونديش كس نتواند كه بجا آورد!
https://eitaa.com/fatemi52/195
♦️شیوه افزایش نعمت به وسیله شکر
افزايش نعمت ممكن است به چند صورت باشد:
1. زیاد کردن نعمتهای مادی و معنوی
2. زیاد کردن ظرفیت وجوی خود انسان
استفاده بهینه از نعمتها، باعث رشد انسان و رشد داشته ها میشود.
در آيه نفرمود: «نعمت شما را افزون مىكنم.»، بلكه فرمود: «شما را افزون مىكنم.»؛ يعنى در جان شما رشد و كمال و افزايشى حاصل مىشود.
3. شناخت بیشتر خداوند و نزدیک شدن بیشتر به او
🔰نفس شكرگزارى كه توأم با توجه مخصوص به خدا و عشق تازهاى نسبت به ساحت مقدس او است خود يك نعمت بزرگ روحانى است كه در تربيت نفوس انسانها، و دعوت آنان به اطاعت فرمانهاى الهى، فوق العاده مؤثر است، بلكه شكر ذاتا راهى است براى شناخت هر چه بيشتر خداوند، و به همين دليل علماى عقائد در علم كلام براى اثبات وجوب معرفه اللَّه (شناخت خدا) از طريق وجوب شكر منعم (نعمت بخش) وارد شدهاند.
https://eitaa.com/fatemi52/196
♦️تفاوت در وعده زیاد کردن نعمت و وعید به عذاب
از لطايف آيه مورد بحث اين است كه وعده زياد كردن نعمت را بطور صريح (آن هم با نون تاكيد) آورده وفرموده: «لأزيدنكم» حتما نعمت را برايتان زياد مىكنم ولى در تهديد عليه كفران كنندگان، به صراحت نفرموده كه عذابتان مىكنم، بلكه بطور تعريض واشاره فرموده: عذاب من سخت است، آرى اين، شيوه وروش كريمان است كه در وعيدشان غالباً تصريح به عذاب نمىكنند.
♦️چند پیام کلی از آیه
على (ع) در نهج البلاغه مىفرمايد: اذا وصلت اليكم اطراف النعم فلا تنفروا اقصاها بقلة الشكر.
هنگامى كه مقدمات نعمتهاى خداوند به شما ميرسد سعى كنيد با شكرگزارى، بقيه را به سوى خود جلب كنيد، نه آنكه با كمى شكرگزارى آن را از خود برانيد.
برخی مسئولان، نعمت خدمت به مردم را شکر نمیکنند. خداوند آنها را عذابی سخت میکند.
https://eitaa.com/fatemi52/197
سلام
🔹جلسه پنجم تفسیر سوره ابراهیم (آیه 7)
🔸بر مبنای تفسیر نور و تلاش کانون علمی فرهنگی امام رضا(ع)
🔰در آدرس زیر👇👇
https://eitaa.com/fatemi52/190
♦️شرح دعای روز پنجم ماه رمضان👇👇
https://eitaa.com/fatemi5/2662
🌸#نذرهای_باطل 👇👇
https://eitaa.com/fatemi5/2665
جلسه ششم (آیه 9)
✍️قطعی بودن افول قدرتهای طاغوتی
📌أ لَمْ يَأْتِكُمْ نَبَؤُا الَّذينَ مِنْ قَبْلِكُمْ قَوْمِ نُوحٍ وَ عادٍ وَ ثَمُودَ وَ الَّذينَ مِنْ بَعْدِهِمْ لا يَعْلَمُهُمْ إِلاَّ اللَّهُ جاءَتْهُمْ رُسُلُهُمْ بِالْبَيِّناتِ فَرَدُّوا أَيْدِيَهُمْ في أَفْواهِهِمْ وَ قالُوا إِنَّا كَفَرْنا بِما أُرْسِلْتُمْ بِهِ وَ إِنَّا لَفي شَكٍّ مِمَّا تَدْعُونَنا إِلَيْهِ مُريبٍ.
🔗آيا داستان هلاكت كسانى كه پيش از شما بودند: قوم نوح و عاد و ثمود و كسانى كه بعد از آنان بودند به شما نرسيده است؟ هيچكس جز خدا از حقيقت حالشان و تاريخ حياتشان آگاه نيست. پيامبرانشان با دلايلى روشنگر به سويشان آمدند، ولى آنان دست پيامبران را به دهانشان برگرداندند (آنان را به سكوت واداشتند) و گفتند: ما به آيينى كه شما براى آن فرستاده شدهايد كافريم و در درستى آنچه ما را بدان فرامىخوانيد ترديد داريم و دعوت شما به يكتاپرستى مايه بدگمانى ما شده است.
💢رفتارهای تبلیغی:
1. ویژگی منحرفان را بر مصادیق کنونی جامعه معاصر (اعم از کفار، منافقان داخلی و...) تطبیق دهید.
2. نشانه های افول آمریکا و غرب را بشمارید (به ویژه از کلام رهبر انقلاب) و این آیه را بر آنها تطبیق بدهید.
اين آيه يكى از مصاديق تذكر و توجّه به «ايام الله» است.
این آیه نمونه ها و مصادیقی را ذکر میکند که خداوند با قدرت خود، دشمنان و ابرقدرتهای کفر را از بین برد.
حکومتهای طاغوتی، هرچند از علم و توانایی و امکانات برخوردارند و ابرقدرت باشند؛ اما چون ایمان، عمل صالح، اخلاق و معنویت ندارند، قطعا دچار سقوط میشوند. جوامعی مانند عاد، ثمود، فرعون و... از این قبیلند.
آمریکا و غرب نیز قطعا چنین سرنوشتی خواهند داشت.
✍️باور به این سنت الهی، دو اثر مهم دارد:
1. نا امید ساختن ابرقدرتهای دوران کنونی که بدانند آنها هم قطعا دچار افول میشوند.
2. امیدوار کردن مومنان که در برابر دشمنان مقاومت کنند تا به پیروزی برسند.
خداوند در آیات متعددی علت سقوط حکومتهای طاغوتی را «کفر، انحراف و فساد» میداند.
در این آیه، ویژگی های #منحرفین و مفسدین را بیان میکند:
😡ویژگی های منحرفان و مفسدان
شخصیت و مکتب منحرفین و مفسدین ویژگی هایی دارند. این ویژگی ها میتوانند به عنوان «معیارهای تشخیص حق از باطل» نیز استفاده شوند.
🌱این آیه ویژگی های جبهه باطل و معیارهای شناخت آنها را اینگونه بیان میکند:
1. عدم پذیرش حق
با اینکه جبهه حق دارای ادله روشن و متقن است ولی منحرفان آن ادله را نمی پذیرند. نمونه آن وجود مکاتب انحرافی فراوانی است که با وجود آگاهی از ادله و حقانیت مکاتب حق در عرصه های سیاسی، مذهبی و اقتصادی، آنها را نمی پذیرند.
2. واکنش منفی در مقابل جبهه حق
برای خفه کردن صدای حق و حقیقت با مبارزه، شانتاژ، دروغ پراکنی و تهمت در فضای مجازی، فضای حقیقی و انواع رسانه ها سعی و تلاش میکنند.
3. مخالفت با مکتب علاوه بر مخالفت با شخص
آنها با مکتب حق گرچه مکتب عالی باشد مخالفت میکنند. به عنوان نمونه با قصاص به بهانه حقوق بشر، با شورای نگهبان به بهانه آزادی، با انرژی هسته ای به بهانه صلح و... مخالفت میکنند.
4. تشکیک در حقانیت مکتب اسلام
منشأ این شک بدبینی و لجاجت است. آنها در هر چیزی درباره جبهه اسلام تشکیک میکنند. مانند نماز، حجاب، خمس و... .
🍃شك، ترديد طبيعى است، اما «رَيْب» یعنی هم توهم و هم ترديد و هم همراه با سوء ظنّ و تهمت است. يعنى شك آنان منطقى و سازنده و حركتآفرين و جست و جوگرانه نبود، بلكه برخاسته از توهمات آنان و همراه با تهمت بود.
یکی از اشکالات مردم، شک و تردید همراه با توهم و سوء ظن به دستورات الهی و راهبران الهی است.
اینکه برخی از مردم، به گفته های رهبران الهی سوء ظن دارند و بدون دلیل حرف آنها را ردّ میکنند، از نشانه های لجاجت و نزدیک به کفر است.
🍂بله شكى كه زمينه تحقيق و قبول حقيقت شود، شک سازنده و مفيد است، ولى شكّى كه در برابر حرفهای آشکار و مطرح است، همان لجاجت و شک مخرّب و باز دارندهى انسان از پذيرش حقّ است.
این آیه ویژگی های کفار را بیان میکند؛ اما متاسفانه برخی مردم در جامعه اسلامی زندگی میکنند اما صفات کفار را دارند و مانند آنها به رهبران الهی با توهم و تهمت و سوء ظن مینگرند.
https://eitaa.com/fatemi52/202
🔰أَ لَمْ یَأْتِکُمْ نَبَؤُا الَّذِینَ مِنْ قَبْلِکُمْ قَوْمِ نُوحٍ وَ عادٍ وَ ثَمُودَ وَ الَّذِینَ مِنْ بَعْدِهِمْ لا یَعْلَمُهُمْ إِلاَّ اللّهُ جاءَتْهُمْ رُسُلُهُمْ بِالْبَیِّناتِ فَرَدُّوا أَیْدِیَهُمْ فِی أَفْواهِهِمْ وَ قالُوا إِنّا کَفَرْنا بِما أُرْسِلْتُمْ بِهِ وَ إِنّا لَفِی شَکٍّ مِمّا تَدْعُونَنا إِلَیْهِ مُرِیبٍ«9»
♻️آیا خبر کسانی که قبل از شما بودند،(مثل خبر غرق شدن)قوم نوح و(طوفان قوم) عاد و(صاعقه ی قوم)ثمود و کسانی که بعد از آن ها بودند،به شما نرسیده است؟ همان ها که جز خداوند از(آمار و تعداد تلفات)آن ها آگاه نیست،پیامبرانشان همراه با معجزات به سراغشان آمدند،ولی آن ها دست هایشان را در دهانشان می گذاشتند(یعنی ساکت شوید و ما را موعظه نکنید)و می گفتند:ما به آنچه شما به آن فرستاده شده اید،کفر می ورزیم و ما از آنچه شما ما را به آن دعوت می کنید، در شکّ و تردید هستیم.
💢نکته ها:
این آیه یکی از مصادیق تذکر و توجّه به«ایام الله»است که در آیه ی پنجم این سوره مطرح شد. «وَ ذَکِّرْهُمْ بِأَیّامِ اللّهِ»
به گفته شیخ طوسی در تفسیر تبیان،شک با ریب فرق دارد.شک،تردید طبیعی است ولی ریب،شکی است که با سوء ظنّ و تهمت همراه باشد.
🌱شکی که زمینه تحقیق و قبول حقیقت شود، #شکّ سازنده و مفید است،ولی شکّی که در برابر بیّنات و معجزات مطرح است،همان لجاجت و شکّ مخرّب و باز دارنده ی انسان از پذیرش حقّ است. لَفِی شَکٍّ ... إِلَیْهِ مُرِیبٍ
جمله «فَرَدُّوا أَیْدِیَهُمْ فِی أَفْواهِهِمْ» را می توان به چند صورت معنا کرد:
👇👇
الف:مخالفان با گذاشتن دست بر دهان حقّگویان،صدای آنان را در گلو خفه می کردند.
ب:معجزات و دلایل انبیا به قدری محکم بود که گویا دست مردم را گرفته بردهانشان گذاشتند،کنایه از اینکه زبان مردم در برابر حقّ،بسته شد و حرفی برای گفتن نداشتند.
ج:مخالفان انبیا از شدت خشم،انگشتان خود را گاز می گرفتند.
د:مخالفان انبیا،در حضور پیامبر دستان خود را بر دهانشان قرار می دادند.کنایه از اینکه ساکت شوند و موعظه ای نکنند.
✍️پیام ها:
1-از سوی خداوند سنّت ها و قوانین ثابتی بر تاریخ و جامعه حاکم است،که آشنایی با قسمتی از تاریخ می تواند درس عبرتی برای قسمت دیگر باشد. «أَ لَمْ یَأْتِکُمْ..»
2-قسمت هایی از تاریخ بشر،مجهول و ناشناخته است. «لا یَعْلَمُهُمْ إِلاَّ اللّهُ»
3-همه ی رسولان معجزه داشته اند. «جاءَتْهُمْ رُسُلُهُمْ بِالْبَیِّناتِ»
4-کفّار تنها مخالف شخص انبیا نبودند،بلکه با مکتب آنان مخالف بودند. «کَفَرْنا بِما أُرْسِلْتُمْ بِهِ»
5-شک کفار در حقّانیّت دین،ناشی از مقام تحقیق نیست،بلکه منشأ آن بدبینی و لجبازی است. شَکٍّ ... مُرِیبٍ
🌻عبرت گیری؛ راه مقابله با منحرفان
یکی از معیارهای مهم شناخت مسیر و مکتب حق و باطل، عبرت از کسانی است که در مکتب انحراف قدم برداشتند و نابود شدند. ببینیم بنی امیه و بنی عباس به چه سرنوشتی دچار شدند؟ در دوران معاصر، پهلوی چه شد؟
در نظام اسلامی، سرانجام بنی صدر، رجوی، مخالفین نظام و سران فتنه چه شد؟
سر انجام برجام چه شد؟
🍀لازمه این عبرت، خواندن تاریخ است.
خداوند سنّتها و قوانين ثابتى در تاريخ و جامعه دارد که با مطالعه تاريخ مىتوان آنها را شناخت و عبرت گرفت.
چرا تاریخ نمیخوانیم؟
🌴یکی از اشکالات جامعه ما این است که «تاریخ» نمیخوانیم تا دست قدرت الهی را در طول تاریخ ببینیم و امیدوار به وعده های الهی شویم. در حالی که خداوند در موارد متعددی دستور داده حالات گذشتگان را مطالعه و تأمل کنیم.
خداوند در آیات دیگری میفرماید:
🌲«أَ وَ لَمْ يَسيرُوا فِي الْأَرْضِ فَيَنْظُرُوا كَيْفَ كانَ عاقِبَةُ الَّذينَ مِنْ قَبْلِهِمْ كانُوا أَشَدَّ مِنْهُمْ قُوَّةً وَ أَثارُوا الْأَرْضَ وَ عَمَرُوها أَكْثَرَ مِمَّا عَمَرُوها وَ جاءَتْهُمْ رُسُلُهُمْ بِالْبَيِّناتِ فَما كانَ اللَّهُ لِيَظْلِمَهُمْ وَ لكِنْ كانُوا أَنْفُسَهُمْ يَظْلِمُون» (روم، 9)
قرآن با صراحت دستور میدهد تاریخ را بخوانیم تا ببینیم عاقبت جوامع و ابرقدرتهای گذشته چه شد. کسانی که قدرتمند تر از قدرتهای کنونی بودند، از جهت تکنولوژی و توسعه، پیشرفته تر بودند، اما خداوند آنها را به خاطر دشمنی با جبهه دچار افول کرد.